Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#12251 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Odgovor nigdje veze.
Zato sto je povecan broj posiljki odlucili uvesti speditere mimo zakona.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:42, edited 2 times in total.
hava123

#12252 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

zincx wrote:
victom wrote:Moj Email poslan UIO-u na adresu '[email protected]'

Poštovani,

Primio sam preporučeno pismo od CR Pošta Sarajevo, u kojem sam obaviješten da u roku 10 dana trebam za preuzimanje Internet narudžbue angažovati špeditera shodnu članu 22 stav (3).

Pozvao sam telefonski broj 033/659 276 i tražio objaženje zašto je primjenjen stav (3), a ne stav (2) člana 22, kako je rađeno zadnjih 6 godina i kako nalaže trenutni zakon.
Objašnjeno da su dobivene instrukcije „sa više instance“ da se od sada sve pošiljke čija vrijednost prelazi 50 KM upućuju na špediciju, tj da se primjenjuje stav (3) a ne stav (2).

Čak i ako se radi o novom zakonu, promjena zakona nikada nije prošla potrebnu proceduru, niti je objavljena u službenom listu.
Stoga Vas molim da se očitujete putem email-a ili pismeno po činjenici da primjenjujete zakon koji nije na snazi.

Srdačan pozdrav
Moji lični podaci
Telefon

Odgovor sa '[email protected]'

Poštovani,

Nije došlo ni do kakve promjene zakonskih i podzakonskih akata kada je u pitanju carinjenje robe koja dolazi u BiH putem poštanskih paketa, a naručuje se putem interneta. U ranijem periodu je većina paketa koji su stizali u BiH bila carinjena putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Ovo iz razloga što se radilo o puno manjem broju paketa koji su stizali u BiH i zato što je uglavnom u tim paketima bila jedna vrsta roba. Međutim, na osnovu određenih analiza koje su urađene u UIO u toku prošle 2016. godine možemo reći da je došlo do velikog povećanja uvoza robe u BiH na način da to građani naručuju putem interneta i da ta roba stiže u BiH putem poštanskih paketa. Uglavnom, sada se najčešće naručuju različite vrste roba unutar jedne pošiljeke i više se to ne može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi, već se za takve pošiljke mora podnosti jedinstvena cariska isprava (JCI), odnosno carinska deklaracija, gdje se roba u procesu carinjenja mora svrstati prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo lice ovlašteno za provođenje carinskog postupka – špediteri. Iz tog razloga trenutno je takva situacija prilikom obavljanja carinskog postupka uvoznog carinjenja roba koje se naručuju putem interneta.

Da bi se pojednostavio postupak catrinjenja navedenih poštanskih pošiljki, čija vrijednost prelazi 50 KM, UIO trenutno vrši doradu svoje informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD. Po okončanju ovog procesa, stvorili bi se uslovi da nadležne pošte u BiH podnose usmeno prijave za poštanske pošiljke naručene internetom manje vrijednosti. Tačnije, umjesto prijavljivanja tih pošiljki putm carinske deklaracije (JCI) i angažoavnja špediterskih firmi, stvorili bi se uslovi da bi se moglo odobriti usmeno prijavljivanje istih uz izdavanje obračuna indirektnih poreza od strane carinskih organa. U tom smislu bilo bi moguće da se u carinskoj aplikaciji i za poštanske pošiljke podrži ovakav način prijavljivanja uz obračun uvoznih dažbina po redovnoj carinskoj stopi (uz povlačenje elemenata iz važeće Carinske tarife BiH – naimenovanje, tarifna oznaka i stopa carine), te obračuna PDV-a i akcize. Očekujemo da bi se ovi uslovi mogli stvoriti u periodu od narednih mjesec dana, kada bi carinska informatička aplikacija bila spremna za ovakav način carinjenja pošiljki koje građani BiH sve više poručuju putem interneta i stižu putem poštanskih paketa u BiH.

U svakom slučaju želimo napomenuti da građani BiH i dalje mogu primati pošiljke iz inostranstva neznatne vrijednosti kada se radi o poklonima koje dobijaju od strane fizičkih lica iz inostranstva (ne kupovini putem interneta), na način da to bude usmeno prijavljeno za uvozno carinjenje bez potrebe agnažovanja špediterskih kuća, već se to u slučaju da prelazi vrijednost od 50 KM može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Što se tiče tarifa koje naplaćuju šediteri, to nije nadležnost UIO i ne možemo po ovom pitanju davati bilo kakave komentare.

Lijep pozdrav

Moj drugi email sa novim pitanjem poslan na '[email protected]'

Poštovani,

Hvala na odgovoru.

Zašto je moja pošiljka upućena na špediciju, a sadržaj paketa je samo jedan predmet. Radi so o bateriji vrijednosti 90 KM.
Kako sam razumio iz vašeg maila, problem su paketi koji sadrže više predmeta.
Moj paket sadrži samo jedan premet.

Ako nije bilo promjene zakona, zašto sada to mora ići preko špedicije a do sada nije moralo ?

