Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Forumerrer
#12301 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I siguran sam da bi bilo vise km zavrseno. Vjerovatno bi napravili neki joint venture za jakom firmom i oprali hrpu novaca kroz ovo, ali ni priblizno kao nase vlade.
-
Tempo
- ZeModerator
#12302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
znam sta je bosmal trazio. trazio sam i ja da budem pilot konkorda i kad se konkord onimad srusio niko na planeti nije ni pomislio ni rekao trebali smo tempu dati da vozi. sta je sa vama ljudi? missim, objektivno, koji vam je urac? gdje vam je kriticka misao?
bosmal... ' nevjerovatno.
- славянин
#12303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vala neznam da moze mnogo gore odo ovoga... pa trebat ce nam 20 godina da zavrsimo ovim tempomTempo wrote:znam sta je bosmal trazio. trazio sam i ja da budem pilot konkorda i kad se konkord onimad srusio niko na planeti nije ni pomislio ni rekao trebali smo tempu dati da vozi. sta je sa vama ljudi? missim, objektivno, koji vam je urac? gdje vam je kriticka misao?
-
Tempo
- ZeModerator
#12304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vec sam napisao da pravi momci to mogu spicit za pet sest godina. neko je dodao da moze i za 4. i moze. napadne se koridor na 20 mjesta odjednom i rokaj. normalno, nacionalisti nisu ti ljudi. oni se na bave ni putevima ni bilo kojim dobrom. njihova interesovanja su puno prizemnija. steta sto smo kao kolektivitet ili kao tri kolektiviteta way to preglupi da to shvatimo.славянин wrote:Vala neznam da moze mnogo gore odo ovoga... pa trebat ce nam 20 godina da zavrsimo ovim tempomTempo wrote:znam sta je bosmal trazio. trazio sam i ja da budem pilot konkorda i kad se konkord onimad srusio niko na planeti nije ni pomislio ni rekao trebali smo tempu dati da vozi. sta je sa vama ljudi? missim, objektivno, koji vam je urac? gdje vam je kriticka misao?
- So What!
#12305 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Trebaće i više od 20 godina, ali kakogod naš je, jebeš ga.
Ovaj autoput je neisplativ koncesionarima, osim u slučaju neke lihvarske pogodbe logično.
U svakom slučaju, provozao sam se ja fino putevima i kroz Europu, naši autoputevi mogu bez većih problema rame uz rame sa većinom evropskih koridora.
Najveća mana im je naravno što ih je malo i sporo se grade, ali bolje i to, nego dušu đavolu prodat i takvim strateškim projektom stranci da ti upravljaju.
Ovaj autoput je neisplativ koncesionarima, osim u slučaju neke lihvarske pogodbe logično.
U svakom slučaju, provozao sam se ja fino putevima i kroz Europu, naši autoputevi mogu bez većih problema rame uz rame sa većinom evropskih koridora.
Najveća mana im je naravno što ih je malo i sporo se grade, ali bolje i to, nego dušu đavolu prodat i takvim strateškim projektom stranci da ti upravljaju.
- славянин
#12306 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ide sporo i to presporo... jasno je svima.Jos vise zabrinjava sto tek slijede najzahtjevnije dionice (Sarajevo-Mostar i Zenica - Doboj)... Mislim da se moglo nesto iskombinovati sa koncesijom i ulaganjem od vlade.Recimo dati one dionice koje su isplative pod koncesiju a na ove sto nisu usmjeriti novac da se grade iz budzeta.Koliko BH telekom i Elektroprivreda gurnu u budzet jos i akcize... ali znamo dobro gdje zivimo jel.So What! wrote:Trebaće i više od 20 godina, ali kakogod naš je, jebeš ga.
- drug_profi
#12307 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bio je prije Bosmala i Bouygues (FRA) cini mi se. Sa Bicakcicem polozili kamen temaljac negdje 1998. za dionicu SA-ZE. I nisu izasli na gradiliste godinu dana. Nesto cak smo im morali i platiti zbog raskida ugovora, ako se nismo izvukli nekako.
Onda je dosao Bosmal tj. ona braca Dalton. Srecom niko ih nije ozbiljno tretirao jer ne vjerujem da bi imali i ovoliko puta. Nakon sto je zgrada Bosmala pocela da kasni sa useljenjem shvatilo se da su ublehasi i da smo dobro prosli.
