Dok god ISIL lomi zube na, od strane Amera naoruzane Pesmerge,bore se protiv ISIL-a.Samo to bi bilo dovoljno za takvu tvrdnju.Da ne spominjemo da USA sistematski ne bombarduje one koji se bore protiv ISIL-a.Challenger__ wrote:Samo budale tvrde da se USA bore protiv ISIL-a. Pešmerge kojima se donira oružje imaju funkciju zaštite korporacijskih naftnih interesa na sjeveroistoku Iraka (aka irački Kurdistan) i ništa drugo osim toga.Co0l wrote:Da se opet citiram![]()
Co0l wrote:Fina oprema,nema sta.I onda dodju ovi Rusi i kazu da Ameri glume borbu protiv ISIL-a...
Ove napucane budale od Pešmergi su pretorijanska garda tih korporacija a ne izraz težnje da se "bori protiv ISIL-a".
Irak
- Co0l
#12276 Re: ISIS zauzeo Mosul
- Challenger__
#12277 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pričaš gluposti i znaš da pričaš gluposti.
- General War
#12278 Re: ISIS zauzeo Mosul
Sta ti znas Cool o bratstvu i jedinstvu sto samo Putim moze izvozit, Putin ti je najbolji drug ko pujdo, svi ostali samo gledaju interesCo0l wrote:Dok god ISIL lomi zube na, od strane Amera naoruzane Pesmerge,bore se protiv ISIL-a.Samo to bi bilo dovoljno za takvu tvrdnju.Da ne spominjemo da USA sistematski ne bombarduje one koji se bore protiv ISIL-a.Challenger__ wrote: Samo budale tvrde da se USA bore protiv ISIL-a. Pešmerge kojima se donira oružje imaju funkciju zaštite korporacijskih naftnih interesa na sjeveroistoku Iraka (aka irački Kurdistan) i ništa drugo osim toga.
Ove napucane budale od Pešmergi su pretorijanska garda tih korporacija a ne izraz težnje da se "bori protiv ISIL-a".
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12279 Re: ISIS zauzeo Mosul
ko će ubiti teroriste ako neće rusi
- Em2r
#12280 Re: ISIS zauzeo Mosul
Parada je bila u Subiyi 80kom do Jahre pa u pustinju. Arifjan je americka baza. Al Yarmouk u blizini je Kuvajtska i u njoj su smjestene 84e a i dosta nasih ljudi. Poslije BK imas jos puno toga od Abdalija, Buehringa itd. Istina je da su i ameri ucestvovali u paradi. Googlaj malo pa ces vidjet gdje je bila parada. U Aliju slabo ima vojske tamo su zracne snage (osim u LSA gdje odmaraju tokom rotacija) i imaju najbolji dfac na bliskom istoku.General War wrote:
...paaa ako smijem reci...bio sam i ja...gledao si paradu na osamdesetci ili prolaz vojske iz Ali Al Sallema i drugih baza...sta si radio u pustinji nema zivce duse, jos od Jahre i Burger kinga do iracke granice?
M84 kad prodas nisu vise tvoje (nase)...vec onoga ko ga kupio, a hamviji naprijed ako pogledas vojnike vidjet ces da nisu kuvajtski vec americki.
- General War
#12281 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nemoj tako, dfac u zoni 1 u Arifjanu je po meni boljiEm2r wrote:Parada je bila u Subiyi 80kom do Jahre pa u pustinju. Arifjan je americka baza. Al Yarmouk u blizini je Kuvajtska i u njoj su smjestene 84e a i dosta nasih ljudi. Poslije BK imas jos puno toga od Abdalija, Buehringa itd. Istina je da su i ameri ucestvovali u paradi. Googlaj malo pa ces vidjet gdje je bila parada. U Aliju slabo ima vojske tamo su zracne snage (osim u LSA gdje odmaraju tokom rotacija) i imaju najbolji dfac na bliskom istoku.General War wrote:
...paaa ako smijem reci...bio sam i ja...gledao si paradu na osamdesetci ili prolaz vojske iz Ali Al Sallema i drugih baza...sta si radio u pustinji nema zivce duse, jos od Jahre i Burger kinga do iracke granice?
