Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ikrime

#1226 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Ahmmed wrote::-) :-) Nisam te prepozno, jesi opasan :-)
Prepoznap si ti mene, itekako. Ona tvoja replika tome govori u prilog. Samo što si se preračunao, al nema veze.
Ahmmed

#1227 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

ikrime wrote:
Prepoznap si ti mene, itekako. Ona tvoja replika tome govori u prilog. Samo što si se preračunao, al nema veze.
Uh.....Što ne mogu na rende kora......vehabijskih....
Ahmmed

#1228 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Irish wrote:E Ahmmede, olaksa mi san :thumbup: Allah te nagradio!!
I ja vama zelim ugodan i lagan san, a jos lakse budjenje za neka dva i pol sahata :thumbup:
Amin, seko, da nam Allah dž.š. svima olakša i uputi nas Njegovim putem.... :thumbup:
ikrime

#1229 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Ahmmed wrote:
ikrime wrote:
Uh.....Što ne mogu na rende kora......vehabijskih....

ni ja, supe na viljušku.

esselamu alejkum
Ahmmed

#1230 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu....
ikrime

#1231 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

minjonja wrote:
ikrime wrote:
minjonja wrote:oke, ja oponasam sejtana jer sam se rodila ljevoruka :shock:
Ne, opanašaet ćeš tek onda nakon saznanja da to što radiš jeste oponašanje Šejtana l.a. A ne potrudiš se da istu praksu promjeniš.
koliko sam shvatila dosad, u islamu je vrlo vazna namjera. nije isto uplatiti deset maraka haitiju da bi se tom narodu pomoglo i uplatiti 10 maraka da bi me neko vidio da sam ucinila dobro djelo.

isto tako koristim lijevu za pisanje jer mi je od boga preko gena dato da sam lijevoruka. nema veze sa oponasanjem sejtana. ne moze se svaki ajet i hadis samo procitati i donositi neke zakljucke. ljudi godinama to izucavaju, znas i sam. mislim da taj hadis mora imati neku pozadinsku pricu a la neki narod koristio lijevu da bi se bozanstvu svom priblizili (lupam pricu kao primjer). isto kao sa onim da musko ne oblaci zensku odjecu i naopako. nema veze sa samim odjevnim predmetom.

tako da cu ja fino nastaviti koristi svoju lijevu ruku i sigurno necu tjerati svoje dijete da koristi desnu jer znam kakve su to patnje kad po sebi prolijes litar vrele supe jer je lijeva sejtanska.

ova me prica podsjeti na to kako se neki pojedinci, grupe i narodi mogu zakaciti za neku sitnicu da od drveta ne vide sumu pred sobom. nek mu kcerka polugola izlazi vani, bitno je da pise desnom... nek se loce i trose citave plate na pijanke, ali svinjetinu bi mu mogli samo u mrtva usta dusmani staviti.

jel no yusuf islam rece da nikad ne bi na islam presao da je ovu religiju preko muslimana upoznao? ziva istina.

filozofiraj koliko hoćeš, hadis je jasan. Šta ćeš ti uraditi, ne uraditi. Plaho me ne zanima. Pitala si, dobila si odgovor. Argumentovan hadisima.
Irish

#1232 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Nekada lijepa rijec "stranca" znaci vise od 101 knjige :) Izostavsi Glavnu naravno :-D
A sada stvaaarno laku noc!!! :-D
Static-X

#1233 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

@Irish i tebi nek je lahka. :)

@Ikrime sto jes jes upravu si.
arzuhal

#1234 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Šta ka'e Dino:

Sveto je ono pred čime drhtiš
i čemu se diviš...

