Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Innovation
#1226 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nemoj biti skrtica, obozavam ananas. Pa vec sam ti dala naslutiti da si ti svoj problem skoro rijesio sam, ali ipak uz pomoc ministarstva. Samo, ovo je iskreno, meni se tvoj nacin ne svidja. Ti znas zbog cega. 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1227 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pitala učiteljica djecu da joj kažu jednu rečenicu u kojoj se spominje neko južo voće. Javi se mali Mujica i kaže:
-Kada babo dođe kući pijan, on tuče mamu, a-na-nas djecu viče!*
*(Ovo je antibosanski vic iz kojeg se vidi da je u Bosni uobičajeno tući svoju ženu)
-Kada babo dođe kući pijan, on tuče mamu, a-na-nas djecu viče!*
*(Ovo je antibosanski vic iz kojeg se vidi da je u Bosni uobičajeno tući svoju ženu)
-
Bellica
#1228 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
1. Zgrada po zakonu o odrzavanju zajednickih dijelova mora imati upravitelja, ovlastenu firmu za izvodjenje odredjenih radova, izmedju ostalog za servis lifta ako postoji, ako se ne odlucite za nekog, Ministarstvo vam dodijeli prinudnog, zao mi je morate imati upravitelja u protivnom rizikujete da platite kaznu.Tranquilizer wrote:Bellica: ti kažeš zamjenu,
da li to znaci da zgrada mora imati upravitelja?
može li zgrada biti bez upravitelja?
mogu li samo ja raskinuti ugovor?
jer u zgradi ima jako puno iznajmljenih stanova, sakupljanje 51% pitpisa bi mogla biti nemoguca misija...
U suštini nije me briga za upravitelja i za ostale stanare,
ja bih želio da se riješim upravitelja individualno...da li je to moguce ??
2. Zgrada u principu moze funkcionisati bez upravitelja, ali ne moze biti po zakonu, eh sad, po zakonu moras stati na crveno svjetlo na semaforu, a ti nekad mozes i da prodjes kroz crveno. Po mom misljenju, zgrada bez upravitelja je bezveze, samo treba izabrati pravog upravitelja i PEV, spojiti tu kombinaciju i sve ce dobro funkcionisati.
3. Ovako, ti otidji kod upravitelja (bilo bi lijepo da nam napises koji su upravitelji u pitanju), reci da nisi platio odrzavanje, da ti curi voda, da hoces da im otkazes suradnju individualno pa ces vidjeti sta ce ti reci, ismijat ce te prvo, a onda ce te poslati tamo odakle si dosao i jos ce ti reci da se obratis svom PEV. Ne mozes ga individualno promijeniti da se popnes na glavu.
4.U mojoj zgradi isto ima dosta iznajmljenih stanova, vlasnici zive u inostranstvu, ali imam njihove brojeve telefona i e-mail adrese, tako komuniciramo dok su tamo, kad dodju, popijemo kafu pa ih tom prilikom izvijestim o desavanjima u zgradi u proteklom periodu. Ako mi treba potpis za nesto od nekog EV koji zivi u inostranstvu, e-mail-om mi posalje suglasnost u kojoj stoji da se njegov podstanar ili ja u njegovo ime mozemo potpisati. Zato i tvoj PEV mora imati kontakt sa svim EV taman da zive na Marsu. Postoji nacin da se promijene upravitelji onim putem koji sam pisala ranije. Iznesi svoj problem PEV pa neka se on pobrine za njegovo rjesavanje jer ga VI EV placate, a ne upravitelj, vi ste ga ovlastili da vas predstavlja i rjesava probleme ovog i slicnog tipa.
