Kad sam odlucila da prestanem kupila sam E cigaretu koju sam konzumirala bas kad mi dodje da ne mogu da izdrzim ... i mogu reci da mi je bila od koristi ( misljenja su tu podijeljena ), nakon mjesec dana poklonila sam je ... nego da skratim...interesira me gdje mogu kupiti ovu knjigu od Allen Carr -a... da poklonim muzu , a ne bi bio lose da i ja procitam jer vidim da ima dosta pozitivnih iskustava ... ?
Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
-
adrix
#1226 Re: Cigarete, odvikavanje
hm.. nepusac sam nekih 6 mjeseci ... da je lako - nije ... ali je definitivno sve u glavi !!!... pusila sam 16 godina , otprilike jednu kutiju ... prestajala par puta po nekoliko mjeseci ... prva trudnoca- nisam nikako pusila ali sam zapalila cim sam izasla iz bolnice ... druga trudnoca -pusila od pocetka do kraja ... i onda devet mjeseci poslije poroda odlucim da prestanem
.. i tako evo guram ... mada sam jos uvijek po forumima ..citam iskustva ... dolazim u iskusenja raznorazna
...ponekad i sanjam da pusim ...
Kad sam odlucila da prestanem kupila sam E cigaretu koju sam konzumirala bas kad mi dodje da ne mogu da izdrzim ... i mogu reci da mi je bila od koristi ( misljenja su tu podijeljena ), nakon mjesec dana poklonila sam je ... nego da skratim...interesira me gdje mogu kupiti ovu knjigu od Allen Carr -a... da poklonim muzu , a ne bi bio lose da i ja procitam jer vidim da ima dosta pozitivnih iskustava ... ?
-
njonjica
#1227 Re: Cigarete, odvikavanje
Ista stvar.quasar wrote:Nije to lose, ali najbolji razlog je da si svjesna sta sebi cinis i da to neces nikad vise. Meni je najjaci motiv bio ta spoznaja da sam ovisnik. Da nisam vlasnik svoga tijela, niti kontrolor svojih postupaka. To kad sam shvatio, nista me vise nije moglo natjerati da je uzmem.
-
ete
#1228 Re: Cigarete, odvikavanje
Ako nekom treba knjiga od Carr Allen - Lako je prestati pusiti, super radi i na kindle
https://rs709dt.rapidshare.com/#!downlo ... EFA668|0|0
https://rs709dt.rapidshare.com/#!downlo ... EFA668|0|0
-
učiteljica
#1229 Re: Cigarete, odvikavanje
Mislim da dosta nas ime A. Carr-a: treba na ramenu istetovirati!
Ja svoj primjerak svugdje nosim - imam je nekoliko godina, ali dugo nisam znala kakav dobar poklon mi je muž neke prilike kupio!
Za sve koji se odvikavaju -samo hrabro! Nije lako ponekad, ali nije ni teško onoliko koliko smo mislili da će biti.
Ja svoj primjerak svugdje nosim - imam je nekoliko godina, ali dugo nisam znala kakav dobar poklon mi je muž neke prilike kupio!
Za sve koji se odvikavaju -samo hrabro! Nije lako ponekad, ali nije ni teško onoliko koliko smo mislili da će biti.
- Lucazode
#1230 Re: Cigarete, odvikavanje
Evo drugi dan kako ne pušim. I observacije su pozitivne
Koga god vidim na ulici dođe mi da ga štociram, djecu na rolama bi najradije grunuo u Miljacku...Radnim kolegama bih zabio olovke u čelo, trnu mi zubi, dobijam povremene bolove u zglobovima, trnci mi glavom prolaze..
Eto ljudi ništa strašno....
Koga god vidim na ulici dođe mi da ga štociram, djecu na rolama bi najradije grunuo u Miljacku...Radnim kolegama bih zabio olovke u čelo, trnu mi zubi, dobijam povremene bolove u zglobovima, trnci mi glavom prolaze..
- quasar
#1231 Re: Cigarete, odvikavanje
Hajde sad ovdje napisi zasto si prestao pusiti?
- Lucazode
#1232 Re: Cigarete, odvikavanje
quasar wrote:Hajde sad ovdje napisi zasto si prestao pusiti?
Ako mene pitaš, onda je to definitivno radi finansija.
