Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
bunk

#1226 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Opusti se covjece,uzmi snickers,svi smo ovdje prijatelji.
JThomas

#1227 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

drug_profi wrote:Ludilo.
Sve je jasno.
Ako se ko jos pita zasto.
prva ljubav zaborava nema, i vuk dlaku mijenja...
seoBIH

#1228 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

A_A_AKCIJA wrote:Hamo, heroj a ne zločinac! :bih:

Hamo je prvi uveo plin u Sarajevu, jer je gasifikacija urađena upravo u padinskim dijelovima još prije rata.
Hamo se ne grije na plin, kao i 51% onih koji su prestali da se griju od 2008. Razlog je cijena plina. Prije toga je skrko 1500 za plinski bojler i jedno duplo toliko za radijatore, ali nema para za grijanje.
Nemate pojma koliko je ovakvih slučajeva.

Zakoni su jasni i moraju se poštovati. Ali, mene zanimaju ta famozna pravila ponašanja u gradu. Đe se to ima pročitati? Ko je to pisao, osmislio..? Možda i ja nekad zglajzam, a priznajem nisam štivo držao u rukama, pa ako neko ima... Pliz...

Da budemo pošteni i iskreni, ovo jeste najveći Hamin problem:
...u nas sa rastom prihoda najčešće raste bahatost i kurcobolja za druge.
Ljude zaboli za Hamu, osim kad im kvari pejzaž siluetom truhle višnje G2 na semaforu...
Prezrena mitološka vrsta ljudi, kriva za sve, sa najmanje resursa da išta promijeni.
Od Hame se očekuje sve,
Da za cenera ili manje unosi namještaj
Da pere aute cijeli dan za 5 maraka, konobariše, bere maline...
Uz to i da bude nosilac promjene, protestuje protiv Tegeltije, izađe na Prajd, ne glasa za SDA, grije na toplinske pumpe, ide u večernju školu, reciklira plastiku, i živi van grada jer se ne uklapa.

Sve ostalo je šuplja.

Average Joe, ili naš Hamo je kičma svake ekonomije. Od toga profila ljudi ovisi toliko stvari da se ne mogu nabrojati. Daj Hami bolje uslove i sve će biti OK.

Da dokažem poentu. Koliko vas uzima fiskalni račun od Hame kada dođe da vam okreći stan? Platite li mu za ruke i za doprinose da uplati? Teta koja vam čuva djecu ili čisti stan, jel tih par stoja dobije na ruke, ili imate sklopljen ugovor o djelu sa istom? Platite li svoj dio Poreznoj upravi? Jel mislite da je normalno platiti nekoga 400KM a da od toga ona sebi plati zdravstveno, PiO i grijanje na plin? Jel joj zaprijetite da je muž ne dovozi golfom dvicom da se djeca ne zakašlju, pa joj platite GRASov kupon da može doći?

Hoćete li sutra svojevoljno uzeti skupljeg molera 60%, ali koji sve plaća državi, ili mislite da mu je dosta 1000KM bruto mjesečno, pa nek se snalazi, ali nipošto da loži čumur. Kad ga mahnete, pa skrhate to vaše ne G2 auto, vi pravo u ovlašteni servis, ili za 3 puta manje kod nekog autolimara u Buća Potoku? Vodoinstalatera, automehaničara, frizera, bilo kojeg majstora...? Hamu?

Za sve navedene radnje ste dužni platiti porez, a ja ga ne znam da plaća. Tu se može šverati pored zakona? Vi, obrazovani, dobro plaćeni, progresivni, urbani, a ne iz favela, varate državu i ne poštujete zakone, a hoćete da ih poštuje neko u duplo goroj situaciji od vas!

