Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
MuaDib

#1226 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by MuaDib »

JThomas wrote:svi su oni u talu...otvorite oči majku mu više...

hiljadu puta sam rekao, kakvo crno otcjepljenje? ovakva država je njima zlatna koka, oni ni u kakvoj drugoj ne bi mogli izvlačiti toliku korist koliku izvlače.

narod je glup, neinformisan, neobrazovan i zdravo.
recept je uvijek isti, dodik baci bombu da će otcijepiti RS (iako zna da je to savršeno nemoguće, i kao što bi trebao znati svako ko iole prati politiku), srbi se "prime", bošnjački političari ospu drvlje i kamenje po njemu, hare usput natukne da će on kao ukinuti RS (iako zna da je to savršeno nemoguće), bošnjaci se "prime", i onda dodik dobije još više materijala, kao, vidi kakvi su oni, turci, teheran, oni hoće nas da ukinu, i srbi se još više "prime"...i eto ti premoćne parlamentarne većine i apsolutne vlasti u jednom entitetu. tako jednostavno, tako efikasno, kao kad smo u većini ovce. kako više niste skontali?

svi su oni samo oportunisti, jedino što je on ubjedljivo najsposobniji od njih...on je skontao šta prolazi, uporedite mu priču prije pet godina i sad...jebe se njemu živo za srpski narod. jadna ruralna većina misli da je on novi karađorđe ili šta već, a on samo trpa u svoj džep milione i milione, gradi dvorce, kupuje vile po cijelom svijetu...i kad siđe sa vlasti, razguliće na kipar isto kao i ceca, ona će mu pjevati na uho, i smijati se gluposti sva tri naroda koja mu je donijela bogatstvo koje mi smrtnici ne možemo zamisliti.

sistem spojenih posuda, gospodo...a spojenim ih održavaju svi oni u talu...i nesvijest i glupost naroda.

i da, što neko reče, to se na onom snimku gdje psuje novinarki vidjelo jasno kao dan, jedina razlika između njih i njega je količina moći i da izvinete, muda...on je njima idol, oni bi dušu prodali da mogu biti kao on.
:thumbup:
krso

#1227 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by krso »

ma dajte ljudi, ako ste sinoc gledali cd cak je i dane cankovic odustao od nezavisne rs a sta mislite po cijem nalogu, to je suplja prica.......
kv99

#1228 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by kv99 »

krso wrote:ma dajte ljudi, ako ste sinoc gledali cd cak je i dane cankovic odustao od nezavisne rs a sta mislite po cijem nalogu, to je suplja prica.......

O cemu ti pricas krso da je meni znati ? Zar nisi cuo sta je rekao odma iza toga, da je odustao od nezavisne pici ali da je za da citava BiH bude pod trobojkom i da himna BiH bude " Boze pravde". Tako da on ( i onaj ko iza njega stoji ) nije odustao od podjele BiH vec mu je apetit i porastao pa se zalaze za jos veci dio ( a zasto i nebi kad vidi kako je klempo i " Alija junior" ovako jeftino prodaju ) .
Lincoln-Burrows

#1229 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Lincoln-Burrows »

JThomas wrote:s
recept je uvijek isti, dodik baci bombu da će otcijepiti RS (iako zna da je to savršeno nemoguće, i kao što bi trebao znati svako ko iole prati politiku), srbi se "prime", bošnjački političari ospu drvlje i kamenje po njemu, hare usput natukne da će on kao ukinuti RS (iako zna da je to savršeno nemoguće), bošnjaci se "prime", i onda dodik dobije još više materijala, kao, vidi kakvi su oni, turci, teheran, oni hoće nas da ukinu, i srbi se još više "prime"...i eto ti premoćne parlamentarne većine i apsolutne vlasti u jednom entitetu. tako jednostavno, tako efikasno, kao kad smo u većini ovce. kako više niste skontali?
Ljudi su ovo skontali, ali vole da se pale.
Dodiku savršeno odgovara RS u sastavu BiH, jer sa RS u satavu Srbije bio bi uvelike
"izoliran". Ovako gradi autoput Split Banja Luka, izvozi u Hrvatsku i Srbiju bez poteškoća,
ima karizmu političara koju masno naplaćuje. Sa RS u Srbiji on bi bio političar vrlo malog značaja
i sa vrlo malim ovlastima.
Bosanac_21

#1230 Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Bosanac_21 »

Bosanski jezik ne postoji!
"Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački", kaže Dodik...
10.11.2008. 18:45

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik izjavio je da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački.

Prema njegovim riječima, ne postoji bosanski jezik i njega je prisvojila jedna etnička grupa.

"Obilježje jezika nosi obilježje naroda. Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da u BiH žive i ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji sigurno nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta.

Dodik je rekao je da je potpisani sporazum u Odžaku sa liderima Stranke demokratske akcije /SDA/ Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH Draganom Čovićem urađen na bazi konsenzusa u vezi sa popisom stanovništva u BiH.

