Istanbul
Moderator: anex
- ema_
#1226 Re: Istanbul
Čini mi se da sam negdje čitala da se mogu online kupiti ulaznice za sva ova mjesta koja se inače posjećuju i da je dosta jeftinije nego da se na licu mjesta kupuju? Može više inf. ? 
-
Mimoza92
#1227 Re: Istanbul
Evo da se javim i ja. Nemojte se ljutiti, znate kako je kad se vrati covjek s odmora, doceka ga hrpa obaveza. Bili smo u hotelu na Eminonu i par dana u posjeti rodjacima na Nisantasiu, tako da smo bili na pola puta izmedju Taksima i Sultanahmeta. Sve vase preporuke i savjeti su mi pomogli, snasla sam se dobro. Bosfor je na istom mjestu
, obisli smo ga par puta da utvrdimo haha, nocu je posebno divan. Samo cu vas naruziti sto mi niste rekli nista u vezi hrane. Razocarana sam u donere i u njihovu prezacinjenu hranu. Smrsala sam 3kg za 12 dana. Jedino je riba njam njam, a mozda je i do mog ukusa. Pored obilaska znacajnih gradjevina (da ne navodim) i hodanja 14 sati dnevno, mi smo jedan cijeli dan proveli na Princevskim ostrvima i ostali smo odusevljeni. U maju je bilo prelijepo vrijeme pa smo se i kupali u moru, pocrnili i bas se fino taj dan odmorili od guzve. Poderala sam jedne patike i nabila tonu zuljeva po stopalima, ali bih uvijek nastavljala hodati, jer zelis sto vise da vidis. Velika je razlika izmedju Sultanahmeta i Nistantasia, kao da postoje samo 2 klase u cijelom Istanbulu. Gradski prevoz je fantastican, nikad nista ne cekas, sve je cisto, bas po ps-u. Istanbul je poskupio i u odnosu na nase standarde je bas velika razlika u cijenama. Imali smo dovoljno dana pa sam momka odvela u Turkuazoo akvarijum, cemu se odusevio, tu smo takodje ostali cijeli dan. Ako neko zeli da ide u povoljan shoping, imam savjet
. Treba upratiti fino na ovom forumu, jer sam i ja nasla par postova, gdje se spominju pijace koje se u raznim opstinama odrzavaju jednom sedmicno, tu je prejeftina odjeca. Nargile smo uspjesno donijeli
iako sam se ja sekirala kako cemo proci s tim, a niko nije ni obracao paznju. Turci su fenomenalni ljudi. Desila se jedna situacija koja ce mi sigurno ostati zauvijek u sjecanju. Naime, taksista nas je s aerodroma dovukao na Eminonu i bukvalno samo rekao Tu vam je hotel i mi smo izasli, medjutim naseg hotela ni na mapi. Vrtili smo se po tom mjestu par sati onako kako su nam ljudi govorili gdje se nalazi, a svi su nas u usmjeravali u suprotan smjer od prethodnih. Da bi naletili na nekog gospodina koji uopste nije razumio engleski, te je okrenuo neki broj telefona i dao mi da pricam s nekim. Da skratim, taj covjek je nazvao svoju sestru kojoj sam ja trebala objasniti sta nama treba, jer ona zna engleski jezik. Kad sam joj objasnila i izdiktirala tacnu adresu, ona je njemu to objasnila i covjek je uzeo nase stvari potrpao u autu i zajedno s nama se vozao po gradu da nadjemo hotel. Zahvaljujuci navigaciji nasli smo hotel koji je bio tu u blizini. Stvarno nas je spasio, a njegova sestra je rekla da ne trebamo nista platiti tu voznju jer on voli pomagati ljudima. Eto to je neki sazetak nase pricice
. Sad kad gledam reklame na tv-u za shoping fest zelim opet da idem. Prelijepo iskustvo. Hvala Vam ljudi jos jednom 
-
documaniac
#1228 Re: Istanbul
Je li neko u posljednje vrijeme kupovao karte s Pegasusom do Istanbula? Ima li neka "poslovnica" u Sarajevu ili je jedina opcija placati preko interneta?
-
NoaLada
#1229 Re: Istanbul
Mozes kupiti na aerodromu ili kod ovlastenih preprodavaca. Znam da ima jedna agencija na Stupu u onim novim zgrada gdje je Gazprom i ima Devim tours na Ilidzi u ulici gdje je graficka skola.documaniac wrote:Je li neko u posljednje vrijeme kupovao karte s Pegasusom do Istanbula? Ima li neka "poslovnica" u Sarajevu ili je jedina opcija placati preko interneta?
