Kosarkaska reprezentacija BiH

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Arminovski

#1226 Re: reprezentacija

Post by Arminovski »

rado_vidjen wrote:treba mu salit kip ispred skenderije, covjek je zaduzio nasu kosarku
Treba mu salit kip do yaya... il' do pola yaya... il' do 3/4 yaya :D
JThomas

#1227 Re: reprezentacija

Post by JThomas »

mora ovo bolje čak i sa ovim igračima. jednostavno mora.
Dr.Belajsuz

#1228 Re: reprezentacija

Post by Dr.Belajsuz »

kakavdanakneiskustvu wrote: ja kada sam rekao da nemamo kvalitetu mislio sam na igrače koji su igrali ove dvije tekme,a od njih nema nikog iz tau ceramice,montepaschia,fenerbahcea,triumpha.
Pa normalno. Ko je kriv što ih nema? nestručan selektor.
El_comadante

#1229 Re: reprezentacija

Post by El_comadante »

nemožemo za sve kriviti selektora. ima krivice i u igraćima. mi nemamo trenutno igrača tipa Marković koji če u prelomit utakmicu u našu korist. pa onda naši igraći igraju u "velikim" klubovima, ali koliko doista imaju minutažu? pa onda recimo šta če biti za pet dest godina kada dođu mlađi igraći? znamo da smo u mlađim selekcijama pušiona. a ikoliko trenutno imamo kvalitetni igrača? 5? 6? to je nedovoljno
samo malo

#1230 Re: reprezentacija

Post by samo malo »

Daj ba ljudi, gdje vam je objektivnost, gdje poredite Srbiju i BiH.

Srbija se prosetala jer ima toliko igraca da dvije ili tri petorke sastave, i opet bi sve bile jace od nase najjace.

Sta ce im Jaric i Radmanovic koji igraju za svoju statistiku i manekenisu se po terenu, kad imaju mladih igraca koji ce gristi za svaku loptu a neki od njih vec ovog ljeta potpisase za Real, CSKA i tako dalje. Koji nas igrac moze reci da ga lovi Real ili CSKA? nijedan.

Previse se brate po tom Bajramovicu kenja, klasicna "neka visi Pedro" prica. Ne kazem da je neki strucnjak, meni licno on je cak i odbojna pojava, ali ruku na srce covjek raspolaze sa polovnim igracima. Ne moze Menso uci protiv Portugala i drzati kola da ne odu u provaliju, kada ti protivnik radi seriju, smanjuje rezultat, sudija mu pomaze, a nasi igraci gube lopte, tresu se ruke, Opacak radi namjernu licnu u momentu kada to nebi uradila ni osoba koja ima smetnje u razvoju, plej gubi dvije lopte za redom, baca ih na tribine. Sta moze Menso nego zvati minutu odmora i uvoditi igrace sa klupe, on treceg rjesenja nema.

Ova ekipa je zelena da zelenija ne moze biti. U takvim momentima su potrebni jaki individualci, kosarka je takav sport, kolektiv gradi rezultat a pojedinac rjesava (tijesne) zavrsnice, pojedinac sa jajima i karakterom. Ono sto sam vidio protiv Portugala, sa Belgijom nisam bio u prilici gledati, ono sa Portugalom je samo pokazatelj da ekipa kao ekipa i nije lose slozena (s obzirom na materijal kojim se raspolaze) jer mi smo ne tako davno gubili od Portugala a sada im radimo i 20 razlike tokom utakmice.. ali nema tog pojedinca koji ce uzeti loptu i zakljuciti pricu oko pobjednika. Kao sto su to nekada radili Markovic, pa ranije Drazen Petrovic, Sasa Djordjevic, Bodiroga, uzimam primjere sa nasih prostora, taj tip igraca.

Menso svakako nije neki strucnjak, nicim se nije pokazao, a sta znaci strucnjak na klupi vidi se sa primjera Hrvatske, koja realno i nema neke velike zvijezde u sastavu ali zahvaljujuci Repesi ima tako jak kolektiv da mogu pobjediti bukvalno svakoga u Evropi. Sve se zna, i ko kosi i ko vodu nosi, kolektiv radi kao satni mehanizam.
Ali opet, razlika je u tome sto Repesa ima igrace koji igraju po najvecim klubovima Evrope pa ima na cemu temeljiti svoje zamisli, a u Mensinoj ekipi najbolji igrac tek se poceo brijati. Ovi stariji igraju samo zato sto nema niko bolji.
Zux

