To je samo plastican primjer logike kada se silji za jednu opciju. Wurst je 3. klasa mesa, cevap prva.Bluemore wrote:Mi Sva sreca ima nesto i izmedju cevapa i wurstamadner wrote:Mislim da je stav jasan, samo smetaju disidenti.
Cevapi bljutavi, Wurst odlican. Ko drugacije kaze, klevece i laze.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- madner
#1226 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Seyfo
#1227 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dojče vele kritikuje Hrvatsku i HDZ što im narod ode, ali ono što je zanimljivo u tom tekstu je da se sada prelaHko dobije državljanstvo Hrvatske, tj.stiču se novi građani, bar na papiru. Sada ne trebate znati hrvatski jezik, nikada nogom kročiti na tlo Hrvatske, a možete dobiti državljanstvo ako dokažete da je nekad neki vaš predak bio državljanin ili živio u Hr.
Ovo se reflektira na mnoge građane BiH i regiona koji nemaju Hr pasoš a ganjaju ga u svrhu bijega u Njemačku. Mnogi ljudi u Krajini su na taj način već stekli državljanstvo, ali ne svi. HDZ im je rado davao pasoše iz više razloga, jedan od njih je glasačka mašinerija. Vjerujem da će mnogi kojima su takvi zahtjevi odbijani, sada biti prihvaćeni.
Rezultat toga je, naravno, još veći egzodus.
Ovo se reflektira na mnoge građane BiH i regiona koji nemaju Hr pasoš a ganjaju ga u svrhu bijega u Njemačku. Mnogi ljudi u Krajini su na taj način već stekli državljanstvo, ali ne svi. HDZ im je rado davao pasoše iz više razloga, jedan od njih je glasačka mašinerija. Vjerujem da će mnogi kojima su takvi zahtjevi odbijani, sada biti prihvaćeni.
- stakasa
#1228 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko god da podjele nece otici ni deset posto koliko njihovih. A davanje putovnica nosi sobom i neke opasnosti. Sve su to vjecite dileme HDZ-a koji uvijek dobija bitke a gubi ratove i nikad ne vidi dalje od nosa. Razrade oni sve do u detalje ali podu od pretpostavke da se npr moze biti na dva mjesta u isto vrijeme itdSeyfo wrote:Dojče vele kritikuje Hrvatsku i HDZ što im narod ode, ali ono što je zanimljivo u tom tekstu je da se sada prelaHko dobije državljanstvo Hrvatske, tj.stiču se novi građani, bar na papiru. Sada ne trebate znati hrvatski jezik, nikada nogom kročiti na tlo Hrvatske, a možete dobiti državljanstvo ako dokažete da je nekad neki vaš predak bio državljanin ili živio u Hr.
- Bluemore
#1229 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E ovaj ti Post vec mogu podrzatistakasa wrote:Tako je ali se vecina vremenom uspije okrenuti sebi/resetirati/krenuti dalje. Odlazak vani je novi pocetak, nemoguce je nastaviti po istom tragu. Sto se prije uradi to bolje. Egzistencijalna kriza i kroz to je svako prosao ali nakon toga dolazi novi smisao, zivot zna biti i bolji. Mada nije pravilo.uglavnomja wrote:bumerangss wrote:
Ako ti je posao rad sa ljdima onda nisi željan društvenog života. Ja sam samac u tridesetim i posao mi je takav da za 7 sati rada iskomuniciram sa 50-ak ljudi i vjeruj da poslije posla ne želim vidjeti poznanika u busu jer jedva cekam da se docepam kuće i samoće. Sa rodjakom nisam popio kafu ima dvije godine. Tetkama odem od bajrama do bajrama... nismo svi zainteresovani toliko za društvenim životom.
nije u pitanju samo fizicka samoca, u pitanju je druga vrsta samoce, kad niko ne zna ko si i sta si (bio).
kad ne mozes ucestvovati u razgovoru jer nisi bio na nekim kultnim mjestima i dogadjima, kad ne znas ko su njihovi brega, cola, merlin, ceca ...
svaki poznanik kojeg sretnes kod kuce ima vasu zajednicu istoriju, bilo da te zna kad si u drugom osnovne pao na glavu ili u gimnaziji preravljao ocjene ili bio odlikas ... nebitno
stvari koje znaju ljudi koji te znaju, o kojim ne morate pricati
a tek rodbina![]()
vani si samo ljustura, bez proslosti
i kad bi sreo nekoga koga to zanima - ne mozes objasniti, opisati ... nikad niko nece skontati
plus sto je bosna ilitiga balkan za njih samo jedna od istocoevropskih vukojebina
i naravno, sto je coj'k stariji ima vec betorinano drustvo u koje ce tesko uci cak i domaci, a kamoli neko tatrane
P.S.
