Hmmm, možda je ranije isto tako fakat bio Predsjednik vanjskotrgovinske komore Njemačke.Satori wrote:
Nemoj tako, JimmyAlexander Mardian je ranije bio direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#12301 Re: Zeničani
- kamen spoticanja
#12302 Re: Zeničani
morel jedan vic....dakle " krenula Fata na izbore i obukla cipele broj 56..."Jimmy McNulty wrote:Evo ti link za tipa što kuca objave:kamen spoticanja wrote: Ma to je ba to u pek deka
http://bosnien.ahk.de/bs/o-nama/nas-tim/
Pošalji mu nek se opet ispravi, već je se previše puta osramotio.
Dakle da rezimiramo, prvo je se sastao sa Predsjednikom vanjskotrgovinske komore Njemačke
http://pokit.org/get/img/4fc58523d917e1 ... 3e0bed.jpg
pa je se sastao sa Direktorom predstavništva njemačke privrede u Bih
http://pokit.org/get/img/2e57e4de34de17 ... 0debec.jpg
pa sad čekamo da se opet isprave
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#12303 Re: Zeničani
Ne mere vic jaranika. Vic ste sami od sebe... jbgkamen spoticanja wrote: morel jedan vic....dakle " krenula Fata na izbore i obukla cipele broj 56..."
- kamen spoticanja
#12304 Re: Zeničani
Ja fakat ne kontam sto se na mene.ljutis zbog loseg eldinovog gostovanja na tveju...hebo te pa ja nisam htio staviti snimak ovde da ti manje pristajem na mukuJimmy McNulty wrote:Ne mere vic jaranika. Vic ste sami od sebe... jbgkamen spoticanja wrote: morel jedan vic....dakle " krenula Fata na izbore i obukla cipele broj 56..."
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12306 Re: Zeničani
Okej drago mi je da smo skrenuli temu na konkretan kolosjek.ExNihilo wrote: Otkud ti ideja da sam ekonomista?![]()
Nije on sinoć pojasnio kako namjerava pretvoriti tih 10k u radno mjesto, tako da je teško komentarisati. Istina, nije ni Senad dao prostora toj temi. Tako da je moguće samo spekulirati šta je pjesnik htio da kaže, ako i on sam zna. Da li je ciljao na poticaje zapošljavanju, ili finansiranje poduzetništva, ili subvenciranje kompanija, ili...? Tek kad dobijemo odgovor na to pitanje, možemo dalje na tu temu.
Međutim, izrazito je upitno da uopće može prodati tolike poslovne prostore. Mislim, iz Zenice smo, svi znamo da nema mahale u kojoj niz poslovnih prostora ne zjapi apokaliptično prazno. U mojoj mahali ih ima barem 10 u nizu takvih. Budizašto se izdaju, i ništa. Ko će to pokupovati, i čemu?
Nije pojasnio ni kako misli zakrpiti 800k koje će faliti u budžetu nakon prodaje tih prostora. Znamo da je budžet i tako klimav, pogotovo sad kad ide otplata kredita.
Što se tiče ovoga vezano za kritiku. Jednostavno se ne slažem sa ovim razmišljanjem kako je cilj skinuti SDA, a dalje šta bog dadne. Kroz modernu historiji smo nebrojeno mnogo puta vidjeli da je to poguban scenario. Ti Batice voliš i poznaješ historiju, pa ti ne trebam nabrajati primjere. Dakle, promjena vlasti nije svrha sama sebi.
Svaki put kad opozicija izda, kad iznevjeri mukom probuđenu nadu normalnih glasača, SDA (dugoročno) jača. Jer apatične maksime tipa "svi su isti" upravo su rođene iz svih neuspjeha i prevara opozicije. Svaki put kad opozicija izda, sve je manje ljudi koji vjerujuju da će ikada biti bolje, a sve je više ljudi koji ne izlaze na izbore ili napuštaju državu. Zato, neka mi bog oprosti što ću ovo reći, možda je bolje da SDA pobjedi dok se ne pojavi (ili ojača) neko vrijedan te krhke nade.