Onda je SDP uzeo dividendu iz telekoma i napravio prvih 11 km.
Ovako je nekako bilo. Od dosada izgrađenih kilometara, mislim da je vise od pola izgradjeno kada je SDP bio u vlasti.
Sada ima prako milijardu maraka obezbjeđeno sa sigurnim prilivom od akciza. Sad bi zaista moglo da se udari na bar 4 gradilista i da se krene u eksproprijacije i pripreme za sve ostalo.
Onda je dosao Bosmal tj. ona braca Dalton. Srecom niko ih nije ozbiljno tretirao jer ne vjerujem da bi imali i ovoliko puta. Nakon sto je zgrada Bosmala pocela da kasni sa useljenjem shvatilo se da su ublehasi i da smo dobro prosli.
Onda je SDP uzeo dividendu iz telekoma i napravio prvih 11 km.
Ovako je nekako bilo. Od dosada izgrađenih kilometara, mislim da je vise od pola izgradjeno kada je SDP bio u vlasti.
Sada ima prako milijardu maraka obezbjeđeno sa sigurnim prilivom od akciza. Sad bi zaista moglo da se udari na bar 4 gradilista i da se krene u eksproprijacije i pripreme za sve ostalo.
- drug_profi
#12308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo nađoh jedan tekst o tome. Faktor je izvor pa zanemarite naglaseno omalovazavanje za SDP projekte i rezultate.
https://faktor.ba/vijest/izgradnja-auto ... era-240536
https://faktor.ba/vijest/izgradnja-auto ... era-240536
-
Tempo
- ZeModerator
#12309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nemas sta mislit. nacionalisti su napravili petnestak kilometara oko visokog. to je to. ostalo sdp. zato sam njihov glasac.drug_profi wrote: Od dosada izgrađenih kilometara, mislim da je vise od pola izgradjeno kada je SDP bio u vlasti.
-
ja71
#12310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pitam se koliko je prosječnom bosanskom biraču bitna gradnja autoput?
Mislim da se stranke džaba trude po ovom pitanju
-
l33t
#12311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma nece oni da prave, znaju da bi ljudi brze otisli iz zemljeja71 wrote:Pitam se koliko je prosječnom bosanskom biraču bitna gradnja autoput?
- drug_profi
#12312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije tu stvar u samoj cesti koliko je bitno da se rade javni radovi koji ubrizgavaju zdrav novac u platni sistem.
Goleme pare su na racunima, stoje.
A onaj ko smisli kako gradjane nagovoriti da investiraju ustedjevine preporodice privredu. Tu se vracamo na bitnost KOMVP ali to je druga tema.
A onaj ko smisli kako gradjane nagovoriti da investiraju ustedjevine preporodice privredu. Tu se vracamo na bitnost KOMVP ali to je druga tema.
- So What!
- Haris.ba
#12314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ko bi npr. Terzicu od gradjana dao nakon svih poreza pare dovrovoljno? Kad uvijek mozemo investirati u nekretnine zasto se zamajavati sa povjerenjem u javne radove.drug_profi wrote:Nije tu stvar u samoj cesti koliko je bitno da se rade javni radovi koji ubrizgavaju zdrav novac u platni sistem.
Izmedju ostalog zato i berza ima manji dnevni promet od pekare.
Ekonomisti koji periodicno mastaju o parama koje leze na racunima znaju da od njihove aktivacije nema nista. Nama nisu problem pare. Nama je problem "procedura".
- drug_profi
#12315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako znas sta je uloga KOMVP onda znas zasto nema povjerenja.
Novac se moze ulagati i u dionice, cime raste potraznja, cime raste cijena, cime se veci novac stavlja u opticaj, cime opet raste potrosnja, cime se pare brze vrte, cime vise PDV bude obracunato, a sto je najvaznije platni promet se ubrza i smanjuje se unutrasnji dug. Pa se onda stvaraju uslovi za profitabilnije poslovanje aka bolje plate...
Onaj ko nadje nacin da ustedjevine usmjeri u investicije preporodice privredu.
Mozda je dobar nacin dobrovoljno penziono osiguranje gdje bi taj fond onda ulagao u izgradnje.