U stvari nije pravilo, nije svako kroz to prosao, ima ljudi koji nista ne promjene ali mi je to neshvatljivo pa se necu na tome zadrzavat
-
Fudo387
#1230 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Odlicno zapazanje.zlajapravaraja wrote:Nije ni samoća toliko problem, koliki je sve više rastući fašizam prema svemu što je iole drugačije.
Ne valja ako nisi integriran i ne znaš jezik, još veći je problem ako si integriran, imaš dobar posao i govoriš jezik bolje od domicilnog stanovništva. Tek to ne valja.
- Radio Sarajevo
#1231 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja upravo platio porez na kupovinu drugog stana, a prije toga platio PDV na kupovinu prvog stana. Ukupna cifra je oko 19.000 KM._BataZiv_0809 wrote:Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.
Sa druge strane to ljudi rade dobrovoljno i svojevoljno, trose na u sa na se i poda se i na pomaganje rodbini, pa ne vidim razloga da se ocekuje aplauz za to ili da se to konstantno istice kao neki argument za nesto![]()
Da je to porez gdje ti ne biras gdje kad i kako ces platit to bi bila druga prica.
- HAVANA
#1232 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidis kako ti to fino.Tebi ce bit dobro kad se vratis. 
- muha_sa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1234 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa nije to tema emisije. Platio si jer si tako htio (htio si da kupis stan). To placamo svi. Da li si morao platiti neki porez uzrokovan necim mimo tvoje volje, onda bi smo pricali.Radio Sarajevo wrote:Ja upravo platio porez na kupovinu drugog stana, a prije toga platio PDV na kupovinu prvog stana. Ukupna cifra je oko 19.000 KM._BataZiv_0809 wrote:Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.
Sa druge strane to ljudi rade dobrovoljno i svojevoljno, trose na u sa na se i poda se i na pomaganje rodbini, pa ne vidim razloga da se ocekuje aplauz za to ili da se to konstantno istice kao neki argument za nesto![]()
Da je to porez gdje ti ne biras gdje kad i kako ces platit to bi bila druga prica.
- Streptokok
#1235 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni si nanio vecu stetu nego sto si doprinio ovim bijednim porezom. Kupujete nekretnine u sarajevu i tako im cijene nabijate do nebesa cineci ih domicilnom stanovnistvu nedostupnim. Mene sto se tice odjebaus i vi i vase pare.Radio Sarajevo wrote:Ja upravo platio porez na kupovinu drugog stana, a prije toga platio PDV na kupovinu prvog stana. Ukupna cifra je oko 19.000 KM._BataZiv_0809 wrote:Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.
- Radio Sarajevo
#1236 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Са почетном платом од двије хиљаде, и 30% пореза на то у Шведској можеш само дијелити стан с неким, и животарити. Можда чак ни то...
- Radio Sarajevo
#1237 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Јест јест, ми из дијаспоре будале, па дајемо ненормалне паре без разлога.Streptokok wrote:Meni si nanio vecu stetu nego sto si doprinio ovim bijednim porezom. Kupujete nekretnine u sarajevu i tako im cijene nabijate do nebesa cineci ih domicilnom stanovnistvu nedostupnim. Mene sto se tice odjebaus i vi i vase pare.Radio Sarajevo wrote:Ja upravo platio porez na kupovinu drugog stana, a prije toga platio PDV na kupovinu prvog stana. Ukupna cifra je oko 19.000 KM._BataZiv_0809 wrote:Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.
Ја не знам одакле теби то да ми набијамо цијене. Када сам куповао оба стана, нити сам коме рекао гдје живим, нити сам нудио неке ненормалне паре. Чак сам се цјенкао, као што бих то радио и да живим у Сарајеву, те спустио цијену са 90 на 82 тисуће. Овај други је био фамилијарни дил, па ту није било преговора, а нисам ни ту лоше прошао.
- MaroonBrigade
#1238 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ugasi taj ćirilock živ bioRadio Sarajevo wrote:
Јест јест, ми из дијаспоре будале, па дајемо ненормалне паре без разлога.
Ја не знам одакле теби то да ми набијамо цијене. Када сам куповао оба стана, нити сам коме рекао гдје живим, нити сам нудио неке ненормалне паре. Чак сам се цјенкао, као што бих то радио и да живим у Сарајеву, те спустио цијену са 90 на 82 тисуће. Овај други је био фамилијарни дил, па ту није било преговора, а нисам ни ту лоше прошао.
