Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1226 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by poznanik »

@Bimmer_, postoji li mogućnost, ima li raspoloženja među članovima Uprave udruženja Sarajevo-taxi, da se konačno članovima tog udruženja zabrani pušenje, odnosno - taxi-vozačima u automobilima prilikom vožnje, neovisno da li u taxi-vozilu ima putnika, ili je vozilo prazno, "na čekanju"?

Vjerujem da bi ubrzo taj primjer slijedili i ostala taxi-privredna društva u Sarajevu, možda čak i da se ta zabrana unese u novi zakon o javnom prevozu putnika Kantona Sarajevo...

Neiszdrživ je smrad duhanskog dima u automobilu, posebno u ovakvim vrelim ljetnim danima, pa i zimi, jer je prozor nemoguće otvoriti, a i putnik se sav usmrdi od tog dima :(
zenny

#1227 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zenny »

dosao veceras sa odmora nakon nekoliko prelijepih dana.. izlazim na zeljeznickoj, prilaze oni taxisti, ciganluk situacija. pita jedan treba li taxi, rekoh treba i krecem prema autima, a on i dalje stoji u mjestu i galami zamnom 'gdje treba', ja onako ne razmisljajuci kazem lokaciju (koja je na kraju placena 9KM sto znaci nije ni blizu) a on odmahnu glavom i samo nastavi hvatat one putnike strance...
ovi ostali culi lokaciju i valjda kontaju ja medju prvima pa steta da propuste priliku da ne okusaju srecu za dalje nesto il' sta vec... znaci sjeba mi noc jedna kriminalna organizacija puna seljacina. hajd da je to dva tri covjeka nego njih bruku tu okrece glavu i stojim ko budala pored auta pitam hoce li neko vozit.. na kraju kad su vec izasli svi putnici onih par taxista ostalo ko posrano sto nisu uhvatili nikog za dalje (jos jedan par sam vidio da je ostao isfuran tako), prilaze i pitaju da voze... :x
Bimmer_

#1228 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Ambrozija wrote:
Bimmer_ wrote:
Parkiranje na TAXI stajeliste je zabranjeno, cak i taksistima sa drugih standova. Policija je zaduzena da odmah zove pauka ukoliko neko stoji na standu i u sto kracem vremenu uklone vozila sa stajalista.
Mi placamo TAXI stajaliste na mjesecnom nivou i ono uvijek mora biti dostupno nama. Zato je rezervisano i fino obiljezeno.
To sto drugi prakiraju nije nikakvo opravdanje da parkiras u zabranu. Nije posao taksista da tjeraju ljude sa standa nego posao policije. Tako da je njegova rasprava sa vama potpino nepotrebna, a takav postpak i verbalni napad u najmanju ruku neukusan, te je i sam kriv za tu scenu.

Ja da sam bio, samo bih vam rekao da je tu zabranjeno parkiranje, kao i tim momcima, nakon sto me ignorisu zvao policiju. Oni bi odmah uklonili auta i to je to ;)
Moras shvatit da je to njegovo radno mjesto, ne znam sta radis ali zamisli da ja sad dodjem na tvoje radno mjesto i legnem da nemozes radit :lol:

I da ako je to onaj stariji cikica sa sivom E klasom starom, neku noc je i mene nesto verbalno napao, iz auta u auto, ali ja nisam htio da mu otvorim prozor samo mu se smijao :lol:
Prvo, osim znaka da je tu taxi stand (koji je usput gotovo polomljen), NIGDJE ne pise dokle isti ide, nije obiljezeni zutom bojom po asfaltu ili kako vec to ide - ne razumijem se. Stajaliste je zapusteno i vec godinama se svi parkiraju na to mjesto. Drugo, nakon sto momku nije rekao nista, LOGICNO mi je bilo da nece ni meni. Trece, napisala sam da sam svjesna da nije uredu sto stajem na taxi stand, ali s obzirom da svi ostali to rade, s obzirom da nije oznaceno dokle ide, s obzirom da godinama nikada nema taxista i s obzirom da je taj dio zapusten, i s obzirom da pred mojim ocima momcima nije nista rekao, niti je zvao policiju ili pauka, odlucila sam i sama stati tu.
I najvaznije, sta god sam uradila, ON NEMA PRAVO da fizicki nasrne na mene i na moje prijateljice, unoseci mi se u facu i gurajuci me svojim tijelom, to si ignorisao u cijelom postu. Nema pravo ni da me verbalno napadne a o fizickom kontaktu ne zelim ni da pricam. Trebao me pustiti i nazvati pauka ili me jednostavno na lijep nacin upozoriti.
Ja ne poricem da sam i ja kriva...Kriva sam 100% jer sam stala tu gdje sam stala, ali takvo gnusno i primitivno ponasanje u zivotu nisam vidjela.
Branis svoju firmu, i to je za svaku pohvalu, ali da nema vecih seljaka u gradu, nema (cast izuzecima). Zuti i crveni taxi je izmislio kulturu za Sarajevo taxi. Ali opet ponavljam, imala sam i pozitivnog iskustva, i tim ljudima svaka cast. Pisala sam o tome vec, i bila optuzena da radim za Sarajevo taxi :D