5. Greska je sto kazes da te nije broga za druge stanare i upravitelje, jer sve to sto vidis, za sta placas odrzavanje je tvoje, lift, tavan, rasvjeta, interfon, ulazna vrata, temelji, fasada, krov, oluci, hidranti, instalacije...i to ti sve utice na cijenu stana ako ga nekad budes prodavao. Eh sad, ako je zgrada u losem stanju, onda cijena stana opada, moja prijateljica prodaje stan 3 godine, ona ga je sredila, namjestila, renovirala, spustila cijenu maksimalno, mislim da je sada dosla do iznosa od 45.000 KM jer je zgrada strava i uzas, budi Bog s nama, strahota uci u zgradu i dok se zgrada ne popravi nikad ga nece prodati. A zgrada se ne moze ni popraviti jer svi EV razmisljaju na nacin na koji ti razmisljas.
6. Na ovo sam vec odgovorila, u odgovoru broj 3, ne mozes ih sam promijeniti nikako, pa ni "zaobilaznim" putem, mozes samo da ne placas, a onda ces otici na sud pa ces vidjeti sta ce ti reci. Moja mama je isla i ja nikome ne bih preporucila, a ti vidi sta ces. Najbolje je da se rganizujes sa PEV pa da skupite te potpise i rijesite taj problem mirnim putem.
- Tranquilizer
#1229 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica hvala puno na odgovoru, upravitelj je Lares...nešto sam zakotrljao pa cemo vidjeti dokle ce stici... 
-
Bellica
#1230 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi ne smijem nista da kazem, plasim se da cu biti optuzena kao zastupnik Oki upravitelja 
Salu na stranu, svi su upravitelji tu negdje, oni su meni super jer se ja trudim maksimalno, a oni mi izlaze u susret, imamo dobru suradnju koja nije zakazala i zato govorim da su dobri. Nekad sam govorila da su krivi PEV za stanje zgrade, da PEV mora biti dobar, uporan, ovakav, onakav, da bi sve funkcionisalo, ali eto, ja sam sve to, ali mi s nekim upraviteljima jednostavno ne ide nikako.
Zonbi, nije bitno sta je covjek bio i sta je sada, bitno je da ima uspjesnu upraviteljsku firmu koja dobro radi. Uostalom, koliko ih je prije rata zivjelo ovako ili onako, a danas su uspjesni i bogati??? Uopste nije bitno ko je, sta je, sta je bio, sta ce biti...? Nas EV i PEV samo interesuje da dobro rade i da nam pruzaju uslugu za koju placamo. I jos nesto, ima ih jos koliko hoces koji su se obogatili na Bog zna koji nacin, dosli na poziciju, mi ih placamo, a oni ne rade, nemoj da idemo s teme. Okeric nije covjek o kojem zelim raspravljati na svojoj temi!
Salu na stranu, svi su upravitelji tu negdje, oni su meni super jer se ja trudim maksimalno, a oni mi izlaze u susret, imamo dobru suradnju koja nije zakazala i zato govorim da su dobri. Nekad sam govorila da su krivi PEV za stanje zgrade, da PEV mora biti dobar, uporan, ovakav, onakav, da bi sve funkcionisalo, ali eto, ja sam sve to, ali mi s nekim upraviteljima jednostavno ne ide nikako.
Zonbi, nije bitno sta je covjek bio i sta je sada, bitno je da ima uspjesnu upraviteljsku firmu koja dobro radi. Uostalom, koliko ih je prije rata zivjelo ovako ili onako, a danas su uspjesni i bogati??? Uopste nije bitno ko je, sta je, sta je bio, sta ce biti...? Nas EV i PEV samo interesuje da dobro rade i da nam pruzaju uslugu za koju placamo. I jos nesto, ima ih jos koliko hoces koji su se obogatili na Bog zna koji nacin, dosli na poziciju, mi ih placamo, a oni ne rade, nemoj da idemo s teme. Okeric nije covjek o kojem zelim raspravljati na svojoj temi!
