Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElDzidziIbnDzo

#1226 Re: Alfa Romeo

Post by ElDzidziIbnDzo »

citroen xm wrote:Ne, nisam to želio reći. Ko sam ja da govorim je li neko glup ili pametan ako kupi neko auto. Svako ima pravo da raspolaže sa svojim parama kako hoće. Činjenica je da je ta Alfa stara 10-ak godina, a čovjek je zamjenio za novo auto. Činjenica je takođe da u Kijinom salonu imaš par luksuznih VAG polovnjaka. Hoćemo li reći da je KIA bolja od Audija?

Kada kažem da Alfa ima ono što mnogi drugi pa i VAG nikada neće imati jeste: poštovanje, armija vjernih obožavatelja, dizajn, sportsku notu.
Da je KIA generalno bolja od Audija ili VW-a,nije.Ali jarane KIA daje 7 godina garancije na sve,a to ipak nije mala stvar.Tako da onaj ko se odluci za kupovinu KIA,u tih 7 godina sigurno ce mu ona biti bolja nego i Audi ili bilo sta drugo.

Druga stvar,to oko postovanja.Mislim nismo mala djeca da izmisljamo neke price takvog tipa.Mozda je ti postujes,ja je ne postujem ili obrnuto.I ne znam jel sad to treba da znaci da je postovalac iste uzorni neki gradjanin a ja papak sa sela?
Armija obozavatelja? Moguce,samo mislim da bi se prije mogle nazvati manje skupine u odnosu na broj onih koji gotive susjedni tabor.
Dizajn,subjektivna stvar,zar ne?
Sportska nota? Opet subjektivna stvar,ili ako cemo realno,pa to danas ima svako auto novije generacije.

Bio sam napisao jedan poduzi post ovde,ali izbrisah ga jer ne zelim da tema ode u drugom smjeru :)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1227 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

ElDzidziIbnDzo wrote:
citroen xm wrote:Ne, nisam to želio reći. Ko sam ja da govorim je li neko glup ili pametan ako kupi neko auto. Svako ima pravo da raspolaže sa svojim parama kako hoće. Činjenica je da je ta Alfa stara 10-ak godina, a čovjek je zamjenio za novo auto. Činjenica je takođe da u Kijinom salonu imaš par luksuznih VAG polovnjaka. Hoćemo li reći da je KIA bolja od Audija?

Kada kažem da Alfa ima ono što mnogi drugi pa i VAG nikada neće imati jeste: poštovanje, armija vjernih obožavatelja, dizajn, sportsku notu.
Da je KIA generalno bolja od Audija ili VW-a,nije.Ali jarane KIA daje 7 godina garancije na sve,a to ipak nije mala stvar.Tako da onaj ko se odluci za kupovinu KIA,u tih 7 godina sigurno ce mu ona biti bolja nego i Audi ili bilo sta drugo.

Druga stvar,to oko postovanja.Mislim nismo mala djeca da izmisljamo neke price takvog tipa.Mozda je ti postujes,ja je ne postujem ili obrnuto.I ne znam jel sad to treba da znaci da je postovalac iste uzorni neki gradjanin a ja papak sa sela?
Armija obozavatelja? Moguce,samo mislim da bi se prije mogle nazvati manje skupine u odnosu na broj onih koji gotive susjedni tabor.
Dizajn,subjektivna stvar,zar ne?
Sportska nota? Opet subjektivna stvar,ili ako cemo realno,pa to danas ima svako auto novije generacije.

Bio sam napisao jedan poduzi post ovde,ali izbrisah ga jer ne zelim da tema ode u drugom smjeru :)
Ja ni u jednom testu,nikada,nisam procitao slavna njemacka marka Audi ili VW. Kod testova Alfe,svaki skoro da pocinje tako,ono kao pod moranje.
Henry Ford je jednom rekao,kada vidim Alfu uvijek se naklonim i i dignem sesir.
Dizajn? Dok su neki pravili nakarade,Alfa preko 100 godina pravi remek djela. Nema fule.
Sportska nota? Dok neki prave poneki sportsku ediciju modela,u Alfi imas u svakom autu bez obzira na motorizaciju. Jedino joj je BMW slican.
Armija obozavatelja? U SAD imas 90 klubova,a Alfa se tamo ne prodaje vise od 20 god.
I zadnje,ali ne i najmanje vazno. Nemas pojma,cim izvalis da je auto investicija.
Hvala
citroen xm