3KM dnevno, mjesec dana, godina...Skače cifra kao masa ispred bine...Uostalom imam priliku da se vratim sportu
-
Gospoda Ministarka
#1233 Re: Cigarete, odvikavanje
Meni je to pusenje postalo odraz kulture i postovanja sebe, pa ajmo reci i odraza inteligencije ( nek se niko ne uvrijedi) svaki dan 3 KM *30 dana =90 KM x 12= 1080 KM. Svake godine da biras gdje ces na putovanje.Lucazode wrote:quasar wrote:Hajde sad ovdje napisi zasto si prestao pusiti?
3KM dnevno, mjesec dana, godina...Skače cifra kao masa ispred bine...Uostalom imam priliku da se vratim sportu
Btw. 2 godine i mjesec i pol.
- quasar
#1234 Re: Cigarete, odvikavanje
Jesam, da ponoviš gradivo. Da se ohrabriš.Lucazode wrote:quasar wrote:Hajde sad ovdje napisi zasto si prestao pusiti?
Obično finansije nisu dovoljno dobar razlog, jer se nekad nema - a nekad ima. Bez boljeg motiva ćeš postati povremeni pušač (češke), a to je samo produžetak agonije, pa ćeš onda opet pušiti ali neke jeftinije, pa će ti to biti ružno i na kraju ćeš se vratiti na svoju marku, nebitno koliko bude koštala. Zdravlje bi trebalo biti prioritet. Čovjek bi trebao sam sebe da najviše cijeni.
-
učiteljica
#1235 Re: Cigarete, odvikavanje
Većina nas koji smo ovdje zna da prvi dani nisu baš uživanje...ali može se. Cilj je važan, a to je bolji život, prestanak autodestrukcije, smanjenje rizika da oboliš od raka, ili da te mazne moždabni udar ili infarkt.Lucazode wrote:Evo drugi dan kako ne pušim. I observacije su pozitivne![]()
Kada poželiš cigaru, sjeti se kako je pušenje ovisnost, kako si ovisan = bolestan, i sada se liječiš... i svaki dan će biti sve bolje. Pij čaj/sok, jedi voće, grickaj košpice, gledaj tv, šetaj...Meni jeste bilo teško prvih šest dana, a pušila sam 18 godina kutiju i pol, i nakon šest dana - gotovo ništa! Dođe čovjek u iskušenje, ali je odoljivo !
22 dana
- Aurea Mediocritas
#1236 Re: Cigarete, odvikavanje
Pušio 14 godina oko 2 kutije dnevno. Prestao prije 4 godine.
Osjećam se bolje i za 4 godine nisam kupio 4x365x2=2920 kutija bijelog walter wolfa. U prosjeku je to 2920x2=5840KM. Brojke sve govore.
Osjećam se bolje i za 4 godine nisam kupio 4x365x2=2920 kutija bijelog walter wolfa. U prosjeku je to 2920x2=5840KM. Brojke sve govore.
-
učiteljica
#1237 Re: Cigarete, odvikavanje
Aurea Mediocritas wrote:Pušio 14 godina oko 2 kutije dnevno. Prestao prije 4 godine.
PLUS ZDRAVLJE!
- Lucazode
#1238 Re: Cigarete, odvikavanje
Upravo. Kada gledam oko sebe u tim ljudima vidim nešto prosto i neotesano, hodajući smrad.Gospoda Ministarka wrote:Meni je to pusenje postalo odraz kulture i postovanja sebe, pa ajmo reci i odraza inteligencije ( nek se niko ne uvrijedi) svaki dan 3 KM *30 dana =90 KM x 12= 1080 KM. Svake godine da biras gdje ces na putovanje.Lucazode wrote:quasar wrote:Hajde sad ovdje napisi zasto si prestao pusiti?
Btw. 2 godine i mjesec i pol.
Finansije definitivno potpisujem.
-
Gospoda Ministarka
#1239 Re: Cigarete, odvikavanje
Vidis, kako su ljudi robovi svojih navika.
Da, prosto i neotesano.
Da, prosto i neotesano.
