Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#12276 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

Forumerrer wrote:@So What!- Hvala na detaljnom pojasnjenu.

Ja stvarno ne vidim da postoje ikakve sanse da se 5c dovrsi do 2030. godine. Sta ce tek biti kada krenu praviti Prenj u duzini 10 km...

Hajde valjda ce nekome doci u glavu da ovo sve treba dati pod koncesiju nekoj jakoj firmi, pa cak i ako ce drzava placati "penale" zbog slabog koristenja. Bez autoputa nema napretka i isti se mora izgraditi po bilo kojoj cijeni.
ko bi želio da uzme pod koncesiju bilo koji dio puta? jedino da garantuješ (kao Dodik kinezima) da ćeš platiti razliku ako ne bude putnika a tu si opet donji jer te 1 milion ulaganja koncesionara košta na kraju barem 3 miliona...
Haris.ba

#12277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Sam tunel Prenj je desetak godina izgradnje. A nisu jos ni do Konjica docerali.

2036.nam ostaje nada. :skoljka:
VladaFBiH

#12278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:Sam tunel Prenj je desetak godina izgradnje. A nisu jos ni do Konjica docerali.

nisu riješili imovinsko pravne odnose "u tunelu" tako da dodaš još 5 godina :)

fakat, očekujem neki nebulozan izgovor tipa ovoga
drug_profi

#12279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mislim da ce Prenj morati busiti neka strana kompanija sa naprednijom tehnologijom. I radi vrste stijene i radi duzine. Tako da vjerujem ako ikad pocne, da ce se i zavrsiti u roku.
lajkujMe

#12280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by lajkujMe »

Haris.ba wrote:Sam tunel Prenj je desetak godina izgradnje. A nisu jos ni do Konjica docerali.

Samo jedno da kazem, autoput se poceo graditi kad sam imao 11 godina, a ako ga zavrse te 2036 imati cu 46 god.
Drugim rijecima fakat generacijski projekat :run:
golfiista

#12281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Ja se nadam da ce se do 2035 zavrsiti i povezati svi veliki gradovi u BiH sa auto i brzim cestama. Sve ranije bi bilo vrlo optimisticno i neutemeljeno na objektivnim cinjenicama.
Tempo
ZeModerator

#12282 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

golfiista wrote:Ja se nadam da ce se do 2035 zavrsiti i povezati svi veliki gradovi u BiH sa auto i brzim cestama. Sve ranije bi bilo vrlo optimisticno i neutemeljeno na objektivnim cinjenicama.

pravi ljudi bi to spicili za pet godina. jusko i drustvo nece ni za deset zivota.
Tempo
ZeModerator

#12283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

stim da u bosni nema ni jedan veliki grad.
Seyfo

#12284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Da je pameti a ne lobija po nacionalisticko-entitetsko-idiotskim kriterijima, prioriteti bi bili kicma Ze-Sa-Mo i krakovi prema Tuzli istocno i prema Banja Luci zapadno a sve ostalo moze 2036a ili kasnije
Naslovnica

#12285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Ako se šta ne promijeni u dinamici, moja optimistična procjena 20-25 god, min., za sve radove.
Ako se promijeni na bolje, 15tak godina.
ja71

#12286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Prije će se iscrpiti svjetske rezerve nafte
славянин

#12287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

ja71 wrote:Prije će se iscrpiti svjetske rezerve nafte
Ima ova auta na struju, pitanje je ocemo li imati jos dugo dovoljno proizvodnje struje ali sta sad,moze se bez vode - moci ce i bez struje.. lagano cent po cent :D
ja71

#12288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

-
Last edited by ja71 on 03/08/2018 08:57, edited 1 time in total.
Forumerrer

#12289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Sve se ovo moze zavrsiti za 4 godine kada bi krenuli u izgradnju svega istovremeno kao sto je Hrvatska uradila.

Trebali smo mi ovo dati Bosmalu u koncesiju, do sad bi veci dio puta bio zasigurno zavrsen.
ja71

#12290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

славянин wrote:
Ima ova auta na struju, pitanje je ocemo li imati jos dugo dovoljno proizvodnje struje ali sta sad,moze se bez vode - moci ce i bez struje.. lagano cent po cent :D
kako si uspio promijeniti sadrzaj bez da ti ispod pise da si ga promijenio ?
славянин

#12291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

ja71 wrote:
славянин wrote:
kako si uspio promijeniti sadrzaj bez da ti ispod pise da si ga promijenio ?
:napoleon: :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Seyfo wrote:Da je pameti a ne lobija po nacionalisticko-entitetsko-idiotskim kriterijima, prioriteti bi bili kicma Ze-Sa-Mo i krakovi prema Tuzli istocno i prema Banja Luci zapadno a sve ostalo moze 2036a ili kasnije
niko ne lobira za naciju/entitete/idiotluk vec iskljucivo za novac i interes. ako mislis da nekog od ovih što lobiraju bilo koje strane zanima išta drugo, grdno se varaš.

