Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
junkers

#1226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by junkers »

panorama wrote: Sad si pretjerao.Prošla su vremena pogrešnog parkiranja.Sad moraš kupiti kartu i napuniti proračun entiteta.
naravno,federacije
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

junkers wrote:
Alfons Kauders wrote:
plain vanilla wrote:ne valja vam ova karta, sta ste se stisli
treci makar do Zagreba :oops: :bih: :bih:
jebo entitet koji Peste nema... :D
jel to došlo vrijeme za poklič:hrvatska do tokia :lol:
pa ne mora do Tokija, ali znas koliko je Hercegovaca u Zagrebu, a i do Zagreba

taman da Bandic bude premijer Treceg :D

a Drugi do Beograda :bih: :D
panorama

#1228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

panorama wrote:
1gorstak wrote:
Komrad wrote:za 5-10 godina ce treci entitet biti prhvatljiviji svima

Kome ti pričaš bajke? Kao sad Bošnjaci mogu nešto odlučivati u RS.Bošnjaci ne odlučuju u RS ništa i ni za što se ne pitaju a to znači da na pola teritorije BiH ne postoje kao politički subjekt.Postoje jedino kao ukras u RS-u.Od početka rata su izgubili pravo odlučivati o sudbini RS-a i to zna i ptica na grani.Sad nastavljaš s svojim nebulozama i svaki put pišeš TREĆEG NEMA I NIKAD GA NEĆE BITI. Svima je jasno da TREĆI POSTOJI I DA JE SAMO PITANJE VREMENA KAD ĆE SE FINALIZIRATI. Da nije tako onda bi vlast u federaciji bila davno formirana.Nema vlasti bez Hrvata to jest bez trećeg.Da ne govorim o vlasti na razini države. Ostao si u manjini i uskoro ćeš biti na razini statističke greške jer ogromna većina Bošnjaka uvidja kuda ih vodi suluda politika Zlatka Lagumdžije.Pogledaj malo koliko je postova samo u današnjem danu napisano na temu TREĆIi to samo na ovom forumu.Probudi se!
:lol: :lol: :lol:
Pa dođi u Mostar, Stolac, Jablanicu, Konjic itd...itd.. majčin sine pa ubjedi narod da žive u "trećem". Tzv. "treČi" postoji ali samo u "elektronskom svijetu" gdje preovladava zakon "fotošopa"...Nešto kao "vlada rsk-a".... :mrgreen: Ali sanjati još uvjek nije zabranjeno. Ali ako nastavite sa ovim glupostima majorizirat ćemo vam čak i snove.
Snove nije zabranjeno majorizirati. Po principu rotacije sad je red na Bošnjačke snove.
panorama

#1229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

junkers wrote:
panorama wrote: Sad si pretjerao.Prošla su vremena pogrešnog parkiranja.Sad moraš kupiti kartu i napuniti proračun entiteta.
naravno,federacije
Ne zaboravi da i država ima proračun.
junkers

#1230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by junkers »

panorama wrote:
junkers wrote:
naravno,federacije
Ne zaboravi da i država ima proračun.
dio državi,mi smo legalisti,ftv,60 minuta,sipa,OS,zastava,ljiljani...
panorama

