Marvel Cinematic Universe

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1226 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Bloo »

todd_smith wrote:
Pa mislim da je drustveni fenomen film bio jer do TChalle ko je na ovoj sferi bio junak koji ima iste crte lica i boju koze kao 1/3 Amerike?

Blade? Lik koji je anti-heroj.

Tesko je shvatiti za tebe ili za mene sto je fenomen, ali nije mala stvar da dijete od 10 godina vidi istu osobu poput one koja ga gleda u ogledalo, na ekranu koja je simbol za spas ili heroj ili taj kojem se svi okrecu

Lahko je meni kada je Betmen bio bogati bijelac, ili Cpt America sa plavom kosom i plavim ocima, ili Iron Man koji ima bogate roditelje i super zivot itd itd itd

Duplje prodire BP nego sto raja razumije.

Film kao film je bio ok, slazem se, zadnji akt je imao previse CGI i to je lose bilo, ali izgleda da tome tezi MCU skoro svaki film u zadnje vrijeme.

Killmonger je do sada mozda najjaci zlikovac bio, meni licno, nakon Zemoa iz Civil Wara (mada je u Civil Waru pravi zlikovac zapravo bio Tony, no to je druga prica)

Killmonger je objasnio bit filma i zasto je toliko zaradio onom sada vec famoznom recenicom:

"Bury me in the ocean with my ancestors who jumped from the ships, because they knew death was better than bondage."

to je jebeno teska recenica za jedan Disney film
Precisely. Hvala na elaboriranom osvrtu za koji sam ja bila preumorna. Dobar osvrt o identifikaciji.
Dekonstrukcija stripovskih junaka bi mogla biti interesantna forumašima koji ovakve filmove i eventualno stripove čitaju bez dublje analize.
Povremeno se mogu naići stripovi koji nas natjeraju da se zamislimo nad svim aspektima nekog junaka poput Watchmena ili Arkham Asylum ili onaj gdje Superman poludi i pobije sve a Batman je star i sijed (i ne mogu da se sjetim naslova - ne znam je opet Moore)...
Gandalf

#1227 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Gandalf »

Ako cemo o citatima, Thanos ih je u zadnja dva Avengersa izbacio barem desetak, dugo nisu u superherojskim filmovima sa nekim likom toliko otishli u dubinu, ili je mozhda to samo do mene, jbg, Thanos je bash bio likchina.
alibaba_i_30_godina

#1228 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by alibaba_i_30_godina »

Averus wrote:@bloo ti si preracionalna za ovaj forum

Ovdje rijetko ko razumije ista dalje od "AL JA MRZIM TO I ONO NE VALJA!!!" :lol:

Jos ako mozes kakvu toljagu ubaciti, ekstra!
Neka si ti svima nama ovdje rekao da smo 'pomalo glupi' za šira shvatanja i rezonovanje i da nismo u stanju napisati nešto smisleno.
90minut wrote:
Da ne pricamo o cinjenici da ne zna glumiti dakle ne zna cura je prosjecna glumica u najboljem slucaju.
Zaboravit ćemo izgleda činjenicu da je žena dobila Oscara za glavnu žensku ulogu prije par godina. Potpuno (ne)opravdano. :oops:
90minut

#1229 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by 90minut »

Za ulogu ne znam da li je zaslužila, al' moram priznati da je bila odlicna kao i film vrhunski baš!

I u Scott Pilgrimu je bila odlicna 2010.

The glass castle isto sasvim ok.

Uglavnom na osnovu Room je dobila mada to je depresivna uloga uvjeren sam da bi kamioni djevojaka mogle iznjeti tu ulogu bez problema.
Nekako mi nije prirodna za Marvela.

Možda je do mene i jedan sam od rijetkih koji ima to misljenje.
Bloo
Globalna šefica

#1230 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Bloo »

Pa nije friggin Al Pacino...
90minut

#1231 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by 90minut »

Nije isto glumiti u Room i imati personaliti slican Tony Stark-u nije to nikakva fizika za skontati.

Al' ponavljam mozda je samo meni neprirodna bila.
Bloo
Globalna šefica

#1232 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Bloo »

Meni je bila srednja žalost. Malo usiljeno cool.

Ali zato mačka :mrgreen: mačka je bila awesome.
90minut

#1233 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by 90minut »

Bloo wrote:Meni je bila srednja žalost. Malo usiljeno cool.

