stari izrazi
Moderator: Chloe
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1226 Re: stari izrazi
Jel ovo ponjava??

- Toto
#1227 Re: stari izrazi
BAGLAMA - šarka; željezna naprava kojom su vrata pričvršćena za dovratnik
BAJ - čarolija
BAJAM - badem
BAKALIN - trgovac na malo. BAKALITI - držati bakalnicu
BALČAK - držak mača ili sablje
BASMA - šareno platno, cic
BATERISAVATI - upropaštavati
BAZARĐAN - trgovac
BAŽDAR - službenik kojemu je dužnost da kontroliše mjere i utege, javni mjerač
BEDEM - zid
BEG - gospodin; turski plemićki naslov
BELAJ - nevolja, nesreća, jad, zlo
BELćIM - možda, tobože
BELENZUK - narukvica
BELI - zaista, sigurno, tako
BERBERNICA - brijačnica
BESA - vjera, obećanje, zadana riječ, časna riječ
BESTIJA - životinja
BISAGE - dvije sastavljene torbe koje se prte preko ramena ili se vješaju o sedlo
BLAGO - stoka
BOKOR - struk kakve biljke, kita
BOLAN - uzvik odvraćanja od namjere
BORIJA - truba
BRANA - oranica
BRSNA (grana) - mladica, mlada (grana)
BUDŽAK - ugao, ćošak
BUKADAR - mnogo
BUKARA - sud za piće, krčag, pehar, vrč
BULBUL - slavuj
BULJINA - vrsta sove
BUNJIŠTE - đubrište
BURILO - burence, bačvica
BURURET - vrtoglavica, nesvijest, poremećaj, pometnja
BUTUM - čitav, sav, sve skupa, redom
BAJ - čarolija
BAJAM - badem
BAKALIN - trgovac na malo. BAKALITI - držati bakalnicu
BALČAK - držak mača ili sablje
BASMA - šareno platno, cic
BATERISAVATI - upropaštavati
BAZARĐAN - trgovac
BAŽDAR - službenik kojemu je dužnost da kontroliše mjere i utege, javni mjerač
BEDEM - zid
BEG - gospodin; turski plemićki naslov
BELAJ - nevolja, nesreća, jad, zlo
BELćIM - možda, tobože
BELENZUK - narukvica
BELI - zaista, sigurno, tako
BERBERNICA - brijačnica
BESA - vjera, obećanje, zadana riječ, časna riječ
BESTIJA - životinja
BISAGE - dvije sastavljene torbe koje se prte preko ramena ili se vješaju o sedlo
BLAGO - stoka
BOKOR - struk kakve biljke, kita
BOLAN - uzvik odvraćanja od namjere
BORIJA - truba
BRANA - oranica
BRSNA (grana) - mladica, mlada (grana)
BUDŽAK - ugao, ćošak
BUKADAR - mnogo
BUKARA - sud za piće, krčag, pehar, vrč
BULBUL - slavuj
BULJINA - vrsta sove
BUNJIŠTE - đubrište
BURILO - burence, bačvica
BURURET - vrtoglavica, nesvijest, poremećaj, pometnja
BUTUM - čitav, sav, sve skupa, redom
- Toto
#1228 Re: stari izrazi
pratljača (velika trvena mlatilica
za prabhe rublja)

rucni automat za pranje vesa
rifljaca

rucni automat za pranje vesa
rifljaca

- Fair Life
#1229 Re: stari izrazi
Krrrrpa...Toto wrote:Jel ovo ponjava??
- South Blue Mama
#1230 Re: stari izrazi
ovu "rifljacu" smo mi u toku rata zvali gorenje-dolenjaToto wrote:pratljača (velika trvena mlatilicaza prabhe rublja)
rucni automat za pranje vesa![]()
rifljaca
-
Shoshana
#1231 Re: stari izrazi
South Blue Mama wrote:
ovu "rifljacu" smo mi u toku rata zvali gorenje-dolenja
- djulba
#1232 Re: stari izrazi
PONJAVAFair Life wrote:Krrrrpa...Toto wrote:Jel ovo ponjava??
