Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
seln

#12276 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

teodolit wrote: moj je veći i to za dosta
Pa kad podatke o duzini dajes u milimetrima. :lol:
seln

#12277 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

teodolit wrote: a ti mi dođeš kao razbibriga (na mom matičnom forumu me baniralo na 3 dana) :D
Nema veze, i ti meni dodjes kao tariguz. :wink:
A maticni forum je bezbeli poskok?
seln

#12278 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

teodolit wrote:
Toffee karamela wrote:
teodolit wrote:
Na kraju krajeva, ove godine se predviđa da će od turizma kapnuti 13 milijardi eura, a niti kopali, niti orali.
baš i ne mogu povjerovati u ove saudijsko-trumpovske cifre ali s druge strane bilo bi mi drago da ako već tako enormno zarađujete od turizma zaštekate negdje novce i za par godina bar prepolovite onaj čudovišni vanjski dug koji je davno prešao 40 mlr :shock:
:-)
još se sjećam svog šoka kad je prije nekoliko godina neki analitičar na tv saopštio tu cifru...u što vam odoše te silne pare? :shock:
Lani smo zaradili nešto preko 9 milijardi eura, ove godine predviđaju do 13 milijardi.

Dug nam je 40 milijardi, što i nije puno, 102% BDP-a, na razini jedne Belgije. Italija je na 132 Grčka je na 178, Japan na 238 itd. S tim da se nama zadnjih godina dug uredno smanjuje - samo lani smo otplatili 10% duga - sa 47 došli na 42. Zapravo smo daleko od zadužene zemlje, imamo i te kako prostora zaduživati se dalje, ako nam treba, i to po odličnim uvjetima.
STa, sad si i ministar finansija? :-)
Sta si bolan ti zaradio? Baksis kad nekom ko gradi na divljaka potpises potvrdu?
A sve navedene drzave mogu kupiti Hrvatsku iz lijevog dzepa.
seln

#12279 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

dječak sa šibicama wrote: Necu nikada zaboraviti mi ko djeca, nadignu te na raspustu u 6, trk do samoposluge stani u red i cekaj kamion sa hljebom.
Siroti mali Hrvati! :o
seln

#12280 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

Toffee karamela wrote:
a o razlici između pokojnice i njenih patuljastih nasljednica zaista ne vrijedi trošiti riječi. taman i da nije mogla izvući više od 5 mlrd iz turizma.
A istovremeno laprdaju da se danasnji dug (lafo pickin dim) ne moze mjeriti sa onim tada, koji je bio nominalno manji, ali daleeeko veci.
Pa valjda je i tih 5 milijardi iz turizma bilo daleeeko vece.
dječak sa šibicama

#12281 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Na klupi si mog`o spavati!
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#12282 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

Samo zaborave da je pored tih tadašnjih 5 milijardi i industrija donosila dobit i zaradu u nekadašnjoj SRH. Sad ko da gledam biće sve išlo u BG :roll: :evil: Onda HR nije živjela samo od turizma i putarine.... :oops:
Sanjarko

#12283 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

Pa ovo je normala. 25% po ovom Gdp-a turizam. I u jednom ste se zaj-bali ovo je promet 13 Milijarden sad kolika je zarada pitanje je.
Sanjarko

#12284 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

teodolit wrote:
Lani smo zaradili nešto preko 9 milijardi eura, ove godine predviđaju do 13 milijardi.

Dug nam je 40 milijardi, što i nije puno, 102% BDP-a, na razini jedne Belgije. Italija je na 132 Grčka je na 178, Japan na 238 itd. S tim da se nama zadnjih godina dug uredno smanjuje - samo lani smo otplatili 10% duga - sa 47 došli na 42. Zapravo smo daleko od zadužene zemlje, imamo i te kako prostora zaduživati se dalje, ako nam treba, i to po odličnim uvjetima.
Niste ba zaradili, toliko ste prometa imali.

http://forum.klix.ba/desavanja-u-hrvats ... #p13766130
dječak sa šibicama

#12285 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Zarada je prosle godine bila skoro 9 milijardi eura, sa domacim prometom preko 10.

Zarada, dakle.