Ali to nasi maheri ne znaju kako da skontaju. Najlakse je porez na ustedjevinu opalit.
Novac se moze ulagati i u dionice, cime raste potraznja, cime raste cijena, cime se veci novac stavlja u opticaj, cime opet raste potrosnja, cime se pare brze vrte, cime vise PDV bude obracunato, a sto je najvaznije platni promet se ubrza i smanjuje se unutrasnji dug. Pa se onda stvaraju uslovi za profitabilnije poslovanje aka bolje plate...
Onaj ko nadje nacin da ustedjevine usmjeri u investicije preporodice privredu.
Mozda je dobar nacin dobrovoljno penziono osiguranje gdje bi taj fond onda ulagao u izgradnje.
Ali to nasi maheri ne znaju kako da skontaju. Najlakse je porez na ustedjevinu opalit.
- Haris.ba
#12316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da nema zakonskog uslova oblika d.d. i javnih preduzeca ne bi bilo d.d. u BiH izvan statisticke greske.
Iz niza razloga d.d. ne funkcionise u BiH. I da sutra prepisemo najbolje zakone i prakse - to ne bi funkcionisalo.
Isto je i sa obveznicama. Konkretno JP autoceste. To je nesta sto moze zanimati samo banke. Nikako gradjanje u njihove slamarice.
Iz niza razloga d.d. ne funkcionise u BiH. I da sutra prepisemo najbolje zakone i prakse - to ne bi funkcionisalo.
Isto je i sa obveznicama. Konkretno JP autoceste. To je nesta sto moze zanimati samo banke. Nikako gradjanje u njihove slamarice.
- drug_profi
#12317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne bi. Ali bi mozda neki procenat tog novca otisao u dobrovoljne penzione fondove. A onda bi oni mogli investirati izmedju ostalog i u javne radove.
- славянин
#12318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izbaci drzavu iz d.d. pa ces viditi kako funkcionise.. kada vlasnik vecinskog kapitala primjeti da profit nije u ocekivanom nivou pa kad krene razduzivanje stolica.Trenutno je uhvati se stolice i ne mici dok ne umres za istom ili nemozes puzati do kancelarije.Haris.ba wrote:Da nema zakonskog uslova oblika d.d. i javnih preduzeca ne bi bilo d.d. u BiH izvan statisticke greske.
- drug_profi
#12319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
d.d. bez vecinskog vlasnika je direktorova prcija. Nebitno ima li drzave ili nema. Primjer Bosnalijeka.
Dalje, korporativna kultura jednaka nuli. Zatim tu opet dolazi onaj KOMVP koji radi u skorist mafije pa dozvoljava fiksiranje cijena kvalitetnih dionica ispod BV, dok nekakvi Ozoni idu po 10x vecoj od BV.
Zato kad u d.d. dodje vecinski vlasnik, zbog gore pomenute nekulture i mafijaske fiksacije kurseva, moze raditi sta hoce jer se tebi ne isplati izaci po lopovskom kursu, a nemas nista od ulaganja jer vecinski vlasnik radi sta hoce, obzirom da manjinski nemaju osjecaj odgovornosti za svoju imovinu i nema ih na skupstinama.
Ali ode ovo daleko u OT.
U normalnim zemljama penzioni fondovi regularno ulazu u javne radove i izvlace dugorocni profit iz ulaganja, preko dionica, obveznica, konceisja i sl.
naprimjer Merkur osiguranje je ulagalo u tunel La Manche, vjerovatno i novac koji je i od BiH gradjana uplacivan za zivotno ili stedno osiguranje.
Znam da oni obicno novac obrcu na trzistu gdje je prikupljen, ali kod nas jednostavno nema prilika.
Dalje, korporativna kultura jednaka nuli. Zatim tu opet dolazi onaj KOMVP koji radi u skorist mafije pa dozvoljava fiksiranje cijena kvalitetnih dionica ispod BV, dok nekakvi Ozoni idu po 10x vecoj od BV.
Zato kad u d.d. dodje vecinski vlasnik, zbog gore pomenute nekulture i mafijaske fiksacije kurseva, moze raditi sta hoce jer se tebi ne isplati izaci po lopovskom kursu, a nemas nista od ulaganja jer vecinski vlasnik radi sta hoce, obzirom da manjinski nemaju osjecaj odgovornosti za svoju imovinu i nema ih na skupstinama.