-
Bellica
#1231 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nema na cemu. Sve si mi rekao imenom upravitelja zgrade, iskreno se nadam da ces uspjeti da rijesis taj problemTranquilizer wrote:Bellica hvala puno na odgovoru, upravitelj je Lares...nešto sam zakotrljao pa cemo vidjeti dokle ce stici...
- Tranquilizer
#1232 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica wrote:Nema na cemu. Sve si mi rekao imenom upravitelja zgrade, iskreno se nadam da ces uspjeti da rijesis taj problemTranquilizer wrote:Bellica hvala puno na odgovoru, upravitelj je Lares...nešto sam zakotrljao pa cemo vidjeti dokle ce stici...
Bellica ima li i jedan upravitelj da valja, pa da težimo da nam on bude u zgradi
-
Bellica
#1233 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Za loseg PEV ne valja ni jedan, eto toliko, meni OKI valja jer se maksimalno trudim, svako jutro ustajem u 6h i radim, dok s tobom pisem otkucavam neki dopis za Ministarstvo, prema tome, sve sam ti rekla, mnogo toga zavisi od PEV, ako je PEV dobar mora bar nesto funkcionisati, ako nista dobar PEV na vrijeme predlozi promjenu upravitelja. Ma ima dobrih upravitelja samo moras imati malo mozga da nadjes nacin koji je najbolji za suradnju s njima, moras znati malo Zakona, biti uporan i eto, svaki je dobar. Mozda bi i taj isti Lares bio dobar da vam je PEV angazovan i da mu nije stalo samo do 15% naknade!Tranquilizer wrote:Bellica wrote:Nema na cemu. Sve si mi rekao imenom upravitelja zgrade, iskreno se nadam da ces uspjeti da rijesis taj problemTranquilizer wrote:Bellica hvala puno na odgovoru, upravitelj je Lares...nešto sam zakotrljao pa cemo vidjeti dokle ce stici...
Bellica ima li i jedan upravitelj da valja, pa da težimo da nam on bude u zgradi
-
privremeni
#1234 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Lares uzima,Zakonom dozvoljen maksimum, od 20% naknade za svoj (ne)rad.Bellica wrote:Za loseg PEV ne valja ni jedan, eto toliko, meni OKI valja jer se maksimalno trudim, svako jutro ustajem u 6h i radim, dok s tobom pisem otkucavam neki dopis za Ministarstvo, prema tome, sve sam ti rekla, mnogo toga zavisi od PEV, ako je PEV dobar mora bar nesto funkcionisati, ako nista dobar PEV na vrijeme predlozi promjenu upravitelja. Ma ima dobrih upravitelja samo moras imati malo mozga da nadjes nacin koji je najbolji za suradnju s njima, moras znati malo Zakona, biti uporan i eto, svaki je dobar. Mozda bi i taj isti Lares bio dobar da vam je PEV angazovan i da mu nije stalo samo do 15% naknade!Tranquilizer wrote:[Bellica ima li i jedan upravitelj da valja, pa da težimo da nam on bude u zgradi
-
zonbirile
#1235 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
------------------privremeni wrote:Lares uzima,Zakonom dozvoljen maksimum, od 20% naknade za svoj (ne)rad.Bellica wrote:Za loseg PEV ne valja ni jedan, eto toliko, meni OKI valja jer se maksimalno trudim, svako jutro ustajem u 6h i radim, dok s tobom pisem otkucavam neki dopis za Ministarstvo, prema tome, sve sam ti rekla, mnogo toga zavisi od PEV, ako je PEV dobar mora bar nesto funkcionisati, ako nista dobar PEV na vrijeme predlozi promjenu upravitelja. Ma ima dobrih upravitelja samo moras imati malo mozga da nadjes nacin koji je najbolji za suradnju s njima, moras znati malo Zakona, biti uporan i eto, svaki je dobar. Mozda bi i taj isti Lares bio dobar da vam je PEV angazovan i da mu nije stalo samo do 15% naknade!Tranquilizer wrote:[Bellica ima li i jedan upravitelj da valja, pa da težimo da nam on bude u zgradi
čega ba,ti fulio temu
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1236 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