Tačno zamišljam scenu, proljeće, žena zovnula molera, Hamu. On dao predračun od 500 KM, ali naš pravdoljubivi borac za pravnu državu kaže: ne ne, ja poštujem zakone, bio je Mirso jučer i ponudio da okreći za 800! On plaća doprinose, i legalan je, njega ćemo, draga, da kreči! Šta je 300 KM naspram osjećaja pravde koji me ozari kada poštujem zakone, a ne ko tamo neki, Hamo, tobejarabi, anarhista i čumuroložac sa Briješće brda! Ko će graditi ovu državu, ako nećemo mi, srećo? Hahahahaahhaahhahahahahaahha

Kada budete spremni plaćati skuplje, da biste imali uređenu državu, i Hamo će se dovesti u red, jer će imati od čega. Oh, wait, pola bi vas postalo Hamo, da to sve mora plaćati kako spada i po zakonu :D . Naravno, u tom zecu leži grm :-D

Zato, udri Hamu, da ne bi postao Hamo. Da se ne pravimo ludi.
A jesi ga momacki napisao, jos bocnuo gdje najvise boli one koji misle da su dogurali dalje od prosjecnog Hame,a samo neka zafali plata-dvije, vec su na nivou Hame ;)

:sax:
A_A_AKCIJA

#1229 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

JThomas wrote:
Sve je jasno.
Sine, Marko, manse čet..., pardon, šuplje.

Postavite sliku računa za krečenje sa obračunatim PDV-om, ili ugovor o djelu sa ženom što ti čuva djecu. Ja se odmah posipam pepelom (dao mi Hamo, od čumura, naravno :D )

Do tada ste samo pokondirene Hame koji preziru svoju prošlost i sve koji ih na nju podsjećaju. Tipična balkanska priča.

Kako ono rekoste, zakoni su jednaki za sve? Pa što ne poštujete? Al Capone je zaglavio zatvora za utaju poreza, a ne za loženje čumura. :D
criticos

#1230 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by criticos »

Zato Hamo ispuši od muke 2 kutije cigara dnevno, jer mu je to jedini užitak u borbi sa sustavom, sivom ekonomijom i nepravdom. A onda baciš na kalkulaciju 2x4KMx365dana, pa vidiš da ispuši Hamo skoro 3 tisuće maraka godišnje, a još ako mu je i žena sikirajli, kombinirano skoro petaka svuku u godini. Poprilično smo neracionalan narod, pun skupih poroka i nelogičnosti. Hamo je postao Hamo jer mu je filozofija života od danas do sutra. Hami su svi krivi, samo Hamo nije kriv.
JThomas

#1231 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

kako se odmah javi. i odmah ja četnik, kako vam malo treba začačkati. dugogodišnji perfidni politički agitator sda ideja, u novom dresu, ali sa starim nastupom i taktikama.

vadiš pola rečenice iz mog posta, a ja sam upravo napisao da svijest ne raste sa prihodima i da je to glavni problem. nikakve represivne mjere ja ne zagovaram, i nikakve uopšte prije normalnog gradskog prevoza. ali bitno je uvući se glasačima iz kuća na klizištima. radnička klasa a industrije nema. naravno osim glasačke. ali zato ima zagađenje kao da živimo od željezare, koksare i cementare. glasačka je industrija prljavija od željezare. a ne izvozi nego samo troši.
JThomas

#1232 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

a država i njene teritorijalne jedinice se ponašaju isto kao građanin, možda i gore. šta je urađeno razvojno, konstruktivno i opstojno 2006. - 2009. nakon uvođenja PDVa a prije ekonomske krize, kad je i po budžetima i po džepovima bilo dosta više para. apsolutno ništa. sve je otišlo u plate i izmišljena radna mjesta. takva država i takvi građani su ogledalo jedni drugim, i neraskidiva simbioza. država građanima toleriše kršenja propisa, sitna i ne tako sitna - a građani njoj tolerišu što ne radi ništa suštinski za njih. to se može mijenjati samo postepeno, i mora početi država. ne može to početi masa.