- Streptokok
#1239 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svejedno, stanovi se brzo prodaju i zato im i dizu cijene u nebesa. U sarajevu kvadratv2250 a u istocnom 1250km. Ko to moze sebi od plate priustiti stan? E to mozemo direktno zahvaliti tebi i slicnima.
-
Fudo387
#1240 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E jbg...Streptokok wrote:Meni si nanio vecu stetu nego sto si doprinio ovim bijednim porezom. Kupujete nekretnine u sarajevu i tako im cijene nabijate do nebesa cineci ih domicilnom stanovnistvu nedostupnim. Mene sto se tice odjebaus i vi i vase pare.Radio Sarajevo wrote:Ja upravo platio porez na kupovinu drugog stana, a prije toga platio PDV na kupovinu prvog stana. Ukupna cifra je oko 19.000 KM._BataZiv_0809 wrote:Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.
-
moonca
#1241 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Povratnike ne razumijem da kupuju stanove.HAVANA wrote:Vidis kako ti to fino.Tebi ce bit dobro kad se vratis.
Iznajmljivanje je daleko bolja opcija, po meni.
- HAVANA
#1242 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ok,ti tako ako tako mislis.Ja ni u ludilu.moonca wrote:Povratnike ne razumijem da kupuju stanove.HAVANA wrote:Vidis kako ti to fino.Tebi ce bit dobro kad se vratis.
-
moonca
#1243 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti imas djecu, to donekle razumijem.HAVANA wrote:Ok,ti tako ako tako mislis.Ja ni u ludilu.moonca wrote:Povratnike ne razumijem da kupuju stanove.HAVANA wrote:Vidis kako ti to fino.Tebi ce bit dobro kad se vratis.
Za povratnike - ne vidim 'racunicu' ?
- HAVANA
#1244 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Povratnik nepovratnik,vise volim da sam ja taj kojem placaju rentu.Sto kupis do 55 otprilike,kupio si.A ako si kupio,poslije 55 ce ti biti lakse ..A racunica uvijek ima,ko gleda,vidi,smije i hoce ..
Last edited by HAVANA on 07/11/2018 19:23, edited 1 time in total.
-
moonca
#1245 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kupiti zbog iznajmljivanja --bi, pod shvatanjem da mi nije cilj nikada otplatiti ga, kao sto gledam biznis.
- mirsek
#1246 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ti mislis da je 2000 eura brutto ? Prije ce biti da je ovo netto.Radio Sarajevo wrote:
Са почетном платом од двије хиљаде, и 30% пореза на то у Шведској можеш само дијелити стан с неким, и животарити. Можда чак ни то...
Mada oni nemaju zakonski minimalac vec dogovoren preko sindikdata.
- insomnia78
#1247 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije kvadrat skup no je tebi mala plataStreptokok wrote:Svejedno, stanovi se brzo prodaju i zato im i dizu cijene u nebesa. U sarajevu kvadratv2250 a u istocnom 1250km. Ko to moze sebi od plate priustiti stan? E to mozemo direktno zahvaliti tebi i slicnima.
- Streptokok
#1248 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma hajte, a sto je u is duplo jeftiniji? Zato sto nemaju dijaspore da im nabija cijene.insomnia78 wrote:Nije kvadrat skup no je tebi mala plataStreptokok wrote:Svejedno, stanovi se brzo prodaju i zato im i dizu cijene u nebesa. U sarajevu kvadratv2250 a u istocnom 1250km. Ko to moze sebi od plate priustiti stan? E to mozemo direktno zahvaliti tebi i slicnima.
I jos da dodam, moja plata je velika za nase uslove i potrebna mi je skoro citava plata da kupim 1m2
Last edited by Streptokok on 07/11/2018 19:38, edited 1 time in total.
- insomnia78
#1249 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zato sto je genocidna vukojebina? Jel ti nas zajebavas?Streptokok wrote:Ma hajte, a sto je u is duplo jeftiniji?insomnia78 wrote:Nije kvadrat skup no je tebi mala plataStreptokok wrote:Svejedno, stanovi se brzo prodaju i zato im i dizu cijene u nebesa. U sarajevu kvadratv2250 a u istocnom 1250km. Ko to moze sebi od plate priustiti stan? E to mozemo direktno zahvaliti tebi i slicnima.
- Streptokok
#1250 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta je reci? U vukojebini je cigla jeftinija? Nemas pojma sta su izgradili u lukavici. Kvadrat 1250.insomnia78 wrote:Zato sto je genocidna vukojebina? Jel ti nas zajebavas?Streptokok wrote:Ma hajte, a sto je u is duplo jeftiniji?insomnia78 wrote:[qu
Nije kvadrat skup no je tebi mala plata