VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1226 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Truba »

Ovo sve je u rangu
Ko jednom opere zube pocnu mu se kvariti :mrgreen:
triconja

#1227 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

Black swan wrote:Ovo sve je u rangu
Ko jednom opere zube pocnu mu se kvariti :mrgreen:
Najjaci troll post na temi :thumbup:
Qler

#1228 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Qler »

Najjače mi je ovo, kao ja se vodim naučnim radovima, i onda postavi članak iz daily mail :) joj bem ti neobrazovanost...
Last edited by Qler on 30/03/2017 12:22, edited 1 time in total.
Alhemicarkaa

#1229 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Alhemicarkaa »

https://www.google.ba/search?q=polio&cl ... DWQdz2WVEM:

https://goo.gl/images/ots0Hd

Lako je govoriti o velikom kaslju i prezivi se. Pogledajte kako izgledaju djeca koja imaju polio. Na drugoj slici je zena koja je decenijama zivjela u ovoj komori na vjestackim plucima zbog poliomielitisa?

Ne mogu da vjerujem da neko zaista vjeruje u teorije zavjere i da neko vakcinama zeli da redukuje stanovnistvo. Zar mislite da ne bi imali jednostavnijih nacin? Da zaradi farmaceutska mafija? Zar ne bi vise zaradila lijececi ove bolesti?

Imaju nus pojave. Veci broj djece nastrada u saobracajnoj nesreci nego od vakcine pa ga opet vozite u autu i prelazite ulicu. Reakcija se moze imati i na bananu. Nikako da shvatim tu logiku, ali nikako.
Hendrix

#1230 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Hendrix »

Ovo sa vakcinama vec prelazi u ozbiljnu pojavu, negiranje medicine i opsti haos sa ''internet'' informacijama, fejsbuk eksperti i mame koje vise po forumima citajuci postove nepoznatih ljudi sa ko zna kakvim namjerama i agendama. Ovo samo pokazuje koliko je neogranicen i nekontrolisan pristup informacijama ili dezinformacijama opasan kad vecina stanovnistva nije sposobna da razmislja analiticki i racionalno.

Doduse, ovde je Torabi privukao sto hiljada ljudi da pije energetisanu vodu sa planeta ljudi kornjaca, rodica koja je donosila njegovu vodu je zestoki protivnik vakcina. Truju nas farmaceuti kaze, i dan danas cuvam flasu vode koju mi je donijela kao uspomenu na glupost, da ne zaboravim slucajno da se to desilo jer sada se ono cini kao izmisljena glupost...i kaze vidi se dzamija na flasi ako pogledas dobro...eskperti brate, sve sami eksperti.
triconja

#1231 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by triconja »

Hendrix wrote:i kaze vidi se dzamija na flasi ako pogledas dobro...eskperti brate, sve sami eksperti.
:pisnuo:
Umjesto uzrecice "boze zdravlja" treba govoriti "boze pameti". Ko nema pameti dzaba mu zdravlje :D
melb26sa

#1232 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by melb26sa »

Kaze hajde validne linkove, CDC je validan, ne?

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5318a4.htm

Varicella medju vakcinisanom djecom

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5527a3.htm
I opet varicella.

Pa measles
https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6438a7.htm

Ima toga gomila u MMWR izvjestajima.
Ovo je u Americi gdje djeca do 2-3 godine prime jedno 30-40 vakcina.
Mi smo maksimalno odgodili vakcine a neke I preskocili - rotavirus. Ide po mom programu ne po CDC programu.
Brus Lee

#1233 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Brus Lee »

Ovo je recenica iz ovog prvog linka sto si postavio. Razlika je drasticna

Attack rates were 11.8% (52 of 442) for vaccinated and 76.9% (10 of 13) for unvaccinated students
easy

#1234 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

melb26sa wrote:Kaze hajde validne linkove, CDC je validan, ne?

I opet varicella.

Pa measles

Mi smo maksimalno odgodili vakcine a neke I preskocili - rotavirus. Ide po mom programu ne po CDC programu.
U ovim linkovima se govori o slucajevima oboljenja vakcinisanih ljudi od varicelle (pljuskavice) i morbila. Samo da se razumijemo o cemu pricamo: ljudi su dobili vakcinu prije X godina i sada su se zarazili tim bolestima jer su dosli u kontakt s njima. Znaci vakcina nije bila efikasne ili nije bila vise efikasna.

