Ne mogu da vjerujem šta čitam.Ateista wrote:zato se treba vise oslanjati na svoju procjenu a ne na propise.
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- daxon
#1226 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
- AmADin_gospo
#1227 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ja mislim da si propisi vezano za brzinu i uslove na cesti propisani prema starijim automobilima te uslovima vožnje zimi, i u tom slučaju, slažem se s svakom tablom i upozorenjem, ali realno mislim, za vangradski saobračaj, ljeti bi trebalo da se brzina poveča od 10-30 km/h u zavisnosti od lokacije.
debilno mi je kad na pravcu od kilometar, vidim tablu 50 i zabranu preticanja, jer bože moj, s ljeve strane ceste se nalazi štala 20m od ceste, a s desne 2 kuče 30m od ceste... ko eto lafo zaštita pješaka i stanovnika.
možda je to postavljeno pošto niko ne gleda ljevo, pa desno pa opet ljevo, kad prelazi ulicu, neg samo skače ko zec... glom u jagode, pa udarilo ga ne udarilo...
debilno mi je kad na pravcu od kilometar, vidim tablu 50 i zabranu preticanja, jer bože moj, s ljeve strane ceste se nalazi štala 20m od ceste, a s desne 2 kuče 30m od ceste... ko eto lafo zaštita pješaka i stanovnika.
možda je to postavljeno pošto niko ne gleda ljevo, pa desno pa opet ljevo, kad prelazi ulicu, neg samo skače ko zec... glom u jagode, pa udarilo ga ne udarilo...
- eluna
#1228 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pardon - nisam znala da imaš rendgenski vidAmADin_gospo wrote:ja mislim da si propisi vezano za brzinu i uslove na cesti propisani prema starijim automobilima te uslovima vožnje zimi, i u tom slučaju, slažem se s svakom tablom i upozorenjem, ali realno mislim, za vangradski saobračaj, ljeti bi trebalo da se brzina poveča od 10-30 km/h u zavisnosti od lokacije.
jesi li se ikada zapitao koliko li kuća ima iza brda a koje se sa ceste kojom voziš ne vide, i koliko tamo ima stanovnika, te da li cesta kojom voziš siječe stazu kojom ovi idu već dugi niz godina iz prostog razloga što im je ta staza najprirodniji put????
baš ne vidimo dalje od svog nosa
- eluna
#1229 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
šta da ti velim osim VJERUJdaxon wrote:Ne mogu da vjerujem šta čitam.Ateista wrote:zato se treba vise oslanjati na svoju procjenu a ne na propise.
-
kakaljin
#1230 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
eluna wrote:pardon - nisam znala da imaš rendgenski vidAmADin_gospo wrote:ja mislim da si propisi vezano za brzinu i uslove na cesti propisani prema starijim automobilima te uslovima vožnje zimi, i u tom slučaju, slažem se s svakom tablom i upozorenjem, ali realno mislim, za vangradski saobračaj, ljeti bi trebalo da se brzina poveča od 10-30 km/h u zavisnosti od lokacije.
možda je to postavljeno pošto niko ne gleda ljevo, pa desno pa opet ljevo, kad prelazi ulicu, neg samo skače ko zec... glom u jagode, pa udarilo ga ne udarilo...![]()
![]()
![]()
jesi li se ikada zapitao koliko li kuća ima iza brda a koje se sa ceste kojom voziš ne vide, i koliko tamo ima stanovnika, te da li cesta kojom voziš siječe stazu kojom ovi idu već dugi niz godina iz prostog razloga što im je ta staza najprirodniji put????
