Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#12276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mits fh je vrh ponude.
Malo sta je dobro kao fh za grijanje.
Ljudi su takvi.
Jedni su zadovoljni klimama od 500€
Dok drugi traze nekakve mane najboljim klimama na trzistu.Nema logike neke.
Uzmi ururu sarara od 5000km ugradi je u neki cosak manje sobe,okreni ju kud ne treba,i ispade sarara ne radi dobro.
Malo sta je dobro kao fh za grijanje.
Ljudi su takvi.
Jedni su zadovoljni klimama od 500€
Dok drugi traze nekakve mane najboljim klimama na trzistu.Nema logike neke.
Uzmi ururu sarara od 5000km ugradi je u neki cosak manje sobe,okreni ju kud ne treba,i ispade sarara ne radi dobro.
-
Ermin ZM
#12277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne sporim i ja sam gore napisao da je vrh. Samo mi je kuriozno to sto sam procitao na vise mjesta po forumima za taj automod, nema mi logike i htio sam cuti iskustvo korisnika sa tom klimom. I kao sta sam napisao ja mislim da je rekla kazala al eto hocu da cujem iskustvo iz prve ruke
- rovac13
#12278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja ne volim auto mod,ni jedna mi se nece svidjet u auto.
Ako mi das mits fh,ln,toshiba daisekai,ururu sarara,u crown za svaku cu napisat ne radi dobro u auto.
I ode prica problem sa auto mod.
Ako mi das mits fh,ln,toshiba daisekai,ururu sarara,u crown za svaku cu napisat ne radi dobro u auto.
I ode prica problem sa auto mod.
-
baho
#12279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Auto fan na grijanju je budalastina, jedino ako je klima u maloj sobici.
Svaka klima na auto fan ce tesko odrzavat ujednacenu temperaturu u vecem prostoru, a pogotov ako je to vise prostorija.
Svaka klima na auto fan ce tesko odrzavat ujednacenu temperaturu u vecem prostoru, a pogotov ako je to vise prostorija.
-
Ermin ZM
#12280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni je ok funkcionisao. Temperatura isto precizna. Kad se izraci prostorija pojaca koju minutu, kad udje u odrzavanje smanji. Tako da nisam experimentisao sa manuelnim. Ovako mi je bilo 25 dnevna, 23 spavaca i uvijek tako.
- rovac13
#12281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja nocriu koja je azdaha jos uvijek drzim ugasenu.
Grijemo samo malim daikinom,zato sto ima fixnu brzinu i uz solidno duvanje sve je ravnomjernije.
Fujitsu nema uopce fixne brzine i na ovom vremenu kad malo toplote treba,cim se ugrije soba on spusti duvanje u super quiet i onda ne dobacuje ni dokle.
Ne volim auto i to ti je
Ni na jednoj klimi?
Grijemo samo malim daikinom,zato sto ima fixnu brzinu i uz solidno duvanje sve je ravnomjernije.
Fujitsu nema uopce fixne brzine i na ovom vremenu kad malo toplote treba,cim se ugrije soba on spusti duvanje u super quiet i onda ne dobacuje ni dokle.
Ne volim auto i to ti je
Ni na jednoj klimi?
-
Ermin ZM
#12282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nez meni je dobar, jer kod konkretno mog modela je u auto modu aktivna cold air protection funkcija. Konkretno neda softwer da ispuh bude ispod 38c, tako da i iza defrosta krilca se spustaju i ide mlaz toplog zraka. A za odrzavanje nije isla u najmanju brzinu automatski vec po potrebi, nekako msm da je najvise oko druge brzine bila. Kad se izraci prostorija onda je isla u najjaci ispuh nekih 15 tak min i kako stize smanjuje. Ugl meni je ok funkcionisao. Svakom nek si stima kako mu pase.
-
Felix77
#12283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo malo testiram comfora, nisam je koristio par dana rade mi ove dvije sensire pa nema potrebe, a sto se tice auto fun zadao 25 na ostalim je 22, duva kao na trici vec pola sata, ne mjenja ni brze ni sporije, probam na rucno moze i 4 i 5 brzina
- -Chesterfield-
#12284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko klima ispusti vode (kondenzata) za 24 sata?
Koliko zimi a koliko u ljetnom periodu?
Ja sam kao privremeno rješenje odvod spustio u jednu posudu. Hoće li ta voda u posudi smrznuti?
I da li se odvod smije ovako smotati, odnosno hoće li ovdje voda, gdje sam obilježio, smrznuti?

Koliko zimi a koliko u ljetnom periodu?
Ja sam kao privremeno rješenje odvod spustio u jednu posudu. Hoće li ta voda u posudi smrznuti?
I da li se odvod smije ovako smotati, odnosno hoće li ovdje voda, gdje sam obilježio, smrznuti?

- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#12285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa ispusti oko 0,0234ml/h, ako manje onda nesto ne godi, ako je vise onda pogresna instalacija, dobro pazi.
Nece smznuti, nema zimi zime.
Kada sta zimi smrzne?
Nece smznuti, nema zimi zime.
Kada sta zimi smrzne?
- saiks
#12286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Smrzne zimi kod.mene na toshibi i onda na sve strane izbaciva vodu
- piplica
#12287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni je to novo da voda zna ZIMI smrznuti.
- saiks
-
mehkoca
#12289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bitno je da se uči
Ermine, Mitsubishi FH je bez mane
Ermine, Mitsubishi FH je bez mane
-
Felix77
#12290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene se desavalo da smrzne vanjska a nekad i unutarnja, al sam to rjesio pomocu antifriza, ima na klimi sa desne strane otvor gdje sipas antifriz ali mora strogo biti 22%, tako da ne ledi vise ,nema cak ni defrosta, ako nemas na klimi taj otvor stavis preko vanjske neku vrecu moze ona za smece veca i dobro je svezes da ne moze zrak ulazit.
- -Chesterfield-
#12291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači za 10-ak dana ne bi trebalo biti više od ove boce? Osim ako ne zezaš sa ovim 0,0234...

