Pa cuj i u Jevropi jako puno ljudi radi za ispod milje ipo euradetroit-mercy wrote:Nije problem tih 20k stanovnika Sarajeva ili 5% stanovnika Sarajeva, problem je da u 5% sretnika ulaze ljudi cija primanja prelaze 3,000 maraka ili 1,500 Eura. Ako je 3000 km referenca za neki elitni/elitisticki zivot onda smo mi u puno vecoj gabuli nego sto mislimo ili onda je Melburn u pravu, ljudi su bas kokuzikonoplja wrote:Sarajevo, glavni grad BiH sa oko 400,000 dusa, manje-vise, od kojih mozda 20,000 gradjana ima dobar zivot tj. 5% stanovnika Sarajeva. Totalno ne bitno ali drug Melburne ce da nam kaze kako tih 20k stanovnika Sarajeva, koji imaju, zive bolje od 80% dijaspore tj. kokuza. Sve to iskljucujuci neke cinjenice poput toga da se u Sarajevu cesto zna dogoditi da nema vode, da je udisati zrak ravno tome ko popusiti karton Drine, da je otpada na sve strane, da ljudi ne postuju prometna pravila, ljudi stradavaju u naletima guzonja na pjesackim prelazima koji onda spletom okolnosti ostaju vani na slobodi a ne u 4 zida u KPD, da je javni prijevoz u raspadu i kasni, da smo tek poceli prijelaz sa 3g na 4g mrezu... Ma dosta o tome.
Evo, ja tvrdim da i od tih koji imaju u Sarajevu, dobar dio njih bi bolje zivio da su vani u nekom Salzburgu, Milanu, Kelnu, Strasburgu, Bristolu, Valenciji, Kopenhagenu.
Nadalje, drug Melburne izjavljuje kako su za njega, licno, Bec i Austrija = kurtnon. Jer eto on je navikao na Australiju i Melburne. Pa da vas pitam na osnovu koje logike je onda Sarajevo vrh i beton ako su Bec i Austrija kurton?.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#12301 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#12302 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Konstatovo bi da nije ljudski da iz zlobe, ljubomore i kokuzluka zajebaJete covjekaNazif_Gljiva wrote:Saće on, dok isposluje apartman u Kleku...dječak sa šibicama wrote:ja i dalje ne kontam zasto melburn pise na forumu umjesto da uziva na Maldivima gdje je otisao spojivsi prvi maj ioba vaskrsa jer mu se moze jer je bogat mocan i jak jer je pun ko brod
Možda je gužva na Doljanima
-
detroit-mercy
#12303 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa cuj, izgleda da ne razumijes nas jezik bas najbolje. Ovdje pricamo o sretnicima koji zaradjuju milju ipo eura u rajvuSa i to te lansira u top par procenata po primanjimainsomnia78 wrote:Pa cuj i u Jevropi jako puno ljudi radi za ispod milje ipo euradetroit-mercy wrote:Nije problem tih 20k stanovnika Sarajeva ili 5% stanovnika Sarajeva, problem je da u 5% sretnika ulaze ljudi cija primanja prelaze 3,000 maraka ili 1,500 Eura. Ako je 3000 km referenca za neki elitni/elitisticki zivot onda smo mi u puno vecoj gabuli nego sto mislimo ili onda je Melburn u pravu, ljudi su bas kokuzikonoplja wrote:Sarajevo, glavni grad BiH sa oko 400,000 dusa, manje-vise, od kojih mozda 20,000 gradjana ima dobar zivot tj. 5% stanovnika Sarajeva. Totalno ne bitno ali drug Melburne ce da nam kaze kako tih 20k stanovnika Sarajeva, koji imaju, zive bolje od 80% dijaspore tj. kokuza. Sve to iskljucujuci neke cinjenice poput toga da se u Sarajevu cesto zna dogoditi da nema vode, da je udisati zrak ravno tome ko popusiti karton Drine, da je otpada na sve strane, da ljudi ne postuju prometna pravila, ljudi stradavaju u naletima guzonja na pjesackim prelazima koji onda spletom okolnosti ostaju vani na slobodi a ne u 4 zida u KPD, da je javni prijevoz u raspadu i kasni, da smo tek poceli prijelaz sa 3g na 4g mrezu... Ma dosta o tome.
