Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#1226 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Ned071 wrote:Na astru moze tri velicine felgi. I 185 je minimum. Covjek ne moze bolje priustiti i moze stavit tu velicinu bez problema. Bolje i to nego da vozi na starim zimskim gumama ko sto vozi pola Sarajeva...
To jeste, a jos bolje je ako moze da kupi nove, od manjeg brenda.
530i

#1227 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Ned071 wrote:Na astru moze tri velicine felgi. I 185 je minimum. Covjek ne moze bolje priustiti i moze stavit tu velicinu bez problema. Bolje i to nego da vozi na starim zimskim gumama ko sto vozi pola Sarajeva...
Nema računice bez bočnog profila gume, nisu sve 185 iste, imaš ih od 35 do 75...
Ned071

#1228 Re: Ljetne gume

Post by Ned071 »

naravno da nisu iste. ali covjek fino kaze: Imam dobru ponudu za 4 gume 185/60/R15

tu gumu moze slobodno staviti na stru, bez problema ikakvih...
direstraits0078

#1229 Re: Ljetne gume

Post by direstraits0078 »

ado_7 wrote:Astra G, 2/3 vrata, 2.0dti

Trenutno su na autu gume 195/60/R15...medjutim jedna prednja guma je drugacija od ostalih, druga marka, znaci naknadno je stavljena (vjerovatno je prethodna probusena), i ima dosta bolju saru nego ostale gume.

Imam dobru ponudu za 4 gume 185/60/R15(michelin polovne, dobro ocuvane, ljetne)...e sad znam da fabricki nije propisana ova dimenzija, ali da li promijeniti ili ostaviti ove koje su trenutno.
pozdrav
Za tvoje vozilo su preporucene dvije dimenzije: 185/65 R15 i 195/60 R15. Kao i sve ostalo sto ne izlazi van dimenzijea obima tocka ±2%. Ja bih isao na ove prve, nisu strasno skupe gume u toj dimenziji.
iTo

#1230 Re: Ljetne gume

Post by iTo »

jeli iko uzimao gume na petrol pumpama ? vidim da imaju akciju i dosta dobre cijene u odnosu na ostale pa me interesuje da nisu slucajtno dot 1309 :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1231 Re: Ljetne gume

Post by Truba »

ja ne znam oko čega se ovjde nateže
70% auta nema ljetne gume evo sad sam gledao po gradu :D
firme privatne i državne
kantonalni inspektori u crvenim škodama
dostava bureka i ćevapa
pola je ćelavih zimskih a druga polovica :D ljetne
Warashii

#1232 Re: Ljetne gume

Post by Warashii »

Black swan wrote:ja ne znam oko čega se ovjde nateže
70% auta nema ljetne gume evo sad sam gledao po gradu :D
firme privatne i državne
kantonalni inspektori u crvenim škodama
dostava bureka i ćevapa
pola je ćelavih zimskih a druga polovica :D ljetne
Jedne godine na moru sam se nesto bio nafurao na ovo gledanje guma.
Stranci 99% imaju ljetne gume na autima, nase table 80% Sava S3 Eskimo ( na neki nas nacin ljeto zima ne znam cime Eskimo asocira na ljeto osim mozda po nekom sladoledu ) nebitno o klasi automobila .
Kondenzator

#1233 Re: Ljetne gume

Post by Kondenzator »

Pozdrav,

Znam da smo u pola zime, ali nikad nije rano informisat se na vrijeme :).

Naime, imam insigniu na kojoj su ljetne gume 245/45/18 ( Continental ) koje su dosle uz nju kad je kupljena u Novembru 2011te godine.

Sa tim gumama je predjeno oko 15.000 - 18.000 kilometara, ali u svakom slucaju razmisljam da ih promijenim ovo ljeto. Sare izgledaju sasvim ok i sto se tice kilometara znam da bi mogle jos, ali kontam zbog godina da je vrijeme za zamjenu jer ovo ce im biti peta godina.

Eh, sad cijene variraju naravno od proizvodjaca do proizvodjaca. Zimske za nju sam uzeo Uniroyal na nagovor prodavaca :) i iskreno nisam se pokajao.
Zimske su 205/65/16.

Takodjer sad sam naletio na ljetne takodjer uniroyalke koje su jeftinije po gumi za cca 150-170 KM od brendova kao sto su Contintela, Michellin itd.

http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/970

Sta vi mislite o ovoj gumi ? Da li neko ima iskustva sa uniroyalkama ljetnim?
530i

#1234 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Ako si kupio novu Insigniju tada možeš još sigurno sezonu ili dvije sa tim gumama.
jefferson

#1235 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

Kondenzator wrote:Pozdrav,

Znam da smo u pola zime, ali nikad nije rano informisat se na vrijeme :).

