Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1226 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

amrica wrote:Ne vrijedjajte covjeka!

Jovi nase pare ne trebaju, drzava MORA da ga brani, i da plati sve sto treba. Ako ne, znaju sta ih ceka.
Dati lovu za Obrazovanje gradi BiH, OK, ali skupljati pare za Jovinu odbranu je apsurd.
apsolutno se slazem
znam kako mi je jadno bilo kad smo za Iliju zvali onaj humanitarni telefon
da se razumijemo, nije mi zao para, ali neki ljudu zasluzuju vise

ako je izgubio slobodu, nije izgubio dostojanstvo
Soul_Sista

#1227 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Soul_Sista »

prilagodjena wrote:
Milan Marinković o hapšenju Divjaka:Skok Srbije u sopstvena usta
Datum i vrijeme: 5.3.2011. u 20:10h
By: Milan Marinković

Podijeli
Ne mogu reći da me je (po ko zna koji put) sramota što sam Srbin, pošto nisam. Na sreću – Jugosloven sam. Sramota me je, međutim, kao silom prilika građanina Srbije zbog još jednog nakaradnog poteza njenih vlasti. U pitanju je, ovog puta, hapšenje generala Armije BiH, gospodina Jovana Divjaka, na bečkom aerodromu, a na osnovu Interpolove crvene poternice koju je Srbija za njim raspisala, optužujući ga za navodni ratni zločin tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Iako spadam u one, u Srbiji tragično retke pojedince, koji generala Divjaka doživljavaju herojem, a nikako zločincem tog rata, to je za ovu priču, uglavnom, irelevantno. Suština problema nije u samom činu hapšenja Jovana Divjaka, jer policija države koja je članica Interpola u obavezi je da uhapsi svako lice koje se nađe na poternici te međunarodne organizacije ukoliko se ono zatekne na njenoj teritoriji, bez obzira na stepen (ne)utemeljenosti same optužbe. Nakon toga, predmet prelazi u ruke pravosudnih organa dotične države, u ovom slučaju – Austrije. Ostaje nam da se nadamo da će austrijsko pravosuđe u tom smislu biti jednako pravično kao i britansko u slučaju Ejupa Ganića.

U čemu onda jeste suština? Pre svega u tome što Srbija želi da joj građanin druge države bude izručen kako bi mu sudila za navodno krivično delo koje, pritom, uopšte nije počinjeno na teritoriji Srbije. I to, kao što znamo, nije prvi put, a lično sumnjam i da je poslednji. Ne zaboravimo ni da je Haški tribunal jednom već kao neosnovan odbio zahtev Srbije da se Divjaku sudi za to isto delo.

Ključni paradoks je, međutim, u tome da Srbija svojom namerom da sudi generalu Divjaku u stvari sama sebi (u)skače u usta. Jer zašto bi država koja za sebe tvrdi da „u ratu nije ni učestvovala“ imala potrebu da sudi nekom za nešto što se u tom, navodno tuđem ratu događalo?

Znamo, naime, da je zvaničan stav Srbije o prirodi ratova u Hrvatskoj i BiH i danas identičan onom iz vremena vladavine Slobodana Miloševića. Na delu je, dakle, u oba slučaja bio „tipičan građanski rat“, a ne agresija Srbije na tuđu teritoriju. Državljani Srbije koji su u tim ratovima aktivno učestvovali bili su, je li, isključivo „dobrovoljni pripadnici paravojnih jedinica“ ili, u početku, pripadnici tadašnje JNA.

Krenuo bih upravo od uloge pomenute JNA, što je inače bila skraćenica za Jugoslovensku narodnu armiju. Ta je institucija predstavljala zvaničnu oružanu silu nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koju je ravnopravno sačinjavalo šest republika i dve autonomne pokrajine. Prema tada važećem Ustavu, JNA je kao prevashodni zadatak imala zaštitu eksternih granica SFRJ od eventualne spoljne agresije. Za unutrašnju bezbednost zadužena je bila policija kojoj bi vojska imala pravo da pruži određenu (operativno-logističku) pomoć jedino ukoliko bi došlo do velikih građanskih nereda čije razmere prevazilaze kapacitete policije, isključivo u cilju ponovnog uspostavljanja reda i mira i u skladu sa precizno definisanim pravilima.

