Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
PM72

#1226 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nek' si mu vala rek'o.Šta Dozer znao o ratu i ratnim dešavanjima :lol: još nas uzeo provocirati. :bih:
valter.ba

#1227 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by valter.ba »

Jbg dozer ce me razumjeti (pogledao profil :smile:,) poslje svega vise nemam zivaca ni utakmicu pogledati do kraja. A i ovo ne mogu citati jer me fleshevi udaraju, jebem ti rat!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Hodrosfera

#1228 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Hodrosfera »

Jebem ti rat!

Valter, shvatam te.

Tvoj post cu iskoristiti kao uvod za neka svoja zapazanja.

Tocak se ne moze vratiti, ni izgubljeni zivoti, niti izbristi sakacenja, ni rane, ni oziljci na dusi.

Ko normalan zeli rat? Ko normanlan moze pucati snajperom na civila?

KO NORMALAN MOZE BITI ZVIJER?

Ali rat i uzasi u BiH niti su prvi, ni (nazalost) posljednji.

Mislim da se ne varam, a o tome ima dosta svjedocenja i na ovom forumu, da su varijante logike Jebem ti rat bile prisutne i u zlo proljece '92, upravo kod velikog broja ljudi muslimanske/bosnjacke nacionalnosti. Za razliku od vasih "komsija"...

Postoje ti "istorijski momenti", kataklizme. Kada je ili-ili. Vi ste to prezivjeli '92-'95. Ne zaboravite, mnogi narodi su cijenu stvaranja svoje slobode placali i skuplje.

Bosnjaci - Bosanci, nikad nece biti slabiji i jos vaznije - nikad naivniji nego sto su tada bili. Upravo je generalno njihova situacija 1992. bila: slabi i naivni.

Cijena koju su "platili" je ogromna. Ali - prezivjeli su. :thumbup:

Bosnjaci - Bosanci, sto vas ne ubi, ojaca vas - tako to ja vidim.
Dozer

#1229 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma no sikiriki Valtere ba ;)

Mada...fakat je bilo interesantno :lol: :lol: :lol:

Zajebancija na stranu, al' ne znam sta su to ti "flashevi"? Mislim, i ja se stalno sjetim necega, sto kompletnog niza desavanja, sto samo fragmenata, ali na to uopste ne gledam negativno. Jebi ga, to je nesto sto je svakome od nas dio zivota. Nenormalan, cinjenica, ali je dio zivota koji smo imali, prezivjeli i dozivjeli, i tu se ama bas nista ne moze promijeniti. I ja sam se nagledao krvi, rana, otkinutih ruku, nogu, crijeva, ispalih ociju iz glave od pogodaka metkom, otkinutih prstiju, pa i prepolovljenih tijela... Nesto je bilo od poznatih ljudi, nesto od nepoznatih, nesto moje...ispadao iz rovova od detonacija, napola gluh od silne pucnjave, sjeban fizicki kao posljedica svega toga (doduse nista tesko), i, sta cu sad?
Jebi ga, koliko god sve to zajedno jeste ogavno, odvratno, nesretno, naopako, pogresno, ili kako god... ipak se desilo, ipak sam to vidio, cuo i osjetio, i to se ne moze jednostavno izbrisati gumicom.
Ipak je to svima nama, htjeli mi to priznati ili ne, zasigurno najupecatljiviji dio zivota. Zasto, onda, bjezati od toga? Zasto ga pokusavati zaboraviti, kada je to jednostavno nemoguce?

VIdis, i pored svega onoga, i u sred onoga, ja sam se opet maksimalno zajebavao. Ne da bih prikrio nesto, neki strah, nervozu ili sta ti ja znam, nego jednostavno jer sam bio svjestan sta se desava, kao i sta se sve moze desiti meni licno. I to prihvatio kao normalno u datim okolnostima, sto to i jeste bilo. Opet kazem - koliko god to zaista bilo nenormalno, neprirodno i naopako, u tim momentima, tj. u tom skoro cetverogodoisnjem periodu to je bilo - normalno. I ja sam na to tako i gledao i to tako i prihvatio.
Danas se sa svim tim samo zajebavam, bez obzira koliko je ogavna sama tema u datom momentu. A nije nista drugacije bilo ni u sred svega onoga :).

Kratki primjer: Azici, neki je jaGuar '93, sjedim pred vratima Karitasa i pusim. Zrak cist (nema zagadjivaca, fabrika i sl. :)), -12 je ali sam dobro nadundan, nigdje ne puca...mir i tisina. Ljepota. Odjednom iza zida kapije koja vodi u nas transe ufura Ogi, drug iz voda. Stade pred mene, kaze - jebo majku, k'o da me nesto pogodi. Reko' - sta te ba pogodi kad se nigdje nista nije culo? A on ce - ma jest', matere mi!
Daj da vidim gdje, reko'. Udjosmo unutra i on svuce hlace do koljena, kad ono fakat - metak. Ali! Ocito je bio "umorni" metak dosao ko zna odakle, jer se pucanj nije cuo. A on, posto mu je bilo mrsko ici kroz uski transe, isao livadom pored njega i lagano dzogira'o. Gledam lijevu nogu - rupa s obje strane, na prednjoj strani butine. Gledam desnu - ima rupa s unutrasnje strane butine, ali nema i izlazne. Pogledam malo bolje, kad ono metak stoji ispod koze, nadigao mu kozu, ali je nije probio i izasao. Reko' - divi ga, ba, gdje je stao! :D. On se sage, gleda, pipa, pa pogleda u mene i zausti "Sta cu s...", a onda ugleda mene s nozem u ruci :D :D :D .
Reko' - sacemo da ga izvadimo, brate, sta drugo :lol: . Ma nisam ni stigao primaci noz metku, a on je vec k'o skakavac otfur'o u sobu. Tamo ga gleda komandir, pita - sta je tebi? A ovaj ce, jos uvijek spustenih hlaca - ma, pogodio me matak, i evo ga stao ovdje (pokazuje), a ovaj manijak hoce da mi reze nogu i da ga vadi (i pokazuje na mene iza njegovih ledja)! Gleda komandir nogu, pa u mene, a na licu kez od uha do uha, pa ce - ma sacemo mi to. I poteze i on noz :lol: :lol: :lol: :lol: . Ali, opet skakavac umace, navuce hlace, zbrisa u krevet, pokri se, urla - ne daaaaam! :lol: :lol: :lol: Na kraju, u bolnici mu uradili upravo ono sto smo i mi htjeli - samo malo recnuli i zrno samo ispalo iz noge :D Blesan se patio skoro 2 dana s tim u nozi, bolo ga, bolilo...al' stash :)
Last edited by Dozer on 28/01/2013 14:27, edited 2 times in total.
Nekako s proljeća

