- Registracija vozila - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#1226 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Finta je pranje para. Ta osiguranja (ne sva, samo neka) su de facto vlasništvo ljudi koji su se bavili švercom tokom rata i poslije rata...pa i do dan danas. Tako oni peru svoje milione, usput nešto zarade, a za 50KM niko neće običnog čovjeka ispitivati odakle mu, niti će ganjati porijeklo tih para...nisam kupio čokoladicu i kafu 20 dana i eto ih...
-
tempuser
#1227 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Mozda je vec bilo, ali nisam upratio... Jucer mi rekose da je ukinuta trajna registracija za starije od 30 god. Navodno razlog je putarina...?!?!?!? 
- friskyoreo
#1228 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Pa to je bilo za ocekivati. Golf 2 ulazi u tu grupu, zamisli kako bi bilo da drzava ostane bez 30% registracija...tempuser wrote:Mozda je vec bilo, ali nisam upratio... Jucer mi rekose da je ukinuta trajna registracija za starije od 30 god. Navodno razlog je putarina...?!?!?!?
-
tempuser
#1229 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ja tu ne vidim problem sve dok stanje tog Golfa 2 doprinosu ocuvanju tehnicke bastine BiH, to je standardna praksa u EU.
Druga je stvar sto je kod nas karanana drzava pa je jedini kriterij za trajnu registraciju starost auta, a ne starost i stanje.
Druga je stvar sto je kod nas karanana drzava pa je jedini kriterij za trajnu registraciju starost auta, a ne starost i stanje.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1230 Re: REGISTRACIJA - infarkt
2400 ccm
129 kw
715 KM.
129 kw
715 KM.
-
530i
#1231 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Vjerujem da se čeka novi zakon, tj. njegovo usvajanje...a za sve ostalo bakir je upućeniji. Navodno bi trebali dobiti i posebne tablice za oldtimere.tempuser wrote:Mozda je vec bilo, ali nisam upratio... Jucer mi rekose da je ukinuta trajna registracija za starije od 30 god. Navodno razlog je putarina...?!?!?!?
- klaki
#1232 Re: REGISTRACIJA - infarkt
530i wrote:Vjerujem da se čeka novi zakon, tj. njegovo usvajanje...a za sve ostalo bakir je upućeniji. Navodno bi trebali dobiti i posebne tablice za oldtimere.tempuser wrote:Mozda je vec bilo, ali nisam upratio... Jucer mi rekose da je ukinuta trajna registracija za starije od 30 god. Navodno razlog je putarina...?!?!?!?
meni ovo nije jasno. mislio sam da je do sada imala uvijek ta jedna trajna reg. i ta auta se voze ko normalno... sad mi govore da se mogu voziti samo vikendom..? Ima li ovo veze sa tim novim izmjenama ili sta.
-
530i
#1233 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Morala se svake godine plaćati polisa osiguranja i tehnički pregled, ranije i stiker. Ostale dadžbine NE i tablice su uvijek ostajale na autu, odnosno do promjene vlasnika.
- klaki
#1234 Re: REGISTRACIJA - infarkt
šteta ako ukinu al eto530i wrote:Morala se svake godine plaćati polisa osiguranja i tehnički pregled, ranije i stiker. Ostale dadžbine NE i tablice su uvijek ostajale na autu, odnosno do promjene vlasnika.
-
530i
#1235 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Neće ukinuti, ali će se neke stvari promijeniti sigurno.
-
tempuser
#1236 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Neki dan registrujem svoj auto i prijateljica koja mi to radi zna da imam jednog trajno registrovanog mi uze mustuluk da su ukinuli, a valjda bi ona trebala to znati, jos mi pokaza i neku tablicu za nesto.
- skafiskafsnjak
#1237 Re: REGISTRACIJA - infarkt
ma nece bas ukinuti ...uvest ce se ogranicenja .tempuser wrote:Neki dan registrujem svoj auto i prijateljica koja mi to radi zna da imam jednog trajno registrovanog mi uze mustuluk da su ukinuli, a valjda bi ona trebala to znati, jos mi pokaza i neku tablicu za nesto.
Kao prvo, to su oldtimeri . Pod Oldtimerom se podrazumjeva auto starije od X godina i da su mu svi dijelovi ORIIGINALNI. Znaci, morat ce biti uclanjen u neki klub oldtimera koji mu potvrdu izdaju da je auto oldtimer. Sad su izdavali samo na osnovu godinu ...
I auta koje se tako registruju, nece se moci vozati regularno kao i ova sto normalno registruju . Moci ce vozati samo kad budu ta neka okupljanja oldtimera i slicno..
I takav stav mi je sasvim okej i normalan. Sto bi ti da ne placas putarinu i ostale dadzbine, a ja da placam ...dok prakticno koristis kao i ja ...
