Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
-
mistek
#1226 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Hajmo ko je svježe završio, neki lagan predmet u 6. semestru? Treba za izbornog
Možda nešto sa marketing menadžmenta? Šta je tako ponajlakše (iako vele da je sve bezveze)?
- dinooh
#1227 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
kakvih predmeta ima, daj spisakmistek wrote:Hajmo ko je svježe završio, neki lagan predmet u 6. semestru? Treba za izbornogMožda nešto sa marketing menadžmenta? Šta je tako ponajlakše (iako vele da je sve bezveze)?
- Leons
#1228 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
pozdrav svima,
trebam upisati drugi semestar pa sad imam ovdje rubriku izborni predmeti dal biram sve predmete iz drugog semestra il šta?
trebam upisati drugi semestar pa sad imam ovdje rubriku izborni predmeti dal biram sve predmete iz drugog semestra il šta?
- dinooh
#1229 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
ne vjerujem da ima izbornih u 2. semestru.Leons wrote:pozdrav svima,
- Leons
#1230 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Pa i nema zato mi je čudno jer kad uzmem izborni ono mi ponudi sve predmete drugog semestra pa sam pomislio da mozda ipak trebam da ih oznacim a i status prijave mi uvijek piše "unos podataka"dinooh wrote: ne vjerujem da ima izbornih u 2. semestru.
- Caseres
#1231 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
ja evo zavrsavam cetvri gimn.
Kontam upisati VPŠ, pa me interesuje koji su kriteriji na upisu, odnosno po kojem principu se racunaju ocjene iz srednje i osvojeni bodovi na prijemnom? Koliko kosta upis i sve da bi se krenulo hairli
isto tako me interesuje hocu li poslije 3 godine biti Bachelor, odnosno diplomirani ekonomista kao sto su na ova druga dva odsjeka, ili moram jos dvije godine? A ako moram jos te dvije, jesam li onda Bachleor ili magistar (osim sto sam ispusio jer nema se posla kazu
) Isto tako kazu da moram imati 2 godine iskustva da bih upisao te dodatne dvije god. tako da sam zbunjen
hvala
Kontam upisati VPŠ, pa me interesuje koji su kriteriji na upisu, odnosno po kojem principu se racunaju ocjene iz srednje i osvojeni bodovi na prijemnom? Koliko kosta upis i sve da bi se krenulo hairli
isto tako me interesuje hocu li poslije 3 godine biti Bachelor, odnosno diplomirani ekonomista kao sto su na ova druga dva odsjeka, ili moram jos dvije godine? A ako moram jos te dvije, jesam li onda Bachleor ili magistar (osim sto sam ispusio jer nema se posla kazu
hvala
- dinooh
#1232 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Trebao bi imati dobre ocjene u srednjoj ali je glavni prijemni. Tu se bodovi kupe i pravi razlika medu studentima. Kad kazem dobar prosjek, mislim da prolazis peticom. Ako ne uspijes na prijemnom za redovne, mozes upisati DL ali placas 1000KM godinu, a ako upadnes u redovne 100KM godinu. Na ove iznose dodaj jos 200-300 KM godisnje koje moras platiti prilikom upisa godine. Kada zavrsis ne znam koje je zvanje ali sigurno nisi diplomirani ..... Ako studiras ekonomiju ili mgmt onda si Bachelor ekonomije ili mgmta.Caseres wrote:ja evo zavrsavam cetvri gimn.
Kontam upisati VPŠ, pa me interesuje koji su kriteriji na upisu, odnosno po kojem principu se racunaju ocjene iz srednje i osvojeni bodovi na prijemnom? Koliko kosta upis i sve da bi se krenulo hairli![]()
isto tako me interesuje hocu li poslije 3 godine biti Bachelor, odnosno diplomirani ekonomista kao sto su na ova druga dva odsjeka, ili moram jos dvije godine? A ako moram jos te dvije, jesam li onda Bachleor ili magistar (osim sto sam ispusio jer nema se posla kazu) Isto tako kazu da moram imati 2 godine iskustva da bih upisao te dodatne dvije god. tako da sam zbunjen
![]()
hvala
Ako mislis upisivat master, mogao bi prvo VPS jer ce ti biti lakse. Izbjegavas teze predmete. Da bi upisao master nakon VPS, polazes razliku predmeta, 3-4 predmeta koliko se sjecam i onda jos prijemni za master. Ali sviju primaju na master bez obriza na prijemni, bar je sada bilo tako. Ne trebas imati iskustvo za mastera, dovoljno je poloziti razliku predmeta da bi se izjednacio na upisu sa ekonomijom ili menadzmentom.