#1230 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Joj Valtera... :lol: :lol: . Doduše , i pravi Valter bi se ibretio kada bi shvatio kako se rokalo u njegov i naš vakat...
PM72

#1231 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Valter je i kriv što je dosta ljudi stradalo u ovom "zadnjem" ratu.Sa jednim okvirom pobio bar 60 švaba na vozu,pričao je njemački kao prevodilac a njemačke uniforme po mjeri pronalazio kao da je ušao u magacin Vermahta.Kažu da je zadnja Hitlerova želja prije samoubistva bila - "ubijte Batu Živojinovića"...
Dozer

#1232 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
smurf

#1233 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

Kaze Sejo iz Pusenja da je izbrojao slovom i brojem 68 palih svaba od ruke Bate Zivojinovica u gore pomenutom filmu... Ne znam ko je gori, reziser ili Sejo :-)
Dozer

#1234 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ih...da nam je bilo jedno 7-8 Bata (Valtera), pa ih poslati u dvosatnu akciju...ma ne bi rat traj'o ni 20 dana :D :D :D
ZV Keli

#1235 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ZV Keli »

Omerta13 wrote:Samo da se zahvalim svima koji cu na bilo koji nacin ucestovali u odbrani ovog grada i nase drzave. Zelim i da se zahvalim svima koji i dan danas pripricavaju te ratne price nama koji smo bili tu al premladi da mozemo znati nesto vise iz vlastitog iskustva, jako je bitno da i novije generacije znaju sta se desavalo te da to prenose dalje. U jednu ruku sam siguran da nas vise nikad nece ufatiti nespremne a u drugu ruku me strah samo ovih nasih pogancera koji su se prodali jer citajuci ovu temu sam stvorio sliku da smo najvise sami sebi dohakali. Kao nacija koja je kroz historiju mnogo propatila moramo uciniti mnogo vise da osvjestimo omladinu jer ce kad tad ovo sve opet puci i da ce djecaci morati uzeti puske u ruke. Situacija nije ni malo bajna ako uzmemo u obzir da punimo dvorane kad gostuje brena, ceca, lukas i sta ja znam ko vise. :x

El-Fatiha za sve nase šehide i poginule sugradjane
:thumbup: A ti sto idu cetnickim ravamaku i narkomanima i pune dvorane ide na obraz i svaka cast onim koji su bacili suzavac i izmaltretirali one koji su krenuli u Zetru na narkomanov koncert!

Rahmet i pokoj dusama branilaca Sarajeva jer na krajeva ovo je grad prkosa,ljubavi i ponosa!
hAZNADAR

#1236 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by hAZNADAR »

Neznam dali pratite sudjenje Karadjicu - ali svjedoci Bosnjak koji tvrdi da smo sami sebe snajperima gadjali.

HAG - Bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH Edin Garaplija potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu da je tokom rata u Sarajevu djelovala tajna vojna jedinica "Ševe" i da su njene aktivnosti snajperskog djelovanja i napada na civile pripisivane Vojsci Republike Srpske.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ga ... 78992.html

E moj Garapija - istini ima mjesta ali na koji nacin i kako.
Nekako s proljeća

#1237 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Ne svjedoči on da smo ''sami sebe snajperisali'' , već da je i za takve namjene, za pojedine slučajeve , korišten dio pripadnika jedinice ''Ševe''. Valjda je vakat da se neka nerazjašnjena ubistva izvuku iz arhiva i procesuiraju njihovi izvršioci (preživjeli) i njihovi nalogodavci .
Dozer

#1238 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ima u tom Garaplijinom "svjedocenju" raznoraznih elemenata koji se pogresno i tendenciozno interpretiraju.
On je samo naveo "...da su njene aktivnosti (Seva) snajperskog djelovanja i napada na civile...". Medjutim, ni jednog momenta nije naveo konkretan slucaj ili primjer - ko je snajperao po civilima, odakle, kada i sl.