Procitaj opet moj post (boldirano) :D
Nije bitno je li stand Zutog, Sarajevo ili bilo kog, na standu se ne moze stajati i to je tako. Ne znam koji je stand ali ne vjerujem da godinama nema taksista jer isti ne bi ni postojao ( ako ne stoji niko na njemu nece placati mjesto i isti ce se ukinuti, a sto bi i placao onda ako ne stoji) ;)
To sto je znak polomljen i obrisane linije nisu krivi taksisti nego Kanton sto nije obnovio i vandali koji su to polomili.
Koliko sam skontao pricas o standu Ilidza, a koliko cujem po stanici kad ga prozivaju taj stand uvijek ima posla, pa ne vjerujem da je prazan :skoljka:
Opet ponavljam to nije moja firma, ja sam SAMOSTALNI TAXI DJELATNIK, clan udruzenja SA taxi. Ne branim nikoga samo objektivno pisem, cak u gore boldiranom se vidi kakav je moj stav prema tvom slucaju, samo sto sam blago napisao necu da bidem neuctiv :D Da si lijepo procitala a ne samo osula po meni i ne bi morala napisati ovoliki post i optuzit me da sam ignorisao :D Nasrtanje na nekoga bilo verbalno ili fizicki je krajnji primitivizam i treba se prijaviti policiji.
stidljiv

#1229 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by stidljiv »

Ma ok su taksisti inace vecinom, vozam se SA taksijem i okej je.

Jedino je vrlo ruzno ono sto rade na aerodromu i autobuskoj stanici, ono je fuj prvo zbog turista a i zbog drugih ljudi vala.

Ne znam zasto se to ne stavi pod kontrolu kad upravo to daje vrlo ruznu sliku o Sarajevu...
Bimmer_

#1230 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

poznanik wrote:@Bimmer_, postoji li mogućnost, ima li raspoloženja među članovima Uprave udruženja Sarajevo-taxi, da se konačno članovima tog udruženja zabrani pušenje, odnosno - taxi-vozačima u automobilima prilikom vožnje, neovisno da li u taxi-vozilu ima putnika, ili je vozilo prazno, "na čekanju"?

Vjerujem da bi ubrzo taj primjer slijedili i ostala taxi-privredna društva u Sarajevu, možda čak i da se ta zabrana unese u novi zakon o javnom prevozu putnika Kantona Sarajevo...

Neiszdrživ je smrad duhanskog dima u automobilu, posebno u ovakvim vrelim ljetnim danima, pa i zimi, jer je prozor nemoguće otvoriti, a i putnik se sav usmrdi od tog dima :(
Ne bih rekao da se moze ugradit u novi zakon jer nije usvojen onaj o zabrani pusenja na javnom mjestu. Mislim da cim se taj usvoji da ce se odnositi i na vozila Taxi prevoza. Ja sam nekad imao znak zabranjeno pusenje (prekrizena cigara) ali dzaba opet ljudi zapale ili pitaju mogu li zapalit, meni neugodno da odbijem i pustim ih. Zeznuto je sto u ovim novijim autima je debelo "nebo" auta i ono sve upije, nemozes onda da izracis po par sati, slomi me propuh.
A sto se tice zabrane od udruzenja slabo to moze "pit vode", ko ce to kontrolisat, iovako se interna kontrola slomi, ganjajuci ih i iskljucivajuci iz sistemakad prave gluposti.
zenny wrote:dosao veceras sa odmora nakon nekoliko prelijepih dana.. izlazim na zeljeznickoj, prilaze oni taxisti, ciganluk situacija. pita jedan treba li taxi, rekoh treba i krecem prema autima, a on i dalje stoji u mjestu i galami zamnom 'gdje treba', ja onako ne razmisljajuci kazem lokaciju (koja je na kraju placena 9KM sto znaci nije ni blizu) a on odmahnu glavom i samo nastavi hvatat one putnike strance...
ovi ostali culi lokaciju i valjda kontaju ja medju prvima pa steta da propuste priliku da ne okusaju srecu za dalje nesto il' sta vec... znaci sjeba mi noc jedna kriminalna organizacija puna seljacina. hajd da je to dva tri covjeka nego njih bruku tu okrece glavu i stojim ko budala pored auta pitam hoce li neko vozit.. na kraju kad su vec izasli svi putnici onih par taxista ostalo ko posrano sto nisu uhvatili nikog za dalje (jos jedan par sam vidio da je ostao isfuran tako), prilaze i pitaju da voze... :x
Ma ima tu svakakve bagre na zeljeznickoj, mislim da oni koji su tu na standu ne muntaju ljude da ih voze, oni samo cume u autu, ali i oni znaju zasrat onako posteno. Sinoc sam imao voznju na zeljeznicku i vidio sam bruku nekakvih taksista sto regularnih, sto neregularnih koji uopste ne bi trebali biti tu.
Cak sam cuo da ima nekakav sto hoda po stanici (parkira negdje blizu) i munta raju da ne idu busem, nego da se utale njih par i da ih on vozi negdje (Mostar, Zenica, Neum, Makarska, Zagreb...) :D
Bimmer_