baš ne vidimo dalje od svog nosa
Jeli to znaci da bi ja trebao paziti na cesti kod Dejcica prema Bjelasnici na one pjesake u Titovoj jer su iza brda
- eluna
#1231 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
neću niti pomisliti da komentarišem svašta .......... ccccccccccccc
-
kakaljin
#1232 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
eluna wrote:neću niti pomisliti da komentarišem svašta .......... ccccccccccccc
Ja se samo vodim tvojom konstatacijom
da si stavila
Shvatio bi da se salis
- eluna
#1233 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pa poente i jeste u tome da se ne šalim ............ baš ne vidimo dalje od svog nosa .......... a svi nešto ekstra pametni, svi super procjenjuju situacije i svi su naj naj ........ jedino nam problem što ne razmišljamo za unaprijed ....... zato i jesmo tu gdje jesmo generalno govorećikakaljin wrote:eluna wrote:neću niti pomisliti da komentarišem svašta .......... ccccccccccccc
Ja se samo vodim tvojom konstatacijom
da si stavila![]()
umjesto
![]()
Shvatio bi da se salis
- eluna
- daxon
#1235 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Upravo ovaj gore link, govori o vozačima koji se više oslanjaju na svoje procjene nego na propise, naime, na mjestu gdje se ovo desilo ograničenje brzine je 40 km/h.eluna wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /111114206
Nisi pomislio da je to ograničenje brzine zbog toga što na tom dijelu obitava dosta stoke, da na tom dijelu put presjeca pašnjake, a stoka sigurno ne gleda lijevo i desno kada prelazi cestu? Treba se zapitati i kakvi su geometrijski elementi puta, odnosno, vidljivost pored lijeve i desne strane ceste itd.AmADin_gospo wrote:debilno mi je kad na pravcu od kilometar, vidim tablu 50 i zabranu preticanja, jer bože moj, s ljeve strane ceste se nalazi štala 20m od ceste, a s desne 2 kuče 30m od ceste... ko eto lafo zaštita pješaka i stanovnika.
Ne kažem da su uvijek svi znakovi logično postavljeni, međutim, sigurnost u saobraćaju je kompleksna materija i uključuje mnogo raznih parametara, a poštivanje pravila i propisa uopšte čini neko društvo kulturno, napredno, civilizovano ili ne.
- Ateista
#1236 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Tacno je da bi bio problem kada bi se svako oslanjao samo na svoju procjenu, jer nije svacija procjena dobra, a problem je sto nema adekvatne komisije da procijeni ko od vozaca ima dobru procjenu a ko ne.eluna wrote:@ateista
priča o boljim i lošijim vozilima u vezi sa propisima najviše veze ima sa stanjem svijseti vozača ......... ako bi svaki vozač - a većina kod nas to radi to je evidentno - dozvoljavao sebi da sam ocjenjuje koji propis za njega važi a koji ne, onda nastaje anarhija ............. zato nam i jeste stanje na cestama takvo kakvo jeste
napisah ti tamo kako to rade civilizirani ljudi ali to si očigledno ignorisao upravo zato što si vrlo dobro svjestan da sam u pravu, ali ti balkanski mentalitet još nije toliko odmakao da bi to i priznao, naročito zato što je žensko sa druge strane
od nadležnih organa tražiš promjenu propisa, alo dok promjena ne nastupi POŠTUJEŠ VAŽEĆI PROPIS .....tako radi civiliziran svijet
Ti se najvise kacis za nepostovanje propisa, a pravo me zanima, da li bi ti vise smetao neko ko nepostuje sve propise ali time nikog ne ugrozava ili onaj ko postuje svaki propis ali je opasan po druge ucesnike u saobracaju (ima i toga, vjeruj mi)? Sta ti je od toga vaznije?
- eluna
#1237 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ateista wrote:Tacno je da bi bio problem kada bi se svako oslanjao samo na svoju procjenu, jer nije svacija procjena dobra, a problem je sto nema adekvatne komisije da procijeni ko od vozaca ima dobru procjenu a ko ne.eluna wrote:@ateista
priča o boljim i lošijim vozilima u vezi sa propisima najviše veze ima sa stanjem svijseti vozača ......... ako bi svaki vozač - a većina kod nas to radi to je evidentno - dozvoljavao sebi da sam ocjenjuje koji propis za njega važi a koji ne, onda nastaje anarhija ............. zato nam i jeste stanje na cestama takvo kakvo jeste
napisah ti tamo kako to rade civilizirani ljudi ali to si očigledno ignorisao upravo zato što si vrlo dobro svjestan da sam u pravu, ali ti balkanski mentalitet još nije toliko odmakao da bi to i priznao, naročito zato što je žensko sa druge strane
od nadležnih organa tražiš promjenu propisa, alo dok promjena ne nastupi POŠTUJEŠ VAŽEĆI PROPIS .....tako radi civiliziran svijet
Ti se najvise kacis za nepostovanje propisa, a pravo me zanima, da li bi ti vise smetao neko ko nepostuje sve propise ali time nikog ne ugrozava ili onaj ko postuje svaki propis ali je opasan po druge ucesnike u saobracaju (ima i toga, vjeruj mi)? Sta ti je od toga vaznije?
