Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
muha_sa

#1226 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:
muha_sa wrote:tema je---: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom---

eh sad--po nekim postovima papak i divljak za volanom je onaj ko gradom vozi 50.km/h :-)
-papak je ko ne krene iste sekunde na zelenom..................................................

-ne kontam--do mene je :D
Mozda spavaci i nisu papci, to je malo teska kategorija ali da mi nekad znaju pojesti zivce to svakako, ali i oni koji sviraju kad se ni zuta ne zagrije do kraja
ma jasno :) svakodnevno se susrecem s tim---inace je opšta nekultura zavladala--nije samo u saobracaju :-) medjutim-nije fer krivit nekog ko se striktno pravila drži----da se razumijemo-nisam taj :D
-meni živce pojedu oni koji voze paralelno 20km/h s otvorenim prozorima i pricaju--lole se ispricaju pa onda po gasu..ko su ko oni :-)
-na nerve mi idu i idioti koji kad vide gužvu na semaforu ka skretanju lijevo mimoidju kompletnu kolonu i stanu ispred-u sred raskrsnice i cekaju da prvi krene----eto,svi mahniti što stoje na crvenom a oni pametni--kabadahije slinave.
-idioti su i oni koji ganjaju pješake na pješackom i pješake kad je pješacima zeleno.........................

-ti i takvi su za kritikovanje a ne oni koji se pravila drže---mada ih je veoma malo koji poštuju pravila.
karanana

#1227 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by karanana »

zonbirile wrote:vožnja u gradu je specifična i treba imati razumijevanje i filing za ostale učesnike.U čemu je problem skloniti se čovjeku koji žuri,ati guslaš dozvoljenom brzinom.Rijetko ko vozi mnogo brže,ali njemu bar na psihičkom planu izgleda da će prije stići.Sklanjanje hitnoj je posebna tema,propuštanje pješaka,trepčeće žuto i sl.nebuloze.Jednostavno ima ljudi koji umru , a ne nauče voziti,položili su godinama voze,ali đaba ne leži im.
nije moj problem sto se nekome zuri. sklonit cu se hitnoj, sklonit cu se policiji i vatrogascima, a tim "civilima" kojima se zuri - bujrum jos dvije trake pa nek idu 150 na sat. dakle mene cak ni ne zanima niti cu se brinuti ili psovati nekome ko vozi 90-100. za to postoji policija. ja samo ne zelim da mene necije kasnjenje negdje kosta nervoze i gubitka koncentracije i zivaca zbog necijeg blicanja i ljepljena za moju guzicu od auta gdje bi ja gledajuci u tog lolu na retrovizor mogao evenutalno spucati nekoga ispred mene ili skrenuti u nekoga u susjednoj traci.

znaci, ja ne vozim 30-40, sa takvim i ja imam probleme, nego vozim 50-60 kada govorimo o voznji u gradu.
chuchumbamayumbe

#1228 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by chuchumbamayumbe »

Rijetko ko me u ovom gradu ne nervira kada je vožnja u pitanju.
Ili su prespori, ili su prebrzi.
Ili im moraš svirati na semaforu da krenu, ili prolaze kroz crveno.
Ma, valjda sam i ja sve stariji i sve manje živaca, pa mi sve te stvari sve više i više smetaju, ali smo stvarno papani.
zateznistub

#1229 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zateznistub »

ma jasno :) svakodnevno se susrecem s tim---inace je opšta nekultura zavladala--nije samo u saobracaju :-) medjutim-nije fer krivit nekog ko se striktno pravila drži----da se razumijemo-nisam taj :D
-meni živce pojedu oni koji voze paralelno 20km/h s otvorenim prozorima i pricaju--lole se ispricaju pa onda po gasu..ko su ko oni :-) -na nerve mi idu i idioti koji kad vide gužvu na semaforu ka skretanju lijevo mimoidju kompletnu kolonu i stanu ispred-u sred raskrsnice i cekaju da prvi krene----eto,svi mahniti što stoje na crvenom a oni pametni--kabadahije slinave.-idioti su i oni koji ganjaju pješake na pješackom i pješake kad je pješacima zeleno.........................

