Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#12301 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
ne, nego bi mogli reci da se dusa uspava, kada dusu uspavas onda si u nesvjesnom stanju.
Znači kad me neko zvizne po glavi, osim što budem nesvjesna usput sam i bezdušna :mrgreen:
Smrcak15

#12302 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
ne, nego bi mogli reci da se dusa uspava, kada dusu uspavas onda si u nesvjesnom stanju.
Znači kad me neko zvizne po glavi, osim što budem nesvjesna usput sam i bezdušna :mrgreen:
ja sam misljenja da se dusa uspava tokom nesvjesnog stanja, ali ovo nije 100% da stoji iza toga, moguce je vrlo lahko da je i nesto drugo u pitanju, jeli mozda neki kratki spoj izmedju duse i mozga pa dodje nesvjesno stanje ili nesto drugo u pitanju.

T su jako teska pitanja za odgovoriti jer ko moze sad znati pravu sustinsku konekciju izmedju mozga i duse, i kakva je konekcija izmedju duse i mozga tokom nevjsnog stanja ili dali je uopste ima.

Nego pitanja se trebaju postaviti, sta je to sto izadje iz tijela i mozes da gledas sebe i sta ti rade tokom ozivljavanja...jeli to dusa?? po meni jeste, a ako ima neko bolji odgovor nek nam ga da :D
Bloo
Globalna šefica

#12303 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
ja sam misljenja da se dusa uspava tokom nesvjesnog stanja, ali ovo nije 100% da stoji iza toga, moguce je vrlo lahko da je i nesto drugo u pitanju, jeli mozda neki kratki spoj izmedju duse i mozga pa dodje nesvjesno stanje ili nesto drugo u pitanju.

T su jako teska pitanja za odgovoriti jer ko moze sad znati pravu sustinsku konekciju izmedju mozga i duse, i kakva je konekcija izmedju duse i mozga tokom nevjsnog stanja ili dali je uopste ima.

Nego pitanja se trebaju postaviti, sta je to sto izadje iz tijela i mozes da gledas sebe i sta ti rade tokom ozivljavanja...jeli to dusa?? po meni jeste, a ako ima neko bolji odgovor nek nam ga da :D
Pa ako je uspavana tokom nesvjesnog stanja, šta koji klinac izlazi tokom operacije vanka?
Il je uspavana il nije.
zforumas

#12304 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Predlazem da se ovo koristi kao aksiom, da se utefteri u forumske anale.
Kao autora navesti Smrleta Prvog Empirijskog
broj dva

#12305 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Ako bi mi neko objasnio kako to "dusa" gleda pri NDE bio bi veoma zahvalan.
Je li se radi o nekom oku duse (oko moje, duso moja) koje reaguje na svjetlost, salje signale optickim kanalom do mozga gdje se ti signali sintetiziraju u sliku ili dusa vidi jer joj ON naredi da vidi ili dusa koristi sonar poput kita i batmana ili sta vec ?
Da li dusa vidi u bojama ili crno-bjelo ? Ima li rewind funkcija ? Kako se dusa sjeca, kada vec nema mozga (gdje se pohranjuju informacije) ?
Smrcak15

#12306 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Pa ako je uspavana tokom nesvjesnog stanja, šta koji klinac izlazi tokom operacije vanka?
Il je uspavana il nije.
ne kontas st sam rekao,

recimo da je dusa uspava ne tijelo, kad receptore u mozgu blokiras pa to uspava tijelo a dusa tad moze da izadje tijela da bude tu u prostoriji ili da ode u vece nebeske sfere .

a kad kazem da si u nesvjesnom stanju, onda je dusa uspava vjerovatno ili je prekinuta neka veze, nastao kratki spoj...sta god da je.

a kad se tijelo uspava, da se ne mice, tokom ozivljavanja dusa je i dalje svjesna stanja, cak moze da izadje i lebde iznad tijela.

ovo govorim na osnovu iskustava ljudi, koji su svjedocili o ovim dogadjajima.
Smrcak15

