Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
pakica_

#1226 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Pasiflora wrote:
Jasna90 wrote:Ova moja je sad povratila vise puta, da li da joj nesto dam, kuhanu rizu ili da joj iskopam onu travu ispod snijega? :D
Iskopace je sama - samo joj napravi malo prostora.
I naravno - jogurt :)
jogurAt je cudo :D mom je zaustavio proljev sad pa sad :D i dalje mu dajem po malo u hranu, ne bil' se dibidus stabilizovalo.. a kako jadnik nije tupavo jeo dva dana, apetit je samo takav haha :D
bem ti snjezinu kad je jedu svi redom, a Boga pitaj sta ima u snijegu pa i to mahnu :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1227 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Cholina_Lokica wrote:Ona moja je isto grtalica, trci sa otvorenim ustima i sav snijeg pokupi :lol:
Ali nema problema sa stomakom
:D Isti slučaj.
Pasiflora

#1228 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

jooooj kako vam zavidim - mi smo na ljekovim pritiv prioljeva od decembra, sa po par dana pauze, gotovo bez prestanka :roll:
Sasvim_Obican

#1229 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Sasvim_Obican »

Pitanje.

Sinoć mi je pred vrata došao jedan jako fini pas. Još je štene i mislim da nije štariji od 4 mjeseca. Problem je što ima dosta rijetku dlaku i dvije-tri krastice na stražnjem dijelu tijela, što ukazuje na neko oboljenje kože. Tim više što se pas stalno češe ( čak i proizvodi neki zvuk dok se češe. vjerovatno nervoza ). Uglavnom, imam još dva psa i neću da ih puštam blizu ovog malog jer sam pročitao da postoji mogućnost neke bakterijske infekcije kože koja može biti zarazna za druge pse.

Sad me interesuje - postoji li mogućnost da pas ima buhe ( čudno mi da zimi može imati buhe ) i je li neko od vas imao iskustva sa ovakvim bolestima, jesu li izliječive, kako se liječe i postoji li mogućnost da psu makar malo olakšam do odlaska veterinaru ?
pakica_

#1230 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Sasvim_Obican wrote:Pitanje.

Sinoć mi je pred vrata došao jedan jako fini pas. Još je štene i mislim da nije štariji od 4 mjeseca. Problem je što ima dosta rijetku dlaku i dvije-tri krastice na stražnjem dijelu tijela, što ukazuje na neko oboljenje kože. Tim više što se pas stalno češe ( čak i proizvodi neki zvuk dok se češe. vjerovatno nervoza ). Uglavnom, imam još dva psa i neću da ih puštam blizu ovog malog jer sam pročitao da postoji mogućnost neke bakterijske infekcije kože koja može biti zarazna za druge pse.

Sad me interesuje - postoji li mogućnost da pas ima buhe ( čudno mi da zimi može imati buhe ) i je li neko od vas imao iskustva sa ovakvim bolestima, jesu li izliječive, kako se liječe i postoji li mogućnost da psu makar malo olakšam do odlaska veterinaru ?
moze biti demodex (demodikoza).. to se dugo lijeci, ali je izljecivo :D
ako ima ranice oko ociju i njuskice, onda je ziher to to.. koliko ja znam, ne moze ga fasovat drugi pas koji je u dodiru sa oboljelim.. ako jeste demodikoza, jadan mali, valja gutat tablete i sl. :(
Jasna90

#1231 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Mogu biti gljivice, ja sam nasla psa na ulici u slicnom stanju i veterinar mi je rekao da mazem jodom.
To sam i uradila i pocela je rasti dlaka na tim mjestima :)
Sasvim_Obican

#1232 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Sasvim_Obican »

pakica_ wrote:
Sasvim_Obican wrote:Pitanje.

moze biti demodex (demodikoza).. to se dugo lijeci, ali je izljecivo :D
ako ima ranice oko ociju i njuskice, onda je ziher to to.. koliko ja znam, ne moze ga fasovat drugi pas koji je u dodiru sa oboljelim.. ako jeste demodikoza, jadan mali, valja gutat tablete i sl. :(
Sumnjam da je to. Oko glave je situacija sa dlakom normalna, ali je kritično na zadnjem dijelu kičme i na boku. Imao sam sa jednim psom sličan problem i vet. mu prepisao jednu dugotrajnu terapiju sa brijanjem psa, mazanjem i špricanjem sprejem. Kad usporedim te dvije situacije, ovaj se čini u donekle boljoj.