#1231 Re: reprezentacija

Post by Zux »

Prvo i osnovno, ovo je najslabija ekipa koju smo imali od 1993. godine. Zasto? Na playu i nismo slabiji, jer nikad dobrog playa nismo ni imali (samo kad se sjetim na EP kad Menso stavi Domercanta da igra playa, haha), tu smo mozda najjaci ikad. Bremer jeste kvalitet, ali premalo i preslabo je odigrao utakmica da bi se uzeo u obzir. Pozicija 2, Djedovic je super i to je to, a i on pomalo sili, ali ispada da je najbolji nas igrac u ove dvije tekme. Trica odron, imamo Opacka koji je ispod prosjecan evropski igrac na toj poziciji, a zamjene su mu Tuljkovic i Milosevic, o njima ne treba trositi rijeci, posebno Milosevic koji je imao sekundazu u Zvezdi. Centri i krilni centri. Sreca pa je uletio ovaj Varda na zalasku karijere pa mozemo reci da imamo solidnu peticu, ali samo solidnu. Jazvin je neinteligentan igrac i ono sto malo ona onu svoju sirovu snagu odradi to je to. Bajramovic od tekme do tekme kako-tako, kad udje u seriju prosipanja sile od njega nema goreg igraca, a u odbrani poprilicno supalj. Kikanovic je izgleda jos uvijek samo talenat, imao je uzasnu zavrsnicu sezone u Zvezdi i nista nije pokazao u ove dvije tekme. I da je Taletovic tu, on bi samo stajao na trici i sutao istu, sto mu je haman jedino sto radi i u Tau. Kad ga ne ide ta trica vrijedi isto sto i za Kenana.

Druga stvar, mozda i bitnija, trener! Pa taj covjek jos, poslije toliko godina rada nije sposoban da smisli 5 akcija za ekipu koju trenira. Sve na silu i sutanje trica, svaki napad imas utisak da se patimo da damo ijedan kos. Jedino sto je on ikad znao, donekle, postavit odbranu, ali samo u slucaju da protivnicka ekipa nema rezervnu opciju napada i da ne skonta da promijeni filozofiju, jer Menso onako kako zapocne tekmu tako je i zavrsi, gluho bilo da sta promijeni i prilagodi se protivniku. Eto primjer Belgije, samo zahvalujuci tricama su u igri bili, pa zar je toliki problem zatvorit tu usranu tricu i zavrsit' s njima? Da se razumijemo i Portugal je mrtva suterska ekipa, a oni su nas jos i nadskakali. Elem, dabogda da prodjemo i ovu grupu, dalje ne treba ni pricati, Francuzi ili Talijani. Dakle da imamo drugog trenera vjerovatno bi se plasirali na EP bez puno problema, mislim na grupu prije ovog baraza, i tamo opet bili 15. mjesto.

A sto se tice nase "slave" iz proslosti i toga s kim smo ravnopravni bili i to je smijesno. Prolazili smo na ta prvenstva, bilo je super momenata u kvalifikacijama (pobjede nad Hrvatskom, Litvanijom i sl.). A na prvenstivima vazda kanta na nabijanje. 80% posto tekmi smo glat izgubili, dva puta smo bili blizu prolaska dalje, kad smo zijanili od Italije i kad su nas sudije izmasakrirale protiv Grcke kad ostadose Terza i jos ne sjecam se ko, sami da igraju. Tako da i prica o staroj slavi pada u vodu, mi oduvijek "plesemo" na rubu prelaska iz prvog u drugi razred evropske kosarke. To naravno nije ni cudo, jer kad vidimo kakve su nam omladinske kategorije, samo je pitanje vremena kad cemo spasti na to da je za nas Portugal kosarkaska velesila.
Risto Kuglarić

#1232 Re: reprezentacija

Post by Risto Kuglarić »