i bakirove revizije i apelacije su potpuno iste kao hamin zahtjev za legalizaciju - daj da imam da sam predao. i nemoj žuriti sa rješavanjem. samo što na međunarodnom sudu to nemoj žuriti ne pije vode.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1233 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

Hamo ode konoborisat GaniČevom sinu, joja u dzep elhamdulillah, zato se je Hamo boriJo da mogu dzJeca nasHiH velikašHa i aga praviti svadBe od 230 000 tisHuĆa maraka... Hamo druze moj selam :bih:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1234 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

pici wrote:Hamo ode konoborisat GaniČevom sinu, joja u dzep elhamdulillah, zato se je Hamo boriJo da mogu dzJeca nasHiH velikašHa i aga praviti svadBe od 230 000 tisHuĆa maraka... Hamo druze moj selam :bih:
Drago je hami da je nasem cojku konobarisao. BoriJo se babo protiv cetnika. Kolko god da je kostala, nek je, i onaj dodikov sin isto toliko potrosio.
Selam
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1235 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

izvrsni direktor wrote:
pici wrote:Hamo ode konoborisat GaniČevom sinu, joja u dzep elhamdulillah, zato se je Hamo boriJo da mogu dzJeca nasHiH velikašHa i aga praviti svadBe od 230 000 tisHuĆa maraka... Hamo druze moj selam :bih:
Drago je hami da je nasem cojku konobarisao. BoriJo se babo protiv cetnika. Kolko god da je kostala, nek je, i onaj dodikov sin isto toliko potrosio.
Selam
yes i dalje se bori uz imanja, stanove, auta, dionice, vikendice, basKa i GaniĆiju i DodikĆiju, malo im je sHo jes yes... selam :bih:
A_A_AKCIJA

#1236 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

JThomas wrote:kako se odmah javi. i odmah ja četnik, kako vam malo treba začačkati. dugogodišnji perfidni politički agitator sda ideja, u novom dresu, ali sa starim nastupom i taktikama.

vadiš pola rečenice iz mog posta, a ja sam upravo napisao da svijest ne raste sa prihodima i da je to glavni problem. nikakve represivne mjere ja ne zagovaram, i nikakve uopšte prije normalnog gradskog prevoza. ali bitno je uvući se glasačima iz kuća na klizištima. radnička klasa a industrije nema. naravno osim glasačke. ali zato ima zagađenje kao da živimo od željezare, koksare i cementare. glasačka je industrija prljavija od željezare. a ne izvozi nego samo troši.
Oh, did I used an Č word? :D
Nešto se ne sjećam, ali bi ti baš godilo da jesam, Jel de :D
Obrnuta psihologija je Tito. Kad nemaš argumenata baciš se u bunar ad hominema I proglasiš žrtvom.

Ja znam da je opijajuće živjeti u self righteous balonu i uvijek imati nekog Hamu da ti je za sve kriv. Isto tako, žao mi je što sam ja sada taj što ti je probušio taj isti balon.

Ponavljam, manse šuplje i argumentuj. Ne može ti na sve odgovor biti, uaaaaa, SDAovac. Kakav sjajan sistem zaštite. Ne možeš svaku rupu u svom znanju i sistemu vrijednosti krpiti zakrpama Hame i sličnih. Eto, kako bi ti divan život bio da nije Hame koji te stalno vuče na dno...?!

Đe su ti računi od molera, frizera, vodoinstalatera.... Dokaži da radiš sve da Hamo ne bude Hamo. Dokaži da ti nije ruka u Haminom džepu, ako ti je već nos u njegovom auspuhu :D .