Ali ode ovo daleko u OT.
U normalnim zemljama penzioni fondovi regularno ulazu u javne radove i izvlace dugorocni profit iz ulaganja, preko dionica, obveznica, konceisja i sl.
naprimjer Merkur osiguranje je ulagalo u tunel La Manche, vjerovatno i novac koji je i od BiH gradjana uplacivan za zivotno ili stedno osiguranje.
Znam da oni obicno novac obrcu na trzistu gdje je prikupljen, ali kod nas jednostavno nema prilika.
- Haris.ba
#12320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad nema izgradnje, tema cesto ode u off. Odrzavamo je barem OT jer ipak na njoj bude korisnih informacija
Mada ima tema autoputevi analiza isplativosti, pa tamo mozemo nastaviti.
Mada ima tema autoputevi analiza isplativosti, pa tamo mozemo nastaviti.
- So What!
#12321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vatrogasci Autocesta FBiH prvi na mjestu nesreće: Intervencije nisu šale već posao koji se radi srcem
Profesionalna vatrogasna jedinica Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine samo u prošloj godini je imala više od 400 intervencija. Gašenje požara na vozilima, uklanjanje niskog rastinja koje otežava odvijanje saobraćaja te izvlačenje unesrećenih iz uništenih automobila, samo su neke od intervencija koje su obilježile njihov trogodišnji rad.
Vatrogasci Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine su na raspolaganju korisnicima autoceste A1 Zenica - Tarčin 24 sata dnevno. Njih 33 u svakom trenutku su operativni i spremni da izađu na teren i intervenišu u sklopu svojih zadataka.
Smješteni su u centru JP Autocesta FBiH u mjestu Drivuša nedaleko od Zenice, kako bi po pravilniku od tunela bili udaljeni manje od 1,5 kilometar. Međutim, iako uspješno pokrivaju teren od 90 kilometara, na trasi autoceste A1 potrebna su još jedan ili dva vatrogasna doma i to na lokaciji Tarčina i Vlakova.
"Intervencije nisu šale i igre, na njih se ide srcem i dušom"
U razgovoru za Klix.ba komandir 3. voda PVJ Autocesta FBiH Mufid Nimčević govori kako su 24 profesionalna vatrogasca u svakom od vodova na raspolaganju 24 sata dnevno te da rade u četiri smjene.
"Svaki odlazak na intervenciju smatramo opasnim jer nikad ne znamo s čime ćemo se susresti. Imali smo dosta specifičnih situacija, a teške saobraćajne nesreće sa smrtno stradalim izdvojili bismo kao najzahtjevnije. Profesionalni vatrogasac AC mora uvijek biti spreman, to nije samo pitanje dana već svake sekunde, trebaš se pokazati da si spreman i svoj život staviti na raspolaganje bez izgovora, bez suvišnog oklijevanja ili komentara", kazao je Nimčević te dodao:
"To nisu šale ili igre, to su požrtvovane intervencije na koje odlaze vatrogasci sa srcem i dušom."
Nimčević dodaje da ne mogu birati ni vrijeme ni mjesto intervencije zbog čega bez obzira na elementarne nepogode u zadatak učaze svom snagom.
Posao vatrogasca veoma je težak i opasan, a često se obavlja u nekontrolisanim uslovima rada s mnogo potencijalnih opasnosti i mogućim narušavanjima zdravlja. Biti vatrogasac častan je i zahtjevan posao kako po pitanju stručne osposobljenosti tako i po potrebnoj zdravstvenoj i psihofizičkoj spremnosti osobe koja ga obavlja.
Više od 400 intervencija godišnje
Samo u 2017. godini PVJ AC FBiH je imala 442 intervencije na gašenju požara, spašavanju ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarom i eksplozijom, pružanju tehničke pomoći u saobraćajnoj nesreći ili opasnostima izazvanim prirodnim i drugim nesrećama.
Od početka godine do 24. jula imali su 208 intervencija, između ostalog, i pružanje tehničke pomoći u saobraćajnim nesrećama u kojim s tri osobe smrtno stradale, deset osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a 14 lakše tjelesne povrede.