:)
minjonja

#1235 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

ikrime wrote:
filozofiraj koliko hoćeš, hadis je jasan. Šta ćeš ti uraditi, ne uraditi. Plaho me ne zanima. Pitala si, dobila si odgovor. Argumentovan hadisima.
besana je bila postavila to pitanje jer mene vec odavno ne tangira prica oko lijeve ruke. samo me je besana bila podsjetila na to da priupitam za OBJASNJENJE tog hadisa. vidim ja da pise da treba sve desnom raditi, imam i ja u svojoj biblioteci zbirke hadisa i islamskih knjiga, ali mene zanima zasto je to tako jer ne nadjoh u njima. nije fazon kopirati hadis. hadisi svakako nisu univerzalni kao kur'an tako da se ja ne pridrzavam slijepo toga. hoces li ti sa svojom zenom leci u krevet samo kad obuce dvije dodatne suknje kad ima menstruaciju? neces, jer danas postoje ulosci i tamponi.

i mene je zanimalo ovo sto je static-x zbog price u evoluciji. ne znam arapski tako da ja mogu citati samo prevode kur'ana. ako se dobro sjecam, prije nego sto ih je spustio na zemlju on je nju pripremio. ima li neki naucnik da je objasnio u cemu se sastojalo ovo pripremanje? posto sam ja biolog, meni je prvo naumpalo da bi adema i havu dinosaurusi pojeli da ih je odmah spustio ( :D ) zato je vrsio pripreme da odmah ne nastradaju i prekine project humans :D
ikrime

#1236 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

minjonja wrote:
ikrime wrote:
besana je bila postavila to pitanje jer mene vec odavno ne tangira prica oko lijeve ruke. samo me je besana bila podsjetila na to da priupitam za OBJASNJENJE tog hadisa. vidim ja da pise da treba sve desnom raditi, imam i ja u svojoj biblioteci zbirke hadisa i islamskih knjiga, ali mene zanima zasto je to tako jer ne nadjoh u njima. nije fazon kopirati hadis. hadisi svakako nisu univerzalni kao kur'an tako da se ja ne pridrzavam slijepo toga. hoces li ti sa svojom zenom leci u krevet samo kad obuce dvije dodatne suknje kad ima menstruaciju? neces, jer danas postoje ulosci i tamponi.

i mene je zanimalo ovo sto je static-x zbog price u evoluciji. ne znam arapski tako da ja mogu citati samo prevode kur'ana. ako se dobro sjecam, prije nego sto ih je spustio na zemlju on je nju pripremio. ima li neki naucnik da je objasnio u cemu se sastojalo ovo pripremanje? posto sam ja biolog, meni je prvo naumpalo da bi adema i havu dinosaurusi pojeli da ih je odmah spustio ( :D ) zato je vrsio pripreme da odmah ne nastradaju i prekine project humans :D

ne znam kako si to mogla fuliti?! Zato što je to Poslanik s.a.v.s. naredio, i tačka. Zabranio nam je svako opanašanje Šejtana l.a. , pa i na taj način. Hadisi su sahih.

Da ponovim:

Poslanik islama, s.a.v.s, je u svemu, časnom i dostojanstvenom, preferirao desnu stranu. Posebno je to naglašavao kada su u pitanju hrana i piće. Kategorički je zabranio prinositi hranu ili tekućinu ustima lijevom rukom. U hadisu koji prenosi Džabir, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, upozorava: Ne jedite lijevom rukom, jer, doista, šejtan jede lijevom rukom!
U predaji Abdullaha b. Omera, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, ističe: Kada neko od vas jede, neka jede desnom rukom, a kada pije neka pije desnom rukom, jer, uistinu, šejtan i jede i pije lijevom rukom!
Na žalost, brojne se osobe, koje slijedeći zapadne manire i običaje, odbacuju tu kategoričku naredbu Poslanika, s.a.v.s, i jedu ili piju lijevom rukom. Posebno je to opasno za one koji znaju ovo islamsko pravilo, ali ga se ne pridržavaju. Bojim se da se takvima, zbog neposlušnosti Poslaniku, s.a.v.s, ne desi ono što se desilo onom čovjeku koji je oponirao Poslaniku islama, s.a.v.s, pa mu je ruka osušila. Naime, Seleme b. el-Ekve’, r.a, prenosi da je neki čovjek jeo u prisustvu Vjerovjesnika, s.a.v.s, lijevom rukom, na što ga je on upozorio: Jedi desnom! Taj čovjek je odgovorio: Ne mogu! Poslanik, s.a.v.s, mu reče: I ne mogao?! A on nije htio, ustvari, poslušati zbog oholosti. Prenosilac, dalje kaže: Nije nikada više mogao ruku podići do svojih usta!
Zna se da je znatan broj osoba koje su, po rođenju, tzv. ljevaci, tj. sve što rade čine lijevom rukom i to daleko ljepše i bolje. Treba naglasiti da takve osobe treba postepeno da vježbaju da to čine desnom rukom, obzirom da ju je Poslanik, s.a.v.s, preferirao, a posebno je to potcrtao prilikom prinošenja hrane ili tekućine ustima. Ibnu-l-’Arebi, poznati islamski pravnik, smatra da je prinošenje hrane ili pića lijevom rukom grijeh i naglašava da je svako poistovjećivanje sa šejtanom haram!

Ne, naravno da nije, fazon je filozofirati, ugađati svom nefsu, a oglušiti se na jasne naredbe najboljeg Učitelja.

Da, ali i danas postoje samo lijeva i desna ruka. :lol:

Poređenje hadisa o jelu i piću sa ovim, mislim i sama da znaš da nije na mjestu. No eto.
Ma neda mi se više...halali
ikrime

#1237 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

smeco wrote:A nigdje nije opisano kako se odalaze smece, ja mislim da bi vi trebali da diskutujete il date kaku preporuku oko sortiranja smeca.Mene bas zanima ta tema.
ekološki
ikrime

#1238 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

smeco wrote:Ma ja mislim da vi pogledate piseli igdje oko smeca kako se odlaze , ak ima igdje ja bi vam bio zahvalan .
Kad pise sve mora negdje i oko smeca .

nego, jugo nešto, ko da će snijeg opet. Šta ti misliš?
bijela

#1239 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

Irish wrote:Evo, vec nekoliko dana citam vase postove..zaista ste svi nekako dragi, i oni strpljivi a i oni manje strpljivi :-D
Besana i ljubav-aha su me nekako podsjetile na mene, tj. hiiiljadu pitanja, i da je na sve odgovor u jednom danu :)
Posto se ovdje opcenito postavljaju pitanja o islamu, imala bih i ja jedno (ako dodjem na red ;-) )
Vidim da je vecina vas vjernika..pa me zanima (cisto informativno, a i radi usporedbe sa vlastitim nahodjenjem),
vjerujete li u Allaha dz.s. vise iz straha ili iz ljubavi prema njemu???
vec ti je naša forumska ulema lijepo pisala o tvom pitanju, Bog im dao! :) ,
meni samo naumpade slučaj isaa i jahja, a.s.
naime, isa, a.s., se često smijao i bio dobro raspoložen, dok je jahja, a.s., bio tužan i često je plakao.
pa su se jednom prilikom susreli, a jahja je upitao isaa: šta si ti to toliko veseo, kao da si uvjeren u to da ćeš biti spašen od Allahove srdžbe?
a isa mu je odgovorio: a šta to ti plačeš, kao da si pao u očaj i izgubio nadu u Allahovu milost?

pa Allah, dž.š, reče da mu je draži od njih dvojice onaj koji je imao ljepše mišljenje o Njemu. :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1240 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

Irish wrote:Ahmmede hvala!!