Evo, ja tvrdim da i od tih koji imaju u Sarajevu, dobar dio njih bi bolje zivio da su vani u nekom Salzburgu, Milanu, Kelnu, Strasburgu, Bristolu, Valenciji, Kopenhagenu.
Nadalje, drug Melburne izjavljuje kako su za njega, licno, Bec i Austrija = kurtnon. Jer eto on je navikao na Australiju i Melburne. Pa da vas pitam na osnovu koje logike je onda Sarajevo vrh i beton ako su Bec i Austrija kurton?.
- insomnia78
#12304 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A kolike su ostale cijene u Evropi
- insomnia78
#12305 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da u BiH si sa 1500€ lord a u Evropi mozes pristojno zivjeti
-
detroit-mercy
#12306 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa paprika su skuplje u Jevropi definitivnoinsomnia78 wrote:A kolike su ostale cijene u Evropi
Da ponovim, posto vidim da ne razumijes bas najbolje, milju ipo ojra imaju sretnici
A tebi ako je skupo u Francuskoj, vratis se u Tuzlu na prosjek od 750 marki
- 512MB
- Radio Sarajevo
#12308 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni nekako te priče o projekciji budućnosti nikako ne piju vode. Posebno me nervira priča kako je sve bilo bolje odmah nakon rata, a ljudi zaborave da je država bila razrušena, ništa nije bilo obnovljeno, radilo se normalno za 100-150 KM mjesečno itd. Cijene jesu bile niže, ali ni blizu nisu bile sedam - osam puta niže, kao što su bile plate.detroit-mercy wrote: Prosjek u drzavi je 880kmova, koliko ljudi ima 3 milje, govoris o veoma malom broju ljudi realno gledajuci. Da ne ulazim u neku dublju polemiku ali nas rapidan gubitak stanovnistva ti ipak dovoljno govori o svemu. Ako po tvojoj teoriji samo kokuzi odlaze onda ispada da smo kokuzna drzava, sto i nije neka novost ali zbog necega se ljudi ljute kada se ista cinjenica pomene.
Od supruge rodica sa familijom odlazi u Julu, nisu elita ali nisu bas ni kokuzi, kaze licno njima nije lose ali ne vidi buducnost za svoju djecu.
Od prijatelja, kcerka, elektrotehnika, jako dobar posao u RajvuSa, mislim da je ona sama imala preko dvije milje, radila za stranu kompaniju evo vec par mjeseci u Svabiji, pitam sto nije joj bilo lose, kaze sredina.
Neki dan upozano lika iz Zenice, doktor.
U dosta slucajeva koje ja znam novac nije bio bas neki veliki problem ali kod svih je uglavnom prica ista, projekcija buducnosti i vjera u sistem.
I na kraju, moji sestrici, daleko od toga da su kokuzi, rijeseno stambeno, zavrsavaju jace (jedno ovu godinu, drugo za tri) fakultete, hoce vani i bog.
Ja ih pitam zasto, znajuci cjelokupnu njihovu situaciju (od imovine na moru, do stana u RajvuSa, vikendice u planinu), sto su navalili da idu vani. Isti odgovor, sredina i projekcija buducnosti.
Znaci ne mozemo bas sve svesti na onu idu samo kokuzi, zalosno je ali ide i dosta raje koja je daleko od toga da su kokuzi.