"Tražili smo da se mora obezbijediti popis i dati mogućnost ljudima da se izjasne kojoj naciji pripadaju, kojim jezikom govore i kojoj vjeri pripadaju. Zato smo i tražili da u popisu postoje elementi jezika, a to je u sporazumu iz Odžaka i precizirano", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da predstoji donošenje zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

"Mi ćemo za njega glasati, a tim zakonom će se predvidjeti svi elementi prema evropskim standardima i elementi koji predviđaju etničku i nacionalnu pripadnost, jezik i vjeru" , istakao je Dodik.

On je naveo da je postignut dogovor da do 2014. godine strukture vlasti budu na bazi popisa iz 1991.godine.

"Što se tiče državne imovine, pojedinci iz bošnjačkog naroda tražili su isključivo da sve što je državna imovina, a to su putevi i šume i vojni objekti bude uknjiženo na nivou BiH, pa da se onda distribuira u vlasništvo entiteta", istakao je Dodik.

On je rekao da je poseban aspekt u sporazumu pitanje nepokretne vojne imovine, koja je bila predmet sukcesije bivše Jugoslavije.

"Ono što je u entitetima knjiži se kao njihova imovina, a ne imovina BiH. Vjerujem da će BiH biti demilitarizovana zemlja, pa će se i vojni objekti uknjižiti u vlasništvo entitetima", kaže Dodik.

Prema Dodikovim riječima, na sastanku u Odžaku dogovoreno je da se u vezi sa distriktom Brčko donese ustavni zakon, u kome će se odrediti pitanja vezana za Brčko, a za usvajanje tog zakona biće potrebna dvotrećinska većina, kao i za ustav.

"Mislim da je potpisani sporazum kvalitet i Republika Srpska stoji iza njega i spremni smo da podržimo sve zakone koji budu dolazili u institucije vlasti na odlučivanje", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su i drugi u RS podržali ovaj sporazum, dodajući da u Federaciji BiH ima problema koje ne želi da komentariše.

"Činjenica je da će biti potrebno obezbijediti jedan broj glasova, ali nije moje da ih ja obezbjeđujem niti je to obaveza potpisnika sporazuma iz FBiH" - rekao je Dodik.

Dodik je demantovao pojedine napise u medijima da je na potpisivanje sporazuma u Odžaku utjecao OHR.

"Sami smo to kreirali, a to što neki u BiH žele da zadrže prisustvo stranaca - to je njihova stvar. Ja sam ponosan što su se bez miješanja stranaca u Banjaluci održale sjednice Fiskalnog vijeća i Savjeta ministara BiH, i što je potpisan sporazum u Odžaku", rekao je Dodik.

Djubre ne moze biti nista drugo vec djubre. *ebo ga Tihic, i on njega. Stoka se nasla da govori, a genocidni entitet mu nosi ime samo jednog naroda, naroda koji je etnicki cistio teritoriju za govnarosa karadzica.
BOSANSKI jezik je postojao prije klice Dodika, a ne Bosnjacki - tako ce biti i u buducnosti!
Dodo bi drugima naturo svoje u cemu mu pomazu nase izdajice koje krmka glade niz dlaku :x
Lincoln-Burrows

#1231 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Lincoln-Burrows »

Ne treba oko ovoga voditi polemiku, ako netko hoće da se zove bosanski nek se zove.

Inače bosanski jezik se rijetko spominje u povijesti prije Osmanlija, a nakon toga
često je bio bio u upotrebi u hrvatskom kulturnom krugu, poglavito Dalmacije,
Bosne i Slavonije, od 17. do 19. stoljeća. Upotrebljavan je kao označitelj narodnoga jezika (Matija Divković) štokavskoga narječja i štokavsko-ikavskoga dijalekta,
u Dalmaciji je općehrvatski jezik još nazivan i Dalmatinski (čakavština)a u Slavoniji Slovinski(štokavsko ikavski)u Dubrovniku (štokavsko-jekavskomu).
U muslimanskom krugu naziv bosanski jezik se pojavljuje u rječniku Mehmeda Uskufija iz 1637., te u više djela aljamijado književnosti.
Također, česta je pojava da se jezik naziva i bošnjačkim (o čemu je ostavio svjedočanstvo i Matija Mažuranić).
Rijeđe je jezik nazivan hrvatskim, a u nazivu jednoga Uskufijeva djela i srpskim.

