Republika Turska

Post Reply
insomnia78

#12301 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

SkyLimit wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: To se sine zove demokratija.
"Sine", nek se oni doživljavaju kao demokrate, za mene su turkofili, poltroni, isprani mozgovi i sumnjivci. Svakom svoje.
Pa ti si treb'o sinoc organizovati i povesti kontra miting
Danima smarate i kmecite po forumu
Treba, ovo. Treba ono pa bujrum
Imali ste priliku sinoc
U Evropi svaki dan neko protestvuje za nekog i protiv nekog
Skupljaju se Kurdi, Turci, Sirijci, Palestinci, desnicari, ljevicari, ovi, oni
Da s' vidio skup podrske Palestini u Parizu pomislio bi da je u pitanju Bejrut

S moje sokoćalo
SkyLimit

#12302 Re: Republika Turska

Post by SkyLimit »

insomnia78 wrote: Pa ti si treb'o sinoc organizovati i povesti kontra miting
Imali ste priliku sinoc

S moje sokoćalo
Ma zafrkavam se, neće mi 50 turskih "studenata" i još 50 domaćih poklonika strane države pokvariti tek. Ali da je ružno vidjeti, jeste.

Sad mi žao što ne glasa za Radončića, nikad Bakiru ovo uvlačenje Azijatima u guzicu neću oprostiti. Tačno mi je draži Dodik od Bakira ovih dana, samo kad vidim crvenu boju već mi pada mrak na oči.
zg1911

#12303 Re: Republika Turska

Post by zg1911 »

steta sto nije ucmekalo ovog bolesnika. turska umjesto cool zemlje, spone zapada i istoka postaje arapska zemlja u kojoj se prica turski. ovakvoj turskoj nije mjesto u eu
spreca

#12304 Re: Republika Turska

Post by spreca »

pljujemo po Turskoj(mozda s pravom) ali zato mnogi ce opravdati ovo u Kini za korupciju ali turskoj za hapsenja drzavni udar ne

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kina- ... /160726011
aratet

#12305 Re: Republika Turska

Post by aratet »

spreca wrote:pljujemo po Turskoj(mozda s pravom) ali zato mnogi ce opravdati ovo u Kini za korupciju ali turskoj za hapsenja drzavni udar ne

Necu da pravdam, hebe mi se za Kinu, ali dva slucaja nisu ni blizu ista.
Nije problem sto se hapse ucesnici u drzavnom udaru, problem je sto se hapsi sve i svasta, evo gledamo da Turci zele borbu protiv pucista i po Makedoniji.
O sudstvu nema potrebe pisati, diktatura.
spreca

#12306 Re: Republika Turska

Post by spreca »

aratet wrote:
spreca wrote:pljujemo po Turskoj(mozda s pravom) ali zato mnogi ce opravdati ovo u Kini za korupciju ali turskoj za hapsenja drzavni udar ne

Necu da pravdam, hebe mi se za Kinu, ali dva slucaja nisu ni blizu ista.
Nije problem sto se hapse ucesnici u drzavnom udaru, problem je sto se hapsi sve i svasta, evo gledamo da Turci zele borbu protiv pucista i po Makedoniji.
O sudstvu nema potrebe pisati, diktatura.
ipak nismo realni....uvijek nas nesto sprecava da budemo iskreni
aratet

#12307 Re: Republika Turska

Post by aratet »

Jel fakat ti ova dva slucaja izgledaju isto ili slicno?
LARVA

#12308 Re: Republika Turska

Post by LARVA »

insomnia78 wrote:Da s' vidio skup podrske Palestini u Parizu pomislio bi da je u pitanju Bejrut
Jes sve Francuz do Francuza.
insomnia78