Hvala unaprijed na odgovoru.
Potpis
Puno odgovorise, ništa ne rekoše.
Treba im objasniti da oni platu primaju od poreza koje mi plaćamo, a ne od špeditera. Ili možda i primaju od njih?

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
Jarane, lijepo isprintaj njihov odgovor i idi po bateriju.
U tvom paketu je jedan a ne više proizvoda pa prema tome ne trebaš špeditera ni platiti.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12253 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

Poslali su isti odgovor i kolegi na email, copy paste. Meni još ništa nije stiglo od carine iako čekam 30 dana.
victom

#12254 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

ma ovo se ubilo za tužbe.
zincx

#12255 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Evo kažu neki, dadne ti carina uredno i broj špeditera...

victom

#12256 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

zincx wrote:Evo kažu neki, dadne ti carina uredno i broj špeditera...
hahahahaaa. imal neki za cvaju ?
_Reds_

#12257 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

Dakle i kod je smao mobitel.

Sada cu da im pošalje ovaj e-mail faksom zajednomsa ovim apirom koji su mi poslali za špediciju.

Ovo je fakat sa istražnih organa. Ali pošto se radi o običnom narodu niko neće da se zamara, do tada Zapadna Hercegovina trlja ruke. Bakir je sve žive i nežive finansije prodao HDZ-u.
jahac96

#12258 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

victom wrote:
zincx wrote:Evo kažu neki, dadne ti carina uredno i broj špeditera...
hahahahaaa. imal neki za cvaju ?
71KM
victom

#12259 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

1) prvo moraš u ovoj opštoj nezaposlenosti i beznađu skupiti pare da bi nešto mogao naručiti sa Interneta
2) onda naručiš i strepiš da li će artikal uopšte doći i da li će biti onakav kako je i opisan. da nisi bacio pare.
3) onda platiš PDV, carinu i taksu.

i kao da to nije dosta, sad hoće MIMO ZAKONA da ti uvale i špeditera da te dere za dodatnih 60 KM fixno.

Što je previše, previše je.
zincx

#12260 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Kažu mi ljudi iz pošte da neće ništa da imaju sa ovim, da je to kriminal

victom

#12261 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

zincx wrote:Kažu mi ljudi iz pošte da neće ništa da imaju sa ovim, da je to kriminal

misliš na poštu carina ?
pa oni nam i šalju koverte da tražimo špediciju.
jahac96

#12262 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

jebo lud zbunjenog a normalan obojicu
kafanski_covjek

#12263 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kafanski_covjek »

:izet: bez vadjenja :skoljka:
boshniak

#12264 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

victom wrote:
zincx wrote:Kažu mi ljudi iz pošte da neće ništa da imaju sa ovim, da je to kriminal

misliš na poštu carina ?
pa oni nam i šalju koverte da tražimo špediciju.
Ne salju poste koverte već carina (UINO), i oni su donijeli ovu odluku sramotnu o uvođenju špeditera, pošte su tu samo posrednici i nemaju baš neke veze sa odlukama carine.
victom

#12265 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

---
mestramestric

#12266 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by mestramestric »

Dobro, hajmo sad ovako da postavimo stvari. Ok posta nije za ovo kriva ali kao operater preko kojeg nama posiljke dolaze idu preko njih. E sad zasto posta ne bih sad preuzela na sebe ulogu speditera jer ista ima svoju postamsku spediciju i to nama odradila po 25 km uslugu speditirinja pa da nam izadje u susret, jer kako oni kazu da ovo sto carina radi nije po zakonu. Bilo ili nebilo po zakonu nama je da te posiljke uzmemo uz posredovanj sleditera i nikako drugacije.Tako da treba i postu pritisnuti da ovo odradi za svoje musterije jer sve ove posiljke idu preko njih.
2 pitanje je ovako sta ako nam sad dodje posiljka od pravnog lica sa ebaya nije fizicko lice mi kupili nesto do 50 km, tu ostaje nejasno kako ce postupiti sa tom posiljkom. Jer posiljka ne podlijeze carinjenju jer je manji iznos od 50 km a ne salje je fizicko lice. Kako postupiti u toj situaciji. Molim necije misljenje o ovom slucaju.

Sent from my SM-G935P using Tapatalk
victom

#12267 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

ja ne znam što će nam zakoni uopšte, ako će ih svako silovati kako hoće.
Ako zakon nije mjenjan, neka rade ko što su radili i do sada i nema problema.
Ko na Siciliji da živim.
victom

#12268 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

mestramestric wrote:Dobro, hajmo sad ovako da postavimo stvari. Ok posta nije za ovo kriva ali kao operater preko kojeg nama posiljke dolaze idu preko njih. E sad zasto posta ne bih sad preuzela na sebe ulogu speditera jer ista ima svoju postamsku spediciju i to nama odradila po 25 km uslugu speditirinja pa da nam izadje u susret, jer kako oni kazu da ovo sto carina radi nije po zakonu. Bilo ili nebilo po zakonu nama je da te posiljke uzmemo uz posredovanj sleditera i nikako drugacije.Tako da treba i postu pritisnuti da ovo odradi za svoje musterije jer sve ove posiljke idu preko njih.
2 pitanje je ovako sta ako nam sad dodje posiljka od pravnog lica sa ebaya nije fizicko lice mi kupili nesto do 50 km, tu ostaje nejasno kako ce postupiti sa tom posiljkom. Jer posiljka ne podlijeze carinjenju jer je manji iznos od 50 km a ne salje je fizicko lice. Kako postupiti u toj situaciji. Molim necije misljenje o ovom slucaju.

