Ne znam sta ti nije jasno?sarajlija8888 wrote:imash ti vremena,nemas dokaza...posto si jako zauzet tim crncima sa youtuba...ne vidim da si odgovorio i na jedno pitanje sto je krasno...a sto se tice tvog cilja ''a nije mi ni u cilju da uvjeravam vjernike '' sam sebe pobijas ''Dakle nemojete da vas vjernici zavaravaju'' krasno...a ovo'' onda preispitajte tvdrnje kriticki'' to mi tebi bash pokusavamo objasnit da je to ono pravo jer mi drzimo knjige u rukama za razliku od nekih....''Iz ove diskusije je sasvim jasno o kakvim mastovitim interpretacijama '' par postova unazad sam rekao to su univerzalne interpretacije...to znaci koji od covjek da procita to, shvata jednu stvar koju ce shvatit i onaj u Kini kada isto procita...ajeti su sasvim jasni bez ikakvog zaobilazenja...Optimus Prime wrote:Posto nemam vremena da odgovaram na sva pitanja posto sam jako zauzet, a nije mi ni u cilju da uvjeravam vjernike da nije onako kako oni misle, nego samo one ljude koji nisu sigurni da li bog postoji, napisacu jos par recenica.
Dakle nemojete da vas vjernici zavaravaju sa ovim nebulozama o navodnim cudima u kuranu. Kada neko tvrdi nesto slicno, onda preispitajte tvdrnje kriticki.
Iz ove diskusije je sasvim jasno o kakvim mastovitim interpretacijama se radi kada se pokusavaju dokazati cuda u kuranu. Koristi se selektivna logika. Ignoriraju se prevodi i to ne od jednog prevodioca nego od vise njih, koji tvrde sasvim suprotno. Ignoriraju se Hadisi u kojima je jasno da Muhamed nije imao tacnu predstavu o astronomskm tjelima(pogledajte video). Znaci ili neko ovdje vjesto manipulise cinjenice ili su ajeti toliko nejasni da se u biti sve moze interpretirati.
''Ignoriraju se prevodi '' uopste nemas u kuci prijevod Kur'ana o kojem govoris a govoris kao da imash...rekao sam sta je caka...ti ignoriras verziju ne prijevod,zatim ignoriras prijevod da bi na kraju prihvatio iskrivljeni prijevod na tim linkovima...dao si nam jedan ajet gdje pise 6 dana ja sam ti zatim rekao da pise 6 razdoblja..ups isti Kur'an razlicit prijevod jer ja sam uzeo prijevod iz Kur'ana a ti sa stranice na netu koja zagovara ateizam...
''Ignoriraju se Hadisi u kojima je jasno da Muhamed nije imao tacnu predstavu o astronomskm tjelima'' ---ne znam sta je problem...normalno da nije znao jer je nepismen i nije znao citat,a kamoli da zna takve stvari i tako si nam fino ojacao vjeru sto si to rekao...dokaz da nije on napisao nego On..hvala![]()
''ajeti toliko nejasni da se u biti sve moze interpretirati''--u ajetu fino pise kako se svemir siri..to je univerzalna interpretacija...ako ne razumijes obicni govor onda je to nesto drugo*...da se to moze interpretirati kako moze onda bi nam ti dao jednu interpretaciju na navedeni ajet o sirenju i da nam dokazes da nisi upravu
Cilj mi je da sprijecim sirenje praznovjerja. Oni koji vjeruju u Allaha naravno misle da u kuranu stoje dokazi o modernim naucnim otkricima.
Po logici :
Bog je napisao kuran!
bog je subtilno htio da nam objasni nauku u kuranu.
Bog je napisao nesto sto nije nikako bas to, ali posto malkice lici na ovo naucno otkrice, nema sumnje da se ne radi o tome.
To je ta pogresna logika kojom se vodite. Pretpostavljate da bog postoji, dakle stavljate pogresna premisa.
Ja sam ti dokaze prezentirao.
Dokazao sam ti da se ajet moze tumaciti kako god hoces jer ako vec ni vodeci prevodioci kurana, koji su citav zivot posvetili tefsirima, ne mogu postici ni dogovor o osnovnom semantickom znacenju tog ajeta, onda je ajet na arapskom ocito i vise nego vrlo nejasan. To ga automatski diskvalificira da bude relevantan z anaucne teorije. Nauka je vrlo precizna. Ili jest ili nije.