-ti i takvi su za kritikovanje a ne oni koji se pravila drže---mada ih je veoma malo koji poštuju pravila.[/quote]

Za ove dvije kategorije bi posebnu temu trebalo otvoriti :thumbup:
chuchumbamayumbe

#1230 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Jarane, kada vidiš da se pali žuto (poslije crvenog), logično je da zatim ide ZELENO.
Ne kontam što na onim kratkim semaforima debilima moraš trubiti da se upalilo zeleno (oni čekaju da se upali), a onda oni lagano ubrzavaju, 0-40 za minutu, debili jedni. TI dok vidiš žuto i kreneš, u tom se pali i zeleno.
Kada se upali zeleno, cilj je da "što brže" postigneš brzinu od 50 da bi prošlo što više automobila i da se ne bi stvarale nepotrebne gužve.
Ovo "što brže" sam stavio pod navodnike, jer ne mislim bukvalno da uz gasove do daske to postignete, ali može se brate i prešaltati iz prve do treće+četvrte malo brže.
Jok, on lagano spušta cigaru, otresa pepeo, ruka kreće sa desnog prozora na volan, desna ruka laaagano na mjenjač, i onda prva, pa dok krene, jebote, kose počupam!
PLjUC!
citroen

#1231 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by citroen »

Comrad wrote:Treba spomenuti i one koji voze ispod ogranicenja bez razloga, jer i oni isto ugrozavaju saobracaj. Ovo se najcesce desava u blizini kamera. Znaci, fino stoji ogranicenje 60, a lola cim pridje na 100m kameri uspori na 40km/h, na kameri cak i ispod toga. :shock: Nek namjeste kamere da slikaju i one sto presporo voze. :D
da hoce nastimati ove kamere da slikaju i ove koji voze 40km :-) :-) cesto idem cestom pored aerodroma i delegati redovno prije kamere uspore na 40km/h a ogranicenje 60km,pa hebote nek smanji i na 50km ako mu nesto znaci ali na 40km :-) :-) :-) :-)
Better Man

#1232 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Better Man »

Kad se upali zuto nakon crvenog to je samo znak da se pripremite, a ne da krenete. Tek kad se zeleno upali mozete krenuti. Treba te imati u vidu da kad se jednima upali crveno da se drugima ne upali odmah zeleno i da uvijek se moze desiti da jedan automobil prodje kroz zadnji treptaj zelenog i da onaj iz drugog pravca mora sacekati dok ovaj prodje. I zato je zuto nakon crvenog priprema da krenete kad se upali zeleneo. Ogranicenje je ogranicenje i treba ga postovati, a oni koji misle da su debili oni koji postuju ogranicenje za mene su obicni jadnici i primitivci.
chuchumbamayumbe

#1233 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

citroen wrote:
Comrad wrote:Treba spomenuti i one koji voze ispod ogranicenja bez razloga, jer i oni isto ugrozavaju saobracaj. Ovo se najcesce desava u blizini kamera. Znaci, fino stoji ogranicenje 60, a lola cim pridje na 100m kameri uspori na 40km/h, na kameri cak i ispod toga. :shock: Nek namjeste kamere da slikaju i one sto presporo voze. :D
da hoce nastimati ove kamere da slikaju i ove koji voze 40km :-) :-) cesto idem cestom pored aerodroma i delegati redovno prije kamere uspore na 40km/h a ogranicenje 60km,pa hebote nek smanji i na 50km ako mu nesto znaci ali na 40km :-) :-) :-) :-)
Jes vala i ovo je postalo moda, pogotovu kod Sivog Doma. Vozi se normala, 55-60-65, ovi staju na kočnicu ko da je neko izletio, usporavaju, opet ponavljam, DEBILI, i ugrožavaju i usporavaju saobraćaj.
Jer, voziš konstantnom brzinom, ravnomjerno, i iznenada ovaj ispred tebe koči bez ikakvog razloga. Ko ne zna u čemu je caka, instiktivno će da koči i eto ti lančanog.
A što se tiče polaska nakon crvenog svjetla, kada sam prvi na semaforu, kada se upali žuto svjetlo, nemam šta da čekam zeleno. Dok ja dam gas i krenem, prolazi se kroz zeleno. Dok ovi što čekaju da se upali debelo zeleno svjetlo da bi krenuli, oni najviše i usporavaju protok saobraćaja. Unjesto da prođe komotno 7 automobila na semaforu od Neđarića prema Dobrinji, zbog ovih nerijetko prođu samo 4 auta.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#1234 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