Ma sve ja tako i shvatih a onda ( a ne znam ni sta me natjera da trazim dalje :-) , da procitam jos ovo, pa ovo, pa "Zivot poslije smrti", te dobih pokoju sijedu (sa svakom stranom po jedna nova :) , ko je citao mozda me i razumije)...pa sad ne znam gdje sam :-) ali svakako se nadam milosti :)
same here ;-)

"ostali", ne prepucavajte se ovdje. lijepo vas molim :)
ljubav_aha

#1241 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

minjonja wrote:
ikrime wrote:

minjonja :thumbup:
ljubav_aha

#1242 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Irish wrote:Evo, vec nekoliko dana citam vase postove..zaista ste svi nekako dragi, i oni strpljivi a i oni manje strpljivi :-D
Besana i ljubav-aha su me nekako podsjetile na mene, tj. hiiiljadu pitanja, i da je na sve odgovor u jednom danu :)
Posto se ovdje opcenito postavljaju pitanja o islamu, imala bih i ja jedno (ako dodjem na red ;-) )
Vidim da je vecina vas vjernika..pa me zanima (cisto informativno, a i radi usporedbe sa vlastitim nahodjenjem),
vjerujete li u Allaha dz.s. vise iz straha ili iz ljubavi prema njemu???
vjerujem u Boga jer sam svejsna njegove moci,ne bojim se Boga,jer mi nije jasno,zasto se uopste "moramo" bojati Boga,ako smo iskreni prema njemu,a sto se tice ljubavi,nije pristuna,jer vjerujem da ljubav mora biti obostrana,Boziju ljubav ne osjecam
ljubav_aha

#1243 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

minjonja wrote: koliko sam shvatila dosad, u islamu je vrlo vazna namjera. nije isto uplatiti deset maraka haitiju da bi se tom narodu pomoglo i uplatiti 10 maraka da bi me neko vidio da sam ucinila dobro djelo.

isto tako koristim lijevu za pisanje jer mi je od boga preko gena dato da sam lijevoruka. nema veze sa oponasanjem sejtana. ne moze se svaki ajet i hadis samo procitati i donositi neke zakljucke. ljudi godinama to izucavaju, znas i sam. mislim da taj hadis mora imati neku pozadinsku pricu a la neki narod koristio lijevu da bi se bozanstvu svom priblizili (lupam pricu kao primjer). isto kao sa onim da musko ne oblaci zensku odjecu i naopako. nema veze sa samim odjevnim predmetom.

tako da cu ja fino nastaviti koristi svoju lijevu ruku i sigurno necu tjerati svoje dijete da koristi desnu jer znam kakve su to patnje kad po sebi prolijes litar vrele supe jer je lijeva sejtanska.

ova me prica podsjeti na to kako se neki pojedinci, grupe i narodi mogu zakaciti za neku sitnicu da od drveta ne vide sumu pred sobom. nek mu kcerka polugola izlazi vani, bitno je da pise desnom... nek se loce i trose citave plate na pijanke, ali svinjetinu bi mu mogli samo u mrtva usta dusmani staviti.

jel no yusuf islam rece da nikad ne bi na islam presao da je ovu religiju preko muslimana upoznao? ziva istina.

pripadnica sam takodjer 13 % sv. L-populacije ,cak je i smajli ljevoruk :thumbup: :lol: :D
minjonja

#1244 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

:lol: :lol: :lol:

nisam primijetila ovo za smajli :lol: :lol:

cista islamofobija :thumbup: :oops:
ljubav_aha

#1245 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

minjonja wrote::lol: :lol: :lol:

nisam primijetila ovo za smajli :lol: :lol:

cista islamofobija :thumbup: :oops:

eh,eto ,povisio nam je procenat,sad je 14 % sv. populacije ,jer taj 1% predstavlja sve smajlije u cyber svijetu :lol:
idealnaM

#1246 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by idealnaM »

ljubav_aha wrote:
minjonja wrote: koliko sam shvatila dosad, u islamu je vrlo vazna namjera. nije isto uplatiti deset maraka haitiju da bi se tom narodu pomoglo i uplatiti 10 maraka da bi me neko vidio da sam ucinila dobro djelo.

pripadnica sam takodjer 13 % sv. L-populacije ,cak je i smajli ljevoruk :thumbup: :lol: :D
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Omeru b. Selemi, r.a.: “Dječače, reci bismillahi, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.” (muttefekun alejhi)

U hadisu koji prenosi Džabir, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, upozorava: "Ne jedite lijevom rukom, jer, doista, šejtan jede lijevom rukom!