To se zna desiti i postoje slucajevi kada vakcina nije efikasna. Vecina vakcina djeluje tako da imitira uzrocnike ili sadrzi veoma oslabljene odnosno modifikovane uzrocnike i tjera imuni sistem da reaguje i izgradi antitijela na taj nacin. Upravo to je razlog povisenoj temperaturi poslije nekih vakcina. Ako imuni sistem ne odreaguje adekvatno, onda se ta antitijela ne stvore i takva osoba nije imuna. Takodjer neka antitijela nisu za citav zivot, pa je potrebna redovna imunizacija.

Npr, opce poznato je da vakcina protiv varicelle je efikasna samo u ca 95% slucajeva. To se vidi npr iz drugog linka gdje pise da je obolilo 13% vakcinisane i 67% nevakcinisane djece. Ali vakcinisana djeca, koja obole od pljuskavica npr. puno bolje podnesu bolest i imaju mnogo manji osip. To cak stoji i u tvom prvom linku: "2) vaccinated patients had substantially milder disease (<50 lesions)"

Kako ovi linkovi mogu da podkrijepe tvoju odluku da odgodis ili preskocis vakcine?
sadie_forever

#1235 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sadie_forever »

easy wrote:
melb26sa wrote:Kaze hajde validne linkove, CDC je validan, ne?

I opet varicella.

Pa measles

U ovim linkovima se govori o slucajevima oboljenja vakcinisanih ljudi od varicelle (pljuskavice) i morbila. Samo da se razumijemo o cemu pricamo: ljudi su dobili vakcinu prije X godina i sada su se zarazili tim bolestima jer su dosli u kontakt s njima. Znaci vakcina nije bila efikasne ili nije bila vise efikasna.

To se zna desiti i postoje slucajevi kada vakcina nije efikasna. Vecina vakcina djeluje tako da imitira uzrocnike ili sadrzi veoma oslabljene odnosno modifikovane uzrocnike i tjera imuni sistem da reaguje i izgradi antitijela na taj nacin. Upravo to je razlog povisenoj temperaturi poslije nekih vakcina. Ako imuni sistem ne odreaguje adekvatno, onda se ta antitijela ne stvore i takva osoba nije imuna. Takodjer neka antitijela nisu za citav zivot, pa je potrebna redovna imunizacija.

Npr, opce poznato je da vakcina protiv varicelle je efikasna samo u ca 95% slucajeva. To se vidi npr iz drugog linka gdje pise da je obolilo 13% vakcinisane i 67% nevakcinisane djece. Ali vakcinisana djeca, koja obole od pljuskavica npr. puno bolje podnesu bolest i imaju mnogo manji osip. To cak stoji i u tvom prvom linku: "2) vaccinated patients had substantially milder disease (<50 lesions)"

Kako ovi linkovi mogu da podkrijepe tvoju odluku da odgodis ili preskocis vakcine?

Zar ljudi uzimaju vakcine i protiv pljuskavica? ja ih odbolovala nista mi nije,stvarno su ljudi cudni,,,veca je sansa da ti nuspojava od vakcine bude gora od najgoreg slucaja pljuskavica
easy

#1236 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

sadie_forever wrote: Zar ljudi uzimaju vakcine i protiv pljuskavica? ja ih odbolovala nista mi nije,stvarno su ljudi cudni,,,veca je sansa da ti nuspojava od vakcine bude gora od najgoreg slucaja pljuskavica
Taj argument se svodi na otprilike "zar se ljudi voze tramvajem? ja uvijek idem pjeske i super mi je. Ja mislim da je veca sansa da tramvaj ne radi nego da pada kisa."

Pa ako postoji vakcina, sto je ne bi koristili. O kojim nuspojavama govoris? Pljuskavice su visoko zarazna bolest, koja najcesce ne ostavlja posljedice, ali moze da izazove teske problem drugim ljudima koji imaju oslabljeni imunitet, koji ne moze adekvatno da odgovori. Vec sam spominjao ovdje, da znam slucaj pljuskavica, gdje djete nije imalo milimetar tijela koje nije bilo pokriveno pljuskavicama i bilo je haman 3 hefte bolesno. To je velika patnja za djete, a ima vakcina.