Zna se poprilicno o tome sta je tajna Alijina jedinica za eliminaciju nepodobnih radila (Celo, Sefer, vjerovatno i Leutar kasnije, itd.), medjutim Garaplija u Haagu, a da bi bio zaista vjerodostojan, morao bi navesti puno vise detalja o tom "snajperanju po civilima" u ratu s ciljem optuzivanja srpske strane, a to podrazumijeva i vrijeme, mjesto, izvrsioca/e i nalogodavca/e.
Ovako, to ofrlje ispaljeno i sirokopojasno znacece "svjedocenje" nije nista drugo nego podrska Karadzicu i njegovim tezama kako smo "sami sebe ubijali".
Nekako s proljeća

#1239 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Na ovom suđenju on i jeste odgovarao na pitanja koja se odnose na konkretne slučajeve ( za ubistvo članova porodice generala Halilovića su u zvaničnom izvještaju optužene snage VRS-e da su odgovorne za ispaljenje nekog projektila sa nekog od svojih položaja, a da to nije istina jer odgovornost za taj tragičnan događaj-atentat je adresiran na pripadnike jedinice ''Ševe''). Drugi slučaj za koji je pitan i svjedočio je ubistvo (snajperom) francuskog pripadnika UNPROFOR-a , a za koje je Garaplija izjavio da se i taj događaj-ubistvo može pripisati ''Ševa''-ma jer su do takvih saznanja došli ispitivanjem njenog pripadnika Herende. Isto tako je potvrdio da je Herenda odgovoran-egzekutor ubistva zarobljenih neprijateljskih vojnika u Dobrinji, a koji su dovezeni i potom pobijeni u tzv ''Velikom parku'' . Ranjavanje Ismeta Bajramovića , po nekim procjenama i slučaj ''Romeo i Julija ...se dovode u vezi sa pripadnicima ove jedinice. Alije ? , misliš Delimustafića Alije, tadašnjeg ministra MUP-a R BiH.
Dozer

#1240 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Nije Delimustafic nista mogao bez "viseg" imenjaka i sina mu ;).

A sva ta pitanja na koja je Garaplija odgovarao i dalje nigdje ne spominju dejstva po civilima-gradjanima Sarajeva. Kada se to kaze, misli se na ljude koji su hodali ulicama i koji nisu bili u nekoj od politickih/talovskih sema poput Sefera, Cele, itd.
Nekako s proljeća

#1241 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Shvatam na šta aludiraš i ne bih da nam se fokus razmjene mišljenja okrene u tom pravcu, bar ne na ovoj temi. A na njoj ima mnogo primjera koji govore o osnovanom smislu za neke od tačaka optužbe protiv osumnjičenog ratnog zločinca Karadžića, a na kraju krajeva Garaplija je samo jedan od svjedoka u tom procesu. Nastojanja tima odbrane osumnjičenog Karadžića da kroz njegove iskaze umanji obim onog za šta se tereti, su meni sasvim razumljiva. Neka odgovara samo za ono, za što i jeste odgovoran.
A ovi slučajevi o kojim je i prije svjedočio Garaplija, će se prije ili poslije rasvijetliti u sudskom procesu naših pravosudnih institucija. Tada će se saznati o kojem je ''Aliji'' riječ... :wink:
Dozer

#1242 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Naravno ;)
TheMule

#1243 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Nekako s proljeća wrote:Shvatam na šta aludiraš i ne bih da nam se fokus razmjene mišljenja okrene u tom pravcu, bar ne na ovoj temi. A na njoj ima mnogo primjera koji govore o osnovanom smislu za neke od tačaka optužbe protiv osumnjičenog ratnog zločinca Karadžića, a na kraju krajeva Garaplija je samo jedan od svjedoka u tom procesu. Nastojanja tima odbrane osumnjičenog Karadžića da kroz njegove iskaze umanji obim onog za šta se tereti, su meni sasvim razumljiva. Neka odgovara samo za ono, za što i jeste odgovoran.
A ovi slučajevi o kojim je i prije svjedočio Garaplija, će se prije ili poslije rasvijetliti u sudskom procesu naših pravosudnih institucija. Tada će se saznati o kojem je ''Aliji'' riječ... :wink:
Sumnjam da je rijec o Aliji Dedi. On nije bio ta vrsta covjeka. Mislim da su se mnoge stvari radile bez njegovog znanja.
Nekako s proljeća

#1244 Re: Snajperisti u Sarajevu..

U svakom slučaju će se pokazati linija djelovanja KOS-a...hajde da malo odkuliramo do tada na ovoj temi.
felsh

#1245 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Rat je cudo!
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1246 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by UnscarD »

Dozer wrote:Ima u tom Garaplijinom "svjedocenju" raznoraznih elemenata koji se pogresno i tendenciozno interpretiraju.
On je samo naveo "...da su njene aktivnosti (Seva) snajperskog djelovanja i napada na civile...". Medjutim, ni jednog momenta nije naveo konkretan slucaj ili primjer - ko je snajperao po civilima, odakle, kada i sl.

Zna se poprilicno o tome sta je tajna Alijina jedinica za eliminaciju nepodobnih radila (Celo, Sefer, vjerovatno i Leutar kasnije, itd.), medjutim Garaplija u Haagu, a da bi bio zaista vjerodostojan, morao bi navesti puno vise detalja o tom "snajperanju po civilima" u ratu s ciljem optuzivanja srpske strane, a to podrazumijeva i vrijeme, mjesto, izvrsioca/e i nalogodavca/e.
Ovako, to ofrlje ispaljeno i sirokopojasno znacece "svjedocenje" nije nista drugo nego podrska Karadzicu i njegovim tezama kako smo "sami sebe ubijali".
Mislim da je naveo te detalje jos prije ovog sudjenja ukljucujuci i Sarajevski Romeo i Julija par odnosno Admiru i Boska :
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/96315-s ... boska.html
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000912/novosti2.htm

Takodjer ova recenica sa sudjenja je prilicno jasna :
"Za takve stvari smo do tada znali da ih je činila druga strana, svakodnevno snajperski djelujući po građanima Sarajeva i nismo očekivali da neko sa naše strane može da odrađuje takve poslove", dodao je svjedok.

