Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- minjonja
#1226 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nista, najmanje mjesec dana nemoj se micati od mame i macica. svaka dva tri sata tom malom daj da jede, nadgledaj ga stalno da bude blizu mame kako bi ga ona cistila i grijala. mozda zivne kad malo odraste.
-
wildflower
#1227 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Borit cu se, vidim da u malom ima jos snage, samo ga ne mogu nikako nagovoriti uzme da sisa, samo objesi glavicu. Ali natjeram ga na par gutljaja iz sprice svako malo. I nju poticem da ga lize i mazi, kontam da je mozda problem u probavi, a najvazniji je taj kontakt. Vec primjecujem da se, za razliku od sinoc, pomalo trudi sam da se priblizi na hrpu sa ostalo troje macica. Bori se mali, valjda ce biti ok 
Ovo mi je prvi put da imam leglo macica, ali ne mogu se oteti utisku da su njih sve cetvero malo previse smotani, kao da su se rodili mozda malo ranije ili iz nekog drugog razloga. Npr., prvi i drugi dan sam ih bas morala stavljati na sisu jer su oni znali po pola sata njuskati oko maminog stomaka ali nista ne naci...ne znam je li to normalno?
Ovo mi je prvi put da imam leglo macica, ali ne mogu se oteti utisku da su njih sve cetvero malo previse smotani, kao da su se rodili mozda malo ranije ili iz nekog drugog razloga. Npr., prvi i drugi dan sam ih bas morala stavljati na sisu jer su oni znali po pola sata njuskati oko maminog stomaka ali nista ne naci...ne znam je li to normalno?
- minjonja
#1228 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma ne sekiraj, oni svi takvi smotani i spori i gluhi i slijepi. meni se u ulazu bila okotila jedna i imala je macica koji je non stop hodao dalje od mame. ona ga nije odbila, hranila ga je i lizala, al on je glupan stalno hodo okolo. ja sam svako malo izlazila da ga mami vratim, al jedan dan sam se vratila i nije ga bilo, umro je od necega. to se nadam se nece s tim desiti.
- Filter
#1229 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
wildflower wrote:E ovako, kod mene problemcic. Mama maca se okotila u srijedu, znaci mačići su stari 3 dana. Od jucer popodne jedno je postalo nekako mirnije, letargicno, i ne trazi da jede kao ostali, ne sisa. Odgovara na podrazaje, mazi se, pisti kad ga mama cisti, ali ne krece se tako revnosno kao ostali, i ocito je da nije sve ok, cisto usporedbom sa ostalim macicima. E sad posto nece da sisa, ja sam ga u panici malo pocela hraniti zamjenskim mlijekom na spricu, uzima pomalo, a ja necu da ga forsiram, cilj mi je samo da ne izgubi potpuno snagu dok se ne oporavi od toga sto ga je snaslo. Mama maca je jako privrzena meni, ja sam pomogla pri porodu, i ne smeta joj moje prisustvo, naprotiv.
S obzirom da je u pitanju jako malo mace, znam da treba biti spreman na najgore, ali opet, htjela bi uciniti sve da mu pomognem. Ima li neko slicna iskustva, savjete?
evo ja sad svoje napitao
prvo sa pipetom, ali su je brzo presisali i sad samo sprica radi. 1 vec hoce sam da pije iz tanjirica, dok je drugo dvoje jos uvijek smotano za tanjiric. elem, kad im se moze sta konkretnije ukljuciti u ishranu? sad im je okruglo 30 dana.