Možda je previše bolno tvom delikatnom uhu, ali tvoja je krivica veća za stanje u društvu nego nekog neobrazovanog primitivnog lika koji nema pojma o pravdi i pravu i kako funkcionira država. Ti itekako dobro znaš šta znači siva ekonomija i guranje Hame da radi za šaku dolara. Itekako znaš da nema šanse da sastavi kraj s krajem ako mu za njegove usluge plaćaš crkavicu, sa kojom ništa ne može uraditi u životu. Znaš kakav efekat ima na ekonomiju neplaćanje poreza od kojih se direktno financiraju socijalna izdavanja. Sve to jako dobro znaš, ali si se rasistički prihvatio njegove tone čumura za koju si apsolutno ubijeđen da je loži iz miksa zlobe i kurcobolije, a iz istog motiva puši, vozi trulju i glasa za SDA. Kako sjajna teorija zavjere!

Stanje u društvu mijenjaju privilegovani i obrazovani, poput tebe, koji imaš odgovor i izgovor za sve, a Hamo mijenja kugle i krajnice.
JThomas

#1237 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

ništa što drobiš nema otprilike nikakve veze sa ičim napisanim na temi, od mene ili bilo koga drugog. a podlo prikazuješ kao da ima. bijeli vitez u zaštiti potlačenih.

možeš političariti i bez toga.
Styling

#1238 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

A_A_AKCIJA wrote:Hamo, heroj a ne zločinac! :bih:

Hamo je prvi uveo plin u Sarajevu, jer je gasifikacija urađena upravo u padinskim dijelovima još prije rata.
Hamo se ne grije na plin, kao i 51% onih koji su prestali da se griju od 2008. Razlog je cijena plina. Prije toga je skrko 1500 za plinski bojler i jedno duplo toliko za radijatore, ali nema para za grijanje.
Nemate pojma koliko je ovakvih slučajeva.
Prvo: Hamo prije rata nije zivio u Sarajevu.
Drugo: Za cijenu plina neka zahvali istoj onoj SDA koja ga je i dovela u Sarajevo i koja se sada sa novim povecanjem cijene plina pisa na Hamu i Hamine glasove koje im je dao zajedno sa citavom familijom kao znak zahvalnosti sto su mu omogucili da u glavnom gradu jedne drzave petsto metara vazdusne linije od centra grada ima kucu bez dozvole, fasade, kanalizacije i ostale infrastrukture.

Neka proda g2 za koji se drzi kao da mu je zivot i troskove za g2 (gorivo, odrzavanje, registracija, gume, its) preusmjeri na placanje plina i postane pravi civilizovani gradjanin.
JThomas

#1239 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

kolektivnu promjenu može povući samo država, odnosno njene teritorijalne jedinice pošto je krajnje decentralizovana. sve drugo je šuplja. nigdje prosječni čovjek ne inicira promjenu sam. a elita ili inteligencija ovog društva koja nije politička u suštini uopšte ne postoji, kao inicijator nekih promjena ili bunta. ne postoje ni stvarno nezavisni sindikati (nego samo budžetski koji su također ekstenzija vlasti), ili konstruktivan nevladin sektor. zato tema jeste vlada kantona i ono što se od nje očekuje, a ne hamo ili ramo.

javašluk, korupcija i linija manjeg otpora doveli su do toga da stanje 24 godine poslije rata bude gore nego 4 godine poslije rata. dakle, mimo populizma, rat nije razlog ni izgovor. ti imaš zagađenje kao mjesta koja žive od industrije i nose ovo jada izvoza što cijela država ima - što je zbog toga kvalitativno druga tema od zagađenja u sarajevu. za to nema ni razloga ni izgovora. jedini pravi razlog je manipulacija izbornom voljom.

12 i 5 je, a ne 5 do 12 da se bar krene u pravom smjeru. naravno, kad je država namjerno pustila frtalj vijeka javašluka, te mjere ni prvih pet do deset godina ne mogu i ne trebaju biti represivne, nego stimulativne. ali se mora krenuti. u protivnom ćemo za još frtalj vijeka i o kosovu pričati kao o pozitivnom primjeru...
Styling

#1240 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

A_A_AKCIJA wrote:
JThomas wrote:
Sve je jasno.
Sine, Marko, manse čet..., pardon, šuplje.