ljudi se prodaju za kilu pite
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12293 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

ja71 wrote:-
Ako nema posta iza tebe, mozes editovati koliko god zelis, a to nece biti navedeno.
Seyfo

#12294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

mk ultra wrote:
Seyfo wrote:Da je pameti a ne lobija po nacionalisticko-entitetsko-idiotskim kriterijima, prioriteti bi bili kicma Ze-Sa-Mo i krakovi prema Tuzli istocno i prema Banja Luci zapadno a sve ostalo moze 2036a ili kasnije
niko ne lobira za naciju/entitete/idiotluk vec iskljucivo za novac i interes. ako mislis da nekog od ovih što lobiraju bilo koje strane zanima išta drugo, grdno se varaš.

Slažem se, a taj svoj interes sprovedu tako što ga umotaju u nacionalizam i entitetizam. Boli ga q kuda autoput treba ići dok god on ždere janjetinu.
Nego,vezano za prioritete gradnje, zar nije malo čudno da se odavno autoputem stiže iz Splita do Međugorja, a kičma Ze-Sa-Mo nije izgrađena kao ni brza cesta Lašva-Travnik?

Koji je to prioritet i u čijem interesu? Ovo samo retorički :D :D :D :D :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Seyfo wrote:
mk ultra wrote:

Slažem se, a taj svoj interes sprovedu tako što ga umotaju u nacionalizam i entitetizam. Boli ga q kuda autoput treba ići dok god on ždere janjetinu.
Nego,vezano za prioritete gradnje, zar nije malo čudno da se odavno autoputem stiže iz Splita do Međugorja, a kičma Ze-Sa-Mo nije izgrađena kao ni brza cesta Lašva-Travnik?

eto i tu Lašva - Travnik su obećali ove godine od ruskih para pa ništa... ubleharenje
BAK-eV

#12296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

Seyfo wrote: Nego,vezano za prioritete gradnje, zar nije malo čudno da se odavno autoputem stiže iz Splita do Međugorja, a kičma Ze-Sa-Mo nije izgrađena kao ni brza cesta Lašva-Travnik?

Pa nasi su dali dio novca za tzv. hrvatske gradove, da i oni malo autoputa dobiju.
Inace bi Hrvati sve blokirali.
Mada tih dole 10 km i nije nesto posebno.
BAK-eV

#12297 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

golfiista wrote:Ja se nadam da ce se do 2035 zavrsiti i povezati svi veliki gradovi u BiH sa auto i brzim cestama. Sve ranije bi bilo vrlo optimisticno i neutemeljeno na objektivnim cinjenicama.
Ja mislim, da nece.
Svasta se na globalnom planu desava.
Mislim da nas ceka minimalno kriza 2029 kao onomad 1929. A ako se i djelic tog desi, pisi propalo.

Jednostavno smo zakasnili sa tim autoputem!

Dionica SA-ZE je trebala da se izgradi odmah od 1996 do 2000 i to bi dalo zamaha svemu ostalom.

Ali nasi su se borili za fotelje, pa onda sukob Silajdzic-Izetbegovic, hrvatska samouprava itd itd
Forumerrer

#12298 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

BAK-eV wrote:
Seyfo wrote: Nego,vezano za prioritete gradnje, zar nije malo čudno da se odavno autoputem stiže iz Splita do Međugorja, a kičma Ze-Sa-Mo nije izgrađena kao ni brza cesta Lašva-Travnik?

Pa nasi su dali dio novca za tzv. hrvatske gradove, da i oni malo autoputa dobiju.
Inace bi Hrvati sve blokirali.
Mada tih dole 10 km i nije nesto posebno.
Cuj nasi, Boze dragi s kim mi zivimo...

Hvala Bogu sto su dole izgradili i sto imamo odlican granicni prelaz koji je na autoputu. U potpunosti opravdana izgradnja, jedino protiv nje mogu biti oni koji znaju samo za Doljane.

Rekao bih cak da je taj dio autoputa najkvalitetnije uradjen u BiH, neka me neko ispravi ako grijesim.

Pun pogodak je i Svilaj pa da i na sjeveru imamo normalan granicni prelaz, ali to je vec prica za sebe kako su zasrali.
Tempo
ZeModerator

#12299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Forumerrer wrote:Sve se ovo moze zavrsiti za 4 godine kada bi krenuli u izgradnju svega istovremeno kao sto je Hrvatska uradila.

Trebali smo mi ovo dati Bosmalu u koncesiju, do sad bi veci dio puta bio zasigurno zavrsen.
bosmalu?
drug_profi

#12300 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Bosmal je trazio koncesiju za cijeli koridor tamo nekad 2004-5
Post Reply