Licno, ne mislim da Garaplija izmislja bilo sta od ovoga...on je prvo odbio da se pojavi kao svijedok pa je prisiljen da svijedoci a i dugo ponavlja ovu pricu.
Naravno, ovo ne bi trebalo bitno uticati na presudu jer ne mogu se Sevama objasniti preko deset hiljada civilnih zrtava u Sarajevu.

Za mene licno je puno sokantnije svijedocenje Hakije Meholjica i cudi me da i njega nisu zvali u HAG ali to je druga tema.
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/mehol ... 00-muslima
PM72

#1247 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

A Garapliji bilo pravo mrsko svjedočiti u KORIST ODBRANE dr.Dabića pa su ga morali "natjerati" subpoenom.Ko biva,ako nećeš milom hoćeš silom.A onda nema džabne karte,dnevnica od po nekoliko stotina eura,hotela sa najviše zvjezdica...

Avaz će maksimalno iskoristiti ove Garaplijine iskaze da se obračuna sa SDA i Bakirom.Obračun sa onim koji su i napravili Avaz.Da Fahro možda nije donio pare iz Gusinja? Jest malo morgen.Veći je bio kokuz od mene.

I Garaplija se ovim svjedočenjem u KORIST ODBRANE dr.Dabića obračunava sa svojim bivšim šefovima i nalogodavcima.Nije on nikakav "bivši radnik SDB-a" niti stručnjak za borilačke vještine ili streljaštvo.On je došao u MUP početkom rata da izbjegne vojsku i liniju,imao je neku jaku vezu i naravno dopali ga neki minorni zadaci tipa snimanje emisija sa Srne.To je sam izjavio nakon istrage kad je sa još jednim pripadnikom te jedinice pucao Herendi u glavu i bacio ga u šaht ,negdje oko Semizovca.Eto koliki je levat i stručnjak.Kao potvrda njihove efikasnosti,taj isti Herenda je pucao u Ćelu sa 30 metara udaljenosti i ovaj preživio.Toliko o njihovoj efikasnosti.

Prije par godina neko je izbacio spisak pripadnika "ševa".Znao sam dvojcu ljudi sa tog spiska a dopali su na isti jer su ušli u MUP slično kao i Garaplija,da sklone guzice a imali jaku zaleđinu.Problem je bio što je jedinica MUP-a za obezbjeđenje objekata (OBL)-čitaj skladišta humanitarne robe,bila popunjena,morali su ih negdje voditi pa ih dopale ove "lijeve" službe u MUP-u,tipa vozači ili službenici.Neće u Lastu ili kod Vikića-gine se.Pošto su u vrhovima MUP-a bili klanovi koji su se borili da priđu što bliže Alijinom minderu,tako su počeli smetati jedni drugima.I uklanjati jedni druge a to je bilo najbolje odraditi u saradnji sa ovakvi poltronima kao Garaplija.Obećaš mu svašta nešta samo da odradi neke posliće,daš mu šta para,službeno auto,hekler i akreditaciju i imaš poslušnika za sva vremena.Tako to krene...

Da Avaz forsira ovog mamlaza Garapliju u nadi da će što više laži "prosrat" kaže i njegovo stalno pojavljivanje na stranicama ovog smeća od novine.Ko biva,2000-te nakon izlaska iz zatvora (radi pokušaja ubistva Herende) završio je neki lijevi fakultet pa postao samoproglašeni "Ekspert u Komitetu Instituta za standarde BiH za zaštitu od požara".Prije toga je sa advokatom Balijagićem (njegovo prezime sve govori) istražiteljima iz Haga pričao i što zna i što ne zna.Izmišljao,falsifikovao,pravio zavjere i slične nebuloze.E sad je došao red da to sve ponovi i potvrdi.

Nije meni žao što je ovaj "ekspert" svašta lupetao i izmišljao nego mi je krivo što će to četnička propaganda dobro iskorititi i unovčiti.Garaplija će vjerovatno tražiti "program zaštite svjedoka" pa skloniti guzove u Norvešku kao Herenda ili onaj Erdemović što je ubijao srebreničane odakle će ga po potrebi zvati da svjedoči u korist odbrane Mladića ili XY zločinca.Vodaće ga ko mečku da potvrđuje po svijetu kako smo i one granate na Markalama iscenirali,kako smo sami sebe ubijali snajperima,bacali po sebi avio bombe i granate,samo sebi isključivali vodu,struju i plin...

Koja je to furda od ljudi...
insomnia78

#1248 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

PM72 wrote:A Garapliji bilo pravo mrsko svjedočiti u KORIST ODBRANE dr.Dabića pa su ga morali "natjerati" subpoenom.Ko biva,ako nećeš milom hoćeš silom.A onda nema džabne karte,dnevnica od po nekoliko stotina eura,hotela sa najviše zvjezdica...

Avaz će maksimalno iskoristiti ove Garaplijine iskaze da se obračuna sa SDA i Bakirom.Obračun sa onim koji su i napravili Avaz.Da Fahro možda nije donio pare iz Gusinja? Jest malo morgen.Veći je bio kokuz od mene.

I Garaplija se ovim svjedočenjem u KORIST ODBRANE dr.Dabića obračunava sa svojim bivšim šefovima i nalogodavcima.Nije on nikakav "bivši radnik SDB-a" niti stručnjak za borilačke vještine ili streljaštvo.On je došao u MUP početkom rata da izbjegne vojsku i liniju,imao je neku jaku vezu i naravno dopali ga neki minorni zadaci tipa snimanje emisija sa Srne.To je sam izjavio nakon istrage kad je sa još jednim pripadnikom te jedinice pucao Herendi u glavu i bacio ga u šaht ,negdje oko Semizovca.Eto koliki je levat i stručnjak.Kao potvrda njihove efikasnosti,taj isti Herenda je pucao u Ćelu sa 30 metara udaljenosti i ovaj preživio.Toliko o njihovoj efikasnosti.