- Bosanac sa dna kace
#1233 Re: stari izrazi
ponjava nije krpa, prije se pravila od krpa i stare odjece koja se sjekla i kuhala a onda uvezivala i tkala.....
ove stare pegle na žar su nešto posebno, tetka mi u mene ima i sad jednu
ove stare pegle na žar su nešto posebno, tetka mi u mene ima i sad jednu
-
Kraljica od Sabe
#1234 Re: stari izrazi
Je l' neko pomenuo mustaće??
Davno nisam cula da se koristi taj izraz...
- Andrej4MRN7H
#1235 Re: stari izrazi
Gospon Toti ovo je Trolja,otkana od starih isjeckanih krpa na spaget.djulba wrote:PONJAVAFair Life wrote:Krrrrpa...Toto wrote:Jel ovo ponjava??
Ovo mi je radila majka sezdesetih i sedamdesetih godina na onom rucnom stanu na kome je tkala od konoplje i lana predjne gace i peskire..
Ponjava je nesto drugo,i krpa je takodje tanko platno,a ovo je tkanica Trolja koju gledamo..
-
ponosni
#1236 Re: stari izrazi
BAJA insekt. Kažu da baja nije turcizam nego je indoevropska riječ. Jel se to još gdje govori?
KALIJA metalna posuda, kao čaša s ručkom
- Toto
#1237 Re: stari izrazi
Ja sam mislio da je ponjava, ruta i trolja isto tka i pravi samo razlicito zove. Bas bi volio vidit slike i neko objasnjenje u cemu je razlika.
Prije par mjeseci sam imao zanimljivu prepisku sa prijeteljem o tome: koliki su potencijali tkanih predmeta (bosanskog cilima, ponjava, lana) kao suvenira. Prvo pitanje je bilo: koliko bi linija ovakvih proizvoda mogla biti intersentna kao suvenir. Drugo je bilo: bi li bilo profitabilno organizovati proizvodnju klasicnom tehnologijom rucnog tkanje.
Prije par mjeseci sam imao zanimljivu prepisku sa prijeteljem o tome: koliki su potencijali tkanih predmeta (bosanskog cilima, ponjava, lana) kao suvenira. Prvo pitanje je bilo: koliko bi linija ovakvih proizvoda mogla biti intersentna kao suvenir. Drugo je bilo: bi li bilo profitabilno organizovati proizvodnju klasicnom tehnologijom rucnog tkanje.
- Bosanac sa dna kace
#1238 Re: stari izrazi
da koriste se obje rijeciponosni wrote:BAJA insekt. Kažu da baja nije turcizam nego je indoevropska riječ. Jel se to još gdje govori?
- Andrej4MRN7H
#1239 Re: stari izrazi
Toti brate,evo razlike izmedju ponjave i trolje;Toto wrote:Ja sam mislio da je ponjava, ruta i trolja isto tka i pravi samo razlicito zove. Bas bi volio vidit slike i neko objasnjenje u cemu je razlika.
Potka ponjave je opredena vuna ili lan,koja je osnova na tkalu ili stanu kako ga u BiH zovu,i ono cime se popunjava ili tka dalje je isto vuna starih djempera ili carapa,vreca ili pokrivaca,ili nesto grublje opredeno i u razlicitim mustrama i bojama.Njom se je moglo pokriti u nedostatku vunenih deka,one u stvari i jesu pretece danasnjih deka koje imamo u spavacim sobama.
Trolja (nastala palat., od rijeci dronjak.drolja,krpa)se pravi od isto vunene a moze i od plasticne potke, cetena,ili pak od sitelanske ili neke druge osnove,a u tu osnovu se utkaju stare krpe,dronjci koji se izrezu makazama pa se onda namotaju na cunove,a ti cunovi se probacuju s jedne na drugu stranu i nogama preklapaju osnovu da bi ta tkanica bila cvrsta,pa je jos nabijaju rukohvatom stana,tj.drzalom i preklapalom.
Trolja se sluzi najcesce u hodnicima kuca,sirine je 80 cm,a duzina se sama odredi po potrebi.