M84 kad prodas nisu vise tvoje (nase)...vec onoga ko ga kupio, a hamviji naprijed ako pogledas vojnike vidjet ces da nisu kuvajtski vec americki.
- Em2r
#12282 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne znam za kempinski, nisam s kbrom petljo
- General War
#12283 Re: ISIS zauzeo Mosul
Haj, sta ces nije ni Dyn Corp los...
- Em2r
#12284 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne znam ni toGeneral War wrote:Haj, sta ces nije ni Dyn Corp los...
- Co0l
#12285 Re: ISIS zauzeo Mosul
Challenger__ wrote:Pričaš gluposti i znaš da pričaš gluposti.

- Ironmen
#12286 Re: ISIS zauzeo Mosul
Njemačka šalje veću pošiljku vojne opreme snagama Iračkog Kurdistana,
Svabe dodju kurdima ko nama braca iz Irana
Svabe dodju kurdima ko nama braca iz Irana
- Kikibombona
#12287 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ova slika je bila ispod vijesti da je u Kuvajt stiglo americko oruzje koje ce u Kurdistan biti isporuceno naredne sedmice. Pa sad...Em2r wrote:No offence ali slika iz 2011. Put 80 aka Highway to Death u Kuvajtu. Na ovom putu je puno Iracana izginulo prilikom povlacenja, ameri ih napalmom spalili.Kikibombona wrote:
Slika je sa parade Kuvajtske vojske povodom 20-50 jubileja .
Bio sam na ovoj paradi.
- Ironmen
#12288 Re: ISIS zauzeo Mosul
DJEVOJKA koja pripada narodu Jazida ispričala je kakvu je torturu i zvjersko mučenje prošla dok je bila zarobljenica ISIS-ovih barbara, prenosi Daily Mail.
Nadiu Murad Basee su kao seksualnu robinju ISIS-ovci držali tri mjeseca, a svoje je iskustvo ispričala pred Vijećem sigurnosti UN-a, zamolivši ih da zbrišu ISIS s lica zemlje.
Dvadesetjednogodišnja djevojka ispričala je i kako se ISIS-ovci ponašaju prema njenom narodu koje im je već duže vremena trn u oku.
"Silovanjem se želi u potpunosti uništiti djevojke i žene koje nakon toga više ne mogu voditi normalan život", ispričala je.
Ona je pred članovima Vijeća sigurnosti ispričala kako su je oteli u kolovozu prošle godine te kako su je držali u Mosulu.
"Cijelim putem su nas ponižavali. Zlostavljali su nas", ispričala je.
"Odveli su nas u Mosul zajedno s još 150 jazidskih obitelji. Držali su nas u zgradi gdje su bile tisuće jazidskih obitelji koje su međusobno razmjenjivali kao poklone", sjeća se potresena djevojka.
"Jedan je došao meni, želio me odvesti. Gledala sam u pod, bila sam prestravljena. Kad sam pogledala gore ugledala sam ogromnog čovjeka. Izgledao je kao čudovište", sjeća se djevojka.
"Plakala sam i govorila mu da sam premlada. Tukao me. Onda je došao drugi muškaraca. I njega sam molila", sjeća se djevojka koja su na kraju zatvorili u jednu prostoriju.
"Pretukao me. Rekao mi je da skinem odjeću. Stavio me u sobu sa stražarima koji su me zlostavljali dok se nisam onesvijestila", sjeća se Nadia.
"Preklinjem vas, uništite Daesh u potpunosti", završila je djevojka svoju ispovijest.
Nadiu Murad Basee su kao seksualnu robinju ISIS-ovci držali tri mjeseca, a svoje je iskustvo ispričala pred Vijećem sigurnosti UN-a, zamolivši ih da zbrišu ISIS s lica zemlje.
Dvadesetjednogodišnja djevojka ispričala je i kako se ISIS-ovci ponašaju prema njenom narodu koje im je već duže vremena trn u oku.
