Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1226 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

frameni wrote:Budite radosni kad god vam se za to pruža mogućnost, i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenutci čiste radosti vrijede i znače više nego čitavi dani i meseci našeg života provedeni u mutnoj igri naših sitnih i krupnih strasti i prohtjeva. A minut čiste radosti ostaje u nama zauvjek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti.

Ivo Andrić
:thumbup:
frameni

#1227 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Ali neki put je zbilja časnije odati se nekom zanosu, pa makar i nerazumnom, ali koji je ipak proizišao iz velike ljubavi - nego mu se nikako ne odazvati...

Dostojevski
Tkd

#1228 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

Zdravlje nadmašuje sva izvanjska dobra tako znatno da je zdrav prosjak zaista sretniji od bolesna kralja.
frameni

#1229 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Strah da se otisne i realizuje nagoveštena ljubav je strah od napuštanja utvrđenog poretka,
a u svojoj suštini je bekstvo od sebe, sopstvenog htenja i sopstvenog bića."
Tkd

#1230 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

“Njihova mržnja je stvar odgoja. Onaj koji se od malena odgaja da je Turčin-musliman, glavni neprijatelj, da ga je opravdano ubiti i da ga treba mrziti, ne može a da ne mrzi nas muslimane, jer nas identificira sa Turcima. Ta je mržnja dio vjerskog i nacionalnog odgoja kod Srba i Hrvata. Mene raduje što mi ne bolujemo od te bolesti i nadam se da će nas zaraza mržnje mimoići, jer ona na kraju ubija onog ko je u sebi nosi.”

Muhamed Filipović

;-)
frameni

#1231 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

''Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se, bez razloga, smijaćemo se, bez razloga, s
jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud ćes veći razlog.''

Mika Antic
terra_incognita

#1232 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by terra_incognita »

frameni wrote:''Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se, bez razloga, smijaćemo se, bez razloga, s
jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud ćes veći razlog.''

Mika Antic
Meša Selimović
Tvrđava
nejlic_

#1233 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by nejlic_ »

Ne vjeruj onom ko laze! :-)
Tkd

#1234 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

"I have long since closed my eyes... My only goal is in the darkness."
S4mpion

#1235 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by S4mpion »

"Mozda ce biti i ljepsih vremena,ali ovo je nase."
Tkd

#1236 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

"Ovaj svijet je opasno mjesto za življenje, ne zbog onih ljudi koji su zli, nego zbog onih koji u vezi toga ništa ne poduzimaju."

Albert Einstein

"Krajnja slabost nasilja je ta što je to jedna spirala koja stalno ide prema dolje, rađajući istu onu stvar koju želi uništiti. Umjesto smanjenja zla,ono ga umnožava. Uz pomoć nasilja vi možete ubiti lažova, ali ne možete ubiti laž, niti uspostaviti istinu. Uz pomoć nasilja vi možete ubiti onoga koji mrzi, ali ne možete uništiti mržnju. U stvari, nasilje samo povećava mržnju...Vraćanje nasilja nasiljem povećava nasilje, donoseći još crnji mrak noći kojoj već nedostaju zvijezde. Mrak ne može otjerati mrak; samo svjetlost može to učiniti. Mržnja ne može otjerati mržnju; samo ljubav može to učiniti."

Dr. Martin Luther King
Tkd

#1237 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

PARADOKS NAŠEG VREMENA

Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade,
ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike;
trošimo više, a imamo manje;
kupujemo više - uživamo manje;
Imamo veće kuće, a manje porodice;
više udobnosti, a manje vremena;
imamo više diploma, ali manje razuma;
više znanja, a manje rasuđivanja;
više stručnjaka, a još više problema;
više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nepromišljeno,
smijemo se premalo, vozimo prebrzo, olako se ljutimo,
prekasno liježemo, ustajemo umorni, čitamo nedovoljno,
gledamo TV suviše. Molimo se rijetko.
Uvećali smo naše posjede, ali smo umanjili naše
vrijednosti. Previše pričamo, premalo volimo, prečesto
mrzimo. Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako
da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

Putovali smo na mjesec, a problem nam je otići preko ulice i
upoznati novog susjeda. Zagospodarili smo vanjskim prostorom,
ali ne i unutrašnjim. Napravili smo velike, ali ne i bolje stvari.

Očistili smo vazduh, a zagadili dušu.
Razbili smo atom, ali ne i naše predrasude.

Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje.
Naučili smo žuriti, ali ne i čekati. Imamo višu zaradu, ali i niži moral.
Imamo sve više hrane, a sve smo više nezahvalni.
Gradimo jače kompjutere sa većom memorijom,
ali mi razgovaramo sve manje i manje. Težimo više kvantitetu,
a zaboravljamo na kvalitet.

Ovo su vremena brze prehrane i spore probave;
velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa.
Ovo je vrijeme mira u svijetu, a rata u kući.
Vrijeme mnogo dokolice, a malo uživanja.
Vrijeme raznovrsne hrane i loše ishrane.

Sve je manje finansijskih problema u braku, a sve više razvoda;
sve je više luksuznijih kuća, ali i podijeljenih domova;
ovo su dani brzih putovanja, oskudne odjeće i niskog morala;
sve debljih ljudi, i tableta koje mogu sve - da te oraspolože, otupe ili ubiju.