JNA se u isto vreme kao zajednička armija svih građana SFRJ, nikako nije smela stavljati na raspolaganje bilo kojoj od članica federacije u njenom sukobu protiv druge (ili drugih) članica te iste federacije, niti pak bilo kojem od naroda (ili narodnosti) tadašnje SFRJ u njegovom sukobu protiv drugog naroda/narodnosti, suživećeg na teritoriji zajedničke države. Kako je i pred međunarodnim sudskim instancama u više navrata dokazano da se JNA stavila na stranu Srbije i Srba prilikom ratova koji su pratili raspad SFRJ, nema dileme da je njeno rukovodstvo time prekršilo svoju ustavnu dužnost i obavezu, zbog čega je, po svakoj logici, direktno krivično odgovorno.

Pošto smo ulogu JNA (nadam se) razjasnili, bio bi red pozabaviti se onim najvažnijim pitanjem: je li zaista bio građanski rat ili, ipak, agresija Srbije? Prvo bih napomenuo da se nijedan od oružanih sukoba koji su predmet ovog teksta nije vodio na teritoriji Srbije, što samo po sebi još uvek nije dokaz za agresiju, ali bitan detalj svakako jeste. Elem, kao jedan od argumenata u prilog tezi da je u pitanju bio građanski rat, zvanična Srbija navodi poluistinitu tezu da su se u njemu međusobno borili građani samih republika na čijim se teritorijama on odvijao, dok su građani Srbije na ratište išli isključivo kao „dobrovoljci“, a sa čime srbijanske vlasti, naravno, nemahu nikakve veze (bože, sačuvaj!).

Čak i ako stavimo po strani brojne dokaze o kako posrednoj tako i neposrednoj umešanosti državnih organa Srbije u osnivanje, finansiranje i ostale vidove podrške i (is)pomoći raznim arkanovcima, šešeljevcima, orlovima, vukovima i inim makar nominalno paravojnim formacijama, šta ćemo, na primer, sa famoznim „Crvenim beretkama“ – alias „Frenkijevci“ alias JSO - koje su i formalno osnovane kao specijalna jedinica u sastavu Resora državne bezbednosti Republike Srbije i čiji su komandanti bili visoki oficiri ove službe, a čije je aktivno učešće u navedenim ratovima nepobitno dokazano? Na ovom mestu svakako vredi podsetiti vajne srpske kvazi-patriote, inače poslovično zaboravne sa predumišljajem, da RDB nije (bila) nikakva nevladina organizacija, već zvanična državna institucija Republike Srbije.

Ili, još bolje, da uzmemo za primer Dejtonski sporazum. Ako Srbija nije učestvovala u ratu u BiH, zašto je onda njen predsednik uopšte imao da potpisuje dokument kojim se taj rat formalno okončava? Pitanje je očito i više nego retoričko.

Prema tome, svakoj iole razumnoj i nepristrasnoj osobi bi nakon realnog sagledavanja iznetih činjenica moralo biti jasno da je i u BiH i u Hrvatskoj devedesetih na delu bila agresija počinjena od strane Srbije, uprkos tome što su ti oružani sukobi u izvesnoj meri sadržavali i elemente građanskog rata. Baš kao što se, uostalom, i tokom Drugog svetskog rata jedan deo domaćeg stanovništva (četnici, ustaše i slični) borio na strani okupatora protiv svojih sunarodnika antifašista (partizana), što će reći da se i tada, pored nemačke agresije, paralelno odvijao i svojevrsni građanski rat.

Na taj način je i general Jovan Divjak u očima Srbije, koja bi da mu danas sudi i presuđuje, zapravo kriv zato što se borio na strani žrtve protiv agresora. Da li bi onda, kad već pomenuh Drugi svetski rat, bilo normalno da je posleratna Nemačka dobila pravo da sudi pripadnicima oslobodilačkih vojski zemalja na koje je izvršila agresiju, i to zbog etničkih Nemaca koji su u tom ratu iz bilo kog razloga stradali, a stradali su, ruku na srce, i mnogi koji nisu bili pripadnici nemačke vojske, niti pristalice nacizma. Plus što se, za razliku od današnje Srbije, posleratna Nemačka iznenađujuće brzo uspela da denacifikuje i time efektno povrati međunarodni ugled i dostojanstvo.

Srbija, kako vidimo, ništa iz nemačkog iskustva nije naučila. No, zar bi posle svega od jedne nacije, koja bezočno prekraja sopstvenu istoriju izjednačavajući fašiste sa antifašistima, išta u jednom ovakvom činu kakav je politički progon generala Divjaka trebalo da nas uopšte iznenađuje? Mene, Tita mi, odavno ne.

