Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Šta je čudno pa u našem dvorištu imaš zakon po kojem ti Policija RS-a može doći na vrata, privesti na razgovor ako uvrijediš preCednika. Hajmo malo u svom dvorištu počistiti a za Tursku se ja ne brinem.
Ne fakat, imas li razuman odgovor na pitanje na cemu se tvoje veze sa Turskom zasnivaju??
Rekao si da mogu biti i jace od njihovog zajednickog jezika, pa eto, zanima me?
Mislim da sam objašnjavo jedno par puta ali evo nije problem, mogu opet za tebe.
U politici nema emocija, nema vjere, nema rodbinskih veza, samo je tu interes. Interes Bošnjaka i Turaka se u ovom trenutku poklapaju a ja ću prvi sutra podržati Ruse samo ako ponude više...dvadeset praznih mjesta pa tek onda dolazi vjera koja je tu irelevantna jer vidimo da muslimani ubijaju najviše muslimane.
General War wrote:...sto nebi bilo cudno... sta je to uvreda govor istine ili zato sto ne zelis da neko nesto o tebi lose kaze? obicno u demokratijama koje ovi nasi "Sebiljasi" brane sud je taj koji odredjuje ta je istina a sta laz...pa i uvreda.
Turska demokratija je prilicno suplja ko dzevdjir...ako je ovo normalno.
Pusti Sebilj, on je nebitan, irelevantan, izdigni se iznad lokalne perspektive.
Erdogan...
Čovjek se svađao sa susjedima, sa opozicijom u Turskoj, sa dojučerašnjim saradnicima. Tužbe su naslijeđe te besplodne politike svađanja. Odustajanje od tako - za državu potpuno nebitne stvari kao što su tužbe za uvrede - je znak sazrijevanja i put ka unutrašnjem pomirenju, a samim tim i stablnosti zemlje.
Vrlo pozitivan korak.
...Vidio covjek da je milijarde zijanio do sada sa svojom politikom, turizam pikira, ekonomija helac...mora malo da popusti gas radi auditorija.
Kakvo unutrasnje pomirenje? da bog da...otkud erdoan dobar sada?
Last edited by General War on 29/07/2016 23:54, edited 1 time in total.
Šta je čudno pa u našem dvorištu imaš zakon po kojem ti Policija RS-a može doći na vrata, privesti na razgovor ako uvrijediš preCednika. Hajmo malo u svom dvorištu počistiti a za Tursku se ja ne brinem.
Ne fakat, imas li razuman odgovor na pitanje na cemu se tvoje veze sa Turskom zasnivaju??
Rekao si da mogu biti i jace od njihovog zajednickog jezika, pa eto, zanima me?
Mislim da sam objašnjavo jedno par puta ali evo nije problem, mogu opet za tebe.
U politici nema emocija, nema vjere, nema rodbinskih veza, samo je tu interes. Interes Bošnjaka i Turaka se u ovom trenutku poklapaju a ja ću prvi sutra podržati Ruse samo ako ponude više...dvadeset praznih mjesta pa tek onda dolazi vjera koja je tu irelevantna jer vidimo da muslimani ubijaju najviše muslimane.
A kako onda to da Turska vise ulaze u Srbiji, kako to da u ratu nikakve koristi od Turske nismo imali, i na kraju kako to da se Erdogan lize sa Putinom koji je blokirao rezolciju o Srebrenici??
Kakav Bosnjaci trenutno imaju zajednicki interes sa Turskom?? ako moze konkretno...
Interesantno da pominješ sud jer se opet moram vratiti u naše dvorište pa reći da ti i slični ne trebate brinuti toliko za Tursku je u pola vam države ne priznaju odluke najviše sudske instance u državi, osporavaju presude suda u Hagu...itd.
Pa evi tvoji "sebiljasi" su u vlasti i brane drzavu, pitaj njiha eno ih cijelu noc bdiju
"Sebiljaša" imaš dovoljno na svim stranama, ova grupica od jedva stotinjak ljudi je jedna minorna manjina u odnosu na KS od nešto manje od pola miliona duša. Rekao bih ako ćemo iskreno ja sam očekivao mnogo više, barem 1000.
Ripicipi wrote:
A kako onda to da Turska vise ulaze u Srbiji, kako to da u ratu nikakve koristi od Turske nismo imali, i na kraju kako to da se Erdogan lize sa Putinom koji je blokirao rezolciju o Srebrenici??
Kakav Bosnjaci trenutno imaju zajednicki interes sa Turskom?? ako moze konkretno...