#12307 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Ako bi mi neko objasnio kako to "dusa" gleda pri NDE bio bi veoma zahvalan.
Je li se radi o nekom oku duse (oko moje, duso moja) koje reaguje na svjetlost, salje signale optickim kanalom do mozga gdje se ti signali sintetiziraju u sliku ili dusa vidi jer joj ON naredi da vidi ili dusa koristi sonar poput kita i batmana ili sta vec ?
Da li dusa vidi u bojama ili crno-bjelo ? Ima li rewind funkcija ? Kako se dusa sjeca, kada vec nema mozga (gdje se pohranjuju informacije) ?
ja bi to definisao Ovako

dusa vidi isto kao i oko sto gleda, razlika je samo sto kad dusa udje u tijelo , onda ona udje u prevozno sredstvo materijalnog svijeta, ali kada bi izasla, tu bi samo vid, svijest, razum duse bio prisutan vjerovatno ali nebi mogao da imas interakciju sa materijalnim svijetom, nebi te niko vidio, niti cudo niti dodirnuo, kad udje u tijelo , fakticki udje prevozno sredstvo duse. to je to.

cak sta vise dusa po onome sto pricaju neki sto su iskusili, vid jos ostriji bude, boje izrazanije, jace cak sta vise govore da je to vise stvarnije nego kad je u tijelu normalnom zivotu.

ovo vam govorim ne na osnovu vjere nego na osnovu svjedocanstva ljudi, kroz sta su ljudi prosli, ali posto imam znanja od vjere , pa moguda radim neke poveznice, kao to da se radi o dusi, jer vjera govori da dusa postoji, pa kad cujem ove price to samo potvrdi ono sto vjera trvdi, da dusa postoji u covjeku, da je covjek sacinnjen od dvije komponente, tijela i duse.
arzuhal

#12308 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Smrle me izvještenom tehnikom subliminalnih postova natjera da mislim na parizere i hrenovke...
Bloo
Globalna šefica

#12309 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Pa ako je uspavana tokom nesvjesnog stanja, šta koji klinac izlazi tokom operacije vanka?
Il je uspavana il nije.
ne kontas st sam rekao,

recimo da je dusa uspava ne tijelo, kad receptore u mozgu blokiras pa to uspava tijelo a dusa tad moze da izadje tijela da bude tu u prostoriji ili da ode u vece nebeske sfere .

a kad kazem da si u nesvjesnom stanju, onda je dusa uspava vjerovatno ili je prekinuta neka veze, nastao kratki spoj...sta god da je.

a kad se tijelo uspava, da se ne mice, tokom ozivljavanja dusa je i dalje svjesna stanja, cak moze da izadje i lebde iznad tijela.

ovo govorim na osnovu iskustava ljudi, koji su svjedocili o ovim dogadjajima.
Image
Smrcak15

#12310 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Evo ova hrvatica prica svoj dozivljaj klinicke smrti, i ista prica kao sa linka gore, da je lebdila i vidjela sebe, cak sta vise da je imala prekrasan dozivljaj , neku viziju , uglavnom poslusajte sta kaze.

Dokumentarni Izvan naseg vida, o klinickim smrti i iskustvima bliske smrti

kada sve ove price cujemo , price ljudi sa razlicitih dijelova svijeta, vjernika i nevjernika, svi slican dozivljaj imaju, da svijest izadje iz tijela i da vidi samu sebe tokom ozivljavanja

a vrhunac svih klinickih smrti je ova, osoba slijepa od rodjenja progleda tokom klinicke smrti i izadje izvan tijela i gleda dok je ozivljavaju

Muderis prica svoje iskustvo bliske smrti, kada je usao u Dzennet, u klinickoj smrti tokom rata, prica pocinje oko 33 minute
Last edited by Smrcak15 on 08/02/2018 15:20, edited 1 time in total.
harač

#12311 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:pogresno si informisana, za ljubav treba imat' pare.

(channelling A. Rand)
Njoj nisu trebale... :mrgreen:
Inače imam nedefinisane osjećaje prema njoj kao ličnosti i njenim "učenjima".
Povremeno mi izaziva neku neugodu.
zizek je fino opisao kao jednog od onih likova koji odredjenu ideologiju (u ovom slucaju divljeg laissez-faire kapitalizma) izrazavaju tako kristalno jasno, i bez bilo kakve politicke korektnosti, da postidi cak i pristalice.

ona je fascinantna upravo u tome sto ces danas u americi rijetko naci javnu licnost njenog ideoloskog usmjerenja koja ce je spomenuti u bilo kojem kontekstu (zbog ovog gore), a istovremeno ona je apostol americke desnice, gdje su njene knjige najprodavanije nakon biblije.

