Grozna, seksistička izjava. Posebno ovaj dio da su žene šefove ljubavnice. Užas, zaista. Baš uvreda za ženski rod.sekerbay wrote:Naravno. Žene su objekt, a na poslu šarafić koji se vrlo lahko zamijeni.
Elita vas je izvela iz kuća i dala vam poslove jer radite za daleko manje love nego muškarci.
Zbog dužine posta ne bih da iznosim tekstualne dokaze, ali ako budeš insistirala, ni to neće biti problem.
Drugo, osim jeftine sluge kapitalizma, sistem je od žene napravio seksualni objekt, a sve im to zapakovao u tobožnja prava.
Dakle, imaju pravo da rintaju za daleko manje nego muškarci, ili da budu šefove ljubavnice.
Izrabljivanje u svakom smislu.
Ako su žene objekti i izrabljene u kapitalističkom društvu, jednako su tako izrabljeni i objektivizirani muškarci. Nije sistem od žena napravio seksualne objekte, već su to uradili muškarci. Ne postoji nikakav sistem izvan ljudskog sistema, ljudi čine sistem. Čuj žena je šarafić koji se lako zamijeni?
Iskreno, kad pročitam ovakve komentare, malo se zapitam o rezonovanju svog sagovornika (a propos onog što je Bloo rekla na ovoj temi, da dojam o sugovorniku na forumu dobijamo isključivo na osnovu napisanih komentara). Ovakvi stavovi više doprinose tretmanu žena kao seksualnih objekata nego društveno uređenje o kojem pišeš (u suštini, svi koji ovako posmatraju stvari direktno sudjeluju u stvaranju slike o ženama kao seksualnim objektima).
Nije šerijat na snazi u svim državama. A i tamo gdje jeste, ne primjenjuju se sva šerijatska pravila i prava striktno i dosljedno. Sve islamske države se pridržavaju samo onih pravila i onog dijela šerijata koji njima ide u korist. I dokle god postoji ta dihotomija, da čovjek/država svjesno odabere šta hoće, a šta neće uvažiti od vjerskih propisa i pravila, apsolutno je opravdano preispitivati ispravnost ovog stava.Čuj nemoj o izdržavanju![]()
Pa ajet se ograničava tim izdržavanjem i šerijatskom državom.
Dakle, tamo gdje muž MORA da izvršava svoje dužnosti.
Ako nisi u toj državi, onda ide druga podjela.
Pitaj šerijune.
Dokaz, kolega, dokaz! Daj link priznate medicinske ustanove/instituta ili štaveć koja dokazuje nedvojbeno i nedvosmisleno da žene zaboravljaju stvari zbog hormonalnih promjena u tijelu. Ja se, primjera radi, sjećam većeg broja stvari i detalja nego većina ljudi koje poznajem, i muških i žena. I svi meni redovno dolaze da me pitaju šta je bilo prije cca 10 godina.Da. Šta imaš protiv? Ako bi jedna zaboravila da je ova druga podsjeća.
Moderna medicina je potvrdila mudzizu koja se krije u ovom ajetu.
Budući da islam svaki nedostatak sasijeca u korijenu, uradio je to i sa ovim "problemom"
Dakle, ciklus, trudnoća, menopauza. Ako laže nauka, slobodno odbaci ovo što ti govorim.
I odakle ti ideja da je u pitanju mudžiza? Ti znaš šta je mudžiza... ili se samo razbacuješ terminima koje pokupiš usput??
Komentar o talaku je validan, jer je kur'anski propisan. I sprovodi se u svim arapskim zemljama. Činjenica da se danas dosta razvoda ipak obavlja pred sudom je posljedica modernizacije društva, usvajanja praksi i normi iz razvijenih zemalja. I to je dobro što je tako. Ali, dokle god postoji mogućnost razvoda-talaka, a postoji i postojat će dok je i svijeta, moj komentar je opravdan (u kontekstu teme o pravima žene u islamu).Mani me s talakom, dina ti.
Pred šerijatskim sudom, i jedno i drugo se razvode ako imaju razlog. Ima slučajeva da onaj koji pred sudom istrajava na talaku na kraju dobije par vrućih.
Otišao si u krivom smjeru. Ja nisam pričala šta su obaveze žene, da li je ona dužna da radi ili ne, već da li ima pravo odlučiti da radi ako to želi. A činjenica je da ne može samostalno odlučiti, ako ćemo se držati striktno islamskih pravila. I pod radom nisam mislila na to da li će biti domaćica, već da li će raditi i privređivati od svog rada (u kući ili van kuće). Meni je savršeno poznato šta žena mora, odnosno šta ne mora u braku. Jedino što mora jeste da "sluša" svog muža, da mu bude pokorna i da raširi noge kad je njemu ćejf. Ovo sve ostalo nije pod moranje. I hajde mi sad reci ko onda ženu posmatra kao seksualni objekat - zapadno društvo ili islam? Odgovorit ću ti sama - svi. Svi muškarci. Bez izuzetka. Ili skoro bez izuzetka.Možda u nekom selefijskom islamu.
U izvornom islamu žena nije dužna ništa. Dakle, ni kuhati, ni čistiti, ni paziti djecu, ni raditi ako neće.
Sve su to dužnosti koje prti muž.
To je stav uleme ovog umeta tj najvećih učenjaka.
Što se tiče hodanja, to zavisi od trenutne situacije na terenu. Ako je mir, nikakav problem. Pa, imaju hidžabe da ne bi bile uznemiravane.
E, sad primjer kako ne bi rekla da bacam šuplju tj da se radi o teoriji bez prakse.
Dok sam bio 10 godina u braku, žena nije radila ni dana.
Svake sedmice je dobijala milju i nikad se nije pitalo ni tražilo da položi račun.
Kuhala je jer je voljela da kuha. Kad joj je bilo mrsko, kući bi dolazila gotova hrana.
Kućnu pomoćnicu nije htjela jer nije željela da se desi da u nekom momentu budem sam s tom ženom.
E sad, kad nemaš, onda je stvar dogovora tj pružaš se koliko ti je deka duga. Dakle dogovor a nikako nadmetanje.
Šta kad suprug ne može raditi, recimo razboli se i prikovan je za postelju? Šta se tad dešava? Pare će im kapati s neba? Ili da ona digne sidro i kaže - ma ko te šiša stari, odoh ja mlađem, zdravijem, koji će me hraniti i oblačiti? Ili će ona zasukati rukave pa otići da zaradi za izdržavanje porodice?
Grozno je kad čitaš da se stvari posmatraju ovako jednodimenzionalno i kad muslimani, kojima je prvim riječima iz Kur'ana naređeno da uče i čitaju, da se stalno obrazuju, usavršavaju, da razmišljaju i da promišljaju itd. - kad svi oni redom ugase mozak i kažu "eno rekao ovaj imam ovo, onaj imam ono, piše to tako u tom hadisu/ajetu/tefsiru i sl.) i sve se tako amnestiraju od svoje odgovornosti
Nije bitno za ovu opću raspravu kako si ti postupao sa svojom ženom, možda si imao uslove i primanja da si priuštiš da ti supruga ne radi. I to je OK, ako je njoj to bilo OK. Sve dokle postoji ravnopravan odnos među partnerima i dok postoji dogovor među njima, sve je prihvatljivo.