Pedja Kojovic wrote:***
Izjava o Radoncicu (obje izjave) su vjerodostojne.
Pisao sam vec o tome kako je prva data kao reakcija na slucaj "Jurisic", a druga, ja mislim, nekoliko mjeseci kasnije.
Nas, a i moj stav, izrazen u ovim izjavama se nije promjenio.(Pisao sam ranije da bih prvu izjavu o Radoncicu sada samo drugacije formulisao u smislu izbora pojedinih rijeci).
Stavove i misljenja za i protiv dogovora - koje mnogi od vas iznose ovdje - sa SDA ili sa SDP-om su i nas (bas) namucili.
(Razlicitost u stavovima clanova predsjednistva je bila vise izrazena tokom rasprave nego prilikom konacnog glasanja).
Mi (Nas pregovaracki tim = Lejla Somun, Samir Fazlic, Nedeljko Despotovic i Albin Zuhric) smo na pocetku medjustranackih razgovora rekli da se svaki eventualni dogovor odnosi iskljucivo na izbor ljudi na opcinske i gradske pozicije i da ne predstavlja nikakvu naznaku za programsku ili buducu koaliciju. (To je nesto na cemu su i jedni i drugi
u pocetku intenzivno insistirali,...pa i vise).
Dogovor o cijem je postizanju sinoc neocekivano izvjestila SDP-ova press sluzba jos uvijek nije finaliziran u mjeri koja garantuje njegovu realizaciju.(Dogovorena je etnicka struktura gradske izvrsne vlasti, ali jos uvijek nisu ponudjena konkretna imena i oko toga se nastavljaju razgovori).
Mislim da je nas pregovaracki tim uradio dobar posao time sto je razgovore ogranicio na "inzinjering" oko izbora gradonacelnika i jos nekih funkcija.
Nas prijedlog ce biti Sabina Cudic i vjerujemo da bi to trebalo biti prihvatljivo SDP-u i SBB-u.
(Njena namjera da napusti trenutni posao je starija od lokalnih izbora - ja za to znam od ljetos).
Ukoliko se sporazum realizuje NS ce dobiti nekoliko vise vidljivih pozicija u skladu sa izbornim rezultatima u gradu.
Osim toga, a za razliku od 2008., trenutno (cak ni ljudi koji to profesionalno rade) ne mogu precizno izracunati/prognozirati tacan broj vjecnika svake od stranaka u GV. Najvjerovatnija racunica kaze, blok SDP-SBB ce imati 14, blok SDA-SDU, itd, takodje, 14.
NS ce sigurno imati 2 glasa koji ce biti balans izmedju ova dva bloka.
Niti jedan od blokova, po nama, nije "sretno rjesenje" iz razloga, da sada ne ponavljam, koje o strankama koje ih cine cesto iznosim(o) i ovdje, i u javnosti.
Naravno, da mi ne prija kada vi na ovom forumu, kritikujete nase (ili moje) poteze ili izjavljujete da zbog nekog od tih necete vise glasati za nas. Svaka od mogucih odluka(dogovor sa SDA-SDU koalicijom, suzdrzanost) u ovoj konkretnoj situaciji bi sasvim sigurno izazvala odredjene reakcije i vas, forumasa, i javnosti. Moguce je da, gledano sa strane, stvari izgledaju jasnije, ali je moguce i da onaj ko gleda sa strane ne uzima u obzir sve razloge za ZA ili protiv, ili da im daje razlicitu tezinu. To je jednostavno uvijek tako. U svakom slucaju, mi smo donijeli odluku da nas izborni rezultat u skladu sa rezultatima realiziramo u dogovoru sa SDP-om i SBB-om (Mada su i razgovori sa SDA-SDU timom bili vrlo produktivni za nas). Glasaci ce imati priliku ocjeniti kvalitet naseg odlucivanja i mi cemo preuzeti odgovornost.
p.k.
mislim pokazali ste jasno da je principijelnost u politici samo floskula za naivce, pa ko ga primi i kome se primi

....a biti će veoma interesantno promatrati daljni razvoj situVacije unutar samih "koalicija" sa SDP-NS-SBB na jednoj strani i SDA-SDU-SBiH na drugoj strani.....ovo stanje je potvrda da na političkom spektru više nemamo niti profilirane ljevice, a niti desnice (npr. onaj Radivojević danas i ne zna kako se zove Desnica ili Ljevica

čeka hudnik bće odluku nekog suda ). U naske sama politika više nije indukovana i niti vođena idejama, već je sve jedna ideološki mješana bosanka lončina u koji je ubačeno i svašta i ništa, dok se iz njega kusa u zavisnosti ko kakvu kašiku ima...pa neko kusa zlatnom a neko šupljom u zavisnosti od socijalne stratifikacije.
Želio bih da postavim nagradno pitanje za čitaoce portala glede ovih koalicija:
pronađite uljeza
1. SDP-NS-SBB
2.SDA-SDU-SBiH
ali i to mi je deplasirana i pogrešno usmjerena zajebancija pošto je jedina ideologija i cilj uber alles politike u BiH
FOTELJA!