ti baš nećeš da čitaš ispravno - ili ti u glavi nije baš sve čisto ................... upravo zbog ovog boldiranom i većeg zakon i daje parametre tipa najmanja dozvoljena i najveća dozvoljena brzina, pa će neko manje siguran procijeniti da je za njega/nju OK da vozi 45 na sat, a neko više siguran procijeniti da je za njega/nju Ok da vozi 63 na sat
- Ateista
#1238 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ako ne mozes da vjerujes, onda se vrati pa procitaj cijeli post, i nemoj izvlaciti iz kontektsta i citirati samo jedan dio.daxon wrote:Ne mogu da vjerujem šta čitam.Ateista wrote:zato se treba vise oslanjati na svoju procjenu a ne na propise.
Fino sam objasnio po cemu propisi nisu realni.
Postoje vozaci razlicitih mogucnosti i sposobnosti, sto pravi ogromnu razliku, a kad se tome doda i razlika u kvalitetu vozila, dobijamo jos vece razlike. To znaci da je neka brzina za odredjenog vozaca u odredjenom autu moze biti jako opasna kao tempirana bomba, dok ista ta brzina na istom putu, sa drugaicijim vozacem i drugim vozilom moze biti potpuno kontrolisana i sigurna. Ako ne vjerujes meni, pogledaj neke testove vozila, koliko kojima treba da zakoce, koliko su koji stabilni u krivinama i slicno, kad tu uzmes u obzir neispravnost i starost nekih auta razlike su ogromne. Isto je i sa vozacima, jedni ne vide prst pred okom, imaju reflekse ko mrtav konj, dok drugi imaju odlican vid i reflekse, tu je i razlika u godinama i iskustvu, neko je premlad i fali mu iskustvo, neko drugi mozda ima iskustvo ali je star i ima slabe reflekse i vid, neko ima dobru kombinaciju i jednog i drugog i slicno. Znaci, i tu su razlike ogromne.
E sad, haj'd ti meni reci, kako isti predvidjena brzina moze biti realna za sve ucesnike pored ovolikih razlika?
Da ne bude da sam strucnjak da procijenim tu realnu brzinu, nisam, mogu reci da ako je zakon predvidjen za najlosiju varijantu (los vozac i lose vozilo) i da je predvidjena brzina realna za tu kombinaciju, onda ona najbolja varijanta (dobar vozac sa dobrim autom) sigurno moze ici brze a sigurno. Ili, mozda je zakon predvidjen za najbolju varijantu, sta je onda sa onom najlosijom, to bi znacilo da su oni jako opasni i da je predvidjena brzina prevelika za njih. Mozda je uzet prosjek, a to opet znaci da imaju oni koji su ispod tog prosjeka i koji su opasni, odnosno oni koji su iznad i koji realno mogu ici brze, ali kako god, za nekog ta brzina nije realna.
Dalje, govorio sam o isprekidanim linijama na nepreglednim mjestima i raznim drugim nebulozama, mjestima gdje je ulica preuska i realna brzina je manja od one zakonom predvidjene.
Sta ja sad trebam, da se slijepo drzim propisa koji ocigledno ne mogu uzeti sve u obzir i rizikujem da napravim glupost? Neka hvala, propisi ne znaju kakvo je trenutno stanje na terenu, u kakvom je stanju moje vozilo, u kakvom sam ja stanju i slicno pa da mi mogu reci "e ovo je prava brzina kojom trebas ici". Uostalom, i u zakonu ima ona "prilagoditi brzinu uslovima na cesti", sto upravo ostavlja vozacima da procijene uslove i realnu brzinu. Nadam se da sad razumijes zasto mislim da je sigurnije da se drzim svoje procjene nego propisa.