Ali zato mačka :mrgreen: mačka je bila awesome.
:thumbup:

Scene s mačkom najsmjesnije u svim ovim filmovima!
Bloo
Globalna šefica

#1234 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Bloo »

Soft kitty, warm kitty
Little ball of fur

Happy kitty, sleepy kitty
Purr, purr, purr

Image

:mrgreen:
alibaba_i_30_godina

#1235 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by alibaba_i_30_godina »

Nije ovo tip filma/filmova u kojima se glumci žele i trude pokazati raskoš svog talenta. A i nemaju potrebe za tim. Da budemo iskreni. Par dobrih smiješnih scena, dobar CGI i akcija, solidna priča i cliffhanger na kraju i imamo sklopljenu grubu konstrukciju ovih filmova. Tome još dodajte lijepe glumce i glumice, da neko ne pomisli da diskriminiram ženski rod, i uspjeh je zagarantovan.

Nemojte mi navoditi Roberta kao primjera, ako ste mislili to uraditi. Čovjek je onakav i u privatnom životu, tako da nije imao pretjeranu potrebu da glumi da je Stark.
KB9

#1236 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by KB9 »

todd_smith wrote:
KB9 wrote:eto odma od thora 2 nije gori sigurno, ironmana 3 takodjer, homecominga, mozda cak ultrona, guardiansa 2 :-)

itekako prave odlicne filmove, tu uopste nema rasprave :thumbup:
hajde prva dva, ali pretjera ga i ti vala kada ove druge ubacujes u istu kategoriju
prva dva su garant, oko iduca tri je vec MOZDA stvar ukusa

sve zavisi od:

kolko volis pretjerano djeciji film o heroju - homecoming
kolko ti ne smeta komplet usran lik - ultron
kolko ti ne smeta evidentni pad u odnosu na prethodnika - guardians
KB9

#1237 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by KB9 »

Bloo wrote:
KB9 wrote:
meni je panter ispo ko ok dokumentarac jer su mi ga usrali crnci koji su ga fakticki dozivili ko svoj historijski film o kojem ce se pricat dok je svijeta, rosa parks i princ tchalla :-)
Erm svjestan si patriotske propagande i origina (pričam o stripovima) iza Cpt. America, Supermana i još par opskurnijih za gledače filmova koji imaju za cilj identifikaciju prosječnog bijelog čitača stripova sa likom, državom, iskazanim patriotizmom et cetera...?

Fenomen identifikacije je fascinatan fenomen za analizu (u stripovima (a nakon toga u filmovima) i obuhvata čitavu lepezu od rodnih, spolnih, statusnih (mislim na našu verziju društvenih kasti), patriotskih i inih kategorija - spominjem samo stripovie i filmove zbog teme), te je logično da će postojati neslaganje u interpretaciji i prihvaćanju. Čak i između mene i tebe iako smo bijelci, ali smo različitog spola.

Isto kao što je Cpt. America postao dio kulturnog naslijeđa bjelačkog američkog naroda, Black Panther se možda tretira kao mala pobjeda američkih crnaca na polju filma/stripa, uzevši u obzir broj bijelih super junaka versus crnih, te broj crnih likova i junaka koji su imali ikakav position of power.

Pogotovo kad uzmeš u obzir čitav historijat američkog stripa i jednu vrstu rasizma koja je postojala u prikazivanju crnaca - Luke Cage npr..
fenomen pantera je global, worldwide, kapetan je cisto americki zadrto
Bloo
Globalna šefica

#1238 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Bloo »

Jbg u GoG 1 (ha!) meni je Rocket bolji od svih zajedno. :mrgreen: a CGI :mrgreen:
todd_smith

#1239 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by todd_smith »

90minut wrote:Za ulogu ne znam da li je zaslužila, al' moram priznati da je bila odlicna kao i film vrhunski baš!

Uglavnom na osnovu Room je dobila mada to je depresivna uloga uvjeren sam da bi kamioni djevojaka mogle iznjeti tu ulogu bez problema.

I ja se slazem. Jos nisam “prodan” na ideji Brie kao Cpt Marvel. Jedna je od rijetkih koja je meni licno “fula” u castingu u MCU. Mislim da su uz nju fulili Evangeline Lily za Wasp, mislim super je ona glumica i solidno je odradila, ali Wasp je u stripovima jedna od orginalnih Avengersa i nekako je “toplija” nego sto je ova igra.

Slicno sa Brie i Marvel, sto je moguce da je stvar scenarista vise nego glumica/glumaca, ali eto meni te dvije ne pasu...

Dok recimo Pratt jeste StarLord, RDJ jeste Stark i Evans i Hems jesu Cpt America i Thor, takve likove ne mozes zamisliti nekog drugog da ih glumi
Bloo
Globalna šefica

#1240 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Bloo »

todd_smith wrote:
90minut wrote:Za ulogu ne znam da li je zaslužila, al' moram priznati da je bila odlicna kao i film vrhunski baš!

I ja se slazem. Jos nisam “prodan” na ideji Brie kao Cpt Marvel. Jedna je od rijetkih koja je meni licno “fula” u castingu u MCU. Mislim da su uz nju fulili Evangeline Lily za Wasp, mislim super je ona glumica i solidno je odradila, ali Wasp je u stripovima jedna od orginalnih Avengersa i nekako je “toplija” nego sto je ova igra.

Slicno sa Brie i Marvel, sto je moguce da je stvar scenarista vise nego glumica/glumaca, ali eto meni te dvije ne pasu...

Dok recimo Pratt jeste StarLord, RDJ jeste Stark i Evans i Hems jesu Cpt America i Thor, takve likove ne mozes zamisliti nekog drugog da ih glumi
Koji su onda tvoji prijedlozi za te dvije uloge?
todd_smith

#1241 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by todd_smith »

Bloo wrote:
todd_smith wrote:

Koji su onda tvoji prijedlozi za te dvije uloge?
Jaimie Alexander ili Maggie Sif bi mi bili solidni izbori, samo sto je ovaj prva igrala lady Sif u Thoru (slucajnost sto se ova preziva kao lik ove prve :mrgreen: )

Za Cpt Marvel...ne znam..mislim da Emly Blunt bi odradila odlican posao ali vise bih volio vidjetu nju i Johna Krasinskija kao Mr Fantastic i Invisible Woman em su bracni par em bacaju na likove dosta...Charlize Theron bi bila odlicna i mogao bih je vidjeti totalno...
90minut

#1242 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by 90minut »

Da definitivno prije Brie sve i jedna
Dope_Man

#1243 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Dope_Man »

todd_smith wrote:
Dope_Man wrote: Sreca tvoja pa smo u BiH, u USA bi ti neko skinuo glavu za ovaj post :lol:

A realno, Panter nije bio nista posebno kao film, a crnje u Americi ga digose bez razloga u nekakvu historijsku borbu za opstanak, jos haman pocese vjerovati da zaista u Africi postoji neka drzava koja je super razvijena i odakle oni naravno poticu, samo bijeli covjek ne dozvoljava da se to sazna itd. (da citao sam i takva smeca po njihovim portalima gdje su ljudi istinski uvjereni u to).
Killmonger je do sada mozda najjaci zlikovac bio, meni licno, nakon Zemoa iz Civil Wara (mada je u Civil Waru pravi zlikovac zapravo bio Tony, no to je druga prica)

Killmonger je objasnio bit filma i zasto je toliko zaradio onom sada vec famoznom recenicom:

"Bury me in the ocean with my ancestors who jumped from the ships, because they knew death was better than bondage."

to je jebeno teska recenica za jedan Disney film
Sto se tice tvog komentara, procitao sam skoro pa isto objasnjenje filma opet na nekom od stranih portala, to o poistovjecivanju. S tim da te moram ispraviti, crnci nisu ni blizu 1/3 populacije, njih je nekih 12-13%. Takodjer, licno se ne poistovjecujem sa tim herojima na osnovu boje koze, vec na osnovu licnosti likova. Batman, kojeg spomenu, nije neko s kim se poistovjecujem jer je bogatas sa prakticno beskonacnim novcem da radi sta hoce. Blize mi je u tom smislu Spiderman koji onako, od obicnog klinca postaje nekakav superheroj koji se sad pokusava u svemu tome snaci. A potpuno bi mi bilo svejedno da li je Spiderman Peter Parker, Petar Petrovic, Pee Tah Par Kooh ili Pedro Parquires. Ja vidim klinca koji se mora snaci u svijetu u kom ga sa svih strana pritiscu odgovornosti. A to je nesto sa cim se vjerovatno svi mi mozemo poistovjetiti, i ja bar daleko lakse sa njim nego sa nekim ultra bogatasem (Batman i Tony Stark), prakticno bozanski jakim Supermanom i Hulkom i slicnima koji imaju vrlo malo mana i obicnih zivotnih problema.