Postavite sliku računa za krečenje sa obračunatim PDV-om, ili ugovor o djelu sa ženom što ti čuva djecu. Ja se odmah posipam pepelom (dao mi Hamo, od čumura, naravno :D )

Do tada ste samo pokondirene Hame koji preziru svoju prošlost i sve koji ih na nju podsjećaju. Tipična balkanska priča.

Kako ono rekoste, zakoni su jednaki za sve? Pa što ne poštujete? Al Capone je zaglavio zatvora za utaju poreza, a ne za loženje čumura. :D
A odakle tebi pravo da tvrdis da mi koji osudjujemo to sto se Hami i Hamama dozvoljava da ovako zive i truju nas ostale, ne postujemo zakon. Upravo zbog toga sto placam sve i sto me zivot u gradu jako skupo kosta insistiram da se ista pravila uvedu za sve. Hamo mora biti odgovoran i nekako platiti to sto je kucu izgradio protivzakonito, i sto truje sve oko sebe vozeci g2 i lozeci otpad i gume. Placam grijanje ciju mi cijenu odredjuju drugi, placam parking ispred zgrade jer je opstina odlucila da vise ne mogu dzaba parkirati, placam odrzavanje haustora jer je to moja duznost i obaveza i jer zelim da zivim u cistom okruzenju, A sve ovo je za Hamu imaginaran pojam. Placam skupo pijacu jer za razliku od Hame nisam sa stanom zagrabila i komad zemlje gdje cu za svoje potrebe uzgajati voce i povrce i nista ne trositi.

I hajde sada ti meni reci ko je kicma ekonomije ove drzave? Ja koja sve placam ili Hamo koji gleda da nista ne plati ili da plati sto manje? Ko vise PDV i poreza upumpava u sistem?
JThomas

#1241 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

nije hamo ni heroj ni zločinac sam po sebi. to je perfidna podvala i namjerna polarizacija u lovu na hamin glas. u prosjeku je on moralno isti kao i onaj "iznad" njega (navodnici su namjerni). ne heroji i zločinci, nego postoji problem koji se mora bar krenuti rješavati. i pred kojim smo svi u istom košu, jer rak i bolesti disajnog sistema ne znaju za heroje i zločince.
Banksy

#1242 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

A_A_AKCIJA wrote:
Kada budete spremni plaćati skuplje, da biste imali uređenu državu, i Hamo će se dovesti u red, jer će imati od čega.
Jašta će. Hamo, kao pojava, je iskreiran da ne bude u redu i zakonu. "Neuređeni Hamo" - džabnog zemljišta, bespravne gradnje, lažnih invalidnina, lažnog boračkog staža, sitnih i krupnih neosnovanih priviliegija - je društveni cilj i koncept nacrtan i zamišljenih decenijama prije. A jel Hamo nalego ili nije, i bi li svi nalegli, je sasvim nebitno za poentu koja svakako nije u Haminim rukama. Neuređeni Hamo je paradigma Bosne zadnjih decenija, i ko bi to i kako mogao upravljati uređenim Hamom.
Mislila sam da je cilj ove nove vlasti Hamu i sve nas, najzad, nakon 20 godina, dovesti u red i zakon. Tužno je ako neki od "novih politčkih ideja" imaju za cilj prebaciti ovakvog neuređenog Hamu, najsigurniju i najodaniju glasačku bazu, s desne SDA sise na svoju, lijevu. A izgleda da je to u pitanju...
Ostatak posta i postova je žešća šuplja. Ne potcjenjuj sugovornike s teme.
Banksy

#1243 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

JThomas wrote: To je perfidna podvala i namjerna polarizacija u lovu na hamin glas.
To. Nije cilj riješiti Hamu, već mu uzeti glas.
U tom smislu, oni koji to rade, pogubni su po društvo jednako kao i Hamini kreatori.
A_A_AKCIJA

#1244 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

JThomas wrote:ništa što drobiš nema otprilike nikakve veze sa ičim napisanim na temi, od mene ili bilo koga drugog. a podlo prikazuješ kao da ima. bijeli vitez u zaštiti potlačenih.

možeš političariti i bez toga.