nedam ni 1 KM za špediciju, a kamoli 60 KM. Čak i da je 25 KM, neću da im dajem, jer KRADU MIMO ZAKONA.
Bolje pare da skupljamo za advokata za kolektivnu tužbu.
alica.k

#12269 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by alica.k »

ti se mozes sad ibretiti i inatiti ko sto sam i ja pokusala maloprije na savjet nekoga ali cinjenica je da ces ili platiti speditera ili neces ni dobiti paket kako mi lijepo rece ova teta na carini. pa sad.
purgatorio

#12270 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by purgatorio »

Znači što se tiče mobitela/tableta/elektronike iz Kine se više ništa ne isplati. Samo sitne stvari. Baš tuga.
victom

#12271 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

alica.k wrote:ti se mozes sad ibretiti i inatiti ko sto sam i ja pokusala maloprije na savjet nekoga ali cinjenica je da ces ili platiti speditera ili neces ni dobiti paket kako mi lijepo rece ova teta na carini. pa sad.
špeditera sigurno neće platiti, već ću namiriti novac i za te pare tužbu podnijeti.
A baterija koja mi je došla neka ostane njima. Te lithium baterije su ionako osjetljive na toplinu. Može lako da im cijeli lager plane u ljeto kad ugrije.

I ja se uopšte ništa ne ibretim. Zakon je na mojoj strani.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:42, edited 3 times in total.
zemomak

#12272 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

Ma neki lobi stoji iza ovoga...i ovi spediteri se ibrete...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
victom

#12273 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

alica.k wrote:ti se mozes sad ibretiti i inatiti ko sto sam i ja pokusala maloprije na savjet nekoga ali cinjenica je da ces ili platiti speditera ili neces ni dobiti paket kako mi lijepo rece ova teta na carini. pa sad.
sa tim tvojim stavom nam i jeste ovako. Samo savijamo leđa i prilagođavamo se a oni dublje guraju.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:41, edited 2 times in total.
jahac96

#12274 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

jesi li im to bas otisla na carinu? :?
Joj tuge jos samo da mi stigne papir da i ja to moram a najgore je sto sam vec dugo bez mobitela i necu imati zivaca cekati i prepirati se jer cu poluditi bez mobitela haha
mestramestric

#12275 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by mestramestric »

victom wrote:
mestramestric wrote:Dobro, hajmo sad ovako da postavimo stvari. Ok posta nije za ovo kriva ali kao operater preko kojeg nama posiljke dolaze idu preko njih. E sad zasto posta ne bih sad preuzela na sebe ulogu speditera jer ista ima svoju postamsku spediciju i to nama odradila po 25 km uslugu speditirinja pa da nam izadje u susret, jer kako oni kazu da ovo sto carina radi nije po zakonu. Bilo ili nebilo po zakonu nama je da te posiljke uzmemo uz posredovanj sleditera i nikako drugacije.Tako da treba i postu pritisnuti da ovo odradi za svoje musterije jer sve ove posiljke idu preko njih.

nedam ni 1 KM za špediciju, a kamoli 60 KM. Čak i da je 25 KM, neću da im dajem, jer KRADU MIMO ZAKONA.
Bolje pare da skupljamo za advokata za kolektivnu tužbu.
Drug slazem se sa tobom, vjeruj da ja se svadjam s njima svaki dan preko telefona ovo je presedan i oni sami kazu ali oni su uposlenici i moraju tako da rade. Medjutim drug oni na ovo imaju apsolutno pravo stoji u odluci postanskom prometu iz 2009 koju je potpisao tadasnji direktor:Kemal Causevic i vjerun da ovo mogu da rade.
Eh sada zasto se to do sada noje radilo jer zato sto tada noje postoja smart shop iz Ljibiskog i Mobilshop iz Gruda ako se ne varam. Jer oni su dorektni uvoznici i ti lobiji imaju vezu kod carine i interesa da se ovo ovako radi kao do sada jer ce mnogi odustati od kipovine preko neta i lagano njima sve prepustiti za prodaju tako i za profit jer oni jako dobro zaradjuju na gradjanima.
Sto se tice tuzbe moguca je jer su nam prvo poslali obavikesti one stare pa sad nove a nase losiljke stoje konkretno moja ima mjesec dana kod njih. A po pravilnilu na koji se oni pozivaju maximalno od dana dostavljanja dokaza o placanju robe imaju deset dana da je carine. Ima tu vise materijala za tuzbu, ali ako svi budemo pojedinacno rjesavali ovaj problem bojim.se da nema nista od toga. Oni su pobjednici u ovoh stvari.

Post Reply