muha_sa wrote: -meni živce pojedu oni koji voze paralelno 20km/h s otvorenim prozorima i pricaju--lole se ispricaju pa onda po gasu..ko su ko oni :-)
Je li ti smetaju što paralelno idu 20km/h ili što poslije po gasu? Ako je ovo prvo ne znam što ti smetaju, voze po ograničenju kao i @Neelix kad vozi po ograničenju paralelno sa nekim :-) . Upravo o tome vam @GOLFER i priča. Zašto vozite paralelno i time blokirate saobraćaj iza sebe koji bi možda išao i brže ukoliko oni tako žele? Ako vi ne želite voziti brže šta vam fali usporiti/ubrzati malo pa se prestrojiti iza/ispred toga koji je išao paralelno s vama i onda nastaviti istom brzinom kao i prije? Ili usporiti/ubrzati samo toliko da niste paralelni i da se ostali mogu bezbjedno između vas prestrojiti i proći? Vi niste policija niti bilo koji drugi organ nadležan za provođenje zakona, ako želite prijavite toga što ide brže od vas policiji i ćao đaci veseljaci.
Neelix

#1235 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

ako ti poredis paralelnu voznju sa 20 na sat, i onu sa maksimalnom dozvoljenom brzinom....nemoj se vise ofirat po temi :-)
GOLFER

#1236 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by GOLFER »

eh sad--po nekim postovima papak i divljak za volanom je onaj ko gradom vozi 50.km/h :-)
-papak je ko ne krene iste sekunde na zelenom..................................................

stariji si clan foruma i postijem te kao osobu, mozda nisam bio dovoljno precizan i jasan, jer nevjerujem da bi ti provocirao na ovaj nacin...

papak je onaj ko NAMJERNO vozi paralelno sa jos 1 ili 2 automobila u susjednim trakama, kako bi, opet NAMJERNO ,blokirao nekoga iza sebe ko zeli da vozi malo brze od tih 50 km/h... znaci akcenat je na NAMJERI da se neko sprijeci da prodje, znaci jedno tipicno glumljenje mangupa koje je stvari obicno papansko i primitivno ponasanje i nista vise... ovdje niko ne kritikuje i ne prica da je neko ko vozi 50-60 km/h papak i kreten itd...

A sto se tice zelenog (posebno za skretanje ljevo koje traje 6-7 sec) papak je onaj ko, opet NAMJERNO, ne krene na vrijeme nego pegla jer ga boli briga hoce li iko drugi osim njega uspjeti proci to zeleno...

Eto nadam se da sam sad jasniji...
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#1237 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Neelix wrote:ako ti poredis paralelnu voznju sa 20 na sat, i onu sa maksimalnom dozvoljenom brzinom....nemoj se vise ofirat po temi :-)
Naravno da je neuporedivo. Ni oni ni ti ne kršite zakon, samo što njih dvojica to rade da bi makar razgovarali jedan s drugim. Ti to radiš samo da drugome napakostiš i da mu zasmetaš, znači obični pasjaluk što bi rekli stari ljudi. Da su i oni i ti bezobzirni - jeste.
Cafe Camargue

#1238 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Cafe Camargue »

GOLFER wrote:

stariji si clan foruma i postijem te kao osobu, mozda nisam bio dovoljno precizan i jasan, jer nevjerujem da bi ti provocirao na ovaj nacin...

papak je onaj ko NAMJERNO vozi paralelno sa jos 1 ili 2 automobila u susjednim trakama, kako bi, opet NAMJERNO ,blokirao nekoga iza sebe ko zeli da vozi malo brze od tih 50 km/h... znaci akcenat je na NAMJERI da se neko sprijeci da prodje, znaci jedno tipicno glumljenje mangupa koje je stvari obicno papansko i primitivno ponasanje i nista vise... ovdje niko ne kritikuje i ne prica da je neko ko vozi 50-60 km/h papak i kreten itd...

A sto se tice zelenog (posebno za skretanje ljevo koje traje 6-7 sec) papak je onaj ko, opet NAMJERNO, ne krene na vrijeme nego pegla jer ga boli briga hoce li iko drugi osim njega uspjeti proci to zeleno...