Problem je sto turizam pokriva 18% BDP-a, najveci postotak u EU ja mislim. To nije pokazatelj dobrog stanja turizma koliko je pokazatelj loseg stanja privrede.
Bodkin

#12286 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

Lajavikrelac wrote:
breuer wrote:zaista mi nije jasno kako neko kome turizam spašavaju Arapi, vazi i pametuje evropskoj turističkoj velesili kakva je Hrvatska :-)

haj da se savjetuje domaću raju, ne idite na Hrv. primorje, žara je i sl., al da mi ovdje pravimo računice, projekcije i sažaljevamo se nad državom koja ubere 7 milijardi USD od turizma godišnje :-)
Više Beč posjeti godišnje turista nego cijelu HR :mrgreen: velesila ne'a šta :skoljka:
Malo je bezveze da se zajebavamo sa ciframa hrvatskog turizma kad su miljama ispred nas i mozemo samo sanjati o istim. Da ne kazem koliko to cini za reputaciju drzave
Bodkin

#12287 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

teodolit wrote:
Toffee karamela wrote:
teodolit wrote:
Na kraju krajeva, ove godine se predviđa da će od turizma kapnuti 13 milijardi eura, a niti kopali, niti orali.
baš i ne mogu povjerovati u ove saudijsko-trumpovske cifre ali s druge strane bilo bi mi drago da ako već tako enormno zarađujete od turizma zaštekate negdje novce i za par godina bar prepolovite onaj čudovišni vanjski dug koji je davno prešao 40 mlr :shock:

još se sjećam svog šoka kad je prije nekoliko godina neki analitičar na tv saopštio tu cifru...u što vam odoše te silne pare? :shock:

:D prvo, samo totalna neznalica ili patriotski nabok moze biti iza ovoga "nismo zaduzena zemlja". Drugo, fiskalna disciplina je bitnija od duga u gdp-u. Pogledaj koliko budzeta ide na otplatu duga
Sanjarko

#12288 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

Evo Hr ima sa Bosnom promet od 700 miliona eura, zarada/suficit 200 ili 300 M ne sjecam se, e sad cist profit u svemu tome koliki je pitanje je.
GeeTnT

#12289 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by GeeTnT »

dječak sa šibicama wrote:Na klupi si mog`o spavati!
:mrgreen:

Da su ona vremena, danas bi svi od Vardara pa do Triglava pohrlili da gase Dalmaciju, a samodoprinos za stetu bi od bosanskohercegovackih gradjana bio odvajan od plate za Hrvatsku narednih 10 godina..Svejedno, opet bi Bosanci bili nepozeljni na plazama, a Srbe bi optuzivali da su piromani.

Danas je sve super, Hrvatska obrne milijarde kuna i ne bune se sto ove iz Brisela boli kita sto im gori dvadesetosma clanica...
karanana

#12290 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by karanana »

dječak sa šibicama wrote:Zarada je prosle godine bila skoro 9 milijardi eura, sa domacim prometom preko 10.

Zarada, dakle.

Problem je sto turizam pokriva 18% BDP-a, najveci postotak u EU ja mislim. To nije pokazatelj dobrog stanja turizma koliko je pokazatelj loseg stanja privrede.
Nije zarada 9 milijardi nego je promet 9 milijardi. Ali to je manje bitno ako se i troskovi vrte unutar zemlje. Recimo kupi turist sok za 20 kuna. 20 kuna je promet a trosak nabavke ovog soka je 10. Oduzmi ostale troskove i to ti je zarada. Ali ako nabavis sok u hrvatskoj, radnica ti iz hrvatske, placas struju hep-u, onda sva lova ostaje u hr i to je bitna stvar.
dječak sa šibicama

#12291 Re: Desavanja u Hrvatskoj

O cemu bolan vi :D ministarstvo turizma dalo zvanicne podatke, u 2016. prihodi od turizma 8 milijardi 635 miliona eura.
670 miliona vise nego 2015. godine.