- Partizzanka
#1240 Re: Cigarete, odvikavanje
Smijem li ja kao neko ko nije u vasoj kozi da vas ispravim i kazem da je pogresno misliti da ste vi bivsi pusaci ... vi ste NEPUSACI!!! Nemojte sebe nikako svrstavati u ovu skupinu pusaca pa makar i bivsih jer jednom pusac uvijek pusac, jednom nepusac uvijek nepusac
i zato .... vi ste NEPUSACI!!!
mom nepusacu super ide
sve je stvar navike
sad smo bili u bih i malo ga je mooozda hvatalo to jer je to prvi put da je u bih od kada je nepusac (opet ono stvar navike, ta navika nije samo 21dan nego malo duze jer valja proci SVE sto ste prosli kao pusac pa da i navika prodje) pa je onako u sali spominjao kako bi mogao zapaliti par puta ... ali ono svi su mu se divili kako je prestao a ja rekla da ne budali jer on je nepusac a nepusaci ni u sali ne spominju cigare - i onda je i to prestao jer je nepusac
i vi koji nemate knjigu skinite je sa linka i procitajte sigurno ce pomoci!
sve je u vasem mozgu ... borba jeste teska ali ako stvarno zelite ... necete se muciti nego cete se igrati sa jednim malim crvom koji se hrani nikotinom a vasa misija bit ce da ga pobijedite tako sto ga necete hraniti
ko voli da se igra a pogotovo da pobjedjuje ... ima da uspije!
nepusacki pozdrav svima punim cistim plucima bez dima salje
partizanka
mom nepusacu super ide
sve je stvar navike
sad smo bili u bih i malo ga je mooozda hvatalo to jer je to prvi put da je u bih od kada je nepusac (opet ono stvar navike, ta navika nije samo 21dan nego malo duze jer valja proci SVE sto ste prosli kao pusac pa da i navika prodje) pa je onako u sali spominjao kako bi mogao zapaliti par puta ... ali ono svi su mu se divili kako je prestao a ja rekla da ne budali jer on je nepusac a nepusaci ni u sali ne spominju cigare - i onda je i to prestao jer je nepusac
i vi koji nemate knjigu skinite je sa linka i procitajte sigurno ce pomoci!
sve je u vasem mozgu ... borba jeste teska ali ako stvarno zelite ... necete se muciti nego cete se igrati sa jednim malim crvom koji se hrani nikotinom a vasa misija bit ce da ga pobijedite tako sto ga necete hraniti
ko voli da se igra a pogotovo da pobjedjuje ... ima da uspije!
nepusacki pozdrav svima punim cistim plucima bez dima salje
partizanka
-
Nadza
#1241 Re: Cigarete, odvikavanje
Prestala pusiti prije 10 godina. Ovdje gdje zivim nema pusenja u restoranima, na stanicama, u kaficima. Kod kuce situacija ista. Od djece protjerana na balkon. Lako je ljeti, ali zimi na -25 nije ugodno. I prestala brez ikakvih knjiga, flastera i zvaka. Danas sa kcerkom prolazim parkom, a na klupi puno pusaca. Kaze kcer, tebi ovo sigurno mirise, a meni je muka. Rekoh joj ma mirom mirise, ali eto necu vise pusiti. Interesantno, namirisem svakog pusaca i nastojim da ne disem dok prolazim.
-
detroit-mercy
#1242 Re: Cigarete, odvikavanje
Uzmi jedan veliki galon od kiselih paprika (onaj od 5l) i dobro ga operi i posusi, stavi ga na vidno mjesto, odnosno na mjesto gdje provodis najvise vremena. Na vrh galona nalijepi naljepnicu npr. Turska, Tunis, Maroko ili sta ti ja znam. Svaki dan ubaci 3km i gledaj kako si sve blizi Turskoj, Markou, TunisuLucazode wrote:Evo drugi dan kako ne pušim. I observacije su pozitivne![]()
- vesna555
#1243 Re: Cigarete, odvikavanje
Mjesec i 10 dana danas 
- Lucazode
#1244 Re: Cigarete, odvikavanje
Aferimdetroit-mercy wrote:Uzmi jedan veliki galon od kiselih paprika (onaj od 5l) i dobro ga operi i posusi, stavi ga na vidno mjesto, odnosno na mjesto gdje provodis najvise vremena. Na vrh galona nalijepi naljepnicu npr. Turska, Tunis, Maroko ili sta ti ja znam. Svaki dan ubaci 3km i gledaj kako si sve blizi Turskoj, Markou, TunisuLucazode wrote:Evo drugi dan kako ne pušim. I observacije su pozitivne![]()
Eto ljudi ništa strašno.....
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1245 Re: Cigarete, odvikavanje
37-mi pokusaj
, 5 dan...so far so good.
