Hafis wrote:
Poentu?
ovako iskreno,. prtetpostavljam da je taj Bajazit rođen prije ''demokratskih'' promjena u bivšoj Jugi a posljedično tomu i u BiH. Nije mi stvarno jasna osoba koja u ona vremena socijalističkog samoupravljanja, proklamiranog bratstva i jedinstva, i jugoslovenstva specifičnog za područje ondašnje SR BiH, nazove dijete po turskom sultanu..i to baš po Bajazitu, koji je tadašnjem osnovnoškolskom obrazovanju (barem kako sam ja učio u elitnoj mostarskoj III osnovnoj Hamza Humo) slovio kao negativna osoba, to jest azijatski osvačaj naših pitomih balkanskih prostora. Nemoj me samo uvjeravati da je to staro bosansko ime.
Ako išta potvrđuje moju tezu kako si ti tipičan konzervativni okcidentalac, rasudićevskog tipa rasuđivanja, hercegovačke anatomije, iz kojega mitomanija uvijek prokulja, ili pak odnekud proviri, iza koprene lažnog "evropejstva" ili "civilizacijske uljudbe", i tako ogoli tvoj ćud, onda je to upravo gore navedeni citat.
Tvoja teza upravo implicira da neko ko se zove Bajazit, kao premijer najmnogoljudnijeg bošnjačkog kantona, nije u stanju da donira sredstva za izgradnju KKC u Tuzli, upravo zbog njegovog imena od koga se, valjda, očekuje da crkve ruši ili pali.
To što je Bajzit Jašarević rođen u vrijeme Titovog samoupravljanja, u suštini, ne znači ništa, jer komunisti nisu stavili anatemu na to ime, jer bi onda morali onda zabraniti i ime Murat, Husein, Sulejman, Ferhat, pa čak i Mehmed.
Iz tog tvog ugla iliti kuta
promatranja, potpuno šizofreničnog moram naglasiti, za kojega je ime Bajazit sinonim samo za turskog sultana, a ne , u prevodi sa arapskog, Jezidovog sina, i koji može imati samo to jedno značenje-orijentalno, nazadno, neprijateljsko, okupatorsko, i "ne-evropsko", neko ko se zove upravo Bajazit je nesposoban da pojmi drugog i drugačijeg.
Mislim, i ja sam učio istu tu istoriju kao i ti, po kojoj je Bajazit bio najobičniji azijatski barbar, a rulja koja je povela "Hercegovački ustanak" sve sami heroj do heroja, narodni tribuni koji su prvi uspostavili temelje opšteg južnoslovenskog jedinstva, iako, ako uzmeš u obzir zabilješke putpisaca iz tog doba, ako što je Arthur Ewans, Aleksandar Giljferding ili Charles Yriarte, kao i mnogi drugi, možeš se jednostavno uvjeriti da ti "osloboditelji od turskog jarma" nisu bili ništa bolji od bašibozuka skupljenih iz svih djelova Osmanskog carstva, koji su dovedeni u Bosnu da uguše ustanak.
Kakva su zvjerstva nad muslimanskim stanovništvom radili ti tvoji "osloboditelji" po Hercegovini možeš se uvjeriti iz pera gore navedenih, od koji su svaki imali simpatije spram ustanika, no nisu se nikako mogli načuditi tolikoj žeđi za krvlju, koja je podrazujevala sakaćenje, otkidanje ušiju, noseva, pa čak i spaljivanje žive muslimanske djece pred valstitim roditeljima.
To ti je taj tvoj don Ivan Musić, moj @Hafise, kojeg vi danas slaviti kao nekog vrlog, požrtvovanog i hrabrog ustanika, a riječ je o ličnosti koja je vrlo brzo došla u konflikt sa srpskom vizijom ustanka, pa se priklonila ondašnjim Osmalnijama, kako neki historijski izvori tvrde.
Učio sam ja, baš kao i ti, da je Stojan Janković nekakva epski junak, baš poput Kraljevića Marka, ali, u stvarnosti, radilo se čovjeku kojeg su Ugari angažovali da pali i žari po bosanskim i hercegovačkim krajevima, baš kao u slučaju one mitomanske epopeje o "izbavljenju" krišćana iz ramskog kraja, kada je Stojan sa svojom hajdučkom ruljom poklao i pobio oko dvije hiljade muslimanski stanovnika u Rami, ne ostvaljajući ni djecu u koljevkama živim, a sve za potrebe ugarskoga cara da se to katoličko življe naseli na područjima Cetinske krajine.
Na kraju, evo uhvatio sam sam sebe u razmišljanju kako to da je princ Eugen za današnje Austrijance pozitivana historijska ličnost, nakon poraza Osmanlija pod Bečom, spalio, pobio, opljačkao sve do Skoplja, odveo sa sobom svo kršćansko stanovništvo, a muslimansko zarobio u roblje, a na kraju i nacisti u njemu imali uzora, jer se jedna SS divizija nazivala po njemu?
Je l' on bio nešto bolji od Bajazita po tom pitanju? Ta štetočina je spaliala Sarajevo do temelja, u doba kada je to bio, nakon Soluna, najveći grad evropskom dijelu Osmanskog Carstava, i od toga se razaranje nije nikada oporavilo. A civilizacijski kod koji je nosio sam Eugen je podrazumjevao i proglas koji je žitaljima tadašnjeg Sarajeva nudio ili predaju, pa u roblje, u suprotnom je naredio da se ni bebe u majčinim utrobama ne ostavljaju žive. Moga bih ja još mnogo toga dodati na istu temu, no i ovo je previše za tebe...
Što se tiče drugog, stvarno nisam upućen u angažman dotičnog gradonačelnika Banjaluke, a ni gradske ni kantonalne vlasti u vezi projekta namjenjenih ondašnjem hrvatskom puku. U stvari nisam ni pročitao što je pisalo u tekstu, već mi je ono Bajazit zapalo za oko, pogotovo vezano za čovjeka srednjih godina. Hajde da je to ovo sad nanovo, ne bi me čudilo...takav vakat, ali u ono vrijeme....nemam ništa protiv, svakom svoje, ali meni je to stvarno neobično, a ti sudi kako hoćeš.
Gradonačelnik Banjaluke? Pa, ti ne znaš nabrojati ni opštine i gradove koje je Plenković posjetio, a želiš se nametnuti kao relevantan sugovornik?