Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ranger
#1226 Re: Uvoz auta
teoretski mislim da se moze uzet EUR1. osnova za to je COC certifikat, koji izdaje proizvodjac/ovlasteni dealer. ne znam za AT ali u DE je ovako. Odes s coc certifikatom u dekru il neku slicnu kucu, oni su vec "zakupac" EUR1 obrazaca i oni snose odgovornost za iste drzavi. Tako oni na osnovu COC-a izdaju EUR1 tebi kao fizickom licu.
eh sad, ima tu gimnastike, dal dovest auto u ovlasteni (a kako ako nije reg.ako je plac, ili ako je privatno lice valja ti peglat svabu), dal samo ponijet id broj u ovlasteni itd... itd... sve i da to sve obezbjedis coc se ceka 10-15 dana, bar je tako za BMW vozila.
elem, vidi kolko kosta marinko, ako nije neka cifra, daj coeku pare nek ti zavrsi i vozdra.
eh sad, ima tu gimnastike, dal dovest auto u ovlasteni (a kako ako nije reg.ako je plac, ili ako je privatno lice valja ti peglat svabu), dal samo ponijet id broj u ovlasteni itd... itd... sve i da to sve obezbjedis coc se ceka 10-15 dana, bar je tako za BMW vozila.
elem, vidi kolko kosta marinko, ako nije neka cifra, daj coeku pare nek ti zavrsi i vozdra.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1227 Re: Uvoz auta
Ja mogu reci okvirnu cijenu za jedan auto.
Prijatelj je uvezao Golf V 1.9 TDI 2007 godiste prosle godine. Marinko mu je uzeo za sve 1800 KM da auto dovede do onog "do registracije". Da li je to skupo ili ne,stvarno ne znam.
Prijatelj je uvezao Golf V 1.9 TDI 2007 godiste prosle godine. Marinko mu je uzeo za sve 1800 KM da auto dovede do onog "do registracije". Da li je to skupo ili ne,stvarno ne znam.
- ranger
#1228 Re: Uvoz auta
ako je racunica: cijena sa mobile.de ili placa ili prodavca iz njemacke + 1800KM, nije puno.mali_milojica wrote:Ja mogu reci okvirnu cijenu za jedan auto.
- Danguba
#1229 Re: Uvoz auta
Relativno.mali_milojica wrote:Ja mogu reci okvirnu cijenu za jedan auto.
Ja sam uvozio svoje auto Pasat. Covjek odjavi moje auto, kupi od mene i ponovo mi proda moje auto
Kada sam dosao u BiH spediter mi rekao 1.200 do registracije. Ja dalje i ne znam ko je kome i sta davao. Osiguranje mi uzelo 360 KM sa tablicama na kucnoj adresi. Eto.
EUR1 se moze izvaditi posebno u zemlji iz koje dolazi auto ili se dopise izjava na fakturi i ovjeri.
- skafiskafsnjak
#1230 Re: Uvoz auta
Da bih auto imao u BiH i da me do registracije dodje do 13500 KM otprilike, do koje cijene u njemackoj da trazim ? Moze li do 5000eura ? ili ipak manje ?
- Danguba
#1231 Re: Uvoz auta
moze.skafiskafsnjak wrote:Da bih auto imao u BiH i da me do registracije dodje do 13500 KM otprilike, do koje cijene u njemackoj da trazim ? Moze li do 5000eura ? ili ipak manje ?
-
sarayewo
#1232 Re: Uvoz auta
Zna li iko za nekoga ko vozi auta labudicom iz Beneluxa dole?
Trebam starom kupiti auto i puno bi mi manja zaj*bancija bila ako bi ga mogao staviti na kamion nego da ga ja vozim do dole...
Trebam starom kupiti auto i puno bi mi manja zaj*bancija bila ako bi ga mogao staviti na kamion nego da ga ja vozim do dole...
- TMovac
#1233 Re: Uvoz auta
Zanima me da li je osoba ( 100% invalid ) obavezna platiti PDV na uvoz automobila iz inozemstva? Unaprijed hvala na odgovoru.
- bude
#1234 Re: Uvoz auta
Član 13.