#1231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

ultima_palabra wrote:
panorama wrote:
test01 wrote:ima li kakva mapa da vidim kako izgleda treci?
Tebi je bar lako jer si test01. Svoje političke stavove uvijek možeš testirati na terenu.Recimo odeš u RS i bacis priču o o tome kako će BIH biti unitarna država za neko vrijeme.Potom se s istom pričom prošetaš od B.Petrovca do Stoca. Za kraj odeš malo u Posavinu i posjetiš koju oazu u srednjoj Bosni. Usput možeš obaviti i kupovinu u Vitezu. Tako sam možeš napraviti kartu drugog entiteta, osim ako ti ne prisjedne putovanje.
Šta je zmijice, skontali da vas je Čova cijelo vrijeme vukao za nos, pa malo nervozni :D 2 HDZ-a, a 3 ministarstva od ukupno 16 :oops:
Mogao bi i ti posjetiti srednju Bosnu, recimo načelnika Jajca Nisveta, načelnika Busovače Asima i načelnika Novog Travnika Refika 8-)
Za HDZ1990 i HDZBIH neprihvatljiva je ponuda SDP-a u kojoj se licitira sa hrvatskim pozicijama u Vladi Federacije te da HDZ ne licitira s bošnjačkim pozicijama. Ako jedan pricip SDA i SDP žele primjeniti na hrvatsku kvotu u Vladi Federacije, na način da sve stranke koje su osvojile poneki hrvatski glas mogu uzeti pokoju hrvatsku fotelju onda to treba vrijediti i za bošnjačke pozicije u Vladi Federacije što znači da bi SBB i Stranku za BIH trebali pozvati u Vladu FBIH.SDP i SDA nisu osvojili niti približno glasova u bošnjačkom korpusu koliko su HDZ i HDZ1990 u hrvatskom te je neprihvatljiva je retorika SDA i SDP-a u kojoj isti govore kako su "spremni prepustiti" hrvatskom bloku jedan dio hrvatskih ministarskih pozicija rečeno je na spomenutoj sesiji. Ako SDP toliko želi NSRZB u vladi Federacije onda je sasvim u redu da toj stranci prepuste jednu od fotelja koje pripadaju bošnjačkoj kvoti budući da je ta stranka isposlovala daleko više bošnjačkih glasova od hrvatskih.
ultima_palabra

#1232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

panorama wrote:Za HDZ1990 i HDZBIH neprihvatljiva je ponuda SDP-a u kojoj se licitira sa hrvatskim pozicijama u Vladi Federacije te da HDZ ne licitira s bošnjačkim pozicijama. Ako jedan pricip SDA i SDP žele primjeniti na hrvatsku kvotu u Vladi Federacije, na način da sve stranke koje su osvojile poneki hrvatski glas mogu uzeti pokoju hrvatsku fotelju onda to treba vrijediti i za bošnjačke pozicije u Vladi Federacije što znači da bi SBB i Stranku za BIH trebali pozvati u Vladu FBIH.SDP i SDA nisu osvojili niti približno glasova u bošnjačkom korpusu koliko su HDZ i HDZ1990 u hrvatskom te je neprihvatljiva je retorika SDA i SDP-a u kojoj isti govore kako su "spremni prepustiti" hrvatskom bloku jedan dio hrvatskih ministarskih pozicija rečeno je na spomenutoj sesiji. Ako SDP toliko želi NSRZB u vladi Federacije onda je sasvim u redu da toj stranci prepuste jednu od fotelja koje pripadaju bošnjačkoj kvoti budući da je ta stranka isposlovala daleko više bošnjačkih glasova od hrvatskih.
:lol: Uvijek ste bili posvađani sa logikom... vlast se dijeli između stranaka koje čine parlamentarnu većinu, u njoj neće biti SBB i SBiH... a ako dva HDZ-a neće da budu dio nje ima ko hoće :D Može se sasvim fino i bez njih.
serafim 1

#1233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by serafim 1 »

NightSkyWalker wrote:Kakva je fajda od ovih politickih dogovora kada ce uskoro i kod na protesti(grupa sa fb-a) i svi politicari ce biti zbaceni sa politicke scene?

:?
..sumnjam..ne bi se mogli dogovoriti koga cemo za moderatora ...a vjerovatno i oko toga trebaju li nam podforumi i koliko ce ih biti.. :wink:
Komrad