Problem je taj da je naš rast mnogima prespor, i ja to razumijem. Ljudi nemaju vremena čekati na bolje, ali u tom čekanju baš i leži problem, jer svi samo ČEKAJU. Čekaju posao, čekaju da se otvori dobra kafana, čekaju da neko organizuje dobar festival, čekaju da u kina dođe dobar film, čekaju ovo, čekaju ono... I neće ništa da urade. Štaviše, spremni su popljuvati ljude koji nešto rade. Eno Počko organizuje Beer Fest, i sad ga pljuju jer će dovesti Harisa Džinovića zadnji dan, nema veze što je Haris institucija. Negativne priče o SFF-u sam čuo milion puta, a SFF uradio više na imidžu grada nego svi političari zajedno.
Itakodalje.
Samo se čeka, a posebno se čeka na posao, umjesto da se posao NAĐE ili STVORI. Ja poznajem ljude kojima je na kraju biro našao posao, pa to je zadnje što sam očekivao, a i taj bi posao sjebali jer su jednostavno nesposobni i ne žele da rade na sebi.
Projekcija budućnosti je takva kakvu sami oko sebe stvorimo. Boli me kurac šta Bakir Izmet. kaže, ili ko je izabran za člana Predsjedništva, ne utječe mi to na svakodnevni život. Bitno mi je u kakvu mi školu dijete ide, imam li dovoljno da mogu platiti zubara kad mi je potrebno, kakav mi je društveni život i sl., a to je u Sarajevu više nego dobro uređeno.
Razumijem i da nema svako za platiti zubara, ali to se plaća i na Zapadu, skoro nigdje to ne pokriva osiguranje, osim ako uzmeš neki fensi šmensi paket.
Kad svi mi postanemo promjena, a posebno tu mislim na ljude unutar BiH, pa i nas u dijaspori, tada ćemo moći srati na državu i na sistem. Dotad nam država ništa nije dužna jer svi smo mi država. Kada Vlada Kantona ne bude morala organizovati akciju čišćenja, tada ćemo moći nešto reći, ali ja sam siguran da jednako idu ovi koji bacaju smeće u prirodu, kao i oni koji to ne rade. I jednako seru na državu, a nisu je jednako sjebali.
- Radio Sarajevo
#12309 Re: Balijice malene shatro idu u raj - ubleha ili stvarnost?
Ovo je normalna slika u Mogadishuu, niko se čak ni ne čudi.Hajvan wrote:sarajvo je kurton iskoristeni.
od sarajva je i Mogadishu bolji.
evo ja tvrdim da bi svi bolje zivili da su nedje drugo

- JanuaryJones
#12310 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Danas zapeh u ovoj gužvi i lik sa Mercedecom austrijskih tablica LL NATO1 izadje iz auta i gura one blokademk ultra wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesavje ... /190430085
![]()
O ovome govorim... drzava ne valja a radis sve protiv drzave u startu, jerbo ko ce meni da naredi musafami da ja ne uradim kako sam zamislio, imam amiđu u mup ks, i tetku u sudu.
Vani nemam, pa sam manji od makovog zrna... licemjerje na kvadrat
-
cassius
#12311 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:
- Radio Sarajevo
-
zrakomlat
#12313 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Danas me kolega s posla zove da mi kaže da vjerovatno napušta posao, ode u Germanistan. Ima ponudu na stolu, posao za sebe i ženu, riješen smještaj dok se ne snađe tj dok ne nađe. A nije mu loše ni ovdje, korektna plata, radi i žena, imaju svoju kuću, auto, zemlju. Samo da razmisli par dana jer je kratak rok da odluči ali čini mi se da je odlučio već.
- insomnia78
#12314 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dje sam ja reko da mi je skupo? Kako odmah nskon dva posta okrenete pricu na cojka?detroit-mercy wrote:Pa paprika su skuplje u Jevropi definitivnoinsomnia78 wrote:A kolike su ostale cijene u Evropihoces opet o cijenama u Jevropi, nemoj zivota ti
.