Ne vjerujem da je Eldinovo urnebesno prosipanje na FACE TV tek rezultat treme, mislim da je prije svega rezultat odsustva supstance. I smatram da je još jedan u niz indikatora da će i on iznevjeriti tu nadu.
Prije izborne kampanje, ovdje su ljudi pisali kako će dati glas onima koji im dođu na kućni prag i pojasne kako misle riješiti probleme ovog grada. Kriteriji su očito umnogome opali.
Stvarno mi je vise pun kurac pljuvanja svake promjene koja zaljulja uspavani brod. Ne valjaju nam utakmice reprezentacije, ne valjaju nam kruzni tokovi i ggm, ne valja nam Senadov dnevnik u nasem gradu... nastavi niz.
Naravno da se svemu pobrojanom moze uputiti opravdana i objektivna zamjerka, ali nekako mi se cini da najvise volimo pljunuti da zadovoljimo neku svoju sujetu, sjooo nek sam im rek'o
Ako je to deset milja po zaposlenom covjeku, to je model koji primjenjuje dosta tranzicijskih privreda. Madjarska i Orban su se time "proslavili", mislim da je Slovacka radila isto, Srbija sa Vucicem to implementira vec nekoliko godina. Nisam ekonomista, pa se unaprijed ogradjujem i necu se upustati u analizu primjenjivosti modela.
Sto se tice poslovnih prostora, znam da su u uzoj gradskoj jezgri uglavnom svi gradski. Znaci duz Titove i ostatka.
Ti sto zjape prazni, ne znam u cijem su vlasnistvu, ali i ne sumnjam da ima gradskih.
Kakanj je npr. sve prodao pretprosle godine i od love napravio novu zgradu opcinske uprave pa se nacelnik hvalio u medijma da je bez kredita
Mozda u onoj knjizici pise vise.
Sto se tice rezona "samo da se skine vlast pa cemo vidjeti sta dalje", tu se apsolutno slazem i takve promjene dugorocno ne donose nista dobro. Zaista smo pred teskim izborom.
Opet ponavljam i onu jucerasnju, nemojmo se ponasati kao da su nas u proslosti vodili sve sami Adenaueri, Regani, Brozovi...Koji je to od dosadasnjih nacelnika izgledao lijepo na tv-u? Koji je to imao supstancu i realan plan?
Samo posteno i iskreno prema sebi
- avenija
#12307 Re: Zeničani
Kazu u Nemili vec vic kruzi , sta rade Zenicani ujutro u 7 na prozoru ? Gledaju Nemilane kako na posao idu . 
-
Satori
#12308 Re: Zeničani
Pa čekaj, zar nismo složni s tim da želimo promjene? Mislim, ako nije bitno ima li supstancu i realan plan, u čemu je onda razlika između Vračeta i Naidina?_BataZiv_0809 wrote:Opet ponavljam i onu jucerasnju, nemojmo se ponasati kao da su nas u proslosti vodili sve sami Adenaueri, Regani, Brozovi...Koji je to od dosadasnjih nacelnika izgledao lijepo na tv-u? Koji je to imao supstancu i realan plan?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12309 Re: Zeničani
Sto onda jednom to uzimamo za zlo, a drugom ne?Satori wrote:Pa čekaj, zar nismo složni s tim da želimo promjene? Mislim, ako nije bitno ima li supstancu i realan plan, u čemu je onda razlika između Vračeta i Naidina?_BataZiv_0809 wrote:Opet ponavljam i onu jucerasnju, nemojmo se ponasati kao da su nas u proslosti vodili sve sami Adenaueri, Regani, Brozovi...Koji je to od dosadasnjih nacelnika izgledao lijepo na tv-u? Koji je to imao supstancu i realan plan?