#1231 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

stidljiv wrote:Ma ok su taksisti inace vecinom, vozam se SA taksijem i okej je.

Jedino je vrlo ruzno ono sto rade na aerodromu i autobuskoj stanici, ono je fuj prvo zbog turista a i zbog drugih ljudi vala.

Ne znam zasto se to ne stavi pod kontrolu kad upravo to daje vrlo ruznu sliku o Sarajevu...
Stavlja se pod kontrolu samo nema dovoljno prijava internoj kontroli SA taksija i nadleznoj inspekciji da se sankcionisu pocinioci. Raja ovako pise po forumu i prica po gradu ali niko ne daje konkretne slucajeve sa konkretnim vozacima i ne prijavljuje ;)
Veceras je bila noc Iphone-a, sigurno 4-5 komada u par sati je bilo ostavljeno u autima i na poziv vraceno vlasnicima, ima dobrih i "taksaša" ;)
Saka

#1232 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Joj kad kaze treba prijaviti. Pa jel ti stvarno vjerujes u to ili nas vuces za nos? Nije to jedan taksista ili dva nego apsolutno sve do jedan to rade na tim standovima. I kome da prijavis kad su u udruzenju isti ili jos gori od njih a odlicno znaju sta se radi. Zadnji put kad je bilo prijavljeno da je taxi naplatio duplo oni rekli nema problema vraticemo pare, samo nek musterija donese racun!!! Eto dokle ide taj bezobrazluk. I njima nesto prijaviti. Par puta sam i sam slao mail, niko nikad nije odgovorio. Kad zoves odgovor dodjite napravite pismenu prijavu, istrazicemo i nikad nista. Cujes da u sebi konta "bjezi ba, skini mi se".

Da je njima stalo da to sankcionisu napravili bi poseban telefon, mail, web formu za prijave, otisli bi sami u kontrolu, uzeli taxi i vidjeli itd.
Bimmer_

#1233 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Saka wrote:Joj kad kaze treba prijaviti. Pa jel ti stvarno vjerujes u to ili nas vuces za nos? Nije to jedan taksista ili dva nego apsolutno sve do jedan to rade na tim standovima. I kome da prijavis kad su u udruzenju isti ili jos gori od njih a odlicno znaju sta se radi. Zadnji put kad je bilo prijavljeno da je taxi naplatio duplo oni rekli nema problema vraticemo pare, samo nek musterija donese racun!!! Eto dokle ide taj bezobrazluk. I njima nesto prijaviti. Par puta sam i sam slao mail, niko nikad nije odgovorio. Kad zoves odgovor dodjite napravite pismenu prijavu, istrazicemo i nikad nista. Cujes da u sebi konta "bjezi ba, skini mi se".