Pa interes, je li ti mene slušaš? U politici nema emocija kao na forumu ovdje, boli Erdogana i Putina za buraniju, oni će se sutra pokrviti pa će se pomiriti pa opet jedan drugom obarati avione i jebavati se. Koliko god Turska pod Erdoganom bila nedemokratska po zapadnim standardima Erdogan ipak ne može privatnom kapitalu odrediti gdje će ulagati. Privatni kapital isto tako ne poznaje druge principe niti se vodi drugim principima osim interesom i profitom i opet nema tu emocija. Srbija je veće tržište, Srbi investitorima daju veće povlastice dok naše minder efendije to ne znaju jer su zaokupljeni klepanjem i mitom.
pasha078 wrote:Donedavno si pljuvao po Erdoganu. Interesantna je brzina ovog politickog premijestanja na liniji Moskva-Ankara, i turkofili i rusofili mijenjaju plocu.
Ako me po šemi stereotipa guraš u tabore, dodaj i Iran. Naravno, sa i bez Irana to blage nema veze sa mojom perspektivom. Očigledno ne znaš moju poziciju.
_______
I dalje osuđujem njegovu katastrofalnu antisirijsku politiku. Još 2012, na temi Sirija sam kao papagaj ponavljao da njegova (od USA preuzeta) antisirijska politika ruši temelje turske stabilnosti.
Bio sam u pravu.
Prije godinu dana sam na ovoj temi suflirao neophodnost smjene Davutoglua.
Tako bi.
Prije pola godine, na ovoj temi sam najavio mogućnost državnog udara.
Tako bi.
Isti dan, ne čekajući stavove Teherana i Moskve sam osudio pokušaj državnog udara jer znam gdje bi on odveo Tursku. U haos sirijskih razmjera.
Takav pristup se zove etički a ne "rusofilski" pristup.
Nek nas Bog spasi i zadrzi u zadrzi u zapadnoj sferi
Biće što će biti, tim se ne opterećujem ODAVNO.
Last edited by Challenger__ on 30/07/2016 00:03, edited 1 time in total.
Ripicipi wrote:
Pa interes, je li ti mene slušaš? U politici nema emocija kao na forumu ovdje, boli Erdogana i Putina za buraniju, oni će se sutra pokrviti pa će se pomiriti pa opet jedan drugom obarati avione i jebavati se. Koliko god Turska pod Erdoganom bila nedemokratska po zapadnim standardima Erdogan ipak ne može privatnom kapitalu odrediti gdje će ulagati. Privatni kapital isto tako ne poznaje druge principe niti se vodi drugim principima osim interesom i profitom i opet nema tu emocija. Srbija je veće tržište, Srbi investitorima daju veće povlastice dok naše minder efendije to ne znaju jer su zaokupljeni klepanjem i mitom.
Super si ti to objasnio, samo jos nisi zasto imas osjecaje prema njima. Oni tebe iz interesa, a ti njih gotivis?
Ripicipi wrote:
Super si ti to objasnio, samo jos nisi zasto imas osjecaje prema njima. Oni tebe iz interesa, a ti njih gotivis?
To se zove principijelnost, ko može shvatiti će ko ne može nastavit će sa glupavim etiketiranjem.
Dragi nasi gledaoci. Poslije zloglasnih placenika iz Azerjbedzana, Tadzikistana, Kurdistana, Afganistana i Irana na nasim frontovima pojavili su se i placenici iz jedne zemlje koju smo do sada smatrali prijateljskom
Pitanje za turkofilsku ekipu koja je dezurala cijelu noc - jel' bilo pive, droge i seksa i jel' se obratio padishah via haber kutija? (mislim da ce do kraja zivota koristiti FACETIME...nista android...)
U nizu tipičnih značajki fašizma, dvije se lako izdvajaju. Riječ je o dominaciji jedne društvene grupe ili nacije nad drugima, pod izgovorom da su ti drugi manje vrijedni, ili štetni, ili opasni. Radi se, zatim, o masovnom korištenju svih vrsta nasilja, a osobito fizičkog, za provođenje političke volje unutar određene države.
Turski predsjednik Recep Erdogan zadovoljava, nažalost, oba kriterija. Erdogan je ovoga ljeta, mjesec i pol dana uoči vojnog udara, ponovo naglasio kako su žene koje ne žele rađati neadekvatne i nekompletne, te je gotovo pa naredio da žene ne smiju korisititi kontracepcijska sredstva, te da moraju imati barem troje djece.
Erdoganova antiženska kampanja
Riječ je o nastavku Erdoganove antiženske kampanje, koju je taj bivši nogometaš iz vjerničke obitelji bio započeo 2014. godine, kad je u intervjuu BBC-u kazao da “muškarci i žene ne mogu biti jednaki, pa se tako prema njima ne smije ni ponašati.” Erdogan je, dakle, izabrao žene kao onu društvenu skupinu, koju treba proglasiti nejednakom, manje vrijednom i nekompletnom, kako bi se u relativno sekularnoj Turskoj nad njima uspostavila što snažnija dominacija.