Zux wrote:Prvo i osnovno, ovo je najslabija ekipa koju smo imali od 1993. godine. Zasto? Na playu i nismo slabiji, jer nikad dobrog playa nismo ni imali (samo kad se sjetim na EP kad Menso stavi Domercanta da igra playa, haha), tu smo mozda najjaci ikad. Bremer jeste kvalitet, ali premalo i preslabo je odigrao utakmica da bi se uzeo u obzir. Pozicija 2, Djedovic je super i to je to, a i on pomalo sili, ali ispada da je najbolji nas igrac u ove dvije tekme. Trica odron, imamo Opacka koji je ispod prosjecan evropski igrac na toj poziciji, a zamjene su mu Tuljkovic i Milosevic, o njima ne treba trositi rijeci, posebno Milosevic koji je imao sekundazu u Zvezdi. Centri i krilni centri. Sreca pa je uletio ovaj Varda na zalasku karijere pa mozemo reci da imamo solidnu peticu, ali samo solidnu. Jazvin je neinteligentan igrac i ono sto malo ona onu svoju sirovu snagu odradi to je to. Bajramovic od tekme do tekme kako-tako, kad udje u seriju prosipanja sile od njega nema goreg igraca, a u odbrani poprilicno supalj. Kikanovic je izgleda jos uvijek samo talenat, imao je uzasnu zavrsnicu sezone u Zvezdi i nista nije pokazao u ove dvije tekme. I da je Taletovic tu, on bi samo stajao na trici i sutao istu, sto mu je haman jedino sto radi i u Tau. Kad ga ne ide ta trica vrijedi isto sto i za Kenana.

Druga stvar, mozda i bitnija, trener! Pa taj covjek jos, poslije toliko godina rada nije sposoban da smisli 5 akcija za ekipu koju trenira. Sve na silu i sutanje trica, svaki napad imas utisak da se patimo da damo ijedan kos. Jedino sto je on ikad znao, donekle, postavit odbranu, ali samo u slucaju da protivnicka ekipa nema rezervnu opciju napada i da ne skonta da promijeni filozofiju, jer Menso onako kako zapocne tekmu tako je i zavrsi, gluho bilo da sta promijeni i prilagodi se protivniku. Eto primjer Belgije, samo zahvalujuci tricama su u igri bili, pa zar je toliki problem zatvorit tu usranu tricu i zavrsit' s njima? Da se razumijemo i Portugal je mrtva suterska ekipa, a oni su nas jos i nadskakali. Elem, dabogda da prodjemo i ovu grupu, dalje ne treba ni pricati, Francuzi ili Talijani. Dakle da imamo drugog trenera vjerovatno bi se plasirali na EP bez puno problema, mislim na grupu prije ovog baraza, i tamo opet bili 15. mjesto.

A sto se tice nase "slave" iz proslosti i toga s kim smo ravnopravni bili i to je smijesno. Prolazili smo na ta prvenstva, bilo je super momenata u kvalifikacijama (pobjede nad Hrvatskom, Litvanijom i sl.). A na prvenstivima vazda kanta na nabijanje. 80% posto tekmi smo glat izgubili, dva puta smo bili blizu prolaska dalje, kad smo zijanili od Italije i kad su nas sudije izmasakrirale protiv Grcke kad ostadose Terza i jos ne sjecam se ko, sami da igraju. Tako da i prica o staroj slavi pada u vodu, mi oduvijek "plesemo" na rubu prelaska iz prvog u drugi razred evropske kosarke. To naravno nije ni cudo, jer kad vidimo kakve su nam omladinske kategorije, samo je pitanje vremena kad cemo spasti na to da je za nas Portugal kosarkaska velesila.
Tužno, ružno i istinito.

Usput, sjećam se i ja one farse sa grčkom kad su ostala samo dvojica naših al se ne mogu sjetit ko je bio drugi da me ubiješ. Ako ima ko s boljim pamćenjem da nam ga osvježi...?
JThomas

#1233 Re: reprezentacija

Post by JThomas »

nemojte me držati za riječ, ali ja mislim ramiz suljanović i goran terzić.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1234 Re: reprezentacija

Post by Chmoljo »

ili je to bio Samir Lerić (sjoooo što ga iz naftalina izvukoh :D :D :D )
Zux

#1235 Re: reprezentacija

Post by Zux »

JThomas wrote:nemojte me držati za riječ, ali ja mislim ramiz suljanović i goran terzić.
http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... _2602.html

Zadeverah se, pa sam potrazio, cini se da si u pravu da je Suljanovic bio :D

Ali pazite imena Nene: Nenad Markovic Zoric WTF :-) :-)
fixer

#1236 Re: reprezentacija

Post by fixer »

