Gdje ces poredit Augsburg, grad koji ima vise ljudi od Sarajeva sa Ilijasom.sabanss wrote: ↑01/11/2022 10:29O tome i govorim, bogatstvo + veličina tržišta. Također, Njemačka pazi koliko-toliko i na regionalni razvoj pa nije porazno živjeti u Augsburgu kao što bi nama bilo u recimo Ilijašu tj. kvalitet života ti neće biti značajno umanjen. Hrana nije jeftina niti kod nas a nije ni domaća. Ja recimo ne mogu naći 10l mlijeka da kupim da napravim sebi kiselo mlijeko, kajmak ili sir. Ono što sam kupovao od "provjerenih" ljudi daje toliko kajmaka da ispadne da je mlijeko sa 1% mm.madner wrote: ↑01/11/2022 07:12 Obim ponude ovisi od platezne moci kupaca, logicno je da je tu plus na strani Njemacke. Nas plus je sto je jos moguce kupovati kvalitetnu hranu za vrlo prohvatljive cijene. No to je onda prednost Minhena ne Njemacke.
Domaca jaja, meso koje je bilo na ispasi, sirevi itd…
Sto se tice rentanja stanova, nisam pratio da nije doslo do nekih skokova no Hrasno je bilo 500 bez rezija (i oni Njemacki kvadrati su bili bez istih)
Znam dosta ljudi koji rentaju za manje.
Hrasno je oko 700-800 KM renta + režije koje sa Toplanama mogu biti enormne. U Njemačkoj je warm miete, što znači da su (skoro) sve režije uključene.
Može se uštediti više u BiH u pojedinim strukama to definitivno pogotovo kad imaš naslijeđenu nekretninu. Međutim nije isto gledati Sarajevo ili Bayern, slušati Iron Maiden ili Acu Lukasa, skijati u Garmišu i na Bjelašnici, disati čist zrak cijele godine ili živjeti u Sarajevu novembar-mart, imati 7-8 parkova sa prečnikom od 5-6 km u centru grada ili imati "veliki park" preko puta Sarajke.... Mogu nabrajati unedogled. Šta će mi pare u BiH![]()
Ne znam za tebe, ja mogu. Med, mljeko, sir, meso. Kada vidim ono kupovno jaje i boju platio bi i vise.
Napravio sam kratku anketu na poslu, 450 KM Grbavica 55 kvadrata, 400 KM kod Bristola. Ostali su kupili. Za 1000 KM ratu mozes kupiti stan, mada logicno ljudi idu na vece rate i krace rokove.
Nije isto, BiH mi je draza ma koliko bio ljep Bayern. Nego cisto pragmaticno, ako su prihodi isti a ustedjevina veca, ne poredis stan u Minhenu vs stan u Sarajevu, nego stan u Minhenu vs stan u Sarajevu, na Bjelasnici i na moru.
Garmis je bolji, no Bjelasnica je toliko blizu da nisam ispod 30 dana na snjegu. Jedino pitanje je da li uzeti sezonsku kartu jer se onda manje ide na Jahorinu ili ne.