ZAPAMTITE! Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti vječno pored vas. Recite poneku ljubaznu riječ onome ko vas odozdo gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Sjetite se dati topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ništa. Sjetite se reći “Volim te” vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj će izliječiti svaku povredu ako dolaze duboko iz srca. Sjetite se držati se za ruke i cijeniti trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu.
Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate, i nađite vremena da podijelite vaše dragocjene misli sa drugima.
Smijte se često, dugo i iskreno. Smijte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne mjeri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Tkd

#1238 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

Volim nesebične ljude, sasvim obične... ljude koji ne prave računicu ni u čemu. Čija i najmanja gesta pravi razliku, naoko malu ali u stvari veliku kao planina. Posebni su i rijetki, i najveće blago. Ako ih imaš za prijatelje tu su za čitav život. Ne moraš ih vidjeti danima, mjesecima ili godinama ali su uvijek tu i na svaki poziv osjećaj je isti, kao da ste se vidjeli jutros.

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

M.M.Selimovic

I eto, uspjeli smo, uprkos svemu. U inat tom krdu dvoličih i lažnih ljudi. Mi smo im odgovor na sve. Možda bi trebalo da plačemo zbog njih, ali osmijeh nam ljepše stoji i više ih nervira.

Svaka žena je kao knjiga u nekoj biblioteci ili knjižari. Voli da bude primjećena i pročitana, a da ipak, nekako, ostane vječita tajna. Da je čitalac nikad ne ispušta iz ruke i da joj se svaki put, nanovo, vraća i da joj se raduje... Zamisli da joj se, ne daj Bože, dopadne onaj koji uopšte i ne čita. Onaj koji samo razgleda, kao da je slikovnica u pitanju, a ne knjiga s dušom.

Život me podučio da jedino imam Allaha. Kada pokleknem On me uspravi. Kada se razbolim, On me izliječi. Kada osiromašim, On mi da bogatstvo i kada pogriješim, On mi oprosti.

:)
potočanka

#1239 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by potočanka »

....sve sam to ja, isitnjen, sav od komadića, od odsjaja, probljesaka, sav od slučajnosti, od raspoznatih razloga, od smisla koji je postojao pa se zaturio. i sad više ne znam što sam u tom kršu.....
vesela_sveska

#1240 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

potočanka wrote:....sve sam to ja, isitnjen, sav od komadića, od odsjaja, probljesaka, sav od slučajnosti, od raspoznatih razloga, od smisla koji je postojao pa se zaturio. i sad više ne znam što sam u tom kršu.....
smak

#1241 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by smak »

"Ja sam filantrop: pružam ljudima ono što oni žele. Ljudi vole osjetiti užas i strah."

Alfred Hitchcock

"Flertovi su nalik na filmove: razvijaju se samo u mraku."

Alfred Hitchcock

"Ljubav je partija karata, gdje svi varaju. Muškarci - da bi dobili, a žene - da ne bi izgubile."

Alfred Hitchcock
smak

#1242 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by smak »

"Sreća se svakome ukazuje prema njegovim shvatanjima."

Abdul Tajib Ahmed Al-Mutanabbi
smak

#1243 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by smak »

"Strangers in the night, AIDS in the morning"
Tkd

#1244 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

Lijepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije, i one koja misli da to jeste.

Kad su oči žene zamagljene suzama, onda je muškarac taj koji ne vidi jasno.

Za ono što žene čine za svoj izgled, svaki trgovac polovnim automobilima bi dospio u zatvor.

:wink:
mentalist

#1245 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by mentalist »

Školovan je onaj čovjek koji je uspio da očisti jezik od gadnih riječi i svoje srce od smradnih želja i svoj um od bezbožnih misli. Ko nije ovo uspio tome školovanje pomaže samo da jednom naučenom veštinom zarađuje sebi za hljeb kao što školovan (na svoj način) medvjed zarađuje svojom veštinom igranja.
mentalist

#1246 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by mentalist »

i svakako ovaj
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
:mrgreen: :thumbup:
bahate

#1247 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by bahate »

xcober wrote:"Ali ponekad, ne tako često, kad mi se zgadi laž, govorim istinu. Crno je, u teškom vremenu živimo, a živimo jadno i sramotno. Utjeha je samo što će oni koji budu poslije nas živjeli, preturiti preko glave još teža vremena, i pominjati naše dane kao srećne." (Meša Selimović 1910-1982)
Tkd

#1248 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

"...Ljubav;ona me je podstakla da tragam.
Dala mi je savjet,a ja oci njoj.
Nisam moreplovac,al' da si daleko
ko obala koju zapljuskuje
najdalje more,ja bih zaplovio
na srecu radi takvog blaga..."
potočanka

#1249 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by potočanka »

"Kako da kaže da li ga voli? Šta bi rekla time? I šta se drugome može reći o tome?
Pošla sam pogrešnim putem, i idem sve dalje, trula u sebi, srce se ničemu ne raduje, sve veća daljina iza mene, a sve što je moglo biti ostalo je na drugoj stazi, i treba se samo vratiti, ništa nije lakše od toga, i ništa teže.
Osvrtanje nije vraćanje, to je žaljenje. I neodlučnost: sve te veže, sve te zaustavlja, pređeni put, korak koji nije više lak, strah od novih počinjanja samo za prvo nema straha jer nema iskustava, i onda se čuva ono do čega ti nije stalo, što je tvoje koliko i ma čije, tvoje po nevolji i po neimanju ničega a ne po voljenju, a to je najcrnja varka, jer i ovako ništa nemaš, pust život je gori nego ništa, a ljudi se opet drže te pustoši, ne vjerujući da ima išta drugo. Ništa ne bi izgubili kad bi pustili ono što imaju, a boje se da ne bi ni dobili, zato ćute i čekaju."

Uplašio se čovjek u tebi a ponadalo se dijete u meni. Ne ide to.
frameni

#1250 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Na kraju krajeva, suština saznavanja nije u tome gubimo li igru, već kako je gubimo, šta time spoznajemo, čemu nas je poraz naučio i kako nas to mijenja. Gubiti na određen način, znači dobijati.

Ričard Bah
Post Reply