Eto nadam se da sam sad jasniji...
upravo to.. zamisli da se na autoputu to desi, što jel mogu komotno 130 da voze, paralelno, po propisima što bi ovaj nilix reko.. svakakvih bića ovdje ima baš se čovjek mora napregnut da im do mozga dođe
skojotovski

#1239 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by skojotovski »

joj, nema mi nista draze, nego papka koji se zaleti zaustaviti upravo "ravnanjem" sa drugim autima u susjednim trakama! ma, milina! :lol:
skojotovski

#1240 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by skojotovski »

Lud i ponosan wrote:
skojotovski wrote:joj, nema mi nista draze, nego papka koji se zaleti zaustaviti upravo "ravnanjem" sa drugim autima u susjednim trakama! ma, milina! :lol:
Ko li je tu papak ? :-)
vjerovatno onaj koji se pridrzava ogranicenja brzine u gradu... recimo...
Neelix

#1241 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

evo ga jos jedan :-) hajde nam objasni ovu dubokoumnu izjavu "To sto ti namjerno stajes u liniju da bi eto zajeb'o papka, samo govori da si ti jos veci papak od njega." molim te :-) znaci pretpostavljamo da lik staje u liniju vozeci maksimalnom dozvoljenom brzinom.

eto "normalan" je ako ide brze, a ako ide maksimalnom dozvoljenom onda je papak :-)
respo

#1242 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

nije prica sto je isao max dozvoljenom brzinom
kako neelix ne mozes shvatiti
nego je bitan onaj dio
nema mi nista draze nego zaustaviti nekog ko se zaletio ravnanjem sa drugim autima
znaci to je isto ajd cekat cu dok se sa zelenog ne upali zuto pa cu krenuti da samo ja prodjem a ovaj nek ceka jos
ili kao ako ja ne mogu ili necu negdje stici ne mora ni taj drugi

nije uopste prica o tome ko koliko vozi nego o namjeri
Neelix

#1243 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

nije to ni blizu isto.

gledam uvijek u semafor i krenem cim mogu. ako se desi da se zamislim, svirne mi onaj iza, ja mu mahnem u znak izvinjenja. cisto sumnjam da bilo ko namjerno ne krene na zeleno da onaj iza ne bi prosao.

a kad vidim majmuna iza sebe da juri, mijenja trake svake dvije sekunde, ne daje zmigavac ili blica, onda cu mu namjerno blokirati put.

primjetis li razliku?

onaj na semaforu sto je na drugom mjestu nije uradio nista lose, i nema razloga da ga iko namjerno blokira. onaj sto vozi brzo ugrozava i sebe i sve ostale ucesnike u saobracaju, a ja sa voznjom maksimalnom dozvoljenom brzinom ne ugrozavam nikog, ne pravim guzvu, ne krsim zakon. to sto on ne moze proc je njegov problem.
Neelix

#1244 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

sta bi bolan ti :-) s ilidze, otes, hos adresu? ni provajdera ne znas odabrat, a o seksu pricas :P nije isto, jer u zakonu o cestama postoji tacno oznacen clanak koji govori da je lijeva traka autoputa namijenjena za preticanje. u gradu ne postoji traka za preticanje.
Mjesanac

#1245 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Mjesanac »

Evo iako to ne radim podrzavam svakog ko se poprjecuje. To poprjecivanje nije iz nekog bezobrazluka nego sto nekoga nervira necije budalesanje po ulici. Naucite vise ovo nije selo iz kojeg ste dosli, ovo je vec grad i to grad sa skoro pola miliona stanovnika. Glavnom ulicom je 60 i niko nema ikakvu potrebu da vozi vise. Nikom se ne daje za pravo da ugrozava tudji zivot ili pravi stetu na necijem autu, makar osiguranje to platilo, opet neko mora cekat dok mu se auto popravi. Ja znam da vam to nije iz kucnog odgoja, ali zakon se mora postovati. Jer ako ga ne budemo postovali dovesti cemo se do cistog bezzakonja kojem smo situacijom u drzavi jako blizu.

Da utvrdimo, ne radi se o necijem poprecavanju, nego o tome da ti nemas razloga voziti vise od dozvoljenog i ugrozavati neciji zivot.

Nikom se licno ne obracam, nego post je namjenjen onome ko se pronadje u njemu.
Erzsebet

#1246 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Erzsebet »

Ne moram ja nikome govoriti kako će voziti, ali neću se ni povinovati svakakvim kretenima kao što su npr. 99% taksista u gradu. Jednostavno, neću da vozim po njihovim pravilima i ne želim da se ponašam kao da su oni veliki dobročinitelji koji su nam dozvolili da koristimo njihove ceste.