- Ateista
#1239 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Pise li igdje kojom je brzinom isao, i sta je uzrok udesa?daxon wrote:Upravo ovaj gore link, govori o vozačima koji se više oslanjaju na svoje procjene nego na propise, naime, na mjestu gdje se ovo desilo ograničenje brzine je 40 km/h.eluna wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /111114206
Ne pise, naravno, ne znam ni ja sta je, ali ne mzoes tvrditi da je brza voznja.
Mozda je neko vozio po propisima ali se zagledao u neku zensku ispred, mijenjao CD u autu, ili jednostavno odlutao i nije vidio pjesaka, pridrzavanje propisa ne garantuje i sigurnost.
- Ateista
#1240 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Upravo tako.AmADin_gospo wrote:ja mislim da si propisi vezano za brzinu i uslove na cesti propisani prema starijim automobilima te uslovima vožnje zimi, i u tom slučaju, slažem se s svakom tablom i upozorenjem, ali realno mislim, za vangradski saobračaj, ljeti bi trebalo da se brzina poveča od 10-30 km/h u zavisnosti od lokacije.
A sto je najgore, nisu relani cak ni zimi za odredjene uslove na cesti, svaki dan se vozim cestom na kojoj se realno moze voziti nesto brze od ogranicenja u normalnim uslovima, ali kad zapada snijeg onda je i brzina predvidjena ogranicenjem prevelika. Tu dolazi opet necija procjena, ako neko nema osjecaj dzaba mu postovati propise jer ce u toj situaciji sigurno napraviti udes ako vozi po ogranicenjima, pogotovo ako vozi los auto ili kamion, bus i slicno.
- Ateista
#1241 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Hajd' da sad ne idemo u to koliko si i ti dati rasponi brzina realni, ali ono sto nije realno je ta razlika jer ima prevelikih razlika u vozlilima i vozacija, koja je puno veca ot recimo tih 20-tak km/h.eluna wrote:Ateista wrote:Tacno je da bi bio problem kada bi se svako oslanjao samo na svoju procjenu, jer nije svacija procjena dobra, a problem je sto nema adekvatne komisije da procijeni ko od vozaca ima dobru procjenu a ko ne.eluna wrote:@ateista
ti baš nećeš da čitaš ispravno - ili ti u glavi nije baš sve čisto ................... upravo zbog ovog boldiranom i većeg zakon i daje parametre tipa najmanja dozvoljena i najveća dozvoljena brzina, pa će neko manje siguran procijeniti da je za njega/nju OK da vozi 45 na sat, a neko više siguran procijeniti da je za njega/nju Ok da vozi 63 na sat
Ako nista, evo dosli smo do toga da ipak treba ici i na svoju procjenu, sta ako neko nema dobru procjenu pa misli da moze ici na primjer 60 koliko mu i zakon dozvoljava, a u stvari je ta brzina prevelika za njega i njegovo vozilo, ili za date uslove na cesti?
- fidoremilienko
#1242 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ograničenja na pojedinim dionicama puta, ostavljena su namjerno da drotovi ubiru lovu 
- Ateista
#1243 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ma jok ba, dje bi oni to, oni misle na nasu sigurnost.fidoremilienko wrote:Ograničenja na pojedinim dionicama puta, ostavljena su namjerno da drotovi ubiru lovu
- fidoremilienko
#1244 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Misle i na našu, ali više na svojuAteista wrote:Ma jok ba, dje bi oni to, oni misle na nasu sigurnost.fidoremilienko wrote:Ograničenja na pojedinim dionicama puta, ostavljena su namjerno da drotovi ubiru lovu![]()
![]()
![]()
![]()
- eluna
#1245 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
@ateista
na svoju procjenu U OKVIRU ZAKONSKIH ODREDBI ............ ako ideš na svoju procjenu mimo zakonskih odredbi onda činiš Prekršaj ili krivično djelo, u zavisnosti koju normu kršiš
ČITAJ SVE ................ nemoj biti ćorav za ono što ti se ne sviđa
na svoju procjenu U OKVIRU ZAKONSKIH ODREDBI ............ ako ideš na svoju procjenu mimo zakonskih odredbi onda činiš Prekršaj ili krivično djelo, u zavisnosti koju normu kršiš
- Ateista
#1246 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Znam ja da je to prekrsaj, samo smatram da je bitnija sigurnost nego formalno postovanje propisa.eluna wrote:@ateista
Gore sam pokusao da objasnim zasto smatram da zakonski propisi nisu realni i ne mogu uzeti u obzir sve moguce faktore, dok ja kad vozim uzimam o obzir sve one koji me se ticu.
evo quasar je gore pomenuo policiju i hitnu pomoc, zasto oni smiju krsiti neke propise?