O kojim nuspojavama pricas i kako si zakljucila da je veca sansa dobiti njih nego komplikacije? De malo potkrijepi s necim...
Sheftelija

#1237 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sheftelija »

Jedna od stvari koja je upitna je trajanje imuniteta koju dobijemo sa vakcinama. Vakcine, pod pretpostavkom da imuni sistem odgovori adekvatno, ne daju trajni imunitet. Za morbile je navodno oko 10 godina. A poznato je da sve dječije bolesti lakše podnose mlađi. Moj sin je prebolovao morbile bez problema dok je djever (vakcinisan 26 g.) fasovao upalu pluća koju je jedva izliječio. Dakle svi mi koji smo vakcinisani starenjem gubimo taj imunitet i postajemo podložni bolestima za koje smo primili vakcinu. Žena na fb grupi piše da je vakcinisana kao dijete, pa opet nedavno i nisu joj nikad našli antitjela na morbile (Inače živi u Americi i radila je nalaze kao pripremu na trudnoću). O kojem onda imunitetu krda govorimo?

http://www.naravnaimunost.si/Razprave/intervju6.php
˝Karin Rižner, biologinja
- Recite nam još nešto o ospicama? Što će se dogoditi ako sve više roditelja bude odbijalo cijepiti svoju djecu?
Hoće li se ospice vratiti? Hoće li nastati panika kad budu djeca
dobivala ospice?
To je zanimljivo pitanje. Često čujemo pitanje,
"što će se dogoditi ako procijepljenost populacije opadne“? Već samo
pitanje ne valja. U sadašnjem se društvu, naime, suočavamo s padom
imuniteta – TO je naš pravi problem, a ne opadanje stope
procijepljenosti. Moj odgovor je:
Apsolutno! Sve zarazne bolesti, poput ospica, zaušnjaka, rubeole, dječje
paralize i drugih vratit će se u obliku akutnih epidemija. Sada su to
potisnute bolesti. Imamo ih u sebi, iako ih ne doživljavamo tako jer su
kronične. U akutnom obliku vratit će se ne zato što procijepljenost
populacije opada ili zato što imamo neodgovarajuću politiku cijepljenja
(no, da, to imamo!). Vratit će se zato što ljudi koji su stekli stvarni
imunitet jer su preboljeli ospice, prirodnim putem umiru.
Pogledajte
starosnu piramidu ospica. Ja sam rođena 60-ih godina kad smo ospice
imali skoro svi. Oni koji su rođeni poslije 1969. i 1970. su
cijepljeni. Starija generacija umire, rađaju se nove cijepljene i
neimune generacije, a problem su i neimune majke. Ja sam sama prenijela
na svoju djecu imunost na ospice, a moja kći je kasnije ospice i
preboljela. Danas tog uzorka više nema. Kad broj cijepljenih neimunih
ljudi bude toliko velik, počet će izbijanje epidemija. Nema veze s
brojem cijepljenih, takvo obrazloženje je loše.
- Dakle, možemo napisati da će se prije ili kasnije zarazne bolesti vratiti?
Da, napišite. Vraćaju se.
- Vjerojatno će medicinske vlasti tada uprijeti prstom u roditelje koji nisu cijepili svoju djecu?

To nema nikakve veze s procijepljenošću. Cjepiva vremenom izgube svoje
djelovanje. U literaturi su poznate dvije pojave, primarni i sekundarni
neuspjeh. U prvom slučaju cjepivo uopće nije djelovalo, a drugi nam
slučaj govori da cjepivo vremenom oslabi. Kod živih cjepiva, kao što je
cjepivo protiv ospica, to je „klasika“. Ubrizgaju nam prouzročitelja,
virus se u vama neko vrijeme razmnožava, a onda se obično izgubi.
- Kažete da izbijanje ospica u Walesu u ljetu 2013. nije ništa iznenađujuće, to je zbog neuspjeha cjepiva?

