Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
theTruePath

#1226 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by theTruePath »

PM72 wrote:Sarajmen,
Svaki tvoj post pročitam sa velikom pažnjom.Odavno nisi sročio bolji tekst i pogodio u "sridu".Ne mogu biti sretan što je dobio maksimalnu kaznu jer pravedne kazne za zločine koje je počinio na ovom svijetu nema.Iskren da budem,u onaj drugi (šatro bolji ;-) )svijet nešto i ne vjerujem ali mi je žao što u nas ne vlada neki američki zakon da ga osude na tri doživotne robije ili električnu stolicu pa da ne pokvase krpu kad ga budu spaljivali.

Vjeruj mi,kad čitam šta je radio istranžirao bih ga na komade,mada pile ne mogu priklati.
:thumbup:
Bodkin

#1227 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

PM72 wrote:Sarajmen,
Svaki tvoj post pročitam sa velikom pažnjom.Odavno nisi sročio bolji tekst i pogodio u "sridu".Ne mogu biti sretan što je dobio maksimalnu kaznu jer pravedne kazne za zločine koje je počinio na ovom svijetu nema.Iskren da budem,u onaj drugi (šatro bolji ;-) )svijet nešto i ne vjerujem ali mi je žao što u nas ne vlada neki američki zakon da ga osude na tri doživotne robije ili električnu stolicu pa da ne pokvase krpu kad ga budu spaljivali.

Vjeruj mi,kad čitam šta je radio istranžirao bih ga na komade,mada pile ne mogu priklati.
def je trebala biti uvedena smrtna kazna za sudjenja ratnih zlocina u zadnjem ratu...
felsh

#1228 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by felsh »

normalnog covjeka ovo zlocinacko govno natjera na bolesno razmisljanje tako i mene pa sam smislio kaznu za govno koja je mozda najblize pravdi od svih.

Govno bi trebalo dovesti medju zrtve njegove torture a zrtvama podjeliti samo noktarice i isklucivo im zabraniti da primjene bilo sta drugo sem istih.Pa da crkne od tog komadanja noktaricama!

Nazalost jos bolesnih i jos gorih ubica hoda po ovoj zemlji i nikad im se nece suditi
Nekako s proljeća

#1229 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Krivični zakon Bosne i Hercegovine je za ovakve slučajeve ratnog zločina predvidio kaznu od 45 godina, i Sud Bosne i Hercegovine ju je ovom optuženom bolesniku i izrekao. Dakle, najveću moguću kaznu , definiranu u zakonu. Nažalost, osuđeni je samo jedan šaraf od zločinačke mašine koja je konstruisana za namjenu etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva na području Grbavice, Vraca i Kovačića. Je li stalo u nekih 60 minuta svo zlo koje je počinio ovaj bolesnik ?

Teško da jeste. A i to što je stalo, zaprepasti zdrav razum.

Sudski proces optuženom, dokazana krivica i visina izrečene kazne su ipak jednom dijelom satisfakcija za preživjele žrtve . Samo one imaju pravo reći je li ona dovoljna, mada se odgovor da naslutiti. Preživjelim žrtvama će sigurno značiti , ako od strane srpskog naroda budu čuli da se ograđuju od ovakvih monstruma i nedjela što ih je počinio, navodno i u njihovo ime.
Na ovoj temi je u tom smislu svojevrsna tišina, ona se može tumačiti kao znak odobravanja izrečene kazne, ali i kao da ovu temu ne posjećuju oni koji je čitaju a da su registrovani članovi.