Prihodi, kakav promet.
Toffee karamela

#12292 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Toffee karamela »

GeeTnT wrote:
dječak sa šibicama wrote:Na klupi si mog`o spavati!
:mrgreen:

Da su ona vremena, danas bi svi od Vardara pa do Triglava pohrlili da gase Dalmaciju, a samodoprinos za stetu bi od bosanskohercegovackih gradjana bio odvajan od plate za Hrvatsku narednih 10 godina..Svejedno, opet bi Bosanci bili nepozeljni na plazama, a Srbe bi optuzivali da su piromani.

Danas je sve super, Hrvatska obrne milijarde kuna i ne bune se sto ove iz Brisela boli kita sto im gori dvadesetosma clanica...
kad već spomenu požare eno crnogorskih ljenčuga, jučer ušli u nato i već danas traže da im nato gasi požare :lol: ...koje su to lopine :lol:
Last edited by Toffee karamela on 17/07/2017 20:07, edited 1 time in total.
Fudo387

#12293 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Fudo387 »

karanana wrote:
dječak sa šibicama wrote:Zarada je prosle godine bila skoro 9 milijardi eura, sa domacim prometom preko 10.

Zarada, dakle.

Nije zarada 9 milijardi nego je promet 9 milijardi. Ali to je manje bitno ako se i troskovi vrte unutar zemlje. Recimo kupi turist sok za 20 kuna. 20 kuna je promet a trosak nabavke ovog soka je 10. Oduzmi ostale troskove i to ti je zarada. Ali ako nabavis sok u hrvatskoj, radnica ti iz hrvatske, placas struju hep-u, onda sva lova ostaje u hr i to je bitna stvar.
Sok, nesok, sve je to propalo, cuca, i EU i Amerika, i Japan, sam' Svabo nije.
Pusicemo svi Angeli kitu narednih 100 godina.
karanana

#12294 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by karanana »

dječak sa šibicama wrote:O cemu bolan vi :D ministarstvo turizma dalo zvanicne podatke, u 2016. prihodi od turizma 8 milijardi 635 miliona eura.

Prihodi, kakav promet.
Pa ti si unijeo konfuziju. I mi kazemo prihodi ili promet. Ti kazes zarada ilitiga profit.
Sanjarko

#12295 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

Zarada, dakle.

De ba gdje ce tolka zarada bit. To je prije koliko je novca uslo, promet a ne profit. Da tolko zaradzuju svake godine otplatili bi dug do sad. Hocete rec da imaju zaradu 13 milijarden a da na nesto drugo potrose 14 milijarden pa svake godine imaju deficit ko i Bosna. Jbt pa samo osnovno od trgovine i matematike sad znam. Nisam dobar vise nikako u tome pa opet kontam da Profit nikako nije mogo bit 13 milijarden.
Last edited by Sanjarko on 17/07/2017 20:39, edited 2 times in total.
karanana

#12296 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by karanana »

Ma ne zna razliku izmedju prihoda i zarade.
dječak sa šibicama

#12297 Re: Desavanja u Hrvatskoj

:D prihod + rashod = promet.

Ljudi moji, ja se vama cudim :D
Sanjarko

#12298 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote:O cemu bolan vi :D ministarstvo turizma dalo zvanicne podatke, u 2016. prihodi od turizma 8 milijardi 635 miliona eura.

Prihodi, kakav promet.
Pa bolan prihod ti je promet. Nije govno nego se pas posro. Razlicitim terminima samo barataju.

Suficit=Plus=Profit=Zarada

Deficit=Minus=Gubitak=Manjak [Rashod, Trosak]
Sanjarko

#12299 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote::D prihod + rashod = promet.

Ljudi moji, ja se vama cudim :D
Pa tehnicki. Ali ovo je prihod-rashod=profit.

Prihod nije profit. Ja laicki objasnjavam ko po cesti valja nesto ko ja svojevremeno.
dječak sa šibicama

#12300 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Dobro, ako Englez kupi cokoladicu u hotelu, to je prihod. Rashod je u tom slucaju unaprijed uracunat, kupovinom cokoladice kod trgovca :D plus porezi i ostale trice.

Ili iznajmljen apartman, to je prihod, koliko ce tu uzeti drzava u vidu poreza a koliko privatnik u djep, to je drugi par cipela.

Prihod je neto zarada, troskovi se kasnije ili ranije odbijaju od prihoda. Podrazumjeva se.
Post Reply