Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
starii

#1226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

Ally71 wrote:
lovacs wrote:
Ally71 wrote:Forumashi,
moze li pomoc? Trebala bi mi klima inverter, za prvenstveno grijanje, sobe od 15ak kvadrata? Izolacija srednja zalost, zgrada, komsije ne griju :(, Sarajevske zime. Ne bjezim od fujitsu, toshibe, mitsu i slicnih, ali mi nesto ove o kojima ste pisali na forumu se cine prejake za ovu kvadraturu? Hvala unaprijed na savjetu.
ma ako hoces grijanje na klime onda ispod 2000km ne idi i to ove poznatije marke a ne ove lg sminke a unutra sve made in china.
pa i kontala sam fujitsu, zato za ovaj ASY12 model i pitam..bezze mi je sad uzimati nocriu za 15m2
jesil uspio nacu ovaj fujitsu mode u sarajevu?
ketronsd1

#1227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:mene nocria slusa besprijekorno garancija mislim da je 2 godine,ako imas para mitsubishi najbolji,ali naravno gledas najbolji model njihov,ali tesko za te pare mozes naci,nocria je mozda najbolji uredjaj ulozeno dobijeno,za 1900KM se ne moze bolje naci i odlican je uredjaj,ali vidio sam u svedskoj kako radi mitsubishi fd35vabh,masinka prava,ali je skupa,samo ne kontam izbacivanje grijanja na drva,ne mozes ga prodat mozes ga samo bacit,a zasto bi,sta ces ako nestane struje moras nesto imat kao rezervu,a ako imas to kao rezervu onda ti moze i neki slabiji model fujitsua toshibe ili slicno jer ako zapne koji dan imas rezervu
Nemogu ti pp poslati
Nisam imao priliku da sa njom vidim kako ide ali nebi trebalo biti razlike.Bitan je kondenzor a lampice nemoj ni dirati :D
U svakom slucaju cu se raspitati pa ti javim.
Hebga imo sam duzi godisnji pa sam bio rjedje aktivan na forumu.
Pozzzz!!!
Averus

#1228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

lamudan wrote:
NenjiA wrote:Preporuka konvektor :thumbup:
Regulises koliko grije, a samim tim i koliko trosi :)

Imam i ja pitanje. Nije bas direktno vezano za ovu temu, ali da ne pravim novu :)

Trebao bih kupiti klima-uredjaj radi rashlađivanja prostorije ~20-30 kvadrata. Ne bih uzima Elit ili Bira, posto svi znamo koji je to kvalitet, ali ne bih sad ni nesto preskupo. Srednja neka cijena mi odgovara :)
dobro si rekao,trosi kolko grije,ali nisi rekao da trosi u prosjeku 3-4 puta vise od invertera

Ne bih znao reci, posto nikad nisam koristio inverter.
Ja sam prezadovoljan konvektorom, a racun za struju mi je 20ak KM veci nego ljeti... :zoka:
motorola01

#1229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

_Astra_ wrote:Nimalo povoljno varijanta s klimom...

Meni je jedan stan na konvektorima... ovu zimu sam palio samo 2 konvektora (po 2kw) i za kupanje jos jedan u kupatilu od 1,5kw... Jer je zima bila preblaga, iako je poprilino dugo trajala...Racuni oko 140km... srednja tarifa, tj 0,12+pdv

Prostor ~80m2...

Btw. klimu ne palim zimi jer se ODVRATNo osjecam od onog zraka... potpuno neprirodan osjecaj..
Kako si zadovoljan tim nacinom grijanja? Razmisljam da predjem na grijanje konvektorima (atlantic konvektori) pa me zanima da li si zadovoljan sa tim nacinom grijanja i recimo tim odnosom kvalitete grijanja i cijene, odnosno visine racuna za el. energiju?
lovacs

#1230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

Ni ja ne kontam zasto kupovat skupe konvektore. jedino mozda da hoces da nastimas timer pa da ti se pali ujutru rano i sl a to mozes kupit tajmer posebno i prikopcat grijalicu na njega. uzmes najobicniji konvektor koji ima u sebi venilator i to je to.
motorola01

#1231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Valjda bi trebali biti kvalitetniji za te pare. Cuo sam od dosta ljudi da recimo kod ovih jeftinijih pozuti plastika... Hajde ako naleti kakav korisnik konvektora, neka napise koju u vezi tih konvektora (koje je postavio), da li je zadovoljan kvalitetom grijanja i odnosom kvalitete grijanja i utrosene energije( visine racuna za el.energiju).
motorola01