veza s ovom temom je, naravno, u tome sto je bila radikalni ateista, s to je svojevsna ironija sudbine, imajuci u vidu da je americka ljevica, mahom sekularno-ateisticka, ne moze smisliti
harač

#12312 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
broj dva wrote:Ako bi mi neko objasnio kako to "dusa" gleda pri NDE bio bi veoma zahvalan.
ja bi to definisao Ovako

dusa vidi isto kao i oko sto gleda, razlika je samo sto kad dusa udje u tijelo , onda ona udje u prevozno sredstvo materijalnog svijeta, ali kada bi izasla, tu bi samo vid, svijest, razum duse bio prisutan vjerovatno ali nebi mogao da imas interakciju sa materijalnim svijetom, nebi te niko vidio, niti cudo niti dodirnuo, kad udje u tijelo , fakticki udje prevozno sredstvo duse. to je to.

cak sta vise dusa po onome sto pricaju neki sto su iskusili, vid jos ostriji bude, boje izrazanije, jace cak sta vise govore da je to vise stvarnije nego kad je u tijelu normalnom zivotu.

ovo vam govorim ne na osnovu vjere nego na osnovu svjedocanstva ljudi, kroz sta su ljudi prosli, ali posto imam znanja od vjere , pa moguda radim neke poveznice, kao to da se radi o dusi, jer vjera govori da dusa postoji, pa kad cujem ove price to samo potvrdi ono sto vjera trvdi, da dusa postoji u covjeku, da je covjek sacinnjen od dvije komponente, tijela i duse.
dusa ulazi, dusa izlazi, dusa ovo, dusa ono...

kojim mehanizmima dusa - kao u potpunosti nematerijalna stvar - ulazi u interakciju sa materijalnim stvarima (tijelom, recimo)? dusa kao u potpunosti nematerijalna stvar se ne sastoji od bilo kakvih cestica, ne zauzima prostor, ne ulazi u interakciju sa stvarnim svjetom - dusa kao nematerijalna stvar ne moze tebe kao materijalnu stvar udariti, pocesati, ustinuti
Bloo
Globalna šefica

#12313 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote:
harač wrote:pogresno si informisana, za ljubav treba imat' pare.

(channelling A. Rand)
Njoj nisu trebale... :mrgreen:
Inače imam nedefinisane osjećaje prema njoj kao ličnosti i njenim "učenjima".
Povremeno mi izaziva neku neugodu.
zizek je fino opisao kao jednog od onih likova koji odredjenu ideologiju (u ovom slucaju divljeg laissez-faire kapitalizma) izrazavaju tako kristalno jasno, i bez bilo kakve politicke korektnosti, da postidi cak i pristalice.

ona je fascinantna upravo u tome sto ces danas u americi rijetko naci javnu licnost njenog ideoloskog usmjerenja koja ce je spomenuti u bilo kojem kontekstu (zbog ovog gore), a istovremeno ona je apostol americke desnice, gdje su njene knjige najprodavanije nakon biblije.

veza s ovom temom je, naravno, u tome sto je bila radikalni ateista, s to je svojevsna ironija sudbine, imajuci u vidu da je americka ljevica, mahom sekularno-ateisticka, ne moze smisliti
Moj problem sa njom, nije manjak ili nedostatak PC-a, već jednostavno što povremeno nije mogla da razdvoji svoj personalni život od svog političkog i filozofskog djelovanja.
Mada, divim joj se kao ženi, političkom umu i filozofu (filozofkinji?), na smjelosti da u vremenu u kojem je živjela izražava takve stavove.
Samo još da ga je znala držat u gaćama :D
Interesantno je i promisljati o njenom utjecaju na širem nivou kroz djelovanje Greenspana...
Anyway, interesantna žena :)

Ne spominji Žižeka, vrijeme je muhanato i teški oblaci su se nadvili :| :|
Smrcak15

#12314 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:
ja bi to definisao Ovako

dusa ulazi, dusa izlazi, dusa ovo, dusa ono...