Odluči se. Jesam li SDAovac ili borac za potlačene. To dvoje i ne ide zajedno.

I sve apsolutno ima veze sa temom, a to što ti je teško progutati, takođe razumijem.
JThomas

#1245 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

ti si tobožnji borac za potlačene.

hej, klasa-heroj i kičma društva :mrgreen: marksizam za dobroševiće i zabrđe u 21. vijeku.
Kikibombona

#1246 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:Oh, did I used an Č word? :D
Nešto se ne sjećam, ali bi ti baš godilo da jesam, Jel de :D
Obrnuta psihologija je Tito. Kad nemaš argumenata baciš se u bunar ad hominema I proglasiš žrtvom.

Ja znam da je opijajuće živjeti u self righteous balonu i uvijek imati nekog Hamu da ti je za sve kriv. Isto tako, žao mi je što sam ja sada taj što ti je probušio taj isti balon.

Ponavljam, manse šuplje i argumentuj. Ne može ti na sve odgovor biti, uaaaaa, SDAovac. Kakav sjajan sistem zaštite. Ne možeš svaku rupu u svom znanju i sistemu vrijednosti krpiti zakrpama Hame i sličnih. Eto, kako bi ti divan život bio da nije Hame koji te stalno vuče na dno...?!

Đe su ti računi od molera, frizera, vodoinstalatera.... Dokaži da radiš sve da Hamo ne bude Hamo. Dokaži da ti nije ruka u Haminom džepu, ako ti je već nos u njegovom auspuhu :D .

Možda je previše bolno tvom delikatnom uhu, ali tvoja je krivica veća za stanje u društvu nego nekog neobrazovanog primitivnog lika koji nema pojma o pravdi i pravu i kako funkcionira država. Ti itekako dobro znaš šta znači siva ekonomija i guranje Hame da radi za šaku dolara. Itekako znaš da nema šanse da sastavi kraj s krajem ako mu za njegove usluge plaćaš crkavicu, sa kojom ništa ne može uraditi u životu. Znaš kakav efekat ima na ekonomiju neplaćanje poreza od kojih se direktno financiraju socijalna izdavanja. Sve to jako dobro znaš, ali si se rasistički prihvatio njegove tone čumura za koju si apsolutno ubijeđen da je loži iz miksa zlobe i kurcobolije, a iz istog motiva puši, vozi trulju i glasa za SDA. Kako sjajna teorija zavjere!

Stanje u društvu mijenjaju privilegovani i obrazovani, poput tebe, koji imaš odgovor i izgovor za sve, a Hamo mijenja kugle i krajnice.
:thumbup:

Prejak komentar samo pogresno adresiran. Tomas je totalno realan tip.
Lakat Jebić

#1247 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

JThomas wrote:ti si tobožnji borac za potlačene.

hej, klasa-heroj i kičma društva :mrgreen: marksizam za dobroševiće i zabrđe u 21. vijeku.
Ono sto lijevi nikad nisu naucili i dok ne nauce nikad nece pobijediti na izborima.
Jer lakse je u delikatesnoj pricat da je narod u dobrosevicima glup i nepismen, jer se prima na zeleni marksizam 21. stoljeca. Imal ko da napravi crveni marksizam? Jer da bi pobijedio na izborima moras bit populista, bar malo.