#1234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

panorama wrote:
Za HDZ1990 i HDZBIH neprihvatljiva je ponuda SDP-a u kojoj se licitira sa hrvatskim pozicijama u Vladi Federacije te da HDZ ne licitira s bošnjačkim pozicijama. Ako jedan pricip SDA i SDP žele primjeniti na hrvatsku kvotu u Vladi Federacije, na način da sve stranke koje su osvojile poneki hrvatski glas mogu uzeti pokoju hrvatsku fotelju onda to treba vrijediti i za bošnjačke pozicije u Vladi Federacije što znači da bi SBB i Stranku za BIH trebali pozvati u Vladu FBIH.SDP i SDA nisu osvojili niti približno glasova u bošnjačkom korpusu koliko su HDZ i HDZ1990 u hrvatskom te je neprihvatljiva je retorika SDA i SDP-a u kojoj isti govore kako su "spremni prepustiti" hrvatskom bloku jedan dio hrvatskih ministarskih pozicija rečeno je na spomenutoj sesiji. Ako SDP toliko želi NSRZB u vladi Federacije onda je sasvim u redu da toj stranci prepuste jednu od fotelja koje pripadaju bošnjačkoj kvoti budući da je ta stranka isposlovala daleko više bošnjačkih glasova od hrvatskih.
Te price ne vrijede dok ne budes imao tri iskljucivo jednonacionalne izborne jedinice... a to ces imati nikad
Bilo HDZovima prihvatljivo ili ne SDP ce sigurno drzati neke pozicije koje pripadaju Hrvatu kao i Srbinu i Bosnjaku
A neka i HDZ popuni Bosnjacku kvotu u ZHK i rijesen problem...
Komrad

#1235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Nass wrote:Za Komrada:
Ako se ovo napokon pokrene, to ce onda biti pravo, pa barem da se pocne. A nije se Vladika uzalud vratio u Mostar....
Više od 700 000 ljudi čeka na povratak u BiH

U Mostaru je održan skupu koji su organizirali Unija za održiv povratak i integracije u BiH i Udruženje za povratak Srba u dolinu Neretve kako bi se pružila podršku inicijativama usmjerenim prema povratnicima i svima koji bi željeli da se vrate u grad Mostar.

Nakon sastanka Mirhunisa Zukić predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH kazala je kako je napravljen popis i da više od 700 000 ljudi još nije u svojim domovima. Zaključak današnjeg skupa je da se na svim nivoima vlasti trebaju izdvojiti sredstva za proces povratka, te da se sa dva posto sredstava iz svih budžeta proces povratka može završiti sa domaćim sredstvima bez traženja pomoći i novih zaduživanja kazala je Zukić.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je kako samim skupom nije ohrabren i da je ljudima u proteklih 15 godina bilo dovoljno skupova nakon kojih se ništa nije realiziralo i sve je ostalo na obećanjima. „Biti ću ohrabren kada bude konkretnih stvari, da se krene s procesom obnove, kako hrama tako i kuća i da se stvari ne završavaju na obećanjima i praznim pričama nego na konkretnim stvarima.“-kazao je Krulj dodajući da će ovim skupom biti zadovoljan ako bude imao i minimalne konkretne rezultate.

Na skupu je sudjelovao i visoki predstavnik Inzko koji je kazao kako je ljudska tragedija i sramota da se ljudi ne mogu vratiti u svoje domove i da nema dovoljno novca za povratnike, te da je zapanjen kako se radi o jako visokom broju ljudi koji se žele vratiti u Neretvansku dolinu. „Šokirao sam se kada sam čuo za ove podatke i kada sam vido da ljudi u Mostaru, koji žive blizu aerodroma, žive bez struje i bez vode a tamo su i trafostanica i Neretva u blizini a ljudi nemaju ni struje ni vode.“ kazao je Inzko dodajući kako su za ovakvu situaciju najodgovorniji političari ali da dio suodgovornosti leži na svima.

„U okviru strategije o realizaciji aneksa sedam Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u BiH i državna komisija za izbjeglice i raseljene osobe već su pristupili pripremanju neophodnih dokumenata, u prvom redu akcijskih planova za rješavanje tih problema. Očito je da sadašnje ekonomska situacija ne omogućava da u slijedeće četiri godine na ovakav način možemo riješiti ovaj problem i zato je Parlamentarna skupština BiH donijela zaključak o zaduženju BiH za 400-500 milijuna kako bismo riješili problem stambenog pitanja povratnika do 2014. godine.“- kazao je Dragomir Kovač, tajnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kovač je također kazao je kako je na skupu predložio da nema potrebe da se rade nova zaduženja i da BiH vlastitim sredstvima može riješiti ovaj problem i da samo treba izvršiti korektnu preraspodjelu obveza koje stoje na putu rješenja ovog problema.
Ja sam pisao milion puta da je stvaranje multietnicke BiH u rukama povratnika... ukoliko se sa povratkom bude radilo kao i do sada tri entiteta nam ne ginu ...
Komrad