#1228 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Evo, Milojica objasnio.
A što se Kie tiče i 7 godina garancije, po svemu što se čuje od vlasnika, to je teška budalaština. Dobiješ ti tih 7 godina, ali ti onda cijenom servisa uzmu sav novac i još 3 litra krvi. Plus ako ti je baš stalo do garancije većina proizvođača daju 4-5 godina i možeš doplatiti produženu garanciju kod nekih.
ElDzidziIbnDzo

#1229 Re: Alfa Romeo

Post by ElDzidziIbnDzo »

@milojice
Ja ne volim fakat ulaziti u neke dublje rasprave po pitanju izbora automobila.Pogotovo sto te odmah internet strucnjaci stave na listu za odstrel jer nisi njihov istomisljenik i dodaju ti mnogo stosta sto i ne mislis reci.I sto rece da auto nije investicija.Pa dobro mozda nije za tebe,jer si neki teski hadzija,pa svaki mjesec uzimas novo vozilo,izgustiras ga i onda ga bacis u kanal.Jbg ja nemam para ko ti i tebi slicne hadzije :lol:

Mislim da su sve price na ovu temu ispricane,ali eto neko vazda naginje lijevo,neko desno...pa sve zavisi u kojem si taboru.

@citroen
Ja zivim eto igrom slucaja u Skandinaviji.I ovde preko 90% auta je sa full opremom.Imaju ljudi jak standard i jbg.I sada kada poredim servis nekog japanca ili svabe,japanac jeftiniji.Kada poredim servis nekog svabe ili koreanca,ovaj drugi jeftiniji.Kada kupujem npr. novog svabu po defaultu dobijem 5 godina garancije,bez ikakve doplate ili sta.Kod KIA dobijem 7.Eh sad,nisam nikad bio vlasnik korejskog auta,tako da ne znam jel se kvare ili garancija od 7 godina je opravdana. KIA Sorento nova ovde kosta nekih 125 hiljada maraka.Znaci fulas teski sto se tice opreme.Audi Q3 kosta nekih 10 hiljada maraka manje !
I sta mislis sta je bolje?
citroen xm

#1230 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Pa nisu ista Klasa, ali Audi je bolji. Pa ko će dati za Sorento 125000 KM? :lol:

I da, da napomenem. Ja niti želim nekoga ubjeđivati da kupi nešto, niti pričam kako je neko glup zbog izbora auta.

Ja sam vjerovatno po tom pitanju najgluplji čovjek jer da mi daš sad 50000 KM i kažeš idi kupi dobro auto, ja bi kupio 3 oldtajmera, a vozio bi svaki dan neko bezvezno novije auto do 10000 KM.
mali_milojica

#1231 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

ElDzidziIbnDzo wrote:@milojice
Ja ne volim fakat ulaziti u neke dublje rasprave po pitanju izbora automobila.Pogotovo sto te odmah internet strucnjaci stave na listu za odstrel jer nisi njihov istomisljenik i dodaju ti mnogo stosta sto i ne mislis reci.I sto rece da auto nije investicija.Pa dobro mozda nije za tebe,jer si neki teski hadzija,pa svaki mjesec uzimas novo vozilo,izgustiras ga i onda ga bacis u kanal.Jbg ja nemam para ko ti i tebi slicne hadzije :lol:
Sto se tice Alfe,fudbalski receno,fulio si cijeli fudbal.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1232 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

andr0id

#1233 Re: Alfa Romeo

Post by andr0id »

Bez obzira o kakvom se okupljanju radilo.. mercedes audi bmw golf folklor breakdance izvidjaci planinari itd.. bilo je predobro! Jedan lijep vikend!
f_ar

#1234 Re: Alfa Romeo

Post by f_ar »

Bilo je super, svaka cast Zenico.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1235 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