Profesionalna vatrogasna jedinica AC trenutno raspolaže s dva mala vatrogasna vozila za tehničke intervencije i gašenje manjih požara. Svi vatrogasci su opremljeni radnom uniformom, zaštitnom odjećom, obućom i opremom za vatrogasce. U toku je i priprema tenderske dokumentacije za nabavku dva vatrogasna vozila s opremom za gašenje požara i spašavanje u tunelima.
Od Zenice do Tarčina za 23 minute
Najvažnija uloga PVJ AC FBiH na teritoriji A1 na Koridoru 5C je brzina dolaska na mjesto nesreće. Od Zenice do Tarčina potrebne su im 23 minute. Svakodnevno testiranje opreme, vježbe i treninzi omogućavaju vatrogascima da budu spremni za sve uvjete.
"Svaki naš dan počinje sa: ‘Moramo biti spremni za gašenje požara i spašavanje ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarom i eksplozijom, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnostima izazvanim prirodnim i drugim nesrećama’, a imamo i dnevne te sedmične vježbe i zadatke koje moramo izvršavati kako bismo bili spremni za intervencije", dodao je Nimčević.
Svi vatrogasci ranije su bili članovi profesionalnih vatrogasnih jedinica ili članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva te su, uprkos teškim situacijama na terenu, psihički spremni da svoj posao urade profesionalno.
Zadatak vozača je brzina i sigurnost vatrogasaca
Vozači PVJ AC FBiH Eldar Karić i Eldar Paljević svakodnevno su na terenu. Brzina dolaska na mjesto događaja nije njihov jedini zadatak, dužni su i da osiguraju mjesta događaja i regulišu saobraćaj.
"Vozač, osim što vozi, mora voditi računa i o cijeloj ekipi u vozilu, ali i drugim učesnicima u saobraćaju. Zaista moramo apelirati na ljude da poštuju signalizaciju jer ugrožavaju naše živote i živote ljudi koje mi spašavamo. Poštuju naše rotacije, sklanjaju se, ali moraju više poštovati saobraćajne znakove koje stavimo na mjesto događaja", kazali su nam vozači.
Besplatan info broj za uštedu vremena i bržu intervenciju
Iako dobro komuniciraju s drugim vatrogasnim jedinicama u općinama, Džanin Vučenović ističe kako je potrebno da prilikom nesreće na autoputu unesrećeni zovu besplatan broj Autocesta FBiH, a ne 123, kako bi se brže reagovalo.
"Broj je besplatan, a često se desi problem da osobe nazovu 123 te tako dobiju najbližu vatrogasnu jedinicu koja ne može tako lako stići do njih, posebno ako se radi o suprotnoj traci. Svima mora biti na umu broj Autocesta FBiH koji se nalazi i na karticama koje dobijete na naplatnim kućicama 080 02 03 06. Na taj broj dobijate operativni centar JP Autoceste FBiH koji automatski nama izdaje nalog, nakon pregleda videonadzornog sistema, jasno utvrdi lokaciju i mi izlazimo na teren", kazao je Vučenović.
Klix
- So What!
#12322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Radovi na Zeničkoj obilaznici
Izgradnja jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C, Zeničke zaobilaznice, se izvode predviđenom dinamikom.
Izgradnju Zeničke zaobilaznice karakterišu izuzetno teški geološki uvjeti koji nisu adekvatno tretirani kroz Glavni projekt, zbog čega je na nekoliko lokacija bilo potrebno izmijeniti projektnu dokumentaciju.
U sklopu Zeničke zaobilaznice s dvije poddionice Drivuša - Klopče i Klopče - Donja Gračanica, ukupne dužine osam kilometara, bit će izgrađena dva tunela, četiri vijadukta i most čija vrijednost radova iznosi oko 140 miliona eura.
Zbog konfiguracije i geološko-tehničkih karakteristika Zenička zaobilaznica predstavlja jednu od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C.
Sredstva za poddionicu Klopče - Pečuj (Donja Gračanica) osigurana su od OPEC fonda za međunarodni razvoj i Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Radovi na poddionici Klopče - Donja Gračanica trebali bi biti završeni polovinom 2019. godine.
SA-C
- So What!
#12323 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja autoputa Doboj - Banja Luka [Dionica Prnjavor - Drugovići] - 30. 07. 2018. @ BNX (SSC)

- So What!
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#12325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li ovo auto put? Kakve su ovo krivine?