"Silovanjem se želi u potpunosti uništiti djevojke i žene koje nakon toga više ne mogu voditi normalan život", ispričala je.
Ona je pred članovima Vijeća sigurnosti ispričala kako su je oteli u kolovozu prošle godine te kako su je držali u Mosulu.
"Cijelim putem su nas ponižavali. Zlostavljali su nas", ispričala je.
"Odveli su nas u Mosul zajedno s još 150 jazidskih obitelji. Držali su nas u zgradi gdje su bile tisuće jazidskih obitelji koje su međusobno razmjenjivali kao poklone", sjeća se potresena djevojka.
"Jedan je došao meni, želio me odvesti. Gledala sam u pod, bila sam prestravljena. Kad sam pogledala gore ugledala sam ogromnog čovjeka. Izgledao je kao čudovište", sjeća se djevojka.
"Plakala sam i govorila mu da sam premlada. Tukao me. Onda je došao drugi muškaraca. I njega sam molila", sjeća se djevojka koja su na kraju zatvorili u jednu prostoriju.
"Pretukao me. Rekao mi je da skinem odjeću. Stavio me u sobu sa stražarima koji su me zlostavljali dok se nisam onesvijestila", sjeća se Nadia.
"Preklinjem vas, uništite Daesh u potpunosti", završila je djevojka svoju ispovijest.
- General War
#12289 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nisam ni sumnjaoEm2r wrote:Ne znam ni toGeneral War wrote:Haj, sta ces nije ni Dyn Corp los...
- Em2r
#12290 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pij vode i uzivajGeneral War wrote:Nisam ni sumnjaoEm2r wrote:Ne znam ni toGeneral War wrote:Haj, sta ces nije ni Dyn Corp los...
-
sarajevoxxxx
#12291 Re: ISIS zauzeo Mosul
Neda mi se da odgovorim na ovo.Hašd Al Vatani je izgleda ta neka sunitska vojna formacija.Realno, tanki su, malo ih je, ali tu su gdje jesu.Rade sa Pešmergama, tu je i Turska, i valjda to javno mnijenje u Mosulu, nadaju se da ih podržava mada je sve to upitno.Opetja033 wrote:Koliko sam skontao Hashd al Watani je arapsko-sunnijska vojna formacija koja saradjuje sa Turskom. Pretpostavljam da se radi o nekoj plemenskoj miliciji.sarajevoxxxx wrote:3 pripadnika Hašd el vetani su poginula i 3 ranjena.
Prava snaga Mosula mislim da se nalazi u bivšim kadrovima iračke vojske, oni dok ne prelome, teško da se može uzeti Mosul sa lakoćom.
U stvari može, vjerovatno ga mogu zauzeti ali šta nakon što Isil otjeraju? Tu je živjelo oko 4 miliona stanovnika, onda nije smao Mosul, tu je Faludža tu je po meni još kritičnije, onda Ramadi, onda ti imaš u svakom gradu koji je pod kontrolom vladinih snaga ili Kurda imaš simpatizere Isila.Šta sa svim tim ljudima? Gledati kada će puknuti opet ispred neke prodavnice, kabineta, da sa strahom ulaziš u auto.
Onda niko ne zna do koje granice misle šiiti i Iran ratovati? Šta nakon Mosula, kakav Irak žele.
Ja smatram da je Isil davno ostvario svoj cilj.Zagorčao je život mnogima u regionu.Mislim da ni Rusija ne bo ovako sa lakoćom radila šta želi da nema Isila, da nema te terorističke prijetnje.Mislim da i mnogo manja država od Rusije može danas sa lakoćom da radi šta želi.Svijet je postao nesiguran i to svi koriste.
Što se tiče Hašd Al Watanija glavni komandant je bivši guverner provincije Mosul Atheel Alnujaifi (arapski أثيل النجيفي) .Irački šiiti ga optužuju da je Mosul predao Isilu.Inače na svojoj fejsbuk stranici odgovara skoro na svako pitanje.Daleko najaktivniji irački političar ili vojni komandant, i daleko najviše komunicira na društvenim mrežama.
