Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
seln

#12301 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Hafis wrote: Hajmo mi na izborni zakon, jebo Bajazita :)
Ne peri ruke, babo je vecer'o.
Hafis

#12302 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Škobo Habu wrote:
Hafis wrote:A jebo te, gdje im dirnuh u Bajazita..i općenito u Turke. Za razliku od ostalih u njih nije bilo loših momaka, svi patriJote bili i svi imali neki čin - od prosvetitelja, vakuflije do graditelja. Stockholmski sindrom i tu nema pomoći.
Hajmo mi na izborni zakon, jebo Bajazita :)
Opet me čitaš. :?
Čovječe, ja nikakav tekst preko 3 reda ne čitam. poogotovo povijesne ''činjenice''. I sam znaš da povijest nije egzaktna znanost i možeš je prezentirati na koji god poželiš način - ističući detalje koji idu u korist tvojih tvrdnji, a preskačući i negirajući one koji ti ne idu u korist.
Evo ti klasičnog primjera kolektivne selekcije: u srpskom i hrvatskom obrazovnom sustavu nećeš naći ništa afirmativno u korist otomanske vladavine na ovim prostorima, dok je u bošnjačkom obrazovnom sustavu situacija dijametralno suprotna.
Što hoću reći: i jedno i drugo je ideologija. Kada ni nakon 150 godina od njihovog odlaska odavde ne postoji zajednički stav o tom razdoblju (niti će vjerojatno postojati), a gdje smo tem onda mi tu.
Ja sam svjestan da sam ovdje sa svojim mišljenjem o otomanskom razdoblju u potpunosti sam i služim za nekakvo ''podjebavanje'' od ovih nekoliko poilupismenih prašinara. Normalno, to se može opravdati većinskom etničkom strukturom foruma, što opet govori u prilog mojoj tvrdnji o obrazovnim sustavima koji proizvode zasebne i odvojene sociološke vrijednosti i odnos prema tom dijelu naše zajedničke prošlosti.

Isto bi tako netko od vas sa svojom teorijom o ''dobrim'' Otomanima bio vreća za udaranje na nekom forumu drugačije većinske etničke strukture.
Znači, po tom pitanju jednostavno nema slaganja, i to je jedan od razloga zašto nikada nećemo moći imati zajednički obrazovni sustav u ovoj državi.
Škobo Habu

#12303 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote: Čovječe, ja nikakav tekst preko 3 reda ne čitam. poogotovo povijesne ''činjenice''. I sam znaš da povijest nije egzaktna znanost i možeš je prezentirati na koji god poželiš način - ističući detalje koji idu u korist tvojih tvrdnji, a preskačući i negirajući one koji ti ne idu u korist.
Evo ti klasičnog primjera kolektivne selekcije: u srpskom i hrvatskom obrazovnom sustavu nećeš naći ništa afirmativno u korist otomanske vladavine na ovim prostorima, dok je u bošnjačkom obrazovnom sustavu situacija dijametralno suprotna.
Što hoću reći: i jedno i drugo je ideologija. Kada ni nakon 150 godina od njihovog odlaska odavde ne postoji zajednički stav o tom razdoblju (niti će vjerojatno postojati), a gdje smo tem onda mi tu.
Ja sam svjestan da sam ovdje sa svojim mišljenjem o otomanskom razdoblju u potpunosti sam i služim za nekakvo ''podjebavanje'' od ovih nekoliko poilupismenih prašinara. Normalno, to se može opravdati većinskom etničkom strukturom foruma, što opet govori u prilog mojoj tvrdnji o obrazovnim sustavima koji proizvode zasebne i odvojene sociološke vrijednosti i odnos prema tom dijelu naše zajedničke prošlosti.