Zux wrote:Prvo i osnovno, ovo je najslabija ekipa koju smo imali od 1993. godine. Zasto? Na playu i nismo slabiji, jer nikad dobrog playa nismo ni imali (samo kad se sjetim na EP kad Menso stavi Domercanta da igra playa, haha), tu smo mozda najjaci ikad. Bremer jeste kvalitet, ali premalo i preslabo je odigrao utakmica da bi se uzeo u obzir. Pozicija 2, Djedovic je super i to je to, a i on pomalo sili, ali ispada da je najbolji nas igrac u ove dvije tekme. Trica odron, imamo Opacka koji je ispod prosjecan evropski igrac na toj poziciji, a zamjene su mu Tuljkovic i Milosevic, o njima ne treba trositi rijeci, posebno Milosevic koji je imao sekundazu u Zvezdi. Centri i krilni centri. Sreca pa je uletio ovaj Varda na zalasku karijere pa mozemo reci da imamo solidnu peticu, ali samo solidnu. Jazvin je neinteligentan igrac i ono sto malo ona onu svoju sirovu snagu odradi to je to. Bajramovic od tekme do tekme kako-tako, kad udje u seriju prosipanja sile od njega nema goreg igraca, a u odbrani poprilicno supalj. Kikanovic je izgleda jos uvijek samo talenat, imao je uzasnu zavrsnicu sezone u Zvezdi i nista nije pokazao u ove dvije tekme. I da je Taletovic tu, on bi samo stajao na trici i sutao istu, sto mu je haman jedino sto radi i u Tau. Kad ga ne ide ta trica vrijedi isto sto i za Kenana.

Sto volim ove koji samo povrsno poznaju materiju o kojoj pricaju. Pseudonauka
Zux

#1237 Re: reprezentacija

Post by Zux »

fixer wrote:Sto volim ove koji samo povrsno poznaju materiju o kojoj pricaju. Pseudonauka
I ja volim one sto povrsno zakljucuju bilo sta na osnovu nekoliko recenica, posebno ocjenjujuci necije znanje. Uz sve to nisu u stanju nijedan protuargument ili cinjenicu iznijeti.

Ja sam pogledao kosarkaskih utakmica otprilike koliko ti imas postova na ovom forumu, a ti si mozda neki profesor kosarke pa znas materiju?
El_comadante

#1238 Re: reprezentacija

Post by El_comadante »

sinoč je Belgija kući pobjedila Portugal sa 64 - 58 i tak osad ispade da mi i Belgija se borimo za poziciju 1 a Portugalci su ispali. slijedeča utakmica je u petak u 20:15 BiH - Portugal. moramo tu pobjediti nema nam druge. u drugoj grupi Italija je pobjedila Fince i u petak je odlučujuča utakmica sa Francuzima i dat če se znati ko iz te grupe je prvi i ide dalje.
Risto Kuglarić

#1239 Re: reprezentacija

Post by Risto Kuglarić »

Zux wrote:
JThomas wrote:nemojte me držati za riječ, ali ja mislim ramiz suljanović i goran terzić.
http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... _2602.html

Zadeverah se, pa sam potrazio, cini se da si u pravu da je Suljanovic bio :D

Ali pazite imena Nene: Nenad Markovic Zoric WTF :-) :-)
jest, suljagić dobro si :D s tim da ovdje piše da je neno imao 3 lične, a krasić i opačak ni jednu, a jasno se sjećam da su bila dvojica na terenu...
fixer

#1240 Re: reprezentacija

Post by fixer »

Zux wrote:
fixer wrote:Sto volim ove koji samo povrsno poznaju materiju o kojoj pricaju. Pseudonauka
I ja volim one sto povrsno zakljucuju bilo sta na osnovu nekoliko recenica, posebno ocjenjujuci necije znanje. Uz sve to nisu u stanju nijedan protuargument ili cinjenicu iznijeti.

Ja sam pogledao kosarkaskih utakmica otprilike koliko ti imas postova na ovom forumu, a ti si mozda neki profesor kosarke pa znas materiju?
Dobro si reko - pogledao si. I to ne znaci da si odmah strucan da raspravljas o taktici. Postavi se na mjesto Mense, pa razmisli kako bi zaustavio sut za tri, a moras nekako neutralisati eventualnu dominaciju visokih igraca pod kosem. Nije bezveze Mbenga igrao onoliko lose, niti je Hervel igrao slucajno onako dobro. I sut za tri poena je najteze zaustaviti, i kad nekog krene kao ovog Hervela, onda imas suzen izbor mogucnosti da to zaustavis.
upsala

#1241 Re: reprezentacija

Post by upsala »

fixer wrote:
Zux wrote:

Dobro si reko - pogledao si. I to ne znaci da si odmah strucan da raspravljas o taktici. Postavi se na mjesto Mense, pa razmisli kako bi zaustavio sut za tri, a moras nekako neutralisati eventualnu dominaciju visokih igraca pod kosem. Nije bezveze Mbenga igrao onoliko lose, niti je Hervel igrao slucajno onako dobro. I sut za tri poena je najteze zaustaviti, i kad nekog krene kao ovog Hervela, onda imas suzen izbor mogucnosti da to zaustavis.
Ili mu uzvratiti istim takvim igračem,ali BiH takvog trenutno nema.
Zux

#1242 Re: reprezentacija

Post by Zux »

fixer wrote:
Zux wrote:

A sta tebi daje za pravo da raspravljas o kosarci, po cemu si ti to strucan? Nisam ni rekao da sam strucnjak, ali jesam vrlo dobro upucen navijac. Ti izgleda nisi vidio nijednu Mensinu utakmicu uzivo? Ja sam ga tri godine gledao i covjek dan-danas ima istu filozofiju i nista se nije promijenio ni popravio. Ili si ga mozda i gledao, ali onda jos gore.

Naravno da je tricu relativno tesko braniti, a jos teze kad protivnika pustas da te trice suta k'o na treningu, maltene bez ikakvog pritiska na vanjsku liniju. Cudo jos nije zonu neku forsirao :-D Svejedno kao sto rekoh odbrana nam jos i nije toliko bolna tacka, to je jedino sto Mensu jos drzi u ovom poslu, jer je iole zna postaviti. A napad? Odron, nazalost. Nema izradjenih akcija (i nikad ih nije bilo ni u jednom timu koji je trenirao), tromost, sporost, patnja za svaki kos. O njegovom sad vec legendarnom osjecaju za time-out ne treba ni pricati. Nazalost ekipa nam je losa, ali da imamo boljeg trenera vec bismo bili na EP i igrali pripemne tekme
cikular

#1243 Re: reprezentacija

Post by cikular »

fixer wrote: Dobro si reko - pogledao si. I to ne znaci da si odmah strucan da raspravljas o taktici. Postavi se na mjesto Mense, pa razmisli kako bi zaustavio sut za tri, a moras nekako neutralisati eventualnu dominaciju visokih igraca pod kosem. Nije bezveze Mbenga igrao onoliko lose, niti je Hervel igrao slucajno onako dobro. I sut za tri poena je najteze zaustaviti, i kad nekog krene kao ovog Hervela, onda imas suzen izbor mogucnosti da to zaustavis.
Odakle ti ideja da je sut za 3 najteze zaustaviti?
Zamolio bih te da postavis Hervelove trojke.
Da li je iko bio na njemu?
Naravno da ce davati trojke kada je sam.
To svaki prosjecan kosarkas mora pogadati i tu nema nicega cudnog.
Ne mozes razdvajati odbranu reketa od odbrane nad vanjskim igracima.
Odbrana je odbrana i ako jedan dio iste ne funkcionise, protivnik to iskoristi.
Evo jedan primjer.
Kako je LAL zaustavio ORL u finalu?
-ado-

#1244 Re: reprezentacija

Post by -ado- »

Đe ste EXPERTI :lol: :lol:

Treba vas predlozit umjesto Bajramovica...vidim svi imate iskustva :D
DOBOJLIJA

#1245 Re: reprezentacija

Post by DOBOJLIJA »

Da trenera treba mjenjat to svako zna sto ima neke veze o kosarci.
Ali jedna druga stvar sto nas J**e je ekonomija, ja mislim kad grad zenica placa za nase pripreme to sve govori.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1246 Re: reprezentacija

Post by Admir_1984 »

Kakav rijecnik selektora: Koji vam je Ku*** :D :D :D :D
zalizani

#1247 Re: reprezentacija

Post by zalizani »

Ovo večeras je renesansa! Kako na klupi, tako i na terenu.
Odbrano gdje si??? :D Hvala bogu pa ovi fulaju...
DOBOJLIJA

#1248 Re: reprezentacija

Post by DOBOJLIJA »

Ljudi ovaj Jazvin je katastrofa, kako smo 6 slobodnih sad kiksali
Globus

#1249 Re: reprezentacija

Post by Globus »

izgubit od reprezentacije ciji igraci dodaju svojim kolegama na klupi :lol: .. ocam odmah ovim nasim bi trebalo zabranit da gledaju kosarkasku loptu kamoli nesto vise :D
DOBOJLIJA

#1250 Re: reprezentacija

Post by DOBOJLIJA »

Pobjeda :bih:
Post Reply