Putnički automobili koje uvoze invalidna lica
1. Od plaćanja dažbine oslobađaju se invalidna lica na putnički automobil koji uvezu iz
inozemstva jednom u periodu od pet godina, a koji će koristiti kao ortopedsko ili drugo
pomagalo.
2. U smislu stava 1. ovog člana, sljedeća lica smatraju se invalidnim licima koja mogu
ostvariti pravo na oslobađanje od plaćanja dažbine pri uvozu putničkog autombila kao
ortopedskog ili drugog pomagala:
(a) ratni vojni invalidi, ako je rješenjem nadležne komisije za utvrđivanje stepena
invalidnosti prema propisima o invalidskom osiguranju utvrđeno tjelesno
oštećenje od najmanje 70%, kao i za utvrđeni stepen invalidnosti od 50% i
više, ako se radi o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta koja
uslovljavaju upotrebu vozila prilagođenih invalidnim licima;
(b) ostala invalidna lica, ako je rješenjem nadležne komisije za utvrđivanje
stepena invalidnosti prema propisima o invalidskom osiguranju utvrđeno
tjelesno oštećenje od najmanje 80%, posebno organa za kretanje (donji
ekstremiteti, karlica, kralježnica) kao i drugih organa koji dovode do
deformacije funkcije donjih ekstremiteta; potpuni gubitak ili oštećenje vida;
teži oblik retardiranosti ili paralize.
3. Invalidno lice može uvesti putnički automobil do vrijednosti od 30.000 KM, odnosno
putnički automobil posebno prilagođen za prijevoz invalidnih lica, bez ograničenja
vrijednosti.
-
pufnasti
#1235 Re: Uvoz auta
mali_milojica wrote:Samo se javite Marinku i Dejanu i ne brinite za EUR1jesam1 wrote:Pa tako je i dogovoreno; da auto sa regularnim austrijskim tablicama (neodjavljeno) dodje u BIH.On kao privatno lice nikako. Ja ti imam preporuku. Neka ga ne odjavljuje,nek dodje na regularnim tablama. Nek dodje u Gradisku na carinski terminal. Nađite Marinka koji je spediter,svi ga znaju. Sve ce vam on zavrsiti. Samo neka uz sve papire ponese i tipesajn. Kod mene je prijatelj sve tako zavrsio. Auto upravo iz AUT uvezen.
Medjutim kako da to privatno lice u austriji izvadi EUR1 tj. gdje?. Koliko shvatam bez EUR1 obrasca nema sanse da se carina od 16% izbjegne?
Hvala
Pozz,
Ko su ti momci i kako doći do njih. Kanim uzeti auto u EU i skontao sam da je najbolje izjava da piše na kupoprodajnom ( pretpostavljam da treba biti na bosanskom jeziku) i ovjeriti kod notara. A ako dobijem eur1, dali se on mora ovjeriti negdje na nekoj granici? I zanima me još jedna stvar, gdje je najbolje cariniti auto i dali je to uopšte moguće u mjestu u kojem nemate boravak?
Unaprijed hvala na odgovoru
- Danguba
#1236 Re: Uvoz auta
Na racunu se dopisuje jedna recenica i nije bitno na kojem jeziku u kojem stoji da je roba porijeklom iz EU. To se ovjeri pecatom istim onim koji stoji i na racunu. Ne treba ici kod notara niti bilo gdje drugo.pufnasti wrote:
Pozz,
Ko su ti momci i kako doći do njih. Kanim uzeti auto u EU i skontao sam da je najbolje izjava da piše na kupoprodajnom ( pretpostavljam da treba biti na bosanskom jeziku) i ovjeriti kod notara. A ako dobijem eur1, dali se on mora ovjeriti negdje na nekoj granici? I zanima me još jedna stvar, gdje je najbolje cariniti auto i dali je to uopšte moguće u mjestu u kojem nemate boravak?
Unaprijed hvala na odgovoru
Trebas traziti i carinsku deklaraciju koju moras pokazati na izlazu iz EU gdje se evidentira da je roba izasla pa onda na nasoj granici isto o ulasku robe.
-
pufnasti
#1237 Re: Uvoz auta
Hvala, a jel ga mogu cariniti bilo gdje ili mogu samo u mjestu prebivališta? Kada kupujem od fizičkog lica, ko mi ovjrava kupoprodajni i izdanje carinsku deklaraciju?Danguba wrote:pufnasti wrote:
Na racunu se dopisuje jedna recenica i nije bitno na kojem jeziku u kojem stoji da je roba porijeklom iz EU. To se ovjeri pecatom istim onim koji stoji i na racunu. Ne treba ici kod notara niti bilo gdje drugo.