#1236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Nass wrote:
Ti podrzavas neki vid gradjanskog koncepta i sveobuhvatne ravnopravnosti na etno principu? To ti ne postoji. Ako zagovaras neku multietnicnost u vlasti i zaposljavanju, onda moras imati dovoljno pripadnika drugih naroda u tim entitetima, sto samo po sebi eliminira etnicki karakter teritorijalizacije.
Pa ja nisam govorio o etnicki cistim teritorijama niti me takve zanimaju govorio sam da se mora osigurati ravnorpavnost svakoga na svakom pedlju drzave .... kada se to ispostuje onda poceti razgovarati o modelima teritorijalnog uredjenja ... hoce li to biti 3 ili 30 entiteta ili regija nece biti bitno ukoliko svi budemo imali ista prava
palermo

#1237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Komrad wrote:
Nass wrote:
Ti podrzavas neki vid gradjanskog koncepta i sveobuhvatne ravnopravnosti na etno principu? To ti ne postoji. Ako zagovaras neku multietnicnost u vlasti i zaposljavanju, onda moras imati dovoljno pripadnika drugih naroda u tim entitetima, sto samo po sebi eliminira etnicki karakter teritorijalizacije.
Pa ja nisam govorio o etnicki cistim teritorijama niti me takve zanimaju govorio sam da se mora osigurati ravnorpavnost svakoga na svakom pedlju drzave .... kada se to ispostuje onda poceti razgovarati o modelima teritorijalnog uredjenja ... hoce li to biti 3 ili 30 entiteta ili regija nece biti bitno ukoliko svi budemo imali ista prava
jebo bi se majko al da mi ne uđe :D .....ne možeš govoriti o tri ebtiteta a da istovremeno ne govoriš o etnički čistim područjima. A ravnopravnost svakoga na svakom pedlju države se osigurava upravo jačanjem države, a ne njenom razgradnjom.
spreca

#1238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

Komrad wrote: Ja sam pisao milion puta da je stvaranje multietnicke BiH u rukama povratnika... ukoliko se sa povratkom bude radilo kao i do sada tri entiteta nam ne ginu ...
Povratak treba da bude u svim krajevima BiH a ne samo u nekim
Komrad

#1239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

palermo wrote:
jebo bi se majko al da mi ne uđe :D .....ne možeš govoriti o tri ebtiteta a da istovremeno ne govoriš o etnički čistim područjima. A ravnopravnost svakoga na svakom pedlju države se osigurava upravo jačanjem države, a ne njenom razgradnjom.
Mi nikako da se sporazumijemo ...
U tome i jeste razlika Mene i hercegbosanih zahtjeva za treci entitet
dakle za mene je on prihvatljiv samo ako ce biti uredjen na osnovama kako pise u SDPovom prijedlogu ustava ili na slican princip kako je gorstak vec pisao

Opet ponavljam nije bitno jel 3 ili 4 regije vec to kako ce biti uredjene
Komrad

#1240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

spreca wrote:
Komrad wrote: Ja sam pisao milion puta da je stvaranje multietnicke BiH u rukama povratnika... ukoliko se sa povratkom bude radilo kao i do sada tri entiteta nam ne ginu ...
Povratak treba da bude u svim krajevima BiH a ne samo u nekim
Pa naravno samo tako se moze vratiti priblizna multietnicost kakva je bila prije rata... mada sam skeptik po tom pitanju
Medjutim zelim dati sansu Lagumdziji i Jurisicu jer sam jedne prilike slusao njihove stavove o povratku i povratnicima
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Nemoj Komrade vise ici na ona forum, ponijelo te :oops: :D
Komrad

#1242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

plain vanilla wrote:Nemoj Komrade vise ici na ona forum, ponijelo te :oops: :D
Na haram forum jel heh :)Ma kakvi ba ...
Samo kazem da nisam protivnik ideje i o trecem mada ne mislim da je to najbolje rijesenje ...
palermo