Isto bi tako netko od vas sa svojom teorijom o ''dobrim'' Otomanima bio vreća za udaranje na nekom forumu drugačije većinske etničke strukture.
Znači, po tom pitanju jednostavno nema slaganja, i to je jedan od razloga zašto nikada nećemo moći imati zajednički obrazovni sustav u ovoj državi.
Historija nije egzaktna nauka, sva sreća da je tako. No, i po tom pitanju postoje znanstvano utvrđene činjenice naspram mitološki predanja i epike.

To što ti ne čitaš i jeste problem tvog nerazumjevanja - ne branim ja Osmanlije, već samo ukazujem da je 500 godina otomanskog nasljeđa veoma kompleksna stvar kroz određene periode i razdoblja, i nije je tako jednostavno promatrati kao kroz optukum jednog Marina Topića ili Veselina Gatala.
Historija nije crno-bijela, kako je već na ovim prostorima tretiraju, pa sam ti na tom fonu dao par plastičnih primjera određenih historijski ličnost iz 3D vizure ovdašnji etno-nacionalnih, zasebnih historija. Nažalost, bezuspješno.
Najmanji problem na ovim prostorima su Osmanlije i Austro-Ugari, jer, nažalost, ovdje se tri naciona još uvijek prepiru jesu li ustaše loši ili dobri momci, jesu li četnici takavi, jesu li to "Handžarci". Aboliraju se provjereni ratni zločinci, veliča se fašizam, recikliraju se propale ideje, ali, eto, ispada da su za sve to krivi Turci i sultan Bajazit.
SaraFina

#12304 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

Škobo, nemoj ga molim te dalje. Tuzno mi :( a ova tema mi je jedina zabava na poslu inače :)
LBVIEW

#12305 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by LBVIEW »

Hafis wrote:
Toffee karamela wrote:
Hafis wrote: Govorim o dugogodišnjem, da ne kažem višestoljetnom razdoblju poslije toga. To jest kad smo se konsolidirali i uveli vojne krajine :) .
Nisu to ni dva Bajazita zajedno mogla probiti.
ko je ba uveo vojne krajine...valjda su ih uveli austrijanci a ne vi :lol:...vi ste u njima kotirali ravnopravno s već pomenutim srbima i vlasima, da ne pominjem da su se i ti i takvi naseljenici istakli poslije ko vrsni vojnici pa im je austrijska vojska kasnije davala najviše činove, čak i feldmaršalske, i tu su ercegovce prešišali :lol:
Ne treba ni vaš doprinos zanemariti, mada je doduše bio pasivne prirode.
Hoću reći, izbjegavali ste koliko ste mogli regrutiranje u tursku vojsku i time doprinjeli da Beč ostane kakav i jest danas - s vodoopskrbom od 24 h :)
Mi smo, odnosno nasi su bili s druge strane predzidja krscanstva, te u par navrata dobro isprasili Austriju. :izet:
A vi, vi ste sadili rastiku, vodali opanke i tako to, nije Citluk tek onako dobio ime. :D
Hafis

#12306 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

LBVIEW wrote:
Hafis wrote:
Toffee karamela wrote:
ko je ba uveo vojne krajine...valjda su ih uveli austrijanci a ne vi :lol:...vi ste u njima kotirali ravnopravno s već pomenutim srbima i vlasima, da ne pominjem da su se i ti i takvi naseljenici istakli poslije ko vrsni vojnici pa im je austrijska vojska kasnije davala najviše činove, čak i feldmaršalske, i tu su ercegovce prešišali :lol:
Ne treba ni vaš doprinos zanemariti, mada je doduše bio pasivne prirode.
Hoću reći, izbjegavali ste koliko ste mogli regrutiranje u tursku vojsku i time doprinjeli da Beč ostane kakav i jest danas - s vodoopskrbom od 24 h :)
Mi smo, odnosno nasi su bili s druge strane predzidja krscanstva, te u par navrata dobro isprasili Austriju. :izet:
A vi, vi ste sadili rastiku, vodali opanke i tako to, nije Citluk tek onako dobio ime. :D
Nešto mi google štekće, pa ako ti nije teško koji su bili ti ''vaši'' što su isprašili Austriju?
Toffee karamela