Da ironija bude veća, Jovan Divjak nije ni Bošnjak, ni Hrvat. Jovan je, zamislite – Srbin! Za proizvođače i konzumente srpskog nacizma upravo taj fakat njegovu plemenitu misiju čini još više izdajničkom.
Kako dobro sroceno, nit sta oduzeti nit dodati. :wink: :thumbup:
ROTOR 9

#1228 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by ROTOR 9 »

[quote="immuno"]Sutra u 14.30 je protest podrske Jovi Divjaku u Becu na Schwarzenberg Platzu svi koji citate Sa-x i zivite u Becu i okolini imamo jedinstvenu sansu sutra da i mi ovdje odradimo dio svog posla i obaveze prema domovini i onima koji su je branili :bih:[/quote]

:bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1229 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by PipiDugaDevetka »

Alfons Kauders wrote:
muha_sa wrote:pipi se garant negdje zacugo :lol:
pipi uhapsen po interpolovoj potjernici... bacao djecu lavovima...
Yok, čitam komentare na B92,...Zbunjenost sveopšta :-D ,...Ludilo :-D ...Hvala @Corti na multi-dubokomisaonoj ideji za tekst parole.

Efekat se vidi na komentarima B92, a sada odoh na Krstu (Forum Krstarica) da vidim šta tniciČe pričaju.
valterbranisarajevo

#1230 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by valterbranisarajevo »

plain vanilla wrote:
amrica wrote:Ne vrijedjajte covjeka!

Jovi nase pare ne trebaju, drzava MORA da ga brani, i da plati sve sto treba. Ako ne, znaju sta ih ceka.
Dati lovu za Obrazovanje gradi BiH, OK, ali skupljati pare za Jovinu odbranu je apsurd.
apsolutno se slazem

da oni su se tri i po godine nekako krpili sa plaćanjem, ali na kraju jednostavno više nije išlo...

I onda je za 15 dana skupljeno 6.500 KM, na sreću nastavak je bio bolji pa je skupljeno nekih 18.000 KM...

Cilj ponekad opravdava sredstvo....Iza Jove vjerovatno ipak neće stati Sanela, a vjerovatno ni Silajdžić... :run:
plain vanilla

#1231 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

valterbranisarajevo wrote:
plain vanilla wrote:
apsolutno se slazem

da oni su se tri i po godine nekako krpili sa plaćanjem, ali na kraju jednostavno više nije išlo...

I onda je za 15 dana skupljeno 6.500 KM, na sreću nastavak je bio bolji pa je skupljeno nekih 18.000 KM...

Cilj ponekad opravdava sredstvo....Iza Jove vjerovatno ipak neće stati Sanela, a vjerovatno ni Silajdžić... :run:
Vec sam ti rekla, nije meni zao novca..ali Ilija nije trebao dozivjeti da se novac za njegovu odbranu skuplja putem humanitarnog telefona..
Kad bi Divjak, ne daj Boze, dosao u istu situaciju, naravno da bih ucestvovala u akciji, ali to je sramota
valterbranisarajevo

#1232 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Pratite i ovo:

Podrška Jovanu Divjaku iz Srbije!

http://www.facebook.com/home.php?sk=gro ... 94934&ap=1
Princeton

#1233 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Princeton »

PipiDugaDevetka wrote:
Alfons Kauders wrote:
muha_sa wrote:pipi se garant negdje zacugo :lol:
pipi uhapsen po interpolovoj potjernici... bacao djecu lavovima...
Yok, čitam komentare na B92,...Zbunjenost sveopšta :-D ,...Ludilo :-D ...Hvala @Corti na multi-dubokomisaonoj ideji za tekst parole.

Efekat se vidi na komentarima B92, a sada odoh na Krstu (Forum Krstarica) da vidim šta tniciČe pričaju.
Uglavnom se sve svodi na to kako će njihovi izdajnici (Tadić i kompanija) opet zakazati jer neće uspjeti da privedu Divjaka pred lice "pravde" zbog toga što je pobio stotine hiljada Srba... nigdje priče o tome šta je JNA radila u međunarodno priznatoj državi, niti o tome zašto Srbija sudi za zločine počinjene van Srbije... sve u svemu:

LOGIKA ---> ĆAO
amrica

#1234 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by amrica »

@valter

Ilija nije oslobodjen zbog tih para... nego zato sto nije bilo dokaza. Isto i Ganic. Samo je Ilija bio u BG, nazalost, pa je odrapio godine tamo.
Corto Maltese

#1235 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Corto Maltese »

Jara wrote:
Corto Maltese wrote:Valjda se umorio, valjalo je nositi onoliki transparent 4-5 kilometara, a čovjek je u godinama.
@Corto, ima l' te gdje sa ovim sloganom na majici? 8-)
Nema. Bio sam priheftao letak A4 formata na majicu, ali kad sam vidio koliki je u Pipija, samo sam se poklopio i zakopčao jaknu :-D

Ali sam sve vrijeme hodao desetak metara od Pipija, ako mu ruka zadrhti da pripomognem, držao se momački, nije bilo potrebe.