#12309 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Bilo je i Francuza

S moje sokoćalo
sunceKOtepsija

#12310 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

-sinoc Hakkari 8 vojnika ubijeno, ranjeno 25, vojska objavila da je ubila 35 pripadnika PKK u bombardovanju njihovih polozaja
Image
-Teretni voz na relaciji Elazığ-Tatvan-eksplozija, 6 vagona izletilo sa sina, snage sigurnosti tragaju za pociniocima
-napad na stanicu zandarmerije na 30. km autoputa Bitlis-Diyarbakır, ranjen jedan oficir. Snage sigurnosti tragaju za pociniocima.
-Osman Ayık-predsjednik asocijacije hotelijera uputio poruku iranskim vlastima s molbom da ponovo daju dozvolu za turisticke letove izmedu dvije prijateljske zemlje. Letovi su obustavljeni nakon pokusaja drzavnog udara 15.07.2016. Osman je porucio svim gradanima Irana da se u Turskoj mogu osjecati kao kod kuce. Iranski turisti su nakon Rusa, Njemaca, Britanaca cetvrti po brojnosti u Republici Turskoj. Tenzije su nepotrebno podigli i nesmotreni medijski naslovi o 50 000 iracko-iranskih sijskih dobrovoljaca koji su, prema navodima Yeni Safaka, trebali zauzeti Istanbul i Ankaru. Turski ambasador u Teheranu kritikovao je medije zbog takvih naslova, i rekao da su Iran i Turska opredjeljeni ka medusobnoj saradnji.
Osman Ayık-predsjednik asocijacije hotelijera rekao je i da se nadaju ponovnoj uspostavi carter letova s Rusijom nakon sastanka predsjednika Erdogana i predsjednika Putina.
raoul duke

#12311 Re: Republika Turska

Post by raoul duke »

Jeste primjetili kako se broj bosnjo turkofila smanjuje otkako je Erdo uveo diktaturu? Gdje ste misevi?
Drvosjeca iz Dejcica

#12312 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

raoul duke wrote:Jeste primjetili kako se broj bosnjo turkofila smanjuje otkako je Erdo uveo diktaturu? Gdje ste misevi?
Samo sultan naš Erdogan i Bakir paša na svim nivoima. :mrgreen:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12313 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

raoul duke wrote:Jeste primjetili kako se broj bosnjo turkofila smanjuje otkako je Erdo uveo diktaturu? Gdje ste misevi?
gdje to, kada ...
nešto sam propustio
Challenger__

#12314 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

pasha078 wrote:Nije bitno sta i koliko si ti predvidio. Ne govorim o tome. Kazem da su za tebe svi dogadjaji i likovi emotivno obojeni, jasno je koji su pozitivni a koji su negativni. Do nedavno Erdogana si castio raznim epitetima (obicno na liniji americkog sluge), ali zadnji post ti je bio neuobicajeno blag. Govorim o tome i kazem da je to u skladu sa novim politickim trendovima.
Moja omiljena replika na ovakve konstatacije glasi sljedeće: Stav (prema nekome ili nečemu) ima tri komponente:

1. kognitivnu,
2. bihevioralnu (postupovnu),
3. emotivnu.

Svijet u BiH generalno ima problem da stav zasniva na raciju i analizi nečijih postupaka i prosuđuje emotivno. Otud toliko iracionalnih fobija i još iracionalnijih ljubavi. Oprosti, izvini, ali pardon - JA NISAM IZ TE PRIČE.

_______

Hvalio sam politiku AKP do "proljeća", kudio od "proljeća", nemam problem da pohvalim jednu malu gestu. Ponavljam, komentarisao sam samo jednu (dobru) gestu (odustajanje od privatnih tužbi za uvrede) i to racionalno, hladne glave podržavam jer može doprinijeti stabilizaciji odnosa u turskom društvu.

Ni manje, ni više.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12315 Re: Republika Turska

Post by Truba »

pasa zakasnio si nekoliko godina :mrgreen: :sax:
Challenger__

#12316 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Inače, naš emotivni svijet je sklon da stvari radikalno personalizuje a ta personalizacija se svodi na animoizitet ili simpatiju/ljubav prema nekoj javnoj ličnosti. Ne interesuje mene to moj Paša. Mene interesuje stanje stvari. A perspektiva je bila apokaliptična, kako za Tursku tako za taj dio svijeta, uključujući i naš, evropski kontinent. Neuspio puč je daleko manje zlo.

To je načelna a ne personalna stvar.
Challenger__

#12317 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

asurbanipal wrote:
Challenger__ wrote:
Pusti Sebilj, on je nebitan, irelevantan, izdigni se iznad lokalne perspektive.

Ne bi se baš složio. I kod nas imaš podjelu na Sultanovce i Gulenovce. Svaka kritika Sultana se smatra blasfemijom.

Challenger__ wrote: Erdogan...

Čovjek se svađao sa susjedima, sa opozicijom u Turskoj, sa dojučerašnjim saradnicima.

