Evo jos otprilike sat vremena ostalo do 4 februara. Jos uvijek se nalazim u zoni Buddy Holly-ja, slusao sam njegove pjesme citao intervjue "prezivjelih" clanova benda, razmisljao o ovom sudbonosnom danu koji je sve promijenio...
Ne mogu reci da me prica ostavlja hladnim, mislim da to malo ko i moze.
Dobar dio podataka cini sve to misterioznim i cudnijim nego jeste.
Ironija da su i Peggy Sue i Richie Valenceova Donna postojale. Djevojke za kojim su i Holly i Valence ceznuli i nikad se nisu ozenili njima su jos uvijek zive i ponekad puste "svoje" pjesme svojim unucadima.
Cinjenica da je Buddy Holly uzivao u slavi samo godinu i po dana i za to kratko vrijeme stvorio malu enciklopediju rock and rolla, inspirisao mlade sirom svijeta i ta fascinacija traje vec toliko generacija je prosto nevjerovatna.
Buddy Holly je napisao toliko hitova za tu godinu i po dana koliko su i John I Paul sa Beatles-ima za sve godine koje su bili zajedno. A oni su imali izuzetno mnogo hitova.
Buddy Hollyjeva zena u trenutku avionskog krasa je bila trudna, da bi nakon Hollyjeve smrti dozivjela spontani pobacaj, podsjeca na neke filmove ili price o prokletstvu...
Waylon Jennings i Tommy Allsup su svirali sa Buddy Holly-jem i trebali su sa njim u avion, jer je autobus zakazao sa grijanjem a napolju je bilo -40. Medjutim sta se desava : Jenningsu koji je tada svirao bas prilazi Big Bopper koji je bio 136 kg "popunjen" momak i tesko mu je bilo guzvati se satima po uskim stolicama u autobusu, i pita Jenningsa da li moze on da preuzme njegovo mjesto u avionu jer se lose osjeca i nije spavao. Jennings pristaje.
Na mjesto Tommy Allsupa dolazi Richie Valence koji nakon sto je pitao moze li on da se zamjeni sa njim iz istih razloga ( samo sto je Valence bio malo tanji

Tommy predlaze da bace novcic pismo-glava. Valence bira glavu, i glava pada!!!
Sljedece sto se desava je Buddy Holly ulazi iza scene i kaze u sali Waylon Jenningsu kako je napolju hladno i da se on nada da ce se smrznuti u autobusu. Ovaj mu iz zajebancije dodaje: Nadam se da ce ti se avion srusiti!!!!
To su bile zadnje rjeci jedno drugome....
Kasnije kaze Waylon Jennings da su ga te rjeci pratile citavog zivota.
Da li je to sve istina ili ne, necemo nikad znati, ali cak i da nije prica je vrlo fascinantna.
Zamislimo samo koliko bi nam dobre muzike ti ljudi jos dali da su prezivjeli???