Ponjavama se prekrivaju konji,teret na samarima konja isl.,a po troljama se hoda.I tu je ta namjenska razlika najocitija.
Ja sam od dokonosti i sam pravio te trolje,eksperimentisao kao likovni stvaralac,i otkao sam ih par,ne bas tako dugih ali upravo onako kako je to radila moja majka sezdesetih godina kada sam i ja kadkad kradom te cunove probacivao kroz stan i divio se tom nacinu nastajanja tkanina.
Sjecam se dobro i Stupa za ceten i konoplju.Ceten se je vezao u snopove i susio pa bi se onda na tim stupama sa drvenim zubima stupalo,tj,udaralo mehanickim dijelom o staticni i izmedju ti snopovi bi se pretvarali u vlakna.A vlakna su se zvala predza,od njih su se tkale na tim stanovima predjne duge gace,kosulje i peskiri.
Bile su te kosulje jako dobre kad djeca imaju svrab ili usi pa se pocesu tom kosuljom,ona bi oljusti i kozu na djetetu,ali bi svrbljava umini..
- Toto
#1240 Re: stari izrazi
Hvala ti na trudu i ovim informacijama.
Moji roditelji su voljeli ove rucno radjene stvari. Cak i kad su zavladali ovi novi sinteticki cilimi i prostirke sve ove starinske stvari su imale pocasno mjesto u stanu.
Ovo sto je na slici moja majka je zvala ponjava ili ruta. To nam je radila jedan zena u Turbetu pored Travnika. Kao dijete se sjecam kad su zene rezale krpe i motale u klupka. Sa majkom sam isao kod bake Domicke koja je to jako vjesto tkala, na isti nacin kako si ti to opisao, pod nazivom trolje. Sjecam se dobro tog stana i te tehike tkanja sa cunjevima i naizmjenicnog preklapanja osnove.
Tih godina je majku na Vlasicu kupovala vune i ta se vuna slala u Stolac u Hercegovnu da se preradi i da se tkaju serdzade, u jednom selu vise Pocitelja. Sedzade su bile nesto kao oni persijski cilimi i jako kvalitetne jer su sve bile od vune. Stan je bio drukciji. U stvari to je bio drveni ram sa osnovom verikalno naslonjen na zid. Zene su, od dosta debeleih niti vune, vezivale cvorove i odsjecale to na 1-2 cm. Cvorove su gusto nabijani sa nekim metalnim cesljevima. To se uglavnom koristilo kao prostirka na secijama a kasnije i na kaucima i bilo je fantasticno toplo, posebno u hladnim bosanskim zimama.
Imali smo desetak takvih serdzada ali nijedna nije prezivjela rat.
Moji roditelji su voljeli ove rucno radjene stvari. Cak i kad su zavladali ovi novi sinteticki cilimi i prostirke sve ove starinske stvari su imale pocasno mjesto u stanu.
Ovo sto je na slici moja majka je zvala ponjava ili ruta. To nam je radila jedan zena u Turbetu pored Travnika. Kao dijete se sjecam kad su zene rezale krpe i motale u klupka. Sa majkom sam isao kod bake Domicke koja je to jako vjesto tkala, na isti nacin kako si ti to opisao, pod nazivom trolje. Sjecam se dobro tog stana i te tehike tkanja sa cunjevima i naizmjenicnog preklapanja osnove.
Tih godina je majku na Vlasicu kupovala vune i ta se vuna slala u Stolac u Hercegovnu da se preradi i da se tkaju serdzade, u jednom selu vise Pocitelja. Sedzade su bile nesto kao oni persijski cilimi i jako kvalitetne jer su sve bile od vune. Stan je bio drukciji. U stvari to je bio drveni ram sa osnovom verikalno naslonjen na zid. Zene su, od dosta debeleih niti vune, vezivale cvorove i odsjecale to na 1-2 cm. Cvorove su gusto nabijani sa nekim metalnim cesljevima. To se uglavnom koristilo kao prostirka na secijama a kasnije i na kaucima i bilo je fantasticno toplo, posebno u hladnim bosanskim zimama.
Imali smo desetak takvih serdzada ali nijedna nije prezivjela rat.