- notsure
#12310 Re: Zeničani
Čuj kome će prodati. Pa prodaće ih KFu i Pirsetu, zna se ko kupuje poslovne prostore u ZeniciExNihilo wrote:Međutim, izrazito je upitno da uopće može prodati tolike poslovne prostore. Mislim, iz Zenice smo, svi znamo da nema mahale u kojoj niz poslovnih prostora ne zjapi apokaliptično prazno. U mojoj mahali ih ima barem 10 u nizu takvih. Budizašto se izdaju, i ništa. Ko će to pokupovati, i čemu?
Nego, šalu na stranu, ovaj plan rasprodaje državne/gradske imovine ne zvuči loše, ali kad se dublje zagrebe, treba mu još puuno tesanja. Nisu to samo poslovni prostori (kojih u Zenici ima viška i slabo će ko biti zainteresovan za kupovinu), tu si i garaže, parkinzi, obdaništa,... za to bi se i mogao naći kupac, ali stoji ona opaska o 800k koje će faliti u budžetu kad se to proda. Još kad ukine KGZ, prihodi će se svesti na takse iz šalter sale i ono malo mrvica što Zenicu zapadne kad se namire država, federacija i kanton. Uz 5 milja rate kredita godišnje nagrabusili smo ako Arapi ne halale kredit za GGM.
- Zaitsev
#12311 Re: Zeničani
Upravo tako. SC nema ni kvalitet ni potencijal da bi išta napravio. Imaju malo ljepše upakovanu Miradovu retoriku, bez realnih i konkretnih rješenja. 10 k radnih mjesta, osnivanje holdinga (VIK, Grijanje,...) po uzoru na Zagreb i Bandića, itd. Političko neiskustvo, praćeno nerealnim entuzijazmom i željom za vlašću su, nažalost ono što ja vidim u SCu. Osnovnih stvari nisu uopšte svjesni. Misle ako Dervin sin dođe za gradonačelnika, svi su problemi riješeni i on će program stranke sprovesti za 4 godine. Pa i on prvi kaže da mu trebaju samo 4 godine. Mislim...ExNihilo wrote:Svaki put kad opozicija izda, sve je manje ljudi koji vjerujuju da će ikada biti bolje, a sve je više ljudi koji ne izlaze na izbore ili napuštaju državu. Zato, neka mi bog oprosti što ću ovo reći, možda je bolje da SDA pobjedi dok se ne pojavi (ili ojača) neko vrijedan te krhke nade.
SDA, svjesni da ma šta god napravili i ove Izbore dobijaju, nastavljaju svoj krapinski i primitivni način vođenja kampanje. Udaraju tamo gdje znaju da prolaze i to je to.
DF, totalno podbacio, kao i SDP.
Fudica se koprca i izabrao je odličnu metodu, vidjećemo koliko će biti uspješna. Naime, Fudica prati SDA u stopu! Gdje god SDA ima skup ili bilo kakvo pojavljivanje, pa čak i postavljanje štanda onog, Fudicini ljudi su ili isti dan na tom mjestu ili odmah sutradan. "Javne tribini" na kojima govori, upravo tako koncipira...
U potpunosti se slažem sa Nihilom, bolje je da SDA pobjeđuje dok se ne pojavi neko dovoljno kvalitetan i odlučan da vadi kestenje koje je 20 godina bilo u rerni.
Mislim da bi udružena ljevica sa još par stranaka bila moguća dobitna kombinacija, ali očito da oni ne misle tako. Zato se trebamo ispričati još malo o svemu jer i iduće 4 godine gledamo isto ili gore.
- avenija
#12312 Re: Zeničani
Umjesto da se traze mane , obecanja , lazi , kriminal i gasenje klubova vladajucoj koaliciji ovdje se ispljuva stranka koja nema jedan dan u vlasti.