Da je njima stalo da to sankcionisu napravili bi poseban telefon, mail, web formu za prijave, otisli bi sami u kontrolu, uzeli taxi i vidjeli itd.
Postoji interna kontrola Sarajevo TAXI-a koja se voze po gradu i kontrolise.
E jbg sad ti mene ubjedjujes da to nije tako, valjda ja znam kako je jer sam clan. Za svaku prijavu se iskljucuje iz sistema na odredjeni period. Za voznje po danu se zivi od poziva preko sistema, slabo na zaustavljanje.
Pa zar nije korektno to sto su ponudili da vrate novac i sankcionisu vozaca. Sta su drugo mogli da urade? Covjek je imao racun i mogao je donijeti da mu se vrati novac. Nemam informaciju je li to uradio.
Kako ti znas kakvi su u centrali udruzenja dole, jesi bio nekad?
Koristis li taxi usluge redovno pa si toliko ogorcen ili to preko prica?
charrrmed

#1234 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by charrrmed »

Bimmer_ wrote:

Nije bitno je li stand Zutog, Sarajevo ili bilo kog, na standu se ne moze stajati i to je tako. Ne znam koji je stand ali ne vjerujem da godinama nema taksista jer isti ne bi ni postojao ( ako ne stoji niko na njemu nece placati mjesto i isti ce se ukinuti, a sto bi i placao onda ako ne stoji) ;)
To sto je znak polomljen i obrisane linije nisu krivi taksisti nego Kanton sto nije obnovio i vandali koji su to polomili.
Koliko sam skontao pricas o standu Ilidza, a koliko cujem po stanici kad ga prozivaju taj stand uvijek ima posla, pa ne vjerujem da je prazan :skoljka:
Opet ponavljam to nije moja firma, ja sam SAMOSTALNI TAXI DJELATNIK, clan udruzenja SA taxi. Ne branim nikoga samo objektivno pisem, cak u gore boldiranom se vidi kakav je moj stav prema tvom slucaju, samo sto sam blago napisao necu da bidem neuctiv :D Da si lijepo procitala a ne samo osula po meni i ne bi morala napisati ovoliki post i optuzit me da sam ignorisao :D Nasrtanje na nekoga bilo verbalno ili fizicki je krajnji primitivizam i treba se prijaviti policiji.
To ti je taxi stand kod Ilidzisa, u blizini hotela Austria itd....ne znam kako da ti objasnim, jer ja na Ilidzu idem jako, jako rijetko i ne poznajem ju. Postoji samo znak, i istina je da su tu vjecno parkirani "obicni" automobili a taxista nikada nema. Ti bi valjda trebao znati zasto je zapusten i zasto placaju nesto kada nikoga nikada nema, a ne pametovati. A djevojka ti nije nista lose napisala, vjerovatno je nije dobro procitala JEDNU JEDINU recenicu. Vidim da ti potvrdjujes naslov ove teme, u svakom slucaju.

I da, ja koristim taxi usluge gotovo svaki dan, od neljubaznosti preko toga da redovno ne zele da vrate kusur vec zaokruze cifru sami. Vecina ih ne pita vec sama zaokruzi, dok oni sa malo obraza kazu nemam sitno MORAM vam ovako vratiti? I to mi se desavalo kad mu kazem, platit cu sa 20, 50KM, imate li vratiti, uvijek je potvrdan odgovor a kad se dodje na destinaciju, nema.
charrrmed

#1235 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by charrrmed »

Gazda_sa_Ilidze wrote:
Ambrozija wrote:Neki dan se dogovorila sa prijateljicama da odemo na rucak u Ilidzis.
De mi kazi, da li kafana dobra? Je li rucak bio u redu?
Ovo je vjerovatno pokusaj neke provokacije ili nesto slicno, ali evo ja cu odgovoriti, rucak je odlican, pizza Ilidzis je :thumbup:
Bimmer_

#1236 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

charrrmed wrote:
Bimmer_ wrote:

To ti je taxi stand kod Ilidzisa, u blizini hotela Austria itd....ne znam kako da ti objasnim, jer ja na Ilidzu idem jako, jako rijetko i ne poznajem ju. Postoji samo znak, i istina je da su tu vjecno parkirani "obicni" automobili a taxista nikada nema. Ti bi valjda trebao znati zasto je zapusten i zasto placaju nesto kada nikoga nikada nema, a ne pametovati. A djevojka ti nije nista lose napisala, vjerovatno je nije dobro procitala JEDNU JEDINU recenicu. Vidim da ti potvrdjujes naslov ove teme, u svakom slucaju.