Mišljenja sam da je ovaj slučaj klasičan primjer , između ostalog , koji nered i nedjela počini pojedinac kada uzme da provodi pravdu svojim rukama a bolesnim umom . Valjda je pojedinim učesnicima na temi jasno ,da mi tim putem ne bi trebali ni da razmišljamo, a pogotovu da idemo. Kako bi se drugačije razlikovali... :)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1230 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

@Nekako s proljeća:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jebi ga, i Batko je "sam po sebi" provodio neku njegovu pravdu - i šta je ishod :x

Znači, normalnom čovjeku sudska presuda (pogotovo maximalna, kao u ovom slučaju) treba da je satisfakcija. U suprotnom - pretvaramo se u zvijeri, kakav je bio i VVB
LBVIEW

#1231 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LBVIEW »

Woody wrote:@Nekako s proljeća:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jebi ga, i Batko je "sam po sebi" provodio neku njegovu pravdu - i šta je ishod :x

Znači, normalnom čovjeku sudska presuda (pogotovo maximalna, kao u ovom slučaju) treba da je satisfakcija. U suprotnom - pretvaramo se u zvijeri, kakav je bio i VVB
Znaci pretvoricemo se u zvijeri ako pomislimo da zvijer u ljudskom obliku nije dobila sto je zasluzila, kao uostalom i masa drugih sto se i dan danas nekaznjeno sepure, nerijetko u zlocinackim uniformama pored mjesta gdje su pocinili najmostruoznije zlocine?I kakvu je to ono govno "pravdu" ganjalo nad civilima,da ne mislis mozda na onu nebesku, Dusanovog carstva sljedbenika,? :x I ko tebi i tebi slicnima daje pravo da porucujete sto bi trebalo biti satisfakcija bilo kome-hebem ti vise i politicku korektnost i ono pateticno ponavljanje kako se toboze ne trebamo spustati na njihov nivo i sl., jeste li vi ljudi svjesni kako je monstrum ubio stotinjak ljudi? :x
Woody

#1232 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

Čekaj malo mali @LBVIEW,

Ti znači hoćeš da zajebeš i "političku korektnost" i sve one civilizacijske norme koje su nas dovele do XXI vijeka.

Kako to jadan tvrdiš:
...I ko tebi i tebi slicnima daje pravo da porucujete sto bi trebalo biti satisfakcija bilo kome-hebem ti vise i politicku korektnost i ono pateticno ponavljanje kako se toboze ne trebamo spustati na njihov nivo i sl., jeste li vi ljudi svjesni kako je monstrum ubio stotinjak ljudi?
Pa balavac jedan, daju mi pravo sudije koji su tu istu kaznu i izrekli. I čitav pravni sistem koji stoji iza toga. Pa, ako hoćeš, i civilizacijske norme koje ja, za razliku od tebe slijedim. I da znaš, NIKAD se neću spustiti na nivo podzemnih spodoba kao što je VVB. A vidim da tebi to isto ne bi bilo mrsko. Ti bi malo ono "oko za oko - zub za zub" (ili što moj mali kaže: oko za oko - pasta za zube :lol: ), jelde?

Pa smisao suda i pravnog sistema i jeste da zaustavi takve kao što si ti i VVB, da određuju pravdu "po svom" i "prema kome treba". Nema više, jadan, u XXI vijeku osvete za "pretke vekovne mučenike", zajebi više to. Postoji sud koji će sagledati okolnosti, podići tužbu, saslušati odbranu i donijeti presudu, pa čak i uvažiti žalbu ako je osnovana.

Ali ne, ti bi malo "po svom", odradio svakog monstruma na ovom svijetu, onako kako ti procjeniš. Ma ja, jebo sud, oni su ionako svi pederi, jelde? I kakva bi to po tebi kazna bila primjerena? K'o da gledam ono Šešeljevo: "...koliko god su oni nas, trebamo i mi njih, i još malo više da im nikad više ne padne na pamet..."

Hajde dijete, uzmi malo šećera i vode, i nemoj više srat' :x
LBVIEW

#1233 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LBVIEW »

Woody wrote:Čekaj malo mali @LBVIEW,

Ti znači hoćeš da zajebeš i "političku korektnost" i sve one civilizacijske norme koje su nas dovele do XXI vijeka.