Tako da uzurpacija bosanskog jezika i je i nije na snazi, jer ono što je Bošnjacima bosanski jezik nije istodobno Hrvatima t.j. razlikuju se.
Hrvati su kasnije izbacili ove podjele prema nariječju i dijalektu i imaju jedan hrvatski jezik, iako su nariječja i dijalekti ostali nisu službeni jezik.
klixober

#1232 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by klixober »

Nesto razmisljam....kakva bi reakcija Lajcaka bila da je npr. Tihic rekao da srpski jezik ne postoji..
MuaDib

#1233 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by MuaDib »

Dodik nije lingvista i njegovo mišljenje nije relevantno! :x
need-4-speed

#1234 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by need-4-speed »

dallton wrote:
pici wrote:Bas pogledah CD i intervju sa Aljinim mališom...Bakirom...........moje misljenje i napokom malo proradi Senad Hadzifejzovic,kratko i jasno dali si Bakire spreman da preuzmeš funkciju predsjednika SDA.Ovaj ako dodje za prvog u Bošnjaka,najeba Bosna ko žuta,koji demagog,lažov,hoštapler.....fuj.Mozda meni ovo lici malo paranoicno al eto nek bude izgleda da je igranka Hare-Tihi = Bakir.Dobro remiziranje za Dodin uspon uz pomoc Bosnjacke elite.Bio prvo sa Lagumdjijom pa ga iskoristio i odbacio,pa sa Haretom zadnje dvije godine ,presipanje iz praznog u šuplje tacnije zagrabi kolko mozes i sada sa Tihim sve to legalizuj.Cestitke za glasace SDA i SBiH glasovanje za otmjenu lopovsko-nacionalnu elitu......samo je pitanje sta ste vi a onda mi ostali.
ma tu bandu od sda treba smaknuti totalno, izbrisati da ih vise nema...nekako mi je drago sto su dobili vecinu na ovim zadnjim izborima, ajd sad da svi lijepo vide ko su alijici ali vise nema izgovora "prisilio nas svijet na ovo, morali smo, blablabla"....
a koja bi stranka, po tebi, obavila bolje posao od SDA? SDP, mozda? vidio sam lagumdziju i njegovu alijansu, jedino sto znaju "kvalitetno" uradit jeste izrucit alzirce, da je sposoban uradio bi nesto, imao je fotelju. upucivati kritike za SDA je uredu, jer slazem se, puni su lopova i kriminalaca, ali trehati po SDA da bi od toga profitirao SDP, nije uredu, jer isti su i jedni i drugi, s tim da SDA ne izrucuje svoje drzavljane na Cubu!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1235 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by PipiDugaDevetka »

Ovo, izgleda, treba stalno ponavljati:
Ne samo da postoji bosanski jezik, nego su srpski i hrvatski nastali od bosanskog jezika!
http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/2006/10/14/467843 wrote:Desi se, s vremena na vrijeme, da me poneko priupita o jeziku kojim govorim i zatraži da se očitujem o njegovom nazivu. Bez ikakva premišljanja odgovaram da mi se materinji jezik, ovaj kojim zborim i na kojem 'sujem, na kojem nemušto sričem pisma i na kom po hartiji škrabam, na kojem sanjam i na kom me muče košmari, zove bosanski.

Strancima obično pridodam da je bosanski gotovo identičan hrvatskom ili srpskom i da je, zapravo, posrijedi jedan jezik koji je dugo vremena nosio jedan naziv i koji je, iz političkih razloga, preimenovan u tri različita jezika. Svako od korisnika ovog troglavog jezika, stoga, bira sebi kako će ga zvati, ovisno o etničkim, kulturnim i drugim afilijacijama. Ja svoj jezik nazivam bosanskim, iz prostog razloga što dolazim iz bosanskog kulturnog podneblja, što se mahom oslanjam na bosanskohercegovačko kulturno i književno naslijeđe i koristim se karakterističnom bosanskom leksikom.

Birajući sebi pravo da svoj jezik zovem onako kako želim, ja, logično i drugima prepuštam isto; ostavljam im pravo da svoj maternji jezik imenuju kako žele. Iz nekog nepoznatog, ili pak predobro poznatog razloga, drugi (a pri tome ne mislim na strance) to isto pravo niječu meni. Usto obično budem izložen tvrdnjama da "bosanski jezik ne postoji", da je posrijedi "varijanta srpskog" (ili hrvatskog, ovisno o davatelju izjave), niječe mu se postojanje gramatike, historije, leksike; rječju, uskraćuje mu se cjelokupan identitet.

Takvi drski poduhvati dakako idu uz dlaku jednom tersu i zavrijeđuju dostojan odgovor. U skladu s tim, ja sam svoje odgovore dugo vremena zasnivao na slijedećem principu:

Pokaži mi, tačku po tačku, po čemu se to hrvatski i srpski razlikuju jedan od drugoga da bi, lingvistički, zavrijedili nazive različitih jezika i ja ću ti, po tim istim tačkama, pokazati po čemu se bosanski jasno razlikuje od srpskog ili hrvatskoga i, stoga, zavrijeđuje posebno ime.

Do danas mi to niko nije uspio zorno istumačiti, a da ja ne budem u stanju, po istom principu, odijeliti bosanski od ostala dva. Sasvim dobar i uspješan pristup za jednog jezički neizobraženog tersa, ali iz nekog razloga meni nije davao odgovarajuće zadovoljenje. Uvijek sam se osjećao kao optuženik, kao da, iz nekog razloga, moram pravdati samo postojanje i ime svoga jezika.