Samo svađao ? :mrgreen: Nije g*vno nego se cuko pokakio...

Challenger__ wrote:...znak sazrijevanja i put ka unutrašnjem pomirenju, a samim tim i stablnosti zemlje.

Vrlo pozitivan korak.

Jedan od znakova sazrijevanja su valjda i masovna hapšenja, opšta histerija i paranoja.

Vrlo pozitivan korak. How yes no...

http://www.mirror.co.uk/news/world-news ... ed-8485304
8)

Azure, care, legendo.

:kiss:

Nit' sam zalazio na lokalni teren, niti u perspektive Turske. Kao što sam napisao Paši, komentarisao sam samo jednu malu gestu.
Samo svađao ? :mrgreen: Nije g*vno nego se cuko pokakio...

Malo eufemizma, malo političkog novogovora, nisam izgubio političke ambicije (MVP i taj rad 8-) ).

:nargila:
Challenger__

#12318 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

asurbanipal wrote:
Challenger__ wrote:
General War wrote:...otkud erdoan dobar sada?
Dobar potez. Hvalim gestu a ne ličnost.

Obični projekat, ništa više.

Iracionalnu politiku vodio i vodi, kao što su mu iracionalni obožavaoci koji u njemu vide Mesiju, a u svakom potezu Božije proviđenje...

U mom kraju za takve kažu "prevrtaner", ne vjeruj mu ništa...
Azure. Nit' sam se ikad primio na "Kur'an Yetim" nosatu ublehu iz Pensilvanije, niti sam impresioniran tvorevinama Mortona Abramowitza. Kod mene se ništa nije promijenilo.

:wink:
sunceKOtepsija

#12319 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Nacelnik Ankare izjavio za medije da bi navodni pucisti, da su uspjeli u svom naumu za premijerku imenovali Meral Akşener, kao i da je on bio sesti na listi za odstrijel "predsjednik je bio prvi, premijer drugi, ja sesti a moj sin 31. Ta lista je nesto cime se ponosimo kao porodica i nesto sto cemo moci pokazati unucima".
Rekao je i da su pripadnici gulenove organizacije odgovorni za rusenje ruskog aviona, za pokusaj smjenjivanja Bahcelija i dovodenje Meral Akşener na celo MHP-a, razna prisluskivanja opozicije te da su na celo AKP-a htjeli dovesti Bülent Arınç-a
Kikibombona

#12320 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Veoma dobar i sadrzajan intervju al-Monitora sa jednim od lidera PKK, Rizom Altunom. Preporucujem da procitate kako bi dobili jasnu sliku za sta se zalaze danasnja PKK koja je miljama odmakla od nekadasnje lenjinisticke, nacionalisticke politike.

PKK foreign relations head speaks out

http://www.al-monitor.com/pulse/politic ... ntion.html

Necete vjerovati, PKK je vec godinama unazad najveci protivnik crtanja novih granica na BI. Najveci zagovornik promjene granica, nezavisnog Kurdistana, je 'kucni prijatelj' Redzepa Tajipa, Mesud Barzani. Barzani je prvi kurdski lider koji je u sred Ankare, u prisustvu Gula, Erdogana i Davutoglua rekao da ce iracki Kurdistan biti nezavistan. Ovi ni zucnuli nisu. Istok Turske redovno naziva Sjeverni Kurdistan (Bakur/sjever). Na to protestuje MHP i CHP, Redzep Tajip i AKP sute kao zaliveni. Sve su prilike da ce Barzanijev KDP ove godine raspisati referendum o nezavisnosti. PUK i Gorran, druga i treca stranka u irackom Kurdistanu, koje su nedavno sklopile dogovor o saradnji, koje su zajedno jace od KDP, za sada oklijevaju. Oni imaju veoma dobre odnose sa PKK, dok je KDP 100% anti-PKK. Smisliti se ne mogu, veliki su rivali. PKK je najzesci protivnik cijepanja Iraka. PKK ima dobru saradnju sa Bagdadom radi cega ih KDP stalno optuzuje za izdaju.

PKK se protivi cijepanju Sirije. To je Altun rekao u intervju, a prije njega su isto ponovili svi celnici PKK. Stavise, PKK se protivi nazivu 'Rojava', sto na kurdskom znaci 'zapad', tj. zapadni Kurdistan. Sjever Sirije je isprepleten razlocitostima, pa PKK poziva da se za federalnu jedinicu koristi iskljucivo ime Sjeverna Sirija. PKK isto tako ima dobre odnose sa Damaskom.