I da, ja koristim taxi usluge gotovo svaki dan, od neljubaznosti preko toga da redovno ne zele da vrate kusur vec zaokruze cifru sami. Vecina ih ne pita vec sama zaokruzi, dok oni sa malo obraza kazu nemam sitno MORAM vam ovako vratiti? I to mi se desavalo kad mu kazem, platit cu sa 20, 50KM, imate li vratiti, uvijek je potvrdan odgovor a kad se dodje na destinaciju, nema.
Sto bih ja trebao znati zasto je zapusten stand koji nije moj, a i sam jako rijetko idem na Ilidzu, samo kada imam voznju tamo i to vecinom u hotel Bosna, kao sto rekoh gledam objektivno i pojma nemam zasto je tako.
Ja ne pametujem, nego govorim cinjenice, a ti pametujes i pokusavas da "branis" djevojku iako je nisam ni napao niti ista lose rekao. Na njenoj sam strani i rekao sam da je trebala zvati policiju i prijaviti verbalni napad. Zato ohladi malo. U toj "JEDNOJ JEDINOJ" recinici sam joj iskazao podrsku i da sam na njenoj strani kao i u narednom postu.
Ja radim ovaj posao, a i koristim cesto usluge kad ne radim i nikad mi ne zaokruze sami. Tebi ako se desava i smeta fino sacekas svoj kusur i to je to, zauzmi se za sebe.
Zasto to ja dokazujem sto ova tema nosi ovakav naslov?
Ocigledno nisi citao moje postove u ovoj temi, ne poznajes me sigurno, tako da nemas pravo da me smjestis da sam "dno dna" a to sto si ucinio pokazuje tvoje malogradjenastvo i plitkost.
Lijep pozdrav za tebe
Saka

#1237 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Bimmer_ wrote:Postoji interna kontrola Sarajevo TAXI-a koja se voze po gradu i kontrolise.
E jbg sad ti mene ubjedjujes da to nije tako, valjda ja znam kako je jer sam clan. Za svaku prijavu se iskljucuje iz sistema na odredjeni period. Za voznje po danu se zivi od poziva preko sistema, slabo na zaustavljanje.
Pa zar nije korektno to sto su ponudili da vrate novac i sankcionisu vozaca. Sta su drugo mogli da urade? Covjek je imao racun i mogao je donijeti da mu se vrati novac. Nemam informaciju je li to uradio.
Eto moje prijave su čisto ignorisali pa sam digao ruke. Šta ja da prijavljujem nekog ko neće da me vozi na Ilidžu s aerodroma kad sve i jedan neće, čak ni onaj zadnji? I šta sad sve da ih prijavim, 20 vozila sa štanda i oni će se u udruženju hibretiti kao nisu imali pojma. Ptice na grani znaju šta se radi i to im se toleriše.

Ko je imao račun? Kad je neki taksisata ikom izdao račun? Pa čak su oslobođeni izdavanja fiskalnih računa, a pisani možeš dobiti ako izričito tražiš a i to teškom mukom. Kad te zavali bez taksimetra onda nema šanse da ti da račun, tako da je cinično to što se u udruženju prave ludi i traže račun da bi čovjeku vratili pare. Nije on ni tražio pare već da se jednom zaustavi lopovluk taksista.

Nisam ja ogorčen, ja se taxijem ne vozam a zbog loših iskustava i kad mi treba radije idem pješke.
stidljiv

#1238 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by stidljiv »

Ma kakvi crni hakeri, script kiddiez, skinu sa neta exploit za phpbb i misle da su neki 'hakeri' :lol:
Bimmer_

#1239 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Saka wrote:
Bimmer_ wrote:Postoji interna kontrola Sarajevo TAXI-a koja se voze po gradu i kontrolise.
Eto moje prijave su čisto ignorisali pa sam digao ruke. Šta ja da prijavljujem nekog ko neće da me vozi na Ilidžu s aerodroma kad sve i jedan neće, čak ni onaj zadnji? I šta sad sve da ih prijavim, 20 vozila sa štanda i oni će se u udruženju hibretiti kao nisu imali pojma. Ptice na grani znaju šta se radi i to im se toleriše.

Ko je imao račun? Kad je neki taksisata ikom izdao račun? Pa čak su oslobođeni izdavanja fiskalnih računa, a pisani možeš dobiti ako izričito tražiš a i to teškom mukom. Kad te zavali bez taksimetra onda nema šanse da ti da račun, tako da je cinično to što se u udruženju prave ludi i traže račun da bi čovjeku vratili pare. Nije on ni tražio pare već da se jednom zaustavi lopovluk taksista.