Svaki dan tu je more informacija o Mosulu, dešavanjima, prognozama, zakulisanim igrama, odnosima Hašda al Watanija prema iračkoj vladi, Turcima, Pešmergama.Lik je neumoran, na sve odgovara, objašnjava, djeluje zaista kao čovjek koji želi da se sve ovo riješi.Tek kada čitaš sve te njegove odgovore skontaš koliko je sve to izgubljeno, beznadežno, u kakvoj zaista teškoj poziciji se nalazi taj dio Iraka, i ni izbliza se ne nazire neko rješenje, neki kraj.Ubijeni su u pojam.Onda tu se jave i likovi koji stanuju u Mosulu, pa kada oni počnu proičati svoje priče
Last edited by sarajevoxxxx on 19/12/2015 23:39, edited 1 time in total.
-
sarajevoxxxx
#12292 Re: ISIS zauzeo Mosul
Fejsbuk stranica Atheel Alnujaifia
https://www.facebook.com/AlnujaifiAtheel
https://www.facebook.com/AlnujaifiAtheel
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12293 Re: ISIS zauzeo Mosul
Barzani: "Nema mira, nema rata, bez Kikija kurdskog brata."
- Ironmen
#12294 Re: ISIS zauzeo Mosul
Priprema se velika vojna ofenziva: stanovnike iračkog grada Ramadi poziva se da u roku od 72 sata napuste dijelove grada koji se nalaze pod kontrolom ISIL-a.
-
sumirprimus
#12295 Re: ISIS zauzeo Mosul
ima mejseci tome,u najavi do nove godine...Ironmen wrote:Priprema se velika vojna ofenziva: stanovnike iračkog grada Ramadi poziva se da u roku od 72 sata napuste dijelove grada koji se nalaze pod kontrolom ISIL-a.
vidcemo.meteorolog pa pogrijesi kamol...
-
sumirprimus
#12296 Re: ISIS zauzeo Mosul
ako je iko lupo isil, i naoruzao gruoe kontra njih to su ameri..
ovo sto rusi rade,jos uvijek nije usmjereneo ka iilu u najvecoj mjeri..
al sta je znam,to je nebitno,sporedfno,ne uklapa se u trnoruzica hepi end.
-
_drunken_santa_
#12297 Re: ISIS zauzeo Mosul
sta to vrijedi ako su svi isti? otkako se pojavio isil kao da al kaide i sl. nije ni bilo.sumirprimus wrote:ako je iko lupo isil, i naoruzao gruoe kontra njih to su ameri..
-
sumirprimus
#12298 Re: ISIS zauzeo Mosul
pesmerdje?ne bih rekao da su svi isti._drunken_santa_ wrote:sta to vrijedi ako su svi isti? otkako se pojavio isil kao da al kaide i sl. nije ni bilo.sumirprimus wrote:ako je iko lupo isil, i naoruzao gruoe kontra njih to su ameri..
- Ironmen
#12299 Re: ISIS zauzeo Mosul
sumirprimus wrote:ako je iko lupo isil, i naoruzao gruoe kontra njih to su ameri..
Odkako su rusi dosli ISILU su slomljena krila pogodili su ih tamo gdje ih boli srusili im naftu i tvornice gdje su pravili oruzje i municiji za vrijeme SAD to jeste 1,5 godine ISIL je konstanto napadao i osvajao provincije od kako su rusi dosli ISIL je u defanzivi to je logicno.
-
sumirprimus
#12300 Re: ISIS zauzeo Mosul
to je kad ruski pr mod.a prica.
jednostavno se brojevi ne poklapaju.
oni su vikali brat bratu jedno mjesec dva da bombarduju isil a gro bombardovanja bile su ove druge frakcije zapadno.
ameri ih melju drugu godinu...
jednostavno se brojevi ne poklapaju.
oni su vikali brat bratu jedno mjesec dva da bombarduju isil a gro bombardovanja bile su ove druge frakcije zapadno.
ameri ih melju drugu godinu...