Mora se priznati, situacija sa negiranjem bosanskog jezika je poprilično radikalna, a pošto radikalne situacije zahtijevaju radikalna rješenja, ja sam stoga pribjegao jednom. Već neko vrijeme, kada me počnu daviti sa političko-jezičkim začkoljicama i kada mi kažu kako bosanski ne postoji, ja, tobože čudeći se, kažem:

"Šališ se? Bosanski jezik ne samo da postoji, nego su od njega nastali i hrvatski i srpski."

Ovakva izjava obično privuče tri stvari - pažnju, glasne proteste i zahtjeve da obrazložim svoj stav. Što ja, s merakom, i učinim.

Krenimo, prvo, sa srpskim jezikom. Njega je, početkom XIX stoljeća, standardizirao Vuk Karadžić. Ters iz Tršića je jednostavno, putujući po južnoslavenskim prostorima, odabrao jezik istočne Hercegovine, Bosne i, dijelom, Crne Gore i proglasio ga za 'standardni srpski jezik', preuzimajući time odrednice bosanskog govora (sve sa ijekavicom) i uvodeći ga kao književni jezik za srpski narod. On nije otišao u Pirot ili Negotinsku krajinu, nije čak uzeo ni govor svoga rodnoga kraja, nego je otišao tamo gdje je smatrao da se govori najčišći narodni jezik u Južnih Slavena i, sasvim ispravno, poslužio se njime.

Neko može, dakako, reći da je i to srpski jezik, jer njime govore Srbi iz tog dijela Bosne i Hercegovine. Tačno, ali je taj govor određen regionalno, a ne etnički, jer isto tako, ili veoma slično, govore i nesrbi, druge etničke skupine iz tog područja, a i Crnogorci. Helem, Vuk je Karadžić Srbima srpski jezik donio iz Bosne i tako je srpski nastao od bosanskog.

Još jasnijem razdvajanju je poslije pomogla zlosretna jezička politika koja je bila na snazi za vrijeme Vukovog zloglasnog prezimenjaka, a kojom je iz srpskih medija i školstva prognana ijekavica i latinica, čime se srpski jezik, barem privremeno, de facto odrekao i latinice i ijekavice kao svoje kulturne baštine, olako ih prepuštajući drugim jezicima, kao što je bosanski. Hvala na tome.

Hrvatski je jezik donekle slična priča. I on je standardiziran na sličan način u prvoj polovici XIX stoljeća od strane Ljudevita Gaja i Ilirskog pokreta, te usaglašen sa srpskim jezikom Bečkim sporazumom iz 1850. Kao književni jezik, hrvatski je vrlo lijepo i uredno uređen na principima bosanskog govornog jezika, ali je problem hrvatskog jezika u tome što njime ne govore tri četvrtine hrvatskoga puka.

Jezik koji u školi uče mali Istrijani, mali Zagorci, mali Splićani i mali Zagrepčani nema puno veze sa jezikom koji oni govore kod kuće, tako da, nažalost, moram primijetiti da se većini Hrvata književni hrvatski uveliko razlikuje od kolokvijalnog maternjeg jezika u Hrvatskoj, onog govora kojem ih uče njihove mame. Kada mama iz Zagreba svojoj djeci kaže da idu u posjet rodbini u Bosnu, oni se zapitaju: "A kaj bumo tam delali?" Prevedeno na književni hrvatski, to bi glasilo : "A što ćemo tamo raditi?" Ni nalik.

Nadalje, ako su hrvatski i srpski dva različita jezika, onda sam hrvatski ne postoji kao jedinstven jezik, već su to u stvari tri jezika - kajkavski, čakavski i štokavski. Službena hrvatska politika ih naziva narječjima, ali ja, ruku na srce, kajkavski ili istarski razumijem jednako koliko i slovenački i češki. Meni je to posve strani jezik. Hrvatska, dakako, ima pravo voditi svoju jezički politiku kako hoće, ali ja osobno podržavam inicijative koje se zalažu za priznanje, recimo, kajkavskog jezika.

Književni hrvatski, s druge strane, jako nalikuje običnom govornom jeziku iz Bosne (i, dijelom, Slavonije, sa izuzetkom slavonske sćakavštine). Njime govore bosanski Hrvati, ali, opet, i druge etničke grupe u Bosni. Iz toga se jasno vidi da je hrvatski, kao i srpski, preuzet i prenesen iz Bosne na opću korist hrvatske pismenosti.

Dakako, završim ja svoje izlaganje sa naznakom da nema potrebe za bilo kakvim zahvaljivanjem, jer smo mi Bosanci (a, vala, i Hercegovci) široke ruke, još šire duše i uvijek spremni pripomoći.