Cijeli problem je u tome što većina ovih koji pričaju kao ovaj Šofer ili Golfer ustvari uopšte ne znaju razliku između divljanja i "pusti me da prođem, žurim". Imam ja druga koji ima istu ovakvu priču, tvrdi kako najbolje vozi, kako uvijek ima pregled, kako nikad ne pretiče na punoj, kako samo eto ponekad doda gas, kako napamet zna sve semafore, kako kontroliše auto, kako je zbog toga kupio BMW peticu, itd., a taj isti tip ima 2000 KM neplaćenih kazni i taj isti BMW ne može registrovati, niti može izvaditi pasoš. E pa jebem ja takve vozače, a ima potpuno istu priču kao ova dvojica. Ako je tačno to što oni pričaju, to je divno (iako i dalje ne moram da se sklonimo nikome ko vozi 80 na sat, jer smatram da je to previše u gradu, te mi moj moralni kodeks nalaže da se brinem i o djeci koja će možda izletjeti sa tramvajske stanice), ali to u 99% slučajeva nije tačno.
respo

#1247 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Mjesanac wrote:Evo iako to ne radim podrzavam svakog ko se poprjecuje. To poprjecivanje nije iz nekog bezobrazluka nego sto nekoga nervira necije budalesanje po ulici. Naucite vise ovo nije selo iz kojeg ste dosli, ovo je vec grad i to grad sa skoro pola miliona stanovnika. Glavnom ulicom je 60 i niko nema ikakvu potrebu da vozi vise. Nikom se ne daje za pravo da ugrozava tudji zivot ili pravi stetu na necijem autu, makar osiguranje to platilo, opet neko mora cekat dok mu se auto popravi. Ja znam da vam to nije iz kucnog odgoja, ali zakon se mora postovati. Jer ako ga ne budemo postovali dovesti cemo se do cistog bezzakonja kojem smo situacijom u drzavi jako blizu.

Da utvrdimo, ne radi se o necijem poprecavanju, nego o tome da ti nemas razloga voziti vise od dozvoljenog i ugrozavati neciji zivot.

ne pronalazim se u njemu
pitanje za tebe sta koji kurac policija onda radi?
Mjesanac

#1248 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Mjesanac »

respo wrote:
Mjesanac wrote:Evo iako to ne radim podrzavam svakog ko se poprjecuje. To poprjecivanje nije iz nekog bezobrazluka nego sto nekoga nervira necije budalesanje po ulici. Naucite vise ovo nije selo iz kojeg ste dosli, ovo je vec grad i to grad sa skoro pola miliona stanovnika. Glavnom ulicom je 60 i niko nema ikakvu potrebu da vozi vise. Nikom se ne daje za pravo da ugrozava tudji zivot ili pravi stetu na necijem autu, makar osiguranje to platilo, opet neko mora cekat dok mu se auto popravi. Ja znam da vam to nije iz kucnog odgoja, ali zakon se mora postovati. Jer ako ga ne budemo postovali dovesti cemo se do cistog bezzakonja kojem smo situacijom u drzavi jako blizu.

ne pronalazim se u njemu
pitanje za tebe sta koji kurac policija onda radi?
Policija jako slabo radi svoj posao sto se tice grada. Koliko samo ima mjesta po gradu gdje je hrpa auta parkirana a stoji znak zabrane. Kaznjavaju u 20 posto slucajeva. Da samo malo pojacaju gradske patrole i pohvataju one koji misle da su Bogom dani (ljudi se valjda uzbudili sto su dosli u veci grad) smirila bi se situacija itekako.
respo

#1249 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

pa onda ne trebamo mi provoditi zakon i mi nesto sprecavati kako ce ko voziti
da ja ti peti deseti usporavamo nekoga jer hoce da ide 120 na sat
nego fino zali se na policiju da ne radi posao i to je to
pa kad oni budu radili posao a jos da hoce povecati sadasnje kazne
pa ces i sam vidjeti koliko je divljaka koji hoce da ispadnu mangupi a koliko je onih koji zure s razlogom
ili bi i onda trebao tog istog usporavati jer toboze on vozi preko ogranicenja

boli me briga koliko ko vozi i kako vozi sve dok ne ugrozava mene njega ce ili kazniti policija u sto cisto sumnjam ili ce upoznati banderu provaliju ili sta vec
Erzsebet

#1250 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Erzsebet »

respo wrote:boli me briga koliko ko vozi i kako vozi sve dok ne ugrozava mene njega ce ili kazniti policija u sto cisto sumnjam ili ce upoznati banderu provaliju ili sta vec
Ali u tome i jeste fazon, što takvi uglavnom ugrožavaju druge i drugi zbog njih poginu ili ostanu invalidi.
Locked