Uglavnom, nosit ću ga veterinaru, pa se nadam da su gljivice ili nešto slično jer dmodikoza se stvarno teško liječi.
pakica_

#1233 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Sasvim_Obican wrote:
Sumnjam da je to. Oko glave je situacija sa dlakom normalna, ali je kritično na zadnjem dijelu kičme i na boku. Imao sam sa jednim psom sličan problem i vet. mu prepisao jednu dugotrajnu terapiju sa brijanjem psa, mazanjem i špricanjem sprejem. Kad usporedim te dvije situacije, ovaj se čini u donekle boljoj.

Uglavnom, nosit ću ga veterinaru, pa se nadam da su gljivice ili nešto slično jer dmodikoza se stvarno teško liječi.
da vam dragi Bog da sve najljepse sto ste odlucili preuzeti tu brigu na sebe.. mnogi bi samo (da izvine ko cita) guzicom zatvorili vrata pred tim malim stvorom i pobjegli glavom bez obzira :run:
sretno malcu i javite nam dijagnozu veta :D
zengi

#1234 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

pakica_ wrote:
Sasvim_Obican wrote:

da vam dragi Bog da sve najljepse sto ste odlucili preuzeti tu brigu na sebe.. mnogi bi samo (da izvine ko cita) guzicom zatvorili vrata pred tim malim stvorom i pobjegli glavom bez obzira :run:
Tako je pakice i ja se pridruzujem naj ljepsim zeljama i Sasvim_obicnom i tom malom cukici. Da vam dragi Bog obojci srecu da. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
KatarinaKosaca

#1235 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

pakica_ wrote:da vam dragi Bog da sve najljepse sto ste odlucili preuzeti tu brigu na sebe.. mnogi bi samo (da izvine ko cita) guzicom zatvorili vrata pred tim malim stvorom i pobjegli glavom bez obzira :run:
Upravo tako, sve najbolje forumašu i njegovim najdražim. Plemenito, lijepo....
Jasna90

#1236 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Neki dan sjedim s drugaricom i spomenu joj da nekada dam svom psu malo hljeba i pastete ako ostane, a ona mi rece da je to opasno i nezdravo za psa.

A i ranije sam cula da zitarice nisu dobre za psa, osim rize, kao ni zacini. Pa me bas zanima zbog cega su zacini toooliko opasni, a i zitarice? :? :)
Silent.Hunter

#1237 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Silent.Hunter »

Planirao sam udomiti nekog psa lutalicu ( a vidio sam nekog stene koje ćesto prodje mojom ulicom )
Pa me interesuje šta trebam uraditi ( trebam li šta kod veterinara i tako to )
Želio sam beagle-a ( nisam našao, ili su preskupi ) ili haskija ( procitao sam da ne podnosi dobro ove nase vrucine pa bi mi bilo zao gledati ga ljeti :S ) i odlucio se za nekog lutalicu ;-)
Karen

#1238 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Povodac, štene u kuću, dan dva privikavanja pa kupanje, osim ako nije baš baš prljav, neka solidna hrana i pregled kod veterinara, Ako želiš preporuku mog vet-a, dam ti broj na pp. Ovisi o starosti šteneta, idu dvije vakcine protiv zaraznih i sa 6 mjeseci bjesnilo, čip kod nas nije zakonom propisan ali je poželjno.
luna09

#1239 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by luna09 »

Silent.Hunter wrote:Planirao sam udomiti nekog psa lutalicu ( a vidio sam nekog stene koje ćesto prodje mojom ulicom )
Želio sam beagle-a ( nisam našao, ili su preskupi ) ili haskija ( procitao sam da ne podnosi dobro ove nase vrucine pa bi mi bilo zao gledati ga ljeti :S ) i odlucio se za nekog lutalicu ;-)
Glupo je da kažem hvala, al želim ti svako dobro jer činiš veliki sevap. I sretno s novim ljubimcem. Za pola godine pitat ćeš se kako si oupće mogao živjeti bez njega. :) :-D
Cholina_Lokica

#1240 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Karen wrote:Povodac, štene u kuću, dan dva privikavanja pa kupanje, osim ako nije baš baš prljav, neka solidna hrana i pregled kod veterinara, Ako želiš preporuku mog vet-a, dam ti broj na pp. Ovisi o starosti šteneta, idu dvije vakcine protiv zaraznih i sa 6 mjeseci bjesnilo, čip kod nas nije zakonom propisan ali je poželjno.
Nemoj ga odmah na povodac, napravices mu traumu :D Pod ruku i kuci, pa tek onda polako povodac kad se navikne na tebe :D
pakica_