Pri tome ne mislim zakonski zasto smiju, nego da li je to sigurno? Ako im se tolerise znaci da moze biti sigurno, ne znaci da je uvijek, ali da propisi nisu realni.
- eluna
#1247 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ateista wrote:Znam ja da je to prekrsaj, samo smatram da je bitnija sigurnost nego formalno postovanje propisa.eluna wrote:@ateista
Gore sam pokusao da objasnim zasto smatram da zakonski propisi nisu realni i ne mogu uzeti u obzir sve moguce faktore, dok ja kad vozim uzimam o obzir sve one koji me se ticu.
evo quasar je gore pomenuo policiju i hitnu pomoc, zasto oni smiju krsiti neke propise?
Pri tome ne mislim zakonski zasto smiju, nego da li je to sigurno? Ako im se tolerise znaci da moze biti sigurno, ne znaci da je uvijek, ali da propisi nisu realni.
eh - evo ko malom đokici u prvom osnovne, na času Poznavanje pozitivnih propisa.
Najprije da ti objasnim termin Pozitivni propisi - to ti dušo moja sa aspekta prava, pa i života jedne države i njenih građana znači SVO TRENUTNO VAŽEĆE PRAVO, tj. svi važeći zakoni i podzakonski akti. Drugo, imati pravo automatski podrazumijeva imati obavezu, jer prava su nam data samo ako ispunjavamo obaveze ili date uslove, poput onog, ne možeš voziti prije navršenih 18 godina života i ako nisi položio vozački ispit.
Idemo redom:
Propisi postoje radi sigurnosti. Propise u jednoj mjeri određuju stručnjaci iz određene oblasti, a u drugoj mjeri vladajuće politike. Pojedinac na propise može uticati na jedan od prethodno pomenuta dva načina, tj. ili da postane strtučnjak čije se mišljenje cijeni, ili da bude političar koji može donijeti promjene.Ateista wrote:Znam ja da je to prekrsaj, samo smatram da je bitnija sigurnost nego formalno postovanje propisa.
Da li si uopšte svjestan šta si ovdje napisao -SJEDI 1.Ateista wrote:Gore sam pokusao da objasnim zasto smatram da zakonski propisi nisu realni i ne mogu uzeti u obzir sve moguce faktore, dok ja kad vozim uzimam o obzir sve one koji me se ticu.
znači Zakon, tj. 5,10, 50 ljudi koji pišu zakon za sav saobraćaj nisu u stanju da uzmu u obzir sve moguće faktore, dok ti sam eto jesi u stanju da uzmeš u obzir sve moguće faktore, i to sam sve izračunaš i preračunaš u svojoj glavi za cijelu državu i sve građane, i to u djeliću sekunde, pa sam procjeniš šta je ok a šta ne .......
Nadalje, pošto imati pravo podrazumijeva i imati obavezu - one sekunde kad si ukalkulisao propise koji se tiču samo tebe, a izignosrisao propise koji se tiču drugih, načinio si krivično djelo Diskriminacije. Jer postoje prava koja se tebe ne tiču i nikada tese neći ticati, a neka možda i hoće nekad kasnije u životu, ali si dužan da ih poštuješ sve u svakom trenutku, tj. dužan si da dozvoliš tim drugima da ostvare svoja prava jer samo tako i tada će tvoja prava biti data tebi. Ne možeš prava imati samo ti i ne živiš samo po svojim pravima. Npr. trenutno nemaš dijete, pa te ne zanimaju prava djece - zaboli te neka stvar za djecu dok voziš, ta te se prava ne dotiču pa njih i ne kalkulišeš, ali danas sutra ćeš imati dijete - onda će neko drugi biti TI koji jesi danas ........... šta ćeš onda? po logici koju sada imaš, onda bi morao dozvoliti tom drugom da se ponaša kao ti sada što se ponašaš, tj. morao bi mu dozvoliti da sam procjenjuje i da kalkuliše samo one propise koji tiču samo njega...
eh, da bi ti ovo razjasnila, najprije moram da ti objasnim pojmove horizontalne i vertikalne hijerarhije prav a (množina)Ateista wrote:evo quasar je gore pomenuo policiju i hitnu pomoc, zasto oni smiju krsiti neke propise?