Naime, imam insigniu na kojoj su ljetne gume 245/45/18 ( Continental ) koje su dosle uz nju kad je kupljena u Novembru 2011te godine.

Sa tim gumama je predjeno oko 15.000 - 18.000 kilometara, ali u svakom slucaju razmisljam da ih promijenim ovo ljeto. Sare izgledaju sasvim ok i sto se tice kilometara znam da bi mogle jos, ali kontam zbog godina da je vrijeme za zamjenu jer ovo ce im biti peta godina.

Eh, sad cijene variraju naravno od proizvodjaca do proizvodjaca. Zimske za nju sam uzeo Uniroyal na nagovor prodavaca :) i iskreno nisam se pokajao.
Zimske su 205/65/16.

Takodjer sad sam naletio na ljetne takodjer uniroyalke koje su jeftinije po gumi za cca 150-170 KM od brendova kao sto su Contintela, Michellin itd.

http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/970

Sta vi mislite o ovoj gumi ? Da li neko ima iskustva sa uniroyalkama ljetnim?
Uniroyal je OK, i obicno su dobre po kisi. Mislimd a su nivo ispod Michelina i Continentala, ali da ces neku gresku napraviti, neces.
drug_profi

#1236 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Ja ne bih te gume jos mjenjao. Narocito ako ne izvlacis maximum iz pogona, kocnica i ogibljenja dok vozis. Ja sam recimo vozio fabricke mishelinke 7 ljeta ili 45.000 km. Kad su pocele skripati pri startu tad sam ih zamjenio.
Ako ne skripe, trakcija je dobra i obzirom da imas saru nema potrebe da se zadajes. Naravno ako nema fizickih ostecenja.
IMHO
Kondenzator

#1237 Re: Ljetne gume

Post by Kondenzator »

@drugi profil:

Ne osjetim nikakve promjene prilikom voznje i isto sam misljenja da sve sto dodje fabricki je sigurno bolje od onog sto se naknadno kupi, a svi znamo i zasto :).

@jefferson:

Hvala, ipak razmislim da li cu mijenjat ovu sezonu.

@530i:

Da kupljena nova. Predjeno sigurno tih 15 - 18 hiljada sa njom ljeti. Zimi stavljane zimske gume tako da...
drug_profi

#1238 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Sa ljetnom gumom je mnogo lakse odluciti. Tebe tu najvise zanima dubina sare radi kise i trakcija. Dubinu vidis, a trakcija kad posustaje onda gume skripe pri startu i u krivinama.
A to jel fabricka bolja od iste takve iz slobodne prodaje - nisam siguran. Mislim da su iste.
Posto je prva montaza obicno premium brand od njih i treba ocekivati minimum 5 godina jednakih performansi ako su ispostovani svi uslovi pravilne exploatacije.
530i

#1239 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Ako na gumama nema vidljivih oštećenja, uredno su balansirane, šara je dovoljno duboka, ne pokazuju problema tipa lakog proklizavanja pri startu ili u krivinama ili da se ABS pali češće nego inače...vozi i dalje. Barem bih ja tako napravio. Naravno, najbolje je uvijek imati nove gume - najskuplje, pobjedničke sa svih testova, ali ako nema potrebe - nema.
luka78

#1240 Re: Ljetne gume

Post by luka78 »

Brisati
jefferson

#1241 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

530i wrote:Ako na gumama nema vidljivih oštećenja, uredno su balansirane, šara je dovoljno duboka, ne pokazuju problema tipa lakog proklizavanja pri startu ili u krivinama ili da se ABS pali češće nego inače...vozi i dalje. Barem bih ja tako napravio. Naravno, najbolje je uvijek imati nove gume - najskuplje, pobjedničke sa svih testova, ali ako nema potrebe - nema.
Udesi izazvani ostecenjem guma se najvise desavaju zbog ostecenja koja nisu vidljiva oku, tj. ostecenja prstenova unutar gume.
530i

#1242 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

I misliš da ovakve gume imaju takva oštećenja?
Čovjek hoće da mijenja gume jer je haman strah zavladao ako su i dana starije od tih nekih pet godina, što je po meni pogrešno. I usto ganja neku jeftiniju varijantu, dakle budžet nije neograničen. Nema potrebe, pod uslovima koje sam već napisao, barem još sezonu - dvije. Ukoliko, naravno, dođe do nekih problema gume se mijenjaju i zdravo.
Kondenzator

#1243 Re: Ljetne gume

Post by Kondenzator »

Hvala vam svima na odgovorima.