Da ponovim, posto vidim da ne razumijes bas najbolje, milju ipo ojra imaju sretnici.
A tebi ako je skupo u Francuskoj, vratis se u Tuzlu na prosjek od 750 markiima da zivis ne bas ko lord ali ko cetvrtina lorda
.
-
espn
#12315 Re: Balijice malene shatro idu u raj - ubleha ili stvarnost?
Zapaljena auta u Sarajevu - normalna slika i niko ništa ne poduzimaRadio Sarajevo wrote:Ovo je normalna slika u Mogadishuu, niko se čak ni ne čudi.Hajvan wrote:sarajvo je kurton iskoristeni.

Nismo mi puno bolji od Mogadiša, ako nismo i gori.
- insomnia78
#12316 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U Francuskoj za NG plane otprilike nekih 700-800 auta onako iz zajebancije. Ako hoces mogu ti naci brojku kada je u pitanju svaki dan
-
cassius
#12317 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
insomnia78 wrote:U Francuskoj za NG plane otprilike nekih 700-800 auta onako iz zajebancije. Ako hoces mogu ti naci brojku kada je u pitanju svaki dan
-
detroit-mercy
#12318 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Izvini molim te, kako to da ti drzava nije nista duzna a redovno ti uzima poreze. Pa valjda ti za uzeti novac treba pruziti neku uslugu, ono sto je duzna, nekim minimum minimuma.Radio Sarajevo wrote:Meni nekako te priče o projekciji budućnosti nikako ne piju vode. Posebno me nervira priča kako je sve bilo bolje odmah nakon rata, a ljudi zaborave da je država bila razrušena, ništa nije bilo obnovljeno, radilo se normalno za 100-150 KM mjesečno itd. Cijene jesu bile niže, ali ni blizu nisu bile sedam - osam puta niže, kao što su bile plate.detroit-mercy wrote: Prosjek u drzavi je 880kmova, koliko ljudi ima 3 milje, govoris o veoma malom broju ljudi realno gledajuci. Da ne ulazim u neku dublju polemiku ali nas rapidan gubitak stanovnistva ti ipak dovoljno govori o svemu. Ako po tvojoj teoriji samo kokuzi odlaze onda ispada da smo kokuzna drzava, sto i nije neka novost ali zbog necega se ljudi ljute kada se ista cinjenica pomene.
Od supruge rodica sa familijom odlazi u Julu, nisu elita ali nisu bas ni kokuzi, kaze licno njima nije lose ali ne vidi buducnost za svoju djecu.
Od prijatelja, kcerka, elektrotehnika, jako dobar posao u RajvuSa, mislim da je ona sama imala preko dvije milje, radila za stranu kompaniju evo vec par mjeseci u Svabiji, pitam sto nije joj bilo lose, kaze sredina.
U dosta slucajeva koje ja znam novac nije bio bas neki veliki problem ali kod svih je uglavnom prica ista, projekcija buducnosti i vjera u sistem.
I na kraju, moji sestrici, daleko od toga da su kokuzi, rijeseno stambeno, zavrsavaju jace (jedno ovu godinu, drugo za tri) fakultete, hoce vani i bog.
Ja ih pitam zasto, znajuci cjelokupnu njihovu situaciju (od imovine na moru, do stana u RajvuSa, vikendice u planinu), sto su navalili da idu vani. Isti odgovor, sredina i projekcija buducnosti.
Znaci ne mozemo bas sve svesti na onu idu samo kokuzi, zalosno je ali ide i dosta raje koja je daleko od toga da su kokuzi.