Tako je. Tih pojava će biti sve više. Predviđam. Možete me držati za
riječ. Uvijek je moguće provjeriti koliko oboljelih u epidemiji je bilo
cijepljenih, a koliko necijepljenih, a to će opokazati da ih je
približno jednak broj, dakle cjepivo nije djelovalo i možete si ga
zataknuti za šešir˝
easy

#1238 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

Pametnije bi ti bilo da procitas ovako nesto:

http://journals.lww.com/pidj/Citation/1 ... ity.8.aspx
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE ... #t=article
https://academic.oup.com/jid/article/16 ... ive-Titers
itd...

A ne prdemahovinu neke bioenergeticarke sa site-a "naravna imunost".

Cak i ako se definitivno ustanovi da imunitet od vakcine morbila nije za citav zivot, dovoljno je uvesti dodatnu vakcinaciju u odredjenoj starosnoj dobi i that's it. Pa samo to bi dokazalo da je vakcinacija uspjesna na globalnom nivou - ako ljudi nisu imuni za citav zivot, a toliko manje ih oboljeva nego prije, znaci nesto je suzbilo epidemije...
Sheftelija

#1239 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sheftelija »

Informacija o trajanju vakcine je iz knjge 'Infektologija za studente medicine'. Ali ni to nije kredibilno, zar ne? Žena magistar,biolog - jok ba, šta ona zna!
Roditelji koji govore lična iskustva,neka sa laksim a druga sa težim posljedicama....ni to nije interesantno da se uzme kao validan izvor informacija, zar ne?

http://www.eurosurveillance.org/ViewArt ... icleId=606

˝In 1975 the BCG vaccination policy in Sweden changed from routine vaccination of all newborns to selective vaccination. The impact of the changed BCG policy on tuberculosis among children born in Sweden has previously been analysed and reported [1].˝
˝The main reason for the changed BCG policy in 1975 was an increased frequency of BCG vaccine induced osteomylitis (BCG osteitis), with 29 cases per 100 000 vaccinated infants during the period from 1972 to 1974 [1,4]. In view of the declining incidence of tuberculosis in Sweden, the risk of infection and disease was estimated to be much lower in the Swedish child population than the risk of serious vaccine adverse reactions. However, it was still recommended that vaccination be offered to children who had higher risk of exposure to tuberculosis than the general population [5].˝

1975 Švedska ukida redovnu vakcinaciju i prelazi samo na selektivnu jer je vjerovatnoća od infekcije i bolesti bila manja od ozbiljnih posljedica vakcinisanja, 29 slučajeva osteomijelitisa na 100.000 vakcinisanih.

Može li ovaj, sa pubmeda:

Childhood tuberculosis in Sweden. An epidemiological study made six years after the cessation of general BCG vaccination of the newborn.

Romanus V.
Abstract
General BCG vaccination of the newborn was started in Sweden in the 1940s and was stopped on April 1, 1975. The effect of this change in policy has been analysed in a study of children born in Sweden in 1969 or later and whose names were entered in the Central Tuberculosis Register from 1969 to 1980. A comparison was made between two groups of children: 1. children born in Sweden between April 1, 1969 and December 31, 1974 and who contracted tuberculosis during that period; all the children in this group were BCG-vaccinated; 2. children born between April 1, 1975 and December 31, 1980 and who contracted tuberculosis during that period. Only one child in this group had been vaccinated. In the first group of vaccinated children 4 cases of pulmonary tuberculosis, one case of meningitis and one case of lymphadenitis were recorded. Among the unvaccinated children in the second group, 20 cases of pulmonary tuberculosis, one fatal case of miliary tuberculosis and two cases of meningitis were recorded. In addition 13 cases of mycobacterial lymph node disease and one case of skin granuloma were found, but these were considered likely to be caused by non-tuberculous mycobacterial infection. The incidence of pulmonary, miliary and meningeal tuberculosis was 8 times higher among children born to foreign parents (6.4 per 100 000 person-years) than among unvaccinated Swedish children (0.8 per 100 000). Despite the increase in incidence of tuberculosis which occurred after the cessation of vaccination of the newborn, the continued low incidence of tuberculosis in Swedish children up to and including 1980 does not justify the reintroduction of general BCG vaccination of the newborn in Sweden.