FAMOS-GRADNJA je najjeftiniji što se tiče procenata, oni ''uzimaju'' 10%!privremeni wrote:Lares uzima,Zakonom dozvoljen maksimum, od 20% naknade za svoj (ne)rad.Bellica wrote:Za loseg PEV ne valja ni jedan, eto toliko, meni OKI valja jer se maksimalno trudim, svako jutro ustajem u 6h i radim, dok s tobom pisem otkucavam neki dopis za Ministarstvo, prema tome, sve sam ti rekla, mnogo toga zavisi od PEV, ako je PEV dobar mora bar nesto funkcionisati, ako nista dobar PEV na vrijeme predlozi promjenu upravitelja. Ma ima dobrih upravitelja samo moras imati malo mozga da nadjes nacin koji je najbolji za suradnju s njima, moras znati malo Zakona, biti uporan i eto, svaki je dobar. Mozda bi i taj isti Lares bio dobar da vam je PEV angazovan i da mu nije stalo samo do 15% naknade!Tranquilizer wrote:[Bellica ima li i jedan upravitelj da valja, pa da težimo da nam on bude u zgradi![]()
Uzimali bi oni i 5% samo da im ostane certifikat, a podmirivali bi se uobičajenim napuhivanjem računa kao što je instalacija interfona po cijeni od 1500 KM za trospratnicu-jedan ulaz.
-
Innovation
#1237 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellice, napisali pismo. Moze li se znati jeli molba ili zalba i o cemu se radi? 
-
Bellica
#1238 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Innovation wrote:Bellice, napisali pismo. Moze li se znati jeli molba ili zalba i o cemu se radi?
Pa ja uvijek napisem molba jer mislim da je kulturno i uvijek na kraju zamolim za savjet, pomoc, podrsku... A radi se o jednom mom ulazu za koji je "Sarajevostan" uzimao proviziju dva puta, ali pod razlicitim imenom pa sam odlucila da provjerim o cemu se radi
-
Bellica
#1239 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Privremeni,
Vi ste potpisivanjem ugovora Lares-upravitelju dozvolili da uzima 20% naknade, kao sto smo mi dozvolili OKI-ju 12%, a Pipi Famos-gradnji 10%.
Vi ste potpisivanjem ugovora Lares-upravitelju dozvolili da uzima 20% naknade, kao sto smo mi dozvolili OKI-ju 12%, a Pipi Famos-gradnji 10%.
-
Innovation
#1240 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellice,
Ja sam mislila da si na godisnjem.
Hvala na povjerenju,vjerovatno se radi o prebacivanju novca sa racuna bivseg upravitelja sadasnjem.
Ja sam mislila da si na godisnjem.
Hvala na povjerenju,vjerovatno se radi o prebacivanju novca sa racuna bivseg upravitelja sadasnjem.
-
Bellica
#1241 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja se ustvari ne sjecam kad sam zadnji put bila na godisnjemInnovation wrote:Bellice,
Ja sam mislila da si na godisnjem.![]()
Pa da, nakon redovnih uplata skoro 5 godina, oni mi kazu imate samo 500 KM za prebaciti, a nikada nista nisu uradili, ama bas nista, da su sijalicu promijenili rekla bih uredu, ali ovako...a onda na izvjestaju lijepo stoji dva puta naplacena provizija upravitelju, pitam zasto, kaze mi uposlenik da on radi tek 4 godine i da ne zna zasto je to sve tako, da ne govorim da sam ih i za taj izvjestaj molila skoro 2 godine, uvijek nesto ne valja, uvijek nesto ne radi, pa pauza, pa godisnji, pa ovo, pa ono, pa kad sam ga dobila imala sam sta i da vidim
-
zonbirile
#1242 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
------------------------------------------Bellica wrote:Ja se ustvari ne sjecam kad sam zadnji put bila na godisnjemInnovation wrote:Bellice,
Hvala na povjerenju,vjerovatno se radi o prebacivanju novca sa racuna bivseg upravitelja sadasnjem.zbog odgovornosti prema ulazima uglavnom sam u Sarajevu svaki dan tokom cijele godine, osim vikenda, tada ponekad odem na planinu.