Trebas traziti i carinsku deklaraciju koju moras pokazati na izlazu iz EU gdje se evidentira da je roba izasla pa onda na nasoj granici isto o ulasku robe.
- Danguba
#1238 Re: Uvoz auta
Za carinjenje ne znam.pufnasti wrote:Hvala, a jel ga mogu cariniti bilo gdje ili mogu samo u mjestu prebivališta? Kada kupujem od fizičkog lica, ko mi ovjrava kupoprodajni i izdanje carinsku deklaraciju?Danguba wrote:pufnasti wrote:
Na racunu se dopisuje jedna recenica i nije bitno na kojem jeziku u kojem stoji da je roba porijeklom iz EU. To se ovjeri pecatom istim onim koji stoji i na racunu. Ne treba ici kod notara niti bilo gdje drugo.
Ovo, kupovina od fizickog lica je komplikovanije i od drzave do drzave. Najbolje da kontaktiras nekog speditera. Sve ce ti objasniti.
- Kinaski
- Danguba
#1240 Re: Uvoz auta
Ako u BiH nema ogranicenja starosti ili konkretno, ako to vozilo zadovoljava starost za uvoz, mozes zamoliti nekoga da ti napravi racun i na racunu napise izjavu da vozilo potice iz EU i to ovjeri sa pecatom. Dakle na racunu imas ukupno dva pecata.Kinaski wrote:Imam jedan problem, uzeo sam volvo 2003 godiste . Auto je porijeklom iz svedske, zelim da ga uvezem u BIH. Kontaktirao sam volvo u svedskoj i rekli su mi da mi ne mogu izdati EUR 1 papir jer navodno izdaju samo za auta ne starija od 5 godina. Mene sad zanima da li postoji neki drugi nacin kako bi dosao do tog EUR 1 papira ?
- Kinaski
#1241 Re: Uvoz auta
Nema ogranicena, auto je trenutno u bih presao je granicu, tamo sam ga prijavio i rekli su mi da u roku 10 dana moram platit carinu. Mislio sam da cu bez problema dobit taj eur 1 ali nista od toga izgleda. Od koga bi mogao dobit taj racun i te pecate, jer ja sam kupio auto od obicnog covjeka (kupoprodaja) nikakav racun mi nije mogao dati. Sad ne znam sta da radim ? Koliko bih morao platiti tu punu carniu u krajnjem slucaju ako me je auto izaslo cca. 9 000 KM . Imam neki papir export deklaracija ili sta vec. Na tom papiru pise odakle je auto tj. specifikacije da li bi mogao sta konkretno sa tim papirom?Danguba wrote:Ako u BiH nema ogranicenja starosti ili konkretno, ako to vozilo zadovoljava starost za uvoz, mozes zamoliti nekoga da ti napravi racun i na racunu napise izjavu da vozilo potice iz EU i to ovjeri sa pecatom. Dakle na racunu imas ukupno dva pecata.Kinaski wrote:Imam jedan problem, uzeo sam volvo 2003 godiste . Auto je porijeklom iz svedske, zelim da ga uvezem u BIH. Kontaktirao sam volvo u svedskoj i rekli su mi da mi ne mogu izdati EUR 1 papir jer navodno izdaju samo za auta ne starija od 5 godina. Mene sad zanima da li postoji neki drugi nacin kako bi dosao do tog EUR 1 papira ?