Prije par godina neko je izbacio spisak pripadnika "ševa".Znao sam dvojcu ljudi sa tog spiska a dopali su na isti jer su ušli u MUP slično kao i Garaplija,da sklone guzice a imali jaku zaleđinu.Problem je bio što je jedinica MUP-a za obezbjeđenje objekata (OBL)-čitaj skladišta humanitarne robe,bila popunjena,morali su ih negdje voditi pa ih dopale ove "lijeve" službe u MUP-u,tipa vozači ili službenici.Neće u Lastu ili kod Vikića-gine se.Pošto su u vrhovima MUP-a bili klanovi koji su se borili da priđu što bliže Alijinom minderu,tako su počeli smetati jedni drugima.I uklanjati jedni druge a to je bilo najbolje odraditi u saradnji sa ovakvi poltronima kao Garaplija.Obećaš mu svašta nešta samo da odradi neke posliće,daš mu šta para,službeno auto,hekler i akreditaciju i imaš poslušnika za sva vremena.Tako to krene...

Da Avaz forsira ovog mamlaza Garapliju u nadi da će što više laži "prosrat" kaže i njegovo stalno pojavljivanje na stranicama ovog smeća od novine.Ko biva,2000-te nakon izlaska iz zatvora (radi pokušaja ubistva Herende) završio je neki lijevi fakultet pa postao samoproglašeni "Ekspert u Komitetu Instituta za standarde BiH za zaštitu od požara".Prije toga je sa advokatom Balijagićem (njegovo prezime sve govori) istražiteljima iz Haga pričao i što zna i što ne zna.Izmišljao,falsifikovao,pravio zavjere i slične nebuloze.E sad je došao red da to sve ponovi i potvrdi.

Nije meni žao što je ovaj "ekspert" svašta lupetao i izmišljao nego mi je krivo što će to četnička propaganda dobro iskorititi i unovčiti.Garaplija će vjerovatno tražiti "program zaštite svjedoka" pa skloniti guzove u Norvešku kao Herenda ili onaj Erdemović što je ubijao srebreničane odakle će ga po potrebi zvati da svjedoči u korist odbrane Mladića ili XY zločinca.Vodaće ga ko mečku da potvrđuje po svijetu kako smo i one granate na Markalama iscenirali,kako smo sami sebe ubijali snajperima,bacali po sebi avio bombe i granate,samo sebi isključivali vodu,struju i plin...

Potpis ko kuca.
Koji debil covjece, kolko ce ovo samo stete nanjeti na ovom i svim ostalim sudjenjima.
Da smo drzava ko sto nismo pa da ga mrak pojede

s' moje sokocalo
Creasy

#1249 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

ISPOVIJEST EDINA GARAPLIJE

HOĆU DA GOVORIM: Bismillahir-rahmanir-rahim, zahvala pripada samo Allahu dž.š., neka je slava i selam Božijem poslaniku Muhammedu a.s.

Sa ove vremenske distance, jasno mi je da smo izmanipulisani i na jedan podmukao način nepravedno osuđeni, a sve u svrhu da bi se prikrila prava istina i pozadina slučaja Herenda i terorističke grupe Ševe. Svo ovo vrijeme doživljavali smo bezbrojne psihičke pritiske, od našeg zatvaranja u izolaciju i u samice, gdje smo u istrazi proveli skoro šest mjeseci, pa do pritisaka i prijetnji našim porodicama tokom a i poslije samog izrežiranog sudskog postupka. I kao tačka na sve to dobio sam saznanja i informacije, iz najviših krugova AID-a, da je već razrađen plan moje likvidacije kako bi se i posljednji ključni svjedok svih ovih prljavih političkih igara ušutkao, a istina sakrila od javnosti jednostavnim saopćenjem kako sam slučajno i nesretno stradao u KPD Zenica. Operativni plan likvidacije se radi preko Asima Dautbašića i inžinjera Faika Kulovića, a treba se ostvariti injekcijom cijankalija.

Zato hoću da kažem: mi smo, kao ovlaštena službena lica, radili po direktnom nalogu našeg direktora Keme Ademovića i sasvim legalno i po pravilu službe izvršili privođenje Herende Nedžada kao lica osumnjičenog za najgora kriminalna djela i djela terorizma. A nama je u startu, na osnovu dogovora dvije zaraćene strane Alispahić-Ademović, nametnut član 50 - otmice - preuzetog Zakona SFRJ, za što smo dobili po pet godina robije, a potom i pokušaj ubistva u svrhu prikrivanja člana 50, djela otmice, za koji sam ja dobio još devet godina. U ranijem SDB-u (Službi državne bezbjednosti), a kasnijem AID-u, nalazim se od polovine 1992. godine. Nakon reorganizacije službe i dolaska Kemala Ademovića na mjesto direktora, a na osnovu mojih ranije dokazanih patriotskih opredjeljenja i borbe protiv unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja, Ademović me, na insistiranje Mustafe Hafizovića, postavlja na mjesto zamjenika načelnika jedne od najoperativnijih linija rada u AID-u, centra za tajno praćenje, te mi daje nalog i smjernice za formiranje jednog tajnog tima koji bi radio na razbijanju infiltriranih obavještajnih neprijateljskih prodora u najviše organe vlasti. Dakle, ekipa je formirana u najvećoj tajnosti i bila je podređena direktno direktoru Ademoviću od kojeg je jedino dobijala naloge i smjernice za svoj rad.