Dajmo im jos 4 godine dok se neko ne pojavi
ili sacekajmo jos 8 a mozda za 12 ce se ipak neko pojavit
Dajmo im jos 4 godine dok se neko ne pojavi
-
Satori
#12313 Re: Zeničani
Možda ne čitamo istu temu_BataZiv_0809 wrote:Sto onda jednom to uzimamo za zlo, a drugom ne?Satori wrote:Pa čekaj, zar nismo složni s tim da želimo promjene? Mislim, ako nije bitno ima li supstancu i realan plan, u čemu je onda razlika između Vračeta i Naidina?_BataZiv_0809 wrote:Opet ponavljam i onu jucerasnju, nemojmo se ponasati kao da su nas u proslosti vodili sve sami Adenaueri, Regani, Brozovi...Koji je to od dosadasnjih nacelnika izgledao lijepo na tv-u? Koji je to imao supstancu i realan plan?
Uzimam za zlo svima. Uzela bih i rođenom ćaći da se kandiduje za gradonačelnika samo tako, da osvoji mandat, bez nekog konkretnog plana. Mislim da ljudi baš zato i pljuju Vračeta, jer su očekivali nešto više. Možda smo se prerano ponadali da je on taj koji bi potukao SDA u Zenici, nemam pojma.
- Zaitsev
#12314 Re: Zeničani
Kakve mane, obećanja, laži, kriminal? Pa šta to imaš tražiti? Ptice na grani su svjesne svega toga. Ja ne simpatišem nikoga, naprotiv. Realno govorim o stanju kakvo jeste. Ako neko KAŽE da su mu dovoljne 4 godine da ispravi sve to što si ti pobrojao i još više, za mene je taj gori nego trenutna vlast. Ali eto, svaka njemu čast kad ima tako lojalne sljedbenike koji misle da je on Gandalf, da će za 4 godine sve ustrojiti, otvoriti 10 k radnih mjesta i bezbeli 3. najbogatijem čovjeku na svijetu koji u vlasništvu ima jednu četvrtinu Zenice reći: "Ili stavi filtere ili se kupi" i tako ima da bude. Ne znam zašto je njegov program išta bolji od Coca Cola nebodera, tobogana sa Smetova do Centra, ... Možda zato što je milion dovoljan da se to sve fino upakuje i da fino zvuči kad se kaže?avenija wrote:Umjesto da se traze mane , obecanja , lazi , kriminal i gasenje klubova vladajucoj koaliciji ovdje se ispljuva stranka koja nema jedan dan u vlasti.
Dajmo im jos 4 godine dok se neko ne pojavi![]()
Uostalom, ne znam zašto ja nasjedam na te subjektivne postove...
-
Shmeker
#12315 Re: Zeničani
Uzivam citajuci vas. Neki zakljucak po meni do sada
Snaga centra nije sposobna dovoljno za nesto vise, iako skoro svi ti ljudi su se zaposlili u privatnom sektoru bez nekih stela. Sa druge strane trebamo da biramo listu SDA gdje 95% clanova nikada aktivno nije trazilo posao jer su po zavrsetku skolovanja na osnovu imena i prezimena isti dobili. I sad sigurno ovih 95% koji u zivotu nisu radili subote, nedjelje, 12-13h, praznike i uzivali ostale pogodnosti imaju vise sluha za privatni sektor od gore nabrojanih.
- Zaitsev
#12316 Re: Zeničani
Druže, pričamo o Eldinu. Eldinov babo je Dervo. Eldin se nije nigdje zaposlio. Eldin ne raspisuje javne oglase da zapošljava u svoju, tj. Dervinu firmu. Isti je kao i tih što kažeš 95% SDAovaca. Samo je razlika što su jedni na vlasti, drugi nisu, ali žele da budu. I da, stvarno misliš da Dervin sin ima sluha i za šta? Ja mislim i znam da ima nos dobar.Shmeker wrote:Uzivam citajuci vas. Neki zakljucak po meni do sadaSnaga centra nije sposobna dovoljno za nesto vise, iako skoro svi ti ljudi su se zaposlili u privatnom sektoru bez nekih stela. Sa druge strane trebamo da biramo listu SDA gdje 95% clanova nikada aktivno nije trazilo posao jer su po zavrsetku skolovanja na osnovu imena i prezimena isti dobili. I sad sigurno ovih 95% koji u zivotu nisu radili subote, nedjelje, 12-13h, praznike i uzivali ostale pogodnosti imaju vise sluha za privatni sektor od gore nabrojanih.