Kako to jadan tvrdiš:
...I ko tebi i tebi slicnima daje pravo da porucujete sto bi trebalo biti satisfakcija bilo kome-hebem ti vise i politicku korektnost i ono pateticno ponavljanje kako se toboze ne trebamo spustati na njihov nivo i sl., jeste li vi ljudi svjesni kako je monstrum ubio stotinjak ljudi?
Pa balavac jedan, daju mi pravo sudije koji su tu istu kaznu i izrekli. I čitav pravni sistem koji stoji iza toga. Pa, ako hoćeš, i civilizacijske norme koje ja, za razliku od tebe slijedim. I da znaš, NIKAD se neću spustiti na nivo podzemnih spodoba kao što je VVB. A vidim da tebi to isto ne bi bilo mrsko. Ti bi malo ono "oko za oko - zub za zub" (ili što moj mali kaže: oko za oko - pasta za zube :lol: ), jelde?

Pa smisao suda i pravnog sistema i jeste da zaustavi takve kao što si ti i VVB, da određuju pravdu "po svom" i "prema kome treba". Nema više, jadan, u XXI vijeku osvete za "pretke vekovne mučenike", zajebi više to. Postoji sud koji će sagledati okolnosti, podići tužbu, saslušati odbranu i donijeti presudu, pa čak i uvažiti žalbu ako je osnovana.

Ali ne, ti bi malo "po svom", odradio svakog monstruma na ovom svijetu, onako kako ti procjeniš. Ma ja, jebo sud, oni su ionako svi pederi, jelde? I kakva bi to po tebi kazna bila primjerena? K'o da gledam ono Šešeljevo: "...koliko god su oni nas, trebamo i mi njih, i još malo više da im nikad više ne padne na pamet..."

Hajde dijete, uzmi malo šećera i vode, i nemoj više srat' :x
De prvo dodi malo sebi i ne stavljaj mi u usta rijeci koje nisam niti izrekao ,i lakse malo s tim tonom nismo kod tebe na sijelu.Jer ovdje niko ni ne govori u uzimanju pravde u svoje ruke, a pogotovo ne o principu "oko za oko..." u smislu generalne osvete pripadnicima naroda iz kojeg potice doticni monstrum, vec o vasoj politickoj korektnosti na granici cinizma te pozivanju na pravni sistem i civilizacijske norme k'o da se ne radi o njamonstruoznijim zlocincima otkako je svijeta i vijeka vec o sitnim prijestupnicima. :-) I opet, odakle tebi pravo da ikome porucujes kako bi ova presuda trebala kao biti satisfakcija za sve ono sto je doticni cetnik uradio, valjda je ta odluka osobne prirode- ne znam da je tebi dat mandat vrhovnog autoriteta po tom pitanju.Meni npr., a ima nas poprilicno ne moze biti- jedina adekvatna kazna za ovakve je smrtna, svidalo se to vama "civiliziranim" ili ne, i to naravno pred streljackim vodom nakon sudske presude, dakle nista pravda u svoje ruke,sve legalnio i po zakonu.
Nekako s proljeća

#1234 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Kada i ako u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine bude uvedena smrtna kazna, vjerovatno bi i naši komentari imali nešto drugačiju formulaciju. Do tada , izrečenih 45 godina kazne je ''naša'' realnost. Budimo realni i uživajmo u ljepoti ovog dana...pamtim vrijeme kada smo o toj slobodi sanjali i ginuli za te ....snove. A ovom karinašu, ostajeda sanja da će to dočekati za svog života.
Woody

#1235 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

@LBVIEW,

Prvo, ko si ti da me opominjes da "dođem sebi" i da "olakšam ton". Ko si ti uopšte? Forumaš, isto k'o i ja :x Nisi kod mene na sijelu, jer da jesi, rekao bi ti još ponešto što me stid na ovom forumu, pred svijetom :wink:

Evo, kad sam počeo sa pitanjima "ko si ti?", da i nastavim:

Ko si ti da praviš top-listu najmonstruoznijih zločinaca "otkako je svijeta i vijeka", a ko su po tebi "sitni prijestupnici"? Evo, ja se ne bih usudio napraviti takvu listu, i stati iza nje. Batko (kakav glup nadimak) JEST bio monstrum i zločinac, i stiglo ga je... ali mogu ja još i dodati: bio je i kukljo, i kreten, i šupak, i jajara, i manijak, i psihološki profil, i svašta nešto, ali to neće umanjiti bol onih kojima je on doš'o glave. Isto kao što ne bi umanjilo bol i da ga živog ogulimo nasred Titove. Ništa neće vratiti one mrtve. Ništa neće istjerati strah iz kostiju onih koji su ga sreli od 92 do 95. I ništa neće zacijeliti ožiljke silovanih s njegove strane. Znači, nikakva smrtna kazna, ma kako surova bila, nema bitnijeg efekta na takav lik. Možda, on onakav kakav je, i neće nešto puno razmišljati 45 godina o tome šta je napravio (nije nikad ništa u životu ni razmišljao). Ali PRAVNO je OSUĐEN, a svrha prava i jeste da društvo osudi sve ono što ne pripada CIVILIZACIJSKIM normama koje je to isto društvo i uspostavilo. I da ta OSUDA posluži i kao opomena svim onima koji bi pomislili da IMAJU PRAVO da DIJELE PRAVDU PO SVOM, šta ih čeka ako se ne ponašaju CIVILIZOVANO.

Ko si ti da određuješ kolika bi to satisfakcija bila i ko je po tebi "vrhovni autoritet" po tom pitanju?

I hajde, sreće ti, reci nam kako bi ti to uveo smrtnu kaznu? Bi li to bilo primjenjivo na sve ratne zločince? I koji bi ti to ratni zločin okarakterisao "za smrtnu kaznu"?

I, na kraju (ne mogu više, nerviraš me) moraš isto tako očekivati da sve ono što ti "uvedeš", imaju pravo "uvesti" i svi ostali. To ti je tako u životu, dijete moje :-x
pojedinac

#1236 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pojedinac »

Sarajmen wrote:Šta reći, a da se ne poremeti ova tišina. O ovom osuđenom ratnom zločincu ništa, sud je rekao svoje i to je to što se tiče ovog prolaznog svijeta. Meni lično, ova spodoba (ni ime mu ne želim pomenuti) je sorta ljudskog bića koja,samo kao masku ima lik insana, a zapravo je hajvan . Hajvan razumom nije obdaren i njegovi postupci se i ne mogu prihvatiti zdravim razumom. Nikakva mi nije satisfakcija što kao takav pripada drugom narodu, a ne onom kojem ja pripadam. Ja se i nisam borio protiv naroda, ali protiv ovakvih hajvana iz tog naroda , jesam i te kako. I bez ikakve dileme, opet ako bude trebalo.

A rijeke i dalje teku...
:thumbup:

Woody wrote:Čekaj malo mali @LBVIEW,

Kako to jadan tvrdiš: [quote]...I ko tebi i tebi slicnima daje pravo da porucujete sto bi trebalo biti satisfakcija bilo kome-hebem ti vise i politicku korektnost i ono pateticno ponavljanje kako se toboze ne trebamo spustati na njihov nivo i sl., jeste li vi ljudi svjesni kako je monstrum ubio stotinjak ljudi?