Najduze sam prestao na godinu i sest mjeseci (Alen Kar) i to stvarno bez ikakvih problema ali poslije toga (do sada) je bilo bezbroj uzaludnih pokusaja. Valjda treba da sazri zelja. Sada sam ozbiljan i ide bez problema...nemam one karakteristicne unutrasnje borbe...jednostavno prelomio. E sad jeste da sam za ovih 5 dana tezi 2KG ali dobro, toce se korigovati kasnije.
Znam samo da nikada nisam na pusace gledao kao na "proste i neotesane" ili jos gore kao glupe, tako da je ovo gore malo preostro ali valjda nismo svi isti.
Najduze sam prestao na godinu i sest mjeseci (Alen Kar) i to stvarno bez ikakvih problema ali poslije toga (do sada) je bilo bezbroj uzaludnih pokusaja. Valjda treba da sazri zelja. Sada sam ozbiljan i ide bez problema...nemam one karakteristicne unutrasnje borbe...jednostavno prelomio. E sad jeste da sam za ovih 5 dana tezi 2KG ali dobro, toce se korigovati kasnije.
Znam samo da nikada nisam na pusace gledao kao na "proste i neotesane" ili jos gore kao glupe, tako da je ovo gore malo preostro ali valjda nismo svi isti.
-
učiteljica
#1246 Re: Cigarete, odvikavanje
Samo hrabro, neustrašivo, naprijed! Meni je bilo zaista teško samo prvih 6 dana, sve nakon toga je više psihička borba...dakle imaš da prebrodiš još jedan dan. Za kilograme će se naći neka primjerena tjelovježba, što je dio paketa zdravog života, koji je btw apsolutno u suprotnosti sa onim načinom života kojeg smo svi mi manje-više imali dok smo bili pušači.
Nije riječ o pušačima kao skupini glupavih ili neotesanih ili šta već - radi se samo o nevjerovatno niskoj razini inicijalne informisanosti o štetnosti cigara, i visokoj toleranciji cjelokupnog društvenog sistema prema duhanskim proizvodima, jer se je u distribuciji cigara u ovako truloj državi vidjela super mogućnost za zgrtanje love - to što ubija ljude, koji od nas manje, neće nam ništa bit', što je pak dovelo do toga da nas ovoliko danas ima iskustva sa ovisnošću o nikotinu.
Mislim naprosto da su oni koji uvide vezu između raka, infarkta, smrti i cigara sretni, a još su sretniji oni koji makar i pokušavaju reći sebi: "Hoću bolji život!"
Samo hrabro!
Mjesec i četiri dana
Nije riječ o pušačima kao skupini glupavih ili neotesanih ili šta već - radi se samo o nevjerovatno niskoj razini inicijalne informisanosti o štetnosti cigara, i visokoj toleranciji cjelokupnog društvenog sistema prema duhanskim proizvodima, jer se je u distribuciji cigara u ovako truloj državi vidjela super mogućnost za zgrtanje love - to što ubija ljude, koji od nas manje, neće nam ništa bit', što je pak dovelo do toga da nas ovoliko danas ima iskustva sa ovisnošću o nikotinu.
Mislim naprosto da su oni koji uvide vezu između raka, infarkta, smrti i cigara sretni, a još su sretniji oni koji makar i pokušavaju reći sebi: "Hoću bolji život!"
Samo hrabro!
Mjesec i četiri dana
- HAVANA
#1247 Re: Cigarete, odvikavanje
Evo jednog shupka što je opet počeo.
Sve je dobro bilo dok se ne napih...i ...jebaji ga. 
- quasar
#1248 Re: Cigarete, odvikavanje
Pa jesi li se otrijeznio?
-
učiteljica
#1249 Re: Cigarete, odvikavanje
I pad je let. Slabo koji pušač j uspio iz prve. Prosjek se kreće od 5 do 7 pokušaja do konačnog odvikavanja. Ja sam sebi rekla da ću pokušavati sve dok ne uspijem, pa taman sto puta prestajala...zasad ide dobro, ali ovisnik se nikad ne može zareći...važno je ostati svjestan štetnosti i benefita od prestanka i nastaviti pokušavati...
Samokontrola je mišić, što je više vježbamo, sve je snažnija.
Samokontrola je mišić, što je više vježbamo, sve je snažnija.
- Michun
#1250 Re: Cigarete, odvikavanje
oooooo, moj haBana. cccccccHAVANA wrote:Evo jednog shupka što je opet počeo.Sve je dobro bilo dok se ne napih...i ...jebaji ga.