Nisam ja ogorčen, ja se taxijem ne vozam a zbog loših iskustava i kad mi treba radije idem pješke.
Ja ti kazem da se prijave sankcionisu, ali jbg nemogu ti dokazati...
Pa taj momak kojem je naplatio tu cifru je prijavio, imao je racun i uslikao ga, cak je objavljen isti, sa pecatom na Sa-x, zato su mu i rekli da ga donese u udruzenje kao dokaz i da mu se vrati novac.
Ja uvijek izdam racun bez problema, ukoliko neko zatrazi. Ljudi cesto traze da pravdaju u firmama.
MaxPayne

#1240 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by MaxPayne »

Bimmer_ wrote: Koje auto, po mogucnosti broj taksija, koja relacija ?
Evo upravo sam s posla, nevjerovatno, vise je "divljaka" nego legalnih taksista je veceras bilo i interesantno uvijek su puni, gdje su ti ljudi sto gledaju TA table i oznake kad sjedaju u auto? I naravno vecina ih ima natpis SARAJEVO TAXI.
Cak sam vidio i sebe :D Lik ima isti auto kao ja (boja, tip,...) firmu sarajevo taxi, ma identican, "samo" nema taksi oznaku i TA table :D
auto golf 4 sivi karavan,tablice ni broj nisam zapamtio,sarajevo taxi oriđinal,lokacija stup kod avaza
što se tiče taksimetra oni kod željezničke stanice često odbijaju uključiti,samo "odvali" cifru,tako da mislim da stvarno nema smisla više koristiti usluge sarajevo taxija,bar za mene
Bimmer_

#1241 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

MaxPayne wrote:
Bimmer_ wrote: Koje auto, po mogucnosti broj taksija, koja relacija ?
Evo upravo sam s posla, nevjerovatno, vise je "divljaka" nego legalnih taksista je veceras bilo i interesantno uvijek su puni, gdje su ti ljudi sto gledaju TA table i oznake kad sjedaju u auto? I naravno vecina ih ima natpis SARAJEVO TAXI.
Cak sam vidio i sebe :D Lik ima isti auto kao ja (boja, tip,...) firmu sarajevo taxi, ma identican, "samo" nema taksi oznaku i TA table :D
auto golf 4 sivi karavan,tablice ni broj nisam zapamtio,sarajevo taxi oriđinal,lokacija stup kod avaza
što se tiče taksimetra oni kod željezničke stanice često odbijaju uključiti,samo "odvali" cifru,tako da mislim da stvarno nema smisla više koristiti usluge sarajevo taxija,bar za mene
Pa sretno onda se drugim prevoznicima, sta drugo da ti kazem;)
Ne planiram da ih branim ako je tako, vi prijavite i to je to. Mi smo udruzenje samostalnih taksi djelatnika, nismo firma tako da nema potrebe da sve izbjegavas ;-)

Jeste primjetili da se od petka i subote smanjio broj taksista na cestama, pokrenuta je akcija prijave i uklanjanja vozila... Poprilicno je efikasna jer se odmah prijavljuje preko stanice, koje je vozilo i koji broj tablica, te direktno ide policiji na terenu...
Vidjet cemo koliko ce trajati to :D
avalanche168

#1242 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by avalanche168 »

Bimmer_ wrote: Jeste primjetili da se od petka i subote smanjio broj taksista na cestama, pokrenuta je akcija prijave i uklanjanja vozila... Poprilicno je efikasna jer se odmah prijavljuje preko stanice, koje je vozilo i koji broj tablica, te direktno ide policiji na terenu...
Vidjet cemo koliko ce trajati to :D
:thumbup:
drndalo

#1243 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Bimmer_ wrote:Vidjet cemo koliko ce trajati to :D
Cini mi se da ne traje bas, jutros na Dobrinji, Stari grad taxi, metalik plava VW Jetta (Golf 5 generacija, da ne bude zabune sa starom Jetta-om), urednih tablica E8X-X-XXX..... Sa sve 3 glave vidljive na zadnjem sjedistu...
royalac

#1244 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by royalac »

SA-taxi pun papaka, vozi golfa 2cu il 3cu a neće da odbaci mušteriju sa otoke na mojmilo ili drvenije na bistrik i slično a cifra je oko 4 KM. Ajd da je to neki ebeni merc pa da se qrci taxista jer uz putnika vozi i Bog zna šta (da ne kažem krijumčari) al' ovi jataganci u šepetima mi nikako nisu jasni.

Da li neko može objaviti broj telefona za prijavu ovih čmaroliza kad neće da voze il kad ne upale taximetar.