Uprkos većoj incidenci same tuberkoloze kod nevakcinisanih, uvošenje BCG vakcine nije opravdano! Kako to? Koja je to logika?

http://opac.invs.sante.fr/doc_num.php?explnum_id=2497

U periodu od 1975-1991 (16 god.) : Serious vaccine adverse reactions - During the period from 1979 to 1991, four cases of serious disseminated BCG infection occurred among 101 000 neonatally vaccinated infants [6]. Three of the infants suffered from severe combined immunodeficiency (SCID) and two of them died because of the BCG infection.

Cumulative incidence of tuberculosis in cohorts born in Sweden after 1974 and observed to the end of 2004 (30 god) : In total seven children developed serious illness, which corresponds to 0.016 per 100 000 person years. Three of them died. Four of the seven children belonged to the risk group in which vaccination is recommended.

Preporuka je da se više radi na ranoj dijagnostici,suzbijanju bolesti i vakcinaciji rizičnih grupa.

Najbolje se praviti lud, odvesti na vakcinu pa šta bude i onda ne bi imali svih silnih briga šta ako se razboli a mogla sam vakcinisati? Šta ako vakcinišem a nešto bude? Čitaj argumente za i protiv i godinama ne mogu odlučiti šta da čovjek uradi a da bude ispravno.
sadie_forever

#1240 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sadie_forever »

easy wrote:
sadie_forever wrote: Zar ljudi uzimaju vakcine i protiv pljuskavica? ja ih odbolovala nista mi nije,stvarno su ljudi cudni,,,veca je sansa da ti nuspojava od vakcine bude gora od najgoreg slucaja pljuskavica
Taj argument se svodi na otprilike "zar se ljudi voze tramvajem? ja uvijek idem pjeske i super mi je. Ja mislim da je veca sansa da tramvaj ne radi nego da pada kisa."

Pa ako postoji vakcina, sto je ne bi koristili. O kojim nuspojavama govoris? Pljuskavice su visoko zarazna bolest, koja najcesce ne ostavlja posljedice, ali moze da izazove teske problem drugim ljudima koji imaju oslabljeni imunitet, koji ne moze adekvatno da odgovori. Vec sam spominjao ovdje, da znam slucaj pljuskavica, gdje djete nije imalo milimetar tijela koje nije bilo pokriveno pljuskavicama i bilo je haman 3 hefte bolesno. To je velika patnja za djete, a ima vakcina.

O kojim nuspojavama pricas i kako si zakljucila da je veca sansa dobiti njih nego komplikacije? De malo potkrijepi s necim...
Evo potkrijepit cu

Od mojih skolskih prijatelja/poznanika svi su dobili maltene pljuskavice,nikome nista nije hvala Bogu bilo.Zivim u Svedskoj,zemlja koja je odbila da uvede vakcine protiv pljuskavica(a ovako inace su haman pa prvi uveli svaku vakcinu maltene).Trece,znam itekako puno vise ljudi koji su dozivjeli neke nuspojave od vakcina raznih,eto dijete moje poznanice jedva ostade zivo...nakon toga se vadili bio je nedavno bolestan,zbog toga je

I dalje,jedna bolest poput pljuskavica je bolje odbolovati sto ranije jer tek kasnije moze imati posljedice kad je kao starac dobijes,a inace vakcine nisu 100% zastita...zasto danas ovdje ljudi namjerno izlazu djecu tim bolestima,da ih sto prije odboluju ...bio ovdje clanak kako ljudi namjerno vode djecu medju oboljele od morbila,da se rijese i te bolesti samo da bi izbjegli te vakcine.