Horizontalna hijerarhija podrazumijeva da zakonski akti koje izdaju dva različita zakonodavna tijela, ali iste hijerarhijske pozicije, npr. kantonalni zakon u sarajvu i zenici, imaju istu hijerarhijsku snagu, tj. po hijerarhiji su u vertikalnom odnosu jednaki, ali svaki na svom području.
Vertikalna hijerarhija prava podrazumijeva da pravni akt koji izdaje pravno tijelo više hijerarhijske pozicije ima veću pravnu snagu, Federalni zakon ima jaču pravnu snagu od Kantonalnog. Paralelno sa ovim određena prav a se u hijerarhiji prav a nalaze na većoj poziciji. Tako je pravo na život, kao i obaveza zaštite opšte sigurnosti građana veće pravne snage od prava da neko odluči hoće li sevezati u autu dok vozi ili ne,............ također, pravo na život je OPŠTE ljudsko pravo, spada u kategoriju najviših ljudskih prava, dok je opšta sigurnost veća pravna kategorija od sigurnosti učesnika u saobraćaju, jer kad je ugrožena opšta sigurnost to znači da su ugroženi opšti pravni principi kao i opšta prava
e sad, sve prethodno se naravno proteže i vertiklano i horizontilano na sve strane ..............
nadalje - ako tebi kao insanu nije jasno zašto se kretanje hitne pomoći i policije zakonom tretira drugačije i zašto im se svašta toleriše, da te prvo pitam - odakle ti uopšte vozačka??? ....... zar nisi polagao testove????; a onda da te pitam da li si uopšte čovjek??? ...... podrazumijeva se da i oni moraju voditi računa o bezbjednosti drugih učesnika saobraćaja, ali pošto je više takvih koji misle "kad mogu oni, mogu i ja" i pošto je previše onih koji procjenjuju sami za sebe da li treba da se maknu sa ceste kako bi hitna ili policija prošla, vozači koji imaju ZAKONOM PROPISANU OBAVEZU DA ŠTITE hijerarhijski veće pravo prinuđeni su da čine manje prekršaje u saobraćaju ........ i zato im se to toleriše ............. kad pojedinci ne bi procjenjivali svaki za sebe, nego jednostavno poštovali propise, onda se vjerovatno ne bi tolerisalo takvo ponašanje ni hitnoj ni policiji, jer onda bi građani mogli da kažu "pa ugrožavaju nam sigurnost na cesti a nemaju razlog" .... dokle god nije tako, njihov RAZLOG je jače pravne snage
- Ateista
#1248 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
@eluna, da ne citiram sve.
Kazes da su zakoni tu upravo zbog sigurnosti, i slazem se da bi trebali biti, ali u praksi nije tako, a to sam objasnio na nekoliko primjera. Zakoni su previse rigidni i jednostavno nisu realni, a ja smatram da je sigurnost najbitnija, te zbog toga ja nemam moralni ni bilo kakav drugi problem sto krsim zakon ako znam da time nikog necu ostetiti.
Niti sam politicar niti saobracajni strucnjak, ali imam dovoljno znanja iskustva da procijenim sta je sigurna voznja.
Kad sam rekao da oni koji pisu zakone ne mogu da uzmu u obzir sve faktore, mislio sam na to da na jednom te istom putu gdje je jedno ogranicenje, moze biti raznih uslova, od idealnih sa suhim i cistim asfaltom, do prve kise u kombinaciji sa prasinom, snijega, i najgoreg - poledice. Isto tako, sve to pomnozi sa raznim vrstama vozila, razlicitih ispravnosti i razlicitog kvaliteta. I opet, sve to treba pomnoziti sa raznim vrstama vozaca koji se razlicito snalaze i razlicito znaju kontrolisati vozilo u razlicitim uslovima.