kojim mehanizmima dusa - kao u potpunosti nematerijalna stvar - ulazi u interakciju sa materijalnim stvarima (tijelom, recimo)? dusa kao u potpunosti nematerijalna stvar se ne sastoji od bilo kakvih cestica, ne zauzima prostor, ne ulazi u interakciju sa stvarnim svjetom - dusa kao nematerijalna stvar ne moze tebe kao materijalnu stvar udariti, pocesati, ustinuti
pazi jednu stvar, Allah licno kaze u Kuranu, da nam je dato sasvim malo znanja o dusi, to je nepoznat teren...mi mozemo generalno znati stvari, poput ulazak duse izlazak duse, ali kako se ona prikopcaije, zbog cega izlazi nekad iz tijela, to se nezna...to je nepoznat teren za sada.

poenta je ovdje, najvaznija a to je da ova svjedocanstva ljudi koji cak i nisu vjernici govori o izlasku svijesti to jeste due i da lebdi i gleda sta se desava okolo, je cisti empijrski dokaz da dusa postoji, nemozemo tek tako na hiljade svjedocnastva koji svi tvrde isto reci ma to nije dokaz , ama jeste dokaz, nemoze razliciti tipovi od raznih sorta vjernika i nevjernika imati jedno te isto iskustvo, znaci mora tu nesto biti, poveznica, a to je da dusa izadje.

jer ako samo tvrdimo da je svijet prikopcana za mozak i da nema duse, nikad nebi mogli imati ovakve dozivljaje,jer mozak ne izlazi iz tijela i nosi svijest sa sobom, nego dusa.
Bloo
Globalna šefica

#12315 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
poenta je ovdje, najvaznija a to je da ova svjedocanstva ljudi koji cak i nisu vjernici govori o izlasku svijesti to jeste due i da lebdi i gleda sta se desava okolo, je cisti empijrski dokaz da dusa postoji, nemozemo tek tako na hiljade svjedocnastva koji svi tvrde isto reci ma to nije dokaz , ama jeste dokaz, nemoze razliciti tipovi od raznih sorta vjernika i nevjernika imati jedno te isto iskustvo, znaci mora tu nesto biti, poveznica, a to je da dusa izadje.
.
U empiričke dokaze spada sve ono što se može, posredno ili neposredno, vidjeti, čuti, opipati, okusiti ili omirisati, ili posredno izmjeriti te time potvrditi i kvantificirati, odnosno, posredni ili neposredni zor.
harač

#12316 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote: dusa ulazi, dusa izlazi, dusa ovo, dusa ono...

pazi jednu stvar, Allah licno kaze u Kuranu, da nam je dato sasvim malo znanja o dusi, to je nepoznat teren...mi mozemo generalno znati stvari, poput ulazak duse izlazak duse, ali kako se ona prikopcaije, zbog cega izlazi nekad iz tijela, to se nezna...to je nepoznat teren za sada.

jer ako samo tvrdimo da je svijet prikopcana za mozak i da nema duse, nikad nebi mogli imati ovakve dozivljaje,jer mozak ne izlazi iz tijela i nosi svijest sa sobom, nego dusa.
opca naucna pozicija jeste da nematerijalne stvari ("dusa", "broj 5", "ideja slobode" itd.), ne mogu biti u uzrocno-posljedicnoj vezi sa materijalnim stvarima. ako se tvrdi suprotno onda se mora dokazati kako odredjena nematerijalna stvar (npr. "broj 5") moze na bilo koji nacin uticati kauzalno na materijalnu stvar. do sada to niko nije uspio pokazati. descartes je tvrdio da dusa ulazi u "kauzalni lanac" sa tijelom kroz epifizu u mozgu, sto je on vidio kao neki portal preko kojeg dusa ulazu u ovaj svijet. to je, naravno, netacno, ali moze mu se oprostiti jer je zivio prije 400 godina, te nije imao pojma sta je epifiza, niti koja joj je funkcija. ono sto je bitno jeste da je i on, kao svako drugi ko se ikad bavio ovim pitanjem, shvatio da na neki nacin mora objasniti kako te dvije - u potpunosti razlicite vrste stvari - mogu ikada doci u vezu jedna s drugom

cinjenica da kur-an spominje dusu i njenu interakciju sa tijelom ateistima samo ukazuje da kada je to muhamed "pisao" da nije razmotrio gornji problem.