#12307 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Toffee karamela »

Hafis wrote: služim za nekakvo ''podjebavanje'' od ovih nekoliko poilupismenih prašinara.
haha pa ovdje ako je iko polupismen to si ti a da li si sad prašinar ili ne ne bih ulazila u to..toliko si polupismen da nakon cijelog vijeka izučavanja školskog katehizma nisi zapamtio koja se imena pominju u bibliji i po kom fazonu su tamo :lol:
volta dzontra

#12308 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by volta dzontra »

Utjecaj otomanskog carstva je bio tako blagotvoran da su europske zemlje koje su pod vlascu Otomanima ostale najdulje i sada najsiromasnije europske zemlje koje zaostaju na svim podrucjima od ekonomije do vladavine prava...

Vrijedno nasljedje otomanske imperije poput baklave, pekmeza, djulbastije itd ne moze nadoknaditi izgubljenja dva i pol stoljeca napredka pod "bolesnikom s Bosfora"
Hafis

#12309 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

volta dzontra wrote:Utjecaj otomanskog carstva je bio tako blagotvoran da su europske zemlje koje su pod vlascu Otomanima ostale najdulje i sada najsiromasnije europske zemlje koje zaostaju na svim podrucjima od ekonomije do vladavine prava...

Vrijedno nasljedje otomanske imperije poput baklave, pekmeza, djulbastije itd ne moze nadoknaditi izgubljenja dva i pol stoljeca napredka pod "bolesnikom s Bosfora"
Tako je.
Uostalom zemlje koje su bile najdulje pod otomanskom čizmom danas što se tiče mnogih pokazatelja spadaju po razvijenosti u sami europski vrh, a zašto ne i reći u sami svjetski vrh. Prije svega to su BiH, Kosovo, Albanija, Makedonija i dr.
To se može prije svega tumačiti mudrom otomanskom politikom koja nije žalila truda i sredstava da iza svoje prosvjetiteljske vladavine ostavi respektabilne rezultate u svim društvenim segmenima navedenih zemalja. I one su tu svojervrsnu prednost nad ostalim zemljama koje nisu bile te sreće mudro iskoristile.
Hafis

#12310 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Toffee karamela wrote:
Hafis wrote: služim za nekakvo ''podjebavanje'' od ovih nekoliko poilupismenih prašinara.
haha pa ovdje ako je iko polupismen to si ti a da li si sad prašinar ili ne ne bih ulazila u to..toliko si polupismen da nakon cijelog vijeka izučavanja školskog katehizma nisi zapamtio koja se imena pominju u bibliji i po kom fazonu su tamo :lol:
Pa ti si žensko!? :shock:
Ok, samo molim te jedno - nema zaljubljivanja.
Znači samo polemika i to strogo multi-kulti
seln

#12311 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Hafis wrote:
Toffee karamela wrote:
Evo ga, veleposlanik hrvatske kulture: kad nestane argumenata, moze i jeftini seksizam.
Škobo Habu

#12312 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

SaraFina wrote:Škobo, nemoj ga molim te dalje. Tuzno mi :( a ova tema mi je jedina zabava na poslu inače :)
Šta mu radim? :)

Ja na poslu nemam pristup forumu, pa moram iskoristi ovaj odmor za Kurban Bajram. :rofl:
Hafis

#12313 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

seln wrote:
Hafis wrote:
Toffee karamela wrote:
Evo ga, veleposlanik hrvatske kulture: kad nestane argumenata, moze i jeftini seksizam.
Jebat ga stalkeru, svoj ti posao. Koga su zmije ujedale i guštera se boji.
Škobo Habu

#12314 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote: Nešto mi google štekće, pa ako ti nije teško koji su bili ti ''vaši'' što su isprašili Austriju?
Znamenti boj pod Banjalukom.