Nemam ja ništa protiv da mi beru šljive i dunje iz bašče, naprotiv. Bujrum, rodilo je, i rodit će opet, grehota je da istruhne, a sevap je da se podijeli. Ali da mi bez pitanja pomjeraš međe, da mi zajmiš i samu bašču, e to ne može! Ne dam! Ni komšijama, ni susjedima. Jasno?
Ja tebi ne ''sečem'' bagrenje, nemoj ni ti moju bašču dirati!
Orbini

#1236 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Orbini »

MuaDib wrote:Dodik nije lingvista i njegovo mišljenje nije relevantno! :x
Ali je relevantno sto takav covjek gazduje na pola BiH uz blagoslov nasih Tihica i tihicevaca, i sto takav covjek daje garancije za ravnopravnost Bosnjaka,...
Jako je relevantno sa kime pravis kompriomise, a sa ovakvim je nemoguce,...
Drvosjeca iz Dejcica

#1237 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ako laze koza, ne laze rog. :thumbup:

Image
dallton

#1238 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

need-4-speed wrote:
dallton wrote:
pici wrote:Bas pogledah CD i intervju sa Aljinim mališom...Bakirom...........moje misljenje i napokom malo proradi Senad Hadzifejzovic,kratko i jasno dali si Bakire spreman da preuzmeš funkciju predsjednika SDA.Ovaj ako dodje za prvog u Bošnjaka,najeba Bosna ko žuta,koji demagog,lažov,hoštapler.....fuj.Mozda meni ovo lici malo paranoicno al eto nek bude izgleda da je igranka Hare-Tihi = Bakir.Dobro remiziranje za Dodin uspon uz pomoc Bosnjacke elite.Bio prvo sa Lagumdjijom pa ga iskoristio i odbacio,pa sa Haretom zadnje dvije godine ,presipanje iz praznog u šuplje tacnije zagrabi kolko mozes i sada sa Tihim sve to legalizuj.Cestitke za glasace SDA i SBiH glasovanje za otmjenu lopovsko-nacionalnu elitu......samo je pitanje sta ste vi a onda mi ostali.
ma tu bandu od sda treba smaknuti totalno, izbrisati da ih vise nema...nekako mi je drago sto su dobili vecinu na ovim zadnjim izborima, ajd sad da svi lijepo vide ko su alijici ali vise nema izgovora "prisilio nas svijet na ovo, morali smo, blablabla"....
a koja bi stranka, po tebi, obavila bolje posao od SDA? SDP, mozda? vidio sam lagumdziju i njegovu alijansu, jedino sto znaju "kvalitetno" uradit jeste izrucit alzirce, da je sposoban uradio bi nesto, imao je fotelju. upucivati kritike za SDA je uredu, jer slazem se, puni su lopova i kriminalaca, ali trehati po SDA da bi od toga profitirao SDP, nije uredu, jer isti su i jedni i drugi, s tim da SDA ne izrucuje svoje drzavljane na Cubu!
Ne kontam tvoj komentar, ni rijecju nisam spomenuo SDP niti bilo koga drugog
elSaik

#1239 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by elSaik »

Koliko oni puta rekoše BOSNE NEMA, a BOSNE IMA I BIT ĆE JE... i BOSNE... i BOSANSKOG NARODA... i BOSANSKOG JEZIKA... pa nek' crknu od muke, ali tako je... 8-)
vee-jay

#1240 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by vee-jay »

need-4-speed wrote:
dallton wrote:
:D ma jok, SDA izrucuje 49% Bosne i Hercegovine Srbiji. A thanks to SBiH imamo danas 100% policiju BiH i 100% no kriminal :D

Ma daj, pusti suplje momcino. Kad je to SDP imao vlast? 2 godine. To sto si ti tada jos bio u kolijevci ne daje ti za pravo da ne znas da je SDP za one dvije godine vise za BiH uradio nego SDA i SzBiH za ostalo vrijeme. I taj tvoj tebi omrzeni SDP je vise uradio za Alzirsku grupu nego sadasnja vlast zajedno (na stranu sto bi ih i sve i jedna druga strana isto izrucila). Samo to te ne zanima, jer ne daj Boze da komunjare nesto pozitivno mogu uraditi za nas.
Bosanac_21

#1241 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Bosanac_21 »

Problem nije u tome sto Dodik sve "tudje" negira i omalovazava - na to smo navikli, ne samo od njega vec vecine naroda kojeg taj isti pretstavlja - problem je sto krmak dobija podrsku od nasih izdajnika :x Tihic i njemu slicni pomazu salijevanju temelja genocidne rs i njenom ocuvanju nakon sveg onog sto smo prezivjeli od te iste :x

Ovo je na ZALOST vec oprosteno od strane Tihica i njegove bratije :x

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Dokle vise, dokle stoko bezosjecajna

Image
Umjetnik a

#1242 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Umjetnik a »

PipiDugaDevetka wrote:Ovo, izgleda, treba stalno ponavljati:
Ne samo da postoji bosanski jezik, nego su srpski i hrvatski nastali od bosanskog jezika!
http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/2006/10/14/467843 wrote:Desi se, s vremena na vrijeme, da me poneko priupita o jeziku kojim govorim i zatraži da se očitujem o njegovom nazivu. Bez ikakva premišljanja odgovaram da mi se materinji jezik, ovaj kojim zborim i na kojem 'sujem, na kojem nemušto sričem pisma i na kom po hartiji škrabam, na kojem sanjam i na kom me muče košmari, zove bosanski.