Ali ne, ti bi malo "po svom", odradio svakog monstruma na ovom svijetu, onako kako ti procjeniš. Ma ja, jebo sud, oni su ionako svi pederi, jelde? I kakva bi to po tebi kazna bila primjerena? K'o da gledam ono Šešeljevo: "...koliko god su oni nas, trebamo i mi njih, i još malo više da im nikad više ne padne na pamet..."[/size]

Hajde dijete, uzmi malo šećera i vode, i nemoj više srat' :x[/quote]
Mislim da si ti ovdje dijete @ Woody.
Woody wrote:@LBVIEW,

Prvo, ko si ti da me opominjes da "dođem sebi" i da "olakšam ton". Ko si ti uopšte? Forumaš, isto k'o i ja :x Nisi kod mene na sijelu, jer da jesi, rekao bi ti još ponešto što me stid na ovom forumu, pred svijetom :wink:

Evo, kad sam počeo sa pitanjima "ko si ti?", da i nastavim:

Ko si ti da praviš top-listu najmonstruoznijih zločinaca "otkako je svijeta i vijeka", a ko su po tebi "sitni prijestupnici"? Evo, ja se ne bih usudio napraviti takvu listu, i stati iza nje. Batko (kakav glup nadimak) JEST bio monstrum i zločinac, i stiglo ga je... ali mogu ja još i dodati: bio je i kukljo, i kreten, i šupak, i jajara, i manijak, i psihološki profil, i svašta nešto, ali to neće umanjiti bol onih kojima je on doš'o glave. Isto kao što ne bi umanjilo bol i da ga živog ogulimo nasred Titove. Ništa neće vratiti one mrtve. Ništa neće istjerati strah iz kostiju onih koji su ga sreli od 92 do 95. I ništa neće zacijeliti ožiljke silovanih s njegove strane. Znači, nikakva smrtna kazna, ma kako surova bila, nema bitnijeg efekta na takav lik. Možda, on onakav kakav je, i neće nešto puno razmišljati 45 godina o tome šta je napravio (nije nikad ništa u životu ni razmišljao).
Ali PRAVNO je OSUĐEN, a svrha prava i jeste da društvo osudi sve ono što ne pripada CIVILIZACIJSKIM normama koje je to isto društvo i uspostavilo. I da ta OSUDA posluži i kao opomena svim onima koji bi pomislili da IMAJU PRAVO da DIJELE PRAVDU PO SVOM, šta ih čeka ako se ne ponašaju CIVILIZOVANO.

Ko si ti da određuješ kolika bi to satisfakcija bila i ko je po tebi "vrhovni autoritet" po tom pitanju?

I hajde, sreće ti, reci nam kako bi ti to uveo smrtnu kaznu? Bi li to bilo primjenjivo na sve ratne zločince? I koji bi ti to ratni zločin okarakterisao "za smrtnu kaznu"?

I, na kraju (ne mogu više, nerviraš me) moraš isto tako očekivati da sve ono što ti "uvedeš", imaju pravo "uvesti" i svi ostali. To ti je tako u životu, dijete moje :-x
U kakvo pravo i civilizaciju ti vjeruješ!?

Gdje su to pravo i civilizacija bili za žrtve?
ZAR NIJE TREBALO I ZA NJIH DA VAŽE to isto pravo i civilizacija?

Gdje su to pravo i civilizacija za sve trenutne [u momentu dok ovo pišem] žrtve?
Da li njima pravo i civilizaciju propisuje i provodi njihov krvnik?

@Woody, ovo je samo jedna od priča jedne žrtve:
Dok su me silovali, moj četverogodišnji sin molio je četnika da me ne ubije
vivace

#1237 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by vivace »

strasno. ja da sam se nasla u sarajevu,sigurno ne bih stala na stranu cetnika. to je strasno.a ovi u srbiji ih proglasavaju za junake koji su se zajedno sa saveznicima borili protiv nemaca,sto uopste nije tacno.oni su krvnici. pa dovoljno je cetnike videti u zadnjim ratovima. ne treba ti da ides do drugog svetskog rata.
felsh

#1238 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by felsh »

Mislim ljudi da svi isto mislimo o tom govnetu,neki od nas pricaju o reali i civilizaciskim normama a iz nekih progovara ljutnja i ogorcenost djelima istog u ratu.
I jedni i drugi upravu su apsolutno.
Eh sad kako Woody kaze smrtna kazna njemu nista ne znaci i upravu je ali isto tako zatvor govnetu nece tesko pasti.Sta je sredina pa iskreno mislim da jedino nanosenje boli fizicke tom govnetu moze biti kazna.