- ExNihilo
#12317 Re: Zeničani
Ne zaboravi onaj dio intervjua u kome Vrače veli kako mu ne trebaju ni 4 godine, već su dovoljne 3.Zaitsev wrote:Kakve mane, obećanja, laži, kriminal? Pa šta to imaš tražiti? Ptice na grani su svjesne svega toga. Ja ne simpatišem nikoga, naprotiv. Realno govorim o stanju kakvo jeste. Ako neko KAŽE da su mu dovoljne 4 godine da ispravi sve to što si ti pobrojao i još više, za mene je taj gori nego trenutna vlast. Ali eto, svaka njemu čast kad ima tako lojalne sljedbenike koji misle da je on Gandalf, da će za 4 godine sve ustrojiti, otvoriti 10 k radnih mjesta i bezbeli 3. najbogatijem čovjeku na svijetu koji u vlasništvu ima jednu četvrtinu Zenice reći: "Ili stavi filtere ili se kupi" i tako ima da bude. Ne znam zašto je njegov program išta bolji od Coca Cola nebodera, tobogana sa Smetova do Centra, ... Možda zato što je milion dovoljan da se to sve fino upakuje i da fino zvuči kad se kaže?avenija wrote:Umjesto da se traze mane , obecanja , lazi , kriminal i gasenje klubova vladajucoj koaliciji ovdje se ispljuva stranka koja nema jedan dan u vlasti.
Dajmo im jos 4 godine dok se neko ne pojavi![]()
Uostalom, ne znam zašto ja nasjedam na te subjektivne postove...
Hebota, ova tema postala najaktivnija na forumu.
-
Eborg
#12318 Re: Zeničani
Jebo majku i taj Dervo vise. Svi znaju za Dervu i koga tuce i ko mu je prija i kako je napravio sina debila i ovo i ono. Opet ona neka zenicko-teslicka mahalaska crta koju nemam pa me jebe sve kada u svom gradu hocu da popijem pice. 
- Zaitsev
#12319 Re: Zeničani
Ti ne znaš Dervu???Eborg wrote:Jebo majku i taj Dervo vise. Svi znaju za Dervu i koga tuce i ko mu je prija i kako je napravio sina debila i ovo i ono. Opet ona neka zenicko-teslicka mahalaska crta koju nemam pa me jebe sve kada u svom gradu hocu da popijem pice.
On ti je k'o mač'ja guza, k'o mač'ja guza¨!
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#12320 Re: Zeničani
Eto zaključili smo da je najbolje glasat za SDA, nek sahrane prvo Čelik pa onda sve nas ostale. 
- Norm
#12321 Re: Zeničani
...on ti je vise ko Sahbaz...Zaitsev wrote:Ti ne znaš Dervu???Eborg wrote:Jebo majku i taj Dervo vise. Svi znaju za Dervu i koga tuce i ko mu je prija i kako je napravio sina debila i ovo i ono. Opet ona neka zenicko-teslicka mahalaska crta koju nemam pa me jebe sve kada u svom gradu hocu da popijem pice.
On ti je k'o mač'ja guza, k'o mač'ja guza¨!
- kamberovica polje
#12322 Re: Zeničani
Samo SDA na svim nivoima. U jedinstvu je snaga.