P.S. Pipi, ja sam onaj nevidljivi, koji je stalno hodao iza tvojih leđa :)
Last edited by Corto Maltese on 05/03/2011 22:57, edited 2 times in total.
valterbranisarajevo

#1236 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

plain vanilla wrote:

Vec sam ti rekla, nije meni zao novca..ali Ilija nije trebao dozivjeti da se novac za njegovu odbranu skuplja putem humanitarnog telefona..
Kad bi Divjak, ne daj Boze, dosao u istu situaciju, naravno da bih ucestvovala u akciji, ali to je sramota
Ma naravno slažem se, ali kažu da je istorija učiteljica života pa moramo biti spremni na sve opcije..
valterbranisarajevo

#1237 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

amrica wrote:@valter

Ilija nije oslobodjen zbog tih para... nego zato sto nije bilo dokaza. Isto i Ganic. Samo je Ilija bio u BG, nazalost, pa je odrapio godine tamo.
Slažem se i sa tobom, ali se advokatima moralo platiti...
amrica

#1238 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by amrica »

@valter

:kiss:

ti si nas heroj, isto.
immuno

#1240 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by immuno »

evo oficijelnog poziva

Mars slobode za generala ABIH i velikog humanistu Jovana Divjaka.Sutra u 14.30 na Schwarzenbergplatz - u ispred Hochstrahlbrunnen - a.Posalji ovu poruku i poziv svima i budi tu kada se treba stati uz covjeka koji je branio i tvoju domovinu!
valterbranisarajevo

#1241 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Grad, KS i sarajevske općine spremni pružiti svaku vrstu podrške generalu Jovanu Divjaku

Kanton Sarajevo (KS), zajedno s Gradom Sarajevom i sarajevskim općinama spreman je pružiti svaku vrstu podrške generalu Jovanu Divjaku, i materijalne, ukoliko to bude potrebno.

Kanton Sarajevo (KS), zajedno s Gradom Sarajevom i sarajevskim općinama spreman je pružiti svaku vrstu podrške generalu Jovanu Divjaku, i materijalne, ukoliko to bude potrebno.

„Svoju podršku i riječi ohrabrenja upućuju i svi članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo“, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Vijest da je general Armije RBiH Jovan Divjak priveden sinoć u Austriji, kako se tvrdi, po međunarodnoj potjernici izdatoj na zahtjev Republike Srbije, izazvala je šok i nevjericu svih građana Sarajeva.

Ponovno je na sceni pokušaj dezavuiranja činjenica odbrane našeg grada i pokušaj osude onih koji su bili u prvim redovima u toj borbi.

Uloga generala Divjaka u borbi protiv agresije i opsade Sarajeva je nemjerljiva što dodatno i s razlogom, izaziva ogorčenje i reakcije građana, koji pružaju podršku generalu Divjaku.

„Uvjereni smo da će Sarajlije i ovaj put, dostojanstveno, ali glasno i čvrsto dići svoj glas protiv ovakve zloupotrebe međunarodnog prava te da će institucije države BiH učiniti sve da bi ovaj slučaj dobio pravedan epilog“, ističe se u saopćenju.

(Fena)
kamen spoticanja

#1242 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by kamen spoticanja »

lijepo je vidjeti sve probosanske snage kako djeluju u jednom pravcu :thumbup:
hordama respect :thumbup:
Uhoda

#1243 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Uhoda »

ma znate šta svi odreda? dosta više i vas i takozvanog čika jove! e što nije slušao glavnog državnog tužitelja milorada barašina koji je fino rekao javno više puta da oni koje je srbija stavila na tjeralicu da ne idu van iz BIH. to je rekao i nakon što je ganić uhapšen a ovaj umjesto da kao vojnik sluša državnog tužioca on po svom. i sad ja treba da hodam po ulici kao komedijaš i da vičem "jovo srbine čaršija je uz tebe", svi smo mi jovo i sarajovo,.. ma taman posla imam prečih stvari u životu. :lol:
valterbranisarajevo