Problem je taj da je naš rast mnogima prespor, i ja to razumijem. Ljudi nemaju vremena čekati na bolje, ali u tom čekanju baš i leži problem, jer svi samo ČEKAJU. Čekaju posao, čekaju da se otvori dobra kafana, čekaju da neko organizuje dobar festival, čekaju da u kina dođe dobar film, čekaju ovo, čekaju ono... I neće ništa da urade. Štaviše, spremni su popljuvati ljude koji nešto rade. Eno Počko organizuje Beer Fest, i sad ga pljuju jer će dovesti Harisa Džinovića zadnji dan, nema veze što je Haris institucija. Negativne priče o SFF-u sam čuo milion puta, a SFF uradio više na imidžu grada nego svi političari zajedno.
Itakodalje.
Samo se čeka, a posebno se čeka na posao, umjesto da se posao NAĐE ili STVORI. Ja poznajem ljude kojima je na kraju biro našao posao, pa to je zadnje što sam očekivao, a i taj bi posao sjebali jer su jednostavno nesposobni i ne žele da rade na sebi.
Projekcija budućnosti je takva kakvu sami oko sebe stvorimo. Boli me kurac šta Bakir Izmet. kaže, ili ko je izabran za člana Predsjedništva, ne utječe mi to na svakodnevni život. Bitno mi je u kakvu mi školu dijete ide, imam li dovoljno da mogu platiti zubara kad mi je potrebno, kakav mi je društveni život i sl., a to je u Sarajevu više nego dobro uređeno.
Razumijem i da nema svako za platiti zubara, ali to se plaća i na Zapadu, skoro nigdje to ne pokriva osiguranje, osim ako uzmeš neki fensi šmensi paket.
Kad svi mi postanemo promjena, a posebno tu mislim na ljude unutar BiH, pa i nas u dijaspori, tada ćemo moći srati na državu i na sistem. Dotad nam država ništa nije dužna jer svi smo mi država. Kada Vlada Kantona ne bude morala organizovati akciju čišćenja, tada ćemo moći nešto reći, ali ja sam siguran da jednako idu ovi koji bacaju smeće u prirodu, kao i oni koji to ne rade. I jednako seru na državu, a nisu je jednako sjebali.
U jednom si upravu, nas rast je prespor i to je ta projekcija buducnosti. Nas rast treba da bude minimu 7% na godisnjem nivou, 10tak bi bio dobar da bi sljedeca generacija osjetila boljitak. Ovako sa rastom izmedju 2-3% vjecno cemo se valjati u blatu i velikoj vecini nece biti dobro. Raja to vidi i osjeti i zbog toga odlazi u brojevima koje svi vidimo. Najboji pokazatelj koliko je sve traljavo je jebeni autoput koji se gradi vec 20tak godina i 20tak godina rada moze se prevozit za jedan sat.
Onda da idemo na druge kapitalne projekte koje su krucijalni za drzavu/drustvo, na kraju se sve svede na sapunicu i vjecito prejebavanje (od Vranduka pa do Bloka 7), sta obican covjek ima sa ovim stvarima, kad ove stvari direktno diktira politika. I onda kazes boli me kurac sta prica Kirbas. Naravno da te ne boli ali te boli rast od 2% koji je direktna posljedica Kirbasove i Dodine price.
U nekim stvarima si upravu, od nase tradicije fikarenja smeca gdje god ko stigne, do nedostatka inicijative, mada i ovo vidim kao posljedicu visedecenijskog jebavanja u mozak od vladajuce kaste.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#12319 Re: Balijice malene shatro idu u raj - ubleha ili stvarnost?
U pretjerivanju smo najjači.espn wrote:Zapaljena auta u Sarajevu - normalna slika i niko ništa ne poduzimaRadio Sarajevo wrote:Ovo je normalna slika u Mogadishuu, niko se čak ni ne čudi.Hajvan wrote:sarajvo je kurton iskoristeni.
Nismo mi puno bolji od Mogadiša, ako nismo i gori.
Čuj gore od ovog na slici gore
- Hajvan
#12320 Re: Balijice malene shatro idu u raj - ubleha ili stvarnost?