Udario i Švabo, i Ugar, i Francuz, i Rvat, i šta sve ne.

Nešto Arnauta priskočilo u pomoć, ostalo bosanska sirotinja...
Hafis

#12315 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Škobo Habu wrote:
Hafis wrote: Nešto mi google štekće, pa ako ti nije teško koji su bili ti ''vaši'' što su isprašili Austriju?

Ahaaaa. To je bila turska vojska na čelu s Hećimoglu Ali-pašom .
Vi ste tu po običaju samo ćućali i ćekali . Tko god da je pobijedio, vama ga isto. Jedan se oteg'o, drugi se proteg'o.
Škobo Habu

#12316 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

volta dzontra wrote:Utjecaj otomanskog carstva je bio tako blagotvoran da su europske zemlje koje su pod vlascu Otomanima ostale najdulje i sada najsiromasnije europske zemlje koje zaostaju na svim podrucjima od ekonomije do vladavine prava...

Niđe veze. Nakon Osmanlija promjenila su se na ovim prostorima još tri sistema-monarhija, kraljevina, socijalistička federacija.

Još kad bi ti znao da su prvu prugu u BiH izgradile Osmanlije, a ne Austro-Ugari...
Hafis

#12317 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Škobo Habu wrote:

Niđe veze. Nakon Osmanlija promjenila su se na ovim prostorima još tri sistema-monarhija, kraljevina, socijalistička federacija.

Još kad bi ti znao da su prvu prugu u BiH izgradile Osmanlije, a ne Austro-Ugari...
Vidi se. Evo je danas inače vidljiv trend imenovanja ustanova po slavnim osobama iz Austrougarske monarhije i SFRJ.

A inače su Osmanlije bili poznati stručnjaci u oblasti izrade parnih strojeva, gradanji pruga i elektrifikaciji.
Škobo Habu

#12318 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote: Tako je.
Uostalom zemlje koje su bile najdulje pod otomanskom čizmom danas što se tiče mnogih pokazatelja spadaju po razvijenosti u sami europski vrh, a zašto ne i reći u sami svjetski vrh. Prije svega to su BiH, Kosovo, Albanija, Makedonija i dr.
To se može prije svega tumačiti mudrom otomanskom politikom koja nije žalila truda i sredstava da iza svoje prosvjetiteljske vladavine ostavi respektabilne rezultate u svim društvenim segmenima navedenih zemalja. I one su tu svojervrsnu prednost nad ostalim zemljama koje nisu bile te sreće mudro iskoristile.
Tako je @Hafize. Eno i za ekonomski sunovrat grčke države krive su Osmanlije. :-)

Inače su sve te zemlje, nakon oslobađanja od osmanske okupacije, na krilima prosvjetiteljstva i liberalnih ideja započele svoj nezaustavljiv razvoj.
Otpočele su jedan Balkanski, pa Drugi, pa Prvi Svjetski rat, po tom dolazi i Drugi, i tako...
Last edited by Škobo Habu on 03/09/2017 21:58, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#12319 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote: Vidi se. Evo je danas inače vidljiv trend imenovanja ustanova po slavnim osobama iz Austrougarske monarhije i SFRJ.

A inače su Osmanlije bili poznati stručnjaci u oblasti izrade parnih strojeva, gradanji pruga i elektrifikaciji.
U pravu si. Eno u Kiseljaku ulica po generalu Filipoviću. Osloboditelju, nikako okupatoru u službi A-U.

Što se tiče pruge-ne znaš da su do je u vrijeme "Hercegovačkog ustanka" postojala pruga od Banja Luke prema Savi?
Mašinovođe bili Poljaci, Mađari itd. jer domaći klošari , ruku na srce, i nisu ništa drugo znali nego se krviti.