Neki dan se posvađah bezveze. Zaustavljam taxistu (sve uredno - TA oznaka, hiljadu naljepnica itd) dok priča na telefon staje mi, ulazim i govorim drvenija (a zaustavio sam ga u švrakinom) i hladno kreće, oduzima prednost vozilu koje je nailazilo jer je sa trol stanice poceo voznju, ne pali taximetar nit pomislja, negdje oko stadina grbavica zavrsava razgovor i pitam ga hoces li paliti taximetar, kaze lezerno 'dogovorit cemo se'. Ajd reko dobro, mozda mi zaracuna manje posto nigdje nece prijavit da je vozio itd itd. Stizemo na drveniju - trol stanicu, reko' kakav je taj dogovor, kaze cenera brate ne mogu ispod, ja mu ponudim pet maraka i da bude sretan sto ga ne prijavljujem zbog taximetra. Onda on meni 'ti to mangup, ti ovako ti onako, picka vam materina dzaba bi se vozili' i tu padne par psovki s moje strane, izadjem-zalupim vratima, naravno nista nisam platio, kad sam obisao vozilo on opet nesto oko majke spomene taman se okrenem da 'odreagujem' on zagasa prema trgu. Ovo se meni jednom desilo a nekome je skoro pa svakodnevnica ako mu obaveze nalazu upotrebu taxia (ukoliko izabere sa-taxi). Inace, svi ostali su bolji, korektniji i pouzdaniji.
EDIT : Naravno, cast RIJETKIM izuzecima u sa-taxi udruzenju.
Yokyouare

#1245 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Yokyouare »

često koristim sarajevo taxi i do sada nisam imao problema.
jednom kad se desilo da je taxista zaboravio upaliti taximetar na vrijeme (sam je skontao i upalio ga nakon 2 minute vožnje), naplatio je samo onoliko koliko je bilo na taximetru.
drugi put taksista nije znao naći adresu zgrade koja se tek izgradila pa smo se vozali u krug 5-6 minuta. opet čovjek ponudio da mu platim manje jer je njegov 'propust' u pitanju.
račune sam redovno dobijao kad sam koristio taksi u poslovne svrhe. ja uvijek kažem da će mi trebati račun prije vožnje. Vozili me ljudi i dalje od Ilidže... i nikada mi niko nije rekao ne može, neću, itd.
sa starijim taksistima se uvijek lijepo ispričam o vremenu i krizi :) ista ti ljudi su uvijek ljubazni i iako sam vidno mlađi od njih persiraju me. mlađi su malo ćutljiviji ali nikada neugodni.
najgore iskustvo mi je bilo kada je taksista počeo da priča o kako su sve djevojke narkomanke i kurve... :?
kockica_kockica

#1246 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kockica_kockica »

royalac wrote:SA-taxi pun papaka, vozi golfa 2cu il 3cu a neće da odbaci mušteriju sa otoke na mojmilo ili drvenije na bistrik i slično a cifra je oko 4 KM. Ajd da je to neki ebeni merc pa da se qrci taxista jer uz putnika vozi i Bog zna šta (da ne kažem krijumčari) al' ovi jataganci u šepetima mi nikako nisu jasni.

Da li neko može objaviti broj telefona za prijavu ovih čmaroliza kad neće da voze il kad ne upale taximetar.

Neki dan se posvađah bezveze. Zaustavljam taxistu (sve uredno - TA oznaka, hiljadu naljepnica itd) dok priča na telefon staje mi, ulazim i govorim drvenija (a zaustavio sam ga u švrakinom) i hladno kreće, oduzima prednost vozilu koje je nailazilo jer je sa trol stanice poceo voznju, ne pali taximetar nit pomislja, negdje oko stadina grbavica zavrsava razgovor i pitam ga hoces li paliti taximetar, kaze lezerno 'dogovorit cemo se'. Ajd reko dobro, mozda mi zaracuna manje posto nigdje nece prijavit da je vozio itd itd. Stizemo na drveniju - trol stanicu, reko' kakav je taj dogovor, kaze cenera brate ne mogu ispod, ja mu ponudim pet maraka i da bude sretan sto ga ne prijavljujem zbog taximetra. Onda on meni 'ti to mangup, ti ovako ti onako, picka vam materina dzaba bi se vozili' i tu padne par psovki s moje strane, izadjem-zalupim vratima, naravno nista nisam platio, kad sam obisao vozilo on opet nesto oko majke spomene taman se okrenem da 'odreagujem' on zagasa prema trgu. Ovo se meni jednom desilo a nekome je skoro pa svakodnevnica ako mu obaveze nalazu upotrebu taxia (ukoliko izabere sa-taxi). Inace, svi ostali su bolji, korektniji i pouzdaniji.
EDIT : Naravno, cast RIJETKIM izuzecima u sa-taxi udruzenju.
POgrijesio on jer nije upalio taximetar...
Pogrijesio ti jer ga nisi upozorio odmah da upali taximetar...
Iskreno ja se nikad ne vozim taxi-jem ako nije upalio taximetar...
Druga stvar.. nisi ga pitao koliko je to po dogovoru...
Za voznju koja kosta sigurnih 9,00 KM ako ne i vise ti nudis 5 KM

