Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Trenutno su mi na autu (307 sw 2008 godina) gume 205/55 R16, moje pitanje je da li bi mogao staviti 15 felge (4*108)i gume (195/65 R15)
Ovo pitam iz razloga sto na autu imam "naljepnicu" na kojoj je navedeno da se koriste gume 205/55 R16
Trenutno su mi na autu (307 sw 2008 godina) gume 205/55 R16, moje pitanje je da li bi mogao staviti 15 felge (4*108)i gume (195/65 R15)
Ovo pitam iz razloga sto na autu imam "naljepnicu" na kojoj je navedeno da se koriste gume 205/55 R16
hvala
MoRes komotno. Imaju isti vanjski precnik sto je najbitnije. Ove 16 su samo 10 mm sire
hvala
Kod mene je P308, postavio isto pitanje i našao odgovor od nekakvog stručnjaka, dr. Željke Marušića...
Pitanje je glasilo:
"Posjedujem novi Peugeot 308 s 90 KS i na njemu su originalne gume, ljetne Michelin Energy Saver dimenzija 205/55 R16 na aluminijskim naplacima. Namjeravam kupiti zimske gume i mnogi mi savjetuju da kupim one manjih dimenzija, odnosno 195/65 R15 i čelične naplatke. Je li to ispravno?"
Odgovor: "Dobro su vam savjetovali, jer gume viših bokova bolje amortiziraju udarce s neravnog asfalta."
izmedju celicnih i nije neka razlika al opet ako mozes idi na manju velicinu
a sto se tice alu felgi razlika je ogromna s tim ja ni sa kakvim alu ne bi vozao zimi osim ako bas ne moras iz nekog razloga
respo wrote:izmedju celicnih i nije neka razlika al opet ako mozes idi na manju velicinu
a sto se tice alu felgi razlika je ogromna s tim ja ni sa kakvim alu ne bi vozao zimi osim ako bas ne moras iz nekog razloga
klixo wrote:Jel velika razlika izmedju 17ke i 18ke (felne) zimi ? Neko mi rece da nije preporuciljivo "hodati" sa 18kama zimi...
jasta je, razlika je i ljeti. 17ka je meksa i manje odbija bubrege kod nas po cestama. jbg veca felga je ljepsa al ode u pizdu materinu po losim cestama i zimi kad imas svega na cesti.
ja sam sebi uzeo 17ke za zimskih guma, fabricka je felga i ova izgleda http://is02.thegumtree.com/image/big/149779542.jpg
i dodatni plus manjim felgama zimi je sto je guma za manje felge tih velicina jeftinijaa u prosjeku i do 100 maraka po komadu
klixo wrote:Jel velika razlika izmedju 17ke i 18ke (felne) zimi ? Neko mi rece da nije preporuciljivo "hodati" sa 18kama zimi...
jasta je, razlika je i ljeti. 17ka je meksa i manje odbija bubrege kod nas po cestama. jbg veca felga je ljepsa al ode u pizdu materinu po losim cestama i zimi kad imas svega na cesti.
ja sam sebi uzeo 17ke za zimskih guma, fabricka je felga i ova izgleda http://is02.thegumtree.com/image/big/149779542.jpg
i dodatni plus manjim felgama zimi je sto je guma za manje felge tih velicina jeftinijaa u prosjeku i do 100 maraka po komadu
Pa dobro ako bude onaj proslogodisnji kijamet ne bih ga vozao sa desetkama kamoli 17kama 18kama , u takvim situacijama koristim caletovog terenca.Nego , najvise me pitam zbog proklizavanja( ???) , vozam ga samo u normalnim uslovima.
emko1234 wrote:kod tebe je cc, koje su ti felge ljeti?
18?
jbg, meni ne klize jer je awd. ore ko tenk zimi majke mi nema mjesta gdje se nisam penjao.
Da... 18ke su mi ljeti , a nesto mi se ne stavljaju 17ke , auto ruznije 3x... A to awd ... Sjedni ti kod mene u LC pa ces viditi sta je oranje... Da hoce opet napadat ko prosle zime milina voziti po snijegu . ...Stari nema na koji vrh planine se nije popeo sa njim... Nego da ja ostavim 18ke zimi ?
gaius wrote:Ljudi pomagajte.. Dakle trenutno na autu imam ljetne gume dimenzije 235/45/17.. felga je 8Jx17..
može li na istu felgu ići zimska guma 205/50/17?
takvu bih naime zbog više razloga.. uža guma pa je bolja radi snijega a i jeftinija je značajno...
iko išta?
u ovlaštenim servisima mi kažu da mi treba 6,5Jx17.. mišljenja?
gaius wrote:Ljudi pomagajte.. Dakle trenutno na autu imam ljetne gume dimenzije 235/45/17.. felga je 8Jx17..
može li na istu felgu ići zimska guma 205/50/17?
takvu bih naime zbog više razloga.. uža guma pa je bolja radi snijega a i jeftinija je značajno...
iko išta?
u ovlaštenim servisima mi kažu da mi treba 6,5Jx17.. mišljenja?
pa vjerovatno treba, jer je ova prva pomenuta sira cak 30 i mislim da ne moze na tu felgu ova 205/50/17 ...