Erdogan je ovoga ljeta, mjesec i pol dana uoči vojnog udara, ponovo naglasio kako su žene koje ne žele rađati neadekvatne i nekompletne, te je gotovo pa naredio da žene ne smiju korisititi kontracepcijska sredstva, te da moraju imati barem troje djece
Erdoganova protuženska kampanja inspirirana je željom da se turska država i društvo približe radikalnijim modelima islamskih poredaka, gdje vjerska pravila igraju presudnu ulogu u određivanju političkog i pravnog funkcioniranja određene zajednice, kao i u uspostavi njenih kulturnih obrazaca.
Fizičko je nasilje, kao glavni element rješavanja političkih prijepora u turskom režimu, eskaliralo poslije neuspjelog vojnog udara, uz tisuće i tisuće i tisuće uhićenih, uz bezbroj suspendiranih i otpuštenih, te uz raspuštanje niza državnih i društvenih institucija.
Turska je danas brutalni zatvor
Jučerašnji nalozi za uhićenje 42 novinara samo su jedan od simbola , koji će se dugo pamtiti, Erdgonanova fašistoidnog vladanja. Turska je danas, očigledno, golemi , brutalni zatvor, kojim vlada tiranin, koji je javno rekao kako njegove neprijatelje treba pogubiti, jer nema smisla da ih se hrani po ćelijama.
Sama činjenica da je Erdogan višekratno pobjeđivao na izborima, ne čini ga manje fašistoidnim tiraninom: i Adolf Hitler često je izvrsno prolazio na glasačkim mjestima. Činjenica jest da je političko stanje u Turskoj danas katastrofalno, i da se ono neće bitno popraviti: Erdogan će tu i tamo napraviti neki ustupak, pustit će pokojeg svojeg protivnika iz zatvora, te vjerojatno ipak neće uvesti smrtnu kaznu.
Turska je danas, očigledno, golemi , brutalni zatvor, kojim vlada tiranin, koji je javno rekao kako njegove neprijatelje treba pogubiti, jer nema smisla da ih se hrani po ćelijama
Ali, Erdogan će do kraja svoje političke karijere ostati okrutni diktator, već i stoga što je svjestan da bi ga po odlasku s vlasti čekala sudbina tipična za većinu diktatora: gubitak svega što posjeduje (i statusno i materijalno), dugogodišnja robija a možda i fizička elimanacija, prije suđenja.
Najdublji ideološki neprijatelj Europe
Diktatore ionako najčešće ubijaju. Logično je, zato, očekivati da će Erdogan – ne nastrada li u nekoma atentatu ili novom vojnom udaru – ostati na vlasti još dulje vrijeme. Što je prilično katastrofalna opcija za Europu i za globalnu stabilnost.
Erdoganova Turska, prije svega, ne može nastaviti pregovore sa Europskom unijom: Turska i Europska unija u ovom su trenutku najdublji ideološki neprijatelji. Zatim, Erdogan može ucjenjivati Zapad turskom ulogom na Bliskom Istoku, a osobito u Siriji i Iraku.
Erdoganova je Turska danas jedna od najvećih opasnosti za ionako ošamućenu i dezorijentiranu Europu, čiji zapadni dijelovi prolaze kroz vjerojatno najkrvavije ljeto u svojoj poslijeratnoj povijesti
Erdogan može ucjenjivati Zapad i novom poplavom izbjeglica. Naposljetku, uz sve moguće nesuglasice, Sjedinjene Države i Turska dugogodišnji su strateški partneri: Erdogan sad može ucjenjivati Amerikance koketiranjem s Vladimirom Putinom, s kojim ga, ionako, mnogo toga povezuje.
Zapad će morati tolerirati turskog tiranina
Zbog svih ovih razloga Zapad neće moći ozbiljnije utjecati na razbijanje fašistoidnog poretka u Turskoj, nego će, dapače, morati tolerirati turskog tiranina na sastancima NATO-a, što, opet, ugrožava minimalnu vjerodostojnost NATO-a, kada se radi o sustavu vrijednosti koji ta organizacija zagovara.
Erdoganova je Turska danas jedna od najvećih opasnosti za ionako ošamućenu i dezorijentiranu Europu, čiji zapadni dijelovi prolaze kroz vjerojatno najkrvavije ljeto u svojoj poslijeratnoj povijesti. Predsjednik Erdogan, nažalost, sjajno se uklapa u čitav niz opakih političkih karikatura, koje obilježavaju duh našeg vremena: od Vladimira Putina do Donalda Trumpa.
Last edited by L u c i f e r on 30/07/2016 07:55, edited 1 time in total.
Britanski portal Middle East Eye: Nekoliko sedmica prije puča vlada UAE je dala novac pučistima i sarađivala sa njima... Palestinac Muhamed Dehlan posredovao između vlade u Abu Dabiju i Gulena.