#1243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Komrad wrote: Opet ponavljam nije bitno jel 3 ili 4 regije vec to kako ce biti uredjene
Kako bolan nije bitno. Tri jedinice znači tri etničke teritorije. Šta drugo može značiti ???
Komrad

#1244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

palermo wrote:
Komrad wrote: Opet ponavljam nije bitno jel 3 ili 4 regije vec to kako ce biti uredjene
Kako bolan nije bitno. Tri jedinice znači tri etničke teritorije. Šta drugo može značiti ???
A 4 ne znaci? ma daj bolan
hercegovac_pravi

#1245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

panorama wrote:
hercegovac_pravi wrote: :lol: :lol: :lol:
Pa dođi u Mostar, Stolac, Jablanicu, Konjic itd...itd.. majčin sine pa ubjedi narod da žive u "trećem". Tzv. "treČi" postoji ali samo u "elektronskom svijetu" gdje preovladava zakon "fotošopa"...Nešto kao "vlada rsk-a".... :mrgreen: Ali sanjati još uvjek nije zabranjeno. Ali ako nastavite sa ovim glupostima majorizirat ćemo vam čak i snove.
Snove nije zabranjeno majorizirati. Po principu rotacije sad je red na Bošnjačke snove.
Ugroženi smo...zle "balijetine" nas majoriziraju ...Milodode pomagaj....povedi i ruskog Ambasadora :lol:
junkers

#1246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by junkers »

hercegovac_pravi wrote:
panorama wrote:
hercegovac_pravi wrote: :lol: :lol: :lol:
Ugroženi smo...zle "balijetine" nas majoriziraju ...Milodode pomagaj....povedi i ruskog Ambasadora :lol:
i rođeni majoriziraju :lol:
hercegovac_pravi

#1247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

palermo wrote:
:lol: :lol: :lol:
kaT Če treČi ...a što vas graĐŽani razbucaše, "ko Milodod napolitanku"... Ja da sam na vašem mjestu ne bi uopšte učestvovao u formiranju vlasti mrske i nametnute tvorevine a.k.a "tamnice naroda"..ha ja..Šta vas briga, "vas i Rusa 150,107,000"
palermo

#1248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Komrad wrote:
palermo wrote:
A 4 ne znaci? ma daj bolan
Može i četiri, ali ne nužno. Eno kako je onomadne drug Bosnolog nam napravio lijepo četiri multietmničke jedinice.
A tri jedinice su po defaultu tir etnički čiste teriorije.

Mislim ne zalažem se ja ni za četiri, jednostavno, nekad je promjenu bolje i pričekati, da vrijeme sazrije, u pravom vremenu i promjena se bolje prima.
Komrad

#1249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

palermo wrote:
Može i četiri, ali ne nužno. Eno kako je onomadne drug Bosnolog nam napravio lijepo četiri multietmničke jedinice.

Mislim ne zalažem se ja ni za četiri, jednostavno, nekad je promjenu bolje i pričekati, da vrijeme sazrije, u pravom vremenu i promjena se bolje prima.
E vidis.. po meni moze i 3 i 4 a vala moze ostati kao i do sad ... ali sam zato ako su dva entiteta neka budu uredjeni na istom principu isto tako i za veci broj... ovako imamo situaciju da je institucionalno republika srpska ... samo srpska
a federacija malo hrvatska malo bosnjacka i nimalo srpska
palermo

#1250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Komrad wrote:
palermo wrote:

E vidis.. po meni moze i 3 i 4 a vala moze ostati kao i do sad ... ali sam zato ako su dva entiteta neka budu uredjeni na istom principu isto tako i za veci broj... ovako imamo situaciju da je institucionalno republika srpska ... samo srpska
a federacija malo hrvatska malo bosnjacka i nimalo srpska
pa sad, tri jedinice bi bile uređene po istom principu, jedna bila ekskluzivno bošnjačka, jedna ekskluzivno srpska, jedna ekskluzivno hrvatska, eto svi jednaki. Znači po tebi ovo može ? Sve jedinice uređene po istom principu, tvoji zahtjevi ispunjeni, jel tako ?
Locked