Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno tako.
Doduse tamo je Zviz.
Sacekali ga moji gringosi na stanici Krematorium Motol.
Uzeli mu pare.
Doduse tamo je Zviz.
Sacekali ga moji gringosi na stanici Krematorium Motol.
Uzeli mu pare.
-
swanfilter
#12302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne da mi se, al mogu ti okaciti 20+ vijesti koje datiraju iz zadnja 2-4 mjeseca i u vezi su napada zbog materijalnog. I koji slucaj seksualnog. Za jedne sam procitam. Za druge cujem da su se desili.
Kada na to dodas odjednom ceste obracune, a u vezi ona dva klana iz CG ...
Jer radim u ugostiteljstvu i u centru grada. Susreces ljude koji su u dodiru sa policijom, zdravstvom. I ponavljaju se price o događajima koji se dese, al ne izađu u medije iz razloga da se ne siri negativna atmosfera, jer Slovenci nisu bas odbojni do drugih, al postanu razdrazeni kada osjete da im se uzurpira ono njihovo.
Neki dan pijem pivo i buljim u mob. Odjednom cujem-this is my country deranje. Dignem glavu i vidim dvojicu koja se okrecu tamo, odakle dođe taj glas. Braca su od tamo negdje i odgovaraju-soon will be ours ...
I sam sam stranac ovdje vec dugo. Al, i kao takav primjecujem mnogo toga, sto nije bilo za Ljubljanu vidljivo godine unazad.
Do kakvih tek promjena ce doci i cemu to vodi ...
-
swanfilter
-
elcaliente
#12304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima i tih individualaca, vecina ih trci za parama.
Mada nemora po automatizmu biti bolje u Minhenu nego u Pragu sto se tice kesa.
Ovdje dok plati stanovanje i rezije ode jedna plata. Vjerovatno je tamo isplatnije a ljudi su se vjerovatno vec i navikli.
Za nase ljude je Njemacka ipak Optimus Prime kada racunaju na odlazak. Vjerovatno ni ne razmisljaju o Estoniji iako je i tamo dobro za skolovanije ljude.
Bas je bio nedavno clanak o nekoj nasoj curi koja je otisla za Estoniju, ljepo i ugodno ta zemlja izgleda. Nekako cisto i uredno.
-
moimoi
#12305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bec je za mene isto “sterilan” Daleko da je ruzan grad, jako je lijep grad, ali mi je “svapski”. Za Prahu bi prije rekla da je istocna verzija Londona
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prag je za Beč Real Madrid
- Ozimician
#12307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, ja Ljubljanu pamtim kao primjer sigurnosti i cistoce, ali ocito se vremena mjenjaju. Nekome ko ima slike u glavi Ljubljane od prije 5 god., te price mogu zvucati nevjerovatno.
Negdje sam na netu procitao kako ljudi nemaju update-ane informacije, ono kako svi zamisljaju Californiu, a danas je to jedna od gorih saveznih drzaa po svim parametrima, itd.
Meni je konkretno ova djevojka koja radi u Pragu rekla da bi grad u DE koji bi joj mogao ponuditi slican sadrzaj kao Prag jedino bio Minhen, ali kad bi platila stan u Minhenu kakav ima u Pragu, bukvalno bi morala prezivljavati (cak i sa nesto vecom platom u DE).
Ono sto ja nikad izgleda necu skontati, cemu toliki hype oko Beca? Prag mi je za 10 stepenica iznad, a bio sam vise puta u oba grada. U Becu imas osjecaj da si dosao u neki hibridni grad Turaka, Srba i Sandzaklija.
...nekako fejk grad, zeli da se predstavi kao nesto sto nije
Negdje sam na netu procitao kako ljudi nemaju update-ane informacije, ono kako svi zamisljaju Californiu, a danas je to jedna od gorih saveznih drzaa po svim parametrima, itd.
Meni je konkretno ova djevojka koja radi u Pragu rekla da bi grad u DE koji bi joj mogao ponuditi slican sadrzaj kao Prag jedino bio Minhen, ali kad bi platila stan u Minhenu kakav ima u Pragu, bukvalno bi morala prezivljavati (cak i sa nesto vecom platom u DE).
Ono sto ja nikad izgleda necu skontati, cemu toliki hype oko Beca? Prag mi je za 10 stepenica iznad, a bio sam vise puta u oba grada. U Becu imas osjecaj da si dosao u neki hibridni grad Turaka, Srba i Sandzaklija.
- n+1
-
elcaliente
#12309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zbog kruznih tokova?
-
swanfilter
#12310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bec je dostigao vrhunac elitizma i sad je to vec prelazi u sterilnost.moimoi wrote: ↑11/12/2023 18:54Bec je za mene isto “sterilan” Daleko da je ruzan grad, jako je lijep grad, ali mi je “svapski”. Za Prahu bi prije rekla da je istocna verzija Londona![]()
Pod Becom na Prag mislim kulturno i arhitektonski. Al mmogo opusteniji u svakom drugom pogledu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- n+1
#12312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Grad sa najviše muzeja u Evropi, prava kulturna prijestolnica kontinenta. Koncerti svakodnevno, od Taylor Swift preko underground technical progressive death metal bendova pa do klasike u izvođenju filharmonije. Pozorišta bukvalno obložena zlatnom patinom, a sam grad je, sa svojim ulicama i zgradama, muzej na otvorenom, i lekcija iz historije.
I ka'e ja sam otišao u selo kraj Gelsenkirchena jer mi fali kulturnog života.