Danas bi svako bio gospodin al' da ne plati za tu svoju potrebu... :oops:
Zovem se Zelena

#1247 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Zovem se Zelena »

JOj idete mi na živce vi koji govorite tako, tvoje je da ga upozoriš, tvoje je ovo, tvoje je ono... Nije vala! Moje je da uđem u vozilo i da kažem relaciju. I da sjedim i uživam u vožnji a ne da razmišljam hoće li me zakinuti, upaliti taksimetar itd, itd... Uostalom, ima mušteriju i kojeg vraga se raspričao na telefon? To on obrće milione negdje i ne može prekinuti taj razgovor?
Zamisli tako uđeš u granap a teta vazi na telefon ili sa konom u granapu i daje ti što ti želiš a onda ti odvali cijenu?!

Majku mu, bave se uslužnom djelatnošću, pa onda neka budu uslužni!
drndalo

#1248 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

kockica_kockica wrote:Za voznju koja kosta sigurnih 9,00 KM ako ne i vise ti nudis 5 KM
Za voznju koja kosta 0 (slovima: NULA) KM, covjek je posteno ponudio 5 KM, vise nego velikodusno... Na kraju je taxista fino i naplatio koliko je realno ta voznja vrijedila = 0 (nula) KM... Jedino sto se spominjanje majke racuna po drugoj tarifi...
kockica_kockica

#1249 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kockica_kockica »

Meni idu na zivce oni koji stalno nesto zanovijetaju...

Taxista nije upalio taximetar... ja se napravih lud/a jer vidim da nije... ljudski je ne pitati zasto nije...
Otvorio prozor...puse mi.. zatvorio prozor... vruce mi je...
Prodavacica nije staja pored mene.. a ja hocu da stoji pored mene da je ugnjetavam jer kuci nemam koga...
prodavacica me ruzno pogledala... zamisli nije mi se nasmijala na moje mrko i poprijeko pitanje koliko kosta haljina...
Taxi vozac me pitao dokle zelim ici... za moje 2 KM hocu da izadje bas taj taxi iz reda i odveze me, prostre crveni tepih jer sam bas njega izabrao/la ...

Iskreno ... ja ne znam kako se ponasate prema tim ljudima koji se bave usluznim djelatnostima, ali ja taxi nikad nisam platilia i 0,1pf vise nego je to taximetar otkuca... Svaka prodavacica kojoj uputim osmjeh uzvrati osmjehom.. Za svoje 2KM ne ocekujem da mi se iko klanja... I sto je najbolje od svega covjek sam, i razmisljam o tome da onaj ko radi taj i grijesi, i da niko ali bas niko od nas nije nepogrjesiv...

A voznja od Svrakina do Drvenije kosta 9,00 KM sa taximetrom ili bez njega...
Bimmer_

#1250 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Da ta relacija kosta cca 9KM, ali on je kriv sto nije upalio taksimetar.
Stvarno ljudi ja razumijem da ima kretana, ali da je tako non stop ne mogu da povjerujem. Ja radim to i u toku sam, pa ko neinformisan otvori temu ispade niti jedan taksista iz bilo koje firme ili udruzenja ne valja :skoljka:
Sinoc mi je momak omlatio vratima od stub metalni koliko je imao snage nisam mu ni rijeci rekao, izvinuo se i hajd dovidjenja. Jbg nije namjerno. Vec sam pisao generalizacija je mnogo opasna i glupa. To je isto kao da je kazem svi oni koji se voze samnom su debili, nervozni, nakrmani...
Desi se da su ljudi umorni, nervozni, zamisljeni, ili su jednostavno takvi, sute ili istresu meni svoje probleme i frustracije, pa sta sad... Saslusam ako nemam sta pametno reci sutim i eto. Sad ja trebam pricat ljudima kako su nasi ljudi papci, debili, zivcani, krmavi, isfrustrirani... Em imam pametnija posla, em naravno da vecina nije takva. Neki sjedu, ispricam se bas lijepo sa njima :-D
Post Reply