KDP i simpatizeri stranke optuzuji PKK da saradjuju i sa Iranom. Vise izvora to potvrdjuje.

Dakle, PKK se snazno protivi cijepanju Iraka i Sirije, te se u Turskoj zalazu za federalizaciju. Oni tako vide rjesenje za kurdsko pitanje. Zele da Kurdi u sve cetiri drzave dobiju autonomiju i da na taj nacin medjusobno saradjuju.

Arapi, Turci i Perzijanci su protiv svakog ustupka. Jasno je da sve sto zelis krvlju moras platiti.
Kikibombona

#12321 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Zanimljivo je citati komentare simpatizera KDP na Altunov intervju. :D

Izdajnici, komunjare, antipatirotski element u kurdskom narodu... :D

A KDP je u 'prijateljskim' odnosima sa Redzepom Tajipom. A ti likovi su toliki nacionalisti i konzervativci, toliko mrze Tursku, iako ih najvise ima u Iraku, da ce se prvom prilikom sa njima obracunati. Sada su 'dobri' radi biznisa.

Velika je greska sto ljudi vide PKK kao ultra nacionalisticku stranku. Zapravo, oni su ljevicari. Skoro sve druge kurdske partije su ekstremnije i konzervativnije od njih, manje spremne na bilo kakvu saradnju sa susjedima i sl.

Da se PKK odrekne oruzane borbe, da im Turci skinu zabrane, vazili bi za progresivnu ljevicarsku stranku. :D

Ovako su teroristi. :D

https://mobile.twitter.com/MamaRishaa/s ... 7605459968
Kaligula I

#12322 Re: Republika Turska

Post by Kaligula I »

insomnia78 wrote:
SkyLimit wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: To se sine zove demokratija.
"Sine", nek se oni doživljavaju kao demokrate, za mene su turkofili, poltroni, isprani mozgovi i sumnjivci. Svakom svoje.
Pa ti si treb'o sinoc organizovati i povesti kontra miting
Imali ste priliku sinoc

S moje sokoćalo
....i demokratiju na reviziju :D ...opasno se izobličila...to će se desiti prije ili kasnije...do tada je treba postovat pa kakva je takva je...
Kaligula I

#12324 Re: Republika Turska

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:Zanimljivo je citati komentare simpatizera KDP na Altunov intervju. :D

Izdajnici, komunjare, antipatirotski element u kurdskom narodu... :D

A KDP je u 'prijateljskim' odnosima sa Redzepom Tajipom. A ti likovi su toliki nacionalisti i konzervativci, toliko mrze Tursku, iako ih najvise ima u Iraku, da ce se prvom prilikom sa njima obracunati. Sada su 'dobri' radi biznisa.

Velika je greska sto ljudi vide PKK kao ultra nacionalisticku stranku. Zapravo, oni su ljevicari. Skoro sve druge kurdske partije su ekstremnije i konzervativnije od njih, manje spremne na bilo kakvu saradnju sa susjedima i sl.

Da se PKK odrekne oruzane borbe, da im Turci skinu zabrane, vazili bi za progresivnu ljevicarsku stranku. :D

Ovako su teroristi. :D

https://mobile.twitter.com/MamaRishaa/s ... 7605459968
...jel to iz tebe progovara inat ili ljubav?...
Kikibombona

#12325 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Kaligula I wrote: ...jel to iz tebe progovara inat ili ljubav?...
Kakav inat, kakva ljubav!?? :D

Niti sam sklon inacenju, niti sam zaljubljive prirode.

I nisam simpatizer PKK. Ta njihova nova ideologija je po meni potpuno promasena. Samo, eto, upoznajem posjetioce ove divne teme. Vecina PKK vidi kao ultra nacionalisticku stranku koja se ultimativno zalaze za nezavisni Kurdistan. A oni, zapravo, na udaru nacionalista, pa im se lijepe etikete izdajnika i sl., jer ne podrzavaju nezavisnost Kurdistana u Iraku i Siriji.

Ja sam kontra PKK i podrzavam nezavisnost Kurdistana u Iraku i Siriji. Smatram da te dvije vjestacke tvorevine treba sto prije razjebati.
Post Reply