-
swanfilter
#12313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na Prag i Cesku jos uvijek mnogo svijeta gleda kroz historiju unazad ...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Ozimician
#12315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A onda mu objavis reportazu njemackog portala koji pokazuje koliko je u Gelsenkirchenu stanje lose da cak i Turci iz njega bjeze ...n+1 wrote: ↑11/12/2023 19:01 Grad sa najviše muzeja u Evropi, prava kulturna prijestolnica kontinenta. Koncerti svakodnevno, od Taylor Swift preko underground technical progressive death metal bendova pa do klasike u izvođenju filharmonije. Pozorišta bukvalno obložena zlatnom patinom, a sam grad je, sa svojim ulicama i zgradama, muzej na otvorenom, i lekcija iz historije.
- napadne te da glasas za Bakira
-
elcaliente
#12316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni ta selidba u porvinciju nikada nece biti jasna.
Svejedno dal dolazis iz nekog BH grada i sela, zasto se selis u provinciju gdje su ti mogucnosti u startu ogranicene.
- Ozimician
#12317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I te mogucnosti se itekako "precjenjuju"elcaliente wrote: ↑11/12/2023 19:05Meni ta selidba u porvinciju nikada nece biti jasna.
Svejedno dal dolazis iz nekog BH grada i sela, zasto se selis u provinciju gdje su ti mogucnosti u startu ogranicene.
-
moimoi
#12318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bec je za mene wannabe elita/ malogradjanstina.swanfilter wrote: ↑11/12/2023 19:00Bec je dostigao vrhunac elitizma i sad je to vec prelazi u sterilnost.
Pod Becom na Prag mislim kulturno i arhitektonski. Al mmogo opusteniji u svakom drugom pogledu.
Prag je GRAD.
-
swanfilter
#12319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
moimoi wrote: ↑11/12/2023 20:42Bec je za mene wannabe elita/ malogradjanstina.swanfilter wrote: ↑11/12/2023 19:00Bec je dostigao vrhunac elitizma i sad je to vec prelazi u sterilnost.
Prag je GRAD.
Jer je kao metropola pun onih, koji takvom gradu ne pripadaju. Al, Bec jeste bogat i elitistican.
Cesi jos uvijek drze distancu do migracije prekomjerno. Sto ne znaci da nece doci na isto.
Ne govorim na pamet jer samo imao curetak iz Praga.
Nisu bas za euro integracije nikada bili.
Zanimljivo, mislim da su Vijetnamci kod njih najbrojniji. Mimo nesto malo Europljana.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato Pariz lici na Kongo
- n+1
#12321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Beč ima neke oštre kontraste. Voziš se 15 minuta tramvajem iz blještavila centra i nađeš se okružen zgradama koje podsjećaju na zeničku Blatušu circa 1965.
Praški komunisti su rezidencijalna naselja uglavnom gradili daleko od centra, a i ona su danas sređena kao bombona.
Praški komunisti su rezidencijalna naselja uglavnom gradili daleko od centra, a i ona su danas sređena kao bombona.
-
moimoi
#12322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta ti znaci da neko ne pripada nekom gradu?swanfilter wrote: ↑11/12/2023 20:52moimoi wrote: ↑11/12/2023 20:42Bec je za mene wannabe elita/ malogradjanstina.swanfilter wrote: ↑11/12/2023 19:00
Bec je dostigao vrhunac elitizma i sad je to vec prelazi u sterilnost.
Prag je GRAD.
Jer je kao metropola pun onih, koji takvom gradu ne pripadaju. Al, Bec jeste bogat i elitistican.
Cesi jos uvijek drze distancu do migracije prekomjerno. Sto ne znaci da nece doci na isto.
Zanimljivo, mislim da su Vijetnamci kod njih najbrojniji. Mimo nesto malo Europljana.
I oni su u dusi teski socijalisti.
Prag je prepun stranaca.. nema cega i koga nema. Svi su dobrodosli. Apsolutno otvoreni za sve. Pa u samom centru Praga imas romski restoran na najboljoj mogucoj lokaciji (Karlov most) koji je apsolutni hit… Barem je bio prije 20 god. Daleko su oni po mindsetu ispred Evrope.. barem ovog germanskog dijela.
I sto je najbitnije.. ne prave geta.
-
swanfilter
#12323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bicu prozvan, al u Becu je danas ogromno onih, koji bi razanj u parku okrenuli. Navodim primjer.moimoi wrote: ↑11/12/2023 21:04Sta ti znaci da neko ne pripada nekom gradu?swanfilter wrote: ↑11/12/2023 20:52
I oni su u dusi teski socijalisti.
Prag je prepun stranaca.. nema cega i koga nema. Svi su dobrodosli. Apsolutno otvoreni za sve. Pa u samom centru Praga imas romski restoran na najboljoj mogucoj lokaciji (Karlov most) koji je apsolutni hit… Barem je bio prije 20 god. Daleko su oni po mindsetu ispred Evrope.. barem ovog germanskog dijela.
I sto je najbitnije.. ne prave geta.
Bec je globaliziran kao i svaka metropola.
Ima i Pragu svakakvih, al je broj minoran i mjeri se u promilima.
Mimo Ceha, u Pragu po brojnosti su drugi Slovaci. Onda Mađari, Njemci, Rusi ...
Bec je vec grad kao London, Pariz.
Naravno da ne prave geta iz gore navedenih razloga ...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto je Pariz za Afriku, to je Bec za Balkan i Tursku
-
moimoi
#12325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ne slazem se. Upravo u Pragu imas ljude raznih drustvenih i inih profila. Ono sto cini grad gradom. Nejse, ni okretanje “raznja” u centru nije nista cudno ukoliko taj razanj nema glavu i noge:D ono da poplasi svu djecu… koliko god da to bilo licemjerno.. tako je, i drzi se toga.