dječak sa šibicama wrote:osrbih_do_groba wrote:
Imas pravo na svoje misljenje, moje se bitno razlikuje tj. nek nije SDP a ko ce drugi sasvim mi je svejedno.
Ali nemas pravo vrijedjati. Izraze "seljacine i doslje" u ovom kontekstu ostavi za kucnu upotrebu jer imaj na umu da tim vjerojatno pogrdnim terminima nazivas vise od 30000 stanovnika cetiri sarajevske opcine.
Koliko oni paze da ne vrijedjaju druge, toliko pazim i ja.
Dosta brate vise i obzira, dodje u cekaonicu i preko reda, jos te gleda mrko ako mu sta kazes.
I on pametan, a ostali budale.
Pun mi vise kofer tog papanskog serifovskog ponasanja "ko jamio, jamio", i te price "nemoj vrijedjati, pazi sta govoris, nije lijepo".
Pa i nije lijepo vrijedjati, nije civilizovano i pristojno, ali isto tako uvreda je zivjeti u kuci koju si sagradio bez dozvole. Uvreda je to za civilizovane ljude koji misle da je jedno od civilizacijskih dostignuca modernog i inteligentnog covjeka to da ako smo se dogovorili da imamo neka pravla ponasanja i zivota, onda ta pravila i postujemo, a ne kada nam odgovara da ih ne postujemo.
Medjutim, to nije tema.
Moze i biti tema. Ja jedva cekam nacelnika opstine koji ce slati inspektore da malo setaju umjesto da sjede u kancelarijama, pa kada vide da se gradi objekat na mjestu za koje znaju da nije izdata dozvola, da taj objekat sruse prije nego sto onaj ko ga gradi ulozi veliki novac da objekat zavrsi, pa tek onda da ga ruse. Ili jos gore, da kao i sada kazu, pa jeste nelegalno izgradjen, ali ne mozemo sada rusiti, siromah potrosio puno novca da izgradi a jos je uz to (pa sada ide neki od pateticnih izgovora da je bisi borac, RVI, iz sehidske porodice, itd. kao da za njih ne trebaju vaziti zakoni). Ako bi nesto slicno mogli obecati iz NS-a, ja bih ozbiljno razmislio da im dam glas na slijedecim lokalnim izborima. Ili za ono ruglo na Alipasinom, zgrada Volving, da na primjer kazu posto nije zavrsena u razumnom rou da mora da se rusi, zemljiste dovede u prvobitno stanje, i da se novac vrati onome ko je kupio zemljiste a zemljiste pnovo postane Opstinko. Kao sto postoji zakon koji dozvoljava da ako ima poljoprivredno zemljiste koje vlasnik ne obradjuje da se to zemljiste da na koristenje nekome drugom (vlasnik ostajke vlasnik ,ali neko drugi koristi za ono za sta je namijenjeno), moglo bi se uraditi slicno sa zemljistem koje je neko kupio pa ostao bez novca i sada to nikome ne koristi jer vlasnik nema novca da zavrsi zapoceto. Neka se zemljiste i novac ponovo razmijene u suproptnim smjerovima i to zemljiste onda proda nekome ko ima novac da zavrsi sta zapocne, ili, jos bolje nparavi neki javni prostor, parl ili slicno koji ce koristiti svima. Da uslov da se mora zavrsiti ono zbog cega je zemljiste kupljeno i to staviti u funkciju u nekom razumnom roku (rok odredge strucnjaci) mora biti u ugovoru koji kupac potpise kada kupi opstinsko zemljiste. U suprotno se ugovor raskida i vraca zemljiste i novac, i to novac onoliko koliko je zemljiste placeno. AKo poraste vrijednost zemljista to nema veze, kupac dobij povrat onoliko koliko je platio. To da kupac ozbiljo pridje poslu i da se ne zeza sa opstinom

Takvog nacelnika ako ponudi NS, na slijedecim pstinskim izborima imaju moj glas.
A ovi inspektori, pa recimo ja nacelnik, kazem inspektorima da rade kao sto sam gore opisao i poslije nekog vremena uzmem spisak lokacija, obidjem i ako vidim da na nekoj od lokacija se gradnja ipak nastavlja, onda mi svi inspektori dobiju otkaz jer ne rade svoj posao. To bi ih trebalo ubijediti da rade a i sprijecio bi korupciju inspektora
Dosta vise price.