Jos nesto,ovdje su prvi uveli vakcine protiv svinjske gripe,i to razredi kolektivno vakcinisani...sta se desilo? mnogo njih ima teske bolesti i mora da sada koristi po 30 tableta na dan da bi "zivio",a od te gripe nista nije bilo...danas placaju visemilionske odstete roditeljima,ali sta je to kad zdravlja nema! i sjecam se kao da je sinoc bilo,svo kamenje i drvlje na roditelje koji to nisu htjeli djeci dati,kao rizikuju da dobije svinjsku gripu...moja mama nije dala bratu i hvala Bogu

Bolan bolan ,ljudi tablete do zadnjeg izbjegavaju da uzimaju a ti bi protiv obicnih pljuskavica dao vakcinu na kojoj od mogucih nuspjava pise ni manje ni vise nego smrt
laly

#1241 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by laly »

A zasto vi spominjete samo ove koliko toliko lakse bolesti? Ospice, zausnjaci..i nisu toliko strasni. A sta je sa velikim boginjama i djecijom paralizom? Uzasne bolesti. Ne mogu ni da zamislim da mi dijete to dobije.
KIseljak12

#1242 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by KIseljak12 »

Generacija koja je odrastala u ex-Yu neposredno poslije II svj. rata je disproporcionalno stradala od djecije paralize u odnosu na generaciju njihove djece.

Zbog cega? Zbog vakcine protiv nje (polio). Ako radije birate mogucnost da se dijete zarazi tim virusom, onda OK, sta da vam ja govorim.
crazy bitch

#1243 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by crazy bitch »

ja ne znam kako mogu svi pricati o nekim naucnim studijama a da ne razmisle na sekundu da li neko te naucne studije kontrolise ili ne..mislite li da bi farmaceutska industrija mogla dopustiti da bude objavljena studija sa zakljuckom da vakcina izaziva autizam? osvijestite se ljudi,odavno nista na svijetu nije slucajno..sta je sa filmom koji je robert de niro snimio- WAXXED ? film zabranjen..toliko..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1244 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Truba »

toliko

mozdq je "zabranjen" jer je toliko lazi izneseno a nema ss od koga naplatiti tuzbom :?

mozda je i deniro kao i vi :mrgreen:
KIseljak12

#1245 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by KIseljak12 »

crazy bitch wrote:ja ne znam kako mogu svi pricati o nekim naucnim studijama a da ne razmisle na sekundu da li neko te naucne studije kontrolise ili ne..mislite li da bi farmaceutska industrija mogla dopustiti da bude objavljena studija sa zakljuckom da vakcina izaziva autizam? osvijestite se ljudi,odavno nista na svijetu nije slucajno..sta je sa filmom koji je robert de niro snimio- WAXXED ? film zabranjen..toliko..

Zar nije farmaceutskoj industriji profitabilnije da prodaje lijekove za neku bolest tokom citavog zivota pacijenta nego da proda jednokratno rjesenje?

Pitanje za sve antivakcinase: ko stoji iza zavjere s vakcinama i koji im je interes(motiv) u tome da izazovu autizam kod sirokih populacija? Hvala na eventualnim odgovorima.

Edit: "Vaxxed" (a ne Waxxed), nije nigdje zabranjen. Taj film nije snimio De Niro, nego Andrew Wakefield. Trebao je imati premijeru na Tribeca film festivalu prosle godine, a unatoc kontroverzi oko filma, De Niro koji je jedan od suosnivaca festivala je htio da film bude prikazan (izmedju ostalog sto i sam ima dijete s autizmom te sto zeli da se o tome povede javna diskusija). Nakon konsultacije s drugim urednicima festivala i naucnicima, odlucio je da film ne bude prikazan jer "ne bi doprinio javnoj diskusiji").

Ovakve i slicne poluistine doprinose razvoju ove histerije oko zavjere farmaceutskih kompanija, Bila Gejtsa, Vatikana, Iluminata, Masona i anamo onih naravno.

Citat sa sluzbene FB stranice Tribeca film festivala:

UPDATE: 3/26/2016 Statement from Robert De Niro, co-founder of the Tribeca Film Festival, regarding VAXXED at the Festival:
“My intent in screening this film was to provide an opportunity for conversation around an issue that is deeply personal to me and my family. But after reviewing it over the past few days with the Tribeca Film Festival team and others from the scientific community, we do not believe it contributes to or furthers the discussion I had hoped for.
The Festival doesn't seek to avoid or shy away from controversy. However, we have concerns with certain things in this film that we feel prevent us from presenting it in the Festival program. We have decided to remove it from our schedule.”
3/25/2016 Statement from Robert De Niro, co-founder of the Tribeca Film Festival, regarding VAXXED at the Festival:

“Grace and I have a child with autism and we believe it is critical that all of the issues surrounding the causes of autism be openly discussed and examined. In the 15 years since the Tribeca Film Festival was founded, I have never asked for a film to be screened or gotten involved in the programming. However this is very personal to me and my family and I want there to be a discussion, which is why we will be screening VAXXED. I am not personally endorsing the film, nor am I anti-vaccination; I am only providing the opportunity for a conversation around the issue.”
Sheftelija

#1246 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sheftelija »

Ja nisam pobornik nikakvih teorija zavjere, farmaceutske mafije i sl. Vakcine su napravili, nadam se, iz najboljih namjera. Ali takve kakve jesu mogu imati negativne posljedice po zdravlje. Tako da je nama roditeljima da vagamo između 'možda bolesti' i 'možda posljedica od vakcinisanja'. U svakom slučaju ne znam šta je gore. :?
MyTao

#1247 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by MyTao »

Sheftelija wrote:Ja nisam pobornik nikakvih teorija zavjere, farmaceutske mafije i sl. Vakcine su napravili, nadam se, iz najboljih namjera. Ali takve kakve jesu mogu imati negativne posljedice po zdravlje. Tako da je nama roditeljima da vagamo između 'možda bolesti' i 'možda posljedica od vakcinisanja'. U svakom slučaju ne znam šta je gore. :?
Najgore je kada se neuki ljudi pocnu mjesati u nauku... postoje ljudi koji godinama izucavaju vaccine i oni tvrde jedno, a "majke" koje vidi tri cetiri youtube videa misle da znaju isto :-)

Ljudska glupost ce unistiti ljude jednog dana... jednostavno ne evolviramo dovoljno brzo.
MyTao

#1248 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by MyTao »

Sheftelija wrote:Jedna od stvari koja je upitna je trajanje imuniteta koju dobijemo sa vakcinama. Vakcine, pod pretpostavkom da imuni sistem odgovori adekvatno, ne daju trajni imunitet. Za morbile je navodno oko 10 godina. A poznato je da sve dječije bolesti lakše podnose mlađi. Moj sin je prebolovao morbile bez problema dok je djever (vakcinisan 26 g.) fasovao upalu pluća koju je jedva izliječio. Dakle svi mi koji smo vakcinisani starenjem gubimo taj imunitet i postajemo podložni bolestima za koje smo primili vakcinu. Žena na fb grupi piše da je vakcinisana kao dijete, pa opet nedavno i nisu joj nikad našli antitjela na morbile (Inače živi u Americi i radila je nalaze kao pripremu na trudnoću). O kojem onda imunitetu krda govorimo?
Boldirano pokazuje koliko se neki razumiju u vakcinaciju i kako ista funkcionise.

Youtube kanali i mogucnost da svaka budala ima rijec preko njega je nesto najgore sto se desilo u zadnje vrijeme.
easy

#1249 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

sadie_forever wrote:
easy wrote:

Evo potkrijepit cu

Od mojih skolskih prijatelja/poznanika svi su dobili maltene pljuskavice,nikome nista nije hvala Bogu bilo.Zivim u Svedskoj,zemlja koja je odbila da uvede vakcine protiv pljuskavica(a ovako inace su haman pa prvi uveli svaku vakcinu maltene).Trece,znam itekako puno vise ljudi koji su dozivjeli neke nuspojave od vakcina raznih,eto dijete moje poznanice jedva ostade zivo...nakon toga se vadili bio je nedavno bolestan,zbog toga je

I dalje,jedna bolest poput pljuskavica je bolje odbolovati sto ranije jer tek kasnije moze imati posljedice kad je kao starac dobijes,a inace vakcine nisu 100% zastita...zasto danas ovdje ljudi namjerno izlazu djecu tim bolestima,da ih sto prije odboluju ...bio ovdje clanak kako ljudi namjerno vode djecu medju oboljele od morbila,da se rijese i te bolesti samo da bi izbjegli te vakcine.