Meni je krivo što nisam znao za ovo! Došao bih i ja sa svojom 155 :)
f_ar

#1236 Re: Alfa Romeo

Post by f_ar »

Romeo 80 wrote:Meni je krivo što nisam znao za ovo! Došao bih i ja sa svojom 155 :)
Bujrum pridruzi se na https://www.facebook.com/groups/279066512295102/ pa ces biti informisan o desavanjima ;-)
emko1234

#1237 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

Ja ne mogu da vjerujem šta vi navodite kao vrhunske prednosti i karakteristike jedne marke, proizvođača motornih vozila.
Ne znam ko je jači, citroen koji piše o nekoj armiji obožavatelja ili milojica koja kao prednost navodi epitet kojim neki časopis započinje text o testiranom automobilu :lol: :lol: :lol: .

Milojice dragi, imas u Hrvatskoj časopis, izdaje ga Zubak grupa, oficijelni zastupnik VW grupe u Hrv. Moj ti je savjet da ga kupiš pa da vidiš kako počinju, idu i završavaju sponzorisani textovi. Znači ovo što si napisao je možda vrhunac gluposti koji sam pročitao otkako sam se pridružio forumu.
mali_milojica wrote:
sema911s wrote: alfa= usminkan vw sa malo tvrdjim vjesanjem
:pisnuo:
Ja sam mislio da si ti ozbiljan forumas,a ono :-)
Cuj nema puno 4C i 8C a auta se prave u limitiranoj seriji,pogotovo 8C koje su kupovali samo truhli bogatasi.
Inače alfa je zastitni znak truhlih bogataša :run: :run: :-) :-) :-)
citroen xm

#1238 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Uglavnom onaj što je istresao gomilu para za 8C nije te iste pare potrošio na neki rasni Audi ili na par rasnih Audija. Pa ti sad vidi.

Što se tiče tekstova o VW-u i Alfi, i tu ima razlike. Hvalospjeve o Alfi obično ne pišu kupljeni novinari.
emko1234

#1239 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:Uglavnom onaj što je istresao gomilu para za 8C nije te iste pare potrošio na neki rasni Audi ili na par rasnih Audija. Pa ti sad vidi.

Što se tiče tekstova o VW-u i Alfi, i tu ima razlike. Hvalospjeve o Alfi obično ne pišu kupljeni novinari.
Budala vazda ima. A dok je ovaca, bit će i vune. Takvo auto se ne kupuje zbog fenomenalnih voznih osobina nego zbog toga što se pravi u ograničenoj seriji. A ograničene serije su izmišljene kako bi se nekom autu digla cijena na umjetan način.

Jer košto napisah, budala vazda ima i biti će ih.

Što se tiče tekstova, tekstovi o alfama se odavno ne pišu. Pišu se samo neke šuplje najave koje se prolongiraju iz godine u godinu.
citroen xm

#1240 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

E čuj budala vazda ima. A kada ja to napišem za kupce VW-a i Audija onda vrijeđam.

Ajmo ovako: Ne slažemo se po pitanju ovoga. Stavimo tačku na ovu diskusiju jer ja fakat nemam više volju kao prije da trošim vrijeme na gluposti i kilometarske prepirke koje nigdje ne vode.
emko1234

#1241 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:E čuj budala vazda ima. A kada ja to napišem za kupce VW-a i Audija onda vrijeđam.

Ajmo ovako: Ne slažemo se po pitanju ovoga. Stavimo tačku na ovu diskusiju jer ja fakat nemam više volju kao prije da trošim vrijeme na gluposti i kilometarske prepirke koje nigdje ne vode.
Pa normalno da je budaleština dati 240 000 dolara samo zato što je napravljeno u ograničenoj seriji. Auto je u kategoriji supersportaša a nema neke wow performanse (440 ks, 4.3 do 100, top speed 280km/h iako je alfa tvrdila da može 290). Dakle ne plaćaš ga zato što ide. O ljepotii nećemo pričati jer je subjektivan pojam. U trenutku nastajanja, Alfa Romeo nikad nije bila u većoj dubiozi, ili ti ga propala ko kauč. Znači nije ni zbog imidža. Jedino što ostaje je ograničena serija. A po meni to može samo budala.
Ne moramo mi više pričati o ovome, ja samo želim da ako već pričamo, da pričamo realno.
citroen xm