- perfect_guy
#1233 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
dino je rekao dosta, a sa završenim studijem dobijaš zvanje Bachelor poslovanja. A za master se polažu matematika, metode i dio statistike kao razlikaCaseres wrote:ja evo zavrsavam cetvri gimn.
Kontam upisati VPŠ, pa me interesuje koji su kriteriji na upisu, odnosno po kojem principu se racunaju ocjene iz srednje i osvojeni bodovi na prijemnom? Koliko kosta upis i sve da bi se krenulo hairli![]()
isto tako me interesuje hocu li poslije 3 godine biti Bachelor, odnosno diplomirani ekonomista kao sto su na ova druga dva odsjeka, ili moram jos dvije godine? A ako moram jos te dvije, jesam li onda Bachleor ili magistar (osim sto sam ispusio jer nema se posla kazu) Isto tako kazu da moram imati 2 godine iskustva da bih upisao te dodatne dvije god. tako da sam zbunjen
![]()
hvala
- Caseres
#1234 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Hvala vam puno, samo jedan je rekao da nisam diplomirani, a drugi kaze da sam Bachelor. Ja koliko znam to je jedno te isto, ili grijesim, tako da opet to ostaje nerazjasnjeno
Hvala jos jednom!
Hvala jos jednom!
- dinooh
#1235 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
nije isto, diplomirani je onaj po starom sistemu sta ima 4 godine faxa, a bachelor je sa 3.Caseres wrote:Hvala vam puno, samo jedan je rekao da nisam diplomirani, a drugi kaze da sam Bachelor. Ja koliko znam to je jedno te isto, ili grijesim, tako da opet to ostaje nerazjasnjeno![]()
Hvala jos jednom!
-
stup metropola
#1236 Re: Odg: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Djeco' poslusajte me i ne upisujte to
Sent from my A800 using Tapatalk
Sent from my A800 using Tapatalk
- perfect_guy
#1237 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
u RS bolonjci i sa 3 i sa 4 godine imaju titulu diplomiranog. Što se tiče UNSA, prvi ciklus = bachelor, i samo tako stoji na diplomidinooh wrote:nije isto, diplomirani je onaj po starom sistemu sta ima 4 godine faxa, a bachelor je sa 3.Caseres wrote:Hvala vam puno, samo jedan je rekao da nisam diplomirani, a drugi kaze da sam Bachelor. Ja koliko znam to je jedno te isto, ili grijesim, tako da opet to ostaje nerazjasnjeno![]()
Hvala jos jednom!
-
FrozenCastle
#1238 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Isto je to. Jedno je naziv za stari sistem (4+1), a to drugo je naziv za novi sistem (3+2). Potraži bilo koji fakultet na svijetu koji traje npr. 4 godine i on je isto Bachelor na undergraduate studijima kao što je i stari sistem u BiH sa svoje 4 godine bio undergraduate nivo jer graduate nivo je magistarski. A to što drugi tvrde drugačije, to su prepucavanja na relaciji stari-novi sistem jer su Bolonjci konkurencija na tržištu rada pa ljudi ciljano omalovažavaju kako bi im umanjili šanse za zaposlenje u odnosu na njih. Ali to je priča samo za neupućene.Caseres wrote:Hvala vam puno, samo jedan je rekao da nisam diplomirani, a drugi kaze da sam Bachelor. Ja koliko znam to je jedno te isto, ili grijesim, tako da opet to ostaje nerazjasnjeno![]()
Hvala jos jednom!
Ti kao Bolonjac imaš isti broj predmeta u 3 godine kao i oni od 4 što su imali, samo što je tebi je raspored nabijeniji po godinama.
UNSA je izabrala međunarodni naziv Bachelor, mada im ništa nije falilo i da to prevedu, ali eto, tako je kako je.