- vjesticanametli
#1230 Re: Istanbul
karte kupljenje
23 august yeeeeeeeeee
eh jos hotel da ubodem na sultanahmetu
-
documaniac
#1231 Re: Istanbul
Puno hvalaNoaLada wrote:Mozes kupiti na aerodromu ili kod ovlastenih preprodavaca. Znam da ima jedna agencija na Stupu u onim novim zgrada gdje je Gazprom i ima Devim tours na Ilidzi u ulici gdje je graficka skola.documaniac wrote:Je li neko u posljednje vrijeme kupovao karte s Pegasusom do Istanbula? Ima li neka "poslovnica" u Sarajevu ili je jedina opcija placati preko interneta?
-
Googlerica
#1232 Re: Istanbul
i ti ne znas gdje valjavjesticanametli wrote:karte kupljenje23 august yeeeeeeeeee
- vjesticanametli
#1233 Re: Istanbul
ako si gdje blizu ojrope naleti malo

-
Googlerica
#1234 Re: Istanbul
jos nisma odlucila,javim obaveznovjesticanametli wrote:ako si gdje blizu ojrope naleti malo![]()
-
Amy82
#1235 Re: Istanbul
Da li je neko isao na Princevska ostrva i kako se dodje najlakse do njih?
Tnx
Tnx
-
Mimoza92
#1236 Re: Istanbul
Isla sam ja na Princevska ostrva. Imas dvije opcije. Jedna je brodom sa Eminonu, a druga da izadjes iz tramvaja na stanici Kabatas i tu odmah ima luka odakle brodovi idu do svih otoka. Druga opcija ti je bolja jer imaju brodovi svakih 20-30min, dok s Eminonu idu slabije. Moja preporuka je da ides na zadnji otok, koji je najveci, zove se Buyukada.Amy82 wrote:Da li je neko isao na Princevska ostrva i kako se dodje najlakse do njih?
Tnx
-
ida24
#1237 Re: Istanbul
Let je rezervisan za sedam dana. Slijecemo na Sabihu. Kako stizemo oko 21h, a tada Havatas ne vozi (prema rasporedu posljednji je u 20.30h), a posljednji trajekti voze u 21h, koji je nacin OSIM taxija da se prebacimo na drugu stranu, Sultanahmet tacnije?
I molim vas, savjetujte me u vezi sa smjestajem u blizini Plave dzamije, prosle godine u hotelu sa doruckom par min. od trga Sultanhmet smjestaj nas je kostao 10 eura po osobi, a sada je cijena trostruko veca jer je hotel renoviran. U nadi da ce neko pomoci da rijesim dileme i noc ne provedem na Sabihi...srdacno vas pozdravljam
I molim vas, savjetujte me u vezi sa smjestajem u blizini Plave dzamije, prosle godine u hotelu sa doruckom par min. od trga Sultanhmet smjestaj nas je kostao 10 eura po osobi, a sada je cijena trostruko veca jer je hotel renoviran. U nadi da ce neko pomoci da rijesim dileme i noc ne provedem na Sabihi...srdacno vas pozdravljam
-
crnoplavo
#1238 Re: Istanbul
havatas vozi do 01.00
imas s kadikoya do karakoya vapur do 00.00
ostalo nije problem
imas s kadikoya do karakoya vapur do 00.00
ostalo nije problem
-
ida24
#1239 Re: Istanbul
Super! A dokle bismo mogli sa Havatasom? Pojednostavite ako nije problem put do Sultanahmeta
Nadam se da i trajekti u tom slucaju rade duze od 21h
Hvala!
-
crnoplavo
#1240 Re: Istanbul
s havatasom do kadikoya
s kadikoya do karakoya brodom (sa strane gdje galata kula) (brodovi do karakoya voze do 00.00)
onda predes most, mozes na tramvaj i eto te kod sultan ahmeta)
s kadikoya do karakoya brodom (sa strane gdje galata kula) (brodovi do karakoya voze do 00.00)
onda predes most, mozes na tramvaj i eto te kod sultan ahmeta)
- vjesticanametli
#1241 Re: Istanbul
ja upravo rezervisala hotel za 3 osobe sa doruckom na sultanahmetu i sve skupa me kostalo 648 eura 9 danaida24 wrote:Let je rezervisan za sedam dana. Slijecemo na Sabihu. Kako stizemo oko 21h, a tada Havatas ne vozi (prema rasporedu posljednji je u 20.30h), a posljednji trajekti voze u 21h, koji je nacin OSIM taxija da se prebacimo na drugu stranu, Sultanahmet tacnije?