Strancima obično pridodam da je bosanski gotovo identičan hrvatskom ili srpskom i da je, zapravo, posrijedi jedan jezik koji je dugo vremena nosio jedan naziv i koji je, iz političkih razloga, preimenovan u tri različita jezika. Svako od korisnika ovog troglavog jezika, stoga, bira sebi kako će ga zvati, ovisno o etničkim, kulturnim i drugim afilijacijama. Ja svoj jezik nazivam bosanskim, iz prostog razloga što dolazim iz bosanskog kulturnog podneblja, što se mahom oslanjam na bosanskohercegovačko kulturno i književno naslijeđe i koristim se karakterističnom bosanskom leksikom.

Birajući sebi pravo da svoj jezik zovem onako kako želim, ja, logično i drugima prepuštam isto; ostavljam im pravo da svoj maternji jezik imenuju kako žele. Iz nekog nepoznatog, ili pak predobro poznatog razloga, drugi (a pri tome ne mislim na strance) to isto pravo niječu meni. Usto obično budem izložen tvrdnjama da "bosanski jezik ne postoji", da je posrijedi "varijanta srpskog" (ili hrvatskog, ovisno o davatelju izjave), niječe mu se postojanje gramatike, historije, leksike; rječju, uskraćuje mu se cjelokupan identitet.

Takvi drski poduhvati dakako idu uz dlaku jednom tersu i zavrijeđuju dostojan odgovor. U skladu s tim, ja sam svoje odgovore dugo vremena zasnivao na slijedećem principu:

Pokaži mi, tačku po tačku, po čemu se to hrvatski i srpski razlikuju jedan od drugoga da bi, lingvistički, zavrijedili nazive različitih jezika i ja ću ti, po tim istim tačkama, pokazati po čemu se bosanski jasno razlikuje od srpskog ili hrvatskoga i, stoga, zavrijeđuje posebno ime.

Do danas mi to niko nije uspio zorno istumačiti, a da ja ne budem u stanju, po istom principu, odijeliti bosanski od ostala dva. Sasvim dobar i uspješan pristup za jednog jezički neizobraženog tersa, ali iz nekog razloga meni nije davao odgovarajuće zadovoljenje. Uvijek sam se osjećao kao optuženik, kao da, iz nekog razloga, moram pravdati samo postojanje i ime svoga jezika.

Mora se priznati, situacija sa negiranjem bosanskog jezika je poprilično radikalna, a pošto radikalne situacije zahtijevaju radikalna rješenja, ja sam stoga pribjegao jednom. Već neko vrijeme, kada me počnu daviti sa političko-jezičkim začkoljicama i kada mi kažu kako bosanski ne postoji, ja, tobože čudeći se, kažem:

"Šališ se? Bosanski jezik ne samo da postoji, nego su od njega nastali i hrvatski i srpski."

Ovakva izjava obično privuče tri stvari - pažnju, glasne proteste i zahtjeve da obrazložim svoj stav. Što ja, s merakom, i učinim.

Krenimo, prvo, sa srpskim jezikom. Njega je, početkom XIX stoljeća, standardizirao Vuk Karadžić. Ters iz Tršića je jednostavno, putujući po južnoslavenskim prostorima, odabrao jezik istočne Hercegovine, Bosne i, dijelom, Crne Gore i proglasio ga za 'standardni srpski jezik', preuzimajući time odrednice bosanskog govora (sve sa ijekavicom) i uvodeći ga kao književni jezik za srpski narod. On nije otišao u Pirot ili Negotinsku krajinu, nije čak uzeo ni govor svoga rodnoga kraja, nego je otišao tamo gdje je smatrao da se govori najčišći narodni jezik u Južnih Slavena i, sasvim ispravno, poslužio se njime.

Neko može, dakako, reći da je i to srpski jezik, jer njime govore Srbi iz tog dijela Bosne i Hercegovine. Tačno, ali je taj govor određen regionalno, a ne etnički, jer isto tako, ili veoma slično, govore i nesrbi, druge etničke skupine iz tog područja, a i Crnogorci. Helem, Vuk je Karadžić Srbima srpski jezik donio iz Bosne i tako je srpski nastao od bosanskog.

Još jasnijem razdvajanju je poslije pomogla zlosretna jezička politika koja je bila na snazi za vrijeme Vukovog zloglasnog prezimenjaka, a kojom je iz srpskih medija i školstva prognana ijekavica i latinica, čime se srpski jezik, barem privremeno, de facto odrekao i latinice i ijekavice kao svoje kulturne baštine, olako ih prepuštajući drugim jezicima, kao što je bosanski. Hvala na tome.