#1242 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Pa i ja hoću da se priča realno, ali previše se iskače iz realnosti. Ne prozivam sada tebe, da se ne osjetiš prozvanim jer nisi jedini, ali kada neko da za velikoserijsko auto iz D segmenta oko 100000 KM i nije budala, zašto bi neko bio budala kada kupi maloseijsko auto sa sportskim karakterom koje je uz to i remek djelo pa ga plati 3-4 puta više? Ima para, jebe ga se.
Ako ovako nastavimo svakom autu možemo naći manu. Nije mi to cilj. Tebi se Alfa ne sviđa, blatiš je. Meni se veoma sviđa i nikakav krizni period joj ne može ubiti slavu niti značiti da će se firma ugasiti.

Zbog svega mislim da je vrijeme da se diskusija prekine.
vauvau

#1243 Re: Alfa Romeo

Post by vauvau »

emko oprosti vozio mozda taj auto?
kao i ja sigurno
dalje ne mislim da se moze bas suho po papiru dati procjena bilo kakvih perfomansi sem ubrzanja
istine ima da veliki dio u toj prici nosi taj limitirani broj primjeraka, ali nije taj auto bas na nivou drugih imidzom napuhanih automobila
emko1234

#1244 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:Pa i ja hoću da se priča realno, ali previše se iskače iz realnosti. Ne prozivam sada tebe, da se ne osjetiš prozvanim jer nisi jedini, ali kada neko da za velikoserijsko auto iz D segmenta oko 100000 KM i nije budala, zašto bi neko bio budala kada kupi maloseijsko auto sa sportskim karakterom koje je uz to i remek djelo pa ga plati 3-4 puta više? Ima para, jebe ga se.
Ako ovako nastavimo svakom autu možemo naći manu. Nije mi to cilj. Tebi se Alfa ne sviđa, blatiš je. Meni se veoma sviđa i nikakav krizni period joj ne može ubiti slavu niti značiti da će se firma ugasiti.

Zbog svega mislim da je vrijeme da se diskusija prekine.
Ali ti se konstantno džiš toga velika i mala serija, za šta je to bitno? Imaš na svijetu mali broj ljudi, koji imaju dovoljno para da kupe cijelu seriju nečega. Ali pazi, oni to ne kupuju zato što je to najbolje i zato što ne postoji nešto iznad toga, nego zato što su to ljudi koji uživaju u tome da imaju nešto što niko drugi nema.
Znači to sto je nešto u ograničenoj seriji, ne znači živ bio da je najbolje. Ne znači čak ni da je dobro. Samim tim, jedno velikoserijsko auto je vrlo vjerovatno u svakom primjeru bolja kupovina od maloserijskog bez obzira na marku i brend.
Zato mene nervira kad vi pričate o alfi 8c ko o svetom gralu. Bolan svaki porsche serije 997 koji se proizvodio u tom momentu je 5puta minmalno po svemu bolji od te alfe. Znači pričamo o običnim carerama. Neću ni spominjat GT3 ili turbo. Svaki GT-r isto. Pa i ona prva karina od R8ice s r tronic kurcem od mjenjača je bila bolji vozački auto od te alfe.

O čemu mi pričamo onda ovdje? Daj molim te.
citroen xm

#1245 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Pričamo o tome da bez obzira da li ima najbolje performanse ili ne, taj auto je po sklapanju prvog komada postao dragulj. To što je mala serija čini ga još privlačnijim.
I to auto će vrlo vjerovatno da se nasljeđuje generacijama i posle 50 godina ako se ne slupa ljudi će mu se diviti.

Sa druge strane postoji mnoštvo automobila koji se štancaju u par stotina hiljada primjeraka, sasvim prosječne klase, kojima opremljenost nabije ogromnu cijenu. Ta auta su odlična, ali nemaju ništa specijalno. Za par godina nabiju stotine hiljada kilometara, deru se, mjenjaju ko čarape i ako se ne slupaju posle 10-15 godina završe kod nekog jadovića koji ih krpi još 5 godina, a onda odveze na otpad i ne zažali ni sekund za njima.