sto se tice "dokaza", vracamo se na staru pricu o tome da ateisti za bilo koju tvrdnju zahtijevaju visok kvalitet dokaza. pojedinacne anegdote i sl. nisu dovoljne, ukljucujuci i kojekakve izjave doktora, zbog fenomena pseudonauke. priznaju se samo naucna istrazivanja koja prolaze standardnu naucnu metodologiju, koja zahtijevaju dugotrajno i rigorozno istrazivanje, koje je predmet kontrole od strane ostatka naucne zajednice, rezultati se objavljuju u izvorima koji su i sami predmet dalje kontrole kvalitete (famozni peer review), itd. ti nam nisi ponudio takvu vrstu dokaza, ukazujuci na takve naucne clanke ili studije, vec si nam, u svom stilu, dao nekakve youtube klipove, ili citat iz nekakvog novinskog clanka i sl. moras vec jednom shvatiti da to ovdje nije dovoljno
pussysmoke

#12317 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:21, edited 1 time in total.
Hakiz

#12318 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 08/02/2018 16:38, edited 1 time in total.
Hakiz

#12319 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:Zato ateisti i ne mogu voljeti, jer za ljubav treba imat dušu.................
Image
Ljubav je izmišljotina kojom su se navodile djeve da se podaju razvratnicima. I dok je taj koncept bio dobar u srednjem vijeku, danas je štetan. Danas su se ljudi toliko navukli na tu ljubav da normalan svijet ne može bez grižnje savjesti da povaljuje sve šta mu se svidi. Zaboga, ne smijem povaliti nju jer "volim" ovu. Sa druge strane ne smijem se podati onom jer "volim" ovog. Za one koji su se izdigli iz tog nametnutog ropstva psotoje kazne kao što su društvena osuda "prevarant" do materijalne kazne (uzme mu sve pri razvodu).

Ne daju ljudima da budu slobodni, pa ih i tom ljubavlju zarobe.

Ljubav je, kao i život kako kažu Pajtonovci "...piece of shit when you look at it."

A duša? Sve je to kretanje elektrona. Ništa više.
MarlboroGold

#12320 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: NDE slucajevi su najbolji emprijiski dokaz da dusa postoji, i da nije covjek samo tijelo, nego dusa i tijelo, jer nema logike da svijest izadje iz tijela i razgledas okolo sebe sta se desava, pa cak izadjes iz sobe i vidis sta ko radi i prica....znaci mora biti onda to dusa koja nosi svijest, a mozak je samo neka vrsta resivera.
Smrle, zamoliću te da ne uzimaš mene za primjer da bi objasnio neku svoju tvrdnju. To što sam doživio je mogla biti i halucinacija, jer sam oba puta popio malo više. Istraživao sam dosta o tome i vidio da nisam bio jedini, jer se dosta toga podudaralo, međutim to se ne može dokazati. Zato ohladi malo.

Doživljeno uopšte ne mijenja moj stav prema Bogu. Džaba me pokušavaš navoditi na islam.
L u c i f e r

#12321 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

https://www.youtube.com/watch?v=EuDtlHtWR64
Oko 6:20

Molekula u obliku krsta

Jebo setajuceg robota proteina ili sta vec bjese

Sah mat ateisti i muslimani
Bloo
Globalna šefica

#12322 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: NDE slucajevi su najbolji emprijiski dokaz da dusa postoji, i da nije covjek samo tijelo, nego dusa i tijelo, jer nema logike da svijest izadje iz tijela i razgledas okolo sebe sta se desava, pa cak izadjes iz sobe i vidis sta ko radi i prica....znaci mora biti onda to dusa koja nosi svijest, a mozak je samo neka vrsta resivera.
Smrle, zamoliću te da ne uzimaš mene za primjer da bi objasnio neku svoju tvrdnju. To što sam doživio je mogla biti i halucinacija, jer sam oba puta popio malo više. Istraživao sam dosta o tome i vidio da nisam bio jedini, jer se dosta toga podudaralo, međutim to se ne može dokazati. Zato ohladi malo.

Doživljeno uopšte ne mijenja moj stav prema Bogu. Džaba me pokušavaš navoditi na islam.
Cuj popio malo vise :lol:
Olesio si se ko...
MarlboroGold

#12323 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: Cuj popio malo vise :lol:
Olesio si se ko...
Stoka. Ma halucinacije gotovo sigurno... ali fakat je bilo strašno :shock:
Makar nije black out bio...
Bloo
Globalna šefica

#12324 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam