(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#1226 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by dječak sa šibicama »

Kasniji ratni put govori uglavnom da su ti ljudi kasno shvatili sta je JNA, i za koje ciljeve se bori.

Uostalom, veliki broj Bosnjaka je razmisljao u stilu "Armija ce nas braniti" i u aprilu i maju `92, zabluda je dugo trajala. Podgrijavao ju je i lider SDA koji je cak pocetkom rata tvrdio kako ce se JNA transformirati u "BiH vojsku" nakon sto oficiri iz Srbije odu kuci :-)
patriot_1

#1227 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by patriot_1 »

Paul F. wrote:
patriot_1 wrote: Jasno da nije laž,a zaboravih dodati još mnoge druge!
Pa jbt, čemu služi forum uopće ? Zato da jedni rokaju gluposti pa te gluposti drugi argumentovano demantuju ? I tako u beskonačnost ? Koliko već puta su tvoje gluposti bile argumentovano demantovane ?
Ajd nevedi što to jest demantirano?
Nula bodova!
Paul F.

#1228 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Paul F. »

patriot_1 wrote:
Paul F. wrote:
patriot_1 wrote: Jasno da nije laž,a zaboravih dodati još mnoge druge!
Pa jbt, čemu služi forum uopće ? Zato da jedni rokaju gluposti pa te gluposti drugi argumentovano demantuju ? I tako u beskonačnost ? Koliko već puta su tvoje gluposti bile argumentovano demantovane ?
Ajd nevedi što to jest demantirano?
Nula bodova!
Pa naprimjer tvoje insinuacije vezane za selo Ravno. Kako je Alija bezobrazan što nije tada zaratio. I neću više.
PM72

#1229 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by PM72 »

Gojeni H wrote:
PM72 wrote:Kad završiš vojnu akademiju onda si oficir.U JNA si završetkom vojne akademije dobijao čin potporučnika (sem vazduhoplovne vojne akademije gdje si dobijao čin poručnika).Postojale su i srednje vojne škole čijim si završetkom također dobijao čin ali podoficirski - vodnik.Maksimalni čin koji su mogao dobiti sa srednjom vojnom školom je zastavnik.

Na zapadu je skupo školovati podoficirski kadar u vojnim školama u trajanju od 4 godine.Zato su skloni organizovanju kojekakvih kurseva,drilova i predavanja u trajanju od nekoliko sedmica ili mjeseci.
Vodnice, nisi u pravu. Ovaj @hrvatski djecak je donekle objasnio, koliko je cuo od starijih
Gojeni,

U čemu nisam u pravu? I kažeš - "da bi možda shvatio"????
jadranom plovim

#1230 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by jadranom plovim »

patriot_1 wrote:jadranom plovim

Pukovnik Danijel Borović, kapetan Ivan Selak, pukovnik Ivica Ivandic , svi su oni bili u JNA do 1992, znaci citavo ono vrijeme dok je JNA napadala Hrvatsku.

Ivica Rajic, bio u obavjestajnom centru na Jahorini sve do augusta 1992, pazi na ovo AUGUST 1992 i postade oficir HV i jedan od glavnih za podrucje Centralne Bosne. Cak su mu poslije masakra u Stupnom Dolu iz hv organizovali lazne dokumente i novi identitet a znamo dobro kada je to bilo.

I svi su oni , od Petkovica pa do ovih gore navedenih dobili oficirske cinove u HV a bili u agresorskoj vojsci prije toga i to nasim redovnim domoljubima ne smeta, Petkovic cak i bombardovao Zadar i sveti Franjo krivousti ga postavi za oficira hv i nacelnika hvo-a jer kada katolik bombarduje Zadar to je podvig za nagradu u vidu oficirskih cinova, plate i penzije a kada je Bosnjak onda je zlocinac i agresor:?

Da nam dragog borca za rvacka prava i iskrenog domoljuba koji ne izlazi iz Miletovog dupeta Dragana " jugoslovena " Covica koji je u to vrijeme popravljao avione RV JNA i ne spominjemo , njemu je sve oprosteno od nasih redovnih domoljuba iz centra Sarajeva :lol:

Kada su 1 +1 =2 to znaci da su i katolici bili agresori na Hrvatsku kao i Bosnjaci samo zato jer su bili u JNA u to vrijeme . Ili nam to djecak sa zigicama i ostale rvacke patriote imaju druge arsine za Bosnjake ?
Pa što je rat u Hrvatskoj bio samo 91-92?
Ovo tvoje bi imalo smisla da si napisao da su krajem 95-te prešli na stranu HV.
Pa nisu ni Dudakovic a ni rahmetli Nanic presli u Armiju RBIH 1995 pa ih nazivas agresorima samo zato jer tvrdis da su bili u JNA 1991 a kada ti se pokaze da su isto tako katolici bili jos i duze od njih u toj istoj JNA umjesto da se prozovu agresori dijele im se cinovi u hv , plate i penzije :-)

Ko ovdje koga zahebava , pocistite prvo go*na ispred vase avlije i sve one agresore kojima ste podijeli cinove i penzije pa onda mozete nesto reci oficirima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su bili ucesnici Oluje i od kojih je jedan poginuo u Hrvatskoj.
Last edited by jadranom plovim on 18/04/2016 14:15, edited 1 time in total.
jadranom plovim

#1231 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

patriot_1 wrote:
jadranom plovim wrote:
patriot_1 wrote:Ovo bi pasalo ovdje,sa teme koja je zaključana jer se forumaši nisu držali iste:
Kako sam ja lično doživeo raspad Jugoslavije i kasnije "Oluju"!

Prvo,raspad Jugoslavije,,,
Pa kad je Slobo počeo galamiti da je "Istorijska nepravda što se Srbija sastoji od TRI dela,pa Vojvodini i Kosovu treba ukinuti autonomiju",i kad je "Jogurt revolucijom" u tome uspio,pitao sam se,dali će na tome stat!Onda su počele priče tipa "Svi Srbi u jednoj državi" i linija razgraničenja ,Virovitica-Karlovac-Karlobag e tu sam se već uplašio"Bit će oružanih sukoba koji nisu isključeni"(Gazimestan).Da budem iskren,volio sam donekle Jugoslaviju ali Hrvatsku puno više!
Vuk Drašković danas kaže da se trebalo prihvatiti savez država ili konfederaciju ali Srpsko vodstvo to tada nije htjelo i tako je napravilo najveće zlo samim Srbima!

"Oluja",,meni kao Hrvatu jedan od najsretnijih dana u životu!Konačno se prestalo naše gradove i sela granatirati,konačno smo mogli nakon Oluje putovati po cjeloj Hrvatskoj,konačno smo postali svoji na svome!Konačno se moglo vratiti 200 000 Hrvata u svoja sela i gradove!U Rijeku gdje živim,putovao sam jednom iz Zagreba vlakom preko Ljubljane,nije se moglo preko Karlovca jer su ga zasipale Srpske granate,!BTW konačno sam mogao otići u svoj rodni kraj,obići svoja sela,svoju kuću!Prizor koji sam vidio , šokirao me!Sve popaljeno,crkve i škole porušene,nema moje kuće,zapaljena,mama i sestra ubijene,pa spaljene u istoj kući(nađene čahure),ostaci zakopani u polju,ne groblju!Ono što me iznenadilo,nisam mislio da će Krajiški Srbi pobjeći ko zečevi u TRI dana,a dobro su bili naoružani!
Nek su,bolje i za nas i njih,manje je bilo žrtava na obje strane!Nisam očekivao a će naši ubijati civile.Doista,kako rekoh prije,puno je toga manje bilo nego što su Srbi iz Krajine činili nama!
Mi Hrvati slavimo Oluju kao dan oslobođenja Hrvatske,vi galamite da slavimo progon Srba,NE, nismo ni mislili da će većina otići!Na to su ih naveli vaši,nisu ih potjerali naši!Nisu Hrvatsku vojsku ni vidjeli,većina!Usporedite u kakvom stanju je bio Vukovar nakon "oslobađanja" i Knin nakon oslobođenja!I sve će vam biti jasno,,tko je tkoi tko je kakav!
Na onoj drugoj temi , koju si zapoceo sa istim ovim tekstom a koja ti je zakljucana pa ne mogu tu da odgovorim , si izjavio sljedecu laz :

No ostaje još nešto meni upitno,mnogi oficiri,Muslimani,ostaju u JNA i sudjeluju u ratu protiv Hrvata,Izet Nanić čak u Vukovaru ratuje protiv nas,Dudaković u Splitu i još mnogi!
Ovo je apsolutna, apsolutna laz , pogotovo jer je usmjerena protiv dvojice oficira Armija Republike Bosne i Hercegovine koji su bili u operaciji " Oluja " i od kojih je jedan ( rahmetli Nanic ) poginuo na teritoriji Hrvatske. Niti je rahmetli Nanic ikada bio u nekom napadu na Vukovar , niti je Dudakovic bio u nekom napadu na Split.
I ovako iznositi lazi kako su oni napadali Vukovar ili Split je jedna obicna, podla, hinjska laz.
Jasno da nije laž,a zaboravih dodati još mnoge druge!

I te kako je laz. Nema ni jedan dokaz da je Nanic bio ustvari u to vrijeme kod Vukovara ili uopste u Hrvatskoj ili da je Dudakovic ucestvovao u napadima.
Imaju samo ocigledne lazi zasnovane da je tome da se agresija Hrvatske treba retroaktivno opravdati time da je svaki Bosnjak koji je bio u JNA 1991 automatski agresor a kada su isto tako katolici ostali u JNA sve do 1992..onda su eroji koji zasluzuju cinove i penzije. I sve dok budes ti ili slicni tebi postavljao lazi bice nazvane lazima.
Gojeni H

#1232 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:
Gojeni,

Vodnice, spusti loptu. Ako te je "da bi mozda shvatio" uvrijedilo, izvini, nikakve lose namjere nije bilo.

Napisao si:
PM72 wrote:
Kad završiš vojnu akademiju onda si oficir.U JNA si završetkom vojne akademije dobijao čin potporučnika (sem vazduhoplovne vojne akademije gdje si dobijao čin poručnika).Postojale su i srednje vojne škole čijim si završetkom također dobijao čin ali podoficirski - vodnik.Maksimalni čin koji su mogao dobiti sa srednjom vojnom školom je zastavnik.

Na zapadu je skupo školovati podoficirski kadar u vojnim školama u trajanju od 4 godine.Zato su skloni organizovanju kojekakvih kurseva,drilova i predavanja u trajanju od nekoliko sedmica ili mjeseci.

Podoficirski kadar i ne treba skolovati 4 godine i to nema veze s ovom pricom. Zavisno od posla koji se radi, skolovanje moze biti od par mjeseci do par godina.
Poenta je bila u tome da je podoficirski san u JNA bio da se dodje do cina zastavnika prve klase, pa makar na guzove, i da se zaduzi kakav dobar magacin. Mislim da ces se sloziti s ovim.

Ljudi u modernim vojskama mogu provesti po 20 godina u vojsci a da s e ni ne priblize cinu npr. Master Sargent-a ili Sargent Majora.
To nije najbitnije, najbitniji je onaj dio gdje je podoficir konstantno s vojskom i prepoznavanje njegove vaznosti.
Gdje je u JNA zastavnik prve klase bio savjetnik nacelniku generalstaba.
JNA je slijedila rusku skolu. U ruskoj skoli nije bilo mjesta za modernog podoficira. I to se vidjelo na terenu kada su 23-godisnji porucnici napustali vojnike i bjezali glavom bez obzira pred afganistanskim ili cecenskim borcima.
karanana

#1233 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by karanana »

vezano za selo ravno.....jel kazete da u selu nije bio niti jedan bojovnik pripadnik oruzanih snaga hrvatske u vrijeme kada su srbocrnogorci napali i spalili selo u njihovom pohodu prema slanom?

meni to nije logicno, ne napadam to sto su bili tu jer je to selo bilo vazno kada je u pitanju odbrana sireg dubrovackog podrucja.
PM72

#1234 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by PM72 »

Ante Jelavić,smješko i hinja na kvadrat,bio je do maja 1992 poručnik na Palama tačnije vojnom skladištu na Koranu iz kojeg su na hrvatsko ratište 1991 otišle na hiljade sanduka municije i granata...

Sad je Ante general HV i HVO-a,pobjegulja od suda BiH,uživaoc mirovine iliti pemzije iz Hrvatske kao i svaki drugi branitelj...ima sve privilegije hrvatske države mada s njom nema ništa sem krštenice koju je izvadio "tijekom domovinskog rata".Čuvaju ga policajci MUP-a RH,ima stanove i apartmane mada kažu da ne zalazi u vodu jer ne zna plivati...šta ćeš,vodu vidjelo prvi put u bazenu na vojnoj akademiji JNA.

Da je Mujo ili Omer XY bio poručnik u kasarni na Palama do maja 1992 - štovaoci krivoustog đubreta bi i njega optuživali za agresiju na Hrvatsku...
PM72

#1235 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by PM72 »

Gojeni H wrote:
PM72 wrote:
Gojeni,

Vodnice, spusti loptu. Ako te je "da bi mozda shvatio" uvrijedilo, izvini, nikakve lose namjere nije bilo.

Napisao si:
PM72 wrote:
Kad završiš vojnu akademiju onda si oficir.U JNA si završetkom vojne akademije dobijao čin potporučnika (sem vazduhoplovne vojne akademije gdje si dobijao čin poručnika).Postojale su i srednje vojne škole čijim si završetkom također dobijao čin ali podoficirski - vodnik.Maksimalni čin koji su mogao dobiti sa srednjom vojnom školom je zastavnik.

Podoficirski kadar i ne treba skolovati 4 godine i to nema veze s ovom pricom. Zavisno od posla koji se radi, skolovanje moze biti od par mjeseci do par godina.
Poenta je bila u tome da je podoficirski san u JNA bio da se dodje do cina zastavnika prve klase, pa makar na guzove, i da se zaduzi kakav dobar magacin. Mislim da ces se sloziti s ovim.

Ljudi u modernim vojskama mogu provesti po 20 godina u vojsci a da s e ni ne priblize cinu npr. Master Sargent-a ili Sargent Majora.
To nije najbitnije, najbitniji je onaj dio gdje je podoficir konstantno s vojskom i prepoznavanje njegove vaznosti.
Gdje je u JNA zastavnik prve klase bio savjetnik nacelniku generalstaba.
JNA je slijedila rusku skolu. U ruskoj skoli nije bilo mjesta za modernog podoficira. I to se vidjelo na terenu kada su 23-godisnji porucnici napustali vojnike i bjezali glavom bez obzira pred afganistanskim ili cecenskim borcima.

Gojeni,
Ja sam i pisao o oficirima i podoficirima JNA i šta si trebao imati od škole.A onda ti ulijećeš i kažeš kako nisam u pravu.Zato sam reagovao.sa ostalim tvojim opaskama se slažem. :thumbup:
PM72

#1236 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by PM72 »

karanana wrote:vezano za selo ravno.....jel kazete da u selu nije bio niti jedan bojovnik pripadnik oruzanih snaga hrvatske u vrijeme kada su srbocrnogorci napali i spalili selo u njihovom pohodu prema slanom?

meni to nije logicno, ne napadam to sto su bili tu jer je to selo bilo vazno kada je u pitanju odbrana sireg dubrovackog podrucja.
Bilo ih je na desetine pa kad su čačnuli mečku u vaginu - pobjegli su i založili starce da izginu.Postigli su više ciljeva.Uvukli BiH u rat,ispali paćenici i žrtve i stekli izgovor da kasnije mogu jebavati Aliju ako se ne povinuje njihovim ciljevima i nakanama.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1238 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Woody »

Ko na ovoj slici iz Ravnog nađe ovdje BILO kakvo obilježje Bosne i Hercegovine (pa čak i HR Herceg-Bosne), pa čak i da ode u Ravno pa mi javi ima od mene "bonu" (Daće čiko ;-) )

Sretni nalazači nek' se jave na PP

OK... Rezervno pitanje: koliko je pripadnika ZNG iz Ravnog ili barem rodom iz BiH poginulo u Ravnom?

Vrijeme... Sad!

Image

Pozdrav domovini :thumbup:
karanana

#1239 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by karanana »

ali, ja mogu razumjeti hrvatsku vojsku, zng, hos ili ko su vec bili sto su usli u ravno i tu stali da probaju odbiti nadolazece srbocrnogorce koji su krenuli na cepikuce i slano. jebi ga, ako srbocrnogorci koriste bih kao poligon za napad na hrvatsku, moze onda i hv da proba da se fajta sa tzv jna tamo.
gdje ce ih inace cekati? u moru?
nakon ravnog oni su se fajtali nesto malo i u cepikucama u hrvatskoj prije negoli ce ovi sici do mora i slanog i skoro do skretanja za peljesac..
Tomi110

#1240 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Tomi110 »

karanana wrote:ali, ja mogu razumjeti hrvatsku vojsku, zng, hos ili ko su vec bili sto su usli u ravno i tu stali da probaju odbiti nadolazece srbocrnogorce koji su krenuli na cepikuce i slano. jebi ga, ako srbocrnogorci koriste bih kao poligon za napad na hrvatsku, moze onda i hv da proba da se fajta sa tzv jna tamo.
nakon ravnog oni su se fajtali nesto malo i u cepikucama u hrvatskoj prije negoli ce ovi sici do mora i slanog i skoro do skretanja za peljesac..
Navodno su neki pripadnici HOS-a (porijeklom iz Dbk.)čačkali mečku (napali JA ili srpski TO) oko Ravnog prije nego su četnici sravnili Ravno. To sam čuo u Dubrovniku kao neku urbanu legendu. Sad da li je to istina ne znam...
dragan.s

#1241 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by dragan.s »

karanana wrote:vezano za selo ravno.....jel kazete da u selu nije bio niti jedan bojovnik pripadnik oruzanih snaga hrvatske u vrijeme kada su srbocrnogorci napali i spalili selo u njihovom pohodu prema slanom?

Nekad davno sam naletio na jedan feljton iz neke knjige o početku rata na Dubrovačkom području. Sad sam ga tražio i nikako da ga nađem.
Uglavnom, prije početka napada na Dubrovnik jedinice JNA (Nikšićani) su prošli kroz Ravno na kamionima. Zaustavili su samo da kupe ili otmu koju bocu rakije iz prodavnica u selu. Uglavnom nije bilo nikakvog ni otpora, a ni napada. Uputili su se ka selu Trebimlja koje je na granici sa RH. Tu su ostavili kamione i razvili se u strelce i krenuli put Čepikuća (prvo selo u RH prije Slanog). Broj vojnika je bio otprilike bataljon (500-600 ljudi). Na prilazu Čepikućama ZNG im je postavio zasjedu i tu je poginulo desetak vojnika JNA, a bilo je i puno ranjenih. Nakon tog debakla jedinica JNA se u bježaniji povukla prema selu Trebimlja. Hrvatske jedinice su nastavile da ih gađaju minobacačima i tom prilikom je poginula prva civilna žrtva rata u BiH, Jozo Stanković, star 61 godinu. JNA se evakuisala sa mrtvim i ranjenim iz Trebimlje i opet su mirno prošli kroz Ravno. Nakon par dana sa položaja iz Popova polja je počela artiljerijska vatra prema Ravnom. Selo je potpuno uništeno, a civili su se evakuisali prema Dubrovniku. Nakon te artiljerijske vatre slijedio je pješadijski napad pravcem Ravno-Trebimlja-Čepikuće-Slano koje je zauzeto nekoliko dana kasnije. Tu su angažovane znatne snage uz veliku upotrebu artiljerije i nije ni bilo nekog značajnijeg otpora.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1242 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote:ali, ja mogu razumjeti hrvatsku vojsku, zng, hos ili ko su vec bili sto su usli u ravno i tu stali da probaju odbiti nadolazece srbocrnogorce koji su krenuli na cepikuce i slano. jebi ga, ako srbocrnogorci koriste bih kao poligon za napad na hrvatsku, moze onda i hv da proba da se fajta sa tzv jna tamo.
Vojni aspekt nije sporan u diskusiji. Sporan je pravni, pa i politicki. Narocito kada pojedini forumasi optuzuju da smo se ponasali kao da to nije nas rat i kao da nisu cackali mecku u Ravnom. Koliko se sjecam, ovo se desilo nekad u oktobru 1991. Formalno pravno, BiH je tada bila dio Jugoslavije, a JNA je bila legalna vojska.
patriot_1

#1243 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by patriot_1 »

_BataZiv_0809 wrote:
Vojni aspekt nije sporan u diskusiji. Sporan je pravni, pa i politicki. Narocito kada pojedini forumasi optuzuju da smo se ponasali kao da to nije nas rat i kao da nisu cackali mecku u Ravnom. Koliko se sjecam, ovo se desilo nekad u oktobru 1991. Formalno pravno, BiH je tada bila dio Jugoslavije, a JNA je bila legalna vojska.
Bitka za Čepikuće:Vrijeme
1. listopada 1991.
Ćepikuće su u Hrvatskoj!To nekima izgleda nije jasno!
Prvi oružani sukobi na teritoriju BiH dogodili su u jesen 1991. Od 2. do 5. listopada napadnuto je i uništeno većinski hrvatsko mjesto Ravno, nakon sukoba lokalnih Hrvata i postrojbi JNA, do kojega je došlo na periferiji rata u Hrvatskoj.[2][3]

Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović 6. listopada 1991. preko TV Sarajeva je uputio javnosti proglas on neutralnosti BiH u "ratu između Srbije i Hrvatske". Hrvati su to shvatili kao stalište po kojem rat nije i muslimanski rat te da se sami moraju pobrinuti za sebe.

>>Dakle,za osvetu,poslije sukoba na Hrvatskom teritoriju , JNA i Crnogorci,bitno rezervisti napadaju Ravno i ravnaju ga sa zemljom!
Tko je počeo rat u BiH?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1244 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by _BataZiv_0809 »

patriot_1 wrote:
1. listopada 1991.
Prvi oružani sukobi na teritoriju BiH dogodili su u jesen 1991. Od 2. do 5. listopada napadnuto je i uništeno većinski hrvatsko mjesto Ravno, nakon sukoba lokalnih Hrvata i postrojbi JNA, do kojega je došlo na periferiji rata u Hrvatskoj.[2][3]

Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović 6. listopada 1991. preko TV Sarajeva je uputio javnosti proglas on neutralnosti BiH u "ratu između Srbije i Hrvatske". Hrvati su to shvatili kao stalište po kojem rat nije i muslimanski rat te da se sami moraju pobrinuti za sebe.

>>Dakle,za osvetu,poslije sukoba na Hrvatskom teritoriju , JNA i Crnogorci,bitno rezervisti napadaju Ravno i ravnaju ga sa zemljom!
Tko je počeo rat u BiH?
Ako vec nastupas sa hrvatske pozicije, razmisli onda koliko zahvalnosti i respekta dugujes Aliji Izetbegovicu.
trocadero

#1245 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by trocadero »

patriot_1 wrote:
Tko je počeo rat u BiH?
Ne brini naplatila je sve to dobro HV i ZNG pola godine kasnije ravnajuci mjesta oko Ravnog... Ivanicu, Zavalu, Hrasno...na teritoriji BiH.
Paul F.

#1246 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Paul F. »

patriot_1 wrote: >>Dakle,za osvetu,poslije sukoba na Hrvatskom teritoriju , JNA i Crnogorci,bitno rezervisti napadaju Ravno i ravnaju ga sa zemljom!
Zanimljiva osveta. Koliko si razmišljao da ovo smisliš ?
patriot_1

#1247 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by patriot_1 »

_BataZiv_0809 wrote:
patriot_1 wrote:
1. listopada 1991.
"Prvi oružani sukobi na teritoriju BiH dogodili su u jesen 1991. Od 2. do 5. listopada napadnuto je i uništeno većinski hrvatsko mjesto Ravno, nakon sukoba lokalnih Hrvata i postrojbi JNA, do kojega je došlo na periferiji rata u Hrvatskoj.[2][3]

Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović 6. listopada 1991. preko TV Sarajeva je uputio javnosti proglas on neutralnosti BiH u "ratu između Srbije i Hrvatske". Hrvati su to shvatili kao stalište po kojem rat nije i muslimanski rat te da se sami moraju pobrinuti za sebe."

Tko je počeo rat u BiH?
Ako vec nastupas sa hrvatske pozicije, razmisli onda koliko zahvalnosti i respekta dugujes Aliji Izetbegovicu.
Ne zastupam ničije pozicije nego su neki ovdje valjali da su Hrvati krivi za rat u BiH jer su eto napali JNA i rezerviste u BiH a oni samo jadni bili u prolazu!
A Ćepikuće su u Hrvatskoj!To nekima izgleda nije jasno![/b]
"Prvi oružani sukobi na teritoriju BiH dogodili su u jesen 1991. Od 2. do 5. listopada napadnuto je i uništeno većinski hrvatsko mjesto Ravno, nakon sukoba lokalnih Hrvata i postrojbi JNA, do kojega je došlo na periferiji rata u Hrvatskoj.[2][3]

Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović 6. listopada 1991. preko TV Sarajeva je uputio javnosti proglas on neutralnosti BiH u "ratu između Srbije i Hrvatske". Hrvati su to shvatili kao stalište po kojem rat nije i muslimanski rat te da se sami moraju pobrinuti za sebe."
"Ovo je sa Wikipedije,

>Nakon sukoba u Hrvatskoj sa rezervistima i JNA u unutrašnjosti ,isti,do zuba naoružani iz BiH kreću prema Dubrovniku!
Wikipedija:
"1. oktobra 1991. godine, nakon višednevnih provokacija kojima je JNA htjela iscenirati napad na područje Crne Gore, snage JNA, teritorijalne odbrane i dobrovoljačkih odreda iz pravca Herceg Novog prešle su granicu na Debelom brijegu te krenule u osvajački pohod na šire dubrovačko područje. Istovremeno su snage JNA i teritorijalne odbrane Trebinja i istočne Hercegovine, prelaskom granice kod Brgata, izvršile napad na selo Brgat i sjeverni dio područja općine te selo Osojnik na sjeverozapadu, a dio snaga JNA, TO Crne Gore i istočne Hercegovine je krenuo prema bosanskohercegovačkom selu Ravno, naseljenom uglavnom Hrvatima i selu Čepikuće u zapadnom dijelu dubrovačke općine. Istog dana avioni JRV su izvršili raketiranje odašiljača HRT na brdu Srđ iznad samog Dubrovnika. Iako znatno jača u ljudstvu i tehnici, okupatorska vojska nije napredovala očekivanim tempom, pa su borbe u Konavlima trajale petnaestak dana. Neprijatelj je redom okupirao: Prevlaku, Grudu, Čilipe, Zvekovicu i Cavtat."
jadranom plovim

#1248 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

patriot_1 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
patriot_1 wrote:
1. listopada 1991.

Tko je počeo rat u BiH?
Ne zastupam ničije pozicije nego su neki ovdje valjali da su Hrvati krivi za rat u BiH jer su eto napali JNA i rezerviste u BiH a oni samo jadni bili u prolazu!
A Ćepikuće su u Hrvatskoj!To nekima izgleda nije jasno![/b]

"Ovo je sa Wikipedije,

>Nakon sukoba u Hrvatskoj sa rezervistima i JNA u unutrašnjosti ,isti,do zuba naoružani iz BiH kreću prema Dubrovniku!
Wikipedija:
"1. oktobra 1991. godine, nakon višednevnih provokacija kojima je JNA htjela iscenirati napad na područje Crne Gore, snage JNA, teritorijalne odbrane i dobrovoljačkih odreda iz pravca Herceg Novog prešle su granicu na Debelom brijegu te krenule u osvajački pohod na šire dubrovačko područje. Istovremeno su snage JNA i teritorijalne odbrane Trebinja i istočne Hercegovine, prelaskom granice kod Brgata, izvršile napad na selo Brgat i sjeverni dio područja općine te selo Osojnik na sjeverozapadu, a dio snaga JNA, TO Crne Gore i istočne Hercegovine je krenuo prema bosanskohercegovačkom selu Ravno, naseljenom uglavnom Hrvatima i selu Čepikuće u zapadnom dijelu dubrovačke općine. Istog dana avioni JRV su izvršili raketiranje odašiljača HRT na brdu Srđ iznad samog Dubrovnika. Iako znatno jača u ljudstvu i tehnici, okupatorska vojska nije napredovala očekivanim tempom, pa su borbe u Konavlima trajale petnaestak dana. Neprijatelj je redom okupirao: Prevlaku, Grudu, Čilipe, Zvekovicu i Cavtat."
1) Izjavu " Ovo nije nas rat ,ne idite u Hrvatsku da tamo ratujete " upucenu Bosnjackim i ostalim mladicima da ne idu u tadasnju formalnu jedinu zakonski drzavnu vojnu silu je u samoj Hrvatskoj oznacena kao prijateljska i zato mu je iz Zagreba zahvaljeno , dok su ga zbog toga iz Beograda zvali izdajnikom i da se time Alija Izetbegovic i Bosnjaci stali na stranu " neprijatelja Jugoslavije i Srba". Svako ko se imalo sjeca tog vakta zna da je bilo tako, mislim svako ko ima imalo obraza da to prizna.
Zbog te izjave su Bosnjacki politicari i narod imali izgovor i podrsku da mogu da izbjegavaju da idu u JNA i bas zbog tog izbejgavanja da stanu na stranu Beograda su na samom pocetku agresije takvi i ubijani, primjer Bratunac gdje su bas one koji su organizovali i ucestvovali u sprijecavanju regrutacije Bosnjaka u redove JNA prvi muceni i ubijani.
2) Tek krajem 1992- pocetkom 1993 se u reziji Zagreba i Gruda vadi ovaj dio iz izjave " ovo nije nas rat " pa se koristi kao izgovor za agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.
3) Ako su vec 1991 katolici u Hr i BIH smatrali da se ovim predsjednik Izetbegovic stavio na stranu Srba , zasto nisu tada izasli iz vlade i ostalih oblika vlasti u Bosni i Hercegovini ? Predsjednik Izetbegovic nikada nije imao onakvu vlast kao npr Franjo ili Slobo pa da moze da sprovodi odluke bez ikakvog uplitanja , u tadasnjoj vladi Republike Bosne i Hercegovine 1/3 je bila iz HDZ-a i zasto se taj isti HDZ , a vole da tvrde kako su tada a i danas oni glas katolika iz Bosne i Hercegovine, nije napustio vladu vec je ucestvovao u svim tim odlukama i potezima predsjednika Izetbegovica ?

Licemjerno je kritikovati poteze koje ste sami kroz HDZ podrzavali ali licemjernost nije nesto sto smeta onima koji koriste lazi da bi se opravdala agresija na Bosnu i Hercegovinu.
karanana

#1249 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by karanana »

a u isto vrijeme vise od 1000, ili oko 10% od ukupnog broja poginulih pripadnika HV-a i drugih odbrambenih formacija su bosnjaci, narod koji cini oko 1% populacije RH.
a oko 25.000 ih je bilo ukljuceno u rat na strani hrvatske.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1250 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by _BataZiv_0809 »

patriot_1 wrote:
A sta bi tek bilo da je Alija odlucio podrzati, u tom trenutku legalnu vojsku JNA, i da je pozvao na opstu mobilizaciju za hrvatsko ratiste?

Fuj kako mi se gadi licemjerstvo
Post Reply