Znaci, to je ogroman broj kombinacija, a jedno ogranicenje brzine, eto zasto je nerealno, i ne moze biti realno. Sa onim mojim prijedlogom bi bilo nesto realnije, ali opet je tu puno faktora koji se ne mogu uzeti u obzir, moze se uzeti samo prosjek, ali to samo znaci da ima i iznad i ispod tog prosjeka.
Kada sam rekao da ja mogu uzeti u obzir sve to, to ne znai da sam natprirodan, nego da sam tu u datom trenutku, i vidim kakvi su uslovi, osjetim kako sevozilo ponasa na cesti, znam sta vozim, u kakvom je auto stanju, sta su mu mane, sta je ispravno a sta ne, kakve su mi gume i slicno. Isto tako znam sebe, znam svoje mogucnosti i iskustvo, te znam trenutno stanje, jesam li umoran i na kojem nivou mi je koncentracija. Isto tako, ja znam koliko je vozila u tom trenutku na cesti u mojoj blizini, vidim ima li pjesaka ili ne, jeli ociscen trotoar od snijega ili idu cestom i slicno.
Znaci, sve su to faktori koji su promjenjivi, i koje oni koji pisu zakon ne mogu uzeti u obzir, ali ja mogu jer sam tu u datom trenutku. Ne preracunavam ja drugima njihove mogucnosti, pojma ja nemam kakav je vozac neko ispred ili iza mene, u kakvom mu je stanju vozilo i slicno, ja govorim o sebi i svom vozilu, te stanju na cesti koje vidim.
Opet kazes da gledam samo na sebe, sto to nije tacno. Sve sto sam pomenuo mi omogucava da sagledam aktuelnu situaciju i procijenim svoju optimalnu brzinu. U slucaju da vozim iza nekog, prilagodim se njegovoj brzini ako je manja, te ga preteknem kad imam priliku ako uslovi to dozvoljavaju. I sve to iz jednog razloga - da sacuvam sebe i druge od povreda i materijalne stete, sa naglaskom na I SEBE I DRUGE, ne samo sebe kao sto ti mislis.
Tacno je da nemam dijete, ali nije tacno da me briga za njih, i oni su ucesnici u saobracaju, na njih jos i vise pazim jer cesce znaju imati nepromisljena kretanja od odraslih, ali ni njih kao ni nikog drugog ne bih zelio da nosim na dusi. I ako budem imao svoje dijete, necu se plasiti onih koji razmisljaju kao ja jer ja nisam nikad nikog povrijedio niti cu, vise cu se plasiti onih koji ne razmisljaju jer su oni najopasniji.
Sto se tice hitne pomoci, razumijem ja hijerarhiju, poenta je u tome da se ocigledno moze i brze voziti i da to nije tako opasno, jer se pretpostavlja da oni znaju sta rade za razlku od prosjecnih vozaca.
Kazes da su zakoni tu upravo zbog sigurnosti, i slazem se da bi trebali biti, ali u praksi nije tako, a to sam objasnio na nekoliko primjera. Zakoni su previse rigidni i jednostavno nisu realni, a ja smatram da je sigurnost najbitnija, te zbog toga ja nemam moralni ni bilo kakav drugi problem sto krsim zakon ako znam da time nikog necu ostetiti.
Niti sam politicar niti saobracajni strucnjak, ali imam dovoljno znanja iskustva da procijenim sta je sigurna voznja.
Kad sam rekao da oni koji pisu zakone ne mogu da uzmu u obzir sve faktore, mislio sam na to da na jednom te istom putu gdje je jedno ogranicenje, moze biti raznih uslova, od idealnih sa suhim i cistim asfaltom, do prve kise u kombinaciji sa prasinom, snijega, i najgoreg - poledice. Isto tako, sve to pomnozi sa raznim vrstama vozila, razlicitih ispravnosti i razlicitog kvaliteta. I opet, sve to treba pomnoziti sa raznim vrstama vozaca koji se razlicito snalaze i razlicito znaju kontrolisati vozilo u razlicitim uslovima.