- minjonja
#1230 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sad im vec mozes dati onih jeftinih pasteta i hrane za macke, al malo viljuskom zgnjeci da bude sitnije. sa 2 mjeseca se mogu skroz sa mlijeka skinuti, al ce oni povremeno idalje mamu sisati.ne znam kako nisu dosad sami poceli meso jesti. moji su samo u po frke poceli jesti sa mamom iz zdjele kad sam joj dala da jede. ah, to je bio jedan dirljiv trenutak kao kad nekom dijete prohoda 
-
wildflower
#1231 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma ja sam othranjivala i prije macice nadjene na ulici, ali najmladji od takvih je imao oko 2-3 sedmice, vec je gledao, pa je s njim bilo puno lakse (zbog njega sam se javljala na forum i prije). Ovaj malisa ipak ima samo 3 dana... ali borimo se mama maca i ja udruzenim snagama da ga podignemo. Sada kao da je primjetila da mu ja posvecujem vise paznje, pa ga i ona stalno mazi i cisti. Ostalo troje su, ne ureklo se, super, na ocigled napreduju, sve su jaci i jaci.Filter wrote:wildflower wrote:E ovako, kod mene problemcic. Mama maca se okotila u srijedu, znaci mačići su stari 3 dana. Od jucer popodne jedno je postalo nekako mirnije, letargicno, i ne trazi da jede kao ostali, ne sisa. Odgovara na podrazaje, mazi se, pisti kad ga mama cisti, ali ne krece se tako revnosno kao ostali, i ocito je da nije sve ok, cisto usporedbom sa ostalim macicima. E sad posto nece da sisa, ja sam ga u panici malo pocela hraniti zamjenskim mlijekom na spricu, uzima pomalo, a ja necu da ga forsiram, cilj mi je samo da ne izgubi potpuno snagu dok se ne oporavi od toga sto ga je snaslo. Mama maca je jako privrzena meni, ja sam pomogla pri porodu, i ne smeta joj moje prisustvo, naprotiv.
S obzirom da je u pitanju jako malo mace, znam da treba biti spreman na najgore, ali opet, htjela bi uciniti sve da mu pomognem. Ima li neko slicna iskustva, savjete?
evo ja sad svoje napitao![]()
, mama im se dobro potukla prije 10-ak dana i fasovala
. elem bili su pravo mali tada i da ih nismo poceli prehranjivati, svasta bi bilo. mama se oporavila ali se navikle mrcine
![]()
![]()
prvo sa pipetom, ali su je brzo presisali i sad samo sprica radi. 1 vec hoce sam da pije iz tanjirica, dok je drugo dvoje jos uvijek smotano za tanjiric. elem, kad im se moze sta konkretnije ukljuciti u ishranu? sad im je okruglo 30 dana.
- Filter
#1232 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:sad im vec mozes dati onih jeftinih pasteta i hrane za macke, al malo viljuskom zgnjeci da bude sitnije. sa 2 mjeseca se mogu skroz sa mlijeka skinuti, al ce oni povremeno idalje mamu sisati.ne znam kako nisu dosad sami poceli meso jesti. moji su samo u po frke poceli jesti sa mamom iz zdjele kad sam joj dala da jede. ah, to je bio jedan dirljiv trenutak kao kad nekom dijete prohoda
hvala
- Filter
#1233 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
wildflower wrote: Ma ja sam othranjivala i prije macice nadjene na ulici, ali najmladji od takvih je imao oko 2-3 sedmice, vec je gledao, pa je s njim bilo puno lakse (zbog njega sam se javljala na forum i prije). Ovaj malisa ipak ima samo 3 dana... ali borimo se mama maca i ja udruzenim snagama da ga podignemo. Sada kao da je primjetila da mu ja posvecujem vise paznje, pa ga i ona stalno mazi i cisti. Ostalo troje su, ne ureklo se, super, na ocigled napreduju, sve su jaci i jaci.
to je bas malo, pufna. ako je mama maca sitnija, mozda ga i ne zapadne mlijeka dovoljno...