Izvini sto te peglam
- Danguba
#1242 Re: Uvoz auta
Carinska deklaracija je nesto drugo i to ti treba.Kinaski wrote:Nema ogranicena, auto je trenutno u bih presao je granicu, tamo sam ga prijavio i rekli su mi da u roku 10 dana moram platit carinu. Mislio sam da cu bez problema dobit taj eur 1 ali nista od toga izgleda. Od koga bi mogao dobit taj racun i te pecate, jer ja sam kupio auto od obicnog covjeka (kupoprodaja) nikakav racun mi nije mogao dati. Sad ne znam sta da radim ? Koliko bih morao platiti tu punu carniu u krajnjem slucaju ako me je auto izaslo cca. 9 000 KM . Imam neki papir export deklaracija ili sta vec. Na tom papiru pise odakle je auto tj. specifikacije da li bi mogao sta konkretno sa tim papirom?Danguba wrote:Ako u BiH nema ogranicenja starosti ili konkretno, ako to vozilo zadovoljava starost za uvoz, mozes zamoliti nekoga da ti napravi racun i na racunu napise izjavu da vozilo potice iz EU i to ovjeri sa pecatom. Dakle na racunu imas ukupno dva pecata.Kinaski wrote:Imam jedan problem, uzeo sam volvo 2003 godiste . Auto je porijeklom iz svedske, zelim da ga uvezem u BIH. Kontaktirao sam volvo u svedskoj i rekli su mi da mi ne mogu izdati EUR 1 papir jer navodno izdaju samo za auta ne starija od 5 godina. Mene sad zanima da li postoji neki drugi nacin kako bi dosao do tog EUR 1 papira ?
Izvini sto te peglam
Ja sam uvozio svoje auto ali sam izveo tu vratolomiju. Kao ja prodao garazi i garaza mi napravila sve papire za izvoz. Platio €160 i prosao super kod nas.
Tebi ostaje da se raspitas kod speditera ko bi ti mogao uraditi te papire ili platiti 15% carinu pa na to 17% PDV. Posto nemas racun oni ce ti obracunati po kataloskoj vrijednosti.
UVOZ MOTORNIH VOZILA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH provodi carinski postupak uvoza svih roba u BiH pa tako i putničkih motornih vozila. Da bi vozilo ušlo u BiH, u skladu sa važećom legislativom, mora zadovoljiti minimalne tehničke uslove homologacije vozila. Homologaciju vozila, tj. ispitivanje tehničkih karakteristika svakog pojedinačnog vozila provode ovlašteni tehnički servisi u Bosni i Hercegovini. Dakle, kada lice dolazi s vozilom u BiH, prijavljuje ga za uvoz na graničnom prijelazu, nakon čega dobija provoznu carinsku prijavu na rok od 10 dana i u tom roku mora otići u ovlašteni tehnički servis koji provjerava vozilo i izdaje uvjerenje da vozilo zadovoljava minimalne tehničke uslove homologacije vozila.
Više informacija o homologaciji i ispunjavanju svih uslova koje vozilo treba ispuniti da bi se moglo uvesti u BiH može se dobiti kod nekog od ovlaštenih tehničkih servisa u BiH, nadležnih za provođenje homologacije.
Kada vozilo dobije uvjerenje o homologaciji, sa tim uvjerenjem i sa svom ostalom dokumentacijom ide se u određenu carinsku ispostavu u unutrašnjosti BiH gdje se završava carinski postupak uvoza vozila, plaćaju uvozne dažbine (carina i PDV), te nakon toga vozilo se može registrovati kod nadležnog MUP-a. Kad su u pitanju uvozne dažbine, standardna stopa carine za putnička motorna vozila iznosi 15 % i PDV 17 %. Ako su u pitanju polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU, od početka 2013. godine carina je ukinuta i plaća se samo PDV od 17 % na utvrđenu carinsku vrijednost vozila.
Da bi lice bilo oslobođeno od plaćanja carine mora imati dokaz o porijeklu vozila iz EU, a to je izjava na fakturi od prodavca vozila (ako se vozilo kupuje u firmi koja može izdati fakturu), ili obrazac EUR 1 (ako se vozilo kupuje od fizičkog lica putem ugovora o prodaji, ili je eventualno već u vlasništvu uvoznika). Obrazac EUR 1 izdaje i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj je vozilo kupljeno. Bez jednog od pomenutih dokaza o porijeklu vozila ne može se ostvariti osobađanje od plaćanja carine. PDV se plaća u svakom slučaju. Kad su u pitanju nova putnička motorna vozila porijeklom iz EU carina je ukinute još od 01.01.2009. godine, te se prilikom uvoza istih u BiH plaća samo PDV u iznosu od 17 %.