-
ida24
#1242 Re: Istanbul
Hoce to kada se gospodjice zivi na viskoj nozi
Na Sultanahmetu prosle godine, predivan hotel (kako sam i prethodno napisala) stajao nas je 10 eura sa doruckom po osobi! Moze se pronaci, ali potesko. Nas je 7 dana doslo 210 eura. Ali ove godine cijena je 3x skuplja, "renoviran" kao... Ako ko ima savjet sa ovom cijenom, bila bih vam jako zahvalna 
- druzeljubiva
#1243 Re: Istanbul
da li je neko isao na izlet iz Istanbula do Burse?
nasla sam na nekom od foruma da je najbrze i najlakse sa ovim trajektom
http://www.ido.com.tr/en
cijena je 11TL u jednom pravcu
Ako je neko isao i ima prijedlog bilo bi super
idem za 6 dana do Istanbula, a kako sam vec bila 2 puta sad se obilazi ono sto se nije stiglo prva dva puta
nasla sam na nekom od foruma da je najbrze i najlakse sa ovim trajektom
http://www.ido.com.tr/en
cijena je 11TL u jednom pravcu
Ako je neko isao i ima prijedlog bilo bi super
idem za 6 dana do Istanbula, a kako sam vec bila 2 puta sad se obilazi ono sto se nije stiglo prva dva puta
- vjesticanametli
#1244 Re: Istanbul
ako se vratis 1 stranicu nazad vidjeces kojim povodom idem, a to ti ne zelim ni u kom slucajuida24 wrote:Hoce to kada se gospodjice zivi na viskoj noziNa Sultanahmetu prosle godine, predivan hotel (kako sam i prethodno napisala) stajao nas je 10 eura sa doruckom po osobi! Moze se pronaci, ali potesko. Nas je 7 dana doslo 210 eura. Ali ove godine cijena je 3x skuplja, "renoviran" kao... Ako ko ima savjet sa ovom cijenom, bila bih vam jako zahvalna
-
Mimoza92
#1245 Re: Istanbul
http://www.booking.com/hotel/tr/monarch ... a9e;dcid=4 Pogledajte taj hotel, nalazi se na Eminonu i prejeftin je. Bili su neki prijatelji tu i nisu se zalili
- druzeljubiva
#1246 Re: Istanbul
mala pomoc onima koji idu prvi put
da lakse planiraju gdje, sta i kako po danima
http://promptguides.com/istanbul/downlo ... e_v1.0.pdf
da lakse planiraju gdje, sta i kako po danima
http://promptguides.com/istanbul/downlo ... e_v1.0.pdf
-
MyIstanbul
#1247 Re: Istanbul
Ovaj je hotel skoro identičan mom, cijena, soba, čak i doručak. Oni su super jer su jeftini. I jer si po cijeli mogući dan vani. Tako da je kod ovakvih posjeta, hotel najmanje bitan. Dakle, ja bih opet slično odabrala kod ovakvih putovanja.Mimoza92 wrote:http://www.booking.com/hotel/tr/monarch ... a9e;dcid=4 Pogledajte taj hotel, nalazi se na Eminonu i prejeftin je. Bili su neki prijatelji tu i nisu se zalili
Ali samo da se zna, sobe su ovdje jako skučene, jako. Koliko je proći između zida i kreveta. Mini ormarčić gdje ne možeš stvari raspremiti, kamoli staviti stvari od dvije osobe.
I nemojte računati da imate baš doručak. To je jako jako siromašno. Svako, ali svako jutro isto. I haj što je isto, već i nema. Malo salame,kuhano jaje, krastavac, paradajz i kruh, ako ugrabiš. Svaki dan!
I sve su slike napucane. Odbacite 30-40%.
Ali uprkos tome meni je bilo jako lijepo.Što je najbitnije poteljina je bila čista. I hotel je bio u samom centru, blizu Sultanahmeta. Domaćini su jako ljubazni.Ma svi su Turci jako ljubazni.
Hehe znači samo sam htjela reći, da kod ovakvih jeftinih hotela očekujete jako male sobe i jako slab doručak. Ali da kod ovakvih putovanja,barem meni, to nije toliko ni bitno.
I odite u hamam
-
past-tense
#1248 Re: Istanbul
treba mi pomoc narode
Isao sam prije 4 mjeseca prvi put u Istanbul avionom i u augustu sam kontao opet ici,obzirom da BH airlines ne leti preko koje agencije je najpovoljnije/najjednostavnije uzeti povratnu kartu sa Turskih/Pegasus?? Pitam za agenciju jer bih placao kesom
- vjesticanametli
#1249 Re: Istanbul
ja uzela u gaudiju ali ne letim pegasusom jer su bili skuplji od turkisa
-
MyIstanbul
#1250 Re: Istanbul
past-tense wrote:treba mi pomoc narodeIsao sam prije 4 mjeseca prvi put u Istanbul avionom i u augustu sam kontao opet ici,obzirom da BH airlines ne leti preko koje agencije je najpovoljnije/najjednostavnije uzeti povratnu kartu sa Turskih/Pegasus?? Pitam za agenciju jer bih placao kesom
Kako misliš BH airlines ne leti?? Imali su i oni akcijsku kartu 214KM koja vrijedi do 31.08. pogledajte malo...inače su sad karte skupee