#1232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Sve razumijem, ali koliki su ti racuni dolazili (onako okvirno)? Ako sam dobro upamtio, ti se sad grijes inverter klimom. Ja sam se odlucio na konvektore samo zbog bolje pokrivenosti stana sa njima.
motorola01

#1233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Meni se ne zuri, tako da imam vremena da odlucim sta cu i kako cu. Ovu zimu nece biti nikoga u stanu tako da je ovo pripremanje za iducu zimu. Mozda ugraditi kakav termo blok od nekih 6 kW i uvezati ove klasicne ( gusane) radijatore u taj sistem. Vidjecu, imam vremena. Valjda ce biti jos price oko ovoga u narednih godinu dana pa kasnije lakse odlucim :) .
ZPP

#1234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ZPP »

Šta je bolje uzeti konvektor ili uljni radijator? :roll:

Grijao bi jednu sobu od 20-ak kvadrata.
zomri

#1235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

ZPP wrote:Šta je bolje uzeti konvektor ili uljni radijator? :roll:

Grijao bi jednu sobu od 20-ak kvadrata.
ako imaš dvotarifno brojilo razmisli o TA peći 3. napuniš na jeftinoj, i miran si na skupoj :-D
Averus

#1236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

Slažem se sa ovim što je zomfri rekao.

Ako nemaš dvotarifnu struju (što je i kod mene slučaj), ja bih predložio konvektor.
Koristio sam uljani radijator, plinsku peć, drveni šporet i konvektor.

Konvektor mi se najbolje isplati i što se tiče grijanja, a i potrošnje struje.

Naravno, ako imaš potrebni novac, onda je uvijek najbolje uvesti centralno grijanje.
Averus

#1237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

lamudan wrote:
NenjiA wrote:Slažem se sa ovim što je zomfri rekao.

Ako nemaš dvotarifnu struju (što je i kod mene slučaj), ja bih predložio konvektor.
Koristio sam uljani radijator, plinsku peć, drveni šporet i konvektor.

Konvektor mi se najbolje isplati i što se tiče grijanja, a i potrošnje struje.

Naravno, ako imaš potrebni novac, onda je uvijek najbolje uvesti centralno grijanje.
kolega de ti nama objasni to ,naveo si radijator,plin,drveni sporet i konvektor,de nam reci kojom logikom je konvektor najisplativiji
Za početak, ne vjerujem da smo kolege :D
Dalje, ja sam naveo da su se MENI konvektori pokazali kao najisplativiji.
Račun za struju mi je tokom zime 20ak KM veći nego inače. Već sam i prije pisao na ovoj temi o tome.
Za MOJU situaciju je konvektor (do sada) najbolje rješenje. Većinu dana nismo u kući jer svi radimo. Ostavim dva uređaja uključena na prvom stepenu (od ukupno 6) i kad dođemo kući pojačamo na 2 do 3 (zavisno od vanjske temperature).

Sad skontaj: Konvektori rade 24/7, varirajući između 1. i 3. stepena, a ja mjesečno platim 20ak KM više nego tokom ostatka godine. MENI se isplati.

Dodatni info:
Prostor je 45 kvadrata.
Konvektori su po 1500W svaki, ali nisam nikad imao potrebu da ih pojačam na maximum.
Averus

#1238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

Ma vala nema para koje mi je žao dati, samo da ne moram nositi drva na 5. sprat :zoka:
Averus

#1239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

Pa ti nemoj kupiti konvektor i rijeseno :D
swatch

#1240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by swatch »

lamudan wrote:na drveni sporet se daleko jeftinije grijat nego na konvektor,druga je stvar kad nekog nema u kuci pa ne grije.
A konvektor,grijalica,radijator,ta pec trose isto struje i isto toliko griju,otprilike,s tim sto ta pec se napuni po jeftinoj tarifi koja je upola cijene od skupe,pa bi trebalo da je toliko jeftinije i grijat se na ta pec
Druze ne trose ni blizu isto struje.