-
menuet
#1239 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
da samo dodam, bez obzira na prosjek iz srednje, sa dobro urađenim prijemnim(mislim, bitno je da prođeš) +1000 KM, bićeš primljen u redovne samofinansirajuće sigurno.dinooh wrote:Trebao bi imati dobre ocjene u srednjoj ali je glavni prijemni. Tu se bodovi kupe i pravi razlika medu studentima. Kad kazem dobar prosjek, mislim da prolazis peticom. Ako ne uspijes na prijemnom za redovne, mozes upisati DL ali placas 1000KM godinu, a ako upadnes u redovne 100KM godinu. Na ove iznose dodaj jos 200-300 KM godisnje koje moras platiti prilikom upisa godine. Kada zavrsis ne znam koje je zvanje ali sigurno nisi diplomirani ..... Ako studiras ekonomiju ili mgmt onda si Bachelor ekonomije ili mgmta.Caseres wrote:ja evo zavrsavam cetvri gimn.
![]()
hvala
Ako mislis upisivat master, mogao bi prvo VPS jer ce ti biti lakse. Izbjegavas teze predmete. Da bi upisao master nakon VPS, polazes razliku predmeta, 3-4 predmeta koliko se sjecam i onda jos prijemni za master. Ali sviju primaju na master bez obriza na prijemni, bar je sada bilo tako. Ne trebas imati iskustvo za mastera, dovoljno je poloziti razliku predmeta da bi se izjednacio na upisu sa ekonomijom ili menadzmentom.
-
ess
#1240 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Raja, može li mi neko nešto reći u vezi studija na engleskom?? Čula sam da je malo lakši, al voljela bih malo više informacija...
Usput, planiram upisati, a engleski otprilike znam, al ne perfektno, pa kako će to sve funkcionisati??? Može li neki savjet

Usput, planiram upisati, a engleski otprilike znam, al ne perfektno, pa kako će to sve funkcionisati??? Može li neki savjet
-
Voltriz
#1241 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Da postavim jedno pitanje za upucene. Navrsavam 26 godina u augustu, redovan student 1 godina mastera, da li ce mi na upisu u drugu godinu praviti problem zbog godina, odnosno da necu vise moci biti redovan?
Ako neko ima konkretno da kaze neka napise, pravne akte znam i vrlo cesto se zaobilaze.
Ako neko ima konkretno da kaze neka napise, pravne akte znam i vrlo cesto se zaobilaze.
-
bankar01
#1242 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
pozz !
kakva je situacija sa stranim jezicima na ekonomskom fakultetu u sarajevu, odnosno da li se umjesto engl.jez. može polagati njemački jezik i sl. ako može nešto više na ovu temu. hvala
kakva je situacija sa stranim jezicima na ekonomskom fakultetu u sarajevu, odnosno da li se umjesto engl.jez. može polagati njemački jezik i sl. ako može nešto više na ovu temu. hvala
- dinooh
#1243 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
samo engleski, 6 kurseva po 90 KM +60 za certifikat. Uglavnom nije tesko, cak i za osobu koja prvi put vidi engleski jezikbankar01 wrote:pozz !
-
nula37
#1244 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Caseres wrote:ja evo zavrsavam cetvri gimn.
![]()
hvala
posto sam "frsiko" zavrsila VPŠ smjer Bankarastvo i osiguranje i upisala Bankarstvo i osiguranje master
Ukratko VPŠ ti je lagan smjer poprilicno ides 3 semestra u 4 se odlucujes za smjer najlaksi je mis (menadzment informacionih sistema) kod njega mozes samo sa stolice pasti ako se imalo razumjes u informatiku, marketing smjer je smjer na kojem dobar dio zauzimaju projekti tipa istrazivacki rad, marketing projekti i tako to ako nisi dobar u filozofiranju zaobidji. smjer bankarstvo dosta ima zadataka ali je super i smjer menadzment koji ja nikad nisam voljela pa ne znam nista o njemu.
prva 3 semestra su najteza i najzahtjevnija. Prvi semstrar bitno je da polozis osnove ekonomije najbitnije i najtezi predmet je pravo. Drugi semstrar nema nista pretjerano tesko znam samo da se sve uci osim organizacije nju prepises jer je suludo uciti je nabrajalice ciste. Treci semstrar oko strateskog menadzmenta se potrudis. U prosjeku na svakom predmetu od 1 do 3 semestra prolzanost je oko 10 - 30 % za predmete od 3 do 6 semestra prolaznost je oko 50% bar na bankarstvu.
sad malo o upisu moj ti je savjet da ganjas DL studij. Placas 1000KM izbjegnes prijemni jer ti za Dl ne treba a svakako na VPŠ i redovni studij 1000KM. Sa DL studijem dobijas to da imas pregrst vremena za ucenje ako nisi iz Sarajeva put smori i neces imati kao redovan student puno vremena za ucenje. Ako se ipak odlucis za redovno 1000KM, odlican uspjeh u srednjoj i odlican prijemni.