Saraevo e crevot na g’z.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12321 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svako se pravi pametan...JanuaryJones wrote:Danas zapeh u ovoj gužvi i lik sa Mercedecom austrijskih tablica LL NATO1 izadje iz auta i gura one blokademk ultra wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesavje ... /190430085
![]()
O ovome govorim... drzava ne valja a radis sve protiv drzave u startu, jerbo ko ce meni da naredi musafami da ja ne uradim kako sam zamislio, imam amiđu u mup ks, i tetku u sudu.
Vani nemam, pa sam manji od makovog zrna... licemjerje na kvadratnešto ne vjerujem da je austrijanac
Ima i ova ruta

-
detroit-mercy
#12322 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa cuj, ako tebi nije skupo a nije bas sad da si se nesto snaso u Francuskoj, znaci neki prosjecan posao, sto bi drugima koji sad hoce da idu bilo skupo. Tvoja poruka se uglavnom svodi, gdjece te sta cete, sjete kod kuce i vam se kradu bicikla i skupe su paprike.insomnia78 wrote:Dje sam ja reko da mi je skupo? Kako odmah nskon dva posta okrenete pricu na cojka?detroit-mercy wrote:Pa paprika su skuplje u Jevropi definitivnoinsomnia78 wrote:A kolike su ostale cijene u Evropihoces opet o cijenama u Jevropi, nemoj zivota ti
.
Da ponovim, posto vidim da ne razumijes bas najbolje, milju ipo ojra imaju sretnici.
A tebi ako je skupo u Francuskoj, vratis se u Tuzlu na prosjek od 750 markiima da zivis ne bas ko lord ali ko cetvrtina lorda
.
Tebe ne mogu nikako da skontam, sta je tvoja poruka. Da ponovim, sretnici u BiH imaju platu preko 1,500 ojra, obicni puk sanja o takvim platama.
- JanuaryJones
#12323 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam imala veću platu 1999 nego što imam sad. Veću za 400 KM a cijene su bile daleko niže, toliko o tome da su bile 100-150 KM mjesečno.Radio Sarajevo wrote:Meni nekako te priče o projekciji budućnosti nikako ne piju vode. Posebno me nervira priča kako je sve bilo bolje odmah nakon rata, a ljudi zaborave da je država bila razrušena, ništa nije bilo obnovljeno, radilo se normalno za 100-150 KM mjesečno itd. Cijene jesu bile niže, ali ni blizu nisu bile sedam - osam puta niže, kao što su bile plate.detroit-mercy wrote: Prosjek u drzavi je 880kmova, koliko ljudi ima 3 milje, govoris o veoma malom broju ljudi realno gledajuci. Da ne ulazim u neku dublju polemiku ali nas rapidan gubitak stanovnistva ti ipak dovoljno govori o svemu. Ako po tvojoj teoriji samo kokuzi odlaze onda ispada da smo kokuzna drzava, sto i nije neka novost ali zbog necega se ljudi ljute kada se ista cinjenica pomene.
Itakodalje.
- JanuaryJones
#12324 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zbog te rute koju inače i koristim da dodjem do vrtića zapeh kod FIS-a (ponajviše zbog neinformiranosti vozača i semafora prema Ante Babića koji ne može podnijeti priliv saobraćaja sa obje strane).mk ultra wrote:Svako se pravi pametan...JanuaryJones wrote:Danas zapeh u ovoj gužvi i lik sa Mercedecom austrijskih tablica LL NATO1 izadje iz auta i gura one blokademk ultra wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesavje ... /190430085
![]()
Vani nemam, pa sam manji od makovog zrna... licemjerje na kvadratnešto ne vjerujem da je austrijanac
![]()
Ima i ova ruta
- Radio Sarajevo
#12325 Re: Balijice malene shatro idu u raj - ubleha ili stvarnost?
Ma gori smo, u pravu si... posebno u tvojoj glavi.espn wrote: Nismo mi puno bolji od Mogadiša, ako nismo i gori.