Pa da, nakon redovnih uplata skoro 5 godina, oni mi kazu imate samo 500 KM za prebaciti, a nikada nista nisu uradili, ama bas nista, da su sijalicu promijenili rekla bih uredu, ali ovako...a onda na izvjestaju lijepo stoji dva puta naplacena provizija upravitelju, pitam zasto, kaze mi uposlenik da on radi tek 4 godine i da ne zna zasto je to sve tako, da ne govorim da sam ih i za taj izvjestaj molila skoro 2 godine, uvijek nesto ne valja, uvijek nesto ne radi, pa pauza, pa godisnji, pa ovo, pa ono, pa kad sam ga dobila imala sam sta i da vidim
nemoj planuti,a koliko se ulaza radi,onako aproksimativno.
-
Bellica
#1243 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Necu planuti samo mi objasni pitanje. Sta znaci ovo "koliko se ulaza radi"?zonbirile wrote:------------------------------------------Bellica wrote:Ja se ustvari ne sjecam kad sam zadnji put bila na godisnjemInnovation wrote:Bellice,
Hvala na povjerenju,vjerovatno se radi o prebacivanju novca sa racuna bivseg upravitelja sadasnjem.zbog odgovornosti prema ulazima uglavnom sam u Sarajevu svaki dan tokom cijele godine, osim vikenda, tada ponekad odem na planinu.
nemoj planuti,a koliko se ulaza radi,onako aproksimativno.
-
zonbirile
#1244 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
do mene je ,iako se može odgonentnuti-O koliko se ulaza radi,zbog kojih više godina ne ideš na G.O.
- PipiDugaDevetka
#1245 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mlogo nezgodno pitanje. Isto kao da političara pitaš u koliko je upravnih odbora učlanjen.zonbirile wrote:do mene je ,iako se može odgonentnuti-O koliko se ulaza radi,zbog kojih više godina ne ideš na G.O.
-
zonbirile
#1246 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
---------------------------------PipiDugaDevetka wrote:Mlogo nezgodno pitanje. Isto kao da političara pitaš u koliko je upravnih odbora učlanjen.zonbirile wrote:do mene je ,iako se može odgonentnuti-O koliko se ulaza radi,zbog kojih više godina ne ideš na G.O.
nije isto,oni imaju limit i idu na GO
- PipiDugaDevetka
#1247 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Jeste isto kada je u pitanju nezgodnost. Isto tako, nezgodno je studenta priupitati za polaganje ispita: ''Student, položili se šta''?
-
zonbirile
#1248 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
eto ja upadao sa opaskama i na 10.,20,40,stranici,a na 51. pročitah i da uzorna @Belica ima problema sa upraviteljem,zavrno ih ko Cigo napolitanku 
- PipiDugaDevetka
#1249 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Njoj barem nisu odnijeli portal i prodali ga kao staro željezo, aluminijum,...zonbirile wrote:eto ja upadao sa opaskama i na 10.,20,40,stranici,a na 51. pročitah i da uzorna @Belica ima problema sa upraviteljem,zavrno ih ko Cigo napolitanku![]()
-
zonbirile
#1250 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
---------------------------------PipiDugaDevetka wrote:Njoj barem nisu odnijeli portal i prodali ga kao staro željezo, aluminijum,...zonbirile wrote:eto ja upadao sa opaskama i na 10.,20,40,stranici,a na 51. pročitah i da uzorna @Belica ima problema sa upraviteljem,zavrno ih ko Cigo napolitanku![]()
e ti odmah lično