#1244 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

IFIMES: General Divjak uhapšen umjesto Mladića

ICTY je 17.6.2003. dopisom broj: 036344/CDP/RR110 sa potpisom glavne tužiteljice Carle del Ponte (faksimil ICTY dokumenta nalazi se u donjem dijelu analize) obavijestio srpskog oficira za vezu sa haaškim Tribunalom Trivuna Jovičića, da prema međunarodnim standardima nema dovoljno uvjerljivih dokaza, da se general Jovan Divjak može smatrati odgovornim za teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava zaključivši da je slučaj „Dobrovoljačka“ ustvari insinuacija Beograda i ukoliko postoji eventualna odgovornost, onda je to odgovornost generala Milutina Kukanjca zbog tadašnjeg hapšenja predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića. Mišljenje ICTY je proslijeđeno u RS, a prema dostupnim informacijama preko RS i u Beograd. Raspisivanje međunarodnih potjernica od strane Srbije protiv generala Jovana Divjaka i drugih postalo je pitanje zloupotrebe primjene Evropske konvencije o ekstra¬di¬ci¬ji čiji su po¬tpi¬sni¬ci i BiH i Srbi¬ja i Austrija, te Ugovora između Srbi¬je (SFRJ) i Austrije o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima potpisanog između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Austrije od 01. februara 1982. godine, koji je stupio na snagu 1984. godine („Službeni list SFRJ“ - Međunarodni ugovori, br. 2/1983).

http://www.dosije.ba/component/content/ ... sto-mladia
kamen spoticanja

#1245 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by kamen spoticanja »

Uhoda wrote:ma znate šta svi odreda? dosta više i vas i takozvanog čika jove! e što nije slušao glavnog državnog tužitelja milorada barašina koji je fino rekao javno više puta da oni koje je srbija stavila na tjeralicu da ne idu van iz BIH. to je rekao i nakon što je ganić uhapšen a ovaj umjesto da kao vojnik sluša državnog tužioca on po svom. i sad ja treba da hodam po ulici kao komedijaš i da vičem "jovo srbine čaršija je uz tebe", svi smo mi jovo i sarajovo,.. ma taman posla imam prečih stvari u životu. :lol:
mozda je bolje bilo da smo 92.e polozili oruzje i postali dio ujedinjene velike srbije...sta ima veze ba...dao bi nam slobo slobodu ko kosovarima :-)
imas ti preceg posla,upravu si...valja ti odrastat :wink:
Corto Maltese

#1246 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Corto Maltese »

Uhoda wrote:ma znate šta svi odreda? dosta više i vas i takozvanog čika jove! e što nije slušao glavnog državnog tužitelja milorada barašina koji je fino rekao javno više puta da oni koje je srbija stavila na tjeralicu da ne idu van iz BIH. to je rekao i nakon što je ganić uhapšen a ovaj umjesto da kao vojnik sluša državnog tužioca on po svom. i sad ja treba da hodam po ulici kao komedijaš i da vičem "jovo srbine čaršija je uz tebe", svi smo mi jovo i sarajovo,.. ma taman posla imam prečih stvari u životu. :lol:
Svako je slobodan da određuje svoje životne prioritete.
plain vanilla

#1247 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by plain vanilla »

ni nemoj vala, hajd ti za poslom
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1249 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Chmoljo »

Corto Maltese wrote:
Jara wrote:
Corto Maltese wrote:Valjda se umorio, valjalo je nositi onoliki transparent 4-5 kilometara, a čovjek je u godinama.
@Corto, ima l' te gdje sa ovim sloganom na majici? 8-)
Nema. Bio sam priheftao letak A4 formata na majicu, ali kad sam vidio koliki je u Pipija, samo sam se poklopio i zakopčao jaknu :-D

Ali sam sve vrijeme hodao desetak metara od Pipija, ako mu ruka zadrhti da pripomognem, držao se momački, nije bilo potrebe.

P.S. Pipi, ja sam onaj nevidljivi, koji je stalno hodao iza tvojih leđa :)
dakle, utvrdili smo da pipi ima najveći :mrgreen: :lol:

pa nije džaba duga devetka :lol: :thumbup:
erni3

#1250 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by erni3 »

uroborus wrote:http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Hrvat ... ne-Bosanac

Ofanziva se nastavlja... :-)

Evo i Cika Miso na potjernici jebote :-)

Image
Last edited by erni3 on 05/03/2011 23:27, edited 2 times in total.
Post Reply