-
tempuser
#1238 Re: REGISTRACIJA - infarkt
@skafiskafnjak
Zasad je ukinuto i nema alternative.
Koliko znam, kod nas u zakonu ili bilo kom zvanicnom aktu ne postoji definicija oldimera koja definise starost i stanje. Do sad je jedini kriterij za trajnu registraciju bila starost kao sto si napisao. Ne kazem da je to ispravno, ali je tako.
Postoje zvanicne kategorije oldtimera koje primjenjuju OT klubovi, ali to u nasoj drzavi to treba "institucionalizovati" jer su po osnivanju OT klubovi udruzenja gradjanja i u sadasnjem statusu bi im se prakticno dala moc (i jako veliki prostor za muljazu i mahinacije) da oldlucuju ko moze imati povlasticu a ko ne. Zamisli samo kako bi te se potvrde izdavale...
Npr. u KS nikakva potvrda nije bila potrebna, dok su je, ako sam dobro razumio @bakir1 u ZED trazili.
Sto se tice ogranicenje na koristenje, ne postoji zakon koji bi ti ogranicio raspolaganje imovinom, ako si registrovan - registrovan si. Ja ne znam da igdje postoji opcija "trajne registracije" kao kod nas. U sredjenim drzavama ti daju opciju da svoj auto kroz procjenu OT kluba certificiras kao OT auto, na osnoviu cega dobivas posebne reg. tablice i mogucnost da ga osiguravas i registrujes na onoliko vremena kllo zelis i s njim u tom periodu mozes koristiti koliko hoces. U HR imaju rjesenje koje ne negdje na 1/2 puta. Njihov savez HROS (takodjer privatno udruzenje gradjana) ima koncesiju da certificira vozila, sto masno platis, da dobiju PV tablice i beneficije na godisnju registraciju (prije svega osiguranje) medjutim osiguranja su davala popuste i sa potvrdama drugih OT klubova. Takodjer, bilo je pokusaja da se mora priloziti dokaz da imas svakodnevni auto medjutim to je palo u vodu jer te niko ne moze primorati da moras imati svakodevni auto da bi imao oldtimera.
Zasad je ukinuto i nema alternative.
Koliko znam, kod nas u zakonu ili bilo kom zvanicnom aktu ne postoji definicija oldimera koja definise starost i stanje. Do sad je jedini kriterij za trajnu registraciju bila starost kao sto si napisao. Ne kazem da je to ispravno, ali je tako.
Postoje zvanicne kategorije oldtimera koje primjenjuju OT klubovi, ali to u nasoj drzavi to treba "institucionalizovati" jer su po osnivanju OT klubovi udruzenja gradjanja i u sadasnjem statusu bi im se prakticno dala moc (i jako veliki prostor za muljazu i mahinacije) da oldlucuju ko moze imati povlasticu a ko ne. Zamisli samo kako bi te se potvrde izdavale...
Sto se tice ogranicenje na koristenje, ne postoji zakon koji bi ti ogranicio raspolaganje imovinom, ako si registrovan - registrovan si. Ja ne znam da igdje postoji opcija "trajne registracije" kao kod nas. U sredjenim drzavama ti daju opciju da svoj auto kroz procjenu OT kluba certificiras kao OT auto, na osnoviu cega dobivas posebne reg. tablice i mogucnost da ga osiguravas i registrujes na onoliko vremena kllo zelis i s njim u tom periodu mozes koristiti koliko hoces. U HR imaju rjesenje koje ne negdje na 1/2 puta. Njihov savez HROS (takodjer privatno udruzenje gradjana) ima koncesiju da certificira vozila, sto masno platis, da dobiju PV tablice i beneficije na godisnju registraciju (prije svega osiguranje) medjutim osiguranja su davala popuste i sa potvrdama drugih OT klubova. Takodjer, bilo je pokusaja da se mora priloziti dokaz da imas svakodnevni auto medjutim to je palo u vodu jer te niko ne moze primorati da moras imati svakodevni auto da bi imao oldtimera.
-
530i
#1239 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ne mogu ograničavati nikoga, posebno ne na samo te parade oldtimera. Premda me sa našim zakonodavcima ništa ne bi čudilo.
U KS se svako auto, po automatizmu registrovalo trajno, nakon 30 godina starosti. Međutim u drugim kantonima to ili nije išlo tako ili nije išlo nikako.
Jedan od načina jeste nešto slično kao u Hrvatskoj, da se neka potvrda izdaje. Jer jedno je imati oldtimer, original ili dorađen, a drugo je imati radnog konja tipa vw transporter, golf 2, mercedesi 123 i 124 i bavit se molerajem sa takvim autima... Vjerovatno će i oldtimer klubovi omastiti brk sa članarinama i ostalom papirologijom.
U KS se svako auto, po automatizmu registrovalo trajno, nakon 30 godina starosti. Međutim u drugim kantonima to ili nije išlo tako ili nije išlo nikako.