Hrvatski je jezik donekle slična priča. I on je standardiziran na sličan način u prvoj polovici XIX stoljeća od strane Ljudevita Gaja i Ilirskog pokreta, te usaglašen sa srpskim jezikom Bečkim sporazumom iz 1850. Kao književni jezik, hrvatski je vrlo lijepo i uredno uređen na principima bosanskog govornog jezika, ali je problem hrvatskog jezika u tome što njime ne govore tri četvrtine hrvatskoga puka.

Jezik koji u školi uče mali Istrijani, mali Zagorci, mali Splićani i mali Zagrepčani nema puno veze sa jezikom koji oni govore kod kuće, tako da, nažalost, moram primijetiti da se većini Hrvata književni hrvatski uveliko razlikuje od kolokvijalnog maternjeg jezika u Hrvatskoj, onog govora kojem ih uče njihove mame. Kada mama iz Zagreba svojoj djeci kaže da idu u posjet rodbini u Bosnu, oni se zapitaju: "A kaj bumo tam delali?" Prevedeno na književni hrvatski, to bi glasilo : "A što ćemo tamo raditi?" Ni nalik.

Nadalje, ako su hrvatski i srpski dva različita jezika, onda sam hrvatski ne postoji kao jedinstven jezik, već su to u stvari tri jezika - kajkavski, čakavski i štokavski. Službena hrvatska politika ih naziva narječjima, ali ja, ruku na srce, kajkavski ili istarski razumijem jednako koliko i slovenački i češki. Meni je to posve strani jezik. Hrvatska, dakako, ima pravo voditi svoju jezički politiku kako hoće, ali ja osobno podržavam inicijative koje se zalažu za priznanje, recimo, kajkavskog jezika.

Književni hrvatski, s druge strane, jako nalikuje običnom govornom jeziku iz Bosne (i, dijelom, Slavonije, sa izuzetkom slavonske sćakavštine). Njime govore bosanski Hrvati, ali, opet, i druge etničke grupe u Bosni. Iz toga se jasno vidi da je hrvatski, kao i srpski, preuzet i prenesen iz Bosne na opću korist hrvatske pismenosti.

Dakako, završim ja svoje izlaganje sa naznakom da nema potrebe za bilo kakvim zahvaljivanjem, jer smo mi Bosanci (a, vala, i Hercegovci) široke ruke, još šire duše i uvijek spremni pripomoći.

Nemam ja ništa protiv da mi beru šljive i dunje iz bašče, naprotiv. Bujrum, rodilo je, i rodit će opet, grehota je da istruhne, a sevap je da se podijeli. Ali da mi bez pitanja pomjeraš međe, da mi zajmiš i samu bašču, e to ne može! Ne dam! Ni komšijama, ni susjedima. Jasno?
Ja tebi ne ''sečem'' bagrenje, nemoj ni ti moju bašču dirati!
ili
moje sveto, tvoje sveto, svoje čuvaj u moje ne diraj

SPC je sve donedavno štampala Biblije na ijekavici
Air Ramiz

#1243 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Air Ramiz »

Lincoln-Burrows wrote:Ne treba oko ovoga voditi polemiku, ako netko hoće da se zove bosanski nek se zove.

Inače bosanski jezik se rijetko spominje u povijesti prije Osmanlija, a nakon toga
često je bio bio u upotrebi u hrvatskom kulturnom krugu, poglavito Dalmacije,
Bosne i Slavonije, od 17. do 19. stoljeća. Upotrebljavan je kao označitelj narodnoga jezika (Matija Divković) štokavskoga narječja i štokavsko-ikavskoga dijalekta,
u Dalmaciji je općehrvatski jezik još nazivan i Dalmatinski (čakavština)a u Slavoniji Slovinski(štokavsko ikavski)u Dubrovniku (štokavsko-jekavskomu).
U muslimanskom krugu naziv bosanski jezik se pojavljuje u rječniku Mehmeda Uskufija iz 1637., te u više djela aljamijado književnosti.
Također, česta je pojava da se jezik naziva i bošnjačkim (o čemu je ostavio svjedočanstvo i Matija Mažuranić).
Rijeđe je jezik nazivan hrvatskim, a u nazivu jednoga Uskufijeva djela i srpskim.

Tako da uzurpacija bosanskog jezika i je i nije na snazi, jer ono što je Bošnjacima bosanski jezik nije istodobno Hrvatima t.j. razlikuju se.
Hrvati su kasnije izbacili ove podjele prema nariječju i dijalektu i imaju jedan hrvatski jezik, iako su nariječja i dijalekti ostali nisu službeni jezik.
De bolan ne seri ovdje, uzeo si copy/pejstovat nekakve budalastine sa cro stranica, cro Wiki i ostalih NDH tumacenja.
Nije uopste cesta pojava da se bosanski naziva bosnjacki to je tendencija hrvata i srba u zadnje vrijeme i nista vise, bazirana na anahronizmu i vadjenju stvari iz konteksta. A cijeli ovaj velikohrvatski fasizam o tome da je Bosna isto sto i Dalmacija samo nekakva pokrajina koja je bila hrvatska se ne razlikuje ni gram od cetnickog Seseljevog projekta. Okanite nas se vise, ja cu jezik zvat kako mi ga je zvala nana rahmetli i u tome me nece sprijecit "hrvatski povjesnicari", jes da su pokusali da pripoje dio BiH sebi, ali ne moze.
Air Ramiz