- VenomousV
#1234 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja imam u ovom okotu jedno nedonosce, nije se dovoljno razvio ali eto sad su im neke 2 i po sedmice i on je prvi izasao iz kutije i cini mi se da je najpametniji i tako mi je drago zbog toga ^^
mala mu je glavica i jos mu je ono dlaka skroooz glatka ko kad se tek okote ali fino je otvorio okice, noge su mu isto slabo razvijene ali najbolje hoda od njih sviju i strasno sam ponosna...
reko kad vec pricate o tim nekim slucajevima da i ja podijelim =)
mala mu je glavica i jos mu je ono dlaka skroooz glatka ko kad se tek okote ali fino je otvorio okice, noge su mu isto slabo razvijene ali najbolje hoda od njih sviju i strasno sam ponosna...
reko kad vec pricate o tim nekim slucajevima da i ja podijelim =)
-
wildflower
#1235 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nije se izvukao mali
u toku noci je uginuo. Jucer je nesto mjaukao uznemireno pa sam i slutila da bi se to moglo desiti. Znam da sam ucinila ono malo sto sam mogla za tako malo mace ali opet mi je tesko, nekako sam se vezala za njih, od samog poroda, iako su mi iznenada dosli. Nadam se samo da ce sa ostalih troje sve biti u redu, valjda nije neka bolest, sad se pravo bojim. Mama maca je udomljena kad je vec bila trudna, bila je u jako losem stanju ali smo je uspjeli izvuci, valjda ce i ostali malci prezivjeti.
- Filter
#1236 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
wildflower wrote:Nije se izvukao maliu toku noci je uginuo. Jucer je nesto mjaukao uznemireno pa sam i slutila da bi se to moglo desiti. Znam da sam ucinila ono malo sto sam mogla za tako malo mace ali opet mi je tesko, nekako sam se vezala za njih, od samog poroda, iako su mi iznenada dosli. Nadam se samo da ce sa ostalih troje sve biti u redu, valjda nije neka bolest, sad se pravo bojim. Mama maca je udomljena kad je vec bila trudna, bila je u jako losem stanju ali smo je uspjeli izvuci, valjda ce i ostali malci prezivjeti.
- minjonja
#1237 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma nisi ti kriva, kad vec kazes da je macka bila u losem stanju. ova macka iz mog ulaza (koju sam na kraju ja udomila) je imala jedva 7 mjeseci kad se porodila i bila je isto bolesna. valjda nije to cetvrto dobilo dovoljno krvi pa se slabije razvio, pa je ugino kao i taj tvoj. sta ces, ne mozes sve spasiti. bice ti ostali dobro.
-
wildflower
#1238 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
To mi i mama stalno govori, da se ne sekiram jer ne mogu sve spasiti, ali dzaba, meni je svako bolesno i uginulo mace i kuce isti stres iznova... Ali je spasavanje valjda kao droga
Ovo troje malaca se zasad dobro razvijaju, mama je dobro, pa se nadam najboljem, a kad budem imala malo vise vremena stavit cu poneku sliku na temu sa slikama kucnih ljubimaca.
Ovo troje malaca se zasad dobro razvijaju, mama je dobro, pa se nadam najboljem, a kad budem imala malo vise vremena stavit cu poneku sliku na temu sa slikama kucnih ljubimaca.
-
luna09
#1239 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Možete se i smijati al šta me briga
vidim da vas nekoliko mačiće udomljava ma ko halvu.Hajd budite drugovi pa me naučite kako se to radi.Trenutno imam sedam mačića pred zgradom.Hranim ih pazim ,čak se i sa cukama svađam jer ih napadaju (u stvari ima jedna Bijela klošarka samo juri mačiće), a to što komšiluk "reži" je druga priča.Svi su ko med istina malo divlji al ne treba puno da se pripitome.Voljela bi da bar neko od njih nađe dom kao moja chupa,jer i ona je mače s ulice, a kako mi je stan ko kutijca ne mogu ni jedno primiti sebi.Ja toliko vi ste na redu.Sutra ću postaviti slike da vidite kako izgledaju.