Možda bih mogao odvod na jedan krov? Ali opet kada snijeg padne zatrpat će odvod - crijevo. E sada ne znam kada se snijeg slegne na krovu hoće li blokirati izlaz vode?
A ako bih digao od krova pola metra, tada bi voda stajala u jednom dijelu odvoda kao u sifonu, i tu bi najvjerojatnije smrzla?
- drug_profi
#12292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma to brate teče ko iz pokvarene česme. Mozes baštu zaljevat bez problema.
Mora odvod biti slobodan.
Mora odvod biti slobodan.
- piplica
#12293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Odlično odlično, ideje se kote kao lude.
Možda onaj odozgo i dobije odgovore na onakva pitanja?
Možda onaj odozgo i dobije odgovore na onakva pitanja?
-
Ermin ZM
#12294 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Strasno kako neki ovde frustracije lijece, mozda nesto sto vama zvucili banalno nekome nije. Kakvo je to podhebavanje ljudi....
Chesterfield napisao sam ti u pm za odvod
Chesterfield napisao sam ti u pm za odvod
- piplica
#12295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Osnovna pismenost nije banalna.
-
Ermin ZM
#12296 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Post je sasvim razumljiv, ako se zeli razumjeti sta je clan htio pitat.
Ktb je u vecinu slucajeva u pitanju "citanje iz zasjede", ne trazis bit posta, niti imas namjere pomoci, vec trazis nesto za sta ces se zakaciti i pokusati pokazati neku laznu superiornost. Eto ti besplatna anamneza od mene
Ktb je u vecinu slucajeva u pitanju "citanje iz zasjede", ne trazis bit posta, niti imas namjere pomoci, vec trazis nesto za sta ces se zakaciti i pokusati pokazati neku laznu superiornost. Eto ti besplatna anamneza od mene
- piplica
#12297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
On da je barem malo čitao, a za ovo ti to i ne treba nešto posebno znao bi da voda zimi mrzne, ili?
Kakva su to pitanja?
Kakva su to pitanja?
-
Ermin ZM
#12298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Postavio ti je sliku predlozenog ljetnog odvoda sa sifonom. Vidi se da je trazio na netu kako se rjesava odvod. Vjerovatno je pomijesao odvod kondenzata iz unutrasnje i vanjske, tj misli da je isto.
Evo ja cu mu odg, ovo ovako na slici je bez veze komplikovanje(osim u nekim slucajevima, npr kada odvod ljetnog kondenzata ide u kanalizaciju pa iz tog razloga sifon na slici)
Napravi fino pad, kako jednog tako i drugog odvoda pruzi u oluk ili gdje mozes. Lulicu je pozeljno izbacitako neces u nju staviti grijac da ne mrzne jer je uska i stavi nesto sire. Kolicina kondenzata zavisi od vlage u zraku, nekoliko litara dnevno racunaj.
Evo ja cu mu odg, ovo ovako na slici je bez veze komplikovanje(osim u nekim slucajevima, npr kada odvod ljetnog kondenzata ide u kanalizaciju pa iz tog razloga sifon na slici)
Napravi fino pad, kako jednog tako i drugog odvoda pruzi u oluk ili gdje mozes. Lulicu je pozeljno izbacitako neces u nju staviti grijac da ne mrzne jer je uska i stavi nesto sire. Kolicina kondenzata zavisi od vlage u zraku, nekoliko litara dnevno racunaj.
-
delina
#12299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kupio sam neki dan u dstoru pametnu utičnicu sa mjeračem potrošnje, upravo da pratim potrošnju klime, marka je neki home. Aplikaciju sam instalirao, ona je lako našla uređaj koji se odmah spario i počelo je mjerenje potrošnje.
Međutim, kada sam izašao iz aplikacije i poslije se ponovo logirao, u aplikaciji više nije bilo uređaja, nego je bilo potrebno ponovo pronaći uređaj (u međuvremenu nije bilo ni gašenja mreže mi vađenja utičnice iz struje). Zna li neko u čemu je problem, neću valjda svaki put morati ponovo dodavati utičnicu, pa onda ne mogu pratiti ni potrošnju kroz vrijeme, samo RT.
BTW, ono što sam pratio fujitsu 12 KGTA radila na 180W skoro bez oscilacija, ventilator na najmanjem, 35m2 površine sa otvorenim vratima prema hodniku, vani je dosta toplo, ali jeste za upaliti neko grijanje
Međutim, kada sam izašao iz aplikacije i poslije se ponovo logirao, u aplikaciji više nije bilo uređaja, nego je bilo potrebno ponovo pronaći uređaj (u međuvremenu nije bilo ni gašenja mreže mi vađenja utičnice iz struje). Zna li neko u čemu je problem, neću valjda svaki put morati ponovo dodavati utičnicu, pa onda ne mogu pratiti ni potrošnju kroz vrijeme, samo RT.
BTW, ono što sam pratio fujitsu 12 KGTA radila na 180W skoro bez oscilacija, ventilator na najmanjem, 35m2 površine sa otvorenim vratima prema hodniku, vani je dosta toplo, ali jeste za upaliti neko grijanje
-
Ermin ZM
#12300 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pisi iskustva sa tim modelom, msm da si prvi na forumu da ga ima. Kako sam skontao dodje neka serija izmedju stare LUCE i LTC. Malo bolji od prve, malo losiji od druge.
Trebao bi dobar model bit
Trebao bi dobar model bit