(napomena: ne kazem da neko od forumasa konkretno sjedit u delikatesnoj, delikatesna je paradigma)
JThomas

#1248 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

na temi se priča zadnjih stranica pretežno o grasu, i o stimulativnim (a ne represivnim) mjerama za korištenje plina. a dokazani politikanti izvrću napisano i pišu lažno patetične eseje koji sa onim što su drugi pisali nemaju apsolutno ništa.

a kratkovidni su u prosjeku i u delikatesnoj i u dobroševićima jednako. ovdje se nas ubjeđuje da je drukčije, da su jedni heroji i kičma društva. sad bi oni sve kako treba, samo nemaju para. jašta bi - pa vidimo po ovima koji imaju para...
A_A_AKCIJA

#1249 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Styling wrote:
A odakle tebi pravo da tvrdis da mi koji osudjujemo to sto se Hami i Hamama dozvoljava da ovako zive i truju nas ostale, ne postujemo zakon. Upravo zbog toga sto placam sve i sto me zivot u gradu jako skupo kosta insistiram da se ista pravila uvedu za sve. Hamo mora biti odgovoran i nekako platiti to sto je kucu izgradio protivzakonito, i sto truje sve oko sebe vozeci g2 i lozeci otpad i gume. Placam grijanje ciju mi cijenu odredjuju drugi, placam parking ispred zgrade jer je opstina odlucila da vise ne mogu dzaba parkirati, placam odrzavanje haustora jer je to moja duznost i obaveza i jer zelim da zivim u cistom okruzenju, A sve ovo je za Hamu imaginaran pojam. Placam skupo pijacu jer za razliku od Hame nisam sa stanom zagrabila i komad zemlje gdje cu za svoje potrebe uzgajati voce i povrce i nista ne trositi.

I hajde sada ti meni reci ko je kicma ekonomije ove drzave? Ja koja sve placam ili Hamo koji gleda da nista ne plati ili da plati sto manje? Ko vise PDV i poreza upumpava u sistem?
Jednostavno, ne poštujete zakon, jer kada ti Hamo dođe da okreči stan, ne platiš poreze. Da plaćaš, cijena krečenje bi ti bila 60% veća. Dokaz da je ovako imaš u samom tržištu koje isključivo kupuje usluge koje se neoporezuju. U Sarajevu su ostale 2 čestite parfumerije, jer većina građana kupuje švercovanu robu. Isto je i sa mobitelima. Ispade samo Hame to kupuju.

Isto sa čuvanjem djece. Tetu platiš 400 uz argumenataciju, u vrtiću je 350. Imaš li sa njom ugovor o djelu? Nemaš. Fala, doviđenja. Nemam ti više šta crtati, jer je jasno ko dan.

PDV-a upumpavaš više jer i trošiš više. Varaš državu kao i Hamo, štetite jedni drugima jednako. Ti njega držiš u sivoj ekonomiji kupovinom neoporezovanih usluga, a on te truje jer nema od čega da plati grijanje.

Većina Hama je u Sarajevu od prije rata. Sva zloglasna naselja: Boljakovo, Buća Potok, Briješće, Švrakino, Hrasnica... su izgrađena prije rata. 95% kuća je izgrađeno na kupljenoj a ne uzurpiranoj zemlji. Još jedan rasistički mit: došli divljaci i zauzeli tuđu zemlju i napravili kuće :D ovih 5% ostavljam čisto kao vjerovatnoću da ih ima, iako ja ne znam ni jedan primjer.

Sva ta naselja su gasifikacirana prije rata jer su i tada
bila veliki zagađivači. SarajevoGas od 2008. Ima 51% manje korisnika, Jel znaš taj podatak. To znači da su se Hame grijale na plin dok su mogle da plaćaju.
Lakat Jebić

#1250 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

JThomas wrote:. sad bi oni sve kako treba, samo nemaju para. jašta bi - pa vidimo po ovima koji imaju para...
Pa ja kako sam razumio onu pricu "trazis li moleru fiskalni" upravo je to o poenta. I ovi s parama se ponasaju ko i ovi bez para, s tim da s prezirom i odozgo gledaju na ove "less fortunate" sto bi rekli neoliberali.
Locked