- Kinaski
#1243 Re: Uvoz auta
Cekaj jel se pdv placa na vrijednost auta, ili na vrijednost carnine (tj na vrijednost koju dobijes kada pomnozis vrijednost auta sa 0,15)
- Danguba
#1244 Re: Uvoz auta
vrijednost auta puta 15% pa na taj iznos 17% PDV. to je ukupna suma.Kinaski wrote:Cekaj jel se pdv placa na vrijednost auta, ili na vrijednost carnine (tj na vrijednost koju dobijes kada pomnozis vrijednost auta sa 0,15)
- Kinaski
#1245 Re: Uvoz auta
eh to hvala ti burazDanguba wrote:vrijednost auta puta 15% pa na taj iznos 17% PDV. to je ukupna suma.Kinaski wrote:Cekaj jel se pdv placa na vrijednost auta, ili na vrijednost carnine (tj na vrijednost koju dobijes kada pomnozis vrijednost auta sa 0,15)
-
esso_sa
#1246 Re: Uvoz auta
Moze li mi neko iz struke objasniti kako ide carinjenje novog vozila, ali kupljenog u EU ?
Znaci, hocu da odem u EU, kupim u salonu novo vozilo, natovarim ga na prikolicu i uvezem u BiH.
Treba li u ovom slucaju EUR1 obrazac da bi vozilo bilo oslobodjeno carine ? Radi li se homologacija, tehnicki i sve ostalo kao sa uvozom polovnog vozila, ili je procedura kraca obzirom da je vozilo novo ?
I ono sto me posebno zanima - da li carinjenje ide na vrijednost fakture koliko je vozilo placeno ili se carina pak hvata svojih "kataloga i procjena" i tu trazi osnovicu za carinjenje ?
Ako ko moze napisati proceduru i potrebu papirologiju, onako korak po korak, bio bih jako zahvalan !
Znaci, hocu da odem u EU, kupim u salonu novo vozilo, natovarim ga na prikolicu i uvezem u BiH.
Treba li u ovom slucaju EUR1 obrazac da bi vozilo bilo oslobodjeno carine ? Radi li se homologacija, tehnicki i sve ostalo kao sa uvozom polovnog vozila, ili je procedura kraca obzirom da je vozilo novo ?
I ono sto me posebno zanima - da li carinjenje ide na vrijednost fakture koliko je vozilo placeno ili se carina pak hvata svojih "kataloga i procjena" i tu trazi osnovicu za carinjenje ?
Ako ko moze napisati proceduru i potrebu papirologiju, onako korak po korak, bio bih jako zahvalan !
-
530i
#1247 Re: Uvoz auta
Homologacija i tehnički se rade u svakom slučaju.
-
taureg71
#1248 Re: Uvoz auta
pa cekaj onda ispada da je u tome i PDV ??? ako je do registracije ??? pa to ne da nije puno, nego je nevjerovatno malo...ranger wrote:ako je racunica: cijena sa mobile.de ili placa ili prodavca iz njemacke + 1800KM, nije puno.mali_milojica wrote:Ja mogu reci okvirnu cijenu za jedan auto.
-
d3ni
#1249 Re: Uvoz auta
Pozdrav, novi sam i ne znam ništa oko uvoza ali imam priliku da nešto uvezem, interesuje me mogu li uvesti ovo auto u BiH i koliko bi me to koštalo kod nas ovdje, auto je polovno:
Fiat Stilo 1.6 16V Dynamic+3
2003 godište
Po cjeni od 1200e
Auto je iz Slovenije,
Molim vas da mi pomognete, i kažete kako i šta bi trebao i kakva je procedura kod nas ovdje u BiH i koliko bi me koštalo to prevođenje i šta već, odnosno da mi pomognete ako imate neko iskustvo sa nekim cakama kako i šta...
Hvala unaprijed,..
Fiat Stilo 1.6 16V Dynamic+3
2003 godište
Po cjeni od 1200e
Auto je iz Slovenije,
Molim vas da mi pomognete, i kažete kako i šta bi trebao i kakva je procedura kod nas ovdje u BiH i koliko bi me koštalo to prevođenje i šta već, odnosno da mi pomognete ako imate neko iskustvo sa nekim cakama kako i šta...
Hvala unaprijed,..
-
rexandroid
#1250 Re: Uvoz auta
mozeli iko linkovati na detaljan tutorijal oko uvoza auta?
hvala
hvala