-
Shmeker
#12323 Re: Zeničani
Velika razlika je privatna imovina i javna. Jedno je kad ti zaposliš od svojih para, finansiraš kampanju od svojih para i slične stvari, dok sasvim nešto drugo kad uzmeš pare od svih nas i zaposliš svog brata, oca, tetku samo zato što imate zajedničke gene. Za mene veliki minus Eldina jesu male plate koja isplaćuje u svojoj firmi u odnosu na glavne konkurente i to je nešto što me onako malo gura od njega. Sa druge strane neke od najvećih firmi današnjice su još uvijek porodične firme i uspješne su baš zbog te neke tradicije, iskustva poslovanja koje njeguju generacijama. Ne kažem da je Eldin sposobniji ili manje sposoban od Derve ali pred njim je vrijeme gdje se treba dokazati koliko može i umije. Sa druge strane imaš ljude na listi SDA (ja poznajem troje) koji će izglasati nuklearku u centru Zenice samo ako im Šišić kaže. Jbg dobili su posao nakon decenijskog studiranja u javnim firmama, slobodne vikende, crvene, zelene praznike i on je sa tim zaposlenjem dostigao vrhunac u životu. Njegovo dalje nije da razmišlja već samo da diže karton ZA ili PROTIV u zavisnosti šta mu se kaže.Zaitsev wrote:Druže, pričamo o Eldinu. Eldinov babo je Dervo. Eldin se nije nigdje zaposlio. Eldin ne raspisuje javne oglase da zapošljava u svoju, tj. Dervinu firmu. Isti je kao i tih što kažeš 95% SDAovaca. Samo je razlika što su jedni na vlasti, drugi nisu, ali žele da budu. I da, stvarno misliš da Dervin sin ima sluha i za šta? Ja mislim i znam da ima nos dobar.Shmeker wrote:Uzivam citajuci vas. Neki zakljucak po meni do sadaSnaga centra nije sposobna dovoljno za nesto vise, iako skoro svi ti ljudi su se zaposlili u privatnom sektoru bez nekih stela. Sa druge strane trebamo da biramo listu SDA gdje 95% clanova nikada aktivno nije trazilo posao jer su po zavrsetku skolovanja na osnovu imena i prezimena isti dobili. I sad sigurno ovih 95% koji u zivotu nisu radili subote, nedjelje, 12-13h, praznike i uzivali ostale pogodnosti imaju vise sluha za privatni sektor od gore nabrojanih.
Koliko SDA zna treba pogledati samo broj zaposlenih 2005 i 2015 u Zenici. Za 10 godina vladanja Zenica danas ima par stotina radnih mjesta manje. I sad Naidin kaže da će nastaviti stopama Smajlovića što meni govori da će za 10 godina biti još koja stotina radnih mjesta manje u jednom od najvećih gradova u BiH. Za poređenje treba pogledat gradove veličine Zenice i uporediti trendove i vidjet ćeš rezultat rada SDA nesposobnjakovića u Zenici. Isto tako općine Tešanj, Žepće i ostale vukojebine imaju više zaposlenih u apsolutnom iznosu u dobnoj skupini 19-30 godina starosti. Nadam se da ću naći te podatke i postaviti jer nakon redizajna stranice federalnog zavoda za statistiku ne mogu ih naći.
- kamen spoticanja
#12324 Re: Zeničani
Koji sam ja magJimmy McNulty wrote:Eto zaključili smo da je najbolje glasat za SDA, nek sahrane prvo Čelik pa onda sve nas ostale.
za 5 dana svi smo se slozili da treba glasati za zelene
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12325 Re: Zeničani
Sta mislite da li Najdinovo glasacko tijelo uopste ovoliko i na ovaj nacin rasclanjuje njegov program?
Mislim, znamo svi da ce on pobijediti i da cemo svi nastaviti kukati i polako napustati brod, neki bioloski, neki migracijom.
A u Gradskom vijecu ce sjediti likovi koji su ravno poslije diplome u 30-toj dosli na budzetska radna mjesta. I opet ce nam svako biti kriv osim onoga ko je zapravo jedini kriv za sve.
Mozda i ne zasluzujemo bolje.
Mislim, znamo svi da ce on pobijediti i da cemo svi nastaviti kukati i polako napustati brod, neki bioloski, neki migracijom.
A u Gradskom vijecu ce sjediti likovi koji su ravno poslije diplome u 30-toj dosli na budzetska radna mjesta. I opet ce nam svako biti kriv osim onoga ko je zapravo jedini kriv za sve.
Mozda i ne zasluzujemo bolje.