#1244 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Air Ramiz »

Bosanac_21 wrote:Bosanski jezik ne postoji!
"Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački", kaže Dodik...
10.11.2008. 18:45

E pa Dodiku, evo ja npr. govorim bosanskim i smatram da ti imaš pravo na svoje vlastito ime, ali da se ne možeš zvat Milorad, nego krmak, a Republika Srpska se može samo zvat Republika Genocidna. Od sad svaki put kad neko pokuša nametat nama kako da se zovemo, i mi ćemo nametat Dodiku ime krmak, a republici srpskoj, republika genocidna.
dallton

#1245 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

Fakat ne kontam sta je tolika povika na SDP - vise manje sva losa fama oko njih je rezultat (stvarne greske na stranu) propagande..citava prica s Alzirskom Grupom nije nikakav argument, njemacka, francuska, engleska itd su takodje nelegalno isporucile svoje gradjane, a kamoli necemo mi?
need-4-speed

#1246 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by need-4-speed »

ma tu bandu od sda treba smaknuti totalno, izbrisati da ih vise nema...nekako mi je drago sto su dobili vecinu na ovim zadnjim izborima, ajd sad da svi lijepo vide ko su alijici ali vise nema izgovora "prisilio nas svijet na ovo, morali smo, blablabla"....[/quote]

a koja bi stranka, po tebi, obavila bolje posao od SDA? SDP, mozda? vidio sam lagumdziju i njegovu alijansu, jedino sto znaju "kvalitetno" uradit jeste izrucit alzirce, da je sposoban uradio bi nesto, imao je fotelju. upucivati kritike za SDA je uredu, jer slazem se, puni su lopova i kriminalaca, ali trehati po SDA da bi od toga profitirao SDP, nije uredu, jer isti su i jedni i drugi, s tim da SDA ne izrucuje svoje drzavljane na Cubu![/quote]

Ne kontam tvoj komentar, ni rijecju nisam spomenuo SDP niti bilo koga drugog[/quote]

zato sam te pitao koja stranka bi bolje zastupala interese bosnjaka od SDA. kada kazes da SDA treba rasturit, ja tebe pitam ko ce doci na njeno mjesto? sigurno nece ove sitne stranke poput penzionera, invalida, nasa stranka i sl. vjerovatno bi izbrisao SDA da bi SDP dosao na njeno mjesto, nema ko drugi!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1247 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by PipiDugaDevetka »

DODIK=DODIG, DODIGOVATI,...Nije uopšte srpska riječ. Morao bi promijeniti svoje prezime ako hoće da je od roda...,...hm,...Neću dalje,...
Prozor

#1248 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Prozor »

Image

Dodik, eno ti bosanski jezik na "srpskom" Kosovu, sluzbeno...
dallton

#1249 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

a nesto bi kao bilo izgubljeno dolaskom sdp-a na vlast?
need-4-speed

#1250 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by need-4-speed »

vee-jay wrote:
need-4-speed wrote:
:D ma jok, SDA izrucuje 49% Bosne i Hercegovine Srbiji. A thanks to SBiH imamo danas 100% policiju BiH i 100% no kriminal :D

Ma daj, pusti suplje momcino. Kad je to SDP imao vlast? 2 godine. To sto si ti tada jos bio u kolijevci ne daje ti za pravo da ne znas da je SDP za one dvije godine vise za BiH uradio nego SDA i SzBiH za ostalo vrijeme. I taj tvoj tebi omrzeni SDP je vise uradio za Alzirsku grupu nego sadasnja vlast zajedno (na stranu sto bi ih i sve i jedna druga strana isto izrucila). Samo to te ne zanima, jer ne daj Boze da komunjare nesto pozitivno mogu uraditi za nas.
Iako sam bio u "kolijevci" znam da je SDP, za vrijeme vladavine u ZDK, unistio ekonomiju tog kantona.
Dalje, spomenuo bih medije u BiH, jasno se vidi kome su naklonjeni, pocevsi od federalne,preko slobodne bosne, dana itd. Uvijek su u prvom planu greske SDA, dok sveti bezgrijesni SDP nikada nije napadan od npr. magazina 60 minuta, iako ima dosta materijela za takvo sta. Svoje licemjerstvo ste pokazali kada ste iskoristili ubistvo Denisa Mrnjavca za svoje politicke ciljeve, sram vas bilo!
Dugo su komunjare u bosni zatirale islam i bosnjake, nek se gone u obecani raj negdje u rusiju ili kinu, ja cu radije da zivim u bosni iz doba bana Borica, nego pod palicom novog Tita.
Locked