#1241 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

luna09 wrote:
Silent.Hunter wrote:Planirao sam udomiti nekog psa lutalicu ( a vidio sam nekog stene koje ćesto prodje mojom ulicom )
Glupo je da kažem hvala, al želim ti svako dobro jer činiš veliki sevap. I sretno s novim ljubimcem. Za pola godine pitat ćeš se kako si oupće mogao živjeti bez njega. :) :-D
@luna09 apsolutno se slazem :D :thumbup:
@Silent.Hunter, svaka cast za odluku! "nafataj" to malo cupavo, i kuci :D prvo ga nahrani i utopli, i tako ce mali steci povjerenje u tebe :D onda ti je najbitnije da mu das tableticu protiv parazita, jer ih garant ima, i za koji dan, kad se navikne na tebe, ili zovnes veta kuci ili ga odvedes na bocu protiv bjesnila i cip, dobijes knjizicu i kroz mjesec dana boravka s njim ces da smaras raju kako tvoj cuko 'vako, kako tvoj cuko 'nako :D meni je moj postao najbitnija OSOBA u zivotu hehe i kako rece luna, ne znam kako sam mogla biti bez psa..
doduse, i ovo malo cupavo sto sam othranila nakon sto ju je auto zveknulo prije nove godine haman ostade kod mene, pa sad imam dva (neplanski)
dajte mi koji savjet kako da smuntam mamu da ostane i ona (zove se Nala) kod mene, da basta ima drugaricu :lol:
Sasvim_Obican

#1242 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Sasvim_Obican »

Mali update o psu kojeg sam pronašao, jer vidim da vas zanima.

Danas smo bili kod veterinara. Dijagnoza je parazitska šuga. Dobili smo injekciju i jedan prah, i preporuku da za mjesec-dva dođemo na još jednu injekciju. I da, curica je, ima samo dva mjeseca. Već joj nađoh i dom na selu. Samo da se malo oporavi i može put putovati.

Možda stavim koju sličicu večeras :)
frfi.

#1243 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by frfi. »

jeeeeeee :) :)
obavezno stavi slike ooobavezno :-D :-D
Jasna90

#1244 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Ja poklanjam štene mješanac njemačkog očara i haskija, ženka 3 mjeseca. Ako te zanima, javi mi se :)
KatarinaKosaca

#1245 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Cholina_Lokica wrote:Nemoj ga odmah na povodac, napravices mu traumu :D Pod ruku i kuci, pa tek onda polako povodac kad se navikne na tebe :D
Nedostajećeš, vrati nam se :)
Ajvi

#1246 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Ajvi »

Ja sam ponosna vlasnica Patterdale-a, rijetkog psica koji spada u terijere, a zovu ga jos i crni Jack Russell... Nisam znala da postoji ova vrsta ali sam najsretnija sto ga imam :) Da li je iko imao dodira s ovom vrstom?
Pasiflora

#1247 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

KatarinaKosaca wrote:
Cholina_Lokica wrote:Nemoj ga odmah na povodac, napravices mu traumu :D Pod ruku i kuci, pa tek onda polako povodac kad se navikne na tebe :D
Nedostajećeš, vrati nam se :)
Zivo me zanima sta se desilo... @Lokice, sta god da si rekla, sigurna sam da zasluzuje :thumbup:
@Katarina jesi li ti upratila sta je bilo? Ako znas posalji mi na pp, pls
fole13

#1248 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by fole13 »

Da li mi neko moze reci, koja je ovo pasmina? Image
mad mike

#1249 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by mad mike »

pozdrav...interesuje me da li neko ima mops-a i kakva su mu iskustva ? i da li mi moze neko preporuciti uzgajivaca te pasmine ?
pakica_

#1250 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ljuuudiii, posto sam cula da se po sedreniku, bistriku i slicnim brdima pojavila suga i to masovno, nesto me strah kad grane sunce i okopni snijeg da ce buknut i prosiriti se dalje, pa me zanima imate li kakvih ideja cime da popravimo imunitet svojih zvjerki da ih to zaobidje, da ne fasuju taj belaj.. ima li kakvih vitamina, cuda? ili im je dovoljno to sto su vakcinisani i dobro jedu 8-)
Post Reply