Imam pitanje vezano za mog druga kojem je odobrena radna viza za Njemačku i radi se o nečemu veoma ozbiljnom. Stvar je u tome da se firma u kojoj počinje raditi predomislila

tipa "eto nisu znali kada će viza biti odobrena pa im je "pao sa neba" i ne znaju kako da ga raspodijele..."

Zatim "eto može početi krajem godine" a on već sve otkazao ovdje i spremao se za put.
Stvarno mi ga je žao, on je hemičar i moj kolega i njegovo zanimanje spada u STEM grupu deficitarnih zanimanja a nije mnogo ni čekao na odobravanje. Logično je da je očajan i sada želi da tuži firmu, tj. da ih preda na sud

. I u pravu je 1000% jer ne može se niko tako zaj**avati sa ljudima

. Ne znam jesu li oni normalni ili su samo neodgovorni ili i jedno i drugo

. A i ugovor valjda njih obavezuje bar na tih godinu dana na koje je potpisan te samim tim imaju obavezu prema njemu - potpis i pečat firme su na ugovoru te ima sve elemente da ide na sud ako bude trebalo. Ovo je po meni užas, zaista.
Da li iko zna je li već bilo ovakvih slučajeva??? Stvarno me interesuje šta drugi koji se spremaju za put misle o tome? Da li da ide odmah na sud ili da ih ganja da, prije nego što krene dalje jer očito neće imati izbora, barem ispoštuju tih godinu dana koliko stoji u ugovoru?