E o tome pričam. Kada imaš milione onda se kurčiš. Kupiš jedno ili više remek djela i kupiš za svakodnevne potrebe jedno ili par odličnih auta koja nikada neće postati dragulji niti interesantni primjerci.
emko1234

#1246 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:Pričamo o tome da bez obzira da li ima najbolje performanse ili ne, taj auto je po sklapanju prvog komada postao dragulj. To što je mala serija čini ga još privlačnijim.
I to auto će vrlo vjerovatno da se nasljeđuje generacijama i posle 50 godina ako se ne slupa ljudi će mu se diviti.

Sa druge strane postoji mnoštvo automobila koji se štancaju u par stotina hiljada primjeraka, sasvim prosječne klase, kojima opremljenost nabije ogromnu cijenu. Ta auta su odlična, ali nemaju ništa specijalno. Za par godina nabiju stotine hiljada kilometara, deru se, mjenjaju ko čarape i ako se ne slupaju posle 10-15 godina završe kod nekog jadovića koji ih krpi još 5 godina, a onda odveze na otpad i ne zažali ni sekund za njima.

E o tome pričam. Kada imaš milione onda se kurčiš. Kupiš jedno ili više remek djela i kupiš za svakodnevne potrebe jedno ili par odličnih auta koja nikada neće postati dragulji niti interesantni primjerci.
Upravu si vala. Jedan GT3 RS opšte nije dragulj.
citroen xm

#1247 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

A ko je to rekao? Ali recimo jedan TT, Boxter ili CLK nikada neće biti dragulji pa taman imali najbolje performanse na svijetu.
mali_milojica

#1248 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Zaboli me sta pise VW bilten u HR.
Alfa je propala kao kauc i nema para,tako da ona ne moze platiti text,ali kad i takvoj Alfi daju epitet "slavna talijanska marka" to ima tezinu. Mozda tebi nema,ali ti si svakako nebitan. Ne znam zasto te tangira nesto za sta i sam kazes da te ne zanima i da je qrac od ovce. Mozda u podsvijesti zelis jednu,vuce te nesto,ali ti nesto ne da da priznas. Kao prikriveni pederi :D
Can a car be art? Some people say no,but they dont see Alfa Romeo latest creation. 8C
8C nije ni u jednoj kategoriji,vec sama za sebe. Jednostavno,skulptura na tockovima.
Najljepsi auto koji je napravljen,pa da ne pretjeram,od WW2 pa na ovamo.

P.S. GT3 RS je fenomenalan auto u svojoj kategoriji i volio bih ga imati i sigurno bi bio u garazi da sam truhli bogatas :thumbup:
sema911s

#1249 Re: Alfa Romeo

Post by sema911s »

posto fiat zivi od te stare slave,., i sama alfa time se odrzava na zivotu, 8c jeste lijep avto(ja volim kockaste avte) dal vrijedi tih para nekome da(kada ima lefata da daju za ceeedd 30kkm,., sto nebi neko za alfu 150k€)

velika serija mala serija ,. gore skontah neko kaze velikoseriska nevaljaju ruzna svi ih zaboravljaju onda prica o ljepoti 159 pada u vodu,., po toj prici spykerc8 je ikona, salen s7 nenadjebiv, marusija prelijepa, mastreta nesto vrijedno paznje,.,

svako ima svoj ukus, i svima nam smetaju ti ukusi od drugih osoba,.,.

ja volim to sto volim i to sto nevolim necu nikada zavolit(niko me nece nagovorit da kupim citroena, puga, renoa, fiata, honholulua),. dok ta "ljubav" prema jdm, svabama, autama iz dvorista je previlika,.,

ja znam da je c5 bolji od skode fabie ali ta skoda mi nekako ne znam srcu draza(mada je nebi nikada posjedovao)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1250 Re: Alfa Romeo

Post by _BataZiv_0809 »

Koja je logika u tome da ti forumska opsesija postane nesto sto proglasavas losim i propalim?
Post Reply