- VenomousV
#1240 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jel moguce da vrane odnesu macice?
fale mi tri macica koja su bila na terasi u svojoj kutiji i jedino sto mi pada na pamet jeste da su ih vrane pokupila jer se vrzmaju tuda ovih dana... mali su macici, mjesec dana...
fale mi tri macica koja su bila na terasi u svojoj kutiji i jedino sto mi pada na pamet jeste da su ih vrane pokupila jer se vrzmaju tuda ovih dana... mali su macici, mjesec dana...
- minjonja
#1241 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mogu, vidjela sam ja neki dan kako su uhvatile neku pticu, ne znam koja je, malo je manja od goluba, smedje boje.VenomousV wrote:jel moguce da vrane odnesu macice?
- VenomousV
#1242 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jedno se pojavilo, valjda se bilo sakrilo ispod kauca... nadam se da su ostali to isto uradili i da sew bezveze sekiram...
vrane su mi sad arch enemies...
- SinjaD
#1243 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nadam se da su svi mačići na broju!VenomousV wrote:jedno se pojavilo, valjda se bilo sakrilo ispod kauca... nadam se da su ostali to isto uradili i da sew bezveze sekiram...
Imaju vrane običaj napadati mačiće i kljucati ih. Ko zna, možda ih mogu i odnijeti (to još nisam vidjela ).
Ja sam nedavno jedva otjerala 4 vrane koje su napale ježa. On se sklupčao, jedva sam skontala da je jež, a one ga kljucaju. Tako je jako skvičao; srce mi se pocjepalo
Kad sam ih otjerala sletile su na krov zgrade i graktale odozgo. Ježek se toliko tresao i da sve nije bilo tužno bilo bi smješno. Prvo je jadan samo gledao u mene tresući se kao prut, a onda je šmugnuo u narcise. Onda su se narcisi tresli narednih pola sata
- Filter
#1244 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
VenomousV wrote:jel moguce da vrane odnesu macice?
vrane i svrake ce ih napasti sigurno, bila mama pored ili ne, opasne su te pticurine kad pomisle da su ugrozene...
- VenomousV
#1245 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ih imam mamu i tetku koje ih brane.. na smjenu spavaju na glavnoj osmatracnici, jednu noc jedna drugu noc druga. a tek kako tetka javlja mami da joj je neko kod macica. fascinantno mi je kako pricaju i kako mame mace znaju naruziti svoju djecu
mama mi je jutros javila da su svi na broju - valjda su se bili sakrili. kad sam ja dosla bila opet samo dva... sad nema ni jednog
garant su nasli neku plahu lozu gdje im nije prevruce i tu kuliraju =)
neopisivo mi je drago da su zivi i zdravi a vjerujem koliko im se mama isprepadala sinoc da ih vise nece ispustati iz vida =)
my little furry balls of joy ^^
mama mi je jutros javila da su svi na broju - valjda su se bili sakrili. kad sam ja dosla bila opet samo dva... sad nema ni jednog
neopisivo mi je drago da su zivi i zdravi a vjerujem koliko im se mama isprepadala sinoc da ih vise nece ispustati iz vida =)
my little furry balls of joy ^^
- Filter
#1246 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sto jest, jest. ovo mi je prvi put da baratam sa macicima (pasji covjek) i macke su kao majke daleko ispred psa.VenomousV wrote: fascinantno mi je kako pricaju i kako mame mace znaju naruziti svoju djecu![]()
kako ih uci, ruzi, cuva
-
wildflower
#1247 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja mama maca je jucer vec premjestala macice... A tek im je 8 dana... Istraumirala me samo tako...
Nisam se nadala da ce tako brzo, oni su nekako jos sitni, osjetljivi. A nista joj nije smetalo, porodila se u mojoj sobi u ormaricu koji je sama izabrala, ja joj pripremila sve. Sad ih je premjestila u drugi ormar, vrata do vrata
I jos je premjestila jedno, a onda gledala u mene i mjaukala, dok ja nisam prenjela ostale, onda je sva sretna legla i pocela da prede. Isto tako je mjaukala i gledala u mene pred porod, bas ocekuje pomoc od mene.