Jedan od načina jeste nešto slično kao u Hrvatskoj, da se neka potvrda izdaje. Jer jedno je imati oldtimer, original ili dorađen, a drugo je imati radnog konja tipa vw transporter, golf 2, mercedesi 123 i 124 i bavit se molerajem sa takvim autima... Vjerovatno će i oldtimer klubovi omastiti brk sa članarinama i ostalom papirologijom.
- skafiskafsnjak
#1240 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Nebitno sve, zasto bih ja placao putarinu i ostale dadzbine, a neko drugi ne...dok isto koristimo cestu.
-
530i
#1241 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Obrati se Ustavnom sudu...reci da se izložen diskriminaciji.
-
tempuser
#1242 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Da se taj auto vozi svakodnevno kao sto vozis tu svoj odavno ga ne bi bilo medju zivim!
- klaki
#1243 Re: REGISTRACIJA - infarkt
na kraju ce ga opet ljudi sa starijim autima koja voze povremeno/rijetko popusiti foru.
-
tempuser
#1244 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Otprilike...
Opet krecemo od iste stvari kao i za sve ostalo sto ne valja, nema drzave...
Kad vec nisu u stanju ili ne zele da ozvanice kategoriju oldtimer vozila, zasto bas ne postoji mogucnost da policu zakljucim na onoliko mjeseci koliko hocu??? Platicu TP, putarinu, sve ostale namete, ali mi dozavoli da zakljucim policu na 3 mjeseca i da koristim bonus.
Kad vec nisu u stanju ili ne zele da ozvanice kategoriju oldtimer vozila, zasto bas ne postoji mogucnost da policu zakljucim na onoliko mjeseci koliko hocu??? Platicu TP, putarinu, sve ostale namete, ali mi dozavoli da zakljucim policu na 3 mjeseca i da koristim bonus.
- klaki
#1245 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Jebiga i ja mastam o tome dugo, al jebiga. Ne vjerujem da ima iko da se zalaze za to tako da...tempuser wrote:Otprilike...
-
530i
#1246 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Treba odvojiti tehnički pregled i osiguranje, kao što je u nekim zemljama EU. Liberalizirati tržište osiguranja...ali kod nas su osiguranja mafija, za njih je Zika Turković malo dijete.
Još uvijek postoji fantomski pojam registracije...i taj se datum upisuje u saobraćajnu. Umjesto njega treba ići datum tehničkog pregleda, a osiguranje nezavisno od njih.
Al ko bi onda zarađiv'o para na silnoj papirologiji prijave i odjave vozila i sa bonusom koji bi se primjenjivao i na periode kraće od godine dana...
Sa stikerima, pa i tom nekom najavljivanom verzijom koja bi komunicirala radio frekvencijom stvari bi se mogle olakšati dobro...pa ti vozi neregistrovan i neosiguran...ali kao što rekoh, nema tu zarade za gospodu.
Još uvijek postoji fantomski pojam registracije...i taj se datum upisuje u saobraćajnu. Umjesto njega treba ići datum tehničkog pregleda, a osiguranje nezavisno od njih.
Al ko bi onda zarađiv'o para na silnoj papirologiji prijave i odjave vozila i sa bonusom koji bi se primjenjivao i na periode kraće od godine dana...
Sa stikerima, pa i tom nekom najavljivanom verzijom koja bi komunicirala radio frekvencijom stvari bi se mogle olakšati dobro...pa ti vozi neregistrovan i neosiguran...ali kao što rekoh, nema tu zarade za gospodu.
- mayab
#1247 Re: REGISTRACIJA - infarkt
530i wrote:Treba odvojiti tehnički pregled i osiguranje, kao što je u nekim zemljama EU. Liberalizirati tržište osiguranja...ali kod nas su osiguranja mafija, za njih je Zika Turković malo dijete.
Tako je, to i ja govorim!
Nego dodje mi danas SMS, da ako odradim regu u BIHAMK-u, dobijem dzabe clanstvo Start paket (taj mi i treba!)
Zna li iko, ima li tu kakvog trika, kao ono, "nesto im je skuplje nego drugdje, pa ti onda kao dzabe daju clanarinu"
Mora li se kod njih i osiguranje uzeti?
-
channel10
#1248 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Da li je istina da je tehnicki od 01.05. oko 100KM?
- Bakir1
#1249 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Možda ,eko test ce biti 35 KM, ako ga bude....
-
channel10
#1250 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Jedan radni kolega mi probi glavu zadnjih dana kako su mu rekli u Brcko osiguranju da ide raditi tehnicki prije prvog Maja (valjda mu registracija pocetkom Maja) jer ce navodno iza prvog biti 100KM. Posto voli bombu baciti, rekoh da ovdje priupitam
.