O SLUČAJU HERENDA: Na osnovu Ademovićevog naloga, mi smo, kao ovlašteni službeni radnici, pristupili hapšenju Herende i to ne kao teroristi, kako su nam pokušali svo ovo vrijeme nametnuti, već sasvim normalno, takoreći u po bijela dana, u centru grada, prethodno se legitimirajući i upozoravajući Herendu na njegova građanska prava. U trenutku hapšenja Herende, sa mnom je bio Pezo Haris, a u vozilu je bio Hasan Pervan, s tim da su bila još dvojica u ekipi koji su pokrivali u slučaju da dođe do opiranja Herende: Muran Refik i Kemal. Kod Herende su bile iskaznice AID-a, Službe državne bezbjednosti, MUP-a, vojne bezbjednosti, više legitimacija određenih humanitarnih organizacija, specijalne propusnice i ovlaštenja od armijskog vrha, generala Delića, Alispahića. Velika je laž i podvala da smo Herendu tokom istrage maltretirali raznim metodama, kao što je uriniranje u usta, vješanje na nekakve kuke, paljenje tabana itd. Sa njim smo radili strpljivo i humano. Herenda je kroz svoje iskaze potvrdio sva naša ranije prikupljena saznanja, a proširio ih je još u pravcu postojanja nelegalnih elektronskih punktova za prisluškivanje od strane Alispahića i Ugljena. Opremu za punktove dao je, nelegalno i bez znanja direktora Ademovića, Enver Mujezinović, koji je tada bio načelnik sarajevskog sektora AID-a. Nakon hapšenja, Herenda je sproveden u jednu od baza, pošto nam je ranije naložio Ademović da ga ne dovodimo u MUP.

KO SU ŠEVE?: To je teroristička grupa (15 do 25 ljudi) koju je formirao Alija Delimustafić u maju '92. godine. Od samog početka ih je vodio i davao im naloge Ugljen Nedžad, a sa njima su se koristili mnogi: od Asima Dautbašića, preko Joze Jozića, pa do Bakira Alispahića i Envera Mujezinovića, te Muslimovića i Jašarevića u armijskom vrhu. Grupa Ševe predstavljala je snajpersku terorističku grupu sastavljenu od bivših pripadnika KOS-a te specijalista iz Niša, kao i od zavrbovanih kriminalaca sa podebljim policijskim dosjeima, od kojih je i Herenda Nedžad jedan. Jedinica je prošla kroz kampove SIS-a u Metkoviću te iranski kamp na Pogorelici gdje su obučavani za razne vidove terorističkih aktivnosti, od snajperskog dejstva pa do podmetanja eksplozivnih naprava i drugih vidova tihe likvidacije. Herenda je nakon isljeđivanaja priznao mnoge stvari. Naime, mi smo iskoristili ulazne podatke o njegovim aktivnostima koje nam je dao Ademović, a Herendi predstavili da ih dobijamo od Dragana Božića, jednog od pripadnika Ševa za kojeg smo rekli da je takođe uhapšen. Herenda se potpuno otvorio tako da u svojim iskazima potpuno potvrđuje naša saznanja te ih proširuje, najblaže rečeno, šokantnim i stravičnim priznanjima o svom učešću u terorističkoj grupi Ševe. Napomenut ću samo snajperisanje po pripadnicima brigade Mušana Topalovića Cace i združenim snagama Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova, što je imalo za cilj izazivanje sukoba širih razmjera a što je izazvalo direktno slabljenje odbrambene moći branilaca grada, zatim pokušaj atentata na Ismeta Bajramovića Ćelu kao jednog od ratnih komandanata, a koji je u jednom momentu zasmetao Bakiru Alispahiću, te sigurno najšokantnije priznanje - pokušaj atentata na tadašnjeg načelnika štaba Armije Bosne i Hercegovine, generala Halilovića. Pri tom pokušaju atentata, igrom slučaja, Halilović nije stradao, ali su stradali njegova supruga i njen brat. Ševe su, preko tehnike koju im je dao Enver Mujezinović, vršili neovlašteno prisluškivanje mnogih zvaničnika i članova najviše izvršne i političke vlasti Bosne i Hercegovine, i formirali specijalne dosjee o mnogim političarima. Herenda je naveo par dosjea - Zlatka Lagumdžije, Harisa Silajdžića.

Ševe su imale niz izvora finansiranja: jedan glavni je išao preko specijalne kase Bakira Alispahića, odakle je Ugljen, uz znanje Alispahića, podizao ogromne sume novca, a novac u specijalnu kasu se slijevao iz kriminalnih izvora, trgovine drogom, prikupljanja finansijskih sredstava u inostranstvu. Herenda je u toku istrage spominjao akcije pranja novca preko Hajrudina Šumana, bivšeg direktora Pošte. Potom je dao iskaz o prikupljanju donacija na kojima je lično radio, a za šta su ga ovlastili Alispahić i Ugljen, a iste im direktno donosio na ruke. Zatim Herenda govori o Faiku Kuloviću zvanom Inžinjer, koji je pripremao injekcije sa specijalnim mehanizmima za ubrizgavanje, koje su bile napunjene cijankalijem.