Znaci, to je ogroman broj kombinacija, a jedno ogranicenje brzine, eto zasto je nerealno, i ne moze biti realno. Sa onim mojim prijedlogom bi bilo nesto realnije, ali opet je tu puno faktora koji se ne mogu uzeti u obzir, moze se uzeti samo prosjek, ali to samo znaci da ima i iznad i ispod tog prosjeka.
Kada sam rekao da ja mogu uzeti u obzir sve to, to ne znai da sam natprirodan, nego da sam tu u datom trenutku, i vidim kakvi su uslovi, osjetim kako sevozilo ponasa na cesti, znam sta vozim, u kakvom je auto stanju, sta su mu mane, sta je ispravno a sta ne, kakve su mi gume i slicno. Isto tako znam sebe, znam svoje mogucnosti i iskustvo, te znam trenutno stanje, jesam li umoran i na kojem nivou mi je koncentracija. Isto tako, ja znam koliko je vozila u tom trenutku na cesti u mojoj blizini, vidim ima li pjesaka ili ne, jeli ociscen trotoar od snijega ili idu cestom i slicno.
Znaci, sve su to faktori koji su promjenjivi, i koje oni koji pisu zakon ne mogu uzeti u obzir, ali ja mogu jer sam tu u datom trenutku. Ne preracunavam ja drugima njihove mogucnosti, pojma ja nemam kakav je vozac neko ispred ili iza mene, u kakvom mu je stanju vozilo i slicno, ja govorim o sebi i svom vozilu, te stanju na cesti koje vidim.
Opet kazes da gledam samo na sebe, sto to nije tacno. Sve sto sam pomenuo mi omogucava da sagledam aktuelnu situaciju i procijenim svoju optimalnu brzinu. U slucaju da vozim iza nekog, prilagodim se njegovoj brzini ako je manja, te ga preteknem kad imam priliku ako uslovi to dozvoljavaju. I sve to iz jednog razloga - da sacuvam sebe i druge od povreda i materijalne stete, sa naglaskom na I SEBE I DRUGE, ne samo sebe kao sto ti mislis.
Tacno je da nemam dijete, ali nije tacno da me briga za njih, i oni su ucesnici u saobracaju, na njih jos i vise pazim jer cesce znaju imati nepromisljena kretanja od odraslih, ali ni njih kao ni nikog drugog ne bih zelio da nosim na dusi. I ako budem imao svoje dijete, necu se plasiti onih koji razmisljaju kao ja jer ja nisam nikad nikog povrijedio niti cu, vise cu se plasiti onih koji ne razmisljaju jer su oni najopasniji.
Sto se tice hitne pomoci, razumijem ja hijerarhiju, poenta je u tome da se ocigledno moze i brze voziti i da to nije tako opasno, jer se pretpostavlja da oni znaju sta rade za razlku od prosjecnih vozaca.
- eluna
#1249 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
@ateista....
stvarno bi trebao kod očnog, opet nisi pročitao sve ....
ajde bogati nacrtaj mi saobraćajne znakove za različite brzine za različita auta
baš me interesuje kako ti to zamišljaš u svojoj glavi, možda i ima neke logike - ko zna ............. ja i dalje smatram da nema logike, ali eto, nije mi problem da provjerim svoj stav
ajde bogati nacrtaj mi saobraćajne znakove za različite brzine za različita auta
baš me interesuje kako ti to zamišljaš u svojoj glavi, možda i ima neke logike - ko zna ............. ja i dalje smatram da nema logike, ali eto, nije mi problem da provjerim svoj stav
- Ateista
#1250 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ma pisao sam i to negdje, vise ne znam na kojoj temi, sve smo izmijesali.eluna wrote:@ateista....
ajde bogati nacrtaj mi saobraćajne znakove za različite brzine za različita auta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Propisi neka budu za neku projescnu kategoriju, gdje bi se pokazalo da spada najveci broj vozaca, a ostali da dodaju +-10, 20, 30 zavisi od kategorije. Mogli bi se napraviti i neki znakovi za specificna podrucja gdje ima puno djece ili gdje su radovi, koji bi bili apsolutni za sve kategorije, pa se oznace recimo drugom bojom, a ovi ostali da budu relativni i da se dodaje i oduzima zavisno od kategorije.