Nemoj, živ bio, sve na Osmanlije, nisu oni krivi, krivi su domaći buržuji kojima je bilo draže da drže narod u neznanju, nego li suprotno.
Mada, tvoj zemljak Rizvanbegović, bio je pionir u nekim segmentima poljuprivrede u Hercegovini 19. stoljeća.
volta dzontra

#12320 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by volta dzontra »

Škobo Habu wrote:

sta je nidje veze?? pa i sovjetskom lageru najnerazvijenije zemlje su bile one koje su se kasno rijesile otomana. nakon ulaska u EU brzina napredka zemlja koje nisu bile pod otomanima i oni koje su bile je razlicita. imas hrpe znanstvenih radova o tomu. svi ekonomski povjesnicari kao primjer negativnog ekonomkskog utjecaja azijskog despotizma navedu Osmansko carstvo.

ta smijesna bukvarska pricica o prvoj pruzi koju su izgradile Osmanlije....krepat od smijeha....uzmi podatke o pismenosti, cestovnoj infrastrukturi, broju manufaktura, postotku industrijskih zanimanja u trenutku kad je AU usla u BiH i usporedi s bilo kojom zemljom istocne Europe. Zadnja dva stoljeca Otomanske vladavine napravila su da BIH u 20 stoljece udje u rangu africkih drzava..

To sto tamo u SDA i krugu 99 vaze o haman ljepoti i bericetu turskog vakta moze proci u mejtefu
Kejn

#12321 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Jesu li i Turci krivi što vas je Čović iselio pa vas je sada ispod 400 000. More biti da je i za to kriv bolesnik sa Bosfora.
LBVIEW

#12322 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by LBVIEW »

Pa, recimo 1737-e u boju kod Banja Luke, kad su Habsburgovci dali ultimatum: "ili preci na katolicanstvo ili nestati".
No, ne bi srece, a ono sto Bosnjaci ne sasjekose podavi se u Vrbasu. :D
Dalje, ako te zanima otidji npr. do Buzima i informiraj se tko je drzao granicu nakon 1689-e.
Last edited by LBVIEW on 03/09/2017 22:28, edited 1 time in total.
volta dzontra

#12323 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by volta dzontra »

Kejn wrote:Jesu li i Turci krivi što vas je Čović iselio pa vas je sada ispod 400 000. More biti da je i za to kriv bolesnik sa Bosfora.

u pravu je hafis...prasinari....kakve veze Covic ima s pitanjima siromastva bivsih otomanskih kolonija na europskom kontinentu...????

mace malo...sve mu diraj samo mu turski vakat ne diraj
LBVIEW

#12324 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by LBVIEW »

"Corelation does not imply causation" , a da je tako potvrdjuje i Hrvtaska, koja uprkos tome sto je stajala na predzidju krscanstva najmanje 300 godina, danas da izvines kurac od gospodarstva, kulture i znanstvenih dostignuca. :D
Dalje, kako bi netko tko bastini tekovine urbicida i tko na pragu 21. stoljeca otvara logore za nepodobne ista mogao znati o civilizacijskim dostignucima - tom je nivo rastika kenjac, guvno, pivanje gangi i poljski zahod. :D
Btw., da nisu Osmanlije mozda krive i za tvoju nepismenost? :D
Last edited by LBVIEW on 03/09/2017 22:29, edited 1 time in total.
LBVIEW

#12325 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by LBVIEW »

Hafis wrote:
Škobo Habu wrote:

Ahaaaa. To je bila turska vojska na čelu s Hećimoglu Ali-pašom .
Vi ste tu po običaju samo ćućali i ćekali . Tko god da je pobijedio, vama ga isto. Jedan se oteg'o, drugi se proteg'o.
Za vas Spartanci, zna se tko je cucao medju rastikom i krio se iza kenjcevog prkna, a ko je vojevao par stotina godina. :izet:
Ta nec nam nas sverceri du'anom pricati o vojnoj tradiciji. :lol:
Post Reply