Je li to normalno ili je ova maca luda skroz, pitam se ja sad
Pa da znam da ocekujem jos blentavoca od nje, samo mi je zelja da s macicima sve bude ok, dok se jos malo ne razviju. Jos nisu progledali, ali vec pomjeraju kapke, znaci jos malo, jos malo 
Nisam se nadala da ce tako brzo, oni su nekako jos sitni, osjetljivi. A nista joj nije smetalo, porodila se u mojoj sobi u ormaricu koji je sama izabrala, ja joj pripremila sve. Sad ih je premjestila u drugi ormar, vrata do vrata
I jos je premjestila jedno, a onda gledala u mene i mjaukala, dok ja nisam prenjela ostale, onda je sva sretna legla i pocela da prede. Isto tako je mjaukala i gledala u mene pred porod, bas ocekuje pomoc od mene.
Je li to normalno ili je ova maca luda skroz, pitam se ja sad
- holowey
#1248 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moja cicana je pred okot mjaukala i sve oko mene kao da nesto trazi... namjetio joj korpu, ubacio unutra dva-tri peskira, ona usla i okotila pet macica...zadnje koje je izaslo je ubrzo uginulo, a ona cetiri je cicana povremeno meni prebacivala u krevet... u sred noci se probudim jer mi je pored glave nesto cijukavo, onda osjetim nesto i kod nogu... a cicana kao "brizna majka" spava u foteljiwildflower wrote:Moja mama maca je jucer vec premjestala macice... A tek im je 8 dana... Istraumirala me samo tako...
Nisam se nadala da ce tako brzo, oni su nekako jos sitni, osjetljivi. A nista joj nije smetalo, porodila se u mojoj sobi u ormaricu koji je sama izabrala, ja joj pripremila sve. Sad ih je premjestila u drugi ormar, vrata do vrata![]()
Je li to normalno ili je ova maca luda skroz, pitam se ja sadPa da znam da ocekujem jos blentavoca od nje, samo mi je zelja da s macicima sve bude ok, dok se jos malo ne razviju. Jos nisu progledali, ali vec pomjeraju kapke, znaci jos malo, jos malo
kako sam ja cicanu dobio dok je bila skroz malo mace i brinuo se o njoj, pretpostavljam da nije imala bas neki jak majcinski instinkt pa je svoje macice meni prebacivala da se i o njima brinem...
-
harleyquinn
#1249 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma normalno je to svewildflower wrote:Moja mama maca je jucer vec premjestala macice... A tek im je 8 dana... Istraumirala me samo tako...
Nisam se nadala da ce tako brzo, oni su nekako jos sitni, osjetljivi. A nista joj nije smetalo, porodila se u mojoj sobi u ormaricu koji je sama izabrala, ja joj pripremila sve. Sad ih je premjestila u drugi ormar, vrata do vrata![]()
Je li to normalno ili je ova maca luda skroz, pitam se ja sadPa da znam da ocekujem jos blentavoca od nje, samo mi je zelja da s macicima sve bude ok, dok se jos malo ne razviju. Jos nisu progledali, ali vec pomjeraju kapke, znaci jos malo, jos malo
-
wildflower
#1250 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Primjetila sam na macicima buhe! Mama maca je ono malo vremena kod nas prije poroda imala ogrlicu, ali sam je skinula kad se pocela poradjati. Pretpostavljam da nije dobro za male macice da budu u blizini takve hemikalije. Sta sad da radim, kako da ih ocistim, kad smijem ponovo maci staviti ogrlicu? Posto je sigurno ona unjela buhe u kucu, ostali ljubimci su zasticeni ogrlicama i nemaju buhe.
Imam i jednu ampulu neostomosan, nikad ga nisam koristila, ne znam da li bi sad bilo korisno, mozda poprskati mjesto gdje se nalaze macici?
Imam i jednu ampulu neostomosan, nikad ga nisam koristila, ne znam da li bi sad bilo korisno, mozda poprskati mjesto gdje se nalaze macici?