I zivi mi bili nemojte da se oko njega svadjamo i raspravljamo jer mi koji smo bili tu u ratu imamo pravo valjda da kazemo sta god mislimo o pojedincima kao sto je on.
pojedinac

#1239 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pojedinac »

felsh wrote:Mislim ljudi da svi isto mislimo o tom govnetu,neki od nas pricaju o reali i civilizaciskim normama a iz nekih progovara ljutnja i ogorcenost djelima istog u ratu.
I jedni i drugi upravu su apsolutno.
Eh sad kako Woody kaze smrtna kazna njemu nista ne znaci i upravu je ali isto tako zatvor govnetu nece tesko pasti.Sta je sredina pa
iskreno mislim da jedino nanosenje boli fizicke tom govnetu moze biti kazna.

I zivi mi bili nemojte da se oko njega svadjamo i raspravljamo jer mi koji smo bili tu u ratu imamo pravo valjda da kazemo sta god mislimo o pojedincima kao sto je on.
Samo lična fizička bol i strah mogu biti adekvatna kazna za takve hajvane. :(
Nekako s proljeća

#1241 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ima u ovom tekstu ispod i otpada...ali i nekih detalja koji su , po meni , adekvatni za temu. Čitava serija fotografija na predhodnim stranama je iz perioda Februar 1994 godine...

Prenosim tekst u originalu:
Grbavica, 26. februar 1994.

Običan sivi telefon na crnom stočiću, siromašna pregrejana prostorija male privatne kućice u naselju Grbavica, u srpskom delu Sarajeva. Oko telefona strpljivo čekaju ljudi da bi nazvali svoje prijatelje i rodbinu sa druge strane fronta, u muslimanskom delu Sarajeva. Telefon života, nade i strepnje, jedina je linija kojom se direktno bira neki broj, smešten je u prostoriji Komisije za razmenu. Tu su momci u maskirnim uniformama: Rajko Svorcan, Slaviša Tuševljak i Dragan Divčić, svi članovi Komisije. Kakvih su se sve drama nagledali za ove dve godine rata! Koliko je ljudskih sudbina ispričano u prostoriji sa sivim telefonom.

Grbavica i Vrace, srpski delovi Sarajeva, u sumrak avetinjski deluju. Polupani prozori, granatama i gelerima izbušene i ranjene zgrade, čkiljava svetla iza zavesa, poneki pas lutalica, tišina sa piskom snajpera. Da, snajperi su najveća opasnost u Sarajevu, kako u muslimanskom, tako i u srpskom delu grada. Jer, tokom dana morao sam dobro da pazim kako se krećem uličicama Grbavice, ispod onih ćilimčića, serdžadica i crnih ter-papira sve razapetih između kuća da sakriju pogled muslimanskim snajperistima sa krovova "Holidej ina" i Unisovih solitera.

Ratno Sarajevo, u muslimanskom delu grada osim privatnih bordela, dobrovoljnih i prisilnih, privatnih zatvora, postoje i privatna groblja. Za 20 do 50 maraka profesionalne ubice ubiće svakoga i za dokaz svog rejtinga "zlog momka" svoje žrtve uredno sahranjuju na svoje privatno groblje. Takmičenje je otvoreno, ono je u toku, i razne Ćele, Cace, Jose i Muse pravi su gospodari života i smrti nedužnih civila.