O ATENTATU NA HALILOVIĆA: Ševe su sve akcije postavljanja terorističkih naprava radili preko svog pripadnika poznatog pod nadimkom Makedonac. Plan akcije je bio jednostavan: postaviti ispod terase takvu jednu napravu, a zatim ostaviti par tragova koji bi eventualnu istragu odveli u krivom smjeru. Eksplozivna naprava je bila od plastičnog eksploziva i ona je aktivirana daljinski sa susjedne zgrade, dakle - po viđenju cilja. General Halilović je imao prije toga telefonski razgovor u kom se najavio da će doći kući, razgovarao je sa suprugom. Međutim, sretna okolnost i zadrška usput su mu spasili život. U međuvremenu, zajedno sa njegovom suprugom je na terasu izašao njen brat, koji je stasom i vjerovatno činjenicom što je imao na sebi - koliko se sjećam po iskazu Herende - maskirnu uniformu, podsjetio na Halilovića, tako da su pripadnici ove terorističke grupe mislili da je to general i pristupili aktiviranju eksploziva. Direktni rukovodilac grupe bio je Nedžad Ugljen, a Herenda smatra da je politička inicijativa i podrška za ovu akciju išla od Bakira Alispahića i Fikreta Muslimovića. Ševe su vršile sistematsko praćenje cilja, u ovom slučaju generala Halilovića, vršili su nadziranje njegovih telefona, pripremali više mogućih varijanti likvidacije od kojih su se odlučili za postavljanje bombe. U ovoj akciji je učestvovala trojka: Herenda, Božić Dragan i Makedonac koji je pripremio eksplozivnu napravu. Da bi sve prikrili, plasirali su informaciju da je bilo granatiranje, da je "maljutkom" pogođen stan, a u svrhu toga su razvukli kabl od "maljutke" i donijeli neke krhotine tako da su to rasporedili okolo i to je trebalo da navede istragu da je to sa srpske strane raketirano, da je navođena raketa pogodila stan. Inače, sva priznanja Herende su fonetski dokumentovana i proslijeđena odmah direktno direktoru Ademoviću.

O ĆELI: Pronađena je specijalna snajperska puška sa prigušivačem i optikom s kojom je vršen atentat i na Ismeta Bajramovića Ćelu na Ciglanama. Herenda je rekao da je to učinio, čini mi se, njegov rođak ili rođak njegove žene, ne mogu se sjetiti imena, koji je bio sa njim u jedinici. On je odbijao da kaže da je on to učinio, iako je puška kojom je ovaj gađan nađena kod njega.

O SEBI I PRETPOSTAVLJENIMA: Obavljao sam stranački zadatak unutrašnje kontrole rada SDB-a, te lociranje destruktivnih kriminogenih žarišta i neprijateljskih obavještajnih proboja, a za šta sam izvještaje podnosio Mustafi Hafizoviću, funkcioneru Stranke demokratske akcije. Sa Bakirom Alispahićem nikad nisam imao direktne kontakte i dodire. Ugljen me je počeo odmah gaziti i zazirati od mene. Sa Irfanom Ljevakovićem sam razmjenjivao neke informacije, ali mislim da smo u suštini zazirali jedan od drugog. Pokušao sam mu lično, a i preko nekih zajedničkih političkih prijatelja, skrenuti pažnju na manipulisanje Alispahića i Ugljena sa njim, ali mislim da me nije uzeo ozbiljno. Što se tiče Mujezinovića, od njega smo svi redom zazirali, sem Alispahića i Ugljena, jer smo znali za njegovu još aktivnu vezu sa KOS-om, tajnom srpskom policijom koju je ostvarivao preko svog mentora Fikreta Muslimovića.

O UGLJENU: Ugljen je, po dokumentovanim saznanjima, dokumentovanim fotografijama, izjavama, informacijama, imao veze sa nekoliko stranih izolovanih službi, prije svih sa SIS-om, sa iranskom tajnom službom, sa CIA-om i sa drugim, pa čak i onda kad je prestao biti ovlašten za takve kontakte, nakon što je došao Ademović za direktora. Međutim, po mom mišljenju, najveća njegova greška je uključivanje u istragu oko slučaja Herenda gdje pokušava dokumentovati nalogodavnu vezu Ademovića sa nama. Sva svoja saznanja on predaje na čuvanje Alispahiću, jer smatra da će tako biti zaštićen od moguće likvidacije. Međutim, Alispahić sklapa dogovor sa Ademovićem oko zataškavanja čitavog slučaja. S jedne strane se zataškavaju Ševe, što Alispahiću odgovara, a sa druge Ademovićev nalog nama da uhapsimo Herendu Nedžada. Ademović preuzima na sebe dogovor vezan za šutnju nas trojice, a Alispahić Herendu koji prestaje teretiti Kemu za nalog. Samo je još Ugljen ostao kao neriješen i višak čitavog problema, a nesumnjivo kao čovjek koji je puno znao. I tada se dešava to nerazjašnjeno ubistvo.

O ADEMOVIĆU: Sa Ademovićem sam imao tajne sastanke u Velikom parku prekoputa Robne kuće i na groblju Bare. Tamo smo, po njegovim smjernicama, imali sastanke, u cilju zaštite konspirativnosti rada jedinice. Prvi put sam ga o Herendi informisao u njegovom kabinetu, gdje sam imao specijalan prolaz mimo svih njegovih pomoćnika i uvijek otvorene kontakte kroz jedan sterilni telefon. Dan-dva prije privođenja Herende, pošto smo mi radili po nalogu Ademovića na njegovom lociranju kretanja i kontakata, on i Hafizović su nestrpljivo, na jednom sastanku, rekli "pa, šta više radite", jer je postojala jedna nestrpljivost i političkog vrha i Ademovića da se slučaj Ševe riješi. Nakon hapšenja Herende, sa Ademovićem sam se sastajao u večernjim satima - kad bih ja svakodnevno referisao Ademoviću o saznanjima koje nam je dao Herenda, a Ademović bi mi tada davao nove instrukcije za sljedeće pravce rada. Svaki sastanak su obezbjeđivale najmanje dvije grupe operativaca. Nakon svega, mi imamo i saznanja da je Ademović išao Izetbegoviću i molio ga, izvinjavajući se da je pogriješio, te da je vjerovatno ostavljen na položaju na kojem je i dan-danas, kao direktor Agencije, da bi ga Izetbegović i dalje mogao čvrsto držati.