Ali, s druge strane, razumijem koliko je u USA rasa velika stvar. Razumijem to njihovo lozenje na film, ali zadrzavam svoje pravo da kazem da je to lozenje pretjerano i na kraju besmisleno i da se napravila daleko veca fama od toga nego sto je trebalo. I kroz sve to, prica koju vole ti isti crnci je ona koju u filmu zagovara glavni bad guy, kojem su jos dali tu fenomenalnu zavrsnicu sa tom recenicom. Ali sve je to vec prica o drustvenim pojavama u americkom drustvu, sto i nije tema.

Ali ako govorimo o samom filmu, iz nase perspektive gdje mozemo zanemariti rasu, mislim da je bio prilicno dosadan. Glavni negativac je i po meni najbolji dio filma, dobro je odglumio svoje, njegov lik ima pricu koja negdje ide, ima svoje razloge i nije besmileno, pa ni on sam nije klasicni bad guy koji je jednostavno zlo koje se treba unistiti vec covjek sa drugacijom ideologijom od BPa.. ideologijom koja, kada se gleda iz njegovog ugla i moze da se lako shvati (sto su ponovili sa Thanosom i njegovim rezonovanjem kasnije). Ostali su mi glumili cudno, nisu bili zanimljivi za gledati, i cesto sam imao osjecaj da film ne ide nigdje sa njima. Pogotov to vazi za glavnog lika koji je... bezveze.
bunk

#1244 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by bunk »

MCU je baziran na likovima iz stripova ( comic books).
Ne mozes od filmova ocekivat sad neki razvoj likova i njihove price i razloge izvan tog okvira.
A masta je cudo.
Averus

#1245 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Averus »

:sladoled:
KB9

#1246 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by KB9 »

javljajte dojmove o feniksu ko bude gledo, da li da bacam pare na kartu u subotu il ne :mrgreen:

gledajuci komentare po netu haman je flopcina :(
Raigor Stonehoof

#1247 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Raigor Stonehoof »

Jebo komenetare na netu.

Ne moze bit Marvel film da nije vrijedan gledanja, ako volos taj zanr. Moze bit dobar ili losiji, ali ne moze bit tako los da ga ne vrijedi pogledat u kinu.

Javim ja kasnije utiske.
KB9

#1248 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by KB9 »

imo sam bas velika ocekivanja za ovaj film, gledat cu ga u konacnici naravno al od kvaliteta ipak zavisi hocu ic u kino ono :-)
Raigor Stonehoof

#1249 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Raigor Stonehoof »

Prica je malo suplja, negativci su totalno bezlicni, nepredstavljeni, mozda se ocekuje da ih znamo iz stripova? Pojma nemam.

Film ko film, srednja zalost. Zadaje neke teme koje u prethodnim nisu nacinjane, Neko od stalnih likova i zagine, mada to i nije vazno s obzirom da slijedi reset xmena, da bi se uklopili u MCU. Ne mogu puno reci bez da spoilam, pa cu ostavit komentar za kad ga vise ljudi pogleda.

Meni je highlight filma ova glumica Phoenix, pljunuta moja bivsa, trzno sam se 20 puta :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1250 Re: Marvel Cinematic Universe

Post by Bloo »

todd_smith wrote:
Jaimie Alexander ili Maggie Sif bi mi bili solidni izbori, samo sto je ovaj prva igrala lady Sif u Thoru (slucajnost sto se ova preziva kao lik ove prve :mrgreen: )

Za Cpt Marvel...ne znam..mislim da Emly Blunt bi odradila odlican posao ali vise bih volio vidjetu nju i Johna Krasinskija kao Mr Fantastic i Invisible Woman em su bracni par em bacaju na likove dosta...Charlize Theron bi bila odlicna i mogao bih je vidjeti totalno...
Emily Blunt tj. njena faca mi ne ide nekako uz ovu ulogu Cpt Marvel . Ovoj je faca ok, samo eto što nekako previše se trudi da bude cool.
Post Reply