Kasarna Lukavica istureno je komandno mesto Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske RS. Komandant tog korpusa, general Stanislav Galić živi tu na 400 metara vazdušne linije od muslimanskih položaja na brdu Mojmilo, ali ga to mnogo ne uzbuđuje. Njegov oficir za finansijsko-materijalne poslove i snabdevanje, kapetan prve klase Predrag Glušica, diplomirani mašinski inženjer iz Sarajeva sa trogodišnjim iskustvom života u Čikagu, ima sve podatke o muslimanskoj vojsci u Sarajevu: u području grada deluje Prvi korpus armije BiH sa oko 22.000 ljudi, od čega je oko 10.000 boraca na planini Igman, tri do četiri njihove brigade nalaze se u samom gradskom jezgru, jedna brigada je u Visokom, "Taktička grupa 1" nalazi se u Kiseljaku, u kasarnama bivše JNA u Sarajevu, "Maršal Tito", "Jajce", "Jusuf Đonlić" i "Pazarić" ostalo je naoružanja, nekoliko samohotki i dva tenka T-55, nešto topova tipa ZIS i protivoklopnih T-12 od 100 mm, nekoliko haubica od 122 i 152 mm, ali i dosta minobacača, bestrzajnih topova i pešadijskog naoružanja. Muslimanske se jedinice u Sarajevu, preko tunela ispod aerodromske piste, snabdevaju municijom iz fabrike "Igman" u Konjicu, i to kalibrima 5,56 mm, 7,62 mm, 7,9 mm i 12,7 mm, iz fabrike u Vitezu dobijaju eksploziv i razne vrste raketnih punjenja, dok se u pogonima fabrike "Zrak" u samom gradu proizvodi optika za snajpere...

Kapetan Glušica me vodi na liniju fronta, do bunkera "Komanči"na Zlatištu, odnosno Babinom zubu. Mladen Popović, Novica Škrba, Dragiša Tuševljak, Vladimir Škrba, Milutin Trifković i Nevenko Duvčić članovi su borbene grupe bunkera "Komanči", samo 50 metara od muslimanskih položaja.

"Dovikujemo se sa muslimanima svaki dan, i njima i nama dosta je već rata. Juče nam je jedan musliman došao na kafu, zvali ga mi. Posle jedva da ubedimo one gore da ga pustimo natrag, dali smo čoveku reč", smeju se "Komanči". Njihov je bunker sklepan od talasastog lima, cigli, drveta, burića, zemlje i balvana. Unutra peć bubnjara, vatra i vlaga. Tri kreveta, četiri stolice, po zidovima automati i snajperska puška. Miris mokraće i starog ustajalog znoja, lične prljavštine i plesnjivog platna, stare hrane i belog luka. Jedino što sjaji od čistoće jesu automati i snajperka.

"Na položaju smo 24 sata, pa se onda 24 sata odmaramo", kažu u bunkeru. Svi su iz Sarajeva, ili okoline. Kakva je hrana?

"Pet meseci nismo videli meso, kvare nam se zubi i ispadaju, vid nam slabi, ali znamo da je rat i da druge nema!"
Čuče "Komanči" u svom bunkeru, tutnji bubnjara sa mokrim drvima, osmatrači naprežu oči na puškarnicama i grudobranima, zureći u bosanski vilajet mraka. U Sarajevo, civilno područje...
PM72

#1242 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ovaj tekst je u stvari ratna reportaža Miroslava Lazanskog koji je šatro obilazio sarajevsko ratište.Lika se sjećam iz onih prijeratnih emisija "Dozvolite da se obratimo" koja je išla svake nedjelje i onda neki partizanski film.Pun znanja :-) i samohvale,redovno obučen u kakvu maskirnu uniformu,vijetnamke i rejbanke su mu bili "image".Ima dosta snimaka i sa njegovih reportaža na Kosovu 1999.Ali,on mi je nebitan.