- Bosanac sa dna kace
#1241 Re: stari izrazi
ne znam spomenul ko al kanjavac bjese isto sto i ponjava 
- janje_
#1242 Re: stari izrazi
kod nas to nije isto.. ponjava je ovo gore sa slike (utkaju se stari komadi odjece u "tepih stazu"), a kanjavac je u biti krpa koja se i koristi ko krpa, ali mokra za brisanje necega..Bosanac sa dna kace wrote:ne znam spomenul ko al kanjavac bjese isto sto i ponjava
- Toto
#1243 Re: stari izrazi
hašlama - vrsta trešnje
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#1244 Re: stari izrazi
Meni je poznato aslama bez (h) (cesto smo pravili ture "uvaljivanja*" (branje tudeg voca*)) i znalo se gdje i kod koga je najbolje voce. Jednom su se svi na drvetu ukekebutili, jer je dosao gazda i zavezao vucijaka za aslamu.
Ja bio u kratkim pantolicama pa se nisam mogao popeti. Covjek je psa "zviznuo" kuci nakon 2-3 sata, vijecanja
"kako strugnuti a, da te zubi psa ne dotaknu"
Drugi put isto imanje samo druga aslama (malo dalje od kuce i vucijaka, importovanog iz i dresiranog u njemackoj)
opet svi na drvetu, i moje "baci granu" i bezbroj uzaludnih pokusaja penjanja u sorcu. Da ne duzim, prilikom pokusaja puzanja uz drvo vidio sam zmiju kako klizi kroz pukotinu drveta i za 3 sekunde bio na vrhu.
Blijed ko krpa, i krvavo izgrebanih nogu hajrovao sam najsocnije aslame.
Ja bio u kratkim pantolicama pa se nisam mogao popeti. Covjek je psa "zviznuo" kuci nakon 2-3 sata, vijecanja
Drugi put isto imanje samo druga aslama (malo dalje od kuce i vucijaka, importovanog iz i dresiranog u njemackoj)
opet svi na drvetu, i moje "baci granu" i bezbroj uzaludnih pokusaja penjanja u sorcu. Da ne duzim, prilikom pokusaja puzanja uz drvo vidio sam zmiju kako klizi kroz pukotinu drveta i za 3 sekunde bio na vrhu.
- Toto
#1245 Re: stari izrazi
to ti onda od straha mucastopcam wrote:Meni je poznato aslama bez (h) (cesto smo pravili ture "uvaljivanja*" (branje tudeg voca*)) i znalo se gdje i kod koga je najbolje voce. Jednom su se svi na drvetu ukekebutili, jer je dosao gazda i zavezao vucijaka za aslamu.
pa ne izgovaras h
bogme ja i dan-danile imam ožijke kad sam se, u bježaniji, strmospizdio niz jednu halsamu
a isto bio u osunećenim pantolicama
- topcam
#1246 Re: stari izrazi
Ako sa strahom citas moje postove, raspitati cu se i preporuciti ti dobrog logopeda.
Sah-mat.
Sah-mat.
-
MC_82
#1247 Re: stari izrazi
heheheh...ja tu vrstu trešnje zovem aršlama, imam jednu u bašći. ja mislim da to nije nikakav starinski naziv, nego vrsta trešnje.
a ovo gore sa slike je ponjava
- Toto
#1248 Re: stari izrazi
ja sam se samo bojo poljara u Moruzitopcam wrote:Ako sa strahom citas moje postove, raspitati cu se i preporuciti ti dobrog logopeda.
Sah-mat.
nije bilo starijeg a bržeg covjeka na dunjaluku
Abebe Bikila je bio puž za njega
Sah-Reza Pahlavi
- topcam
#1249 Re: stari izrazi
Evo dumam sat i vise koje mi slovo fali u aslami, hvala.MC_82 wrote:heheheh...ja tu vrstu trešnje zovem aršlama, imam jednu u bašći. ja mislim da to nije nikakav starinski naziv, nego vrsta trešnje.
- Bosanac sa dna kace
#1250 Re: stari izrazi
napniguza je izraz koji nisam cuo vec odavno....