Jos nesto,ovdje su prvi uveli vakcine protiv svinjske gripe,i to razredi kolektivno vakcinisani...sta se desilo? mnogo njih ima teske bolesti i mora da sada koristi po 30 tableta na dan da bi "zivio",a od te gripe nista nije bilo...danas placaju visemilionske odstete roditeljima,ali sta je to kad zdravlja nema! i sjecam se kao da je sinoc bilo,svo kamenje i drvlje na roditelje koji to nisu htjeli djeci dati,kao rizikuju da dobije svinjsku gripu...moja mama nije dala bratu i hvala Bogu

Bolan bolan ,ljudi tablete do zadnjeg izbjegavaju da uzimaju a ti bi protiv obicnih pljuskavica dao vakcinu na kojoj od mogucih nuspjava pise ni manje ni vise nego smrt
Vakcina protiv pljuskavica je Varivax:

http://www.merck.com/product/usa/pi_cir ... vax_pi.pdf

Gdje pise da je nuspojava smrt?

Argumenti su ti i dalje bazirani na rekla-kazala. Pokusaj da shvatis na malo objektivnijem nivou: npr. ako neko dobije reumu poslije primanja vakcine, to ne mora biti automatski i 100% povezano sa vakcinom. Trenutno je shvatanje ljudi tako, da kada dijete dobije neku bolest poslije vakcine, automatski je to nuspojava vakcine, zato sto im je potrebno da to objasne sebi. Zato smo prije hiljade godina i vjerovali u Bogove kise, sunca i udovoljavali im, jer kad grmi bilo nas je strah, a nismo mogli tada da objasnimo sta je to ustvari. Ista stvar se desava u ovom slucaju. Pri tome ne kazem da se nuspojave ne desavaju, ali ne u toj mjeri u kojoj mislimo. Zasto je ta logika losa? Primjenom iste logike zakljucivanja se da napraviti i ovaj veoma nelogican zakljucak (navodim ga da vidis koliko je ta logika nevazeca): dijete dobije reumu, a roditelji ga NISU vakcinisali protiv varicelle i ja zakljucujem da je dobilo reumu zato sto se nije vakcinisalo protiv Varicelle (iako nemaju veze jedno s drugim), jer znam 1000 druge djece koja nisu obolila od reume a oni su se vakicinisali protiv varicelle. Jel tako da u ovom argumentu nesto ne stima?

Sto je ipak 100% sigurno je, da ako dijete ne primi vakcinu protiv neke bolesti i dobije neku bolest, onda je 100% dobilo tu bolest jer nije primilo vakcinu protiv nje. To se ne moze osporiti. I ako dijete umre od komplikacija morbila, i nije primilo vakcinu, ta vakcina mu je mogla spasiti zivot. Neosporive cinjenjenice.

Kazes znas itekako puno vise ljudi koji su dobili nuspojave nego sto su imali komplikacije od bolesti. Zahvali se Bogu sto zivis u danasnje doba, jer da si zivjela prije 100 godina, onda bi bilo obrnuto i vjerovatno bi pisala da si znala mnooogooo ljudi koji su umrli od tih bolesti, jer te bolesti protiv kojih ima danas vakcina su odnosile veoma mnogo zivota i pojavljivale su se u epidemijama kontinentalnih razmjera. Danas se to ne desava iz dva razloga:

1. Suzbijene su globalnom imunizacijom (zahvaljujuci vakcinama) i ne mogu da se formiraju u epidemije tih razmjera koje su mogle prije.
2. Generalno zivimo u boljim uslovima i imamo pristup boljim medicinskim tehnologijama

Osim toga to poredjenje je validno samo u slucaju kada budes znala otprilike isti broj ljudi koji su oboljeli i onih koji su bili vakcinisani. Zasto ima vise nuspojava? Zato sto je broj vakcinisanih danas daleko veci od broja oboljelih i samim tim je to poredjenje nevazece za bilo kakav zakljucak.
sadie_forever

#1250 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sadie_forever »

I tvoji su rekla Kazala,ja i nisam protiv vakcina Za opasne bolesti ali nisam za to sa se ne odboluhu pljeskavice ,i sl....pa hajmo Ako je tako uvodit vakcine svake godine protiv godisnjih virusa,,ja mrzim prehlade
Post Reply