Odlucio sam da necu mijenjati jos ovu sezonu, ali ipak da zahuktamo jos malo ovu temu.

Sta mislite da li su bolje Uniroyalke ljetne nove ili ove continentalke stare 5 godina sa kojima je predjeno cca 20 000 kilometara.

Pretpostavljam da su nove bolje, ali eto da cujemo misljenja :)
drug_profi

#1244 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Continentalke su bolje jer su besplatne.
Inace Uniroyal je solidna guma i kao nova je vjerovatno bolja od starog Contija.
Za Uniroyal govore da su izvrsne na kisi. Ne znam kakve su na suhom.
Conti CPC5 su proslo ljeto (ako se sjecate svakodnevnih pljuskova tokom cijele godine) meni pokazale zasto su u vrhu.
Potoci i rijeke vode po cestama, a da ni jednom nisam osjetio da gubim trakciju.
Ove godine suho i vrelo ljeto. Mnogo kilometara predjenih, po dobrim i losim cestama. Bez primjedbi, bez ostecenja.
Kasna jesen, hladna jutra, nije bilo ekscesa, proklizavanja...
Preporucio bih je svakome.
Medjutim u poredjenju sa Michelinkama ili Semperitom koje sam vozio na drugim autima ne mogu reci da su bitno bolje, ali sve je do stila voznje.
Volim pedalu gasa, ali gledam da ne prekoracujem dozvoljenu brzinu. U najgorem slucaju ostajem u rasponu nize novcane kazne.
Ali od gume trazim da mi uslove na cesti sto vise "unormali", tj. da ne moram da milim kad pada kisa.
amar1994

#1245 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

drugi profil wrote:Continentalke su bolje jer su besplatne.
Inace Uniroyal je solidna guma i kao nova je vjerovatno bolja od starog Contija.
Conti CPC5 su proslo ljeto (ako se sjecate svakodnevnih pljuskova tokom cijele godine) meni pokazale zasto su u vrhu.
Potoci i rijeke vode po cestama, a da ni jednom nisam osjetio da gubim trakciju.
Ove godine suho i vrelo ljeto. Mnogo kilometara predjenih, po dobrim i losim cestama. Bez primjedbi, bez ostecenja.
Medjutim u poredjenju sa Michelinkama ili Semperitom koje sam vozio na drugim autima ne mogu reci da su bitno bolje, ali sve je do stila voznje.
Volim pedalu gasa, ali gledam da ne prekoracujem dozvoljenu brzinu. U najgorem slucaju ostajem u rasponu nize novcane kazne.
Ali od gume trazim da mi uslove na cesti sto vise "unormali", tj. da ne moram da milim kad pada kisa.
kakvi su buka,trosenje :? , ja sam u dilemi izmedju contia,gy,dunlopa,uniroyala i bridgestona :-) :-)
drug_profi

#1246 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Buku ne primjetim, tj. ne smeta. Trosenje - zavisi od kilometraze. U mom slucaju ljeti oko 7-9K predjem, i uglavnom ne primjetim bitnu razliku za ova dva ljeta 15-tak K km. tj, mogu jos sigurno 20-30K preci.
jefferson

#1247 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
drugi profil wrote:Continentalke su bolje jer su besplatne.
kakvi su buka,trosenje :? , ja sam u dilemi izmedju contia,gy,dunlopa,uniroyala i bridgestona :-) :-)
Conti i Bridgestone ce tu biti ispred ostatka.
GY/Dunlop zadnjih deset godina imaju velikih problema sa kvalitetom proizvoda. Neke gume su im vrhunske (zimske, proizvedene na odredjenim lokacijama) dok su neke katastrofa. Ja sam imao 2 puta Eagle F1 seriju i nakon toga nikad vise njihove ljetne.
Generalno daleko manje ulazu u razvoj nego Conti, Bridgestone a pogotovo Michelin.
amar1994

#1248 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

Image
:mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1249 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

amar1994 wrote:Image
:mrgreen:

Je l' ovo nokian????? Po sari lici na nokian a mozda i na matador, al' zbog dimenzija, prije ce bit' nokian. :mrgreen:
drug_profi

#1250 Re: Ljetne gume

Post by drug_profi »

Ovo je deformacija koju bi trebalo da pokriva garancija.
Post Reply