Po efikasnosti ide ti klima, konvektor i onda idu ostale skalamerije. U dnevnoj sobi imam inverter, a u spavacoj konventor od 2000W. U kombinaciji to dvoje zagrije stan bolje od centralnog grijanja. Najbolje od svega je sto ja upalim kad meni treba a ne kad se Toplanama digne :)
swatch

#1241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by swatch »

lamudan wrote:heh,ja imam dva invertera,kombinacijom njih dva se grijem jeftinije nego ikad,a imao sam i centralno,plin,pelet,drva,ta pec,grijalice,konvektore,tako da znam sta je konvektor,to je grijac koji kolko trosi tolko i grije,ako ga termostat cesto gasi znaci da tad i ne grije,kratko jasno
Mi smo se preporodili sa inverterom i konvektorom :) Stan se grije kad treba i koliko treba a ne kad se Toplanama digne.
Pitarrr82

#1242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Pitarrr82 »

U cemu je razlika izmedju konvektora i invertera?
Pitarrr82

#1243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Pitarrr82 »

lamudan wrote:to je isto ko da pitas u cemu je razlika izmedju automobila i kotla na drva,veze s vezom nema

Pa onda objasni sta je jedno a sta drugo i na kojem principu rade, da me ne interesuje ne bih pitao :-)
Pitarrr82

#1244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Pitarrr82 »

lamudan wrote:ako je tebi mrsko citat,zasto meni nebi meni bilo mrsko tebi objasnjavat,samo na ovoj temi mozes citat brdo stranica o tome

Sve jasno :lol: :thumbup:
swatch

#1245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by swatch »

lamudan wrote:
swatch wrote:
lamudan wrote:heh,ja imam dva invertera,kombinacijom njih dva se grijem jeftinije nego ikad,a imao sam i centralno,plin,pelet,drva,ta pec,grijalice,konvektore,tako da znam sta je konvektor,to je grijac koji kolko trosi tolko i grije,ako ga termostat cesto gasi znaci da tad i ne grije,kratko jasno
Mi smo se preporodili sa inverterom i konvektorom :) Stan se grije kad treba i koliko treba a ne kad se Toplanama digne.
koji imas inverter
Inverter mi je Crypton (dosao sa stanom). Inicijalno samo sumnjao u tu marku ali evo lagano vec trecu godina radi super :)
desktop

#1246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by desktop »

Zašto kupovati konvertore kada imate TA peći.Na jeftinoj punite 8 sati,cijeli se dan grijete.Ovako je kod meen u stanu. Jedna četvorka i jedna trojka TA peć.Znači to je ukupno 7 kilovata potrošnje po satu.Ako su peći upaljene po jeftinoj tarifi 8 sati imamo: 7kWh×8=56kWh×0,0801(cijena struje na niskoj tarifi)=4.5KM×30 dana=135KM.Ali,peći mžda rade 8 sati prvu noć kade se upale.Kada se napune,pa do idućeg punjenja već imaju akomulirane toplote,tako da se povremeno i gase te ne rade više 8 sati konstantno nego nekih 6 sati.Sa obzirom na ovo imamo novu računicu od 100KM za mjesec dana.Ovo potvrđuje i moje višegodišnje korištenje ovog načina grijanja.
Konvertor dok grije grije,čim ga ugasiš kapak,ko i plin
Averus

#1247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

A šta ako nemamo jeftinu struju? :roll:

Ne znam zašto ljudi ovdje svoje mišljenje smatraju isključivim i jedinim tačnim...
Pobogu, ne živimo svi u istom stanu/kući/sobi.
desktop

#1248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by desktop »

NenjiA wrote:A šta ako nemamo jeftinu struju? :roll:

Ne znam zašto ljudi ovdje svoje mišljenje smatraju isključivim i jedinim tačnim...
Pobogu, ne živimo svi u istom stanu/kući/sobi.
Pa ako imaš dvotarifno ovo je odlično rješenje,nisam spominjao jednotarifne načine obračuna.
Averus

#1249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

Za dvotarifce je TA peć fakat odlična :thumbup:
desktop

#1250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by desktop »

Praktično,TA peći vas koštaju isto kao da kupite drva.Dok kupite,drva i ugalj izađe vas oko 800-1000KM i mirni ste cijelu zimu.Kod struje, ako je utrošak samo na grijanje oko 120KM,a neka se grijete 7 mjeseci imamo računicu od 840KM,mada ako ste u stanu,grijete se i manje,vjerovatno 6 mjeseci.
Post Reply