Ono što mi je privuklo pažnju su boldirana imena četnika sa položaja "Komanči" koji je u stvari četnički bunker ispod Zlatišta i Debelog brda.To su sve mještani Petrovića a jedan od njih,kojeg lično znam,sada fizikaneri po Vracama kod braće Bošnjaka.Fukara svoje vrste,ljudskai moralna.U ratu prvom komšiji pokrao šta stigao-praktično ga iselio.Poslije rata ga ovaj natjerao da mu sve vrati i "jadnik" je šatro hodao po Petrovićima i tražio komšijine stvari.Čak mu se žalio da je za kosilicu morao "dati svoje pare".Pred rat bio golem četnik i ekstrem,nosao kartice SDS-a i kokarde a sad se obraduje kad mu ko plati pivu i kuka "što nas zavadiše".
Sociolog

#1244 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Sociolog »

Jel ovo vamo dalje prema pekari As, Hrasno ?
Izlija

#1245 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Izlija »

Jeste,
karanana

#1246 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

ona iskopina sa desne strane ceste, otprilike na kraju niza ovih zgrada, je li to tunel koji je isao ispod ceste do onih autopraonica, 11 plavih i koldzine kuce?
kao da sam cuo da je postojao taj tunel ispod ceste.
Sociolog

#1247 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Sociolog »

uuu, ja sam tu blizu... kuca mi je bila blizu Vodovoda... ulica Udarnicka..sada Hamdije Pozderac... a ulica od nas, i dan danas 98 % srpska
bilic

#1248 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

Sociolog wrote:uuu, ja sam tu blizu... kuca mi je bila blizu Vodovoda... ulica Udarnicka..sada Hamdije Pozderac... a ulica od nas, i dan danas 98 % srpska
NIDZE VEZE...... HAHAHHAAAA :bih:
goran16v

#1249 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Procitao jos jednom temu od prve do posljednje strane, od dosta toga ti se digne zelduca, za dosta toga se ugrizes za jezik ali preko nekih stvari ne mozes preci.
Lik koji je (bio) banovan, iako ga treba postovati za otvorenost, pise bajke o ocu koji kao satro nije bio nacionalista (ovdje se grotohom smijem), a istovremeno u razlozima prelaska obrazlaze da je bio clan SDS-a, da je uredno zaduzio oruzje (koje nije uspio prenijeti) i zavrsio obuku u Lukavici '91 i da posliej toga nije otisao dalje nego odmah u rov - opis nacionaliste i naomrazenija tipa cetalja za prosjecnog Sarajliju ko iz Citanke. Poznavao sam mnogo nacionalista (na sve 3 strane) koji nisu uzeli pusku, ali ne znam nijednog ne-nacionalistu koji je dobrovoljno poletio u nacionalnu stranku i tamo se naoruzao - a ovo bi bio jedinstven takav primjer u istoriji ljudske civilizacije! :lol:
Dalje, satro naivno pise kako ga je brizni otac nenacionalista sacuvao kad je presao tako sto ga je odmah poslao u vojsku sa tih nekih 16-18 god (!!!???), a on vojnicina od glave do pete, sav posten i moralan u nekom od komentara opisuje neku situaciju i nepazljivo lane kako je zivio odvojeno od roditelja (naravno u necijem stanu).
Bajku zavrsava time kako je on sav fin i cista obraza zapravo pokusao ostane na Grbavici poslije reintegracije samo nije ukalkulisao mali detalj, da on niti niko njegov NIKAD nije zivio na Grbavici da bi imao razlog i osnovu tamo da ostane, a ocigledno mu je bilo jasno da zbog zasluga na onoj na ovu stranu povratka im nije bilo. Tu je bilo nekih batina, neko je po necemu morao upamtiti i njega i njegovog oca da ih polome ali to ne pominje!
Ja postujem svaciju slobodu izbora, nek ide dje hoce MBK, ali naprosto ne mogu da razumijem kako pojedini jos uvijek imaju motiva da prosipaju istu suplju pricu vec 20 god i ocekuju da im neko povjeruje a koja, a pogotovo s ove distance, vrijedja inteligenciju.
Pozzz iz ex. M. Barona
Zokipfc

#1250 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Zokipfc »

Procitao sam skoro cijelu temu, tuga brate, tuga... Nemam nista drugo reci. Sinoc sam imao nocne more od svih vasih prica. Jebem ti rat...
Post Reply