A sad ono bitno na mojoj diplomi pise slovom i brojem: Moje ime i prezime velikim slovima u drugom redu rodjena tog i tog datuma u opcini toj i toj zavrsila tog i tog dana prvi ciklus studija u trajanju od 6 semstara na univerzitetu u Sarajevu, Ekonomski fakultet u Sarajevu, Visoka poslovna skola, smjer bankarstvo i osiguranje i na osnovu toga izdajje diplomu o stecenoj akademskoj tituli i strucnom zvanju bakalaureat/bachelor poslovanja. Kod moje drugarice sa ekonomije je sve isto samo sto kod nje pise bakalaureat/bachelor menadzmenta.
Sto se tice upisa na 2 ciklus moras polagati 3 predmeta razlike a to su: matematika, metode i pola statistike. mozes se odluciti kao ja da stratistiku ubacis i polozis u toku redovnog studija a preostala 2 predmeta na ljetnoj kad zavrsis fakultet aBd. za upis na master ti nije potreban prosjek samo lova. i od prosle godiine prijemni koji nije bitan. zA drugi cirkus ti ne trebaju 2 godine iskustva, a nakon zavrsenog si magistar ekonomije kao i svaki drugi magistar.
-
menuet
#1245 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Pomozite ljudi
Ima li šanse da ako sljedeće godine uzmem koliziju zbog 2 predmeta i tu razliku položim na ljetnoj školi, upišem treću godinu redovno? Jer se, koliko znam, na koliziji plaćaju samo oni predmeti koji su ti ostali, da li bi onda na trećoj platila 2.000 ili šta? 
-
ocaj
#1246 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Moze li meni neko objasniti sta znaci ova kolizija??

- banovan
#1247 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Koliko znam moras upisivati godinu za godinom,tj. ako si ove godine upisala 1. godinu,sljedeca mora biti 2. godina.Ako me razumijesmenuet wrote:Pomozite ljudiIma li šanse da ako sljedeće godine uzmem koliziju zbog 2 predmeta i tu razliku položim na ljetnoj školi, upišem treću godinu redovno? Jer se, koliko znam, na koliziji plaćaju samo oni predmeti koji su ti ostali, da li bi onda na trećoj platila 2.000 ili šta?
Kolizija znaci da ako ti je ostalo vise od jednog predmeta u nekoj godini,upisujes ponovo tu istu godinu,ali mozes uzimati predmete iz sljedece godine.Svaki predmet koji uzmes koliziono,placas 100 KM,osim ako nisi redovan student.
- perfect_guy
#1248 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
svaki predmet koji ti ostane iz prethodne godine plaćaš 100, predmete iz naredne godine ne plaćaš u tom momentu, već kad redovno upišeš tu godinu plaćaš 1000, to su izmijenilibanovan wrote:Koliko znam moras upisivati godinu za godinom,tj. ako si ove godine upisala 1. godinu,sljedeca mora biti 2. godina.Ako me razumijesmenuet wrote:Pomozite ljudiIma li šanse da ako sljedeće godine uzmem koliziju zbog 2 predmeta i tu razliku položim na ljetnoj školi, upišem treću godinu redovno? Jer se, koliko znam, na koliziji plaćaju samo oni predmeti koji su ti ostali, da li bi onda na trećoj platila 2.000 ili šta?
Najbolje pitaj u studentskoj.
Kolizija znaci da ako ti je ostalo vise od jednog predmeta u nekoj godini,upisujes ponovo tu istu godinu,ali mozes uzimati predmete iz sljedece godine.Svaki predmet koji uzmes koliziono,placas 100 KM,osim ako nisi redovan student.
-
leigh
#1249 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Zdravo,
zanima me, polaže li se prijemni za upis na II ciklus studija na EFSA ili je samo na osnovu prosjeka?
zanima me, polaže li se prijemni za upis na II ciklus studija na EFSA ili je samo na osnovu prosjeka?
- perfect_guy
#1250 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
ova generacija koja je krenula na jesen je prva koja je polagala prijemni, prethodnih godina se gledao samo prosjekleigh wrote:Zdravo,