O AID-u: Kad je Ademović preuzeo mjesto direktora AID-a, Alispahić je počistio sve iza sebe, sve javne i tajne kase, tako da je AID ostao bez dinara, a pored toga, Alispahić je počistio i svu dokumentaciju vezanu za neke svoje aktivnosti. Zbog mojih poznanstava sa, tada ministrom finansija, Kikanovićem, dobio sam specijalni zadatak da državni organi pomognu održanju službe. Tako Ministarstvo finansija i Direkcija robnih rezervi, prije svih, staju iza službe po nalogu viših političkih krugova i pomažu nam određenim prebacivanjem novca za plate radnika koje su kasnile mjesecima. Sem toga, sa Hafizovićem Mustafom angažovan sam i na prikupljanju sredstava za tajnu kasu koja će biti trošena na tajne poslove. Ta sredstva su dodjeljivana iz firmi kao što su Šipad, Pivara, Fabrika duhana, a koje su donirale određena sredstva za tu borbu i opstanak službe, tako da sam par puta prenio od Hafizovića Ademoviću po pet ili šest hiljada maraka, što je korišteno za namjenske poslove: finansiranje jedinice, finansiranje voznog parka, sipanje goriva.

O PARALELNIM SISTEMIMA: Raščišćavanje je išlo u dva pravca: jedan je bio dokumentovanje Alispahićevih radnji, njegovih kontakata i svega onoga što je imao nakon smjene sa mjesta direktora AID-a, dok je drugi pravac takođe išao, po nalogu državnog vrha (naravno, Ademović mi je to proslijeđivao), na dokumentovanje postojanja paralelnog sistema kojim je Alispahić i dalje rukovodio, koristeći i zloupotrebljavajući ogromne količine novca i svoj položaj. Ademović mi većinu informacija daje na zajedničkim sastancima sa Hafizovićem, koji su bili pretežno u Hafizovićevoj kući. Na tim sastancima odlučuje se, i oni mi prenose odluku, da se prvo ide na razbijanje terorističke organizacije Ševa preko koje će se doći do Ugljena i Alispahića.

O ALISPAHIĆU: Najupečatljiviji dokumentovani primjer je upravo Alispahić, koji je, iskoristivši svoj službeni položaj, otuđio velike količine novca iz specijalne kase te, također, zloupotrijebivši svoj položaj, uplatio, preko Nevena Tomića, tadašnjeg ministra finansija, u toku 1994. i 1995. godine, preko pet miliona njemačkih maraka namijenjenih budžetu MUP-a na račune Miroslava Nosea, privatnika iz Gruda ili Širokog Brijega, ne sjećam se tačno, i Americar agencije u Zagrebu, za nabavku određenog broja vozila koja nikad nisu došla do krajnjeg destinanta i korisnika, MUP-a BiH. Dalje, uspjeli smo dokumentovati umiješanost Alispahića koji je preko, kasnije ubijenog, pukovnika Zulić Muje, tačnije jednog od njegovih pratilaca, izvršio premlaćivanje urednika Slobodne Bosne, Senada Avdića. To je trebalo da bude samo upozorenje Avdiću da ne dira Alispahića i njegove poslove.

KONTAKTI U TOKU ISTRAGE I SUĐENJA: Pred samo hapšenje, sa mnom je kontaktirao Fikret Mašić. Tajno smo se sastali na Željezničkoj stanici. Njega je meni hitno poslao Ademović da bi mi naložio Keminu naredbu da o svemu šutimo, a da će oni odraditi ostatak dokaza, što je, po njima, trebalo biti najbolje rješenje za zaštitu države i službe. Ustvari, to je bio pokušaj pranja od nas i pokušaj zadržavanja fotelje od strane Ademovića. Kasnije su nam, preko advokata Fahrije Karkina, Mašić i Dautbašić počeli graditi namjerno labavi alibi - to je već u toku sudskog procesa - da bi na kraju, uz pomoć sudije Amira Jaganjca, sve prikazali kao: sastali smo se nas trojica kriminalaca da otmemo uzornog građanina i ratnog heroja Herendu Nedžada za 500 maraka. Sudija je za protuuslugu dobio novi auto i namještenje u Haagu, a Herenda život i novi luksuzni džip, te posao u privatnoj firmi kod jednog od načelnika AID-a. Nekoliko puta mi je Karkin prenio kontakte Dautbašića - u jednom momentu mi je ostalo upečatljivo da kaže: "Sad mi je bio Dautbašić i rekao da smo odlično odradili za službu i za državu i da nema nikakvih problema, izaći ćete sto posto zbog nedostatka dokaza." AID je, dakle, plasirao, svjesno, preko advokata, laži da će nam se pomoći, međutim, radilo se o tome da se slučaj Ševe zataška, a da se mi osudimo kao kriminalci.
junkers

#1250 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

PM72 wrote:A Garapliji bilo pravo mrsko svjedočiti u KORIST ODBRANE dr.Dabića pa su ga morali "natjerati" subpoenom.Ko biva,ako nećeš milom hoćeš silom.A onda nema džabne karte,dnevnica od po nekoliko stotina eura,hotela sa najviše zvjezdica...

:thumbup:

p.s.salonci odmah izmigoljiše,kontaju da iskaz ovog debila abolira njihove idole
Post Reply