U predaji Abdullaha b. Omera, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, istice: "Kada neko od vas jede, neka jede desnom rukom, a kada pije neka pije desnom rukom, jer, uistinu, šejtan i jede i pije lijevom rukom!"

Seleme b. el-Ekve', r.a, prenosi da je neki covjek jeo u prisustvu Vjerovjesnika, s.a.v.s, lijevom rukom, na što ga je on upozorio: Jedi desnom! Taj covjek je odgovorio: Ne mogu! Poslanik, s.a.v.s, mu rece: I ne mogao?! A on nije htio, ustvari, poslušati zbog oholosti. Prenosilac, dalje kaže: Nije nikada više mogao ruku podici do svojih usta.

Prednost desne strane nad lijevom je očigledna..pri obuvanju, oblačenju,spavanju, jelu, piću, kupanju,abdestu, namazu, ..i sl..Svakako, govorim o islamskom bontonu.
Nije istina da se ne može izvježbati i desna ruka, i nisu to bas "traume"ako se rijesavanju ovog problema pristupi ispravno.
minjonja

#1247 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

idealnaM wrote:
ljubav_aha wrote:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Omeru b. Selemi, r.a.: “Dječače, reci bismillahi, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.” (muttefekun alejhi)

U hadisu koji prenosi Džabir, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, upozorava: "Ne jedite lijevom rukom, jer, doista, šejtan jede lijevom rukom!

U predaji Abdullaha b. Omera, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, istice: "Kada neko od vas jede, neka jede desnom rukom, a kada pije neka pije desnom rukom, jer, uistinu, šejtan i jede i pije lijevom rukom!"

Seleme b. el-Ekve', r.a, prenosi da je neki covjek jeo u prisustvu Vjerovjesnika, s.a.v.s, lijevom rukom, na što ga je on upozorio: Jedi desnom! Taj covjek je odgovorio: Ne mogu! Poslanik, s.a.v.s, mu rece: I ne mogao?! A on nije htio, ustvari, poslušati zbog oholosti. Prenosilac, dalje kaže: Nije nikada više mogao ruku podici do svojih usta.

Prednost desne strane nad lijevom je očigledna..pri obuvanju, oblačenju,spavanju, jelu, piću, kupanju,abdestu, namazu, ..i sl..Svakako, govorim o islamskom bontonu.
Nije istina da se ne može izvježbati i desna ruka, i nisu to bas "traume"ako se rijesavanju ovog problema pristupi ispravno.
lahko je drugom reci.
da su me bog do ucili surama, njihovim prevodima, pricali price o poslanicima, nego sto su me tjerali desnom da pisem. bezveze su gubili i svoje i moje vrijeme i zivce. valjda mislili da je sevap preobratiti.
ko da lijevaci ne bi voljeli da koriste desnu. pisanje, makaze, otvaranje konzervi, nozevi, ismijavanje kako olovku drzim i vjecni komentari"a ti pises lijevom", "to je haram" je tako naporno da bih radije bila desnjak da mogu birati.
ljubav_aha

#1248 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

IdelanaM,Bog je stvorio ljevorukost,drugo,s ozbiorm da radim identicne radnjej sa obe ruke,jer sam naucena pisati i jesti desnom rukom,ja sma tipican primjer ambidekster-ioznosti
Static-X

#1249 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Cuj neboje se Onog koji stvara i rastvara :-)
probitačan

#1250 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

...........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:07, edited 1 time in total.
Locked